Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Mon, 15 Apr 2024 10:24:36 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false Wat is een NFT marketplace? https://onlinemarketingagency.nl/nft/wat-is-een-nft-marketplace/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/wat-is-een-nft-marketplace/#respond Thu, 10 Feb 2022 11:54:17 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/wat-is-een-nft-marketplace/

Inhoudsopgave

Wat is een NFT marketplace?

Een NFT marketplace is een online platform waar iedereen zijn of haar favoriete NFT kan kopen en verkopen. Met de stijgende populariteit zijn er afgelopen jaren verschillende marketplaces ontstaan. Ze hebben allen hetzelfde doel, maar toch zijn er belangrijke verschillen.

NFT marketplaces maken gebruik van blockchaintechnologie; verschillende netwerken die elk hun eigen blockchain hebben. Het grootste netwerk momenteel is die van Ethereum. Dit betekent dat het kopen en verkopen van NFT’s wordt gedaan met Ether als betaalmiddel. Door de populariteit en het grote aantal gebruikers wordt het netwerk overbelast. Hierdoor betaal je als gebruiker hoge transactiekosten.

Een paar honderd dollar betalen voor een transactie is helaas geen uitzondering.

Daarom zijn er inmiddels ook andere NFT marketplaces ontwikkeld met een andere blockchain. Hierdoor hebben ze aanzienlijk minder transactiekosten en is het dus ook interessanter. Let op:  een NFT kan maar bestaan op één blockchain. Je kan jouw digitale kunst niet zomaar van de ene blockchain naar de andere blockchain sturen.

Wat kan je doen op een NFT marketplace?

Op een NFT marketplace kan jij op zoek gaan naar voor jouw interessante NFT’s. Uiteraard met het doel om deze te bewaren of te verhandelen (met een goede winstmarge). Potentiële investeerders zoeken dus digitaal naar hun favoriete items en hopen hiermee gouden zaken te doen. Je kan hierbij filteren op verschillende categorieën:

  • Digitale kunst
  • Muziek
  • Collectibles
  • Fotografie
  • Metaverse

Hoe gebruik je een NFT marketplace?

Een NFT marketplace is voor iedereen toegankelijk.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een software wallet zoals MetaMask. Dit is een Chrome extensie die jou verbindt met jouw favoriete NFT marketplace, zodat jij een NFT kan kopen of verkopen. Eenmaal op de NFT marketplace zal MetaMask toegang aan je vragen. Heb je genoeg geld op jouw wallet staan? Dan kan jij vanaf dit moment een NFT kopen!

Er komen steeds meer NFT-marketplaces bij waarbij je geen aparte software wallet hoeft te hebben. Zij maken gebruiken van een ingebouwde wallet die je automatisch aanmaakt wanneer je je aanmeldt.

Opmerking: elke marketplace heeft een dominant netwerk waar gebruik van wordt gemaakt. Bij OpenSea en bij Rarible is dat Ethereum, maar bij NFTb is dat bijvoorbeeld Binance. Zij hebben dus een andere betaalmunt.

Beste NFT marketplaces

Er zijn verschillende NFT marketplaces, de ene wat populairder dan de andere. In essentie hebben ze allemaal hetzelfde doel: handel in NFT’s mogelijk maken. We gaan nu de beste NFT marketplaces doorlopen.

Maar voordat we dat gaan doen, moet je eerst dit nog even weten: elke marketplace heeft een dominant netwerk waar die gebruik van maakt. Bij OpenSea is dat Ethereum, bij Rarible ook, maar bij NFTb is dat Binance. Dus die hebben allemaal een andere betaalmunt.

OpenSea

OpenSea is bij uitstek de meest populaire NFT-marketplace. Dit kunnen we zien aan zowel het aanbod NFT’s maar ook aan het handelsvolume op OpenSea wat buitengewone proporties aanneemt. Nog nooit is er zoveel gehandeld in NFT’s als in januari van 2022. OpenSea is opgericht in 2018, ver voor de NFT-hype die we momenteel kennen. Ondanks dat Ethereum nog steeds het populairste netwerk is, ondersteunt OpenSea nu meerdere blockchains:

  • Ethereum
  • Polygon
  • Klaytn

Rarible

Rarible is momenteel ook één van de betere NFT-marketplaces. In tegenstelling tot OpenSea heeft Rarible minder categorieën beschikbaar en is het aanbod ook kleiner. Hierdoor heeft Rarible minder gebruikers. Net zoals OpenSea ondersteunt Rarible ook verschillende netwerken:

  • Ethereum
  • Flow
  • Tezos

NFTb – Binance NFT marketplace

Binance kan niet achterblijven en ontwikkelde NFTb. Dit is een NFT-marketplace op het netwerk van de Binance Smart Chain (BSC). Zij willen dé oplossing bieden voor het overbelaste netwerk van Ethereum om zo handel in NFT’s op het eigen netwerk promoten. Er zijn minder transactiekosten en de transactiesnelheid is ook aanzienlijk beter.

Nifty Gateway

Nifty Gateway is een grote marketplace dat veiligheid centraal zet. In tegenstelling tot andere NFT-marketplaces maakt Nifty Gateway geen gebruik van een software wallet, maar beveiligen ze alles met eigen wallets. Naast een verbeterde veiligheid, betaal je dus ook geen transactiekosten.

Het nadeel is dat NFT-bezitters hierdoor beperkte vrijheid hebben. Je kan jouw NFT niet verhandelen op andere plaatsen. Nifty Gateway is daarentegen wel één van de weinige NFT-marketplaces waar je een NFT kan kopen met euro’s en dollars, en dus niet alleen met crypto.

NBA Top Shot

NBA Top Shot is een NFT-marktplaats die uitsluitend is bedoeld voor sportgerelateerde items. Hier koop en verkoop je unieke sportmomenten uit de basketbalgeschiedenis in de vorm van een NFT. Zo kan je hier voor meer dan 500.000 dollar een videofragment kopen van de Amerikaanse basketballer LeBron James.

Het platform is ontwikkeld door Dapper Labs, hetzelfde team achter de bekende CryptoKitties. Om te investeren moet je een account maken op Dapper. Het is hier dus niet nodig om een software-wallet te hebben.

NBA Top Shot is een populair NFT-platform voor alle basketbal-gerelateerde sportfragmenten, maar kent ook zijn beperkingen. Je vindt hier bijvoorbeeld geen digitale kunst of andere soorten NFT’s.

Mintable

Mintable is vergelijkbaar met OpenSea, met het grote verschil dat je bij Mintable een account moet aanmaken alvorens je kan handelen. Net als OpenSea is Mintable gebouwd op het netwerk van Ethereum en koop en verkoop je dus NFT’s met Ether. Deze gaan ook weer gepaard met hoge gas fees.

Het platform van Mintable is geschikt om op een eenvoudige manier zelf een NFT te maken en te listen. Dit is bij andere NFT-marketplaces zoals OpenSea complexer. Bij Mintable list je jouw eerste 50 NFT’s volledig gratis.

Axie Marketplace

Axie Marketplace is dé NFT marketplace voor de videogame Axie Infinity. Axies kan je vergelijken met tamagotchi’s van de jaren ’90. Via het spel kunnen spelers het duel aangaan met elkaar en hierbij geld verdienen. Op deze marketplace kunnen spelers axies kopen, maar ook andere NFT’s die zij kunnen gebruiken in het spel. Axie NFT’s zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum en hierdoor verhandelbaar op verschillende NFT-marketplaces.

Deze marketplace verhandelt dus uitsluitend NFT’s die gebuikt worden in de videogame. Hier vind je geen NFT art of metaverse NFT’s.

SuperRare

SuperRare is in 2018 is gelanceerd op de blockchain van Ethereum. Het platform focust zich op exclusieve digitale kunst. Wanneer je jouw digitale kunst digitaal tentoonstelt, betaal je hier als artiest 15% galeriekosten. Voor de koper is deze vergoeding 3%. Dit zijn bijkomende kosten die andere NFT marketplaces niet hebben, maar SuperRare zelf zegt dat dit minimaal is vergeleken met de galeriekosten in een fysieke galerij.

Om het exclusieve karakter te behouden, accepteert het slechts 1% van de aanmeldingen. Op deze manier wil SuperRare een high-end NFT-marketplace zijn.

Conclusie – voor welke kies je?

Er zijn verschillende NFT-marketplaces met elk hun voor- en nadelen. Het netwerk van Ethereum is bij uitstek het meest populair en het meest gebruikt, waardoor je vaak hoge gas fees betaalt bij de aankoop van je NFT.

