Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Mon, 24 Jun 2024 09:27:50 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false TikTok SEO: dit moet je weten! https://onlinemarketingagency.nl/seo/tiktok-seo-dit-moet-je-weten/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/tiktok-seo-dit-moet-je-weten/#respond Fri, 21 Jun 2024 13:38:46 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/?p=12680

Inhoudsopgave

Wat is TikTok?

Laten we helemaal bij het begin beginnen, met de vraag: “wat is TikTok eigenlijk?”. TikTok is een social media platform dat ooit begonnen is onder de naam “Musical.ly”. Na een aantal jaar groeide het uit tot één van de grootste apps onder jongeren. Op deze app kan iedereen video’s maken en delen.  

Het leuke aan TikTok is dat je er bijna video’s over elk onderwerp kan vinden, wat ervoor zorgt dat je veel nieuwe dingen ontdekt. Het algoritme van TikTok leert van je kijkvoorkeuren en interacties om je een gepersonaliseerde feed van video’s aan te bieden. Het is hierdoor niet alleen een platform voor entertainment, maar ook een goede methode voor sociale connecties, waarbij gebruikers hun ervaringen, talenten en ideeën met een wereldwijd publiek kunnen delen. En dat is ook waarom TikTok SEO voor jou belangrijk is.  

En, wat is TikTok SEO dan? 

Bij TikTok SEO gaat het om het makkelijker vindbaar maken van jouw video’s. Je past je video’s zo aan dat ze aansluiten bij wat je publiek leuk vindt en waar ze naar zoeken. Dit doe je door de juiste hashtags te gebruiken, populaire muziek te kiezen en duidelijke beschrijvingen te gebruiken met trefwoorden. Ook is het belangrijk om regelmatig te kijken welke video’s het goed doen. Zo kun je blijven verbeteren. Met TikTok SEO probeer je ervoor te zorgen dat jouw video’s vaker worden getoond op de “voor jou” – pagina van anderen.  

Het algoritme van TikTok 

En die “voor jou” pagina is een belangrijke factor in het algoritme van TikTok.  Dit algoritme maakt namelijk gebruik van verschillende elementen om ervoor te zorgen dat gebruikers de meest relevante en boeiende video’s te zien krijgen. En die elementen heb ik hieronder kort op een rijtje gezet: 

Betrokkenheid 

De interacties van gebruikers met video’s, zoals likes, delen, opslaan en reacties, beïnvloeden de zichtbaarheid van een video. Hoe meer interactie een video ontvangt, hoe groter de kans dat deze vaker wordt getoond op de “voor jou” pagina.  

Video-informatie 

Zelfs de kleinste details van een video worden meegenomen in het algoritme van TikTok. Informatie zoals de oorsprong van de video, bijschriften en andere gegevens in de video zelf zijn allemaal factoren die relevant zijn. TikTok zoekt niet alleen naar video’s die de juiste zoekwoorden in de titels en omschrijvingen gebruiken, maar ook naar video’s die inspelen op de trends. 

Apparaat en accountinstellingen 

Het algoritme neemt ook de locatie, taalvoorkeur en type apparaat in overweging. Ze dragen bij aan de content selectie voor de “voor jou” pagina.  

Daarentegen, is het goed om te weten dat TikTok niet jouw volgersaantal meeneemt in de beoordeling. Dit betekent dat het niet uitmaakt hoeveel volgers je hebt, je kan altijd succesvol zijn met de juiste content. 

Waar moet je op letten voor goede TikTok SEO? 

Nu je weet wat het inhoudt, is het ook fijn om te begrijpen hoe je er mee omgaat. Wat kan jij doen om beter te worden? Dat begint met het begrijpen van je publiek. Zorg dat je weet wat voor informatie zij zouden opzoeken. Dit is vaak gelijk aan de zoekopdrachten via Google, dus dat is handig!  

Focus op de juiste onderdelen 

Daarnaast is het belangrijk dat je focus ligt bij de juiste zoekwoorden en hashtags. Trefwoorden helpen het algoritme te begrijpen waar je content over gaat, wat je kans vergroot om gezien te worden door de juiste kijkers. Verder is het gebruik van populaire en relevante hashtags goed om een breder publiek te raken. Maar, blijf ook daarbij wel bij de hashtags die passen bij de inhoud van je video. Voeg er ook niet te veel toe, 3 tot 6 werkt het beste.  

Blijf up-to-date 

Ook is het van belang dat je blijft meegaan met de trends in jouw branche. En om dit te doen moet je actief blijven op de app, anders vliegen de trends om je oren. Dus heb je een video of een idee? Wacht dan niet en plaats het online. 

Bouw een band op 

En wees consistent, dit helpt enorm bij je SEO-resultaten. Zo blijf je relevant voor je volgers en het algoritme. Daarbij bouw je ook gelijk een loyaal publiek op, wat ook mooi is meegenomen. Vermijd dus het springen tussen verschillende onderwerpen, dit kan het algoritme verwarren en het verkeerde publiek aanspreken. Precies niet wat je wilt bereiken! 

Maak het nog makkelijker voor jezelf

Als kers op de taart hebben we nog 2 extra tips. Het is namelijk ook erg handig om je profiel SEO vriendelijk te maken. Dat doe je door een interessante en herkenbare gebruikersnaam te gebruiken en een korte, maar krachtige biografie toe te voegen. Daarnaast kan je ook goed je prestaties analyseren met TikTok’s analytics om te zien welke soorten content het beste presteren. 

S(e)o.. 

Je bent nu helemaal klaar om jouw TikTok video’s naar een hoger niveau te tillen! Door deze SEO-technieken toe te passen, zorg jij dat je opvalt tussen alle feeds. Probeer het uit en wie weet word jij wel de volgende TikTok-sensatie! Succes! 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/tiktok-seo-dit-moet-je-weten/feed/ 0
Footer links en SEO: effectief of verleden tijd?  https://onlinemarketingagency.nl/seo/footer-links/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/footer-links/#respond Fri, 03 May 2024 13:20:30 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/?p=12326

Inhoudsopgave

Je hebt het ongetwijfeld weleens gezien, de footer van een website. Zeg maar het onderste gedeelte van een website. Een sectie die vaak wordt gebruikt voor hyperlinks die verwijzen naar bijvoorbeeld de contactpagina, het privacybeleid, de sitemap en meer. De linkjes in de footer van je website noemen we footer links. 

image

Een voorbeeld van OMA’s footer 

Dankzij analyses van experts zoals Rand Fishkin en Brian Dean begrijpen we dat Google footer links en content links anders beoordeelt. Content links worden hierbij als belangrijker gezien. Oftewel, ze hebben meer invloed op je online vindbaarheid. Maakt dat dat footer links niet meer belangrijk zijn? Nee. Want ook footer links hebben impact op je vindbaarheid. 

Ik hoor vaak dat partijen footer links niet mooi vinden. Snappen we. Maar wij adviseren toch om hier altijd gebruik van te maken. Simpelweg omdat het werkt. Bij alle sites waar wij footer links hebben geïmplementeerd, schoot de vindbaarheid omhoog. Footer links verdelen namelijk je crawl budget en link juice en versterken je interne linkstructuur. Dit is vooral belangrijk voor pagina’s die nergens anders een linkje krijgen op je website. Denk bijvoorbeeld aan (lokale) landingspagina’s

Footer links alternatief voorbeeld

Footer links kun je op veel manier in laten bouwen, zoals in dit voorbeeld waardoor het minder het design van je site in de weg zit 

Footer links in je website zijn dus belangrijk voor SEO. Maar het is wel belangrijk om dit zo relevant mogelijk te houden. Denk dus goed na over de logica. 

