Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Wed, 19 Jun 2024 06:54:20 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false Measurement protocol: dit moet je weten  https://onlinemarketingagency.nl/webstatistieken/measurement-protocol/ https://onlinemarketingagency.nl/webstatistieken/measurement-protocol/#respond Mon, 03 Jun 2024 13:33:32 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/?p=12529 Korte disclaimer: dit is geen artikel waarin we precies uitleggen hoe je het Measurement Protocol gebruikt. Daarover is al veel geschreven en terug te vinden in de documentatie van Google. 

In dit artikel leggen we je de basis uit. Wat is handig om te weten als marketeer of ondernemer:

Wat is GA4 Measurement Protocol?

Het GA4 (Google Analytics 4) Measurement Protocol is letterlijk een set van regels en richtlijnen die beschrijven hoe je gegevens kunt verzamelen en naar GA4 kunt sturen. Het gaat om gegevens die een aanvulling vormen op de gegevens die automatisch van je website of app naar GA4 worden gestuurd. Het Measurement Protocol heeft als doel jou te helpen om een compleet beeld te krijgen van wat er in je bedrijf gebeurt. 

Waarom is het in het leven geroepen? 

Het GA4 Measurement Protocol is ontwikkeld om bedrijven meer flexibiliteit te bieden bij het verzamelen van klantgegevens. Hiermee kunnen ze data verzamelen uit verschillende bronnen, zoals fysieke winkels. Dit maakt het mogelijk om gegevens zoals het aankoopbedrag, die normaal via de standaard GA4-tracking op websites worden verzameld, ook voor fysieke winkels in GA4 te registreren. 

Door meer verschillende klantgegevens te verzamelen, krijgen bedrijven een vollediger en nauwkeuriger beeld van het klantgedrag. Dit zorgt voor gerichtere marketing, wat uiteindelijk leidt tot betere verkoopresultaten. 

Waarom hoor je steeds meer over het Measurement Protocol? 

Bedrijven verzamelen al langer gegevens, maar steeds meer bedrijven doen hier nu aan mee. Dit omdat je met meer klantdata een betere SEO kan uitvoeren. Goede SEO leidt vervolgens tot betere gebruikerservaringen en gepersonaliseerde marketingcampagnes.  

Daarnaast zijn er ook steeds meer mogelijkheden om klantgegevens te verzamelen, zoals het Measurement Protocol. Het is dus heel makkelijk, je hoort er simpelweg steeds meer over, omdat het steeds meer gebruikt wordt! 

Data-measurement-protocol

Hoe werkt het Measurement Protocol? 

Het Measurement Protocol werkt als een “brief” met informatie die je naar GA4 stuurt. Stel dat je zowel een online als een fysieke winkel hebt en je wilt in GA4 zien wat mensen op je website kopen, maar ook wat ze in je fysieke winkel kopen. Met het Measurement Protocol stuur je gegevens vanuit bijv. je kassasysteem naar GA4. Zo krijg je een compleet beeld van hoe klanten, zowel online als offline, met je bedrijf omgaan. Allemaal op één plek.  

Elke keer dat er iets gebeurt (offline), wat je wilt bijhouden. Stuur je een “brief” met informatie naar GA4. GA4 ontvangt deze informatie en voegt ze toe aan je bestaande gegevens. 

Hoe implementeer je het Measurement Protocol (voor dummies)? 

Om te beginnen wil ik je vertellen dat dit een taak is voor je developer. Maar, om je toch een beetje een beeld te geven, neem ik je kort mee.  

Om het Measurement Protocol te implementeren, begin je met het opstellen van een HTTP POST-verzoek dat de gegevens bevat die je wilt versturen naar GA4. Dit verzoek moet specifieke parameters bevatten, zoals je GA4 Tracking-ID, de client-ID (die de gebruiker identificeert), en details over het evenement dat je wilt volgen (bijvoorbeeld een aankoop of het gebruik van een kortingscode). Vervolgens stuur je dit verzoek naar GA4. De GA4-server verwerkt deze gegevens vervolgens en voegt ze toe aan je rapporten.  

Hoe je het Measurement protocol exact toepast heeft Google voor jou of je developer :), uitgelegd in een speciale handleiding

Voor wie is het allemaal interessant?  

Heb je een fysieke en online winkel en wil je alles op 1 plek analyseren?” dan is het Measurement Protocol jouw “way to go”. Daarnaast is het waardevol voor bedrijven met aangepaste toepassingen of systemen, zoals CRM-platforms en kassasystemen. Zij kunnen door het Measurement Protocol ook die data in hun Google Analytics-4-rapporten terug laten komen. 

Way to go

Een Tip voor dat je aan de slag gaat 

Ik raad je aan om voordat je aan de slag gaat in gesprek te gaan met een developer. De developer kan zijn oordeel geven over jouw specifieke situatie en het Measurement Protocol eventueel voor jou implementeren.  

Welke soorten gegevens kan ik verzamelen met het GA4 Measurement Protocol?

Met het Measurement Protocol kun je verschillende soorten gegevens verzamelen. Denk aan aankoopbedragen uit fysieke winkels, klant-ID’s, kortingscodes, en specifieke offline gebeurtenissen die je wilt bijhouden en analyseren in Google Analytics 4.

Kan ik elke dag gegevens sturen met het Measurement Protocol?

Ja dat kan. We raden je aan om gegevens wel op een consistente basis te sturen. Dit zorgt er voor dat de data nauwkeurig en bruikbaar blijft.

Hoe kan het GA4 Measurement Protocol zorgen voor effectievere marketingstrategieën?

Het Google Analytics 4 Measurement Protocol helpt bedrijven een beter begrip van klantgedrag te krijgen door gegevens uit diverse bronnen, zoals fysieke winkels en CRM-systemen, te integreren in GA4. Dit zorgt voor een vollediger beeld van de klantreis, zowel online als offline. Het maakt patronen en gedragingen duidelijker. Hierdoor kunnen bedrijven hun marketing gerichter en effectiever maken.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/webstatistieken/measurement-protocol/feed/ 0
Handleiding: Site Search instellen in Google Analytics 4 https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/site-search-instellen-in-google-analytics-4/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/site-search-instellen-in-google-analytics-4/#comments Fri, 19 Jan 2024 13:49:20 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/site-search-instellen-in-google-analytics-4/

Inhoudsopgave

Alleen dat schuifje is wel verplaatst. Waar het schuifje staat, waar je op moet letten en hoe je dus Site Search instelt met Google Analytics laat ik je in dit artikel zien.

Voordat je begint: eerst moet je Google Analytics 4 hebben

Wanneer je zoekopdrachten meetbaar wilt maken met Google Analytics 4, is het natuurlijk wel belangrijk dat je eerst Google Analytics 4 hebt en hebt gekoppeld met je website.

