Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Mon, 15 Apr 2024 08:33:14 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false 8 interessante online marketing events in 2024 https://onlinemarketingagency.nl/marketing/online-marketing-events-voor-ondernemers-2024/ https://onlinemarketingagency.nl/marketing/online-marketing-events-voor-ondernemers-2024/#comments Thu, 18 Jan 2024 13:26:54 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/online-marketing-events-voor-ondernemers-2024/

Inhoudsopgave

Dus onze tip: bezoek in 2024 één van deze 8 interessante online marketing events. 

Daarmee ben je namelijk in één keer weer helemaal up to date en heb je vaak ook een hoop nieuwe ideeën, skills en contacten! 

21 maart 2024 | Amsterdam | Va. €568,70 (early bird) 

Friends of Search is het eerste grote online marketing events van 2024. Op 21 maart reizen alle SEO-liefhebbers naar de Kromthouthal in Amsterdam om zich te laten inspireren door de verhalen en tips van internationale specialisten. 

Ondertussen is er ook een gezellige walking dinner waarbij je aan je netwerk kunt werken én worden er wat awards uitgereikt voor de beste SEO- en SEA-cases. 

Moet je bij zijn! 

Frankwatching AI Marketing Event 

4 april 2024 | Utrecht | Vanaf €345 

Het nieuwe Frankwatching AI Marketing Events is één van de online marketing events waar we misschien wel het meest naar uitkijken. 
 
Met ChatGPT brak AI namelijk definitief door in het marketinglandschap. Elke week of elke dag kwamen er wel nieuwe toepassingen bij. 
 
Soms handig. Soms niet. 

Nu alle rook enigszins is opgetrokken is het dus een mooie tijd om eens te kijken hoe je AI nu écht effectief in kan zetten in je marketing en communicatie. 

Frankwatching Content Conference 

30 mei 2024 | ntb. | vanaf €345 (early bird) 

Na het succes van vorig jaar is er ook dit jaar weer een Frankwatching Content Conference

 Het thema? Back to basics. 

En dat is nodig ook, want met ChatGPT, DALL-E en Bard zien we al snel de bomen door het bos niet meer. 

Want hoe creëer je nu eigenlijk nog content? Moet je een andere strategie hanteren? En hoe kan AI je ondersteunen? 

Allemaal vragen waar je tijdens dit online marketing event antwoord op krijgt. Inclusief inspirerende keynotes en praktische expertsessies, zoals ze zelf zeggen. 

 Kortom, je hebt straks weer een goed gevuld rugzakje waarmee je nóg betere resultaten uit je content kunt halen. 

Emerce E-commerce Live!

5 juni 2024 | Amsterdam | vanaf €140 (early bird) 

Heb je een webshop? Laat die bestellingen op 5 juni dan even een dagje voor wat ze zijn en wip even langs bij Emerce E-commerce Live! in de Beurs van Berlage. 

Dit event is namelijk helemaal gericht op ondernemers en marketeers in de e-commerce (joh!) met een groot aantal sprekers van Google, PostNL, de Bijenkorf, Beter Bed, HelloTV, Etos en nog een stuk of 2349 andere bedrijven. 

Zij nemen je mee in hun case studies. Ze geven je stof tot nadenken. Tips. Tricks. Nieuwe inzichten. You name it. Er is altijd wel iemand met een sessie die perfect aansluit op je behoefte. 

Zeker weten. 

Emerce Digital Marketing Live! 

6 juni 2024 | Amsterdam | vanaf €140 (early bird) 

Het andere grote Emerce event waar je niet omheen kunt als online ondernemer of marketeer: Emerce Digital Marketing Live! 

Op donderdag 6 juni hebben meer dan 50 verschillende sprekers het in de Beurs van Berlage over zo’n beetje alle facetten van online marketing. 
 
Denk aan omnichannel optimalisaties. Denk aan het creëren van effectieve funnels. Denk aan online feedback. E-mail marketing. Chatbots. Data en analytics.  

Maar bijvoorbeeld ook benchmarking en het efficiënter maken van de processen in je bureau komen aan bod. 

Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er staat een expert op één van de 6 stages over te praten. 

Tip: Zit je in een specifieke branche? Check dan ook zeker één van de Emerce events die bijvoorbeeld gericht zijn op retail, recruitment, fashion of de B2B sector! 

NIMA Marketing Day 

13 juni 2024 | Utrecht | vanaf €295 (early bird) 

De 8e editie van de NIMA Marketing Day editie wordt dit jaar gehouden op 13 juni. 

 Zoals altijd is DeFabrique in Utrecht op deze dag het decor van een gezellig en leerzaam events vol inspirerende sprekers van bekende merken. 

Welke? Dat weten we as we speak nog niet. 