De beste richtlijn hierin is Google zelf. Het doel van Google als zoekmachine is om de bezoekers zo goed mogelijk te helpen. Dat is ook ons doel. Concreet? Groepeer bijvoorbeeld onderwerpen bij elkaar. Of bouw een dynamische footer in zoals grote partijen zoals Zalando en Coolblue ook doen. Zij laden bijvoorbeeld een specifieke footer in bij een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld met footer links naar verschillende telefoons, wanneer je op een smartphonepagina zit).  

Voorbeeld relevante footer links

Een perfect voorbeeld van hoe je je footer links relevant kunt maken 

Naast het toevoegen van footer links naar bijvoorbeeld losse (lokale) landingspagina’s, kun je nog een hoop andere vormen van links toevoegen. Linkjes die vaak terug te zien zijn, zijn bijvoorbeeld: social media links, CTA links, recente/populaire blogs, contactinformatie, algemene voorwaarden en retourinformatie. Ook hierbij geldt: ga na hoe je je doelgroep zo goed mogelijk kan helpen. Dus gebruik vooral de footer links die het meest relevant zijn voor bezoekers.  

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/footer-links/feed/ 0
AdPage Tagging Event 2024: de belangrijkste takeaways  https://onlinemarketingagency.nl/seo/adpage-tagging-event-2024/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/adpage-tagging-event-2024/#respond Fri, 03 May 2024 13:00:13 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/?p=12317

Inhoudsopgave

Serverside tagging is een must 

De manier waarop we gegevens meten en analyseren voortdurend. Een opkomende trend die steeds meer aandacht krijgt, is serverside tagging. Het biedt marketeers een gedetailleerder inzicht in gebruikersinteracties, wat essentieel is voor het optimaliseren van marketingcampagnes. 

Serverside tagging heeft talloze voordelen, waaronder een nauwkeurigere weergave van gegevens en verbeterde AVG-naleving. Kortom, serverside tagging is een must-have tool voor moderne marketeers die streven naar effectieve en compliant data-analyse. 

Een tijdperk zonder cookies 

Het tijdperk van third-party cookies nadert zijn einde, wat een verschuiving teweegbrengt in de online marketing. Met toenemende privacybewustzijn en strengere regelgeving rondom gegevensbescherming.

Traditionele trackingmethoden zoals cookies worden steeds minder effectief. Zelfs problematisch. Mensen willen namelijk meer controle over hun gegevens en overheden maken strengere wetten om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan de regels houden. 

Cookies zoals we die kennen gaan dus op de schop. Dit dwingt marketeers om met nieuwe benaderingen te komen die niet afhankelijk zijn van cookies. We moeten dus met innovatie en creativiteit  alternatieve methoden ontwikkelen voor het verzamelen en gebruiken van gegevens. 

Marketing als relatiecoach 

Marketing als een soort relatiecoach is een grappige en toepasselijke vergelijking. In plaats van meteen met aanbiedingen te strooien, zou je eerst de tijd moeten nemen om iemand in het echt te leren kennen. Als een soort date. Maar dan met producten en diensten. 

Geen overhaaste verkopen dus, maar eerst investeren in het begrijpen van de behoeften en wensen van je klant. Net zoals een goede relatiecoach dat doet. Het draait bij marketing dus niet om snelle transacties. Het gaat om het opbouwen van een sterke band en begrip. Dus weg met die koude verkoopgesprekken.  

Meer CRO = beter 

De kosten voor het aantrekken van bezoekers stijgen en data wordt steeds schaarser. Het is dus cruciaal voor bedrijven om flexibel te zijn. Om strategieën te kunnen aanpassen waar nodig. Bijvoorbeeld door je bedrijf meer te richten op conversie-optimalisatie (CRO). Door te focussen op het verbeteren van conversieratio’s haal je meer uit je bestaande verkeer en marketinginspanningen.  

Personalisatie is key 

Personalisatie is ook essentieel in moderne marketing. Daarmee spelen bedrijven namelijk in op de specifieke behoeften en pijnpunten van hun doelgroep. Met buyer personas kunnen bedrijven gerichte en relevante marketingstrategieën ontwikkelen die aansluiten op hun ideale klanten. Dit resulteert in diepere connecties, verhoogde betrokkenheid en verbeterde klantloyaliteit. 

See think do care + loyaliteit 

Hoewel het See, Think, Do, Care-framework geen standaard onderdeel van klantenloyaliteit is, zou dit eigenlijk wel moeten. Het behouden van bestaande klanten is namelijk cruciaal voor langdurig succes. Een focus op loyaliteit als onderdeel van je strategie is essentieel voor succes op de lange termijn. 

Door klanten regelmatig te bedanken, bijvoorbeeld met een follow-up e-mail een jaar na hun eerste aankoop. Zo toon je waardering en bouw je een sterke band op. Deze kleine gebaren versterken de klantrelatie en bevorderen loyaliteit, wat op hun beurt weer de waarde van het See, Think, Do, Care-framework versterkt. 

Google Topics Api 

Op dit moment is de Google Topics API in ontwikkeling. Het wordt verwacht een waardevolle bron te worden voor marketeers in de toekomst. Deze API zal naar verluidt het zoekgedrag van gebruikers analyseren en gegevens verzamelen over de onderwerpen waarin zij geïnteresseerd zijn. Vervolgens zullen deze gegevens worden geaggregeerd en beschikbaar gesteld aan marketeers via verschillende tools en platforms. 

Met de Google Topics API kunnen marketeers beter begrijpen wat hun doelgroep interesseert en hun marketingstrategieën hierop afstemmen. Als de Google Topics API beschikbaar is, biedt dit mogelijkheden voor een nog meer data-gedreven en gepersonaliseerde manier van communiceren met potentiële klanten. Veelbelovend dus. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/adpage-tagging-event-2024/feed/ 0
Friends of Search 2024 takeaways: AI & de toekomst van SEO  https://onlinemarketingagency.nl/seo/friends-of-search-2024/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/friends-of-search-2024/#respond Fri, 03 May 2024 12:12:13 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/?p=12311

Inhoudsopgave

De talks die ik heb bijgewoond 

Er waren een hoop presentaties bij Friends of Search 2024. Ik heb niet alles kunnen bijwonen, maar wel een hoop. Zo was ik bij Aleyda Solis die sprak over AI in SEO, bij Arnoldo Cabrera die de SEO-strategie van Ikea liet zien en bij bijvoorbeeld Linda Hogenes die deelde hoe Coolblue vroegtijdig al E-E-A-T principes toepaste. Ook ik heb nog een deepdive talk gevolgd van Michiel Schoonhoven over hoe je je team AI-proof kunt maken.  

Eén van de talks die mij nog het meeste is bijgebleven was die van Kevin Indig. Deze presentatie ging over patronen die de beste en meest succesvolle bedrijven met elkaar delen

AI: de grootste verandering in search sinds Google 

AI betekent een revolutie voor zoekmachines. Vergelijkbaar met Googles opkomst. Bij AltaVista en Yahoovroeger draaide het vooral om losse trefwoorden, wat leidde tot een gebrek aan context en dus minder relevante resultaten. 

Vandaag de dag werkt dit compleet anders en stuurt Google zichzelf als zoekmachine bij met AI. Hierbij worden gebruikersintenties en vragen geïnterpreteerd en meegenomen bij het bepalen van de zoekresultaten. Maar dat is nog maar het begin. Ik heb talloze voorbeelden gezien van mogelijkheden binnen crawls van websites tot aan zoekwoordanalyses en concurrentieonderzoek met AI.   

Zero click world 

Met de voortdurende evolutie van AI en de opkomst van chatbots en andere geavanceerde technologieën, staat de Zero Click World voor de deur. Een nieuwe uitdaging voor online marketeers en SEO-professionals. In deze wereld vinden gebruikers steeds vaker direct antwoorden op de zoekresultatenpagina. Zonder dat ze nog door hoeven te klikken naar een specifieke website. Traditionele SEO-strategieën moeten dus aangepast worden.  

