Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Mon, 15 Apr 2024 10:38:10 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false SEO audit in 1 uur: zo doe je dat zelf https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-audit-in-1-uur/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-audit-in-1-uur/#respond Thu, 27 Jul 2023 07:33:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/seo-audit-in-1-uur/

Inhoudsopgave

Hoe je het ook wendt of keert: je wilt zelf aan de slag. En daar gaat dit artikel je bij helpen, want in 12 simpele stappen laat ik je zien hoe je zelf een SEO audit doet.

Wat is een SEO audit?

Het woord audit betekent controleren, nakijken of nagaan. En met een SEO-audit doe je dus een soort APK van je organische vindbaarheid.

Het wordt ook wel een SEO analyse genoemd.

Zie het dus als een soort diagnose van je website / online aanwezigheid met als doel om beter vindbaar te worden. De meningen over de inhoud van een SEO audit zijn verdeeld, maar in mijn optiek horen de volgende onderdelen er zeker in:

Waarom is een SEO audit belangrijk?

Een SEO-audit is belangrijk omdat je wilt weten wat er beter kan aan de huidige situatie. Want natuurlijk kan je nog meer content gaan schrijven en nog meer gaan gastbloggen, maar als de laadtijd van je website 10 seconden is en je website 500 backlinks uit China heeft, dan ga je dus nooit goed scoren.

Welke tools zijn belangrijk bij een SEO audit?

Inmiddels zijn er honderden SEO-tools op de markt en zijn er natuurlijk genoeg alternatieven van de tools die ik zo gaan noemen. Maar dit zijn de tools die ik heb gebruikt om de SEO website audit uit te voeren.

Voel je vrij om een ander programma te gebruiken, omdat je die toevallig al hebt aangeschaft of fijner vindt werken.

Stap 1: Start met een algemene SEO check

Het eerste wat ik altijd doe wanneer ik start met een SEO traject is de website van de klant door SEO Site Check Up halen. SEO Site Check Up controleert je website op de volgende punten:

  • Veel voorkomende SEO problemen
  • Snelheidsoptimalisaties
  • Server en veiligheid
  • Mobielvriendelijkheid
  • Geavanceerde SEO

Zoals je eigenlijk misschien al ziet, is SEO Site Check Up een soort SEO audit op zich. Het valideert de website op veel van de eerder genoemde punten.

Ik begin altijd met SEO Site Check Up om de grootste SEO problemen meteen te achterhalen. Zoals het ontbreken van een SSL certificaat, canonicalization problemen of andere verbeterpunten die het liefst vandaag nog opgepakt moeten worden.

SEO Site Check up audit

Stap 2: Crawl je website op fouten met Search Console

Nu we de eerste meest urgente verbeterpunten in kaart hebben, gaan we door naar een andere belangrijke stap: het crawlen van je website met Google Search Console en SEMrush.

Google Search Console is een tool van Google waarmee je controle en mogelijkheden krijgt over je eigen indexatie in Google. Mocht je nog geen Google Search Console hebben, dan adviseer ik je die nu meteen aan te maken:

Handleiding: Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen

Wanneer je in Search Console klikt op ‘Dekking’ krijg je vervolgens alle problemen binnen je website te zien. Denk aan 404’s, pagina’s die op noindex staan of pagina’s die worden geblokkeerd door je robots.txt.

Search Console dekking

Naast Google Search Console, gebruik ik ook altijd de Site Audit functie van SEMrush om de website te analyseren en te crawlen.

SEMrush kijkt namelijk ook naar kleine verbeterpunten en ontbrekende elementen. Dat is iets wat Google Search Console niet doet.

SEMrush site audit

Stap 3: Check alle On Page SEO elementen

Als het goed is hoef ik je niet uit te leggen dat het zoekwoord waarop je wilt scoren gebruikt moet worden in de tekst, in de URL en bijvoorbeeld de meta omschrijving.

Die ‘dingen’ waar je zoekwoord in moet komen staan, dan zijn de On Page SEO elementen. Oftewel de elementen waar je binnen de pagina invloed op hebt. Mocht je ze niet weten. Dit zijn ze:

  • URL
  • H1
  • H2
  • Afbeeldingen (benaming en alt tekst)
  • Meta titel
  • Meta omschrijving

Het controleren van de On Page SEO elementen kan je natuurlijk handmatig doen (wat veel te veel werk is), maar kan je ook met handige SEO tools doen.

Ook daar gebruik ik SEMrush voor. Die heeft namelijk een handige tool genaamd de On Page SEO Checker. Die vertelt je dan heel gemakkelijk wat de On Page verbeterpunten zijn op het gebied van:

  • Strategie
  • SERP kenmerken
  • Content
  • Semantiek
  • Backlinks
  • Techniek
  • Gebruikerservaring
on page seo checker

Tooltip: een tool die ik ook ontzettend fijn vind om te gebruiken is Screaming Frog. Hiermee kan je ook gemakkelijk alle URL’s binnen je website achterhalen, On Page Elementen bepalen en nog veel meer.

Stap 4: Analyseer de laadsnelheid

Dat de laadtijd van je website een ranking factor is, is al lang bekend. En dat een lange laadtijd verschrikkelijk vervelend is en ervoor zorgt dat mensen afhaken is nog veel langer bekend.

Voor het analyseren van je de snelheid adviseer ik je gebruik te maken van twee tools:

  • GT Metrix
  • Google Page Speed

Beide tools zijn uniek op hun eigen manier en werken compleet anders. Ik ben erg fan van GT Metrix, omdat die concreet aangeeft wat je moet doen.

Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van afbeeldingen, het inschakelen van caching of het gebruik maken van minification of door bepaalde functionaliteiten uit te zetten.

Laadsnelheid website SEO

Stap 5: Controleer of je website mobiel-vriendelijk is

Het ligt er volledig aan welke branche of niche jouw onderneming zit, maar het kan zo zijn dat 90% van je bezoekers je website bezoekt via mobiel. En sinds 1 juli 2019 indexeert Google ook mobile-first.

Het eerste wat je kan doen om te testen of je website mobiel vriendelijk is, is door hem simpelweg zelf te testen op verschillende apparaten. Klik eens door de website heen, kijk of alles werkt en of alles duidelijk.

Als je geslaagd bent met die test, dan kan je de Mobielvriendelijke test van Google gebruiken om te bepalen of ook Google vindt dat je website mobiel vriendelijk is.

mobielvriendelijke test Google

Stap 6: Maak de structuur van je website inzichtelijk

Nu we een aantal van de SEO beginselen hebben gehad, is het tijd om de wat moeilijkere materie aan te pakken. En we beginnen met de structuur van je website.

De structuur van een website is om meerdere redenen belangrijk:

  • Een website moet makkelijk te gebruiken zijn door een bezoeker en mensen moeten zonder moeite door de site heen kunnen klikken
  • Google moet makkelijk door de website heen crawlen om alle pagina’s te vinden en te indexeren

Om het uit te leggen, heb ik twee afbeeldingen voor je. Eén van hoe het wel moet:

goede site structuur

En één van hoe het niet moet:

Slechte site structuur

Het grootste verschil? Er zit een logisch gelaagde structuur in de eerste afbeelding. De tweede afbeelding is een ‘rommeltje’.

De structuur is nog veel belangrijker bij webshops dan bij websites. Dat heeft ermee te maken omdat je daar doorgaans te maken krijgt met veel meer categorieën en je Google en bezoekers zo goed mogelijk wilt helpen om die te vinden.

Stap 7: Bekijk of je website is voorzien van structured data

En we gaan meteen door met de volgende stap.

Structured data is het markeren van een stukje content om deze voor Google begrijpelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan reviews, producten of recepten.

Structured data audit

Als we het hebben over structured data, dan zijn er eigenlijk twee dingen belangrijk:

  • Is je website voorzien van structured data?
  • Is de structured data juist toegevoegd en accepteert Google ‘m?

Beide vragen kan je beantwoorden met de Google Structured Data test.

Die verteld je dan precies welke structured data er wordt gebruikt, wat er momentele goed gaat en wat er momenteel niet goed gaat.

Google structured data test

Stap 8: Achterhaal welke pagina’s goed scoren (en welke niet)

Zo. De SEO technische zaken hebben we gehad. Nu is het hoog tijd om te kijken welke pagina’s goed scoren en welke niet.

Dit gaat we doen door te bekijken welke pagina’s in Google Analytics veel organisch bezoekers hebben gehad.

Ga allereerst naar de website van Google Analytics en log in op het juiste account.

Klik vervolgens links op ‘Acquisitie’, dan op ‘Alle verkeer’ en dan op ‘Kanalen’.

Klik dan op ‘organic search’ en klik net boven de tabel op ‘bestemmingspagina’.

En voilà, je krijgt een lijst met de pagina’s die de meest organische bezoekers hebben gehad

Beste scorende pagina's analytics

Mocht je willen weten welke pagina’s de minst organische bezoekers hebben gehad? Klik dan ‘Gebruikers’. Dan wordt de volgorde van de lijst omgedraaid.

Vervolgens kan je een stukje verder in de tabel ook meteen analyseren hoe goed het verkeer is op die pagina. Zie je bijvoorbeeld een bouncepercentage staan van 100%? Dan kan dat betekenen dat de mensen niet vinden wat ze zoeken.

Het is helaas nog steeds zo, maar backlinks zijn een van de belangrijkste rankingfactor binnen Google. Backlinks kunnen je website maken of breken.

Voor het uitvoeren van een backlink analysere, gebruik ik vooral Ahrefs en SEMrush.

Tijdens de backlink analyse kijk ik vooral naar:

  • Het aantal backlinks
  • Het aantal domeinen waar de backlinks vandaan komen
  • Spamscore
  • Anchor tags van de backlinks (en de verhoudingen tussen de anchor tags)
  • Verwijzende IP adressen
  • Domein autoriteit
  • Pagina autoriteit
  • Verhouding nofollow/dofollow
  • Extensie van de links
  • Of er slechte links tussen het linkprofiel zitten

Ahrefs heeft de grootste database en toont de meeste informatie. Daarom gebruik ik vooral Ahrefs.

backlink analyse ahrefs

Mocht ik heel erg de diepte in willen gaan en een linkprofiel dieper en beter willen analyseren, dan gebruik ik vooral SEMrush.

SEMrush toont net wat meer handige informatie en grafieken om inzichtelijk te maken hoe goed of slecht je het doet. Het is volledig afhankelijk van wat ik wil weten of wat ik wil doen om te bepalen welke tool ik gebruik.

SEMrush backlink audit

Stap 10: Bespioneer je concurrenten met een concurrentieanalyse

Om hoger te scoren in Google moet je één ding vooral doen: je concurrenten verslaan. Het is dus ontzettend belangrijk om in de gaten houden wat je concurrent doet.

Welke content hebben ze? Welke backlinks hebben ze? Hoe snel is hun website?

Dat zijn allemaal zaken die je gemakkelijk kan achterhalen. Ik heb namelijk net uitgelegd hoe je dat met je eigen site kan doen. Nu kan je dat dus ook met hun website doen.

Als ik de concurrentie op het gebied van content ga analyseren, dan kijk ik naar een drietal onderdelen:

  • Wat zijn de zoekwoorden waar mijn concurrenten op gevonden worden?
  • Wat is de best scorende content van mijn concurrent?
  • Op welke zoekwoorden is mijn concurrent vindbaar en ik niet?

Het antwoord op al deze drie vragen, geeft Ahrefs mij.

Zoekwoorden van concurrenten bepalen

Ahrefs werkt ontzettend simpel. Allereerst moet je het domein van je concurrent invullen op enter drukken.

ahrefs inloggen

Klik vervolgens links in het rijtje op ‘Organische zoektermen’ en je krijgt een lijst te zien met alle zoekwoorden waar je concurrent op gevonden wordt. Je kan vervolgens selecteren op land, positie, volume, moeilijkheidsgraad en nog veel meer.

Zoektermen van concurrenten analyseren

Beste scorende content van concurrenten

Het achterhalen van de best scorende content van concurrenten is net zo makkelijk als het bepalen van de organische zoektermen.

Klik in het linkerrijtje binnen Ahrefs niet op ‘organische zoektermen’ maar op ‘toppagina’s en je ziet de best scorende content van het door jou ingevulde domein.

Zoektermen waar je concurrent vindbaar op is en jij niet

Ook dit kan je gemakkelijk met Ahrefs achterhalen. Klik links in het rijtje op ‘content gap’. Vul vervolgens de URL van je concurrent en onderaan jouw domein.

Kies dan ook of je alleen zoekwoorden wilt zien die in de top 10 staan (of ook daarbuiten) en klik dan op ‘Toon zoektermen’.

Ahrefs content gap

Stap 11: De vervolgstap

Zo. In extreem korte tijd heb je een analyse gedaan van je website. Wat ik je adviseer om te doen is het bijhouden van je zoekwoorden. Ook dit kan je doen met SEMrush.

Waarom ik je dat adviseer? Dan houd je een vinger aan de pols en weet je wanneer je zakt of stijgt in Google. Je kan dan snel analyseren en bijsturen waar nodig.

De vervolgstap is dat je aan de slag gaat met de verbeterpunten binnen je website. Let op, de kans is groot dat je hierbij hulp nodig gaat hebben.

Maar mocht je het toch zelf willen proberen en ergens vragen over hebben? Dan is de kans groot dat ik daar een blog over heb geschreven. Mocht ook dat je niet helpen, neem dan gerust even contact met mij op.

Succes!

Dit artikel is geschreven op 15 februari 2020 en geüpdatet op 27 juli 2023.

Wat is een SEO audit?