Maar als we mogen uitgaan van de voorgaande edities, belooft het weer een leerzame (en gezellige!) dag te worden met echte topmarketeers die je alles vertellen over uiteenlopende marketingonderwerpen.  

Er zitten altijd wel wat interessante sessies voor je bij! 

DigiMarCon Amsterdam 

12-13 september 2024 | Amsterdam | vanaf €578,09 (virtueel vanaf €156,08) 

DigiMarCon Amsterdam is misschien wel het grootste onbekende online marketing event van het land. 

 Dat komt misschien wel door het internationale karakter. Vanuit heel Europa reizen marketeers en digital entrepreneurs naar onze hoofdstad af om dit event te bezoeken. 

En niet zonder reden, want er stonden in het verleden grote namen van onder andere Salesforce, Semrush en Amazon Web Services op het podium om je te inspireren en uit te dagen. 

Goed, wij Nederlanders en Belgen zitten dus lekker dichtbij en dat maakt het een stuk makkelijker om dit 2-daagse event te bezoeken. 

Shopping Today 

10 oktober 2024 | Utrecht | n.t.b. 

Shopping Today is het jaarlijks terugkerende evenement van thuiswinkel.org. 

Dit jaar verzamelen webshopeigenaren, marketing managers en marketeers zich op 10 oktober in DeFabrique in Utrecht voor een gezellige en nuttige kennisdag. 

Meer dan 70 topsprekers uit verschillende sectoren bereiden je met hun inspirerende sessies voor op de digitale toekomst. 

Een must voor de e-commerce ondernemer! 

En nog meer online marketing events in 2024

En er zijn natuurlijk nog veel meer online marketing events in 2024. De Webwinkel Vakdagen, bijvoorbeeld. Emerce Conversion & Analytics. Of het SocialToday event van Frankwatching. 

Kun je ook allemaal zeker heen!

Hoe kies ik het meest geschikte online marketing event voor mijn specifieke behoeften en expertise?

Kies een evenement dat specifiek gericht is op jouw vakgebied, zoals e-commerce of content marketing. Bekijk ook het niveau van de sprekers, het programma en de beoogde doelgroep van het evenement om te bepalen of het overeenkomt met je ervaring en interesses.

Zijn er vroegboekkortingen beschikbaar voor sommige van deze evenementen en hoe kan ik hiervan profiteren?

Ja, veel van deze evenementen, zoals IMU Live en Frankwatching Content Conference, bieden ‘early bird’ kortingen aan. Deze kortingen zijn vaak beschikbaar voor een beperkte periode voorafgaand aan het evenement, dus het is aan te raden om je zo vroeg mogelijk te registreren en de officiële websites van de evenementen te raadplegen voor details.

Hoe onderscheidt een meerdaags evenement zoals IMU Live zich van eendaagse evenementen in termen van inhoud en ervaring?

Een meerdaags evenement, zoals IMU Live, biedt vaak een diepgaandere duik in specifieke onderwerpen met meerdere sessies en workshops, en biedt ook meer gelegenheid tot netwerken. Daarnaast hebben ze vaak een breder scala aan sprekers en thema’s, wat zorgt voor een uitgebreide leerervaring.

Welke netwerkmogelijkheden bieden deze evenementen voor startende ondernemers in de online marketingbranche?

De meeste van deze evenementen bieden uitgebreide netwerkmogelijkheden, zoals pauzes tussen de sessies, lunch- en dinerbijeenkomsten en speciale netwerkzones. Voor startende ondernemers zijn deze momenten ideaal om contacten te leggen, advies te vragen en potentiële samenwerkingen te verkennen.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketing/online-marketing-events-voor-ondernemers-2024/feed/ 6
Een blog schrijven en laten scoren in Google doe je met deze gouden formule https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/blog-schrijven-scoren-in-google/ https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/blog-schrijven-scoren-in-google/#respond Tue, 26 Dec 2023 05:21:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/blog-schrijven-scoren-in-google/

Inhoudsopgave

Want iedere ondernemer die ik dat adviseer schrikt er namelijk van. En het is geen foutje dat het er twee keer staat.

Dat heb ik bewust gedaan om het goed bij je binnen te laten komen. Want wanneer je elke week een blog plaatst van 1000 woorden haal je meer bezoekers, omzet en conversies binnen.

Belangrijk dus, maar voor veel zelfstandigen een doorn in het oog. Daarom leg ik je hier mijn formule uit waarmee je ervoor zorgt dat een blog schrijven kinderspel wordt …

… en met handige opdrachten om je direct op weg te helpen!

Korte disclaimer: ik leg de formule, die ik altijd gebruik, uit waarbij ik iedere stap die ik doorloop kort toelicht, zonder daarbij al te diep op de materie in te gaan.