Als reactie hierop zijn er steeds meer andere netwerken beschikbaar om deze transactiekosten te vermijden. Het is dan ook een belangrijke afweging die je zelf moet maken. We zien ook steeds meer NFT marketplaces die zelf het beheer doen van hun wallets. Voor sommige mensen kan dit een voordeel zijn, waarbij dit voor anderen net weer een groot nadeel is.

De grootste NFT marketplace is momenteel OpenSea, dankzij het grote en diverse aanbod NFT’s. Hier vind je alles van digitale kunst tot muziek NFT’s en nog veel meer. En dat is is ook marketplace die ik persoonlijk gebruik.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/wat-is-een-nft-marketplace/feed/ 0
NFT’s als onderdeel van een marketingstrategie https://onlinemarketingagency.nl/nft/nfts-als-onderdeel-van-een-marketingstrategie/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/nfts-als-onderdeel-van-een-marketingstrategie/#respond Thu, 10 Feb 2022 11:47:52 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/nfts-als-onderdeel-van-een-marketingstrategie/

Inhoudsopgave

Verschillende grote spelers omarmen steeds meer de technologie achter NFT’s. Allemaal willen ze pionier zijn van de toekomst en zo aantonen dat ze vooruitstrevend zijn. Maar hoe gebruiken ze NFT’s als onderdeel van hun eigen marketingstrategie?

Mogelijkheden van NFT’s

Een NFT heeft verschillende mogelijkheden. Bij sommige NFT-projecten gaat het puur om digitale kunst en bij de ander gaat het om een fysiek product of toegang tot een digitale of fysieke omgeving. De keuzevrijheid is enorm. Het is belangrijk te weten dat in de metaverse elk uniek aspect een NFT is. Van huizen tot kunst aan de muur en kleding. Hierdoor kan élk bedrijf NFT’s gebruiken als marketingelement.

Hieronder bekijken we een aantal cases van internationale bedrijven die NFT’s succesvol hebben geïntegreerd als onderdeel van hun marketingstrategie.

Pizza Hut

In 2021 lanceerde Pizza Hut als ludieke actie een eigen NFT. Hiermee maken ze een duidelijk statement dat zelfs een fastfoodbedrijf NFT’s kan maken en verhandelen. Pizza Hut verkocht verschillende pizzapunten van verschillende soorten pizza, met een beperkte oplage van 8 hele pizza’s. De prijs? Geen duizenden dollars, maar dezelfde prijs als een pizzapunt in Pizza Hut.

De reden voor deze actie is niet om deze NFT’s te verkopen tegen recordbedragen, maar als onderdeel van een marketingstrategie om zo meer naamsbekendheid te krijgen. Ondanks dat Pizza Hut al een wereldwijd fenomeen is, is deze keuze goed voor het imago van het bedrijf. Door in mei van 2021 al te investeren in NFT’s, was het de concurrentie ver voor blijft het voor altijd één van de eerste grote bedrijven die de NFT-markt betrad.

Taco Bell

Het Amerikaanse fastfoodbedrijf Taco Bell besloot ook vrij snel te investeren in NFT’s. Zij maakten taco-geïnspireerde afbeeldingen en GIF’s als NFT voor slechts één dollar, maar door de grote interesse brachten sommige items zelfs meer dan 3.000 dollar op.

In tegenstelling tot Pizza Hut hebben deze NFT’s een achterliggende waarde. Iedereen met een NFT van Taco Bell kreeg namelijk ook een elektronische cadeaubon ter waarde van 500 dollar.

GaryVee – VeeFriends

De Amerikaans-Russische GaryVee is één van ’s werelds grootste marketing experts. Hij was dan ook één van de eersten die een hele NFT-collectie uitbracht om zijn eigen brand te ondersteunen.

In mei 2021 lanceerde hij VeeFriends. Een collectie van verschillende, op dieren geïnspireerde NFT’s die elk een bepaalde toepassing hebben. De limited editions geven eigenaren toegang tot een privécoaching sessie met hem, terwijl de goedkopere variant je toegang geeft tot zijn Discord-kanaal.

Hij zou ook op een traditionele manier coaching sessies kunnen verkopen, maar door gebruik te maken van de technologie van NFT’s krijgt hij internationaal veel aanzien. Hij gebruikt dus heel bewust deze NFT’s als onderdeel van zijn marketingcampagne.

Dolce & Gabanna

Mode is een industrie waarbij innovatie centraal staat. Het is dan ook niet verrassend dat hier NFT’s hun intrede maken. Zo ook bij Dolce & Gabbana, dat in 2021 hun Collezione Genesi, beter bekend als de Genesis Collection, lanceerde.

Een deel van deze collectie bestaat uit fysieke kleding die je gewoon kan dragen. Bijzonder in deze collectie is dat deze items ook verkocht zijn als NFT. Elke koper van het fysieke kledingstuk, ontvangt hierbij hetzelfde item als NFT voor in de metaverse. Voor deze hele NFT-collectie betaal je maar liefst 6 miljoen dollar.

De vraag of Dolce & Gabbana meerdere digitale collecties gaat uitbrengen, blijft onbeantwoord. Door NFT’s te gebruiken in hun campagne onderscheiden kledingmerken zich van andere modehuizen. Onlangs heeft Prada ook aangekondigd om samen met Adidas een NFT-collectie te gaan lanceren.

Coca-Cola

Om Internationale Vriendschapsdag te vieren op 30 juli, bracht Coca-Cola een serie uit van 4 NFT’s. Deze serie omvatte geanimeerde kunstwerken die elk een verrassingsitem hebben. Door dit verrassingseffect genieten deze NFT’s nog meer interesse. Eén van deze verrassingen is bijvoorbeeld een exclusief “Coca-Cola Bubble Jacket Wearable”, die je vervolgens kan dragen in de metaverse. Daarnaast krijgt elke NFT eigenaar ook nog een levensechte, met Coca-Cola gevulde, koelkast.

Alle opbrengsten ter waarde van 575.000 dollar gingen in het geheel naar de Special Olympics. Op deze manier gebruikt Coca-Cola niet alleen NFT’s als onderdeel van hun marketingstrategie, maar draagt het ook bij aan het goede doel. En dat is dan weer een belangrijke factor voor hun imago.

NFT’s als vast onderdeel in het bedrijfsleven?

NFT’s bieden tal van mogelijkheden. Dat hebben bovenstaande bedrijven wel bewezen. Bedrijven kunnen hierbij zelf kiezen of ze deze NFT’s als promotie gebruiken of dat ze hier ook gebruikerswaarde aan willen toevoegen, zoals de consumptiebonnen bij Taco Bell.

Naast de Collector’s items, zijn NFT’s een belangrijk onderdeel voor het bedrijfsimago. Door te investeren in de toekomst en in de metaverse, geven ze aan een vooruitstrevend bedrijf te zijn. In relatief korte tijd hebben grote bedrijven NFT’s al gebruikt als onderdeel van hun marketingstrategie. Het lijkt er daarmee op dat uiteindelijk steeds meer bedrijven NFT’s zullen omarmen.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/nfts-als-onderdeel-van-een-marketingstrategie/feed/ 0
NFT-marketing: concrete tips en tools https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-marketing/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-marketing/#comments Thu, 10 Feb 2022 11:37:29 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/nft-marketing/

Inhoudsopgave

Een doelgerichte NFT-marketingstrategie helpt hierbij. En je kunt zorgen dat je NFT-collectie op verschillende manieren aandacht krijgt. Is je NFT populair? Dan wordt het voor investeerders pas echt interessant. Want hoe populairder een NFT, hoe groter de interesse … en hoe hoger de verkoopprijs.

Wat is NFT-marketing?

NFT-marketing is een marketingstrategie met als doel om zoveel mogelijk naamsbekendheid en aandacht te genereren. Een NFT-project wordt namelijk pas waardevol wanneer deze voldoende bekend is, er vraag is en er een community aanwezig is.  

Als je die succesformule hebt gekraakt, dan kan je NFT-project een miljoenen business worden. Kijk maar naar Bored Ape Yacht Club. Dit is momenteel het meest succesvolle NFT-project.

Het belang van een NFT-marketing strategie

Het aanbod in NFT’s neemt steeds toe. Daarom is het belangrijk om je te onderscheiden van de andere NFT-projecten. Zonder goede NFT-marketing zal het dus ook heel moeilijk zijn om naamsbekendheid te krijgen. Investeerders zijn ook minder bereid om te investeren in een vrijwel onbekend NFT-project.

Een NFT-marketingstrategie heeft tal van voordelen:

  • Je weet welke kanalen je moet inzetten (Discord, Twitter, etc.)
  • Met een goede strategie, wek je vertrouwen
  • Met een goede strategie, bouw je aan de community
  • En je project wordt geloofwaardiger

Verschillende soorten NFT-marketingstrategieën

NFT’s kunnen op verschillende manieren in de markt gezet worden. Ze hebben allemaal hun eigen doel, namelijk naamsbekendheid creëren om zo de verkoop te stimuleren. Hoe bekender een NFT, hoe hoger de prijs waartegen deze verhandeld wordt. Er zijn verschillende NFT-marketingstrategieën om dit voor elkaar te krijgen.