Hoe je dat doet, ga ik je niet in dit artikel uitleggen. Dat is namelijk een volledig artikel op zich.

Die heb ik natuurlijk al lang geschreven. In het volgende artikel vind je precies hoe je Google Analytics 4 aanmaakt en vervolgens koppelt met Google Tag Manager.

Handleiding: Google Analytics 4 inladen via Tag Manager.

In 6 stappen Site Search instellen met Google Analytics 4

Heb jij een zoekfunctie binnen je website?

Waarschijnlijk wel.

Maar weet je ook of die functie vaak wordt gebruikt en wat mensen precies invullen?

Ik gok van niet.

Als het niet zo is, laat je momenteel veel kansen liggen.

Wist je bijvoorbeeld dat je dit als inspiratie kan gebruiken voor je vindbaarheid en optimalisatie van je website?

Want als mensen een woord vaak invullen, dan is dat iets wat ze snel willen zien/vinden.

Die informatie kun je dus mooi gebruiken om je website nog beter te maken voor je bezoekers (en Google!).

Hoog tijd dus om je alles te vertellen over hoe je deze goudmijn kunt instellen.

Stap 1: ga naar de website van Google Analytics en ga vervolgens naar de juiste Google Analytics 4 property.

Stap 2: klik linksonder op ‘Beheer’.

Stap 3: klik op ‘Gegevensstreams’.

sitesearch-instellen-google-analytics-4

Stap 4: klik op de juiste gegevensstream.

Gegevensstream analytics 4

Stap 5: klik op het tandwieltje in het vakje met ‘Verbeterde meting’.

site search aanzetten

Stap 6: zet het schuifje bij ‘Zoeken op de site’ aan.

Zoeken op de site Google Analytics

Zo gemakkelijk is het aanzetten van Site Search binnen Google Analytics 4. Helaas ben je er nog niet. Er zijn nog twee zaken die we moeten doen.

Ik wil dat je nu even naar de zoekfunctie van je website gaat en daar wat intypt. Als je iets intypt en vervolgens op enter klikt. Welke URL krijg je dan te zien?

De URL binnen mijn WordPress website wordt https://onlinemarketingagency.nl/?s=test.

De letter of letters na de ? in je URL worden de query parameter genoemd. Die is heel belangrijk.

Google Analytics 4 heeft namelijk een aantal standaard van die parameters, maar wanneer je een niet gangbaar CMS hebt, kan het zijn dat Analytics 4 jouw parameters dus niet herkent.

Wanneer je op ‘Geavanceerde instellingen weergeven’ klikt in bovenstaande afbeelding, dan zie je dat Google Analytics 4 standaard de volgende parameters heeft:

  • q
  • s
  • search
  • query
  • keyword

Staat de letter of staan de letters die bij jouw in de URL na de ? komen er niet tussen? Zet dan een komma achter keyword en vul ‘m aan met jouw parameter.

Dit komt er dan zo uit te zien: q,s,search,query,keyword,sitesearch

Controleer of ’t werkt en achterhaal wat mensen invullen in de zoekfunctie

De allerlaatste stappen zijn controleren of het werkt en achterhalen wat mensen invullen in de zoekfunctie.

Hiervoor moet je natuurlijk eerst de zoekfunctie op je website gebruiken. Als je dat hebt gedaan, moet je naar het kopje ‘Realtime’ binnen Google Analytics 4.

Vervolgens zie je rechts een blokje met ‘Aantal gebeurtenissen’ staan. Daar moet je je ‘view_search_results’ zien staan.

search result gebeurtenis

Nu je weet dat het werkt, wil je ook graag weten mensen hebben ingevuld in de zoekfunctie van je website.

Helaas houdt Google Analytics 4 nog niet alle zoekopdrachten netjes bij. Momenteel worden alleen de zoekresultaten van de afgelopen 30 minuten bijgehouden.

Deze kan je achterhalen door links op ‘Gebeurtenissen’ onder het kopje ‘Betrokkenheid’ te klikken.

Vervolgens klik op je ‘view_search_results’ in de lijst met gebeurtenissen.

view search results

En zet dan de parameternaam rechts op ‘search_term’.

search term parameternaam

Zoektermen inzichtelijk maken in je Google Analytics 4 Rapporten

Wanneer je de zoektermen ook inzichtelijk wil krijgen in je Google Analytics 4 rapporten, dien je nog een extra stap uit te voeren. Gelukkig hebben wij hier al een blog over geschreven, zodat je dit niet zelf meer hoeft uit te vogelen.

Google zoektermen inzichtelijk krijgen in je Google Analytics 4 rapporten

Wanneer je stap 1 en 2 van de blog in de bovenstaande link doorloopt, ben je helemaal klaar om jouw zoektermen ook in je rapporten inzichtelijk te krijgen!

En meer

Aangezien ik denk dat je nog wel meer handige tips en handleidingen over Google Analytics 4 wilt hebben, heb ik ze hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Hoe verschilt Site Search in Google Analytics 4 van eerdere versies van Google Analytics?

Site Search in Google Analytics 4 (GA4) is ontworpen met een andere interface en heeft andere instellingen vergeleken met de oudere versies. GA4 legt meer nadruk op gebeurtenisgestuurde data en realtime rapportage, en dit beïnvloedt ook hoe Site Search wordt gepresenteerd en geanalyseerd in het platform. Het specifieke proces om Site Search in te stellen is ook gewijzigd in GA4, zoals beschreven in de blog.

Is er een limiet aan het aantal zoektermen dat Google Analytics 4 kan bijhouden?

Er is geen expliciete limiet genoemd voor het aantal zoektermen dat GA4 kan bijhouden. Echter, zoals de blog vermeldt, houdt GA4 momenteel alleen de zoekresultaten van de afgelopen 30 minuten bij, wat een beperking kan zijn voor sommige gebruikers.

Kan ik oude data van Site Search van een vorige versie van Google Analytics migreren naar Google Analytics 4?

Er is geen standaardproces om data direct van oudere versies van Google Analytics naar GA4 te migreren, vooral omdat GA4 een compleet nieuw metingssysteem en datastructuur gebruikt. Wel kunnen beide versies tegelijkertijd op een website draaien, waardoor gebruikers data uit beide bronnen kunnen vergelijken en analyseren.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van de Site Search functie in Google Analytics 4?