Het is bijvoorbeeld niet alleen belangrijk meer om te streven naar een hoge positie in de zoekresultaten. Maar ook om vooruit te kijken naar de groeiende invloed van featured snippets, knowledge panels en andere SERP-features. Dit betekent dat marketeers moeten focussen op het optimaliseren van content voor maximale zichtbaarheid en autoriteit binnen de zoekresultaten zelf. Om relevant te blijven in deze snel veranderende digitale omgeving. 

Het einde van SEO? 

De Zero Click World wint terrein en technologische ontwikkelingen zoals AI en chatbots veranderen de zoekervaring met een rap tempo. Daarmee rijst de vraag of we het einde van SEO in zijn huidige vorm naderen. Sommige experts beweren dat traditionele SEO-taken mogelijk zullen opgaan in andere beroepen, zoals contentmarketing, UX-design en datamanagement. 

In plaats van een op zichzelf staand specialisme, zou SEO kunnen evolueren naar een integraal onderdeel van deze disciplines. Hierdoor zouden SEO-principes worden geïntegreerd in alle aspecten van digitale marketing en de gebruikerservaring. For better or worse, we gaan het meemaken! 

What the best do best 

Het wordt het steeds uitdagender om het verkeer naar je website te verhogen. Zeker in een tijd waarin Google jaarlijks tot wel 10 updates doorvoert. Een belangrijke factor hierbij is de kwaliteit van de content. Die is sterk afhankelijk van de concurrentie. Opvallend is dat de topspelers onder andere hier juist een groot verschil maken. Pagina’s met content van hoge kwaliteit worden namelijk door Google beloond. Zelfs als het aantal indexeerbare pagina’s daalt kan dit resulteren in een stijging van het verkeer. 

Daarnaast letten de beste bedrijven op het design van hun website, vermijden ze stockfoto’s en vergelijkbare elementen waar Google kritisch naar kijkt en voegen ze interactieve widgets of quizzen toe om gebruikers beter van dienst te zijn. In plaats van te kiezen voor standaard landingspagina’s denken ze buiten de gebaande paden. 

AI Proof Marketing Team in 5 stappen 

Het opzetten van een AI-proof marketingteam kan in vijf stappen worden gerealiseerd. Allereerst is het samenstellen van een taskforce van belang. Waarbij vertegenwoordigers van elk team worden betrokken. Vervolgens is het handig om een AI-beleid te ontwikkelen dat richtlijnen en protocollen vastlegt voor het gebruik van AI-data en de communicatie naar klanten toe. 

Investering in AI-training en educatie volgt om het team voor te bereiden op de integratie van AI in hun werkprocessen. Een grondige AI-impactaudit helpt om potentiële geautomatiseerde taken te identificeren en te begrijpen welke veranderingen nodig zijn met een focus op belangrijke aspecten zoals E-A-T. Tot slot is het selecteren van AI-tools van groot belang, waarbij doorgaans wordt gestart met de grote spelers en niet te veel tijd wordt besteed aan kleinere tools. De belangrijkste take-away? Ga hier consistent mee aan de slag. Reserveer er bijvoorbeeld elke vrijdag tijd voor! 

Next level linkbuilding 

Linkbuilding is een van de belangrijkste ranking factoren en word door velen gezien als een soort tool. Maar eigenlijk zijn het aanbevelingen. Het kan daarbij tegenwoordig verstandig zijn om de homepage te gebruiken voor linkbuilding. Branding en merkidentiteit zijn namelijk de beste ranking factoren die er bestaan.Maar let wel op: als je als bedrijf niet goed presteert, kun je ook niet verwachten dat je hoog scoort in Google. . Of zoals Alexandra Tachalova het mooi beschreef: “If you have a shit company dont expect good results in search rankings”. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/friends-of-search-2024/feed/ 0
Van zoekwoord tot succes: Een 3-stappenplan voor een doeltreffende zoekwoordanalyse  https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoordanalyse/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoordanalyse/#respond Thu, 14 Mar 2024 14:37:27 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/?p=11848

Inhoudsopgave

Wat is een zoekwoordanalyse eigenlijk precies? 

Oké, een zoekwoordanalyse is de basis. Maar laten we eerst nog even een stapje terugzetten. Want wat is een zoekwoordanalyse nu eigenlijk en hoe ziet het eruit? Dat kan nogal verschillen, maar in de basis is het heel simpel: een zoekwoordenanalyse is een lijstje met relevante woorden waar mensen online naar zoeken.  

Zoekwoorden en semantiek 

Voordat we beginnen met de analyse, is het belangrijk om wat begrippen helder te hebben. Semantiek, bijvoorbeeld. In SEO is semantiek cruciaal. Google gaat namelijk verder dan zoekwoorden. Het algoritme begrijpt de diepere betekenis van zoekopdrachten. Daarvoor gebruikt het o.a. semantisch gerelateerde woorden. Dat zijn woorden die betekenis verlenen aan een zoekwoord (of keyword). 

Neem bijvoorbeeld “auto” als voorbeeld. Semantische zoekwoorden kunnen dan zijn “sedan,” “station,” “voertuig,” “benzine,” “stuur,” “elektrisch,” en meer.  Het gebruik van deze semantische zoekwoorden helpt om beter aan te sluiten bij de zoekintentie.  Zo behaal je uiteindelijk hogere posities in zoekresultaten en meer relevant verkeer.  

Kortom, zoekwoorden en semantiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in SEO.  

Zoekwoordanalyse Semrush SEO writing assistent

Tip: met de Semrush SEO writing assistent kun je semantische zoekwoorden vinden bij een gekozen zoekwoord

Zoekintenties 

Een zoekwoordanalyse draait ook om het begrijpen van zoekintenties. Zoekintenties kunnen sterk variëren, zelfs binnen één zoekwoord. 

Laten we het zoekwoord “motor” als voorbeeld nemen. Achter dit zoekwoord kunnen meerdere intenties schuilen: 

  • Iemand kan willen begrijpen hoe een motor werkt (informatieve intentie). 
  • Anderen willen mogelijk gewoon weten wat een motor is (informatieve intentie). 
  • Sommigen hebben interesse in het kopen van een motor(fiets (transactionele intentie). 
  • En weer anderen willen specifiek motoronderdelen aanschaffen (transactionele intentie). 

En zo zijn er meer voorbeelden te bedenken. Soms kan het ook heel duidelijk zijn. Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar “Yamaha XT 700 Ténéré Rally Edition” , gaat het waarschijnlijk om een koopintentie. Het is belangrijk om rekening te houden met de intentie. Zo kun je je website beter inrichten op de vraag van de zoeker. 

Zoekwoordanalyse Google intentie voorbeeld Yamaha XT 700

Tip: Google gewoon eens naar het zoekwoord en kijk wat voor soort content goed scoort. Die sluit waarschijnlijk het best aan op de intentie van de zoeker! 

Volume en moeilijkheidsgraad 

 Ook volume (het maandelijkse aantal zoekopdrachten met een bepaald zoekwoord) en de moeilijkheidsgraad (hoe makkelijk/moeilijk het is om te ranken voor een bepaald zoekwoorden) zijn belangrijke termen om te kennen. 

Er zijn verschillende tools waarmee je dit kunt achterhalen. Denk aan Ahrefs, Semrush, KW finder en meer. Let op: deze geven niet allemaal dezelfde data. Het verschilt. Het blijft immers altijd een inschatting en kan ook veranderen. Zeker bij trendgevoelige keywords!   

Short tail en long tail zoekwoorden 

Ze zijn de revue nu eigenlijk al gepasseerd, maar we hebben ze nog niet bij naam genoemd: short tail en long tail zoekwoorden. 

Short tail keywords zijn korte, algemene zoekwoorden met vaak een hoog zoekvolume, zoals “laptop” of “koffie.” Ze trekken veel verkeer aan, maar zijn ook erg competitief. 