Onderwerp bepalen: het begint met een vraag, probleem, oplossing

Het bepalen van een onderwerp vinden ondernemers vaak verschrikkelijk lastig. Want waar begin je?

Waar moet je over schrijven? Dit begint allemaal met een klein signaal.

Bijvoorbeeld een klant/lead die iets aan je vraagt, iets dat in het nieuws gekomen is of iets dat op de website staat van je concurrenten.

Deze signalen moet je herkennen, want dat zijn de perfecte blogonderwerpen. Houd ze bij en noteer ze in een documentje op je laptop, in je telefoon of desnoods op een post-it aan je scherm.

Eerlijk, zo’n 90% van mijn blogs zijn op deze manier ontstaan. Inspiratie voor onderwerpen voor de overige 10% haal ik uit:

  • De klantreis
  • Nieuwe tools
  • Reviews
  • Eigen kennis delen die niet veel mensen weten (altijd goed!)

Mocht dit nou echt niet voor je werken. Dan kan je natuurlijk ook AI inzetten om onderwerpen te bepalen.

Je kan bijvoorbeeld ChatGPT vragen om met 30 onderwerpen te komen.

Veel blogonderwerpen verzinnen

Kiezen van een onderwerp

Als je al die signalen week in, week uit hebt genoteerd in een lijstje dan heb je binnen enkele weken een lijst van tientallen blogonderwerpen. Nu de tijd daar is om je blog te schrijven, ga ik je uitleggen hoe je een goed onderwerp kan kiezen.

75% van de blogs die ik schrijf, zijn op basis van gevoel. Ik pak het lijstje erbij, lees het lijstje door en kies een onderwerp uit waar ik op dat moment een goed gevoel bij heb en makkelijk over kan schrijven.

Zo simpel is het eigenlijk. Heb je op dat moment zin om een handleiding te schrijven?

Aan de slag dan maar! Ben je in een melige bui en ligt een luchtig onderwerp je beter?

Go for it.

Het perfecte zoekwoord uitkiezen

Dit is, vanuit SEO-oogpunt, de belangrijkste stap. Nu je namelijk een onderwerp gekozen hebt, is het noodzaak dat je het juiste zoekwoord erbij zoekt.

Doe bijvoorbeeld inspiratie over je onderwerp op met Answer The Public, kijk bij je concurrenten en zoek in Google. Als je vervolgens voldoende inspiratie hebt opgedaan, moet je kijken op welk zoekwoord de meeste volume zit.

Dit kan je doen met tools als Semrush, de Google Zoekwoordplanner, KWfinder of een andere zoekwoordanalyse tool.

Als je meer wilt weten over het bepalen van de beste zoekwoorden dan verwijs ik graag naar mijn blog: Zo kun je de beste zoekwoorden bepalen!

SEO mindmap answer the public

Tussenkopjes (H2’s) bepalen

Deze stap is allesbepalend voor jou. Deze stap bepaalt namelijk of jij je blog in een uurtje gaat schrijven, of dat je er een dag voor nodig hebt.

Nu je het hoofdzoekwoord hebt gekozen, gaan we deze verwerken in de kopjes. Allereerst begin je met een pakkende titel.

Eentje die prikkelt, het zoekwoord bevat en de lading dekt. Vervolgens ga je het onderwerp van je blog alvast uiteenzetten met wat tussenkopjes.

Maak hiervoor bijvoorbeeld een mindmap. Bedenk minstens 4 à 5 tussenkopjes voor de aspecten van het onderwerp waarover jij moet gaan vertellen in het blog.

Al deze subtitels moeten de lading volledig dekken.

Mocht je het wederom lastig vinden om tussenkopjes te bedenken. Ook hier kan je ChatGPT voor vragen.

De tussenkopjes invullen

Deze stap is voor jou als expert, liefhebber of fan van het onderwerp de aller makkelijkste stap. Je hoeft nu namelijk alleen maar de tekst onder de tussenkopjes te gaan vullen.

Nadenken over wat je wilt gaan zeggen hoeft niet meer; je hebt de deelonderwerpen immers al bedacht door te tussenkopjes te bepalen. Een kind kan de was doen.

Tip die ik hier voor je heb: vloeien de woorden niet makkelijk uit de pen? Pak eerst wat andere werkzaamheden op en pak het bloggen een paar uur later of de volgende dag weer op.

Content tussenkopjes vullen

Visuele content toevoegen

Een blog van 1000 woorden zonder illustraties, afbeeldingen of andere visuele content schrikt af. Van een grote lap tekst wordt niemand blij.

Het is daarom belangrijk om je blog te voorzien van visuele elementen.