Nee, de Site Search functie in GA4 is gratis te gebruiken. Echter, als je gebruikmaakt van geavanceerde functies of een groot volume aan data verwerkt met Google Analytics, dan zijn er kosten verbonden aan Google Analytics 360, de betaalde versie van het platform.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/site-search-instellen-in-google-analytics-4/feed/ 2
Wat is reguliere expressie (regex), hoe werkt het en hoe stel je het op? https://onlinemarketingagency.nl/webstatistieken/wat-is-reguliere-expressie-regex-en-hoe-werkt-het/ https://onlinemarketingagency.nl/webstatistieken/wat-is-reguliere-expressie-regex-en-hoe-werkt-het/#respond Tue, 16 Jan 2024 07:19:58 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/wat-is-reguliere-expressie-regex-en-hoe-werkt-het/

Inhoudsopgave

In deze blog leggen we aan je uit wat reguliere expressie is en hoe het werkt. Zodat jij er straks ook je voordeel mee kunt doen.

Wat is reguliere expressie?

Een reguliere expressie, vaak ‘regex’ genoemd, is een reeks aan tekens die een patroon beschrijft. Met regex kun je specifieke patronen vinden en gebruiken.

Het is als een geavanceerde zoekfunctie, waarbij je gedetailleerd aangeeft wat je zoekt, zoals bepaalde woorden of getallen.

Je kunt een reguliere expressie bijvoorbeeld gebruiken om spam te filteren, om tekst te formatteren, of om data te analyseren.

Hoe werkt reguliere expressie?

Reguliere expressies werken door de tekst te vergelijken met het patroon dat ze beschrijven. Als de tekst overeenkomt met het patroon, wordt de expressie als “waar” beschouwd.

Reguliere expressies gebruiken een reeks speciale tekens om patronen te beschrijven

Een simpel voorbeeld. Stel je wil alle nummers vinden in een groot tekstbestand. Dan kun je onderstaande reguliere expressie gebruiken:

[0-9]+

  • De [0-9] staat voor een reeks cijfers. 
  • De + geeft aan dat er overeenkomst met zijn met één of meer van het vorige element 

Volgens deze reguliere expressie voldoen dus alle onderstaande reeksen aan de regex. Ieder cijfer in het tekstbestand wordt nu gevonden. 


0000 
112233 
1234567890 

Voorbeelden van toepassingen 

Als marketeer kun je een stuk sneller en efficiënter werken door op de juiste momenten gebruik te maken van reguliere expressie. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • Het vinden van alle pagina’s op de website die bepaalde zoekwoorden bevatten 
  • Gemakkelijk alle geldige emailadressen uit een bestand filteren  
  • Checken wat de prestaties zijn van een paginagroep in Google Search Console 
  • Het filteren van datarapporten zodat alle irrelevante landen uitgesloten zijn 
  • Je rapport in Google Analytics filteren op specifieke landen 
  • Het afvuren van een trigger op bepaalde pagina’s via Google Tag Manager 

En nog veel meer!

Zelf reguliere expressie opstellen 

Het opstellen van een reguliere expressie kan een flinke puzzel zijn. Binnen de reguliere expressie gebruik je namelijk verschillende tekens en karakters om patronen vast te leggen.  

In de tabel hieronder hebben we de meest gebruikte regex tekens op een rij gezet, inclusief voorbeelden. 

Teken Betekenis Voorbeeld 
Komt overeen met nul of meer van het vorige element  
Geeft het begin van een regel of string aan ^abc komt overeen met “abc” aan het begin van een string 
Geeft het einde van een regel of string aan abc$ komt overeen met “abc” aan het einde van een string 
. Komt overeen met elk karakter behalve een nieuwe regel a.b komt overeen met “acb”, “aab”, “a3b”, etc. 
Komt overeen met één of meer van het vorige element a+ komt overeen met “a”, “aa”, “aaa”, etc. 
Maakt het vorige karakter optioneel ab?c komt overeen met “ac” of “abc” 
 Gebruikt om het eerstvolgende teken letterlijk te nemen. (Bijvoorbeeld . betekent letterlijk een punt) a.b komt overeen met “a.b” 
[] Komt overeen met elk teken in de reeks [abc] komt overeen met “a”, “b”, of “c” 
[^] Komt overeen met elk teken dat niet in de reeks is opgenomen [^abc] komt overeen met elk teken behalve “a”, “b”, of “c” 
() Groepeert deeluitdrukkingen (abc) behandelt “abc” als één eenheid 
{n} Komt overeen met precies n keer van het voorgaande teken a{2} komt overeen met “aa” 
{n,} Komt overeen met n of meer van het voorgaande teken a{2,} komt overeen met “aa”, “aaa”, “aaaa”, etc. 
{n,m} Komt overeen met n tot m keer van het voorgaande teken a{2,4} komt overeen met “aa”, “aaa”, of “aaaa” 

Het schrijven van de regex uitbesteden 

Bij het opstellen van regex zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Dat maakt het vaak ook lastig om een reguliere expressie te schrijven die precies werkt zoals je wil.  

Je kunt het jezelf al een stuk makkelijker maken door: 

  • Een regex generator in te zetten 
  • AI je regex laten opstellen 
  • Een developer vragen om de code te schrijven 

Tip: Ga je aan de slag met AI of een generator? Begin dan met eenvoudige reguliere expressies. Als je de basics onder de knie hebt, kun je complexere reguliere expressies gaan maken. 

Je reguliere expressie testen 

Als het goed is heb je nu je reguliere expressie zelf geschreven, een generator gebruikt, AI ingezet of de regex ontvangen van een codeur.  

Dan is het tijd om te testen of ‘ie werkt! Je kunt daarvoor gebruik maken van een RegEx tester. Bijvoorbeeld Regex101.com.  

Voeg de reguliere expressie die je hebt opgesteld toe aan de balk bovenaan, en voeg vervolgens verschillende URL’s toe om te testen of de URL matcht met de RegEx. 

Test ook een paar URL’s die niet met de RegEx mogen matchen. Zo weet je zeker dat je niet meer meeneemt dan de bedoeling is.  

Laten we weer kijken naar het voorbeeld van eerder: [0-9]+. Hiermee willen we alle cijfers in een bepaald tekstbestand vinden. Om te testen of de regex dat doet wat hij moet doen, vul je bovenaan de regex in. Daarna voeg je wat combinaties toe. Voeg zowel goede als foutieve strings toe. 

Regex opstellen voorbeeld

In dit geval doet de reguliere expressie precies wat we willen. Alle cijfers leveren een match op.  

Dat kunnen we natuurlijk ook wat ingewikkelder maken. Stel, we willen alleen cijferreeksen die bestaan uit 4 cijfers én er mogen geen andere tekens in de reeks voorkomen. Dan ziet de test er alsvolgt uit:  

Reguliere expressie opstellen

Kijk aan! Alleen de cijferreeksen met 4 cijfers, en zonder andere tekens, leveren een match op.  