Long tail keywords daarentegen zijn langere en specifiekere zoekwoorden (of hele zinnen), zoals “15-inch MacBook Pro prijsvergelijking” of “beste koffiebonen voor espresso”. Ze zijn wat gerichter en hebben daardoor vaak minder zoekvolume en minder concurrentie. 

Welke vorm het beste is? Dat ligt eraan. Maar in principe wil je altijd met beide aan de slag gaan. 

Stap 1: Divergeren 

Nu is het tijd voor het echte werk. Divergeren. Daarmee bedoelen we het zo breed mogelijk onderzoeken van een onderwerp

Dat kan door te Googelen, logisch na te denken, met hulp van tools en door te kijken naar concurrentie. Immers, beter goed gejat dan slecht bedacht. Met alle zoekwoorden die we hier gaan verzamelen is het de bedoeling om met een flinke lijst te eindigen.  

1.1 Logisch nadenken 

Is het echt nodig hier een alinea over te schrijven? Ja, ik denk van wel. Want dit is een stap die vaak onderschat wordt of zelfs helemaal wordt overgeslagen. Als jij de eigenaar bent van een webshop ken je waarschijnlijk je doelgroep door en door. Dus denk gewoon eens goed na over waar je doelgroep online naar zou zoeken en maak hier een lijstje van. Hoe meer ideeën, hoe beter. 

1.2 Tools 

Ah, tools. Lekker makkelijk. Maar je moet wel snappen hoe je ze effectief in kunt zetten. Daniel’s favoriete gezegde is niet voor niks “a fool with a tool is still a fool”. 

Gelukkig zijn er tools die makkelijk te gebruiken zijn. . Met tools zoals de eerdergenoemde Ahrefs, Semrush en KW finder kun je in bijvoorbeeld zoekwoordsuggesties verzamelen. Onze favoriet is Semrush, een veelzijdige tool met nog veel meer functionaliteiten. Een paar voorbeelden van andere tools zijn: de keyword sheeter, Alsoasked en de Google Ads keyword planner.  

Zoekwoordanalyse google zoekterm suggesties

Tip: probeer ook eens de google zoekterm suggesties, gratis en voor niets 

1.3 Combinatie woorden 

Door woorden te combineren kun je veel interessante zoekwoorden vinden. Dat kan heel handig zijn voor je zoekwoordanalyse. 

In de afbeelding hieronder een voorbeeld. Stel dat je het woord ‘kleding’ hebt. Je kunt daarvoor dingen invullen als dames, heren, gele, groene, luxe enz. Maar ook dingen als de maten S, M, L en XL. Of je combineert het met merken: Stone island, Nike, Adidas enz. Maar je kunt je zoekwoord ook combineren met bijvoorbeeld plaatsnamen. En zo zijn er meer combinaties mogelijk. 

Zo kun je makkelijk divergeren en een lijst maken met heel veel interessante keywords 

Zoekwoordanalyse OMAs Wordmerger

Tip; Gebruik OMA’s Wordmerger om woorden te combineren 

1.4 Concurrentieonderzoek en content gap analyse 

Ook voor het concurrentieonderzoek is het handig om gewoon eens even te googelen. Kijk naar hoe concurrenten hun website hebben ingericht. Waar ze op ranken. En neem deze zoektermen mee in je zoekwoordenanalyse als ze relevant zijn. 

Met tools zoals Semrush kun je een content gap analyse uitvoeren. Daarmee kun je nog dieper ingaan op concurrenten en hun zoektermen.. Je vergelijkt eenvoudig de zoektermen van je website met die van een aantal concurrenten. Er ontstaan dan content gaps: termen waar de concurrent wel op rankt, maar jij nog niet.  

Stap 2: Convergeren 

In de vorige stap hebben we de basismiddelen genoemd waarmee je effectief zoveel mogelijk zoekwoorden kunt verzamelen. Als het goed is, heb je nu dan ook een lijstje met een hele hoop zoekwoorden. Het is aan te raden deze in Excel verder te verwerken (als je dit al niet gedaan hebt)., want nu is het tijd om de lijst zo relevant mogelijk te maken door het geheel uit te dunnen. 

2.1 Excel filters & functies 

De eerste stap is het ontdubbelen. Met deze handige functie in Excel zorg je ervoor dat er geen dubbele termen meer in je analyse staan. Dat is zeker hard nodig als je flink aan het verzamelen bent geweest. 

Ook is het handig om de zoekfunctie binnen Excel te gebruiken om bepaalde termen te verwijderen (cmd F). Dit kan ook met een filter in een tabel binnen Excel. Stel dat je bijvoorbeeld een webshop hebt die verf verkoopt. Dan wil je alle zoektermen met bouwmarkten eruit filteren (Gamma, Praxis, Hornbach, enz). Dit is uiteindelijk afhankelijk van wat je business en waar je op gevonden wilt worden. 

Zoekwoordanalyse Excel tabel filteren

Na het invoegen van een tabel kun je hier op termen filteren. Zo kun je makkelijk je lijst uitdunnen 

2.2 Volume checken 

Met Semrush of één van de andere tools is het mogelijk om je gehele lijst met zoekwoorden te voorzien van data zoals het volume. In het geval van Semrush kun je dit doen via de ‘keyword manager’ waar je tot2000 woorden tegelijk het zoekvolume van kunt checken. Alle zoektermen met 0 volume worden ook meegenomen in je Excel lijst. 

Door met een tabel te filteren en deze te sorteren van hoog naar laag op basis van volume, kun je de woorden zonder volume er makkelijk uithalen. Vaak is het verstandig om deze woorden nog wel even te bewaren. Ze kunnen later altijd nog van pas komen. 

Stap 3: Realiseren 

Als je de voorgaande stappen hebt doorlopen, ben je als het goed is geëindigd met een goede lijst met relevante zoekwoorden waar ook daadwerkelijk naar gezocht wordt. De lengte van die lijst kan heel erg verschillen. Soms heb je 100 interessante keywords en soms heb je er 5000.  

Het belangrijkste is dat je nu hopelijk weet op welke zoekwoorden je in moet gaan zetten. Kies zoekwoorden op basis van intentie, die relevant zijn voor je business , en waar je relatief makkelijk op kunt scoren.  

Afhankelijk van de term kies je voor een blog, landingspagina of bijvoorbeeld kennisbankartikel. Kijk vooral eens naar onze blogs voor meer informatie over deze onderwerpen. 

Optimaliseren & observeren 

Als je je zoekwoordanalyse hebt gedaan, teksten hebt geschreven en pagina’s geplaatst op je website, is het tijd voor de volgende stap: het optimaliseren van je (on page) SEO. Tools zoals Semrush kunnen hier ook bij helpen. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden hoe je rankings zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Ze laten bijvoorbeeld zien waar er nog verbeterpunten liggen. Lees hier vooral even onze uitgebreide blog over of luister mee naar onze podcast waarin we dit thema behandelen.  

Houd dit in je achterhoofd 

Uiteindelijk gaat een zoekwoordanalyse om inspelen op de vraag van online zoekers. Blijf dus altijd vooral logisch nadenken en probeer je doelgroep te begrijpen. Dit is echt van het grootste belang. Want door meerwaarde te bieden, ontvang je meer waarde terug. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.  

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoordanalyse/feed/ 0
Hoe de Entity Explorer jou helpt aan betere content https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/ https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/#respond Tue, 27 Feb 2024 07:10:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/

Inhoudsopgave

Een entiteit is een uniek concept dat te definiëren en te onderscheiden is van andere concepten. Eigenlijk ieder onderwerp dus, hoe klein ook.

Google is inmiddels superslim en begrijpt niet alleen maar woorden, maar ook de context om die woorden heen om te bepalen hoe relevant een entiteit voor een bepaalde zoekterm is.