Een SEO audit is een soort check waarbij je nagaat hoe het gesteld is met de zoekmachine optimalisatie van je website. Met andere woorden, je gaat na hoe het momenteel is met de vindbaarheid van je website in Google en op welke punten je je zou kunnen verbeteren om hogere rankings te behalen.

Waaruit bestaat een SEO audit checklist?

Bij het doen van een SEO audit kun je een checklist volgen om ervoor te zorgen dat je niks mist. Je kan twisten over wat er allemaal op die checklist moet staan. Wij raden je in ieder geval altijd aan de techniek, content en off-page SEO (linkbuilding) te checken en om ook een concurrentie- en zoekwoordanalyse mee te nemen!

Zijn er ook SEO audit tools?

Er zijn een heleboel SEO tools waarmee je een audit uit kan voeren! Denk aan SEMRush, Ahrefs, Moz of SERanking. Maar onderschat ook de kracht van gratis tools als Screaming Frog, GT Metrix, PageSpeed Insights Google Search Console, Google Analytics en de structured data testing tool niet. Gebruik vooral wat je fijn vindt … of maak een mix!

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-audit-in-1-uur/feed/ 0
4 beste tools voor gratis online foto’s bewerken https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/beste-tools-voor-gratis-online-fotos-bewerken/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/beste-tools-voor-gratis-online-fotos-bewerken/#comments Sun, 04 Jun 2023 12:18:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/beste-tools-voor-gratis-online-fotos-bewerken/

Inhoudsopgave

Dan moet je een gratis fotobewerkingsprogramma gebruiken die veel kan en niks kost. Klinkt logisch :-).

Om je verder op weg te helpen heb ik mijn favoriete gratis foto editing tools voor je op een rijtje gezet.

Voordat we beginnen

De 4 bovenstaande tools heb ik niet zomaar uitgekozen. Ik heb specifiek voor deze gekozen omdat:

  • Ze makkelijk in gebruik zijn
  • Je geen trial hoeft aan te vragen
  • De websites rustig ogen en clean zijn
  • Ze precies bevatten wat je nodig hebt.
  • Ze heel effectief werken

Exact wat je zoekt als je zelf online foto’s wilt bewerken.

1. BeFunky

Mijn absolute nummer één voor het gratis online foto’s bewerken is BeFunky. Ik zie BeFunky echt als het ultieme gratis Photoshop alternatief.

Waarom? Omdat BeFunky 99% bevat van alles wat jij, als niet-Photoshop guru, nodig hebt. Eigenlijk bestaat BeFunky uit drie tools: een Photo Editor, een Collage Maker en een Design tool.

befunky mogelijkheden

Aangezien dit artikel puur en alleen gaat om het bewerken van online foto’s, ga ik het alleen hebben over de Photo Editor. Binnen de Photo Editor heb je grofweg 10 hoofdcategorieën. Binnen die 10 hoofdcategorieën zijn er honderden, zo niet duizenden mogelijkheden.

Dit zijn de 10 categorieën:

  • Image Manager (Het beheren en inladen van foto’s)
  • Edit (Het aanpassen van je afbeelding. Denk aan kleurstelling, formaat, achtergrond, blurren en nog veel meer)
  • Touch Up (Het verbeteren van je afbeelding. Denk aan kleur ogen, tanden witter maken, huid egaler maken en meer)
  • Effects (Met een klik op een knop een uniek effect toevoegen aan je foto)
  • Artsy (Soortgelijk aan Effects, maar dit zijn erg creatieve/heftige filters en effecten)
  • Frames (Kaders toevoegen aan je foto)
  • Graphics (Grafische elementen toevoegen aan je foto)
  • Overlays (Een overlay toevoegen aan je foto)
  • Tekst (Tekst toevoegen aan je foto)
  • Textures (Textuur toevoegen aan je foto)

Door de verschillende mogelijkheden van BeFunky te combineren is nagenoeg alles wat jij je kan bedenken door te voeren. Dat maakt het online foto’s bewerken dus een feestje.

online foto's bewerken met befunky

2. Canva

Van alle 4 de programma’s uit dit lijstje is Canva verreweg de meest bekende. Nagenoeg elke content marketeer (of iemand anders die wel eens bezig is met contentcreatie) kent Canva.

Canva dankt haar populariteit vooral aan de kant-en-klare designs die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, verjaardagskaart, banner of bijvoorbeeld visitekaartje.

Maar naast de standaard templates, kan je ook met Canva zelf de slag om je foto te bewerken en/of aan te passen. Je kan namelijk zelf ook designs en templates maken.

Canva voor aanpassen fotos

Canva en de Photo Editor van BeFunky zijn niet met elkaar te vergelijken. Waar BeFunky erg de focus legt op het aanpassen van foto’s, focust Canva zich erg op het maken van templates en het makkelijk maken van het opzetten van een design.

Ik denk daarom ook dat deze twee goed hand-in-hand met elkaar gaan. Je kunt beide tools benutten op hun sterke punten en zo geweldig afbeeldingen creëren.

Om ook inhoudelijk wat over Canva te vertellen, zal ik hier ook alle hoofdcategorieën toelichten:

  • Sjablonen (Overzicht van de verschillende templates en designs)
  • Foto’s (Dit is de fotobibliotheek van Canva. In deze functionaliteit kan je je foto’s ook bewerken. Denk aan effecten, filters, bijsnijden, spiegelen en meer)
  • Elementen (Grafische dingen toevoegen zoals vormen, lijsten, rasters, etc.)
  • Tekst (Het toevoegen van tekst aan je design/foto)
  • Muziek (Een muziekbibliotheek waarmee je muziek kan toevoegen aan je design/foto)
  • Video (Een videobibliotheek waarmee je video kan toevoegen aan je design/foto)
  • Achtergrond (Een overzicht van alle verschillende achtergronden die beschikbaar zijn)
  • Uploads (Alle door jou geüploade bestanden)
  • Mappen (Een overzicht van al jouw gekochte en gelikete bestanden)

3. Pixlr

Wanneer we naar het design kijken, lijkt Pixlr identiek aan Photoshop. De interface, de icoontjes en de verschillende mogelijkheden zitten op precies dezelfde plek.

Dat maakt een eventueel opstap naar Photoshop erg gemakkelijk. Wat Pixlr erg goed doet, is dat ze twee varianten hebben voor het online bewerken van foto’s:

  • Playful Pixlr Z
  • Advanced Pixlr E

Het verschil? Met de Playful variant heb je weinig mogelijkheden. Deze variant gebruik je dus als je alleen iets van de foto af wilt knippen of wanneer je het formaat bijvoorbeeld wilt aanpassen.

Met de Advanced variant heb je alle mogelijkheden die Pixlr biedt.

Pixlr advance e fotobewerkingsprogramma

Pixlr werkt daarnaast ook compleet anders dan BeFunky en Canva. Waar je bij de eerdergenoemde twee werkt met thema’s zoals effecten of tekst, heb je hier een complete interface met alle mogelijkheden.

Het lijkt er daarom sterk op dat Pixlr zich focust op een herkenbaar interface, waar BeFunky en Canva kiezen voor herkenbare woorden

Om die reden kan ik ook geen concrete lijst maken met hoofdcategorieën. Bij Pixlr is immers niet alles opgedeeld.

Maar ik verzeker je ervan dat alles wat jij wilt bewerken van je foto’s, kan met dit programma.

4. Fotor

Als je de website van Fotor opent (nadat je de website van BeFunky hebt geopend), dan denk je misschien: ‘hé, dat ken ik´.

Fotor heeft namelijk ook drie verschillende mogelijkheden. En die mogelijkheden zijn hetzelfde als bij BeFunky.

Ik zeg hier niet mee dat Fotor BeFunky heeft gekopieerd (of andersom), maar beide online fotobewerkingsprogramma’s werken nagenoeg hetzelfde.

Als je op ‘Edit a photo’ klikt bij Fotor, krijg je eenzelfde soort scherm te zien als BeFunky. Kijk maar.

Fotor online foto en content bewerken

Fotor kent 7 hoofdcategorieën:

  • Basic (Voor basisaanpassingen aan je foto. Denk aan delen wegsnijden, de foto draaien of het formaat van de foto aanpassen).
  • Effect (Voor het toevoegen van speciale effecten aan de foto)
  • Beauty (Het mooier maken van afbeeldingen. Denk aan make-up toevoegen, huid egaler maken en meer)
  • Frames (Kaders toevoegen aan de foto)
  • Sticker (Het toevoegen van grafisch elementen)
  • Text (Tekst toevoegen aan je foto)
  • Cloud (Beheren en uploaden van foto’s direct van de Fotor cloud af)

Hopelijk maken deze 4 online fotobewerkingsprogramma’s het bewerken van foto’s een stuk gemakkelijker. Mocht je nog een programma gebruiken die niet in deze lijst genoemd zijn, dan hoor ik het graag.

Dit artikel is geschreven op 15 juni 2020 en geüpdatet op 4 juni 2023.

Wat is het beste programma voor het online foto’s bewerken?

BeFunky is één van de beste gratis programma’s voor het online bewerken van foto’s. De Photo Editor van het programma is een volwaardig Photoshop alternatief waarbij je heel eenvoudig het formaat en de kleurstelling van afbeelding aan kunt passen. Ook kun je zelf heel makkelijk effecten, overlays, tekst, graphics en textures toevoegen.

Met welk gratis programma kan je het beste online foto’s bewerken?

Er zijn een heleboel gratis programma’s waarmee je het best online foto’s kunt bewerken. BeFunky is één van de meest uitgebreide tools voor fotobewerking, met Canva kun je eenvoudig templates en een design maken en Pixlr lijkt weer erg op Photoshop. Als alternatief zou je ook nog Fotor kunnen proberen.

Wat is Canva en wat kan ik ermee doen?

Canva is een online ontwerptool waarmee je gemakkelijk en snel professionele ontwerpen kunt maken, zonder dat je enige ontwerpervaring nodig hebt. Met Canva kun je bijvoorbeeld afbeeldingen bewerken, social media posts ontwerpen, posters maken, logo’s ontwerpen, visitekaartjes maken en nog veel meer. Het is een handige tool voor iedereen die regelmatig visuals maakt voor persoonlijke of zakelijke doeleinden.

Wat is Pixlr?

Pixlr is een gratis online foto-editor waarmee je snel en gemakkelijk afbeeldingen kunt bewerken en aanpassen zonder dat je software hoeft te downloaden. Het is een geweldige tool voor iedereen die op zoek is naar een gratis en eenvoudige manier om hun afbeeldingen te bewerken en te verbeteren.

Welke functies biedt Pixlr?

Pixlr biedt een breed scala aan functies, waaronder de mogelijkheid om afbeeldingen bij te snijden, te roteren en te spiegelen, kleuraanpassingen te maken, filters toe te voegen en teksten en vormen toe te voegen. Het heeft ook geavanceerde functies zoals het retoucheren van foto’s en het aanpassen van de belichting en contrast.

Wat is Fotor en wat kan ik ermee doen?

Fotor is een gratis online foto-editor en ontwerptool waarmee je afbeeldingen kunt bewerken, collages kunt maken en ontwerpen kunt creëren voor social media, marketingmateriaal en meer. Het biedt ook tal van filters, effecten en frames om je afbeeldingen te verbeteren.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/beste-tools-voor-gratis-online-fotos-bewerken/feed/ 7
Technische SEO: 11 tools voor meer inzicht [Gratis & Betaald] https://onlinemarketingagency.nl/seo/technische-seo-tools/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/technische-seo-tools/#respond Mon, 03 Apr 2023 08:51:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/technische-seo-tools/

Inhoudsopgave

De techniek van een website kan je zien als de fundering van je huis. Zonder fundering kan je geen goed huis bouwen.

En zonder een goede technische basis kun je niet goed scoren in Google. Maar wat moet er dan op het gebied van techniek aangepast worden?

En waar liggen dan de verbeterpunten? Met deze 11 gratis en betaalde tools, kan je dat helemaal zelf achterhalen!

Voor we beginnen…

Er zijn natuurlijk veel tools op het gebied van technische SEO die je kunnen helpen / ondersteunen. En elke SEO-specialist en elke ondernemer heeft een voorkeur voor de tools die hij/zij het fijnst vind.

Maar deze 11 toppers gebruik ik wekelijks en hebben zich tijdens verschillende SEO-trajecten meer dan bewezen. Kleine disclaimer: De volgorde van de lijst is random en heeft niets te maken welke tool ik het prettigst vind.

Laten we snel beginnen met de lijst.

Zin in gif

1. Semrush [7 dagen gratis & Betaald]

Semrush is een alles in één SEO-tool die je alles kan vertellen over alle elementen van SEO. Dus, techniek, content en autoriteit.

Semrush heeft verreweg de meest uitgebreide site audit van alle tools die ik in dit artikel noem. Vergelijkbaar met Serpstat, maar dan 10 keer beter.

Je vindt er alles over de verschillende problemen, de pagina’s die gecheckt zijn, technische statistieken van je website en nog veel meer. De Site Audit van Semrush is alleen volledig te benutten als je een betaald account hebt, maar met een gratis Semrush account kan je tot 100 pagina’s testen.

Dat komt er dan zo uit te zien:

site audit semrush 2023

Voor Semrush heb ik nog twee tips voor je:

Tip 1: Mocht je willen weten hoe zo’n gratis Site Audit van Semrush eruitziet, dan kan heb ik hier een downloadbare PDF voor je: Semrush audit Online Marketing Agency

Tip 2: Mocht je Semrush gratis willen proberen, dan kan je dat 7 dagen lang doen wanneer je op deze link klikt!