Aan de slag met Regex 

Jij weet nu precies wat reguliere expressie is, hoe regex werkt en hoe je zelf een regel kunt opstellen. Tijd om aan de slag te gaan en je nieuw opgedane kennis in praktijk te brengen. Bij deze nog wat laatste tips:  

  • Begin met de basis en houd het makkelijk. 
  • Gebruik online oefentools en hulpmiddelen. 
  • Zorg dat je de meest voorkomende tekens begrijpt. 
  • Bouw ingewikkelde patronen geleidelijk op door eenvoudige patronen te combineren. 
  • Test elke reguliere expressie grondig. 
  • Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.  

Succes!  

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/webstatistieken/wat-is-reguliere-expressie-regex-en-hoe-werkt-het/feed/ 0
Handleiding: Klikken op e-mailadres meten als conversie in Google Analytics 4 https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/klikken-op-e-mailadres-meten-als-conversie/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/klikken-op-e-mailadres-meten-als-conversie/#comments Thu, 28 Dec 2023 13:16:05 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/klikken-op-e-mailadres-meten-als-conversie/

Inhoudsopgave

En dat contact opnemen kan op een aantal manieren. Door bijvoorbeeld op het telefoonnummer binnen je website te klikken of door op het e-mailadres te klikken binnen je website.

Dit blogartikel gaat over die laatste, want ik ga je laten zien hoe je dit met behulp van Google Tag Manager en Google Analytics 4 kan doen.

Voordat we beginnen

Voordat je het klikken op de e-mailadressen kan meten, moet je Google Analytics 4 hebben geïnstalleerd via Google Tag Manager. Hoe je dat doet ga ik je nu niet uitleggen, want daar heb ik al een blog over geschreven:

Stappenplan voor het installeren van Google Analytics via Google Tag Manager.

Stap 1 is dan ook het lezen van dat artikel en uitvoeren wat ik daar uitleg. En nee, die stap mag je niet overslaan. Dus je mag niet verder voordat je bovenstaand artikel hebt gelezen.

Klikken op het e-mailadres meetbaar maken: de tag

Nu gaan we met het echte werk beginnen. Je dient in te loggen in Google Tag Manager, zodat je onderstaand scherm te zien krijgt.

google tag manager overzicht

Stap 2: Klik in het overzicht op ‘Nieuwe tag’. Dit is het blokje dat linksboven staat.

Stap 3: Vervang ‘Naamloze tag’ linksboven door bijvoorbeeld ‘Klik op mailadres’.

mailadres-meetbaar-maken

Stap 4: Klik op het bovenste vak met daarin het woord ‘Tagconfiguratie’.

Stap 5: Klik rechts uit het rijtje op ‘Google Analytics’ en vervolgens op Google Analytics: GA4-gebeurtenis.

Stap 6: Vul bij Metings-ID het metings-id van de betreffende Google Analytics 4-property in. Deze vind je in Google Analytics onder Beheer > Gegevensstreams > Gegevensstream aanklikken > Metings-ID:

metings-id-achterhalen

Stap 7: Vul bij Gebeurtenisnaam de naam van de gebeurtenis is. Let op: de naam die je hier invult is de naam die wordt weergegeven in Google Analytics 4. Let erop dat je hier geen gebruik kan maken van spaties. Gebruik daarom altijd lage streepjes en geef je gebeurtenis de volgende naam: klik_mailadres

Klikken op het e-mailadres meetbaar maken: de trigger

Als je bovenste correct hebt uitgevoerd, dan is het tijd om de trigger toe te voegen.

Stap 7: Klik op het witte veld waar het woord ‘Triggers’ staat.

Stap 8: Klik in het Triggers scherm op een willekeurige plek, zodat er een nieuw scherm verschijnt.

Stap 9: Klik op het blauwe plusje rechtsboven in en geef de zojuist geopende nieuwe trigger de naam Mailadres

Stap 10: Klik op het witte veld met daarin het woord ‘Triggerconfiguratie’.

triggerconfiguratie

Stap 11: Klik rechts op ‘Alleen links’.

Stap 12: Vul de volgende informatie in:

  • Vink wachten op tags aan
  • Vink validatie controleren aan
  • Vul bij de voorwaarden ‘Page Path’, ‘komt overeen met RegEx’ en .* in (ja, een punt en dan een asterix)
  • Klikt vervolgens op ‘Sommige klikken op links’
  • Stel de laatste voorwaarden als volgt in: ‘Click URL’, ‘bevat’ en ‘mailto:’ (ja, met dubbele punt op het eind)

Als ook dat te snel voor je is gegaan, heb ik hier een screenshot voor je waar het allemaal weer perfect staat.

trigger klikken op emailadres google tag manager

Stap 13: Klik rechtsboven vervolgens op opslaan en klik nog een keer op opslaan.

De Tag en Trigger live plaatsen en testen

Je hebt inmiddels alles goed ingesteld. Heel goed! Om ervoor te zorgen dat het allemaal echt werkt, moet je de container van Tag Manager nog verzenden.

Dit kan je doen door rechtsboven op ‘Verzenden’ te klikken, dan op ‘Publiceren’ en dan op ‘Doorgaan’.

Nu is het live en is het tijd om te testen of je het goed hebt gedaan. Dit gaan we doen middels de voorbeeldmodus. De voorbeeldknop vind je direct naast de verzendknop.

Hier dien je op te klikken waarna je de url van je website dient in te voeren en op ‘connect’ dient te klikken. Hierna opent je website zich op een nieuw scherm en zie je als het goed is een melding van Google Tag Manager waarin wordt aangegeven dat Tag Manager verbonden is.

tag-assistant-connected

Belangrijk: Ook zie je als het goed is een nieuw scherm van Google Tag Manager, die de naam Tag Assistant [Connected] heeft. Dit scherm heb je later nodig. Klik het scherm daarom niet weg, maar klik op het andere tabblad waarin jouw website geopend is.

Nu is het aan jou om een mailadres op je website te zoeken en daarop te klikken. Als je het dan goed hebt gedaan, dan opent je e-mailprogramma waarin je een nieuw e-mailbericht kan verzenden. Dit scherm van je e-mailprogramma kan je wegklikken.

Het is nu tijd om in Google Tag Manager te kijken of de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Dit doe je door het eerdergenoemde Tag Assistant [Connected] scherm erbij te pakken, wat als extra venster is geopend toen je je website in voorbeeldmodus bent gaan bekijken:

tag-assistant-overview

Hier zie je alle gebeurtenissen op een rij die je in de voorbeeldmodus hebt uitgevoerd. Zoek in het linkerscherm ‘Link Click’ op. Als het goed is, zie je hier onder Tags Fired de eerder aangemaakte Tag met de naam Mailadres.

tags fired mailadres

De gebeurtenis als conversie meten binnen Google Analytics

Helaas, je bent er nog niet helemaal.