Content marketing

Content marketing is en blijft de belangrijkste pijler in je marketingstrategie. Alles staat of valt met goede content, zo ook met NFT’s. In deze handel is veel afhankelijk van het visuele aspect. Visueel aantrekkelijke en goed ontworpen NFT’s krijgen veel meer aanzien. Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect wat automatisch zorgt voor naamsbekendheid en aanzien vanuit de NFT-markt.

Social media NFT-marketing

Het gebruik van sociale media is een populaire manier om een NFT te promoten. Je kan in korte tijd heel veel mensen bereiken. NFT-projecten hebben meestal een eigen Discord-kanaal waar zij hun community op de hoogte houden van het laatste nieuws. Het gebruik van sociale media helpt vooral om de NFT in de markt te zetten.

Discord

Discord, wat van origine een platform is dat gebruikt wordt door gamers, wordt nu vooral gebruikt in de wereld van crypto. Zowel cryptoprojecten als NFT-projecten zijn hier erg actief. Het aantal leden in een Discordkanaal is op deze manier een maatstaf voor succes. Hoe meer leden actief in Discord, des te beter het NFT-project doorgaans wordt beoordeeld.

Influencer marketing

Een efficiënte manier om het juiste doelpubliek te bereiken, is influencer marketing. Veel mensen baseren hun aankopen op basis van deze invloedrijke personen. Door de juiste influencers te kiezen voor je NFT-marketingstrategie, vergroot je je naamsbekendheid en geloofwaardigheid. En dat heeft weer een direct effect op de verkoop van je NFT’s.

Andere voordelen zijn van influencer marketing zijn:

  • Duurzame samenwerkingen
  • Kostenbesparend
  • Tijdbesparend

Giveaways

Gratis is altijd goed. Investeren in NFT’s is en blijft een risico, maar meedoen aan een giveaway om zo volledig gratis een NFT te krijgen? Je hebt tenslotte niets te verliezen. Dit is dan ook een veelgebruikte NFT-marketingstrategie. Het enige wat jij hiervoor moet doen is de artiest volgen op verschillende sociale media en hun post delen.

In enkele dagen krijgt deze post, en dus ook het NFT-project, zo veel aandacht. Op Twitter is dit de meest gebruikte NFT-marketingstrategie.

Ask Me Anyhings (AMA’s)

Een Ask Me Anything (AMA) is een strategie met direct resultaat. Als artiest is feedback van je community erg waardevol. Bij deze AMA-sessies kan iedereen vragen stellen aan de artiest of het team. Dit zorgt voor transparantie en schept ook vertrouwen.

Een Ask me Anything kan plaatsvinden op Telegram, maar ook tijdens een livestream-sessie op Youtube of Instagram. Ook zijn ze een bekend fenomeen op Reddit, waar veel NFT- en cryptocommunities leven.

Is NFT-marketing betrouwbaar?

NFT-projecten kunnen op verschillende manieren gepromoot worden. Dankzij de blockchaintechnologie heeft iedereen de vrijheid om NFT’s te maken en deze te verkopen. Elke artiest kan dus zijn werk listen op een NFT-marketplace en kiezen voor een strategie die bij hem past.

Met deze vrijheid komt ook een verantwoordelijkheid. Niet elke NFT die gepromoot wordt, is ook daadwerkelijk een goede investering. Raadpleeg daarom altijd verschillende bronnen en doe altijd goed je eigen onderzoek.

Wat is de toekomst van NFT-marketing?

Instagram maakte eerder bekend de mogelijkheid te onderzoeken om NFT’s te integreren. Hierdoor vindt ook het grote publiek de weg naar deze NFT’s. In 2021 werd er maar liefst voor 200 miljoen dollar gehandeld in NFT’s en in 2022 kent het handelsvolume ook nieuwe recordhoogtes.

Hierbij ligt de focus op digitale kunst waar je veel geld mee kan verdienen. Maar door het toenemende aanbod is het belangrijk om jezelf te onderscheiden in de massa. Daarom is het belangrijk om een goede NFT-marketingstrategie te hebben.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-marketing/feed/ 1
Wat is een NFT? https://onlinemarketingagency.nl/nft/wat-is-een-nft/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/wat-is-een-nft/#respond Wed, 19 Jan 2022 05:54:38 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/wat-is-een-nft/

Inhoudsopgave

Wat is een NFT?

Een NFT is een non-fungible token, wat letterlijk vertaald een niet-vervangbaar token is. Het is een unieke asset met een digitaal eigendomsbewijs en daarom niet zomaar vervangbaar. Iedereen in het decentraal netwerk kan zien wie de eigenaar is van een bepaalde NFT. Om te weten waarom dit belangrijk is, bekijken we eerst de basis van de blockchaintechnologie.

Non-fungible token

De blockchain is een decentraal grootboek waar iedereen tokens kan kopen en verkopen. Maar deze tokens hebben geen eigendomscertificaat en zijn dus vrij inwisselbaar. Dit kunnen we best bekijken aan de hand van een voorbeeld:

Jij hebt een briefje van 5 euro en wisselt deze om voor een ander briefje van 5 euro. Beide briefjes zijn identiek aan elkaar, je kan ze niet van elkaar onderscheiden om te bepalen welk briefje van wie is.

Dit briefgeld is dan ook oneindig vervangbaar. Maar wanneer jij een handtekening zet op jouw briefje, krijgt dit een eigendomsbewijs. Wanneer je dit briefje meermaals wisselt, dan weet je nog steeds welk briefje precies van jou is. Hierdoor wordt het dus uniek en bestaat er maar één exemplaar met jouw handtekening.

Een NFT heeft ook een eigendomscertificaat waardoor iedereen weet welke NFT van jou is. Dankzij het gebruik van smart contracts, wordt bij de verkoop van een NFT het eigendomscertificaat automatisch overgemaakt naar de nieuwe eigenaar.

Soorten NFT’s

Met de kennis dat een NFT een niet-vervangbaar token is, wordt elke unieke creatie op de blockchain een NFT. Sinds Mark Zuckerberg de naam van het moederbedrijf van Facebook veranderde naar Meta, kreeg de metaverse een flinke boost. Hierdoor zijn er steeds meer soorten NFT’s bijgekomen:

  • Collectibles
  • Digitaal stuk grond
  • Digitale kleding
  • In-game assets
  • Community

Collectibles

Een NFT kan dienen als een collector’s item. Dit is vergelijkbaar met de Pokemon Kaarten die vandaag de dag veel meer waard zijn dan pak en beet 10 jaar geleden. Er zijn verschillende NFT-collecties die exponentieel toenemen in waarde en waar investeerders dus ook veel geld mee verdienen. Een voorbeeld hiervan zijn CryptoPunks, één van de oudste NFT-projecten, die voor recordbedragen wordt verhandeld.

Digitaal stuk grond

In de metaverse kan je investeren in een stuk land. Dit stuk land is uniek en bezit alleen jij. Niemand kan dus hetzelfde stuk grond kopen. Hierdoor is ook dit een NFT. Maar niet alleen het stuk land, ook alle meubels en kunstwerken in dit virtueel huis, zijn een NFT. Deze hebben allemaal een bepaalde waarde en kunnen verhandeld worden, zoals in het echte leven. Hier zijn verschillende NFT-marktplaatsen voor.

Een stuk grond of land is dus ook niet-vervangbaar, zelfs niet in de digitale wereld. Afhankelijk van de locatie en de mogelijkheden zijn investeerders bereid om fikse bedragen te betalen voor een digitaal stuk grond. Zo investeerde in 2021 iemand maar liefst 450.000 dollar om de digitale buurman te worden van Snoop Dogg.

snoopdogg nft

Digitale kleding

Zelfs kleding in de metaverse is een NFT. Fashionista’s zijn altijd op zoek naar unieke kledingstukken en dat is in de metaverse niet anders. Niemand minder dan Dolce & Gabbana lanceerde in 2021 hun eerste digitale collectie. Je kan nu indruk maken op je virtuele vrienden met een diamanten tiara van meer dan 1 miljoen dollar.

In-game assets

Met dagelijks miljoenen gamers, is dit een indrukwekkende industrie die ook verandert dankzij NFT’s. Bij verschillende blockchain games kan je investeren in NFT’s waardoor je een betere speler wordt en dus ook meer geld kan verdienen.