Om je teksten nog beter te maken, kan je op voorhand onderzoek doen naar de entiteiten waar je zoekwoord mee samenvalt met de Entity Explorer, zodat Google je teksten nog beter begrijpt … en waardeert.

Wat is de Entity Explorer?

De Entity Explorer is een programma van Marketer’s Center die je gerelateerde entiteiten toont van een door jou ingevuld zoekwoord. Met deze informatie kan je beter begrijpen in welke context je de zoekwoorden kan gebruiken en op welke manieren je over het zoekwoord kan en moet spreken.

De Entity Explorer zegt je dus meer over de eigenschappen van een zoekwoord en je weet daardoor precies in welke context je de zoekterm moet beschrijven om relevant te zijn.

Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding, dat is namelijk de output van de Entity Explorer op het zoekwoord ‘voetbal’.

Entity Explorer voorbeeld

Waarom entiteiten zo belangrijk zijn voor Google?

Als ik tegen jou het woord ‘bank’ zeg, waar denk je dan aan? Aan een bank waar je op kan zitten en die gemaakt is van bruine stof?

Of denk je aan die plek waar je geld op kan halen, waar ze een kluis hebben en waar je een rekening kan afsluiten?

Hetzelfde geldt voor het woord ‘poot’. Denk je aan de poot van een tafel die is van hout is gemaakt? Of denk je aan de poot van een kat?

Zonder context en de gerelateerde entiteiten, zegt een zoekwoord jou en dus ook Google helemaal niks. Het gaat erom dat Google de relatie tussen de verschillen woorden gaat begrijpen.

Om die reden is het dan ook ontzettend belangrijk om, voordat je aan de slag gaat met schrijven, eerst de entiteiten en de context duidelijk te hebben.

Zodat jij de content daar beter op kan inrichten en zodat je weet waar je over kunt schrijven.

Sounds good to me

De output van de Entity Explorer gebruiken als input voor je content

Inmiddels gebruik ik de Entity Explorer nu drie maanden. En in de drie maanden heb ik de tool op verschillende manieren gebruikt.

Dit zijn ze:

  • Je kan de output gebruiken voor het bepalen van de tussenkopjes
  • Je kan de output gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden je moet gebruiken in de tekst (terwijl je aan het schrijven bent)
  • Je kan de output gebruiken tijdens je zoekwoordanalyse, zodat je nieuwe zoekwoorden kan bepalen
  • Je kan teksten valideren door het zoekwoord in de Entity Explorer te plaatsen en te kijken of de output terugkomt in de teksten
  • Je kan tijdens het doen van een concurrentieanalyse en analyse van een website van een klant zoekwoorden toevoegen die voor jou nieuw zijn.

De Entity Explorer kan je vast en zeker op meer manieren gebruiken dan dat ik heb gedaan. Laat je het mij weten op welke manier jij ‘m gebruikt?

Verschil also asked, answer the public en de entity explorer 

Also Asked, Answer The Public en Entity Explorer zijn allemaal tools ontworpen om te helpen bij zoekmachineoptimalisatie en content creatie, maar ze dienen elk een verschillend doel. 

Zo helpt Also Asked gebruikers om vragen te ontdekken die gerelateerd zijn aan een bepaald zoekwoord of onderwerp. Dit doet zij door deze vragen in een boomdiagram te visualiseren, wat inzicht geeft in de relaties tussen vragen en helpt om dieper in te gaan op de inhoud rondom belangrijke sleutelwoorden. 

Answer The Public biedt inzicht in de vragen die mensen aan Google stellen door Google’s autocomplete suggesties te analyseren. Het creëert een visueel aantrekkelijke wolk van vragen die helpt bij het vinden van inspiratie voor inhoud, met data over zoekfrequentie en concurrentie. 

Entity Explorer is meer gefocust op de relatie tussen zoekwoorden en hun gerelateerde entiteiten. 

Het helpt gebruikers te begrijpen in welke context zoekwoorden gebruikt kunnen worden, en het biedt een uitgebreid niveau van informatie over de entiteiten zelf. 

Dit is vooral belangrijk voor SEO omdat Google’s algoritmes steeds meer vertrouwen op entiteiten om de relevantie en autoriteit van content te beoordelen. 

Verschillende SEO-benadering 

Also Asked en Answer The Public zijn gericht op het vinden van vragen en zoekopdrachten gerelateerd aan bepaalde onderwerpen. 

Entity Explorer richt zich op het begrijpen van de context en relaties van zoekwoorden als entiteiten. 

Alle drie de tools zijn waardevol voor SEO en content strategie, maar ze worden gebruikt om verschillende aspecten van deze disciplines te benaderen. 

Entity explorer en SEO 

Entity Explorer is dus een tool die helpt bij het identificeren van entiteiten dat gerelateerd is aan specifieke zoekwoorden, wat belangrijk is voor SEO

Zoekmachines leunen steeds meer op het begrijpen van context en relaties tussen onderwerpen. 

Gebruikers kunnen een zoekwoord invoeren en ontvangen vervolgens een overzicht van gerelateerde concepten, personen en organisaties. 

Dit biedt een visuele weergave van de connecties die zoekmachines zien tussen het zoekwoord en andere relevante entiteiten. 

connecties tussen zoekwoord en entiteiten

Versterking van autoriteit met contextuele content creatie 

Deze tools stellen contentmakers, marketeers en SEO-specialisten in staat om diepere, meer contextueel rijke inhoud te creëren die beter aansluit bij wat zoekmachines als relevant beschouwen. 

Door content te ontwikkelen die deze gerelateerde entiteiten omvat, kunnen zij hun zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren en de autoriteit van hun website versterken. 

Het resultaat is een geoptimaliseerde SEO-strategie die afgestemd is op de geavanceerde mechanismen van zoekalgoritmes. 

Entity Explorer vs. ChatGPT (AI) 

Entity Explorer en ChatGPT zijn beide geavanceerde tools, maar ze dienen verschillende doeleinden. 

De Entity Explorer is specifiek gericht op SEO en helpt bij het identificeren van entiteiten en de relaties daartussen voor een gegeven zoekwoord. 

Dit is essentieel voor contentmakers die hun materiaal willen optimaliseren voor zoekmachines door dieper inzicht te krijgen in hoe zoekmachines onderwerpen en hun context begrijpen. 

ChatGPT, daarentegen, is een AI-gedreven taalmodel dat in staat is om mensachtige tekst te genereren. 

Het kan vragen beantwoorden, discussiëren over diverse onderwerpen, en zelfs creatief schrijven, zoals het componeren van gedichten of verhalen. 

Toepassingsverschillen in SEO-context 

Hoewel ChatGPT kan worden gebruikt om vragen te beantwoorden over SEO en entiteiten, genereert het geen visuele entiteitenkaarten. 

Daarbij is ChatGPT eigenlijk ook niet specifiek ontworpen voor zoekmachineoptimalisatie

Het verschil ligt in de toepassing, de Entity Explorer is een analyse- en onderzoekstool en ChatGPT is een digitale schrijver die interactieve en tekstuele taken uitvoert. 

toepassing van entity explorer en chatgpt

En wat nou als je het woord Entity Explorer in de Entity Explorer plaatst?

Ik kon het natuurlijk niet laten… Wat gebeurt er als je de Entity Explorer in de Entity Explorer plaatst?

(Tromgeroffel)

Helaas niks spannends, want naast het woord ‘semantic’ heb je er helemaal niks aan.

Dit artikel is geschreven op 20 januari 2020 en is op 27 februari 2024 geüpdatet. 

Wat zijn entiteiten en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Entiteiten zijn unieke concepten die duidelijk te onderscheiden zijn van andere concepten. Voor SEO zijn ze belangrijk omdat Google entiteiten gebruikt om de relevantie en context van webcontent beter te begrijpen, wat helpt bij het verbeteren van de zoekresultaten.

Is Entity Explorer gratis?