Momenteel wordt het klikken op het e-mailadres gezien als een gebeurtenis, maar we willen het natuurlijk meten als conversie. Echter dien je 24 uur te wachten voordat je dit kan doen, doordat het even duurt tot Google Analytics alle data heeft gemeten.

Wat je al wel kan doen is het zojuist aangemaakte doel nogmaals uit te voeren. Open hiervoor een incognitoscherm, ga naar je website toe en klik nogmaals op een link met het e-mailadres erin totdat het e-mailadresprogramma opent. Wanneer de 24 uur verstreken zijn, kan je doorgaan met de volgende stappen:

Stap 14: Ga naar Google Analytics.

Stap 15: Selecteer de property binnen het account waar je de conversie wilt toevoegen.

Stap 16: Klik linksonder op het tandwieltje ‘Beheer‘.

Stap 17: Scroll naar onder tot je ‘Gegevensweergave’ ziet en klik vervolgens op ‘Gebeurtenissen’.

ga4 gebeurtenissen

Stap 18: Vind de gebeurtenis die hoort tot het meetbaar maken van het e-mailadres. Als je deze handleiding hebt gevolgd is dat ‘Klik_mailadres‘:

mailadres meetbaar conversie

Stap 19: Markeer de gebeurtenis als conversie door het schuifje aan te zetten bij ‘Markeren als conversie’.

En nu? Nu ben je echt klaar en kan je de conversies ook terugzien in Google Analytics.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/klikken-op-e-mailadres-meten-als-conversie/feed/ 2
Is SEO nieuw voor jou? Deze 10 belangrijke SEO-getallen moet je kennen! https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-belangrijke-getallen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-belangrijke-getallen/#respond Mon, 06 Nov 2023 05:42:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/seo-belangrijke-getallen/

Inhoudsopgave

Maar om het voor jou als beginnende SEO’er zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik 10 belangrijke waardes en getallen die je zeker moet kennen.

Let’s do this.

Organisch verkeer

Het doel van SEO is om het aantal bezoekers van je website te verhogen doordat je de organische vindbaarheid van je website verbetert.

Het gaat niet om het aantal bezoekers die via advertenties of social media binnen komt. Het is zowel voor, tijdens als na dat je bezig bent geweest met SEO, belangrijk om te weten hoeveel organische bezoekers je website heeft of heeft gehad.

En het achterhalen van het aantal bezoekers doe je door middel van Google Analytics.

Als je website nog geen Google Analytics 4 heeft, dan adviseer ik je om mijn blog te lezen genaamd: In 2 stappen naar een Google Analytics teller op je WordPress website.

In Google Analytics 4 vind je onder het kopje ‘Acquisitie’ precies hoeveel bezoekers op je website zijn gekomen via Google door te kijken naar het organic search, ofwel het organisch verkeer.

Gemiddelde sessieduur

Het hebben van bezoekers is niet per se iets waar je gelukkig van wordt. Het hebben van de juiste bezoekers wel.

Want wanneer jij alleen skateboards verkoopt en 99% van je bezoekers is ouder dan 80 jaar, dan durf ik te zeggen dat jij niet veel omzet uit je website haalt.

Maar hoe weet je dan wat de juiste bezoekers zijn? Dat zijn bezoekers die veel klikken, scrollen, aankopen doen en dus lang op je website blijven!

En hoe lang een bezoeker gemiddeld op je website blijft, dat noemen we de gemiddelde sessieduur.

Ook een belangrijke waarde die terug te vinden is in Google Analytics 4.

Gemiddelde sessieduur

Bouncepercentage

Maar wat nou als mensen je website helemaal niet lang bezoeken? Wat nou als mensen je website in minder dan 10 seconden bekijken en vervolgens vertrekken zonder enige interactie of het bezoeken van andere pagina’s of schermen?

Dan spreken we van een bounce.

Het bouncepercentage is het percentage sessies dat geen sessie met engagement is.

Is een hoog bouncepercentage dan per definitie slecht?

Zeker niet. Als je bijvoorbeeld een blog hebt, dan kan het zijn dat je bouncepercentage hoger ligt dan normaal.

Daarom zeg ik ook altijd: stuur nooit op bouncepercentage, maar stuur bijvoorbeeld op het aantal leads dat je binnen krijgt.

Ik heb liever een bouncepercentage van 90% met 10 leads per maand, dan een bouncepercentage van 20% met 1 lead per maand.

Maar bij sommige pagina’s zegt het bouncepercentage wel degelijk wat. Ook het bouncepercentage kan je terugvinden in Google Analytics 4 en wel op de volgende plek:

Bouncepercentage

Weergaven per sessie

Een andere indicator dat je de juiste bezoekers op je website krijgt is de weergaven per sessie. Dit geeft je inzicht in hoe vaak gebruikers schermen of pagina’s bekijken tijdens een sessie op je website of in je app.

Het kan helpen bij het analyseren van de betrokkenheid van gebruikers en het begrijpen van het gedrag van bezoekers.

Google Analytics 4 berekent dit voor je door de som van gebeurtenissen van app-schermen en web-pagina’s te delen door het totale aantal sessies.

Weergeven per sessie

Doorklikratio (CTR)

Doorklikratio oftewel de click trough rate geeft aan hoeveel procent van de mensen doorklikken op jouw zoekresultaten.

Stel dat jij op nummer 1 staat op een zoekwoord en stel dat 100 mensen per maand op dat zoekwoord zoeken.

Wanneer 40% op jouw zoekresultaat klikt, dan heb je een CTR van 40%. De CTR van je zoekwoorden kan je terugzien in Google Search Console.

Kijk maar!

Doorklikratio

Tip: Heb je nog geen Google Search Console? Lees dan mijn blog Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen.

Het woord doorklikratio kan ook binnen andere situaties worden gebruikt, maar over het algemeen gaat het over het doorklikpercentage van je zoekresultaten.

Denk bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat doorklikt op een knop binnen je homepagina of het aantal klikt op je pop-up.

Laadtijd van je website

De laadtijd van je website is verschrikkelijk belangrijk. Je herkent het zelf misschien ook wel.

Je klikt op een website… Je wacht 7 seconden…

en je klikt weer weg.

Voor de gebruiker en ook voor Google is de laadtijd erg belangrijk. Inmiddels is de laadtijd dan ook een officiële Google ranking factor.

Oftewel: lange laadtijd = slecht(er) scoren. Voor het analyseren van de laadtijd van je website adviseer ik twee tools: GT Metrix en PageSpeed Insights.

Beide tools geven niet alleen aan hoe snel je website is, maar geven ook aan wat er goed is, wat er beter kan en wat er fout gaat!

PageSpeed Insights

Verwijzende domeinen

Linkbuilding is verschrikkelijk belangrijk en een van de belangrijkste onderdelen van SEO.