Denk hierbij aan landbouwvoertuigen waardoor je sneller kan ploegen en oogsten en dus ook sneller beloningen ontvangt. Met de ontwikkeling van play-to-earn, waarbij gamers geld verdienen door het spel, stijgt ook de vraag naar deze NFT’s. Door de toenemende vraag, worden deze ook meer waard. Je kan deze dan ook weer verhandelen en het eigendomscertificaat doorgeven.

Community

Dankzij het gebruik van blockchaintechnologie lanceren online creators hun eigen NFT-collectie. In 2021 lanceerde de Russisch-Amerikaanse ondernemer GaryVee zijn unieke NFT-collectie, genaamd VeeFriends. Hier maakt hij onderscheid tussen verschillende soorten, waarbij elke soort andere functies heeft.

Zo geeft de ene NFT je recht op een digitale coaching sessie met GaryVee zelf. De goedkopere versies geven je dan weer toegang tot zijn Discord-kanaal waar je bijvoorbeeld 1x per week met hem kan praten.

Veefriends NFT

De toekomst van NFT’s

De blockchain is een decentrale plaats waarin iedereen vrij kan bewegen. Door het gebruik van NFT’s zijn artiesten en creators niet langer afhankelijk van grote centrale platformen. Ze krijgen terug het volledige eigendomsrecht. We zien bijvoorbeeld dat videomateriaal van Youtube zomaar gedownload en overgenomen wordt, zonder dat de rechtmatige eigenaar hiervoor toestemming geeft. Noch ontvangt hij hiervoor royalty’s. Door het gebruik van NFT’s kunnen zij hun werk opnieuw zelf monetariseren.

Content

NFT’s maken het mogelijk om werkelijk álles op de blockchain te plaatsen als ‘uniek’. Zo kunnen we deze blog, wat intellectueel eigendom is, als NFT plaatsen. Hierdoor ziet iedereen dat ik eigenaar ben van deze tekst en niemand deze kan overnemen.

Copywriters worden hierdoor ook beter beschermd tegen plagiaat. Als eigenaar zou je vervolgens zelf kunnen bepalen om je content beschikbaar te stellen onder bepaalde voorwaarden, zoals een bepaalde maandelijkse bijdrage. Je bent opnieuw volledig baas over je eigen intellectueel eigendom.

Conclusie

De toekomst voor NFT’s zijn eindeloos. Momenteel wordt deze technologie vooral gebruikt om digitale plaatjes te verkopen en te verhandelen, maar wanneer we alle intellectuele eigendommen gaan vastleggen als NFT’s op de blockchain, verandert dit voorgoed de toekomst. Zowel op persoonlijk, als op zakelijk vlak zal iedereen opnieuw gebruik kunnen maken van zijn eigendomsrecht.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/wat-is-een-nft/feed/ 0
5 van de oudste NFT-projecten https://onlinemarketingagency.nl/nft/oudste-nft-projecten/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/oudste-nft-projecten/#respond Thu, 02 Sep 2021 04:39:59 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/oudste-nft-projecten/

Inhoudsopgave

 Terwijl alle ogen jarenlang waren gericht op de Bitcoin, ontwikkelde deze NFT’s zich langs de zijlijn in razend tempo.

En in dit artikel gaan we je 5 van de oudste NFT-projecten laten zien.

CryptoPunks 2017

CryptoPunks werd gerealiseerd door LarvaLabs, twee creatieve techneuten die wel toekomst zagen in de blockchaintechnologie in combinatie met NFT’s. Naast CryptoPunks hebben ze nog meer projecten, maar deze werden minder succesvol dan deze gepixelde NFTs op de blockchain van Ethereum.

Het ligt niet aan je computer, maar deze cryptopunks zijn inderdaad gepixelde figuren. Ze zijn onderdeel van een gehele collectie van maar liefst 10.000 unieke stuks.

Niet alleen is dit een grote hype in de wereld van crypto, maar deze CryptoPunks worden gezien als nieuwe, moderne kunst.

Vraag je je nu af wat deze gepixelde afbeeldingen waard zijn? CryptoPunk met nummer #3100 staat te koop voor maar liefst 91 miljoen dollar. Een enorm bedrag, maar deze is nog niet verkocht. Eén andere CryptoPunk bleek wel erg veel waard. In maart van 2021 werd hij verkocht voor 4.200 Ethereum, wat gelijkstond aan ruime 7,5 miljoen dollar. Die staat daarmee in de top 5 duurste NFT’s ooit verkocht.

Nog niet overtuigd? Misschien krijg je wel FOMO nu je weet dat niemand minder dan VISA voor 150.000 dollar heeft geïnvesteerd in CryptoPunks.

Cryptopunks

CryptoKitties 2017

Was jij de held of heldin die jouw Tamagotchi wél in leven kon houden? Dan zijn CryptoKitties misschien wel het overwegen waard.

CryptoKitties is een op de blockchain gebaseerd virtueel spel waarmee spelers virtuele katten kunnen adopteren, grootbrengen, verhandelen en jawel, zelfs mee gaan fokken. Katten, op een blockchain. Van zuivere technologie naar het eerste interactieve blockchainspel.

Het spel is één van de eerste game-geïnspireerde decentrale applicaties, beter bekend als dApps. Dit is een belangrijk onderdeel binnen de wereld van crypto en de verdere ontwikkeling van decentralized finance (DeFi). Dit betekent concreet dat niemand eigenaar is van dit spel, maar dat het georganiseerd wordt door alle spelers. Je bent dus écht zelf eigenaar van deze virtuele kat. Online spelen met kittens, er geld mee verdienen én tegelijk de toekomst van het spel bepalen? Jazeker, welkom in de wereld van de blockchaintechnologie en NFT’s!

Het spel draait op de blockchain van Ethereum en kende in 2017 een explosie aan aantal spelers. Het feit dat je geld kan verdienen met een online game, bracht heel veel mensen richting de wereld van NFT’s. Naar verluidt is er ooit meer dan 12 miljoen dollar betaald voor de aankoop van één kitten.

Cryptokitties

Peperium – Maart 2017

Bestaat jouw vrije tijd ook uit het kijken van memes? Memes, de willekeurige foto’s met de meest ludieke uitspraken, zijn niet meer weg te denken. We gebruiken ze dagelijks en hoe harder we lachen, des te beter.

In 2017 toen NFT’s de laatste nieuwe cryptotrend waren, was er ook al sprake van memes. Via het platform Peperium werden memes aangemaakt en verhandeld op de blockchain van Ethereum. Het was een heuse ‘meme-marktplaats’ waarbij iedereen memes kon maken die voor eeuwig zouden blijven bestaan.

Van zowel het platform als van de reputatie van Peperium is nog maar weinig over. Deze hebben plaatsgemaakt voor andere NFT-projecten die we vandaag de dag kennen. Dan maar gewoon memes blijven doorsturen in plaats van ze te verhandelen, een goedkopere oplossing ook.

Etheria – 21 October 2015

Etheria is niet de naam van een Griekse Godin, maar wel een interactieve game dat is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Wanneer je een game speelt, kunnen de makers zomaar de regels veranderen. Heb je net al die cheatcodes gevonden in de donkere hoeken van het internet, ben je er vervolgens niets mee omdat het hele spel veranderd is. Herkenbaar? Dan zijn blockchain-games jouw ding!

Momenteel hebben we verschillende NFT-games zoals Decentraland. Etheria wordt gezien als een primitieve versie van Decentraland waarbij je virtuele landtegels kon kopen en verkopen. Hiermee is ook de basis gelegd voor wat we nu kennen als GameFi: een uitgebreid game platform dat gebruikmaakt van NFT’s die je in verschillende games tegelijk kan gebruiken.

Stel je voor dat je Spyro de vliegende draak kan meenemen als vervoermiddel in Crash Bandicoot. In de wereld van blockchaintechnologie en NFT’s zou het mogelijk zijn!

Etheria

Colored Coins – 2012–2013

Volgens sommige bronnen zouden NFTs zelfs hun oorsprong hebben gevonden in de beginjaren van crypto met de Colored Coins. Deze kleurrijke munten waren geen politiek statement, maar slechts Bitcoins die een andere kleur kregen.

De reden? Iedereen wil natuurlijk iets uniek en daarmee speciaal zijn.

Ze werden gekleurd om ze te onderscheiden van de andere Bitcoins. Hiermee hoopte ze natuurlijk dat deze vele malen meer waard zou zijn dan de huidige coins. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Het was een poging om de functionaliteit van Bitcoin uit te breiden waardoor er ook andere valuta zouden kunnen bestaan op de blockchain van Bitcoin. Maar waar is dan de link met NFTs?

Deze kleurrijke munten lijken allesbehalve op de NFT’s die we vandaag kennen, maar met de hype die is ontstaan sinds 2017 willen ze zichzelf uiteraard profileren als trendsetter. Het is tenslotte wel een leuk verhaal, dat je een hele trend bent gestart!