Op het moment van schrijven is Entity Explorer gratis te gebruiken tot drie woorden.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/feed/ 0
Also Asked: een veelbelovende tool op het gebied van content https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/#respond Thu, 08 Feb 2024 06:30:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/also-asked/

Inhoudsopgave

Als je antwoord ‘Ja, dat vind ik een fijne tool’ is, dan moet je Also Asked ook absoluut kennen.

Is het antwoord ‘Nee, wat is dat?’, dan moet je overigens ook zeker eens kennismaken met deze tool!

Waarom dat zo is, wat Also Asked is en hoe je de tool gebruikt vertel ik je hieronder.

Wat is Also Asked?

Also Asked is een tool die vertelt welke vragen mensen stellen over een bepaald onderwerp dat jij invult en die data vervolgens mooi visualiseert in een boomdiagram. Dat komt er zo uit te zien (want plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden en dan snap je precies wat Also Asked doet).

also asked vragen

Wat je hierboven ziet is dus een boomdiagram op basis van het zoekwoord ‘online marketing’ dat ik heb ingevuld.

Nu hoor ik je denken: ‘Maar wat kan ik nu met deze data?’

Nou, dit zijn vragen die mensen stellen en gerelateerde onderwerpen waarover ze meer willen weten. Die kan je dus behandelen in je content. Je kan ze gebruiken als blogonderwerp, voor de tussenkopjes, als input voor je social media posts en meer.

Ontzettend handig en waardevol dus!

Hoe gebruik je Also Asked?

Aangezien Also Asked nog volop in de ontwikkeling is, is hij niet in elke taal en land te gebruiken. De tip die ik hier voor je heb is: vertaal je term naar het Engels, zodat je Engelse vragen krijgt. Vervolgens kan jij die vragen weer terugvertalen naar het Nederlands.

Mocht je Also Asked willen gebruiken, leg ik je nu uit hoe het werkt.

Ga allereerst naar hun website. Die vind je hier: https://alsoasked.com/. Vul vervolgens je zoekwoord of zoekterm in, kies een taal, kies een regio en klik op ‘Search’.

AlsoAsked


Nu moet je even wachten, totdat de boomdiagram zich heeft ontvouwd.

En klaar is Kees!

Wat is het verschil tussen Answer The Public en Also Asked?

Dit was het eerst wat er in mij op kwam, want het zijn nagenoeg dezelfde tools. Althans, dat dacht ik. Want dat is dus niet waar.

De informatie uit Answer The Public is namelijk suggestief en wordt vooral gegeneerd door de zogeheten autocomplete. Dit houdt in de Answer The Public het door jou ingevulde zoekresultaat aanvult met andere woorden.

Also Asked werkt anders. De informatie die je daaruit terugziet is gebaseerd op de ‘Mensen zocht ook’ data. Dit zijn dus langere zoektermen die echt daadwerkelijk door mensen zijn ingevuld.

Welke van de twee nou beter is? Die vraag hoeven we niet te beantwoorden, want beide tools zijn handig, werken op verschillende wijze en zijn een aanvulling voor iedereen die content publiceert.

Dit artikel is geschreven op 12 december 2019 en is op 8 februari 2024 geüpdatet. 

Wat is Also Asked en hoe werkt het?

Also Asked is een content tool die zoekopdrachten van Google analyseert en gerelateerde vragen en onderwerpen laat zien die mensen ook zochten. Het werkt door de zoekopdracht in te voeren en de tool laat de meest relevante vragen en onderwerpen zien.

Hoe kan ik Also Asked gebruiken voor mijn contentstrategie?

Door gebruik te maken van de vragen en onderwerpen die worden getoond in Also Asked, kan je inspiratie opdoen voor nieuwe content ideeën en deze gebruiken om je website of blog te optimaliseren voor SEO. Je kunt de vragen en onderwerpen verwerken in de koppen, subkoppen en inhoud van je pagina’s om beter gevonden te worden op Google.

Is Also Asked gratis te gebruiken?

Er is een gratis versie van Also Asked beschikbaar, maar deze heeft beperkte functionaliteit. Om toegang te krijgen tot alle functies en meer zoekopdrachten te kunnen uitvoeren, moet je een betaald abonnement afsluiten.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/feed/ 0
Lokale SEO: 5 Makkelijke tips voor meer lokale vindbaarheid https://onlinemarketingagency.nl/seo/lokale-seo-5-tips-lokale-vindbaarheid/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/lokale-seo-5-tips-lokale-vindbaarheid/#respond Mon, 22 Jan 2024 15:58:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/lokale-seo-5-tips-lokale-vindbaarheid/

Inhoudsopgave

Maar ook schilders en loodgieters hebben een bepaald werkgebied. Het zijn dan ook vooral ZZP’ers en het MKB die zich focussen op een doelgroep uit dezelfde streek als waar het bedrijf gevestigd is.

Logisch dat je dan ook online gevonden wilt worden door mensen uit die regio.

En dat is precies wat je met lokale SEO kunt bereiken.

Ps. Over dit onderwerp heb ik ook een podcast opgenomen. Die vind je op Spotify, maar ook op YouTube:

Wat is lokale SEO precies?

Lokale SEO is in principe niets anders dan je reguliere zoekmachine optimalisatie … maar dan gericht op het optimaliseren van je online aanwezigheid voor zoekopdrachten uit een bepaalde regio.

En waarom is dat belangrijk? Omdat Google niet dom is.

Zij weet ook wel dat wanneer iemand uit Arnhem naar een loodgieter zoekt, dat ze geen resultaten hoeven te tonen van Amsterdamse loodgieters.

En dus worden er voornamelijk zoekresultaten getoond van Arnhemse, of in ieder geval Gelderse, loodgieters.

Lokale SEO Arnhem

Hetzelfde geldt voor winkels, restaurants en noem maar op. Probeer het maar eens.

Zo’n beetje de helft van alle zoekopdrachten heeft zo’n lokale intentie (bron) en volgens Google zelf leiden die zoekopdrachten in 50% van de gevallen tot een daadwerkelijk bezoek aan een winkel en in 28% van de gevallen tot een aankoop (bron).

Enorm hoge cijfers.

Des te belangrijker dus dat je lokale SEO op orde is. En dat doe je met de volgende, makkelijk toepasbare tips:

1. Zorg voor een goede basis

Lokale SEO is ook gewoon zoekmachine optimalisatie en dus heeft het ook baat bij een goede basis.

Dat betekent dat je website in orde moet zijn en dat je alle On-page SEO elementen moet hebben geoptimaliseerd. Een snelle laadtijd, met een mobielvriendelijke versie en gevuld met unieke meta titels -omschrijvingen waar je natuurlijk wel even subtiel de plaats of regio waar je in gevonden wilt worden in verwerkt.

De basics, mensen. Get them right.

2. Maak en optimaliseer je Google Mijn Bedrijf

De Google Mijn Bedrijf pagina is super belangrijk voor lokale SEO. Het is gratis en kan wonderen doen voor je online zichtbaarheid.

Je komt er namelijk mee in Google Maps en dat kaartje wordt weer weergegeven in de lokale zoekresultaten.

Daarom heb ik in een eerder blog al verteld hoe je in enkele stappen een Google Mijn Bedrijf kunt aanvragen en verifiëren. Voer die stappen dus uit.

Wanneer je dat allemaal gelukt is (of je ooit als een een Google Mijn Bedrijf hebt aangemaakt), moet je die nog wel even optimaliseren.

Niet moeilijk, wel belangrijk. Kies de meest relevante categorie.

Hoe relevanter, hoe beter.

Maak een volledige beschrijving van je bedrijf, upload het logo van je onderneming of een foto van je bedrijfspand zodat mensen het kunnen herkennen, update je openingstijden en voeg foto’s van je diensten of producten toe.