Denk aan stockfoto’s (rechtenvrije afbeeldingen), zelfgemaakte illustraties, zelf geschoten beelden, een video van YouTube of een eigen gemaakte video. Vaak merk ik dat het uitzoeken van deze content nog meer werk is dan het schrijven van een blog!

Pagina SEO-proof maken

Een pagina SEO-proof maken en ervoor zorgen dat je hoog scoort in Google kan ik je niet in een paar woorden uitleggen. Maar gelukkig hoeft dat ook niet!

Ik heb namelijk al een complete uitleg gemaakt over hoe je een pagina hoog kan laten scoren in Google. Mijn opdracht voor jou is als volgt:

Doorloop het hele artikel: Complete uitleg om hoog te scoren in Google.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog op nummer 1 komt te staan in google

De laatste stap: je blog aanbieden bij Google

Als je in aanraking komt met SEO/online marketing dan moet je Google Search Console kennen, geïnstalleerd hebben en gebruiken. Dit is DE tool van Google waarmee je de aanwezigheid van je website in Google kan bekijken en bijhouden.

Binnen Search Console kan je met een paar klikken je nieuw geschreven blog aanbieden bij Google, zodat hij meteen in de indexering wordt meegenomen.

Dus heb ik weer een nieuwe opdracht voor je: lees mijn blog Handleiding: Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen en voer alles uit.

Als je dat hebt gedaan, gaan we nu jouw zojuist geschreven blog aanbieden bij Google. Dit doe je simpelweg door:

  • In te loggen op Search Console
  • De juiste property te selecteren
  • Links te klikken op ‘URL-inspectie’
  • Je volledige URL in te vullen
  • Op het knopje ‘Indexering aanvragen’ te klikken

Zo simpel is het

Met de hierboven beschreven formule heb ik dit blog in amper een uurtje gemaakt. En wat blijkt?

Het kostte mij niet veel moeite en het artikel is meer dan 1000 woorden. Nu is het aan jou om een blog te schrijven!

Succes.

Dit artikel is geschreven op 16 april 2019 en is op 26 december 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/blog-schrijven-scoren-in-google/feed/ 0
Zo bouw je online een sterk merk met why, how, what en de Golden Circle https://onlinemarketingagency.nl/marketing/why-how-what/ https://onlinemarketingagency.nl/marketing/why-how-what/#respond Mon, 11 Dec 2023 07:39:39 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/why-how-what/

Inhoudsopgave

De antwoorden op je why, how en what uit het Golden Circle model kun je gebruiken om op te vallen tussen je concurrentie. 

Wat is de Golden Circle (het why, how, what model)? 

Je kent hem misschien wel. Het Golden Circle model van Simon Sinek. Een populair marketingmodel gebruikt door topmerken die zich willen onderscheiden van de rest.  

Dit model wordt gebruikt om producten/diensten betekenisvol te laten zijn. Het gaat er dus niet alleen om dat merken dingen verkopen, maar iets méér bieden. Een gevoel.  

Als je als merk begrijpt en deelt waarom je bestaat, kunnen mensen namelijk makkelijker een connectie maken. En in een wereld vol keuzes helpt dat ons om te beslissen wat bij ons past.  

Dat is precies waar het bij why, how en what om draait. 

De 3 elementen van Simon Sinek’s Golden Circle: why, how en what 

Laten we eens dieper kijken naar de why, how en what van Simon’s model. De volgorde daarbij is belangrijk. Eerst ‘waarom’, dan ‘hoe’ en uiteindelijk ‘wat’.  

Het ‘waarom’ laat namelijk zien waar je voor staat. Het ‘hoe’ laat zien hoe je je daarvoor in zet. En het ‘wat’ toont het uiteindelijke resultaat. 

Met die volgorde zorg je vanaf het begin voor een emotionele connectie tussen je klanten en je merk. 

Nog steeds vaag? We leggen het je hieronder verder uit. 

Why 

De why of waarom is het belangrijkst.  Het begint namelijk allemaal met deze fundamentele vraag: waarom doe je wat je doet? Het ‘waarom’ onthult je drijfveren. Je diepere doel. Het vormt de kern van je merkidentiteit.  

Het is de reden waarom mensen zich aangetrokken voelen tot jouw merk en willen meedoen. Jouw ‘waarom’ brengt emotie en betekenis in de mix. Daardoor trek je niet alleen klanten aan, maar tover je ze ook nog om tot ambassadeurs die je boodschap willen delen.  

Neem bijvoorbeeld Apple, dat begint met hun ‘waarom’: het uitdagen van de status quo en anders denken. Dit ‘waarom’ spreekt al snel mensen aan die ook graag de status quo uitdagen of anders denken.  

How 

Bij how of de hoe, heb je het over hoe je dingen aanpakt. Stel je voor, je hebt een passie voor duurzaamheid en met je merk wil je de wereld groener maken (je why).  