2. Screaming Frog [Gratis & betaald]

Screaming Frog is de SEO tool die 9/10 in de top 3 staat van populairste SEO programma’s staat van SEO specialisten of online marketing bureaus.

Met een paar klikken op de knop kan je immens veel informatie achterhalen. Je kan zoveel met deze tool dat ik het allemaal niet eens zou kunnen uitleggen.

Screaming Frog kan binnen elk onderdeel van SEO van pas komen en de betaalde versie is een must. Ik durf keihard te zeggen dat je dat aankoop van Screaming Frog er binnen een paar weken al uit hebt.

Omdat:

  • De tool je ontzettend veel tijd bespaart
  • Je veel inzichten krijgt

Screaming Frog gebruik ik vooral voor:

  • Achterhalen van alle On Page SEO elementen
  • Voor, tijdens en na migraties van websites
  • Het achterhalen van de structuur/opzet/pagina’s van een website
  • Bestuderen van concurrenten

En nog veel en veel meer.

Mocht je graag willen weten hoe zo’n Screaming Frog uitdraai eruit ziet? Dan heb ik hier de Screaming Frog uitdraai van mijn website voor je: Screaming Frog uitdraai

Screaming frog screenshot

3. GTMetrix [Gratis]

Een cruciaal onderdeel van technische SEO, en inmiddels ook een erg belangrijke rankingfactor, is de laadtijd van je website. Een aantal van de tools die ik hier noem, die analyseren die laadtijd voor je.

Wil je echt alle tools/mogelijkheden weten om de laadtijd van je website te meten? Dan adviseer ik je mijn blog te lezen ‘9 tools om de snelheid van je website te testen’.

Terug naar GTmetrix. GTmetrix is een tool die je alles vertelt over:

  • De laadtijd van je website
  • Hoe je website geladen wordt (De volgorde en de verschillende bestanden)
  • Wat de concrete verbeterpunten zijn
  • Wat je momenteel al goed doet

Ontzettend handig dus! Ik gebruik vooral vier functionaliteiten van GTmetrix. Deze wil ik na het tonen van de volgende afbeelding graag uitleggen.

GTmetrix screenshot
  1. Hier vind je de volledig laadtijd en de grootte van je website.
  2. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om je website sneller te maken (O.b.v. PageSpeed)
  3. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om je website sneller te maken (O.b.v. YSlow)
  4. Hier vind je een overzicht van hoe je website geladen wordt middels een waterval model.

Natuurlijk is het bijna onmogelijk dat je meteen kan achterhalen wat alles betekent en wat je moet doen, maar wat ik je mee wil geven is dat GTmetrix je wel kan vertellen wat er niet goed is of waar het niet goed gaat.

Jij kan vervolgens googelen, je websitebouwer aan het werk zetten of bijvoorbeeld de instelling van een plug-in finetunen. Wil je een keer zien hoe de rapportage van GTmetrix eruitziet?

Klik dan hier: GTMetrix rapportage

4. Serpstat [Betaald]

Door een erg mooie aanbieding, heb ik inmiddels al ruim een jaar een account bij Serpstat voor nog geen €40. Eenmalig!

Ik was toentertijd zo’n fan van Serpstat dat ik er zelfs een review over heb geschreven. Die vind je hier: Serpstat Review! Mijn ongezouten mening na 3 maanden gebruik.

Inmiddels gebruik ik 90% van de functionaliteiten van Serpstat niet meer omdat:

  • Ik inmiddels betere tools gebruik
  • Serpstat aanpassingen heeft gedaan die ik niet prettig vind

Maar wat ik wel nog intensief gebruik is de ‘Site Audit’.

Dit is tool die je website op verschrikkelijk veel technische SEO punten checkt en vervolgens vertelt wat je moet aanpassen, op welke pagina’s het probleem zich voordoet, welke taak het meeste prioriteit heeft en wat je goed doet.

Site audit Serpstat

5. Google Page Speed [Gratis]

In november 2018 heeft Google de tool Page Speed Insights volledig vernieuwd. Met de oude versie kon je met een paar plugins je WordPress website gemakkelijk in het groen krijgen.

Nu is dat niet meer zo! Google Page Speed Insights geeft je alle verbeteringen die je kan uitvoeren om je website sneller te maken.

Het nadeel van Page Speed is dat je ruim 90% niet zelf kan doen, omdat je daar een webdeveloper voor moet zijn. Mijn advies: check je website en als je slecht scoort moet je jouw developer contacten of een developer inschakelen.

google page speed 2023

6. SEO Site Checkup [Gratis & betaald]

SEO Site Checkup is vaak de allereerste tool op het gebied van techniek die ik gebruik wanneer ik voor iemand aan de slag ga.

Binnen SEO Site Checkup vind je veel technische punten zoals: laadsnelheid, sitemap, robots.txt, caching, minification, structured data, canonicalization en nog veel meer. Het fijne is dat SEO Site Checkup een score geeft van 0 tot 100.

De vuistregel die ik heb is dat al mijn klanten minstens 85 moeten scoren. En het voordeel is dat SEO Site Checkup één keer per dag gratis te gebruiken is.

SEO site checkup tool

Mocht je graag willen weten hoe zo’n SEO Site Checkup rapport eruit ziet, klik dan hier: SEO Site Checkup rapport Online Marketing Agency

7. SEO Powersuite – Website Auditor [Gratis & betaald]

SEO Powersuite is een pakket en een overkoepelende naam voor vier verschillende SEO tools. Één van deze tools is de Website Auditor, een technisch SEO-programma.

Het voordeel van de Website Auditor is dat de tool net zoals een Semrush verschrikkelijk uitgebreid is. Je vindt hier echt ALLE informatie die nodig is.

Daarnaast kan het programma ook een visualisatie maken van de structuur van je website, kan hij je alles vertellen over de pagina’s binnen je website, kan hij een hele mooie inhoudsanalyse doen (zei iemand TF-IDF?) en kan Website Auditor alles vertellen over je domeinsterkte.

Tel daarbij op dat de tool een erg goede rapportage laat zien (zie onderstaande foto) en je hebt een van de beste tools op het gebied van technische SEO te pakken.

Website Auditor audit

8. SEOptimer [Gratis & betaald]

SEOptimer is een soortgelijke scan als SEO Site Checkup en wordt door veel online marketing bureaus gebruikt als leadgenerator. Door je e-mailadres in te vullen krijg je de scan van SEOptimer met het logo van het marketing bureau.

Het voordeel is dat SEOptimer visueel erg sterk is en met grafieken werkt. Dat oogt gewoon zo fijn!

Of SEOptimer beter of slechter is dan SEO Site Checkup, dat is aan jou. Dat heeft puur met je eigen voorkeur te maken.

Mocht je willen weten hoe een white label rapport er van SEOptimer uit ziet, dan heb ik hier de PDF voor je: Seoptimer audit

SEOptimer audit

9. MOZ [Betaald]

Ah, daar hebben we de grootste concurrent van Semrush: MOZ. Op het gebied van gebruikersvriendelijkheid en look-and-feel moet ik zeggen dat MOZ fijner werkt.

Maar, op het gebied van mogelijkheden, technische SEO en informatie vind ik Semrush beter. MOZ is ook een alles-in-één SEO tool die je binnen elk onderdeel van SEO kan ondersteunen en enorm veel inzichten biedt.

Wel moet ik toevoegen dat MOZ zich meer focust op de content en autoriteit dan op de techniek. Wat natuurlijk in principe geen probleem is, maar voor dit artikel wel van belang is.

De technische SEO tool binnen MOZ heet de On-Demand Crawl en als je benieuwd bent hoe ‘ie er uitziet dan kan je hem hier vinden: MOZ On Demand Crawl

MOZ On Demand crawl

10. Pingdom [Gratis & betaald]

Pingdom is de tegenhanger van GT Metrix. En als je gaat kijken naar de informatie die je uit de tools krijgt, dan zijn ze nagenoeg hetzelfde.

Persoonlijk vind ik dat de actiepunten concreter zijn bij GTMetrix en bij GTMetrix leggen ze ook heel goed uit wat alles betekent. Pingdom doet dat niet echt en dat maakt het wat minder toegankelijk voor beginnende SEO’ers.

Verder is Pingdom visueel sterk en geeft het je alle informatie die je nodig hebt om de laadsnelheid van je website te testen en te analyseren.

Pingdom tools technische check

11. Google Search Console [Gratis]

Had je Google Search Console in deze lijst verwacht? Ik denk het niet!

Maar, Google Search Console is de tool als het gaat om het achterhalen van (dekkings) problemen en andere technische fouten binnen je website. Denk aan structured data, 404’s, noindex, canoncial, crawlafwijkingen, dubbele pagina’s, mobiele bruikbaarheid en nog veel meer.

Google vertelt je niet hoe je dit moet oplossen binnen Search Console, maar geeft wel aan binnen welke pagina het probleem zit. Vervolgens biedt Search Console ook de mogelijkheid om de pagina opnieuw aan te bieden bij Google als je denkt dat je het probleem opgelost hebt.

Search Console dekking

Zo, 11 tools waarmee jij zelf meer inzicht kan krijgen in de technische SEO van je website.

Mocht je nog een tool missen, laat het dan zeker weten in reacties!

Leestips:

Dit artikel is geschreven op 18 augustus 2019 en geüpdatet op 30 maart 2023.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/technische-seo-tools/feed/ 0
Handleiding: Scrolldiepte meten in Google Analytics 4 https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/scrolldiepte-meten-in-google-analytics-4/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/scrolldiepte-meten-in-google-analytics-4/#respond Fri, 28 Oct 2022 06:27:12 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/scrolldiepte-meten-in-google-analytics-4/

Inhoudsopgave

In deze handleiding leg ik je uit hoe je de scrolldiepte op je website meetbaar kunt maken in Google Analytics 4 via Google Tag Manager en hoe je de scrolldiepte toe kunt voegen aan je rapportages. 

Standaard scroll tracking uitschakelen

Als je verbeterde meting (enhanced conversion) aan hebt staan dan legt Google Analytics 4 een scrollgebeurtenis vast telkens wanneer bezoekers de onderkant van een pagina bereiken (wanneer 90% van de verticale scrolldiepte zichtbaar is). Omdat we de scrolldiepte nauwkeuriger gaan meten via Google Tag Manager kunnen we de standaard scrollgebeurtenis uit zetten. Dit kun je doen in Google Analytics 4 door naar Beheer –> Gegevensstreams te gaan en de gegevensstream te kiezen. Klik vervolgens op het tandwiel icoon.

scrolldiepte meten ga4

Zet vervolgens het schuifje om bij Scrolls.

scrolldiepte meten in google analytics 4

Scroll variabelen Google Tag Manager  

Nu we de standaard scrollgebeurtenis uit hebben gezet in Google Analytics 4 is het tijd om over te schakelen naar Google Tag Manager voor het technische gedeelte. Gelukkig valt dit reuze mee.

Als eerste moeten we een aantal scroll variabelen aanzetten. Dit doen we binnen Google Tag Manager bij Variabelen –> Configureren. Vink onder het kopje Scrollen vervolgens alle variabelen aan.

Scrollvariabelen Google Tag Manager

Scroll trigger

Voor de trigger maken we gebruik van de standaard trigger genaamd Scrolldiepte. Vink de checkbox diepten voor verticaal scrollen aan en voer vervolgens de scrolldiepten in percentages in die je wilt bijhouden. De instellingen zien er dan als volgt uit.

Instellingen Scrolldiepte trigger Googel Tag Manager

Mocht je de scrolldiepte alleen op een aantal specifieke pagina’s willen meten dan kun je in plaats van alle pagina’s kiezen voor sommige pagina’s. Hier kun je vervolgens een voorwaarden voor de trigger instellen.

Tag instellen 

Nu we de trigger hebben aangemaakt is het tijd om de tag in te stellen. Hierbij ga ik ervan uit dat je Google Analytics 4 al hebt ingesteld via Google Tag Manager. Is dit niet het geval? Lees dan even het volgende artikel: Google Analytics 4 inladen Tag Manager.

Voor de tag maken we gebruik van de GA4-gebeurtenis tag. Voeg een nieuwe tag toe en kies Google Analytics: GA4-gebeurtenis.

Selecteer bij Configuratietag de ingestelde Google Analytics 4 configuratie tag. Voer vervolgens bij Gebeurtenisnaam Scroll_{{Scroll Depth Threshold}} in. Zorg ervoor dat je de Scroll Depth Threshold variabele toevoegt via het legoblok icoontje.

Scrolldiepte gebeurtenis tag GA4

De bovenstaande instellingen zorgen ervoor dat er bij het scrollen langs elk opgegeven percentage een aparte gebeurtenis wordt gemeten. Heeft een bezoeker bijvoorbeeld 50% van een pagina bezocht dan zie je in Google Analytics 4 een gebeurtenis met de naam Scroll_50.

Testen! 

Nu we alles hebben ingesteld is het tijd om te testen of alles werkt. Dit doen we door de website te openen in de voorbeeldmodus van Google Tag Manager. Scroll vervolgens op de website naar beneden zodat je zeker weet dan een aantal van de eerder opgegeven scrollpercentages behaald zijn.

Voorbeeldmodus Google Tag Manager

Kijk nu in Google Tag Manager welke tags afgevuurd zijn. Als alles goed is ingesteld staat daar de Scrolldiepte tag tussen. Om te controleren of de waardes van de percentages goed zijn doorgekomen klik je links in de balk op Scroll Depth en vervolgens op de afgevuurde scrolldiepte tag.

scroll-diepte-in-google-analytics-4

Selecteer nu rechtsboven Values en controleer de gebeurtenisnaam. 

scrolldiepte meten in ga4 en instellen

Als alles werkt kunnen we de aanpassingen in de Google Tag Manager container publiceren.