Naast dat de kwaliteit van links zo goed mogelijk moet zijn, is het ook belangrijk dat je voldoende links hebt. Voldoende links vanaf voldoende domeinen.

Want 100.000 links vanaf 1 domein zijn niet zoveel waard. En daarom is het aantal verwijzende domeinen erg belangrijk en een directe indicatiefactor of je goed scoort.

Hoe meer domeinen, hoe beter je scoort. En hoe hoger de kwaliteit van dat domein, hoe groter de kans dat de kwaliteit van jouw website daardoor in de ogen van Google ook stijgt.

Backlinks

Pagina en domein autoriteit

Het bepalen of een linkprofiel van een website goed is, is lastig wanneer het duizenden links betreft. Daarnaast is het ook altijd een beetje eigen interpretatie.

Die eigen interpretatie hebben bekende SEO tools als MOZ, Semrush of Ahrefs ook.

Door middel van een domein autoriteit een pagina autoriteit vertellen deze SEO tools hoe goed je linkprofiel volgens hun is. In de basis is dit een erg handige en belangrijke waarde.

Want wanneer een concurrent een hogere autoriteit heeft, dan scoort hij vaak beter binnen Google.

Let wel op: omdat dit cijfers zijn van tools en niet van Google mag je hier nooit blindelings op sturen. Een hoge autoriteit betekent niet automatisch dat een website beter vindbaar is.

Domein autoriteit

Zoekvolume

De basis van een goede SEO strategie zijn de zoekwoorden. Zonder de juiste zoekwoorden kan het maar zo zijn dat je blogs/landingspagina’s niet goed gevonden worden en geen bezoekers generen.

Het is dan vooral belangrijk dat je weet hoe vaak er gemiddeld per maand op een zoekwoord gezocht wordt.

Mijn favoriete tool om zoekvolumes van zoekwoorden te achterhalen is KWFinder.

Daarmee kan je per maand meer dan genoeg volumes achterhalen van zoekwoorden.

Pro tip: KWFinder is ook gratis te gebruiken. Dan kan je 5 keer per dag de volume van een zoekwoord achterhalen. Klik hier om een gratis account aan te maken.

En als je nog niet goed weet hoe je de juiste zoekwoorden kan bepalen, dan adviseer ik je mijn blog te lezen: Zo kun je de beste zoekwoorden bepalen!

Geïndexeerde URL’s

Vraag je je af waarom je niet veel bezoekers hebt op je website? Vraag je je ook af of je wel voldoende content hebt en hoeveel content je beste concurrenten hebben?

Dat kan je super gemakkelijk achterhalen door in Google het volgende in te typen:

site:’https://jouwwebsite.nl’

Als je dit voor jouw website doet moet je de URL tussen de haakjes, inclusief de haakjes, vervangen door jouw website. Bij mij wordt dat dan:

site:https://onlinemarketingagency.nl

Geïndexeerde URL’s

Je krijgt meteen te zien hoeveel geïndexeerde URL’s je website heeft. Heb je 10 geïndexeerde URL’s?

Ga aan de slag met het schijven van content! Heb je duizenden geïndexeerde URL’s maar niet voldoende bezoekers op je website?

Optimaliseer de teksten.

Succes!

Ik heb je 10 SEO-waardes verteld die je als beginnende SEO’er moet kennen.

Het is aan jou om hier nu mee aan de slag te gaan en optimalisaties toe te passen om deze cijfers positief te beïnvloeden.

Succes en als je vragen hebt, dan weet je me te vinden!

Dit artikel is geschreven op 13 mei 2019 en is op 6 november 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-belangrijke-getallen/feed/ 0
De 4 belangrijkste statistieken van Google Analytics 4 https://onlinemarketingagency.nl/seo/de-4-belangrijkste-statistieken-van-google-analytics/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/de-4-belangrijkste-statistieken-van-google-analytics/#respond Tue, 26 Sep 2023 09:48:56 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/de-4-belangrijkste-statistieken-van-google-analytics/

Met Google Analytics maak je het gedrag van de bezoekers op je website inzichtelijk en kan je het aantal bezoekers op je website achterhalen. Deze inzichten kunnen vervolgens waardevol zijn in het maken van keuzes.

De belangrijkste statistieken zijn: bouncepercentage (en aan de andere kant betrokkenheidspercentage), paginaweergaven, gemiddelde sessieduur op de website en de gemiddele betrokkenheidsduur per sessie. En waarom zijn deze statistieken het belangrijkst?

Dat ga ik je nu uitleggen!

Terug naar het begin…

Ik hoor je denken: Google Analytics, wat was dat ook al weer? Google Analytics 4 is een programma van Google dat het gedrag van de bezoekers op je website bijhoudt en inzichtelijk maakt.

De mogelijkheden zijn ontzettend groot en om je een idee te geven hoe Analytics er uit ziet, laat ik je nu een screenshot zien:

de 3 belangrijkste statistieken in google analytics 4

Nu schrik je misschien van alle gegevens, cijfers en mogelijkheden. Dat begrijp ik, maar is totaal niet nodig.

Ik ga je namelijk vertellen wat de 4 belangrijkste statistieken zijn van Google Analytics 4.

Voordat ik je die ga uitleggen, wil ik ook mijn Google Analytics 4 podcast aflevering delen. Want daar heb je zeker wat aan: podcast.

Paginaweergaven

Een paginaweergave verwijst naar het ophalen en weergeven van een webpagina. Telkens wanneer een pagina wordt opgevraagd, zoals tijdens het bezoeken van een website waarbij meerdere pagina’s worden bekeken, wordt dit als een paginaweergave beschouwd.

Bovendien worden paginaweergaven ook bijgehouden wanneer dezelfde gebruiker een enkele pagina meerdere keren bekijkt.

Tips om het aantal paginaweergaven per sessie te verbeteren:

Om je op weg te helpen, hebben we een paar concrete tips voor het verbeteren van het aantal paginaweergaven per sessie:

  • Plaats linkjes in de tekst naar relevantie artikelen/pagina’s binnen de website
  • Voeg actieknoppen toe
  • Laat relevantie informatie zien (Bezoekers bekeken ook, relevantie blogs etc.)

Je vindt het overzicht van het aantal paginaweergaven onder Rapporten > Levenscyclus > Betrokkenheid > Pagina’s en schermen

pagina's en schermen Google Analytics 4

Gemiddelde sessieduur

Gemiddelde sessieduur betekent: hoe lang een bezoeker gemiddeld jouw websites heeft bezocht. De gemiddelde sessieduur gaat vaak hand-in-hand samen met het aantal pagina’s per sessie.

Wanneer iemand veel pagina’s bezoekt, bevindt hij/zij zich over het algemeen ook langer op je website. En je raadt het al: wanneer iemand lang op je website rondneust, dan bekijkt hij/zij over het algemeen veel pagina’s.