Het how gaat dan over de stappen die je onderneemt. Het gebruik van gerecyclede materialen bijvoorbeeld. Of het minimaliseren van je ecologische voetafdruk door alleen te werken met lokale leveranciers.  

Dit how laat zien dat je geen loze beloftes maakt, maar echt in actie komt. Door op een duidelijke en eerlijke manier je how te delen, geef je mensen vertrouwen in wat je doet.  

Dit voegt een praktische laag toe aan je verhaal en maakt het compleet.  

What 

Je what of ‘wat’ gaat over het tastbare deel van je why. 

Neem een bedrijf dat mensen wil aanmoedigen om gezonder te leven (de why). Het what zou dan iets kunnen zijn als sportkleding en fitnessspullen.  

Maar dat what kan ook bestaan uit andere dingen die te maken hebben met de why. Denk bijvoorbeeld aan een kookboek of misschien wel een bed. Of een fiets. 

Als je what aansluit op je why laat je mensen zien dat je doet waar je voor staat. Bij andere merken is die connectie vaak minder duidelijk.  

Denk nog eens terug aan het voorbeeld van Apple. Met hun why (het uitdagen van de status quo en anders denken) kunnen ze vrijwel alles verzinnen.  

Nu staat Apple bekend om computers (en inmiddels de iPhone), maar mensen zouden bij wijze van spreken net zo goed een Apple auto, bankstel of wasmachine kopen. Dit komt omdat hun why aansluit op hun what. Dat is het effect wat dit model op je merk kan hebben. 

Jouw merk in de schijnwerpers: Het why, how en what op je website 

Het gaat er uiteindelijk om dat je je doelgroep verbindt aan je merk. Natuurlijk staat je website hierbij centraal. Het is je digitale thuisbasis en de plek waar je verhaal begint.  

Hier zou het moeten draaien om je why, how en what. Zie het als de etalage van je merk. Maak waar je voor staat hier concreet door bijvoorbeeld: 

  • Je missie en visie in de schijnwerpers te plaatsen (direct op de homepage bijvoorbeeld) 
  • Te vertellen aan je bezoekers waarom je merk bestaat en wat jouw merk anders maakt 
  • Op je ‘over ons’ pagina je verhaal te laten zien en de reden dat je bestaat 
  • Je why, how en what terug te laten komen in blogs, artikelen, video’s en foto’s 
  • Te laten zien hoe je te werk gaat en wat de bedrijfscultuur is 

Zo weten bezoekers precies wie je als merk bent en waar je voor staat. Daarmee zorg je voor een goede match met klanten die uiteindelijk ook echt fan worden van je merk. 

Why, how en what in je content en social media 

Oke, als het goed is weet je nu een beetje hoe dit model je kan helpen. Maar laten we hem nog wat concreter maken.  

In al je content is het verstandig om de why, how en what terug te laten komen. Dat is dus niet alleen op je website maar bijvoorbeeld ook in een nieuwsbrief. Of in een Linkedinpost. Of via een poster.  

Laat zien dus waar je voor staat en wie je bent. Een voorbeeld: 

Bedrijf: Tuinman Thijs 

Why: De natuur dichter bij mensen brengen op een duurzame manier 
How: Door de omgeving groener te maken, brengen we de natuur dichter bij de mensen 
What: We maken de omgeving groener en brengen de natuur dichter bij mensen door huistuinen beter te ontwerpen en in te richten. 

Instagram post: “Wij rijden alleen met elektrische auto’s” 
Linkedin bericht: “Het belang van een groene tuin voor onze gezondheid” 
Blogartikel op de website: “Lees onze tips voor een groene en duurzame tuin” 

Natuurlijk is dit maar even een snel voorbeeld. Maar hier valt zoveel uit te halen. Ook ter inspiratie voor nieuwe content. Het is op een andere manier kijken naar je merk. Vanuit why, naar how en vervolgens pas naar what. En niet andersom. 

Het gaat er uiteindelijk om dat je consistent laat zien wie je bent, zodat je online aanwezigheid herkenbaar is. Of korter gezegd: laat zien wat je drijft. Want zo verbindt je mensen aan je merk. 

Dit artikel is geschreven op 11 december 2023 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketing/why-how-what/feed/ 0
Met 8 makkelijke manieren meer bezoekers naar je website met Semrush https://onlinemarketingagency.nl/seo/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/#respond Thu, 30 Nov 2023 14:30:12 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/

Inhoudsopgave

Om je op weg te helpen heb ik acht manieren voor je op een rijtje gezet waarop je met Semrush meer bezoekers naar je website kan trekken.