Completeer je pagina en zorg ervoor dat je contactgegevens kloppen. Anders is alles voor niets.

lokale seo google mijn bedrijf voorbeeld

3. Creëer lokale content

Terug naar je website. Daar moet je lokale content zien te creëren.

Daarmee bedoel ik niet dat je je teksten in dialect moet gaan schrijven, maar dat je je werkgebied of de locatie van je fysieke locaties in de content op je website moet vermelden.

Vertel op je dienstenpagina bijvoorbeeld waar je je werkzaamheden uitvoert of in de ‘over ons’ pagina waar je winkel, kantoor of restaurant zich bevindt.

En als je dan toch bezig bent, probeer de mensen dan meteen over te halen met wat voordelen van je locatie (makkelijk te bereiken, gratis parkeren en noem maar op).

Een veel gebruikte tactiek is het creëren van lokale landingspagina’s. Speciale pagina’s gericht op de zoekterm van je dienst of product in combinatie met een plaats uit je werkgebied of regio, ondanks dat je daar misschien niet gevestigd bent.

En ja, dat werkt (nog) … maar vaak wel alleen wanneer de concurrentie in dat gebied laag is.

Kan dus zeker een optie zijn.

Pro tip: voor nog geen €26,- per maand kan je de allerbeste zoekwoorden achterhalen met KWFinder. Mijn ervaring is dat je dit er met 1 week uit hebt. KWFinder scheelt je namelijk tijd en het levert je betere content op. 

Ga actief op zoek naar links van lokale websites en directories (lees: online bedrijvengidsen). Ben je aangesloten bij een lokale ondernemersvereniging?

Sponsor je de voetbalclub of een ander evenement?

Bekijk dan of er mogelijkheden zijn voor een link van hun website naar de jouwe. Zo laat je aan Google zien dat je ook lokaal relevant bent.

Meld je bedrijf ook aan bij (relevante) bedrijvengidsen, zoals Eet.nu, Tripadvisor en Yelp voor restaurants. Zorg er daarbij wel voor dat je contactinformatie up-to-date is en overal hetzelfde.

Anders raakt Google in de war – en dat wil je niet.

5. Gebruik structured data

Je kunt structured data inzetten om aan Google aan te geven wat exact je contactgegevens zijn. Doe dat dan ook, want daarmee maak je het de zoekmachine een stuk makkelijker.

Wat structured data precies is en hoe je het optimaal in kunt zetten voor o.a. lokale SEO, lees je hier.

Leer je ook meteen hoe je het maximale uit je reviews kunt halen en zo meer kunt opvallen in de zoekresultaten. Ook wel handig, toch?

Google Snippet - structured data

Ben je dan klaar met lokale SEO?

Met bovenstaande tips moet je al een heel eind komen. Maar je bent dan nog steeds niet klaar.

Sterker nog, dat ben je nooit.

Want misschien wel belangrijkste: houd je lokale SEO bij. Update je gegevens wanneer dat nodig is en voeg regelmatig nieuwe content of ander nieuws toe.

Laat zien dat je actief bent en geef zowel Google als bezoekers het vertrouwen dat je gegevens kloppen. Dan komt het allemaal wel goed.

Maar naast het updaten, wil ik je algehele SEO ook nog een keer aanhalen. SEO is meer dan alleen een paar simpele trucjes. Dus met een paar kleine aanpassingen kom je er niet.

Dit artikel is geschreven op 21 mei 2019 en is op 22 januari 2024 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/lokale-seo-5-tips-lokale-vindbaarheid/feed/ 0 Lokale SEO: zo word je lokaal goed gevonden in Google - Daniel Kuipers Podcast #44 nonadult
9 krachtige Google Search Operators op een rijtje https://onlinemarketingagency.nl/seo/google-search-operators/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/google-search-operators/#respond Sun, 14 Jan 2024 14:29:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/google-search-operators/

Inhoudsopgave

Laten we er snel induiken.

Bepaal hoeveel geïndexeerde URL’s een website heeft met ‘site:’

Met de Search Operator site:, kan je zien hoeveel URL’s Google heeft geïndexeerd van jouw website of van elke andere website waarvan je het wilt weten.

Dit kan je dus ook van je concurrenten doen of bijvoorbeeld voor de klant die je werkt. In de praktijk komt dat er zo uit te zien.

Google search operator site

Nu denk je misschien: ‘waarom is dit handig?’. Nou, om de volgende redenen:

  • Je kan zien of Google je volledig website geïndexeerd heeft.
  • Je kan de site: operator ook specifiek gebruiken per pagina. Dan kan je zien of een pagina geïndexeerd is.
  • Je kan hiermee concurrenten bespieden om te zien welke content ze allemaal op hun website hebben.
  • Je kan de site: operator ook combineren met een zoekwoord, zodat je kan bepalen binnen welke pagina’s een zoekwoord wordt gebruikt

En dat laatste ziet er zo uit:

zoekwoord combineren met site operator

Achterhaal welke sites bepaalde woorden in de titel gebruiken met ‘allintitle:’

Met de allintitle Search Operator kan je achterhalen welke pagina’s een bepaald zoekwoord of meerdere zoekwoorden in hun SEO-titel hebben staan.

Dit kan onder andere handig zijn voor:

  • Je linkbuilding strategie
  • Achterhalen van de concurrentie op een bepaald zoekwoord
  • Wanneer je op zoek gaat naar een pagina, maar niet meer precies weet waar die staat (van concurrenten of van je eigen website als die uit duizenden pagina’s bestaat)

Deze Search Operator wordt ook nog wel eens gebruikt bij het berekenen van de KEI, maar dat is niet meer accuraat omdat Google naar meer kijkt dan alleen je SEO-titel.

allintitle Google operator

Haal irrelevante informatie uit je zoekresultaten door zoekwoorden uit te sluiten

Wanneer je Google gebruikt, dan wil je graag het juiste vinden. Dit heb je ook deels zelf in de hand door een bepaald zoekwoord uit te sluiten van je zoekopdracht.

Stel je bent in het Engels op zoek naar naar het zoekwoord ‘gates’. De kans is groot dat je dan ook allerlei informatie over Bill Gates gaat zien.

Je kan dan het woord ‘Bill’ uitsluiten van je zoekopdracht, om ervoor te zorgen dat je over Bill Gates geen informatie meer ziet.

Zoekwoorden uitsluiten operator

Met de Google Search Operator related: kan je zien welke website gerelateerd zijn aan jouw website of bijvoorbeeld die van je klant.

Deze functie werkt in Nederland nagenoeg niet, maar voor Engelse zoekopdrachten/websites werkt het wel. Erg handig als je in een bepaalde niche wilt weten wie de concurrenten zijn of welke sites je in de gaten moet gaan houden.

gerelateerde websites vinden met related

Kom erachter of je zoekwoord in de URL staat met ‘allinurl:’

Dit is er een die ik niet vaak voorbij zie komen, maar die wel ontzettend krachtig is. Met de Search Operator ‘allinurl’ kan je namelijk zien welke website een zoekwoord of bepaalde zoekwoord in hun URL hebben staan.

Dit is eigenlijk precies hetzelfde als de allintitle:, maar dan voor de URL.

Hiermee kan je dus ook zien wie je concurrenten zijn en hoe hevig de concurrentie aanwezig is. Verder kan je dit bijvoorbeeld ook gebruiken voor je linkbuilding strategie.

allinurl google search operator

Haal de laatste gecachte variant van een pagina uit Google met ‘cache:’

Dit is er één die vooral voor marketeers en SEO-specialisten super interessant is. Met cache: kan je namelijk de laatste gecachte variant van een URL/website ophalen.

Vervolgens kan je:

  • Zien hoe de pagina eruitziet
  • Zien wanneer deze pagina voor het laatste is geïndexeerd

Maar je kan ook in de broncode rondsnuffelen om te kijken waarom Google een verkeerde meta omschrijving van je pagina heeft meegenomen.