Ook de gemiddelde sessieduur zegt dus iets over hoe interessant je bezoeker de content vindt.

Er is daarom ook geen ideale gemiddelde sessieduur. Dit hangt af van het soort website en wat er voor content er op de website te vinden is.

Tips om de gemiddelde sessieduur te verbeteren:

  • Plaats linkjes in de tekst naar relevantie artikelen/pagina’s binnen de website
  • Voeg actieknoppen toe
  • Laat relevantie informatie zien (Bezoekers bekeken ook, relevante blogs etc.)
  • Maak gebruik van video

Het achterhalen van de gemiddelde sessieduur van je website kan je achterhalen door deze waarde als extra kolom aan een rapport toe te voegen. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe ik dit bij Acquisitie > Verkeersacquisitie heb gedaan:

verkeersacquisitie-google-analytics-4

Door op het potloodje rechtsboven te klikken, kan je het rapport aanpassen. Vervolgens krijg je een scherm te zien met meerdere kolommen. Door hier gemiddelde sessieduur als waarde toe te voegen aan het rapport, wordt deze statistiek als extra kolom weergegeven:

gemiddelde-sessieduur-google-analytics-4

Bouncepercentage

Bouncepercentage betekent: het percentage bezoekers dat de website verlaat zonder engagement te hebben gehad. Een hoog bounceperctage betekent dus dat er iets niet goed gaat.

Je website werkt niet goed, je content is niet relevant of iets op je website schrikt de bezoeker af. Een hoog bouncepercentage is daarom altijd per definitie slecht.

Bouncepercentages zijn ook vaak branche gerelateerd. In de nieuwswereld is het bouncepercentage over het algemeen hoger dan bij andere branches.

Dit heeft te maken dat mensen het artikel snel scannen en vervolgens weer wegklikken. Daarom is het ook altijd goed om niet het bouncepercentage van je gehele website te bekijken, maar om de bounce te controleren per pagina.

Tips om het bouncepercentage te verlagen:

  • Zorg voor duidelijke actieknoppen
  • Test pop-ups
  • Verlaag de laadtijd van de pagina/website
  • Verbeter je website voor mobiele gebruikers
  • Richt de 404-pagina goed in
  • Optimaliseer de content
  • Plaats linkjes in de tekst naar relevantie artikelen/pagina’s binnen de website
  • Biedt de bezoeker een zoekfunctie

Het achterhalen van het bouncepercentage van je website kan je onder andere bij Acquisitie > Verkeersacquisitie. Het kan zijn dat je nog geen bouncepercentage in de kolommen ziet staan. Is dit bij jou het geval? Pas dan het rapport aan met het potloodje rechtsboven en voeg het bouncepercentage als waarde toe.

bouncepercentage-google-analytics-4

Gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie

Het is bijzonder interessant om te weten dat je hiermee kunt meten hoelang een webpagina tijdens een sessie door de gebruiker in beeld blijft. Een belangrijke vuistregel zou moeten zijn dat hoe meer inhoud een pagina heeft, des te langer de gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie zou moeten zijn.

Dit biedt de mogelijkheid om in te schatten of je content aansluit bij de gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie. Als je pagina’s boordevol informatie staan, maar gebruikers besteden er slechts kort tijd aan, kan dat wijzen op een probleem.

Het is echter belangrijk te beseffen dat gebruikers over het algemeen minder tijd aan een pagina besteden dan de schrijver misschien zelf op voorhand zou denken.

Tips om de gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie te verbeteren

  • Zorg voor waardevolle content
  • Verbeter je positionering
  • Hanteer duidelijke Call to actions
  • Minimaliseer sessieduur drempels
  • Zet in op intern linken
  • Gebruik ook andere content

Dit zijn de 4 belangrijkste statistieken van Google Analytics.

Heb je nog geen Google Analytics 4 op je website, maar wil je dat wel graag?

Neem dan contact met mij op of lees mijn blog waarin ik je uitleg hoe je Google Analytics 4 zelf kan installeren.

Dit artikel is geschreven op 22 februari 2021 en is op 26 september 2023 geüpdatet.

Wat meet je met Google Analytics?

Met Google Analytics kun je meten hoeveel bezoekers je website heeft en hoe ze omgaan met je pagina’s. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe lang ze op een bepaalde pagina blijven, waar ze naartoe doorklikken en waar ze weggaan. Maar ook of ze contact opnemen, zich inschrijven op je nieuwsbrief of een product kopen!

Waar vind ik de belangrijkste statistieken in Google Analytics?

In Google Analytics 4 (GA4) vind je de belangrijkste statistieken terug onder het kopje rapporten. Bij Acquisitie > Verkeersacquisitie > vind je bijvoorbeeld de gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie en het bouncepercentage. 

Welke data verzamelt Google Analytics?

Standaard verzamelt Google Analytics locatiegegevens in persoonsgegevens als het IP-adres van websitebezoekers. Je moet dus ook aan de AVG/GDPR voldoen als je Google Analytics gebruikt. Daarnaast verzamelt het ook gebruiksgegevens van je website: welke pagina’s mensen bekijken en hoe ze omgaan met de content op die pagina’s.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/de-4-belangrijkste-statistieken-van-google-analytics/feed/ 0 Deze Google Analytics 4 Podcast is beter dan alle GA4 trainingen nonadult
Handleiding: Google Analytics 4 koppelen aan Google Ads https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/google-analytics-4-koppelen-aan-google-ads/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/google-analytics-4-koppelen-aan-google-ads/#respond Tue, 22 Aug 2023 13:12:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/google-analytics-4-koppelen-aan-google-ads/

Inhoudsopgave

En over die laatste, daar gaan we het in dit artikel over hebben.

In 7 stappen Google Analytics koppelen aan Google Ads

Stap 1: ga naar de website van Google Analytics en log in.

Stap 2: selecteer de property die je wilt koppelen aan Google Ads.

GA4 account property google ads koppeling

Stap 3: klik linksonder op het tandwiel en vervolgens op ‘Koppeling met Google Ads’ onderin de property kolom.

GA4-Google-Ads-koppeling-maken

Stap 4: klik op de blauwe knop met ‘Koppelen’.

Stap 5: klik op ‘Kies Google Ads-accounts’.

google-ads-koppelen-met-analytics-4

Stap 6: vink het Google Ads account aan dat je wilt koppelen en klik vervolgens rechtsboven op ‘Bevestigen’.

Stap 7: klik op ‘Volgende’ en vervolgens op ‘Verzenden’.

Zo gemakkelijk is het koppelen van Google Ads aan Google Analytics 4. Als het goed is gegaan, dan moet je de volgende afbeeldingen zien.