Voordat we beginnen

Voordat we beginnen, zijn er twee dingen belangrijk:

  1. Semrush heeft zelf de beste en meeste informatie op haar website staan. Daar is het idee voor dit artikel ook ontstaan. Want Semrush heeft zelf ook veel blogs genaamd ‘X manieren waarop je … met Semrush. Mocht je echt alles te weten willen komen over Semrush. Ga dan naar hun website toe.
  2. Om de manieren die ik ga beschrijven uit te voeren heb je een betaald account nodig of moet je gebruiken maken van de gratis trial die Semrush aanbiedt (dat laatste heb ik voor dit artikel ook even gedaan, omdat ik niet alle informatie van mijn website en mijn klanten prijs wil geven)

Je moet dan ook eerst een Semrush account aanmaken.

1. Achterhaal relevante longtail zoekwoorden

Dat het succes van je organische vindbaarheid valt of staat met je contentstrategie en de zoekwoorden die je gebruikt, hoef ik je (hoop ik) niet uit te leggen.

De start en de basis van iedere SEO-strategie is dan ook achterhalen wat de beste en meeste relevante zoekwoorden zijn voor je website/bedrijf. Dat kan je doen met de Keyword Magic Tool van Semrush.

De Keyword Magic Tool helpt je niet alleen met het achterhalen van de zoekwoorden met het meeste volume, maar helpt je ook met het vinden van zogeheten longtail zoekwoorden.

Dit zijn vaak combinaties van meerdere woorden, waar per maand minder op gezocht wordt.

Maar omdat er minder concurrentie voor is en de relevantie van het zoekwoord voor je website vaak ook groter is, kunnen ze wel meer opleveren.

Klein voorbeeld: als loodgieter in Arnhem kan het zoekwoord ‘loodgieter’ interessant voor je zijn, maar ‘loodgieter Arnhem’ of ‘Loodgieter Arnhem inschakelen’ zijn natuurlijk vele malen interessanter.

De Keyword Magic Tool gebruik je zo
Zorg dat je linksboven in Semrush ‘SEO’ ziet staan (Dit krijg je te zien als je bent ingelogd en is te herkennen aan het sleutel icoontje). Klik vervolgens op ‘Keyword Magic Tool’ onder het kopje ‘Keyword Research’.

Vul vervolgens het zoekwoord in en klik op ‘Search’.

Vervolgens krijg jij een lijst met relevante longtail zoekwoorden.

keyword-magic-tool-semrush

2. Bepaal de best scorende content van concurrenten

Eén van de beste en meest simpele manier voor het opdoen van inspiratie is natuurlijk afkijken bij je concurrenten.

En dan vooral bij de best scorende concurrenten.

Want waarom zou je zoveel tijd in het bedenken van blogonderwerpen, wanneer je met een druk op de knop alle onderwerpen van een concurrent kan achterhalen?

Als ik je dan ook nog vertel dat je met Semrush dan ook meteen kan zien welke blogs van je concurrent het beste scoren en welke de meeste bezoekers genereren, word je dan blij?

Het achterhalen van de best scorende content doe je zo
Ga binnen Semrush naar ‘Organic Research’ onder het kopje ‘Competitive Research’. Vul dan de URL van je concurrent in en klik op ‘Search’.

Klik dan vervolgens in het submenu op ‘Pages’ en je ziet alle best scorende pagina’s van je concurrent.

organic-research-semrush

Vervolgens kan je ook nog achterhalen op welke zoekwoorden ze vindbaar zijn met dit artikel door te klikken op het getal in de kolom met ‘Keywords’ en je kan hier ook zien welke backlinks de betreffende pagina heeft door rechts op ‘Show’ te klikken.

3. Houd je posities binnen Google bij (en speel daarop in)

Ik heb het al veel vaker gezegd, maar ik ga het nogmaals doen: Hoge posities in Google zijn nooit een doel, het is een middel! Het zijn de klanten en conversies waar het uiteindelijk om draait.

Dat is de essentie van alle trajecten die ik uitvoer voor mijn klanten. Het wil niet zeggen dat ik niet de focus op hogere posities in Google leg, maar het is nooit hetgeen waar ik op stuur.

Nu ik dat kwijt ben, is het van groot belang om je erop te wijzen dat je moet weten op welke positie je in Google staat bij welke zoekwoorden.

En het is nog belangrijker om te weten of je gezakt bent of gestegen. Want dan kun je meteen tot actie overgaan wanneer je concurrenten gas aan het geven zijn of wanneer je misschien wel een Google penalty aan je broek hebt hangen.

Je positie in Google wil je per land, taal en per apparaat in kunnen zien. Zorg er dus altijd voor dat je ook dat goed instelt binnen Semrush.