Zelf hebben ze verklaard wat dan precies de link is met NFT’s, namelijk: wanneer er een betaling wordt gedaan met één van deze gekleurde munten, wordt het eigendom van deze token aan een ander persoon overgedragen, net zoals dat gebeurt met een NFT-token.

Uiteraard kan je deze filosofie toepassen op eendere welke transactie. Toch wordt gezegd dat deze de deur hebben geopend voor verdere experimenten met dezelfde filosofie en dat ze hiermee een basis hebben gelegd voor NFT’s.

Zullen we dan vanaf nu afspreken dat wij ook de basis hebben gelegd voor de toepassing van NFT’s in de wereld van online marketing?

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/oudste-nft-projecten/feed/ 0
Nieuw binnen NFT’s? Deze 17 termen moet je kennen [2024 editie] https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-termen/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-termen/#respond Wed, 04 Aug 2021 13:50:46 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/nft-termen/

Inhoudsopgave

NFT

NFT staat voor Non-Fungible Token en ik omschrijf het vaak als:

  • Een digitaal middel
  • Een digitaal stukje vastgoed
  • Een digitaal stukje eigenaarschap

Dit kan een digitaal schilderij zijn, maar ook een zwaard in een spel, een video, een hoed in een virtuele wereld, een digitale pokémonkaart of een digitaal ticket voor de bioscoop.

Letterlijk alles kan je later als NFT kopen of verkopen. Je huis wordt straks ook een NFT, een leasecontract, een lening en ga zo maar door. Letterlijk alles waar je eigenaar van kan zijn en waar afspreken mee gemoeid zijn, wordt straks een NFT.

Smart contract

Een smart contact is niks anders dan een gecodeerde afspraak (of overeenkomst) tussen partijen. Dit contract kan in bepaalde gevallen bij een NFT horen.

Denk bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst, een huwelijkscontract of een lening. Het unieke van een smart contract is dat er geen partij nodig is die het contract maakt. Het is dus een afspraak tussen twee of meerdere partijen.

Het bijzondere aan een smart contract is dat het zelfuitvoerend is. De code bepaalt wat er gebeurt en dit is onomkeerbaar.

Wrapping

Wrapping betekent niks anders dan het verpakken van je NFT’s (in een soort digitale kluis). Het inpakken van je NFT’s kan je doen, zodat je het makkelijker (zeker in grote aantallen) kan ruilen voor bijvoorbeeld Ethereum, andere NFT’s of andere blockchains.

Dit is vooral belangrijk, omdat er binnen de NFT gebouwd kan worden met verschillende soorten standaarden (ook wel protocollen genoemd). Niet alle protocollen kunnen met elkaar praten. En wanneer je iets wrapt, dan verpak je het eigenlijk… Zodat je NFT gebruikt kan worden op meer protocollen.

Unwrapped

En unwrapped betekent natuurlijk dat je NFT niet meer gewrapt is ;-).

Minting

Minting vind ik persoonlijk een ander woord voor ‘maken’. Als je een NFT ‘mint’, dan is dat niks anders dan het plaatsen van je NFT op Ethereum (of een andere blockchain/protocol).

Oftewel: door een NFT te minten, word je NFT onderdeel van de publieke blockchain.

Meta data

In de meta data van een NFT vind je informatie over wat de NFT is en dat zorgt ervoor dat de NFT marketplaces de NFT’s makkelijk kunnen tonen (en dat de NFT’s makkelijk binnen het platform opgezocht kunnen worden).

In de meta data staan zaken zoals de naam, de omschrijving en bijvoorbeeld eigenschappen van een NFT.

Royalties

In de wereld van NFT’s zijn royalty’s heel normaal. Een royalty is niks anders door een betaling voor het voortdurende gebruik van iets.

Je verdient dus niet alleen geld als je een NFT hebt verkocht, je kan ook geld verdienen als de NFT wordt doorverkocht.

Dit kan 1% zijn, maar ook 15%. Afhankelijk wat je hebt afgesproken.

Wallet

Een wallet is een digitale bibliotheek waar je al je NFT’s in bewaard. Een wallet kan je ‘open’ zetten voor iedereen. Dan kan iedereen de inhoud van je wallet bekijken.

Een wallet kan ook privé zijn en niet voor iedereen in te zien.

Contract address

Een contract address of een address van je wallet is te vergelijken met het adres van je woning. Met andere woorden, het is een soort van adres van je wallet waar je NFT’s op staan. 

En net zoals je post kan sturen naar het adres van je woning, kan je NFT’s sturen naar een adres van je wallet.

Tokenization

Tokenization is niks anders dan het opdelen van je fysieke of digitale middel (bijvoorbeeld een NFT of een huis) in digitale eenheden (bijvoorbeeld een crypto currency) die weer verkocht kunnen worden.

Wanneer een dure NFT van bijvoorbeeld 1 miljoen euro “getokenized” wordt, dan kunnen meerdere mensen eigenaar worden van die NFT.

ERC-20

ERC-20 is een protocol dat draait op Ethereum en het definieert een aantal regels waar alle tokens aan moeten voldoen binnen dat netwerk. Denk bijvoorbeeld aan het zaken zoals de waarde, totaal aantal tokens en hoe transacties goedgekeurd moeten worden.  

ERC-721

ERC-721 is ook een protocol binnen Ethereum dat specifiek is ontwikkeld voor NFT’s. Hierin worden de smart contracts geïmplementeerd die we eerder hebben genoemd. 

ERC-1155

ERC-1155 is ook een protocol binnen Ethereum die speciaal in het leven is geroepen om de unieke facetten van ERC-20 en ERC-721 te combineren. ERC-1155 combineert dus de kracht van de tokens en de kracht van NFT’s.

Gas fee

Gas fee is een bedrag dat je moet betalen als compensatie om de transactie op de blockchain te valideren. Voor het valideren van de transacties worden computers (rekenkracht) en natuurlijk stroom gebruikt. Middels gas fee, compenseer je de mensen die de rekenkracht leveren en de stroom gebruiken.

Marketplace

Een marketplace is een plek die NFT kopers en verkopers samenbrengt en waar je dus NFT’s kan kopen of verkopen.

MetaMask

MetaMask is een van de meest gebruikte ethereum wallets (en een Google Chrome extensie) waarmee je je ethereum kan opslaan. MetaMask wordt vooral gebruikt om je ethereum van de exchange naar de marketplaces te brengen.

Ethereum

De laatste term is natuurlijk het belangrijkst. Ethereum is namelijk veruit het grootste platform met betrekking tot NFT’s. Ethereum is een ​​gedecentraliseerd grootboek  voor het verifiëren en vastleggen van transacties. Met Ethereum kunnen applicaties gemaakt worden, kan er geld verdiend en gebruikt worden en nog veel meer.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-termen/feed/ 0
NFT is niet alleen maar kunst. 8 voorbeelden! https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-is-niet-alleen-maar-kunst-voorbeelden/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-is-niet-alleen-maar-kunst-voorbeelden/#respond Fri, 14 May 2021 08:14:03 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/nft-is-niet-alleen-maar-kunst-voorbeelden/

Inhoudsopgave

Het is bijna hetzelfde als wanneer je zegt dat een telefoon alleen bedoeld is om te bellen. Een NFT is namelijk veel meer dan dat.

Voordat we beginnen: dit moet je weten over smart contracts

Voordat je verder gaat, moet ik je één ontzettend belangrijk onderdeel van NFT’s uitleggen. Een NFT kan namelijk voorzien zijn van een smart contract.

Dit is niks anders dan een afspraak (of een soort contract met bepaalde regels) die bij de NFT zit. Dit kan van alles zijn.

Wat dat kan zijn, leg ik je hieronder per voorbeeld uit.

Boeklancering

Het uitgeven van een boek kan je met NFT’s doen zonder dat er een uitgever aan te pas komt. Er is dus geen middenman die gaat verdienen op jouw boek. Je kan zelf bepalen hoe je het uitbrengt, op welke manier en eventueel met extra mogelijkheden.

Je kan bijvoorbeeld de eerste 10.000 kopers een extraatje geven in de smart contract. Dat kan een unieke afbeelding zijn waar er maar een bepaald aantal van zijn gemaakt, maar ook unieke toegang tot een event dat je alleen voor die mensen organiseert.

Daarnaast wil ik nog een belangrijk onderdeel van NFT’s / een smart contract noemen. In een smart contract kan namelijk staan dat de schrijver royalties krijgt. Bijvoorbeeld 10% van de prijs waarvoor de NFT verkocht is.

En dat is als schrijver natuurlijk fantastisch. Zeker als de NFT meerdere keren verkocht wordt. Deze royalties zijn trouwens ook interessant voor de rest van de voorbeelden!