Testen debug view Google Analytics 4 

Om te testen of alles vanuit Google Tag Manager goed doorkomt in Google Analytics maken we gebruik van de DebugView in Google Analytics 4. Ga hiervoor naar Beheer –> DebugView. Zoek vervolgens bovenaan bij apparaatfouten opsporen het apparaat op die je gebruikt om te testen.

debugview google analytics 4

Als je je eigen apparaat hebt gevonden is het tijd om te scrollen op de website. Als alles goed is ingesteld zie je nu in de DebugView scroll gebeurtenissen verschijnen.

DebugView Google Analytics 4

Let op: er zit een vertraging in de DebugView, het kan dus even duren voordat je acties zichtbaar zijn.

Belangrijk! Controleer in de DebugView ook de ingestelde conversies. Als je in Google Analytics 4 een bedankpagina hebt ingesteld dan kan het zijn dat deze bij elke scrollgebeurtenis wordt geregistreerd als een conversie. Dit wil je uiteraard niet. De oplossing is om ‘event_name is gelijk aan page_view‘ toe te voegen aan de gebeurtenis van de bedankpagina.

Event page view

Scrolldiepte toevoegen aan je rapportages 

Goed, nu de scrolldiepte correct gemeten wordt in Google Analytics wil je deze natuurlijk ook verwerken in de rapportages.

Scrolldiepte in Google Analytics 4

Binnen Google Analytics 4 doen we dat met behulp van een verkenning. Ga naar Ontdekken en voeg een lege verkenning toe.

Klik vervolgens op ‘+’ naast dimensie en importeer Paginapad + querytekenreeks en Naam gebeurtenis toe. Importeer daarna bij statistieken het Aantal gebeurtenissen.

  • Sleep Paginapad + querytekenreeks naar rijen. 
  • Sleep Naam gebeurtenis naar kolommen 
  • Sleep Aantal gebeurtenissen naar waarden 
Instellingen verkenning GA4

Voeg als laatste een filter toe voor Naam gebeurtenis bevat scroll.

Filter verkenning GA4

Je hebt nu de scrolldiepte per pagina inzichtelijk.

Verkenning-Google-Analytics-4-Scrolldiepte

Scrolldiepte in Google Looker Studio 

Gebruik je Google Looker Studio (voorheen Google Data Studio)? Gebruik dan een Diagram, selecteer bij dimensie Naam gebeurtenis en bij statistieken Aantal gebeurtenissen en Totaal aantal gebruikers.  

Dimensies en statistieken Looker studio

De Statistiek Totaal aantal gebruikers gebruiken voor uitdrukken van het percentage bezoekers die een bepaalde scrolldiepte heeft behaald. Selecteer hiervoor het potloodje van van Totaal aantal gebruikers

handleiding google analytics 4

Selecteer vervolgens onder vergelijkingsberekening –> Percentage van totaal. Je ziet nu percentages verschijnen, deze percentages geven aan hoeveel procent van het totaal aantal gebruikers een bepaalde scrolldiepte heeft bereikt.  

google looker studio vergelijkingsberekening

Naast de scrolldiepte gebeurtenissen zie je ook nog andere gebeurtenisnamen terugkomen in het diagram. Om ervoor te zorgen dat we alleen de scrolldiepte gebeurtenisnamen te zien krijgen moeten we een filter toevoegen met onderstaande instellingen. 

Filter Looker Studio Scroll

Let op: Kijk voor de zekerheid bij je gebeurtenissen voor de naamgeving van jouw Scroll-gebeurtenissen. Hou er rekening mee dat dit filter hoofdlettergevoelig is. Zo kan het ook voorkomen dat de naamgeving van jouw scroll gebeurtenissen “Scroll_[cijfer]” bevat. In dat geval dient jouw filter de naam “Scroll” te bevatten. Anders krijg je geen enkele gebeurtenis meer in het overzicht te zien.

De laatste stap is het toevoegen van een bedieningselement voor het selecteren van de pagina waar je de scrolldiepte voor wilt bekijken. Voeg hiervoor een dropdownmenu toe. Dit doe je via de drie verticale puntjes in het werkbalkmenu.

bedieningselement google looker studio

Voeg bij veld voor bedieningselement Paginapad + querytekenreeks toe en vul bij standaardselectie een / in (homepage). Selecteer bij statistiek Aantal gebeurtenissen. 

Instellingen dropdownmenu Looker Studio

Vink vervolgens onder Stijl het vakje Eén selecteren aan en je bent klaar. 

bedieningselement scrolldiepte stijl

Je hebt nu in Google Looker studio een diagram gemaakt waarbij je per pagina inzichtelijk is wat de vooraf ingestelde scrolldieptes zijn die de bezoekers behaald hebben.

Tabel scrolldiepte Looker Studio

Tijd voor conclusies 

Nu je de scrolldiepte meetbaar hebt gemaakt in Google Analytics 4 en deze hebt toegevoegd aan je rapportages is het tijd om te analyseren hoeveel bezoekers de belangrijkste elementen op je pagina’s zien. Succes! 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/scrolldiepte-meten-in-google-analytics-4/feed/ 0
Zo herken je een slechte webdeveloper (7 signalen) https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/zo-herken-je-een-slechte-webdeveloper-signalen/ https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/zo-herken-je-een-slechte-webdeveloper-signalen/#respond Tue, 20 Sep 2022 04:19:03 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/zo-herken-je-een-slechte-webdeveloper-signalen/ Nou zijn er ook genoeg goede webdevelopment partijen (en slechte online marketing bureaus trouwens), maar dit zijn signalen waarbij jij moet gaan nadenken of jouw webdeveloper nog wel de juiste is.

Disclaimer: dit zijn geen inhoudelijk dingen zoals het gebruik van 100 plugins, maar signalen op een hoger niveau die ik ben tegengekomen.

Voor kleine aanpassingen vragen ze veel uur

“Zou je deze drie kleine wijzigingen kunnen doorvoeren?” “Ja, daar zijn we 8 uur mee bezig”.

Dit soort gesprekken voor ik elk kwartaal wel eens. We willen een paar kleine aanpassingen, wat volgens ons 2 uur werk is. Maar vervolgens krijgen wij of de klant een factuur voor 8 uur…

Dat is voor mij een grote red flag. Want dat betekent vooral dat de developer in kwestie klaar met je is of gewoon lekker uren wilt schrijven om makkelijk geld te verdienen.

De gemiddelde reactietijd is 2+ weken

Snelheid is alles. Zeker als het over online marketing gaat. Door een update van Google, een aanpassing van een concurrent of iets nieuws in de markt kan het zijn dat je snel moet schakelen.

En als je dan dat nieuwe idee hebt bedacht en je developer hebt gemaild, dan is een reactietijd van 2 weken niet handig. Als je pas na 2 weken reactie krijgt en dan vervolgens weer 2 weken moet wachten op de gewenste aanpassingen, dan ben je alweer 4 weken verder.

Grote kans dat dat nieuwe idee dan al zijn waarde heeft verloren.

Ze hebben altijd wel een weerwoord op ideeën van andere mensen

“Ja, maar wij doen het altijd zo”. Of “Nee, want dat werkte bij website X ook niet”.

Als een webdeveloper bij 9/10 dingen aangeeft dat het niet kan, niet werkt of dat er altijd een tegenargument is, dan gaat dat op de korte en lange termijn irritatie opleveren.

Want vaak houdt dat in dat ze niet willen af willen wijken van hun systeem of concepten.

En aangezien development en jouw marketing hand-in-hand gaan, is het oh zo belangrijk dat ze elkaar niet in de weg zitten, maar elkaar juist versterken. 

Ze doen altijd tot op de komma wat je vraagt

Stel, je hebt een design van een landingspagina. Die denk je uit en je vraagt aan de developer of ze zoiets willen bouwen. Dan komt het weleens voor dat ze hem exact zo nabouwen zoals jij hebt gedaan.

Meestal niet erg, maar stel dat jij per ongeluk een ronde knop hebt getekend terwijl alle knoppen binnen je website juist vierkant zijn. Dan gaan ze ook die ronde knop gebruiken.

Of dat jij een blok dat al bestaat probeert na te tekenen en je developers, vervolgens denken dat dit een nieuw blok is en ze die dus helemaal opnieuw gaan bouwen.

Natuurlijk moeten jij en ik het zo duidelijk mogelijk aanleveren. Dat klopt. Maar we zijn geen designer en ook geen developer. En dus moet de webdeveloper zelf ook nadenken.

Past dit wel binnen het design? Kan dit technisch wel? Bestaat deze pagina niet al? En is wat ik moet doen wel logisch?

De developer is de expert en dus moet hij of zij ook zeggen als wij iets doen wat niet kan of onlogisch is.

Ze doen nooit exact wat je vraagt en doen het altijd op ‘hun eigen manier’

Ja. Die developers kunnen het eigenlijk nooit goed doen…

Ik zeg je net dat ze niet exact moeten doen wat we zeggen. En vervolgens zeg ik dat ze nooit exact doen wat we vragen.

Wat wil je nou, Daniel?

Nou, dat dit zo: als ik dus wel een design heb laten maken dat ik exact zo wil hebben of bewust aangeef dat ik iets anders wil hebben, dan moet dat ook zo uitgevoerd worden.

En dan moet de developer niet een compleet ander design maken, het logo toch rechts zetten of toch de reviews verwijderen.

Dan moet de developer op voorhand aangeven dat iets niet werkt of niet kan. Maar niet de aanpassingen wel doorvoeren, maar dan (zonder overleg) net even anders.

Je kan ze bijna nooit direct bereiken: alles moet via tickets

Hier erger ik mij toch groen en geel aan. Stel dat de website niet werkt, dan wil ik de developer kunnen bellen.

Of stel dat er echt iets spoed heeft of dat iets toch uitleg nodig heeft, dan wil ik gewoon kunnen bellen. Als de standaardreactie is “maak maar een ticket aan” of “mail maar met ticketnummer X in de onderwerpregel”, dan word ik daar niet blij van.

Ze zijn totaal niet pro-actief

Contact de developer jou ook over verbeterpunten binnen de website? En krijg je soms ook een mail met ‘We hebben iets nieuws voor een klant ontwikkeld en met 2 uur bouwen we het voor jou ook in’?

Dan zit je goed. Maar als je development partij jou nooit benadert, dan is dat ook een rode vlag. Echte liefde komt van twee kanten en dus wil je ook dat je developer pro-actief met je meedenkt over je website.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/zo-herken-je-een-slechte-webdeveloper-signalen/feed/ 0
8 redenen waarom een One Page website verschrikkelijk is https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/redenen-waarom-een-one-page-website-verschrikkelijk-is/ https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/redenen-waarom-een-one-page-website-verschrikkelijk-is/#respond Fri, 01 Jul 2022 11:46:43 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/redenen-waarom-een-one-page-website-verschrikkelijk-is/

Inhoudsopgave

Als je in het Nederlands of Engels zoekt op voordelen of nadelen one page website, dan zie je dat iedereen elkaars content ter inspiratie heeft gebruikt.

Overal vind je dezelfde lijstjes. Maar niemand gaat echt diep in op de nadelen op het gebied van online marketing.

Dus hoog tijd om dat wel eens te doen. En in dit artikel ga ik 8 van die nadelen noemen.

1. Minder zuivere metingen, omdat je geen pagina’s hebt

Als je veel bezig bent met Google Analytics, dan zijn termen zoals pagina’s per sessie, gemiddelde sessieduur, bekeken pagina’s en aantal sessie je allemaal wel bekend. Maar al die cijfers komen er met een one page website anders uit te zien.

Want je weet niet hoeveel pagina’s mensen hebben bekeken. Het bouncepercentage zal over het algemeen hoger zijn, je hebt minder funnel opties, je weet niet hoeveel mensen je contactpagina hebben bekeken, etc.

Dat maakt het trekken van conclusies echt een stuk lastiger.

google analytics meting

Sitelinks zijn extra link in Google onder je zoekresultaat. Ze zorgen ervoor dat je meer ruimte pakt in de organische zoekresultaat en dus is de kans groter dat iemand op je website klikt.

Kijk maar.

organische sitelinks

Maar denk jij dat je met je one page website ook deze mooie organische sitelinks hebt? Nee. Dat kan je vergeten. Als je niet meerdere pagina’s hebt, ga je deze ruimte niet pakken.

3. Iedereen landt op dezelfde pagina, dus de belangrijkste content boven de vouw gaat niet meer op

Mensen zijn lui. Mensen hebben geen zin om uuuuuren op zoek te moeten gaan naar de juiste content binnen je website. En ze hebben ook geen zin om uren te moeten scrollen voordat ze zien wat ze willen zien.

Oftewel, de belangrijkste content moet boven de vouw. Maar wat is je belangrijkste content als je een one pager hebt? Zijn dat je contactgegevens? Je USPs? Je nieuwe bedrijfsvideo? Reviews? Diensten? Met een one page website komen alle bezoekers op dezelfde pagina terecht. Ongeacht het segment van je doelgroep en ongeacht waar ze zich bevinden in de klantreis. En dat is ruk voor je conversie.

Bovendien heb je maar één pagina die je kan gebruiken voor je socials, Voor je Google Ads en voor je e-mail marketing. Ook onhandig.

4. 1000+ woorden op je one pager kan, maar je kan niet met 1 pagina scoren op 100+ zoekwoorden

Het allergrootste nadeel van een one page website is nog wel het hele SEO-verhaal. Juist. Ons specialisme.