Het bijhouden van je posities in Google met SEMRush doe je zo
Ga binnen Semrush naar ‘Position Tracking’ onder het kopje ‘Rank Tracking’. Klik vervolgens het project aan waar het om draait, vul eventueel zoekwoorden in en check de data.

Semrush-position-tracking

Het is vervolgens aan jou om hier dagelijks of wekelijks in te kijken en in te spelen op de veranderingen in gegevens die je ziet.

4. Verbeter de technische staat van je website en los problemen op

Nu je weet welke zoekwoorden je moet gebruiken in je teksten en op welke positie je in Google te vinden bent, is het tijd om de technische staat van je website te verbeteren.

Dit is iets waar ik van vind dat Semrush in excelleert ten opzichte van andere SEO-tools. Semrush is in mijn optiek één van de meest uitgebreide technische SEO tools.

Binnen de Site Audit (zo heet de technische analyse tool van Semrush) wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën:

  • Errors – Dit zijn problemen die slecht zijn voor je organische vindbaarheid en dus zo snel mogelijk opgepakt moeten worden. Denk aan problemen met je sitemap, je robots.txt, dubbele content en kapotte links.
  • Warnings – Dit zijn verbeterpunten op het gebied van SEO binnen je website die niet urgent zijn. Je moet ze absoluut oppakken, maar hebben niet de hoogste prioriteit. Voorbeelden hiervan zijn afbeeldingen zonder alt tags, ontbrekende meta omschrijvingen of pagina’s zonder H1.
  • Notices – Dit noem ik ook wel de schoonheidsfoutjes. Ze maken of breken je SEO niet, maar zijn wel noemenswaardig. Denk aan een externe link zonder nofollow of een orphan page.

De Site Audit van je website bekijken doe je zo
Klik links op ‘Site Audit’ onder het kopje ‘On Page & Tech SEO’ en klik op het juiste project.

Vervolgens zie alle errors, warnings en notices en zelfs een lijstje met de 3 belangrijkste technische problemen binnen je website.

site audit semrush 2

5. Achterhaal wie op SEO gebied je (grootste) concurrenten zijn

Vrijwel elke ondernemer kan zijn vijf grootste concurrenten opnoemen. Maar 9 van de 10 keer zijn dit niet online je grootste concurrenten. Want niet elke onderneming is online net zo actief als offline.

En met online concurrenten, bedoel ik je concurrenten in Google. Je organische concurrenten dus.

Het is erg belangrijk om deze concurrenten te achterhalen zodat je ze in Semrush goed in de gaten kan houden, maar ook zodat je kan zien wat voor content ze publiceren en welke strategie ze hanteren.

Hier kan jij dan weer mooi van leren.

Het achterhalen van je grootste organische concurrenten doe je zo
Klik op ‘Organic Research’ onder het kopje ‘Competitive Research’. Vul vervolgens je eigen URL in en klik op ‘Search’. Klik dan op ‘Competitors’ en je krijgt een lijst te zien met je concurrenten en een handige grafiek om te bepalen wie online de echte grote jongens zijn.

organic-research-competitors

Eén van de meest arbeidsintensieve werkzaamheden binnen SEO is linkbuilding. Eerst ben je veel tijd om de website te achterhalen waar je een link op kwijt kan en vervolgens moet je ook nog een goede deal zien te maken.

En de kans is dan nog groot dat ze niet reageren, dat ze geen links plaatsen of dat je moet betalen voor de link (en dat kan oplopen tot wel honderden euro’s).

Wat nou als er een linkbuilding strategie is die niks kost en een veel hoger succesratio heeft dan de strategie die ik hierboven noemde?

Die gratis linkbuildingstrategie is namelijk het terughalen van verloren backlinks. Oftewel backlinks die zijn verwijderd.

Het achterhalen van je verloren backlinks doe je zo
Ga naar ‘Backlink Analytics’ onder het kopje ‘Link Building’, vul vervolgens je domein in en klik op ‘Search’. Vervolgens moet je op ‘Backlinks’ klikken in het submenu en dan ‘Lost’ aanvinken.

Vervolgens krijg je al je verloren backlinks te zien en kun je dus de eigenaar van de website contacten om te vragen of hij/zij de links wilt terugzetten.

backlinks-semrush

7. Bekijk waar de advertenties van je concurrenten staan en op wie ze targeten

Semrush staat bekend als alles-in-één SEO tool. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat.

Zelf omschrijft Semrush zich als ‘Online Visibility Platform’. En bij online zichtbaar zijn horen natuurlijk ook advertenties.

De laatste jaren heeft Semrush veel nieuwe functionaliteiten toegevoegd op het gebied van advertenties. Zo kan je inzicht krijgen in welke advertenties je concurrenten hebben draaien.