Uitgeven van muziek

Voor het uitgeven van muziek geldt hetzelfde als het uitgeven van een boek. Ook dit kan je doen zonder platenlabel die geld verdient op jouw werk.

Het is ook hier mogelijk om extra’s te bieden (in een smart contract). Denk bijvoorbeeld aan VIP-tickets voor één van je concerten, backstage toegang, uniek videomateriaal dat is gemaakt tijdens de opnames en ga zo maar door.

Fysiek product aan de man brengen met een NFT

NFT’s worden ook wel eens gekoppeld aan fysieke producten. Dus je koopt het product én je krijgt er een NFT bij.

Maar wat je ook steeds vaker ziet, is dat je een NFT moet kopen. Je betaalt dan voor de NFT en met die NFT kun je een fysiek product claimen.

Allemaal vastgelegd in een smart contract.

Denk bijvoorbeeld aan uniek handgeschilderd paar schoenen, een kunstwerk of iets anders waar er maar een gelimiteerd aantal van zijn.

Exclusieve toegang tot een locatie, persoon of evenement

Hier heb ik eigenlijk al wat over verteld, maar je ziet ook steeds vaker dat een NFT wordt aangeboden en dat je met die NFT toegang krijgt tot een evenement, locatie of een persoon.

Denk bijvoorbeeld aan je favoriete atleet. Hij kan een NFT uitbrengen waar er maar 1 van is. Als jij die NFT bezit, heb je recht op een potje basketbal met LeBron James, een potje tennis met Nadal of een keer golven met Tiger Woods.

Hetzelfde geldt ook voor toegang tot een bepaald evenement. Als jij een specifieke NFT hebt gekocht en je hoort bij een select groepje, dan kan je door de smart contracts toegang krijgen tot een locatie of evenement.

Denk aan de een pretpark dat een toffe actie houdt of aan YouTube die voor mensen met 10.000.000 abonnees een speciaal event organiseert.

NFT’s als statussymbool

Waarom draag jij designerkleding? Waarom heb jij een kunstwerk aan de muur hangen? Waarom maak je een foto van je nieuwe auto en zet je die op Instagram?

Omdat die items soms een soort statussymbool zijn. De één wilt ‘stoer doen’ en de ander is super trots en heeft er hard voor gewerkt.

Hetzelfde geldt voor NFT’s. Stel, jij hebt een duur kunstwerk gekocht met een NFT. Dat wil je dan graag laten zien. En in de toekomst kan dat. Het gaat namelijk gebeuren dat iedereen een openbare plek heeft waar anderen hun NFT’s kunnen zien.

Mensen kunnen dan zien welke boeken je hebt gekocht, welke toegang je hebt, of je ooit met LeBron James hebt gebasketbald, bij welk concert je bent geweest en of je bij een select groepje hoort of niet.

Collecties en verzamelobjecten

Spaarde jij vroeger voetbalplaatjes of basketbalplaatjes? Spaarde jij vroeger flippo’s? Of was je wellicht fan van Pokémon kaarten?

Stel dat je de voetbalplaatjes die je vroeger spaarde nu ook online kan sparen. Je kan pakjes openen, krijgt hetzelfde gevoel als vroeger en gaat weer 20 jaar in de tijd.

Je voelt je weer jong.

Ook dat kan met NFT’s. Het zijn verzamelobjecten en je kan bepaalde collecties vullen. Net zoals je vroeger deed.

In-game mogelijkheden

Ik moet jullie wat bekennen. In een ver verleden speelde ik een spel en daar heb ik veel geld in gestopt.

4 maanden nadat ik begonnen was met spelen, rolde het spel de mogelijkheid uit om met geld in-game items te kopen. Voor €60 kon je fantastische spullen kopen en was je de beste van het spel.
Dat deed ik dus. Even later stopt ik er nog meer geld in. En nog meer geld.

Dat geld ben ik nu kwijt en de items zijn niks meer waard. Dat is ontzettend zonde.

Deze in-game items zullen in de nieuwste spellen en binnen aanzienbare tijd NFT’s zijn. Je kan ze dan dus ook ruilen / verkopen met andere mensen.

Zo ben je dus je geld niet kwijt zoals ik dat vroeger wel was. Je items kunnen zelfs meer waard worden door de tijd heen. Omdat bepaalde items bijvoorbeeld niet meer worden gemaakt of niet meer gekocht kunnen worden.

Investering

Als je tot dit punt bent beland, dan ben je al meerdere redenen tegengekomen waarom NFT’s veel geld kunnen kosten – maar ook meer waard kunnen worden.

Dan kan komen door:

  • Smart contracts
  • De schaarste
  •  Het nostalgische gevoel dat mensen ervan krijgen
  • De status die je ermee krijgt
  • En de toegang die je krijgt

Het is dus niet gek dat mensen NFT’s als investering zien. Want iets dat nu veel geld waard is, kan over 5 jaar nog veel meer geld waar zijn.

Een van Gogh was immers in 1890 ook niet zoveel waard als nu. En dat ga je ook zien met veel NFT projecten.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/nft-is-niet-alleen-maar-kunst-voorbeelden/feed/ 0
7 voorbeelden van merken die ingezet hebben op NFT’s https://onlinemarketingagency.nl/nft/voorbeelden-merken-die-ingezet-nfts/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/voorbeelden-merken-die-ingezet-nfts/#respond Tue, 27 Apr 2021 09:13:16 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/voorbeelden-merken-die-ingezet-nfts/

Inhoudsopgave

Aangezien steeds meer bedrijven NFT’s inzetten en de NFT-ruimte verkennen, vond ik het eens tijd om wat voorbeelden met je te delen. Zodat je een steeds beter beeld krijgt van wat NFT’s zijn en hoe ook jij ze kan inzetten.

1. Taco Bell

Taco Bell was één van de eerste bekende bedrijven die aan de slag ging met NFT’s. In totaal waren er 25 NFT’s te koop en die waren allemaal binnen 30 minuten verkocht.

De opbrengsten werden gedoneerd aan een goed doel en als je een NFT van Taco Bell had gekocht, dan kreeg je daar ook een $500 dollar giftcard bij.

Taco bell nft

2. Kings of Leon

In een volgend artikel vertel ik je dat het bij NFT’s niet alleen maar om digitale kunst gaat, maar dat NFT’s ook vele andere toepassingen kennen.

Eén van die toepassingen is het zelf uitbrengen van je muziek. En Kings Of Leon was de eerste band ooit die een album uitbracht als NFT.

Kings of Leon bood verschillende soorten NFT’s.:

  • Een reguliere NFT waarvan een onbeperkt aantal te koop waren
  • Een set NFT’s waar er maar duizend van te koop waren
  • Een zestal NFT’s waar er maar één van is. Als je één van deze tickets bezit, mag je met 4 vrienden elke tour overal ter wereld naar één van de live concerten. Inclusief VIP-busje en veel meer andere voordelen.

De prijs van de NFT’s begonnen bij €50 en de prijs van de duurste NFT’s liep al snel op tot duizenden euro’s. Mocht je nu een van de 6 gouden tickets willen bemachtigen, dan moet je daar minstens €100.000 voor bieden…

Kings of leon nft

3. NBA (Top Shot)

NBA Top Shot is veruit het grootste NFT-project dat er nu bestaat. NBA Top Shot is een combinatie van basketbal, het verzamelen van spelerskaarten en NFT’s.

Met NBA Top Shot kan je digitale kaarten verzamelen van je favoriete spelers in de NBA, maar je kan ook officieel eigenaar worden van bijvoorbeeld een dunk of bijvoorbeeld een goed schot dat een speler heeft gedaan.

Als je dat moment koopt, ben jij officieel eigenaar van (de video van) dat moment.

NBA Top Shot speelt niet alleen in op de natuurlijk verzamelwoede van de mens, maar verkoopt ook pakketjes waar je niet precies van weet welke kaarten erin zitten.

En het gevoel dat je iets supertofs kan krijgen (zei iemand casino?) kennen we waarschijnlijk allemaal.

NBA topshot nft

4. Charmin

Alle bedrijven en voorbeelden uit deze lijst kwam ik tegen tijdens mijn research naar NFT’s. Behalve Charmin.

Charmin kwam pas vlak voor het schrijven van dit artikel naar voren. Ik wilde zeker weten dat ik alle leuke voorbeelden had meegenomen, dus ik besloot even op zoek te gaan naar internationale websites die ook over NFT’s in combinatie met bedrijven hadden geschreven.

En daar was Charmin.

Charmin is een Amerikaans toiletmerk en speelde vroeg in op de ontwikkelingen omtrent NFT’s. In totaal heeft Charmin 6 NFT’s uitgebracht waar hun toiletrol een hoofdrol in speelt. Van deze 6 zijn er 3 gifjes en 6 JPG’s.