Want misschien heb je die al aangepast in de back-end van je website, maar is die dus nog niet te vinden in Google. En dus moet je je pagina nog even aanbieden bij Google Search Console.

In tegenstelling tot de andere Search Operators, ga je meteen naar de pagina van je website en dus kan ik niet een screenshot tonen, zoals ik bij de andere operators heb gedaan.

Maar dit is het enige wat je in moet vullen: cache:[VUL HIER JE URL IN].

cache pagina ophalen

Ontdek op welke pagina’s het zoekwoord staat met ‘allintext:’

De allintext: operator is gelijkwaardig aan de allintitle en de allinurl. Het verschil hier zit ‘m in dat allintext op zoek gaat naar de zoekwoorden in de reguliere tekst van een pagina.

Niets meer en niets minder.

Google search operator allintext

Controleer of content woorden overgenomen zijn met aanhalingstekens

Met aanhalingstekens om een zin, kan je controleren of iemand ‘toevallig’ deze zin ook heeft gebruikt. Je kan hier dus onder andere mee achterhalen wie content heeft gejat of achterhalen waar een quote vandaan komt.

Doe dit maar eens bij je meest populaire blogs/landingspagina’s en zie of je iets tegenkomt. Deze Search Operator van Google kijkt naar de tekst, de titel, maar ook de meta omschrijving.

Aanhalingstekens in Google zoekopdracht

Laat Google breed zoeken met ‘OR’

Met de Search Operator OR zeg je als het ware tegen Google dat je zoekopdracht het ene of het andere woord mag bevatten.

Even een concreet voorbeeld. Stel je gaat op zoek naar een SEO training. Dit kan ook een SEO cursus genoemd worden.

Vervolgens kan je door OR toe te voegen, Google aan het werkt zetten om beide zoekwoorden op te sporen. Scheelt je weer twee keer zoeken ;).

Search operator or

Zijn er limieten voor het gebruik van Google Search Operators?

Hoewel er geen strikte limiet is op het aantal keren dat je Google Search Operators kunt gebruiken, is het belangrijk om te weten dat te complexe of te specifieke zoekopdrachten mogelijk niet de gewenste resultaten opleveren. Het is altijd goed om je zoekopdrachten te verfijnen voor de meest relevante resultaten.

Zijn Google Search Operators beschikbaar in alle talen?

Ja, Google Search Operators werken ongeacht de taal van je zoekopdracht. Echter, sommige operators, zoals ‘related:’, werken mogelijk beter voor Engelse zoekopdrachten dan voor andere talen.

Werken deze operators ook op andere zoekmachines dan Google?

Terwijl Google Search Operators specifiek zijn ontworpen voor Google, hebben andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo! hun eigen set operators. Het is het beste om de documentatie van de specifieke zoekmachine te raadplegen voor details over hun operators.

Is het mogelijk om meerdere Google Search Operators tegelijkertijd te gebruiken in één zoekopdracht?

Ja, je kunt meerdere operators combineren in één zoekopdracht om je resultaten verder te verfijnen. Bijvoorbeeld, je kunt ‘site:’ combineren met ‘allintitle:’ om pagina’s van een specifieke site te vinden die een bepaald woord in de titel hebben.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/google-search-operators/feed/ 0
Pagina niet gevonden: 404 errors oplossen https://onlinemarketingagency.nl/seo/pagina-niet-gevonden-404-errors-oplossen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/pagina-niet-gevonden-404-errors-oplossen/#respond Tue, 26 Dec 2023 05:34:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/pagina-niet-gevonden-404-errors-oplossen/

Inhoudsopgave

Mensen zien de 404-pagina wanneer ze op een pagina komen met een URL die niet bestaat.

Dat kan zijn omdat je ergens vanaf een andere pagina een link hebt geplaatst die niet klopt, dat de pagina is verwijderd of dat mensen zelf een verkeerde URL in de adresbalk hebben ingevoerd (bijvoorbeeld https://onlinemarketingagency.nl/bolg/ in plaats van https://onlinemarketingagency.nl/blog/).

nieuwe 404 pagina OMA

Het is dus niet altijd je eigen schuld dat je bezoekers op een 404-pagina terechtkomen. En toch vinden de zoekmachines het vervelend wanneer de pagina niet gevonden wordt.

Niet gek ook als je bedenkt dat mensen op een link klikken omdat zij verwachten daar meer informatie of antwoord op hun vraag te vinden en vervolgens wordt die verwachting allesbehalve waargemaakt.

Je levert dan simpelweg geen goede gebruikservaring en daar zal Google je voor bestraffen. Maar gelukkig kun je er wat aan doen.

De 404 error oplossen

Om de fouten op te lossen moet je ze eerst vinden. Google zelf biedt daarbij een helpende hand, want in Search Console kun je onder het kopje ‘Crawlfouten’ jouw niet-werkende links vinden.

Maar je kunt ook de handige SEO Spider van Screaming Frog gebruiken om in kaart te brengen welke links het niet (meer) doen.

Screaming Frog


Vervolgens kun je die 404’s op de volgende manieren oplossen:

Optie 1: Redirect instellen

Je kunt mensen die op de ‘kapotte’ link klikken automatisch doorsturen naar een pagina die wél bestaat door een redirect in te stellen.

Houd daarbij wel rekening met de verwachtingen van je bezoekers.

Als zij op een link klikken die hen zou moeten verwijzen naar een pagina met informatie over het reinigen van een dakgoot, heeft het natuurlijk geen zin om die mensen door te sturen naar een pagina met informatie over het ontstoppen van wc’s.

Dan ben je die bezoekers alsnog kwijt. Wees dus relevant bij het instellen van een redirect en zorg ervoor dat men er de informatie vindt waar men naar op zoek is.

Optie 2: Content schrijven

Je kunt natuurlijk ook een pagina aanmaken met een URL die identiek is aan de foutieve URL. Op die pagina schrijf je vervolgens weer content die relevant is voor bezoekers die via een bepaalde weg op deze pagina terecht kunnen komen.

Content die voldoet aan de verwachtingen.

Content schrijven gif

Bevat de niet-werkende link een spelfout? Of verwijst ‘ie naar een pagina die niet meer bestaat en die eigenlijk ook helemaal geen meerwaarde biedt aan je bezoekers?

Ga dan naar de pagina waar je die kapotte link kunt vinden en herstel die spelfout of verwijder de link in z’n geheel. Simple as that.

Bedenk wel dat je de fouten alleen op deze manier kunt oplossen wanneer de links op je eigen website voorkomen. Je kunt links op andere websites immers niet zelf aanpassen.

Daarvoor stuur je even een mailtje naar de webmaster.

Geef een positieve draai aan je niet-gevonden pagina

Met bovenstaande oplossingen los je waarschijnlijk al een groot deel van de 404-fouten op, maar je verhelpt er geen fouten van bezoekers mee.

Om daar op in te spelen, kun je je eigen 404-pagina aanpassen naar iets leuks. Het tegenkomen van een 404 is voor iedereen vervelend, dus geef er vooral een positieve draai aan.

In plaats van de standaard opmaak, maak je er een grapje van zoals Spotify hieronder mooi doet.

Spotify 404 pagina

Tot slot…

Om geen bezoekers kwijt te raken, kun je ze op de 404-pagina het best wat links naar andere pagina’s voorschotelen. Of een zoekbalk.

Als je slim bent check je in Google Analytics wat jouw populaire pagina’s zijn en neem je de links naar die pagina’s op in je 404.

Samen met een knop of link naar je homepage, natuurlijk. Op die manier irriteer je je bezoekers niet en stimuleer je ze bovendien om op je website te blijven en andere content te bekijken.

En dat werkt weer in jouw voordeel op SEO vlak.

Dit artikel is geschreven op 30 oktober 2018 en is op 26 december 2023 geüpdatet. 


]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/pagina-niet-gevonden-404-errors-oplossen/feed/ 0