Wie denk je dat er gaat winnen: Pietje met een one page website met 1000 woorden of Jantje met een complete website met blogs, landingspagina’s, etc?

Dat wordt Jantje natuurlijk. Met een one page website is het namelijk ontzettend moeilijk om te scoren op het gebied van SEO.

Je kan namelijk niet met één pagina focussen op 50+ zoekwoorden, er is geen interne linkstructuur en er zijn geen interne links.

Kan je met een one page website dan helemaal niet scoren? Jawel, maar je zal nooit je niche veroveren en er echt een business op kunnen bouwen (ja, ik snap dat er uitzonderingen zijn).

5. Mensen zijn een one page website niet gewend

De one page website bestaat natuurlijk al een tijdje, maar hoe vaak kom je ‘m nog tegen? Het eerste wat ik doe als ik zaken wil doen met een partij, is op zoek gaan naar de over ons pagina.

Shit… Ik kan het menu niet vinden. Dan maar scrollen? Of dan maar terug naar Google en zoeken op de bedrijfsnaam + het team erachter?

Dan wil ik graag een offerte aanvragen. Hé, die optie is er niet. Wel een contactformulier. Maar ik wil een offerte…

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer met je website geen gekke fratsen uit te halen. Mensen zijn gewoontedieren, dus houdt het bij wat mensen gewend zijn.

Een normale website dus. Met pagina’s.

6. Als je te veel content plaatst, zal de laadtijd ook niet goed zijn

Helaas. Jullie zitten al met een one pager of vanuit het management wordt de one page website er doorheen gedrukt.

Dus wat ga jij doen? Jij gaat ‘m optimaliseren voor SEO. Je zet al je content erop. Voor al je doelgroepen. Het eindresultaat: een one pager van 1500+ woorden, 3 video’s, 2 formulieren, 15 afbeeldingen en te veel plugins en mogelijkheden.

Vervolgens heb je een one pager die over het algemeen sneller zou moeten zijn dan een reguliere website, maar nu zit je met een one pager die ook nog eens verschrikkelijk traag is.

Door je one page website zo vol te proppen, veeg je één van de grootste voordelen van een one pager ook nog eens van tafel.

7. Retargeting is lastiger

Retargeting is mogelijk met een one pager. Absoluut. Maar als iemand je aanbodpagina heeft bekeken en niet is geconverteerd, wil je ‘m misschien nog een kortingscode pushen of een video met 5 redenen waarom hij toch wél je product zou moet afnemen.

Maar met retargeting voor een one page website is dat laatste ook niet echt mogelijk. Want aangezien je maar één pagina hebt, kan je dat onderscheid niet meer maken.

Iedereen land namelijk op dezelfde pagina en dezelfde content. Dus je weet niet wie je wanneer en hoe moet retargeten.

8. Een one pager is niet altijd overzichtelijker

Een veel gelezen argument om wel voor een one pager te kiezen, is het argument dat het overzichtelijker is. Iets over dat mensen liever scrollen, dan klikken.

Ja, scrollen is makkelijker dan klikken. Maar denk je echt dat alle content op één pagina voor elke doelgroep beter werkt dan een website die goed is gestructureerd en de bezoeker bij de hand meeneemt? Echt niet.

Wat is een one page website?

Een one pager of one page website is een website die bestaat uit één enkele pagina. Vaak bestaat deze website uit meerdere secties waar je als bezoeker doorheen kunt scrollen. One pagers zijn vaak goedkoper om te realiseren dan een hele website, maar hebben ook nadelen op het gebied van online marketing.

Is een one page website goed voor SEO?

Nee, een one page website is niet ideaal voor SEO. Het maakt het namelijk moeilijk om goed gevonden te worden op meerdere zoektermen. Je kunt je belangrijkste keywords niet allemaal kwijt op de belangrijkste plekken. Verder kun je minder gebruik maken van interne links en wordt je website trager naarmate je meer content toevoegt. Wil je ook niet!

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/redenen-waarom-een-one-page-website-verschrikkelijk-is/feed/ 0
9x waarom je toch GEEN nieuwe website nodig hebt https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/redenen-waarom-je-toch-geen-nieuwe-website-nodig-hebt/ https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/redenen-waarom-je-toch-geen-nieuwe-website-nodig-hebt/#respond Fri, 01 Apr 2022 13:06:11 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/redenen-waarom-je-toch-geen-nieuwe-website-nodig-hebt/

Inhoudsopgave

En dat terwijl de oude website nog maar anderhalf jaar oud is, voor 80% nog goed is en met wat simpele aanpassingen zelfs veel beter kan doen wat hij moet doen.

Vervolgens ging ik eens googelen op ‘redenen nieuwe website’. Nou, daar staan me toch een hoop waardeloze argumenten bij. Dus ik vond het tijd om een aantal redenen op een rijtje te zetten die niet direct betekenen dat je een nieuwe website nodig hebt.

Ps. Ben je benieuwd naar waar ik deze argumenten vandaan heb gehaald? Google dan eens op ‘redenen nieuwe website’.

De website converteert niet goed

Als jouw auto een lekke band heeft of niet helemaal lekker loopt, dan gooi je ‘m toch ook niet weg? Je brengt ‘m niet naar de sloop, maar je laat ‘m repareren.

Dat geldt ook voor je website. Die schuif je ook niet zomaar aan de kant.

Als je website niet converteert, dan kan dat aan een hoop dingen liggen:

  • Werken de formulieren wel goed?
  • Is je website voorzien van een klikbaar telefoonnummer en e-mailadres?
  • En is je website überhaupt wel voorzien van mogelijkheden om te converteren?

Als je dat allemaal hebt gecontroleerd, dan is de volgende stap om na te gaan of je website wel voldoende converterende elementen heeft. En daarmee bedoel ik onder andere:

  • Reviews
  • Klantcases of projecten
  • Logo’s
  • Microcopy
  • Overtuigingsprincipes van Cialdini
  • Overtuigende tekst

Voeg dit soort content eerst toe. Dat kan je conversie al flink verhogen.

klantcases conversie verhogen

De laadtijd van de website is slecht

Een lange laadtijd is natuurlijk slecht voor de gebruiker van de website. Hoe irritant is het als het laden van een pagina 5 seconden duurt!?

Irritant, dus meestal zijn bezoekers dan alweer weg voordat ze de pagina hebben gezien.

Maar naast dat het voor de bezoeker slecht is, vindt Google lange laadtijden ook niet leuk. De laadtijd van de website heeft bijvoorbeeld ook impact op de vindbaarheid van je website.

Nu is de kans groot dat de laadtijd van je 10 jaar oude website niet verbeterd kan worden. De laadtijd is namelijk afhankelijk van onder andere CMS dat gebruikt is, de code, je developer en een tal van andere factoren die in de loop der tijd verbeterd zijn.

Maar er is ook een hele grote kans dat de laadtijd van je website prima verbeterd kan worden. Ook dit is afhankelijk van dezelfde factoren.

Vaak is het zelfs zo dat we met een paar simpele wijzigingen al een hoop tijd kunnen winnen. Dat moest je dus eerst proberen of ontdekken voordat je het over een nieuwe website hebt.

De website van de concurrenten is mooier

Ik moest echt even hardop lachen toen ik dit argument las. In lange tijd heb ik niet zo’n slap argument gezien om een nieuwe website te nemen.

Want wat is mooi? En betekent mooi ook meteen meer conversie? Ik durf te zeggen dat het gros van alle fancy websites die gemaakt worden, minder presteren dan een website die gebouwd is op conversie en SEO.

En wie moet je website dan lelijk of mooi vinden? Volgens mij maakt het je klanten namelijk niks uit wat jij of je websitebouwer van je eigen website vindt.

De website heeft geen SSL

Als je huis geen veranda heeft, ga je dan verhuizen naar een huis met veranda of laat je een veranda bouwen?

Juist. Je laat er een bouwen.

Stel, je website heeft geen SSL. Laat je dan een nieuwe website bouwen of vraag je een SSL-certificaat aan en laat je je website via https draaien?

Juist. Je vraagt een SSL aan.

Dit kan soms wel in een uurtje geregeld worden, dus geen reden om meteen honderden of duizenden euro’s neer te tellen voor een nieuwe website.

De vindbaarheid van je website is slecht

De vindbaarheid van je website heeft natuurlijk grotendeels te maken met je website en wat er allemaal op staat. Als je nog nooit iets aan SEO hebt gedaan, dan is het logisch dat je website niet goed vindbaar is.

Maar dat betekent niet dat je een nieuwe website nodig hebt. Als de website verder in orde is (lees: geen technisch wrak is), dan kan je daar prima op voortborduren.

Als we het hebben over SEO, dan is er meer dan alleen de techniek. De content en de backlinks die je hebt zijn extreem belangrijk. Je kan dus een website hebben die SEO-technisch perfect is, maar door slechte content en geen backlinks toch niet lekker uit de verf komt

Je bent niet blij met je website

Waarom ben je niet blij met je website? Staan er oude foto’s op? Werkt hij niet goed? Of is er iets anders aan de hand?

Waarschijnlijk heb jij als website-eigenaar er niet zo heel veel verstand van. Dus dat ‘niet blij’ moet je eerst concreter maken.

Daarnaast zal een potentiële klant nooit denken ‘Wat vindt de eigenaar van deze website van zijn of haar website?’. Nee. Dat gebeurt niet. En het is ook niet belangrijk dat je (potentiële) klant blij is met je website.

Dat zegt je ook niks. Het is belangrijk dat je website doet wat hij moet doen. Verkopen. Of leads harken.

Je ziet geen bezoekers terug in Analytics

Het eerste wat in mij op komt is: Is je website wel voorzien van Analytics? Kijk je in het goede Analytics account? En is de implementatie van Analytics wel goed gegaan?

Als dat allemaal goed is gegaan en naar behoren werkt, dan mag je teruggaan naar het kopje over de vindbaarheid. Want de kans is groter dat je niet goed bent in SEO / online marketing, dan dat je website echt desastreus slecht is.

Er is al een lange tijd niks op geplaatst

Als je een lange tijd je slaapkamer niet hebt opgeruimd, dan ruim je slaapkamer op. En als je een lange tijd niks hebt geplaatst op je website, dan moet je jezelf een schop onder je kont geven.

Ben je niet verantwoordelijk voor het plaatsen van content? Ga dan naar je marketingmedewerker of je online marketingbureau toe. Steek je voet uit en geef een schop onder de kont van degene die verantwoordelijk is voor je content.

Content = King en de basis voor SEO / vindbaarheid. Kwaliteit is dan het belangrijkst, maar kwantiteit mag je zeker niet uitvlakken.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/webdesign/redenen-waarom-je-toch-geen-nieuwe-website-nodig-hebt/feed/ 0
Cookies verwijderen van een specifieke website via Google Chrome (Apple) https://onlinemarketingagency.nl/seo/cookies-verwijderen-van-een-specifieke-website-via-google-chrome-apple/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/cookies-verwijderen-van-een-specifieke-website-via-google-chrome-apple/#comments Fri, 18 Mar 2022 06:02:44 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/cookies-verwijderen-van-een-specifieke-website-via-google-chrome-apple/ Onhandig. Op z’n minst.

Gelukkig kun je gewoon van één specifieke website je cookies wissen – zonder al je cookies kwijt te raken. En in dit artikel leg ik je uit hoe je dat precies doet via je Google Chrome op je Macbook, Mac Mini of iMac.

Stap 1: klik op de drie verticale puntjes rechtsboven en vervolgens op instellingen.

vertical puntjes google chrome

Stap 2: klik links op ‘Beveiliging en privacy’ en vervolgens op ‘Site-instellingen’.

site instellingen google chrome

Stap 3: scroll naar beneden en klik op ‘Cookies en sitegegevens’

cookies en sitegegevens

Stap 4: scroll naar beneden en klik op ‘Alle cookies en sitegegevens bekijken’.

alle cookies en sitegegevens bekijken

Stap 5: zoek in de lijst naar de cookies van de website die je wilt verwijderen of typ de website rechtsboven in bij de zoekbalk (waar staat ‘Cookies zoeken’).

cookies opzoeken google chrome

Stap 6: klik op het prullenbakje om de cookies van die specifieke website te verwijderen.

prullenbank cookies google chrome

Wat gebeurt er als ik alle cookies verwijder?

Wanneer je alle cookies verwijdert, worden alle opgeslagen gegevens van websites die je hebt bezocht, gewist. Dit betekent dat websites je niet meer zullen herkennen en je mogelijk opnieuw moet inloggen op websites waarop je eerder was ingelogd. Bovendien kunnen voorkeuren die je hebt ingesteld op websites, zoals thema’s, taalinstellingen of locatievoorkeuren, worden gereset.

Hoe weet ik of de cookies van een specifieke website daadwerkelijk zijn verwijderd?

Nadat je de cookies van een specifieke website hebt verwijderd in Google Chrome, kun je terug gaan naar de lijst met alle cookies (zoals beschreven in stap 4 en 5 van de blog). Als de website niet langer in de lijst staat, zijn de cookies succesvol verwijderd.

Wat zijn de risico’s van het niet regelmatig verwijderen van cookies?

Cookies kunnen worden gebruikt om je surfgedrag bij te houden, wat mogelijk je privacy kan schenden. Daarnaast kunnen oude cookies soms voor technische problemen zorgen bij het bezoeken van websites, vooral als de website sindsdien updates heeft ondergaan. Het regelmatig verwijderen van cookies kan helpen om je privacy te waarborgen en technische problemen te voorkomen.