Naast de NFT’s werd je ook eigenaar van een fysieke display van de NFT. Die kon je dan bijvoorbeeld op je WC hangen.

Charmin nft

5. SLAM

Ik weet niet of het je al is opgevallen (dit is namelijk het tweede basketbal gerelateerde voorbeeld), maar ik ben gek van basketbal en NBA. In totaal heb ik ongeveer 7 jaar lang zelf gebasketbald. En mijn liefde voor de sport is zelfs al veel langer oud.

SLAM is een Amerikaans merk dat zich focust op een basketbalmagazine, basketbalmerchandise en alles wat eromheen zit.

SLAM heeft samen met één van de NBA spelers met de meeste potentie (Zion Williamson) een aantal NFT’s uitgebracht. In totaal zijn er 4 verschillende soorten NFT’s uitgebracht. Twee zijn er blauw gekleurd en twee zijn er goudgekleurd.

Slam NFT

6. McDonalds

Op 6 april kondigde het Franse Facebook account van McDonalds aan dat er een aantal NFT’s gemaakt zijn en binnenkort te winnen zijn. De NFT’s zullen niet verkocht worden, maar je kan ze winnen op social media.

In totaal zijn er 4 verschillende NFT’s en van elke NFT zijn er 5 exemplaren. En wanneer je één van de exemplaren wint, dan krijg je ook een fysieke versie van de NFT.

Mcdonalds NFT

7. Topsporters & bekende mensen

Maar Daniel, topsporters en bekende mensen zijn toch helemaal geen merk?

Daar ben ik het deels mee eens, maar deels ook niet. Zij kunnen namelijk ook een eigen personal brand hebben opgebouwd. In het voorbeeld van SLAM vertelde ik je al dat Zion Williamson samenwerkt en zijn eigen NFT heeft uitgebracht.

Maar er zijn ook andere topsporters en bekende mensen die dat hebben gedaan.

En nu vraag je je wellicht af: hoezo doen zij dat? Nou, heel simpel. Er zijn genoeg mensen die items verzamelen van hun favoriete speler of celebrity. Dus ook digitale merchandise.

Helemaal wanneer je ook er iets fysieks bij krijgt.

De volgende topsporters en bekende mensen zijn al bezig (geweest) met NFT’s:

  • Rob Gronkowski
  • Luka Garza
  • Jack Dorsey
  • Lindsay Lohan
  • Azealia Banks
  • Steve Aoki
  • Shawn Mendes
  • Soulja Boy

En er zullen er nog snel meer volgen!

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/voorbeelden-merken-die-ingezet-nfts/feed/ 0
Zo heb ik mijn eigen NFT gemaakt (via OpenSea) https://onlinemarketingagency.nl/nft/eigen-nft-gemaakt-via-opensea/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/eigen-nft-gemaakt-via-opensea/#comments Wed, 21 Apr 2021 07:44:20 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/eigen-nft-gemaakt-via-opensea/

Inhoudsopgave

Dit poppetje wil ik experimenteel gaan aanbieden als NFT. Want NFT’s en crypto gaan een gigantische impact hebben op de wereld de aankomende jaren.

En dus ook impact op het marketinglandschap.

In een eerder geschreven blog vertelde ik al wat NFT’s zijn en welke invloed ze kúnnen hebben op SEO.

In dit artikel ga ik het wat praktischer aanpakken. Ik ga je namelijk laten zien hoe je zelf iets aanbiedt als NFT.

Wat is een NFT?

Zou jij graag:

  • Volledig eigenaar willen zijn van een item uit een spel en het willen kunnen verkopen (en dus winst kunnen maken)?
  • Geverifieerd eigenaar willen zijn van door jou gemaakte digital producten (en het dus ook kunnen verkopen als one-of-a-kind)?
  • Zou jij graag een stuk kunst willen heb wat van jouw idool is geweest?
  • Een woning willen kopen zonder een makelaar die je flink moet betalen?

Als het antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, dan zijn NFTs wat voor jou. Voordat ik uit ga leggen wat NFT’s zijn, wil ik je ook eerst wat vertellen over de blockchain.

De blockchain is een soort digitaal grootboek waarin alle transacties, deals en overeenkomsten staan op een versleutelde en niet-te-hacken manier.

Nu je dat weet. Ga ik je vertellen wat een NFT is (een non-fungible token).
In de wereld van blockchain wordt vaak gezegd dat het gaat om digitale middelen (een beter woord is assets, maar dat is wellicht wat lastiger te begrijpen) zoals de Bitcoin, maar het is meer dan dat. In dit artikel gaan we niet dieper in op alle aspecten en standpunten over hoe je de blockchain kan zien. Daar zijn de meningen ook over verdeeld.

Een Bitcoin kan je zien als een digitale munt. Elke munt is hetzelfde en voor elkaar inwisselbaar. Als je een Bitcoin geeft en weer terugkrijgt, weet je niet of dit dezelfde is of een andere.

Een NFT kan je zien als een ticket voor een voetbalwedstrijd dat op jouw naam staat. Ja, het ticket heeft waarde. Maar het is niet te ruilen met het ticket van je buurman, omdat het op je naam staat. Maar het is wel te verkopen door ‘m op de naam van iemand anders te zetten.
NFT kan je dus zien als een soort contract of echtheidscertificaat dat bij bijvoorbeeld een afbeelding, een huis of een stuk digitale kunst zit. Dit toont aan dat jij de enige echte eigenaar bent.

Vandaag de dag gaat het binnen NFT’s vaak over digitale kunst. Bijvoorbeeld een afbeelding. Maar in de toekomst gaat alles via NFT’s lopen.

De verkoop van een huis, het uitgeven van een boek, het uitgeven van muziek, en nog veel meer.

Op welke websites kan je een NFT allemaal aanbieden (OpenSea, rarible, etc.)

Het verkopen van NFT’s gebeurt momenteel via de zogeheten NFT marketplaces. Een soort marktplaats voor NFT’s.

Op dit moment zijn dit (voor mij) de beste NFT marketplaces die er zijn:

  • OpenSea
  • Rarible
  • SuperRare
  • Sorare
  • Foundation
  • AtomicMarket
  • Enjin Marketplace
  • Nifty Gateway
  • MakersPlace

Bij mij is het allemaal begonnen met OpenSea. En aangezien OpenSea ontzettend eenvoudig werkt, grote namen gebruik maken van OpenSea en aangezien ik zelf ook goed snap hoe OpenSea werkt, ga ik je nu laten zien hoe jij je NFT aanbiedt bij OpenSea.

In 5 stappen je NFT aanbieden bij OpenSea

Ik ga er nu even vanuit dat je iets hebt wat je wilt aanbieden als NFT. Bij mij is dat de allereerste illustratie die ooit van mij is gemaakt.

NFT OMA

Deze heb ik even op een mooi opvallend achtergrondkleurtje gezet, zodat hij er wat meer uitspringt.

Vervolgens moet je een account aanmaken bij OpenSea. Dat kan je doen door naar de website van OpenSea te gaan.

Als je rechtsboven op het meest rechtse icoontje klik, kan je je account aanmaken. Aangezien NFT’s op OpenSea betaald worden met de cryptocurrency Ethereum, moet je hier ook een digitale portemonnee voor hebben.

Als je NFT wordt verkocht, dan wordt daar het geld op gestort. Binnen OpenSea wordt gewerkt met MetaMask (Dat is je digital portemonnee. Ook wel een wallet genoemd. Hoe je MetaMask installeert en gebruikt, wordt hier handig uitgelegd.

Ik had dat hier nogmaals kunnen uitleggen, maar dat doet MetaMask op hun eigen website veel beter dan dat ik kan doen.

Als je ook MetaMask hebt geïnstalleerd, dan heb je een OpenSea account en is het tijd om de NFT aan te maken.

Stap 1: klik rechtsboven op ‘Create’.

opensea nft aanmaken

Stap 2: klik op ‘Create’ onder ‘Create new collection’.

create new collection opensea

Stap 3: voeg het document toe, vul de ‘name’ in en vul de ‘description’ in.

Collectie aanmaken opensea

Je collectie binnen OpenSea is aangemaakt. We gaan nu de verschillende items toevoegen.

Stap 4: klik op ‘Add New Item’.

Stap 5: vul alle informatie in die over je NFT gaat. Denk aan de afbeelding, de naam, etc. en klik op ‘Create’.