Koppeling gemaakt analytics 4

En meer

Aangezien ik denk dat je nog wel meer handige tips en handleidingen over Google Analytics 4 wilt hebben, heb ik ze hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Dit artikel is geschreven op 11 januari 2021 en geüpdatet op 22 augustus 2023.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/google-analytics-4-koppelen-aan-google-ads/feed/ 0
Handleiding: Google Search Console Data inzichtelijk maken in Google Analytics 4 https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/handleiding-google-search-console-data-inzichtelijk-maken-in-google-analytics-4/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/handleiding-google-search-console-data-inzichtelijk-maken-in-google-analytics-4/#respond Tue, 22 Aug 2023 13:06:09 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/handleiding-google-search-console-data-inzichtelijk-maken-in-google-analytics-4/

Inhoudsopgave

Voordat je begint: eerst moet je Google Analytics 4 hebben

Wanneer je Search Console data inzichtelijk wilt krijgen binnen Google Analytics 4, is het natuurlijk wel belangrijk dat Google Analytics 4 en Google Search Console gekoppeld zijn.

Uiteraard hebben wij hier ook een handleiding voor geschreven.

Handleiding: Google Analytics 4 koppelen aan Google Search Console

Search Console data inzichtelijk maken binnen Google Analytics 4 (GA4) in 4 stappen

Stap 1: Ga naar Google Analytics, log in met je account en selecteer de juiste Google Analytics 4 property.

Stap 2: Klik vervolgens links in het menu op ‘Rapporten’ en onderaan in het menu op ‘Bibliotheek’.

GA4 rapporten en bibliotheek

Stap 3: In de bibliotheek zie je onder collecties alle rapporten staan die zichtbaar zijn in je Google Analytics 4 menu. Zoek tussen deze rapporten het rapport van ‘Search Console’.

Let op: deze staat standaard op niet gepubliceerd!

Stap 4: Het enige wat je hoeft te doen is op de drie puntjes klikken en vervolgens op ‘Publiceren’.

Google Search Console data inzichtelijk maken in Google Analytics 4

Let op: Het kan door een bug binnen Google Analytics 4 voorkomen dat het Search Console rapport twee keer wordt gepubliceerd. Het enige wat je dan hoeft te doen is één van de twee verwijderen door weer op de drie puntjes te klikken en vervolgens op ‘Verwijderen’.

That’s it! Als het goed is zie je nu in het menu links een rapport voor de Search Console data.

En meer

Aangezien ik denk dat je nog wel meer handige tips en handleidingen over Google Analytics 4 wilt hebben, heb ik ze hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Dit artikel is geschreven op 22 augustus 2022 en geüpdatet op 22 augustus 2023.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/handleiding-google-search-console-data-inzichtelijk-maken-in-google-analytics-4/feed/ 0
Handleiding: Google Search Console koppelen aan Google Analytics 4 https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/handleiding-google-search-console-koppelen-aan-google-analytics-4/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/handleiding-google-search-console-koppelen-aan-google-analytics-4/#respond Tue, 22 Aug 2023 13:04:42 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/handleiding-google-search-console-koppelen-aan-google-analytics-4/

Inhoudsopgave

Google Analytics 4 (GA4) koppelen met Google Search Console in 6 stappen

Let op! Voor het koppelen van Google Analytics 4 en Google Search Console moet je een geverifieerde site-eigenaar van de Search Console-property zijn.

Stap 1: Ga naar Google Analytics en log in met je account

Stap 2: Selecteer de Google Analytics 4 property waar je de koppeling voor op wilt zetten. Heb je nog geen Google Analytics 4 property aangemaakt? Daniël vertelt je precies hoe je dit doet in zijn blog ‘Google Analytics 4 inladen via Google Tag Manager‘.

Stap 3: Klik binnen de juiste property linksonder op het tandwiel icoon en klik vervolgens onderaan in de property kolom op ‘Seach Console-koppelingen’.

GA4 Search Console koppeling maken

Stap 4: Klik op ‘koppelen’ en vervolgens op ‘Account kiezen’. Selecteer de gewenste Search Console-property en klik op ‘bevestigen’.

Stap 5: Selecteer vervolgens de webstream waarmee je de koppeling mee wilt opzetten. (Vaak is dit er maar één.)

Stap 6: Klik nu op verzenden en de koppeling is gemaakt.

Zo simpel is het! De koppeling is nu ook zichtbaar in het Search Console-koppelingen overzicht.

En meer

Aangezien ik denk dat je nog wel meer handige tips en handleidingen over Google Analytics 4 wilt hebben, heb ik ze hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Dit artikel is geschreven op 22 augustus 2022 en geüpdatet op 22 augustus 2023.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je inzicht krijgt over de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google. Heb je problemen met de aanwezigheid van je website in Google? Dan kun je dit terugvinden en oplossen in Google Search Console.

Wat is het voordeel van een koppeling tussen Google Search Console en Google Analytics 4?

Door Google Search Console en Google Analytics 4 aan elkaar te koppelen kun je heel veel waardevolle informatie uit Google Search Console direct zichtbaar maken in Google Analytics 4. De informatie uit deze twee tools gecombineerd zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van de prestaties van je website zowel in de zoekresultaten van Google als op de website zelf.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/handleiding-google-search-console-koppelen-aan-google-analytics-4/feed/ 0
Handleiding: Iemand toevoegen aan Google Analytics 4 https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/iemand-toevoegen-aan-google-analytics-4/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/iemand-toevoegen-aan-google-analytics-4/#respond Tue, 22 Aug 2023 13:03:07 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/iemand-toevoegen-aan-google-analytics-4/

Inhoudsopgave

Daar help ik je dus graag bij.

In 7 stappen iemand toevoegen aan Google Analytics 4

Stap 1: ga naar de website van Google Analytics en log in.

Stap 2: ga naar de Google Analytics 4 property waaraan je iemand wilt toevoegen.

GA4 account property account toevoegen

Stap 3: klik helemaal linksonder op het tandwiel icoon.

Stap 4: klik vervolgens op ‘Toegangsbeheer voor account’.

handleiding iemand toevoegen aan google analytics 4

Stap 5: klik rechtsboven op het blauwe plusje en vervolgens op ‘Gebruikers toevoegen’.

Stap 6: vul het e-mailadres in van de persoon die je wilt toevoegen.

Stap 7: selecteer de rechten die je die persoon wilt geven.

GA4 property gebruiker toevoegen email en taken

En meer

Aangezien ik denk dat je nog wel meer handige tips en handleidingen over Google Analytics 4 wilt hebben, heb ik ze hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Dit artikel is geschreven op 12 januari 2021 en geüpdatet op 22 augustus 2023.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/iemand-toevoegen-aan-google-analytics-4/feed/ 0