Kan het verwijderen van cookies invloed hebben op de functionaliteit van een website?

Ja, sommige websites zijn afhankelijk van cookies om correct te functioneren. Bijvoorbeeld, als een website een winkelmandje heeft, wordt deze vaak opgeslagen met behulp van cookies. Als je deze cookies verwijdert, wordt je winkelmandje geleegd. Ook kan het zijn dat je opnieuw moet inloggen op websites of dat bepaalde voorkeuren (zoals taalinstellingen) opnieuw moeten worden ingesteld.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/cookies-verwijderen-van-een-specifieke-website-via-google-chrome-apple/feed/ 1
Alle 100+ Semrush Site Audit fouten (en hoe je ze oplost) https://onlinemarketingagency.nl/seo/semrush-site-audit-fouten-oplossen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/semrush-site-audit-fouten-oplossen/#respond Thu, 27 Jan 2022 08:27:28 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/semrush-site-audit-fouten-oplossen/

Inhoudsopgave

De site audit bestaat uit drie onderdelen:

  • Errors
  • Warnings
  • Notices

En in dit artikel ga ik je per error, warning en notice, precies uitleggen wat het betekent en hoe je dit het beste kan oplossen. Errors zijn het meest urgent zijn, daarna de warnings en dan de notices.

Disclaimer: In theorie is alles zelf op te lossen, maar ik vertel vooral uit eigen ervaring hoe je dit 9 van de 10 keer snel kan oppakken als marketeer zijnde.

Tweede disclaimer: sommige adviezen hebben geen of bijna geen impact op SEO en hoef je dus niet op te pakken. En soms kunnen dingen zelfs een bewuste keuze zijn. Het betekent niet dat wanneer Semrush het rapporteert, het ook daadwerkelijk slecht is.

Errors

X pages have a slow page speed

Uitleg: De laadtijd van de pagina is niet goed en te lang. Dit is voor de gebruiker en voor Google niet fijn.
Oplossing: De laadtijd van de pagina verbeteren. Dit kan te maken hebben met afbeeldingen, minification, het aantal scripts en een tiental andere zaken. Ik adviseer je om de pagina’s in Google PageSpeed te zetten en vanuit daar de pagina’s te optimaliseren.

X pages returned 5XX status code

Uitleg: Een (tijdelijke) fout op de server waardoor de browser of zoekmachine de pagina niet kan bereiken.
Oplossing: Om dit op te lossen moet je eerst specifiek weten wat voor error dit is. Een 500 fout? Een 506? Of misschien wel een 501? Daarna kan je heel gericht op zoek gaan naar de oplossing door de foutcode te Googelen.

X pages returned 4XX status code

Uitleg: Wanneer een pagina is verwijderd of wanneer een verkeerde URL is gebruikt, krijg je een 4XX fout.
Oplossing: De pagina herstellen, als je ‘m per ongeluk hebt verwijderd. Is dat niet het geval, dan moet je een redirect aanmaken en de link, als die ergens nog wordt gebruikt, verwijderen.

X pages don’t have title tags

Uitleg: De title tag is de titel van de pagina. Die kan je bijvoorbeeld meegeven met de plugin Yoast. Elke pagina moet altijd een title tag hebben.
Oplossing: De title tag toevoegen aan de pagina. Dit kan door middel van HTML, een plugin die je gebruikt of een andere SEO-tool die in je website zit.

X issues with duplicate title tags

Uitleg: Er zijn 2 of meer pagina’s met dezelfde title tag.
Oplossing: De title tag voor elke pagina uniek maken.

X pages have duplicate content issues

Uitleg: Er zijn 2 of meer pagina’s met nagenoeg dezelfde content. Dit gaat over zowel afbeeldingen als tekst.
Oplossing: Elke pagina zo uniek mogelijk maken en zorgen dat de pagina’s op het gebied van content minder overlap hebben en minder op elkaar lijken.

Uitleg: Een interne link is een link binnen je website. Bijvoorbeeld vanaf de homepage naar je contactpagina. Stel dat de pagina is verwijderd of dat je een verkeerde link hebt gebruikt, dan is hij kapot.
Oplossing: De interne link aanpassen, zodat je direct op de goede pagina uitkomt.

X pages couldn’t be crawled

Uitleg: De pagina kon niet gecrawld worden door Semrush omdat dit langer dan 5 seconden duurde of omdat de server geen toegang gaf tot de pagina.
Oplossing: De kans is groot dat je dit niet zelf kan fixen. Geef de URL’s eerst door aan je developer en als hij er niet uitkomt, moet je naar je hostingpartij gaan.

X pages couldn’t be crawled (DNS resolution issues)

Uitleg: De pagina kan niet gecrawld worden, omdat er op DNS-niveau iets niet helemaal goed gaat.
Oplossing: De hostingpartij contacten en het probleem doorgeven.

X pages couldn’t be crawled (incorrect URL formats)

Uitleg: De pagina kan niet gecrawld worden, omdat er iets niet goed is met de URL. Dit kan een spelfout zijn, een verkeerd symbool (bijvoorbeeld de verkeerde slash) of onnodige tekens.
Oplossing: Zorg dat de URL geen fouten bevat. Haal onnodige en verkeerde tekens weg en zorg ervoor dat de URL klopt.

X internal images are broken

Uitleg: Een afbeelding die wordt ingeladen, maar niet wordt getoond, omdat deze kapot is of omdat de URL niet meer klopt.
Oplossing: De afbeelding terugzetten op de URL, de foutieve URL aanpassen, een nieuwe afbeeldingen toevoegen of de ingeladen code verwijderen.

X pages have duplicate meta descriptions

Uitleg: Twee of meer pagina’s hebben dezelfde meta omschrijving. Dat is de omschrijving die je in Google ziet staan.
Oplossing: De dubbele meta omschrijvingen aanpassen om ervoor te zorgen dat elke pagina een unieke meta omschrijving heeft.

Robots.txt file has format errors

Uitleg: De robots.txt is de handleiding van je website. Als je deze error ziet, dan zit er een fout in je robots.txt. Dit kan een spelfout zijn, maar ook een andere fout.
Oplossing: De spelfout of de fout uit je robots.txt halen. Test je robots.txt met Google robots.txt Tester om te achterhalen wat het specifieke probleem is. Los dit vervolgens op.

X sitemap.xml files have format errors

Uitleg: De sitemap.xml is de plattegrond van je website en als je deze error te zien krijgt, dan ziet er een fout in je sitemap. Dit kan een tekstuele fout zijn, maar ook een andere fout.
Oplossing: Je sitemap in Google Search Console zetten en achterhalen wat de fout is. Als je weet wat de fout is, dan weet je ook waar je op moet Googelen of wat je moet doen.

X incorrect pages found in sitemap.xml

Uitleg: Een URL of pagina die in je sitemap staat, maar er niet hoort. Dit kan komen doordat de URL geredirect wordt, de canonical verkeerd staat of de pagina niet werkt.
Oplossing: De redirect verwijderen of juist instellen, de canonical aanpassen of de pagina weer werkend maken. Dat is afhankelijk van de oorzaak. Je kan dit achterhalen door naar de URL te gaan die verkeerd is en dan analyseren waar het fout gaat.

X pages have a WWW resolve issue

Uitleg: De ene domeinnaam draait op www en de andere draait op non-www. Dit verschilt per website. Maar een website mag niet op www en non-www tegelijk draaien. Dan heb je namelijk niet alleen dubbele content maar ook een tal van andere problemen.
Oplossing: Ervoor zorgen dat de www variant van je website redirect naar de non-www, als je website op non-www draait. Of ervoor zorgen dat de non-www variant redirect naar de www variant, als je website op de www variant draait. Ik adviseer om dit met je developer af te stemmen. Dit kan je vaak doen door in de htaccess een stukje code toe te voegen.

X pages have no viewport tag

Uitleg: De viewport meta tag is een stukje code die je op je pagina hebt staan. Die is belangrijk voor het formaat van de pagina. Met name voor het schalen van je website en je mobiele website.
Oplossing: De viewport meta tag toevoegen. De kans is groot dat je dit zelf niet kan en je dus je developer moet vragen dit op te pakken.

X pages have too large HTML size

Uitleg: Als de HTML groter is dan 2MB, dan krijg je deze melding te zien. Dat betekent dat de pagina eigenlijk te groot is. En dat moet je oplossen.
Oplossing: Het verwijderen van onnodige HTML, het verwijderen van inline scripts en css en kritisch naar de structuur van de HTML kijken. Ook dit moet je in samenspraak doen met de developer.

X AMP pages have no canonical tag

Uitleg: De canonical is een van de belangrijkste manieren om dubbele content op te lossen. AMP-pagina’s zijn natuurlijk pagina’s die op het gebied van content hetzelfde zijn, maar dan de AMP-versie. Oftewel, dat is ook dubbele content.
Oplossing: Ervoor zorgen dat de AMP pagina’s een canonical hebben. En mocht je alleen een AMP variant hebben van je website, dan moet de canonical zelf verwijzend zijn.

X issues with hreflang values

Uitleg: De hreflang gebruik je als je een meertalige website hebt. Hiermee geef je aan voor welk land en voor welke taal je website is. Mocht je deze error zien, dan is de taal- of landcode niet goed.
Oplossing: Zorgen dat de taal en land code in orde zijn volgens het juiste format.

X hreflang conflicts within page source code

Uitleg: In bovenstaand punt heb ik uitgelegd wat de hreflang is. Wanneer de hreflang conflicteert met de canonical, met andere hreflangs of met de hreflang die bedoeld is voor die pagina, dan krijg je deze melding te zien.
Oplossing: Zorgen dat de canonical, de hreflang voor die pagina en de hreflangs van andere pagina’s niet conflicteren. De hreflang van de canonical moet overeenkomen met de hreflang van de pagina. 

Uitleg: Een incorrecte hreflang is een hreflang die verkeerd geredirect wordt, kapot is of relatief is.
Oplossing: De redirect verwijderen, in orde maken, herstellen of het absoluut maken van de hreflang (Oftewel, het meegeven van een vaste URL in plaats van een variabele URL).

X non-secure pages

Uitleg: Een non-secure pagina is een niet veilige pagina (een pagina die op HTTP draait, niet op HTTPS) waar je een wachtwoord in moet vullen,
Oplossing: De HTTP pagina omzetten naar een HTTPS pagina of de inlogfunctie op een andere pagina zetten die wel HTTPS is. 

X issues with expiring or expired certificate

Uitleg: Je hebt een SSL-certificaat nodig om je website op HTTPS te draaien. Als je SSL-certificaat is verlopen of bijna verloopt, dan krijg je deze melding te zien.
Oplossing: Je SSL certificaat vernieuwen of opnieuw aanvragen. Dit kan de hostingpartij of de developer voor je doen.

X issues with old security protocol

Uitleg: Als je website is voorzien van een oud protocol (bijvoorbeeld TLS versie 1.0) dan is je website niet veilig.
Oplossing: Het protocol binnen de website updaten. Dit is ook iets wat je developer moet doen.

X issues with incorrect certificate name

Uitleg: Een SSL-certificaat vraag je aan voor een specifieke domeinnaam. Die domeinnaam is ook terug te zien in het certificaat. Als de naam in het certificaat niet overeenkomt met de URL waar het certificaat op staat, dan krijg je deze melding.
Oplossing: Zorgen dat de domeinnaam overeenkomt met de domeinnaam in het SSL-certificaat. Voor multisites en sub-domeinen zijn daar oplossing voor. Bijvoorbeeld een wildcard SSL of multi-domein SSL. Vraag dit na bij je hostingpartij of developer.

X issues with mixed content

Uitleg: Als je pagina op HTTPS draait, maar je in de content wel HTTP links hebt staan. Dit kunnen afbeeldingen zijn, maar ook interne links.
Oplossing: Alle links op die pagina aanpassen naar HTTPS.

No redirect or canonical to HTTPS homepage from HTTP version

Uitleg: Als je een HTTP en HTTPS variant van je homepage hebt draaien, wat ik sowieso afraad en wat eigenlijk niet zou mogen gebeuren, dan moet je een canonical instellen naar de HTTPS variant vanaf de HTTP variant. Om dubbele content te voorkomen.
Oplossing: Ik heb het eigenlijk al gezegd, maar je moet een canonical van de HTTP naar de HTTPS variant toevoegen.

X redirect chains and loops

Uitleg: Als je een redirect toevoegt, op een redirect en op een redirect, dan krijg je een soort redirect treintje. Of een redirect ketting. Een te lange ketting wil je vermijden en je wilt ook absoluut geen redirect loop. Dat ontstaan wanneer A naar B linkt, B naar C, C naar D en D weer naar B.
Oplossing: Zo min mogelijk redirects op redirects zetten. Pas URL’s ook altijd aan als je ze redirect in de code. En redirect loops mogen natuurlijk nooit. Die moet je altijd verwijderen. 

X AMP HTML issues

Uitleg: Een AMP pagina moet aan allerlei eisen voldoen, om in aanmerking te komen voor AMP. Als de pagina niet aan de eisen voldoet, dan zal je niet vertoond worden in Google en niet van de voordelen genieten. Als je specifiek deze error ziet dan zijn er problemen met de HTML.
Oplossing: Zorgen dat je website aan alle AMP-eisen voldoet. En dan met name gefocust op de HTML.

X AMP style and layout issues

Uitleg: Zie bovenstaande uitleg, maar dan gaat het over de styling en de lay-out.
Oplossing: Zorgen dat je website aan alle AMP-eisen voldoet. En dan met name gefocust op de styling.