NFT opensea

Zo verkoop je een NFT via OpenSea

Zo! Je NFT is te vinden op OpenSea. Je moet ‘m nu alleen nog verkopen. Dit kan je doen door naar de NFT te gaan en dan op ‘Sell’ te klikken.

verkoop nft opensea

Vul vervolgens de methodes en randvoorwaarden van het verkopen in. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De prijs
  • Hoe lang de NFT te koop staat
  • Of de prijs vaststaat of niet

Klik vervolgens op ‘Post Your Listing’ en accepteer de uitnodiging via de MetaMask wallet.

En zo makkelijk is het aanmaken en verkopen van een NFT! Nu kan iedereen een bod doen op jouw kunstwerk.

Mocht je interesse hebben in de allereerste NFT van OMA ooit, dan kan je die kopen door op de volgende link te klikken: Eerste NFT OMA

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/eigen-nft-gemaakt-via-opensea/feed/ 6
Blockchain, NFT’s en SEO: wat zouden we kunnen verwachten? https://onlinemarketingagency.nl/nft/blockchain-nfts-en-seo/ https://onlinemarketingagency.nl/nft/blockchain-nfts-en-seo/#respond Mon, 29 Mar 2021 07:32:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/blockchain-nfts-en-seo/

Inhoudsopgave

Na mijzelf compleet verloren te zijn in de materie, vroeg ik mezelf af: welke impact kunnen blockchain en NFT’s hebben op SEO?

En een paar van de vragen die toen in mij opkwamen, wil ik met je delen.

PS. Ik zeg niet dat dit waar is of waar gaat zijn. Binnen ons team leeft het onderwerp blockchain en NFT’s heel erg en dus hadden we het over de impact van blockchain op SEO. Dit is puur een filosofische gedachte en een deep dive in de toekomst.

Ik zal dus ook niet specifiek op de nitty gritty onderwerpen in gaan. Ik zal vooral onze gedachtes delen.

Wat is blockchain en wat zijn NFT’s?

Als je via Google op dit artikel bent beland, dan is de kans groot dat je al een idee hebt wat blockchain is of wat NFT’s (non-fungible tokens) zijn. Over beide onderwerpen is al zoveel geschreven dat ik er in dit artikel niet te veel op in ga.

Dus hierbij een erg korte uitleg van blockchain:
Blockchain is een soort digitaal grootboek waarin alle transacties, deals en overeenkomsten staan op een versleutelde en niet-te-hacken manier.

En hierbij een erg korte uitleg over NFT’s: in de wereld van blockchain wordt vaak gezegd dat het gaat om digitale valuta’s zoals de Bitcoin, maar het is meer dan dat. In dit artikel gaan we niet dieper in op alle aspecten en standpunten over hoe je de blockchain kan zien. Daar zijn de meningen ook over verdeeld.

Een Bitcoin kan je zien als een digitale munt. Elke munt is hetzelfde en voor elkaar inwisselbaar. Als je een Bitcoin geeft en weer terugkrijgt, weet je niet of dit dezelfde is of een andere.

Een NFT kan je zien als een ticket voor een voetbalwedstrijd die op jouw naam staat. Ja, het ticket heeft waarde. Maar het is niet te ruilen met het ticket van je buurman, omdat het op je naam staat. Maar het is wel te verkopen door ‘m op de naam van iemand anders te zetten.

NFT kan je ook zien als een soort contract of echtheidscertificaat dat bij bijvoorbeeld een afbeelding zit. Dit toont aan dat jij de enige echte eigenaar bent.

De invloed van NFT’s op tekst (plagiaat)

Ik vertelde je net dat dat een NFT een soort contract of een echtheidscertificaat is waarmee jij kan aantonen dat jij de eigenaar van iets bent.

En dat iets kan dus ook een tekst zijn. Vandaag de dag komt het nog elke dag voor. Mensen die teksten van elkaar ‘lenen’ of die jouw tekst voor 90% als basis gebruiken voor hun eigen copy.

Momenteel kan het zijn dat Google daar iets aan doet. Maar als jij er verder zelf niks aan doet, dan gebeurt er niks en blijft de partij doorgaan met wat ze doen.

Als straks SEO ook is gebaseerd is op blockchain, dan is het direct in te zien van wie een tekst is en wanneer jij geen rechten hebt om de tekst te gebruiken. Kortom, je zal dan nooit kunnen profiteren van de waarde van een tekst van iemand anders. Of een andere pagina.

Vandaag de dag regelen we dat al bijvoorbeeld met een canonical, maar dat is dan straks verleden tijd.

De invloed van NFT’s op afbeeldingen

Het verhaal wat ik je net vertelde over NFT’s, blockchain en tekst gaat natuurlijk ook op voor afbeeldingen. Natuurlijk kan je straks een screenshot van een afbeelding maken, maar zonder de NFT ben je nooit de eigenaar.

En dus kan je ook niet profiteren van de waarde van die afbeeldingen.

Hier komen rechtenvrije afbeeldingen ook weer om de hoek kijken. Want het kan natuurlijk ook zijn dat er straks afbeeldingen komen die door iedereen te gebruiken zijn omdat dat zo in het contract staat.

Royalties o.b.v. van resultaat (smart contracts)

Het grote voordeel van NFT is dat er in het contract kan staan dat de oorspronkelijke maker een X percentage krijgt als een afbeelding bijvoorbeeld wordt verkocht aan iemand anders. Dit is dus voor content creators (fotografen, digitale artiesten, etc.) ontzettend interessant.

Ik denk dat van Gogh ’s familie hier ontzettend jaloers op is. Die verdienen er namelijk niks mee als het schilderij verkocht wordt. Maar dat terzijde.

Hoe dan ook, deze percentages worden royalties genoemd.

De royalties kunnen verkregen worden wanneer een NFT verkocht wordt, maar dit zou straks ook op gebruik of op resultaat gebaseerd worden.

En die laatste, die is interessant voor SEO. Want als tekstschrijver kan je afspreken dat jij een royalty krijgt als je tekst hoog scoort. Als SEO specialist kan je afspreken dat je royalties krijgt wanneer je veel nummer 1 posities hebt en als online marketing bureau kan je afspreken dat je royalties krijgt op basis van resultaat.

Linkbuilding historie bewaken met NFT’S

De waarde, geschiedenis en de autoriteit van links kunnen we straks monitoren/bijhouden met NFT’s. Door middel van een NFT kan je namelijk (laten) zien dat jij de eigenaar bent van een X aantal backlinks, maar ook wie de vorige eigenaar was van de backlink.

En je kan ook zien naar welke andere websites ze linken. Dit zorgt voor veel meer openheid, transparantie, eerlijkheid en mindere black hat linkbuildingtechnieken.

Wanneer een link straks geen NFT heeft, dan zal hij ook geen waarde hebben en heb je er dus niks aan. De autoriteit van je website wordt straks gewaarborgd en inzichtelijk gemaakt door blockchain.

Het eruit slopen van de middenman

Een belangrijke term binnen blockchain is decentralisatie. Oftewel, het eruit slopen van de middenman. En wie is binnen SEO / marketing de middenman?

Dat kan zijn:

  • De zoekmachines (Google, Bing, etc.)
  • De data tools (Hotjar, Google Analytics)
  • De advertentieplatformen (Google Ads, Display netwerk, etc.)
  • De SEO-tools (KWFinder, SEMrush, etc.)

En wat dat voor jou gaat betekenen? Dat durf ik niet te zeggen, maar de impact zal gigantisch zijn. Want stel dat er straks geen Google meer is, maar dat de vindbaarheid van je website is gebaseerd op een decentraal platform.

Er is geen grote boze wolf (Google) die bepaalt wie hoog scoort en wie niet. Het zal allemaal een echt eerlijke strijd worden. Met een open battlefield.

Dit zal betekenen dat SEO veel technischer wordt en dat er heel veel kleine ecosystemen zullen zijn waar mensen de strijd met elkaar aan zullen gaan. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende niches, maar ook landen onderling.

Zoekwoordanalyses worden beter door blockchain technologie

Als we ervan uitgaan dat de middenman in de toekomst niet meer bestaat, dat betekent dat alle data ook voor ons allemaal beschikbaar zal zijn. Er zal geen Google, KWFinder of SEMrush zijn die aangeeft hoe vaak er op een zoekterm gezocht wordt.

Het is namelijk straks precies in te zien hoe vaak er werkelijk op een term gezocht wordt, want die informatie staat in de blockchain. Dit betekent dus dat het doen van een zoekwoordanalyse ook drastisch anders gaat zijn.

En wat nu?

Betekent dit dat je morgen alles anders moet gaan doen? Nee, absoluut niet.

Dit is namelijk niet iets wat morgen anders gaat zijn, maar iets wat over 5 of 10 jaar wel compleet anders kán zijn. Mijn advies is dus om de ontwikkelingen in de gaten te gaan houden, want blockchain en NFT’s zijn de toekomst.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/nft/blockchain-nfts-en-seo/feed/ 0