X AMP templating issues

Uitleg: Zie bovenstaande uitleg, maar nu gaat het specifiek om het template.
Oplossing: Zorgen dat je website aan alle AMP-eisen voldoet. En dan met name gefocust op het template.

Uitleg: De canonical zet je in om dubbele content op te lossen. Maar daarnaast wil je ook dat pagina’s een zelf verwijzende canonical hebben als dat kan. Om verwarring te voorkomen. De canonical is belangrijk voor zowel het crawlen als indexeren en die wil je dus altijd gebruiken als dat kan. Je krijgt deze melding te zien als de canonical kapot is.
Oplossing: De canonical aanpassen, zodat deze niet meer kapot is en klopt. En dus ook werkt.

X pages have multiple canonical URLs

Uitleg: Een pagina mag altijd maar één canonical hebben. Nooit meer dan één.
Oplossing: Alle onnodige en dubbele canonicals verwijderen.

X pages have a meta refresh tag

Uitleg: De meta refresh tag is een techniek die oud is en die je moet vergeten. Het is zo onbelangrijk geworden (en onnodig), dat ik het ook niet ga uitleggen. De redirect is de vervanger van de meta refresh tag.
Oplossing: De meta refresh tag verwijderen en een redirect gebruiken.

X issues with broken internal JavaScript and CSS files

Uitleg: Als je de code (HTML) van je website bekijkt, dan staat daar van alles in. Een van die dingen kan een JavaScript of CSS-bestand zijn. Als die link kapot is, dan krijg je deze melding te zien.
Oplossing: De link naar het bestand verwijderen, aanpassen of herstellen.

X subdomains don’t support secure encryption algorithms

Uitleg: Om heel eerlijk te zijn ben ik deze error nog niet tegengekomen ik moest zelf dus ook even op zoek een simpele uitleg. Deze error geeft Semrush wanneer ze zien dat er op de server gebruikt wordt gemaakt van een oud algoritme. Dit is een veiligheidsissue en moet je dus wel oppakken.
Oplossing: De webdeveloper / hostingpartij contacten en vragen of ze de algoritmes willen updaten.

X sitemap.xml files are too large

Uitleg: Wanneer je sitemap groter is dan 50MB of meer dan 50.000 URL’s bevat. Je sitemap is echt te groot.
Oplossing: Je sitemap kleiner maken en eventueel onnodige links verwijderen uit de sitemap. Als dat geen optie is, dan moet je de sitemap opsplitsen in meerdere sitemaps.

Uitleg: Wanneer een URL een typefout heeft of bijvoorbeeld de verkeerde slash bevat ( i.p.v. /), dan kan het zijn dat de URL niet gecrawld kan worden.
Oplossing: De typefout of het verkeerde symbool verwijderen.

X structured data items are invalid

Uitleg: Structured data is een stukje code die ervoor zorgt dat bepaalde content voor Google beter inzichtelijk is. De code moet wel aan de eisen van Google voldoen, anders zal Google het niet accepteren.
Oplossing: Zorgen dat de structured data voldoet aan de eisen van Google. Gooi de URL in de Rich Result Test van Google en achterhaal wat de fouten zijn.

X pages are missing the viewport width value

Uitleg: De viewport tag geeft de browser instructies over het schalen van de pagina. En als er gegevens ontbreken aan de viewport, dan krijg je deze melding.
Oplossing: Zorgen dat de viewport compleet is.  Dit is iets wat de developer moet oppakken.

Als het goed is heb je nu de meest urgente errors opgelost. Lekker bezig! Je bent er alleen nog niet. Nu is het namelijk tijd om aan de slag te gaan met de warnings.

Warning

Uitleg: Een externe link is een link naar een andere website. Als de link verkeerd is ingegeven of als de pagina is verwijderd, dan heb je een kapotte link.
Oplossing: De link verwijderen of zorgen dat de link goed wordt aangepast.

Uitleg: Als een link een nofollow heeft meegekregen dan zullen de crawlers de link niet volgen. Oftewel, de waarde zal niet worden doorgegeven.
Oplossing: Als je dit bewust hebt gedaan, hoef je hier niks mee te doen. Dat is helemaal niet erg. Wil je wel dat de waarde wordt doorgegeven? Dan moet je de link verwijderen?

X external images are broken

Uitleg: Afbeeldingen kan je natuurlijk op je website zetten en inladen, maar je kan ze ook extern inladen. Oftewel, je plaatst dan een afbeelding op je website van iemand anders. En als deze afbeelding verwijderd wordt of de link verkeerd is, dan is dat niet goed.
Oplossing: De link naar de afbeelding aapassen of verwijderen.

Uitleg: Je wilt het liefst dat alle links binnen je website HTTPS links zijn. Dat is veiliger. HTTP links wil je altijd vermijden.
Oplossing: De HTTP link omzetten naar een HTTPS link.

X pages don’t have enough text within the title tags

Uitleg: De title tag wordt ook wel de SEO-titel of meta titel genoemd. Je mag hier ongeveer 50 tekens in gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld maar 20 tekens gebruikt, laat je kansen liggen.
Oplossing: Zorg dat de titel tag circa 50 tekens is.

X pages have too much text within the title tags

Uitleg: Ik heb je net verteld dat de title tag ongeveer 50 tekens mag zijn. Maak de title tag niet veel langer en zeker niet meer dan 60 tekens. Dan is hij te lang.
Oplossing: De title tag inkorten tot 50 tekens.

X pages don’t have an h1 heading

Uitleg: De H1 is de belangrijkste kop op een pagina. Hier zet je je belangrijkste zoekwoord in en deze is ook belangrijk voor de UX van een pagina. Elke pagina moet één H1 hebben en mag ook maar één H1 hebben.
Oplossing: Een H1 toevoegen aan de pagina.

X pages have duplicate H1 and title tags

Uitleg: Het is niet heel erg als de H1 en de title tag hetzelfde zijn, maar Semrush rapporteert dat wel. Daar is deze error voor.
Oplossing: Mocht je dit op willen pakken, dan moet je de H1 of title tag aanpassen, zodat ze uniek van elkaar zijn.

X pages don’t have meta descriptions

Uitleg: De meta omschrijving is de lange omschrijving die je in Google terugziet wanneer je ergens op Googelt. Deze is met name belangrijk voor de vindbaarheid en het doorklikken naar het zoekresultaat. Als je pagina geen meta omschrijving hebt, dan krijg je deze melding te zien.
Oplossing: De pagina voorzien van een meta omschrijving.

Uitleg: Een on-page link is een interne of externe link op de pagina. Wanneer je meer dan 3000 links op een pagina heeft, dan krijg je deze melding te zien.  
Oplossing: Zorg ervoor dat de pagina maximaal 3000 links heeft (al vind ik dat ook erg veel). Neem dit advies van Semrush maar met een korreltje zout.

X URLs with a temporary redirect

Uitleg: Wanneer je een interne link hebt naar een pagina die geredirect wordt, dan krijg je deze melding te zien.
Oplossing: De URL op de pagina aanpassen, naar de geredirecte URL.

X images don’t have alt attributes

Uitleg: De alt tag is een attribuut van de afbeelding waarmee je zoekmachines kan vertellen waar de afbeelding over gaat. Dit is voor SEO een belangrijk onderdeel en mag je niet vergeten toe te voegen.
Oplossing: De alt toevoegen aan de afbeelding.

X pages have low text-HTML ratio

Uitleg: De tekst-HTML ratio is de verhouding platte tekst en HTML op een pagina. Wanneer je een lage tekst-HTML ratio hebt, heeft de website veel HTML (code) en weinig tekst. En dat is gek, want content is juist zo belangrijk voor de zoekmachine. Deze error krijg je te zien als de tekst-HTML ratio 10% is.
Oplossing: Tekst toevoegen aan de pagina’s, zodat de tekst-HTML ratio beter wordt.

X pages have too many parameters in their URLs

Uitleg: Een parameter is een toevoeging aan de URL en wordt bijvoorbeeld ingezet als UTM of bij de filters van een webshop. Als je meer dan 4 parameters gebruikt, dan wordt de URL erg lang en nodigt het niet uit om erop te klikken.
Oplossing: Zorg dat je maximaal 4 parameters gebruikt en verwijderen eventueel extra parameters.

X pages have no hreflang and lang attributes

Uitleg: Met de hreflang geef je aan voor welk land en voor welke taal je pagina is bedoeld. Dit is vooral belangrijk wanneer je een website hebt in meerdere talen. Als je een meertalige website hebt, maar geen hreflangs, dan krijg je deze melding te zien.
Oplossing: De hreflang toevoegen aan de pagina’s die geen hreflang hebben.

X pages don’t have character encoding declared

Uitleg: Ook dit is er weer één die ik nog niet vaak ben tegenkomen, dus hier moest ik mijn grote vriend Google voor gebruiken. Als je deze melding ziet, dan ontbreekt het aan een stukje informatie die de browser nodig heeft om de content te tonen.
Oplossing: Het ontbrekende stukje informatie toevoegen.

X pages don’t have doctype declared

Uitleg: De doctype geeft aan bij browsers welke versie van HTML of XHTML er gebruikt wordt. Elke pagina moet een doctype hebben.
Oplossing: Zorgen dat de doctype wordt toegevoegd aan de pagina.

X pages have a low word count

Uitleg: Als je pagina minder dan 200 woorden heeft, dan vindt Semrush dat te weinig. Content is natuurlijk erg belangrijk als het gaat over SEO, dus zorg dat elke pagina voorzien is van waardevolle content.
Oplossing: Vul de pagina aan tot minstens 200 woorden (of meer).

X pages have incompatible plugin content

Uitleg: Als er de pagina content staat die gebaseerd is op techniek als Flash, JavaApple of Silverlight, dan krijg je deze melding te zien. Content die op die techniek zijn gebaseerd werken niet goed op mobiel. En dat is slecht voor je SEO.
Oplossing: Verwijder de content of maak gebruik van nieuwe technieken.

X pages contain frames

Uitleg: Een frame of een iframe is een stuk ingeladen content die ergens anders staat/ vandaan komt. Google kan deze content niet zien of lezen en daarom is dat niet goed voor je SEO.
Oplossing: Vermijd het gebruik van frames en iframes en zorg, als dat kan, dat de content op de website zelf staat.

X pages have underscores in the URL

Uitleg: Een laagstreepje in de URL van een pagina (_).
Oplossing: Vervang het laagstreepje door een liggende streepje (-).

Sitemap.xml not indicated in robots.txt

Uitleg: Om de sitemap toegankelijker te maken voor Google kan je deze in de robots.txt zetten.
Oplossing: De URL van de sitemap toevoegen aan de robots.txt.

Sitemap.xml not found

Uitleg: In dit artikel heb ik je al eerder uitgelegd wat een sitemap is. Als Semrush deze niet kan vinden, krijg je deze melding.
Oplossing: Zorgen dat je website een sitemap heeft. Mocht je website al wel een sitemap hebben, zorg dat deze dan op even van de gebruikelijke URL’s staat. Bijvoorbeeld /sitemap.xml of /sitemap_index.xml

Homepage does not use HTTPS encryption

Uitleg: De homepagina van je website heeft geen HTTPS en draait op HTTP.
Oplossing: Zorgen dat de website draait op HTTPS. Hier kan je developer of je hostingpartij je bij helpen.

X subdomains don’t support SNI

Uitleg: Als je webserver geen SNI gebruikt, terwijl je HTTPS gebruikt, dan krijg je deze melding te zien. De SNI mag je snel weer vergeten, maar het heeft te maken met de veiligheid.
Oplossing: Je developer of hostingpartij contacten om de SNI in orde te maken op serverniveau.

X HTTP URLs in sitemap.xml for HTTPS site

Uitleg: Inmiddels weet je dat interne HTTP links niet mogen. En dus ook niet in je sitemap.
Oplossing: De HTTP links aanpassen naar HTTPS links (in je sitemap).

X uncompressed pages

Uitleg: Een methode om je pagina’s sneller te maken is door een optimalisatie genaamd compressie toe te passen. Je maakt daarmee je pagina kleiner.
Oplossing: Je pagina optimaliseren met deze methode.

X issues with blocked internal resources in robots.txt

Uitleg: Door een URL, document, afbeelding of een bestand met een disallow op te nemen in je robots.txt, kan je ervoor zorgen dat deze content niet gecrawld wordt. Als dat een bewuste keuze is geweest, mag je deze melding negeren.
Oplossing: Als dat niet bewust is gedaan en je wel wilt dat de content gecrawld wordt, dan moet je de disallow uit de robots.txt halen.

X issues with uncompressed JavaScript and CSS files

Uitleg: JavaScript en CSS-bestanden kan je ook optimaliseren door compressie toe te passen.
Oplossing: JavaScript en CSS-bestanden optimaliseren door compressie toe te passen. Ook dit kan je developer makkelijk voor je oppakken.

X issues with uncached JavaScript and CSS files

Uitleg: Cache is een andere methode om de snelheid van je website te verbeteren. Als je caching aanzet, dan worden bestanden lokaal opgeslagen, zodat ze sneller geladen worden.
Oplossing: Caching toepassen voor de JavaScript en CSS-bestanden.

X pages have a JavaScript and CSS total size that is too large

Uitleg: Wanneer de grote van de JavaScript en CSS-bestanden groter is dan 2MB, dan vindt Semrush dat te groot. Hoe groter de JavaScript en CCS-bestanden zijn, hoe langzamer je website is.
Oplossing: Ervoor zorgen dat de bestanden niet groter zijn dan 2MB.

X pages use too many JavaScript and CSS files

Uitleg: Hoe meer externe bestanden er in de HTML staan, hoe langzamer een website is. JavaScript en CSS zijn voorbeelden van die bestanden. Als een pagina meer dan 100 van dit soort bestanden heeft, krijg je deze melding.
Oplossing: Zorgen dat het aantal JavaScript en CSS-bestanden zo klein mogelijk is.

X issues with unminified JavaScript and CSS files

Uitleg: Een andere methode om de snelheid van je website te verbeteren is het minifiën van bestanden. Dit geldt zowel voor je HTML, maar ook voor je JavaScript en CSS-bestanden.
Oplossing: De JavaScript en CSS-bestanden minifiën.

Uitleg: URL’s mogen niet te lang zijn. Dit is niet prettig voor de gebruikers en de conversie. Het kan namelijk rommelig ogen. Semrush geeft aan dat URL’s met meer dan 200 karakters problemen kan veroorzaken, omdat bepaalde browsers dit niet aan kunnen.
Oplossing: Zorg dat je URL’s altijd zo kort mogelijk zijn. Pas te lange URL’s aan, maar vergeet ze niet te redirecten.

Als je tot hier bent gekomen dan ben je goed op weg met het verbeteren van je website. Tijd voor het laatste stukje, de notices.

Notices

Uitleg: De anchor tekst is de tekst die klikbaar is en waar de link achter zit naar een andere website. Deze anchor tekst is belangrijk voor SEO. Zowel voor interne als externe links. Deze melding krijg je als de anchor leeg of naked is. Een lege anchor snap je denk ik wel, een naked anchor is de volledige URL als anchor.
Oplossing: De anchor aanpassen naar een normaal woord of link. Neem dit wel met een korreltje zout, want soms wil je dat een link naked is.

Uitleg: Als een link een nofollow heeft meegekregen, dan zal de zoekmachine de link niet volgen en de waarde niet meegeven.
Oplossing: Als je dit bewust hebt gedaan, mag je dit negeren. Wil je dat Google de links wel volgt? Dan moet je er follow links van maken.

Uitleg: Een non-descriptive anchor (niet beschrijven anchor) is een anchor zoals ‘klik hier’ of ‘hier’ of ‘link’. Dit is dus een anchor die eigenlijk nietszeggend is.
Oplossing: De anchor aanpassen naar een ander woord of een andere zin die logischer is en de link beter omschrijft.

Uitleg: Om een pagina goed vindbaar te maken voor de zoekmachine, is het belangrijk dat een pagina veel interne links heeft. En dus niet maar één.
Oplossing: Meer interne links toevoegen naar de pagina. Bijvoorbeeld in bestaande content of in de footer.

X orphaned pages in sitemaps

Uitleg: Een weespagina is een pagina binnen je website die geen enkele interne link heeft. In principe komt elke pagina wel altijd terug in je sitemap, daardoor ziet Semrush de pagina wel, maar ziet ook direct dat de pagina geen interne link heeft.
Oplossing: Als dit voor SEO een belangrijk pagina is, voeg je zoveel mogelijk relevante interne links toe.

X pages need more than 3 clicks to be reached

Uitleg: Als een pagina belangrijk is voor de zoekmachines en voor de doelgroep, wil je dat ze deze pagina snel kunnen vinden. En dus niet te veel hoeven te klikken. Semrush geeft deze notice als een pagina meer dan 3 klikken nodig heeft om te bereiken.
Oplossing: De pagina anders of beter intern linken, zodat er niet zo vaak geklikt hoeft te worden om de pagina te bereiken.

X issues with blocked external resources in robots.txt

Uitleg: Zoals eerder aangegeven kan je door middel van een disallow in je robots.txt bepaalde content uitsluiten van het crawlen. Als je deze melding ziet, dan heb je content op jouw pagina ingeladen die geblokkeerd wordt in de robots.txt van de website waar je content externe van inlaadt.
Oplossing: Als deze content belangrijk is voor je website, dan kan je vragen of ze de disallow eraf willen halen. Als ze niet zo belangrijk zijn, kan je dit links laten liggen.

Uitleg: Een 403 error is een error die ontstaat doordat de crawler op serverniveau wordt geblokkeerd.
Oplossing: Vraag bij de eigenaar van de website of dit inderdaad de bedoeling is. Mocht dat de bedoeling zijn, dan mag je het links laten liggen.

X URLs with a permanent redirect

Uitleg: Als je een pagina hebt verwijderd, dan maak je een redirect aan. Als je intern linkt naar de oude pagina, dan staat de oorspronkelijk link nog in je website.
Oplossing: Pas de link aan naar de geredirecte pagina.

X subdomains don’t support HSTS

Uitleg: HSTS zorgt ervoor dat dat browsers kunnen communiceren met servers door middel van HTTPS. Dus als je geen HSTS hebt, dan is dat voor de veiligheid van je website niet ideaal.
Oplossing: HSTS toevoegen op hosting niveau. Vraag je hostingpartij of ze dit in orde willen maken.

X pages have more than one H1 tag

Uitleg: Elke pagina moet en mag maar één H1 hebben. En dus niet 2. Of 6.
Oplossing: Zorg dat de pagina maar één H1 heeft en verwijder de rest.

X pages are blocked from crawling

Uitleg: Voordat een pagina geïndexeerd kan worden, moet hij eerst gecrawld worden. En dat crawlen kan je blokkeren door een disallow te zetten in de robots.txt voor de pagina.
Oplossing: Dit kan je heel bewust hebben gedaan. Mocht dat zo zijn, laat dit dan links liggen. Wil je wel dat je pagina goed vindbaar is in Google? Haal dan de disallow eraf.

X page URLs are longer than 200 characters

Uitleg: Een lange URL is niet mooi voor SEO en niet handig voor je marketinguitingen. Maar Google vindt lange URL’s ook niet fijn.
Oplossing: Zorg dat je URL’s zo kort mogelijk zijn.

Robots.txt not found

Uitleg: De robots.txt is de handleiding van je website en erg belangrijk voor je SEO. Je wilt dus deze zeker hebben.
Oplossing: Zorg dat je een robots.txt hebt.

X pages have hreflang language mismatch issues

Uitleg: Met een hreflang wil je aangeven voor welk land en welke taal een pagina bedoeld is. Als de hreflang niet matched met de taal van de pagina, dan krijg je deze melding.
Oplossing: Zorg dat de tekst die gebruikt wordt, aansluit bij de hreflang. Dus geen Duitse tekst bij een Nederlandse hreflang.

Connect your Google Analytics account to view if your website has orphaned pages

Uitleg: Semrush vindt het leuk als je Analytics koppelt aan hun platform (omdat ze dan al je data kunnen gebruiken en inzien). Dan krijgen ze nog meer data en kunnen ze meer over je website zeggen. Bijvoorbeeld of een pagina geen interne links heeft.
Oplossing: Google Analytics koppelen en eventuele orphaned pages meer interne links geven.

Connect your Google Analytics account to view pages that take more than 1 second to become interactive 

Uitleg: Waarom Semrush wil dat je Analytics koppelt, heb ik net uitgelegd. Daarmee kunnen ze ook zien hoelang het duurt voordat je website reageert op bijvoorbeeld een klik.
Oplossing: Google Analytics koppelen aan je website en eventuele trage pagina’s oppakken.

X pages blocked by X-Robots-Tag: noindex HTTP header

Uitleg: De befaamde noindex. Als een pagina op noindex, dan wordt deze niet geïndexeerd in Google.
Oplossing: Als dit de bedoeling is geweest, dan mag je dit negeren. Is het niet de bedoeling geweest? Haal dan de noindex eraf.

X issues with broken external JavaScript and CSS files

Uitleg: Wanneer een extern JavaScript of CSS-bestand verwijderd is of de URL niet klopt, dan krijg je deze melding.
Oplossing: De link aanpassen, zodat deze juist is of de link helemaal verwijderen.

Uitleg: Als je bepaalde content wilt inladen, dan moet je dat op de juiste manier. Je moet niet alles inladen met een a href. (Bijvoorbeeld afbeeldingen of CSS-bestanden).  
Oplossing: Alle content op de juiste manier inladen.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/semrush-site-audit-fouten-oplossen/feed/ 0
SEO uitbesteden aan je website bouwer? Vraag jezelf dit af https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-uitbesteden-aan-je-website-bouwer/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-uitbesteden-aan-je-website-bouwer/#respond Wed, 12 Jan 2022 06:54:40 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/seo-uitbesteden-aan-je-website-bouwer/ … behalve als hij ‘SEO er een beetje bij doet’. Zit je bij een bureau dat meerdere disciplines heeft, dan hoef je je vaak niet zoveel zorgen te maken.

Mocht je twijfels hebben over de SEO-kennis van je webdeveloper, dan heb ik hier een aantal mooie vragen voor je opgesteld. Inclusief mogelijke antwoorden die hij of zij kan geven (en of ze goed of slecht zijn).

Disclaimer: dit is geen allesomvattende lijst, maar dit zijn wat belangrijke onderdelen binnen SEO. Als je antwoord hebt op al deze vragen, weet je of je developer verstand heeft van SEO.

Of niet ;-).

Welke plugins / functies gebruik je standaard allemaal?

???????? ‘Zo min mogelijk’ of ‘Deze paar’

???????? ‘Ik weet het niet’ of ‘een hele lijst’

Houd je rekening met alle On Page SEO elementen?

???????? ‘Ja, ik let op alle elementen zoals de meta titel, URL, tussenkoppen, etc’

???????? ‘Ik probeer het allemaal zo goed mogelijk aan te vullen’

Maak je een URL-structuur op voorhand?

???????? ‘Ik bepaal per pagina wat de URL wordt en ook welk zoekwoord hierbij past’

???????? ‘Ik denk er wel over na, maar ik werk het niet uit’

Weet je wat dingen zijn zoals de canonical, de robots.txt en een sitemap?

???????? ‘Absoluut.’

???????? ‘Deels’

Hoe installeer jij Google Analytics?

???????? ‘Via Tag Manager’

???????? ‘Door de Analytics code in de website te plaatsen’

Met welk systeem ga je de website bouwen? En waarom?

???????? ‘Met systeem X, omdat dat beter past bij X en beter is voor X’

???????? ‘Met systeem X, omdat we dat altijd doen’

Hoe ga je de conversies meetbaar maken?

???????? ‘Via Tag Manager en we maken elke conversie meetbaar’

???????? ‘De bedankpagina via Google Analytics’

Techniek is voor jou natuurlijk het belangrijkst, maar wat ga je met de content en autoriteit doen?

???????? ‘Op het gebied van content gaan we focussen op deze 20 zoekwoorden en maken we maandelijks circa X links aan

???????? ‘We focussen ons vooral op techniek en wat er nu staat. We zullen nog wel wat content toevoegen’

Heb je referenties die aantonen dat ze door jouw werk zijn gegroeid op het gebied van SEO?

???????? ‘Deze 5 klanten hadden een X% groei nadat ze met ons samenwerkten. Dit kan je teruglezen in onze klantcases’

???????? ‘Ik kan in Analytics een aantal klanten laten zien die het beter doen dan eerst’

Zet je de bedankpagina’s op noindex?

???????? ‘Ja’

???????? ‘Goed idee. Gaan we doen’

Is de website dekkingsfouten vrij bij oplevering (en kent hij Search Console?)?

???????? ‘Absoluut. We gaan ons best doen om dekkingsfouten te voorkomen en Search Console gebruiken we bijna dagelijks’

???????? ‘…’

Richt jij ook Google Mijn Bedrijf in?

???????? ‘Zeker. Google Mijn Bedrijf is erg belangrijk. Vooral bij een lokaal bedrijf’

???????? ‘Dat doen we niet altijd. En als we het doen, moet je ‘m zelf optimaliseren’

Welke SEO-tool gebruik je (om mijn posities bij te houden)?

???????? ‘Vooral Ahrefs, Semrush en MOZ, maar soms ook andere tools. Tools zijn nooit leidend bij ons, maar een verlengstuk van onze specialisten’

???????? ‘Vooral Google Analytics en een SEO-tool die niet zo bekend is’

Zijn de Core Web Vitals in het groen?

???????? ‘Natuurlijk’.

???????? ‘We doen ons best. We zullen hier achteraf naar kijken’

Welke SEO-plugin gebruik je?

???????? ‘Yoast of RankMath. Wat jij wilt. Voor ons zijn beide prima, maar de SEO-plugin gaat niet het verschil maken’

???????? ‘ Yoast’

Gaat de website op www of non-www draaien?

???????? ‘Dat is afhankelijk van waar hij altijd op heeft gedraaid. Dat is namelijk leidend. Je wilt zo min mogelijk verschillen bij een migratie of een nieuwe website. Dus dat moeten we eerst uitzoeken’

????????’Non-www, want dat is mooier’

Regel je op voorhand de redirects en heb je een SEO verhuisplan?

???????? ‘We hebben een standaard document waarin het verhuisplan staat. De redirects zijn daar een onderdeel van’

???????? ‘We controleren achteraf de 404’s en maken dan 301’s aan’

Welke zoekwoorden ga je kiezen en waarom?

???????? ‘Die vind je terug in de URL-structuur die we helemaal hebben uitgedacht’

???????? ‘De zoekwoorden met het meeste volume’

Hoe ga jij mij SEO leren?

???????? ‘We hebben al onze blogs, maar daarnaast gaan we je maandelijks ook tijdens de meeting meenemen in het proces. Jij bent een belangrijk onderdeel van dit proces en we moeten het samen doen’

???????? ‘Dat moet je zelf doen’

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-uitbesteden-aan-je-website-bouwer/feed/ 0