Je kan dan precies zien welke keywords ze gebruiken, naar welke landingspagina’s geïnteresseerden worden doorgestuurd en wat de gemiddelde CPC per keyword is.

Het achterhalen van de advertenties doe je zo
Zorg eerst dat je in de Advertising zit. Dit kun je in het linkermenu aanpassen.

Klik vervolgens op ‘Advertising Research’ onder het kopje ‘Market Analysis’, vul de website van je concurrent in en klik op ‘Search’.

advertising-research-semrush

Ik zei het al eerder in dit artikel, maar de makkelijkste manier om nieuwe content én backlink ideeën te genereren is afkijken bij concurrenten.

Eén van de functies die ik het meest gebruik bij Ahrefs is de Content Gap. Oftewel de zoekwoorden waar jij niet op gevonden wordt, maar je concurrenten wel.

Nu even het bruggetje naar Semrush, want die heeft een ontzettend handige Backlink Gap. Oftewel, de links die je concurrent wel heeft en jouw website niet.

Het achterhalen van de links die de concurrenten wel heeft en jij niet doe je zo
Ga naar ‘Backlink Gap’ onder ‘Competitive Research’, wat je onder ‘SEO’ vindt. Vul vervolgens je website in en een aantal van je belangrijkste concurrenten.

backlink-gap-semrush

Probeer Semrush nu zelf

Semrush is één van de krachtigste tools op de markt en voor iedereen een aanwinst. En het geeft misschien wel overweldigend veel data, maar dan nog is het vaak slechts het topje van de ijsberg. Er is doorgaans nog veel meer te verbeteren.

Mocht je nog vragen hebben over Semrush of wil je dat ik je help met het instellen, laat het dan gerust weten.

Heb je nog geen Semrush account of wil je de software 14 dagen lang gratis uitproberen proberen? Dan kan je dat doen hier te klikken.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/feed/ 0
3 beste Black Friday deals voor ondernemers, marketeers en freelancers (2023) https://onlinemarketingagency.nl/marketing/black-friday-deals/ https://onlinemarketingagency.nl/marketing/black-friday-deals/#respond Fri, 17 Nov 2023 05:59:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/black-friday-deals/

Inhoudsopgave

Dat kan je tot wel honderden euro’s per maand schelen! En daar worden we als Nederlanders natuurlijk erg gelukkig van.

Ik ben op zoek gegaan naar de beste Black Friday deals van dit jaar en die heb ik voor je op een rijtje gezet. Met natuurlijk focus op software waar je ook écht iets aan hebt. Dus zie hier: 3 Black Friday deals voor ondernemers, marketeers en freelancers.

Wanneer is Black Friday 2023? Op 24 november, met daaropvolgend Cyber Weekend en op 27 november Cyber Monday.

1. Mangools – Levenslang 35% korting

mangools black Friday deal

Met Mangools krijg je eigenlijk vijf SEO tools voor de prijs van één. De vijf verschillende soorten tools binnen Mangools zijn:

  • KWFinder (Zoekwoord analyse tool.
  • LinkMiner (Backlink analyse tool)
  • SERPChecker (Tool voor concurrentie analyse en het achterhalen van SERPs)
  • SERPWatcher (Rank tracker software)
  • SiteProfiler (Een tool om je website te analyseren)

Tijdens Black Friday en Cyber Monday (Dus van 24 november tot en met 27 november) kan je een kortingscode gebruiken om levenslang 35% korting te krijgen op alle Mangools abonnementen.

» Pak deze deal

2. SEMrush – 30% korting

semrush black friday deal 2023

SEMrush is momenteel één van de beste SEO tools op de markt. De tool is compleet, kan je binnen elke onderdeel van SEO ondersteunen en is ontzettend innovatief.

Naast SEO, ondersteunt SEMrush je ook binnen andere facetten van online marketing. Denk bijvoorbeeld aan betaald adverteren. Het is een relatief prijzige tool, maar dat is het ook meer dan waard. Voor wie actief met SEO bezig is kan SEMrush écht het verschil maken.

Tijdens Black Friday en Cyber Monday is de actie dat je bij aanschaf van een SEMrush account liefst 30% korting krijgt! Afhankelijk van het gekozen pakket kan dat tot $900 schelen! En onder het mom van ‘growth won’t wait’ is de actie ook nu al geldig!

» Pak deze deal

3. SERanking – 20% + 20% korting (=36%!)

seranking black friday 2023 deal

SERanking is eigenlijk een alles-in-één SEO tool, maar staat vooral bekend als rank tracker, oftewel het bijhouden van je zoekwoorden

Het grote voordeel van SERanking in vergelijking met concurrenten is dat je zelf kan bepalen wat je nodig hebt. Je bepaalt dus bijvoorbeeld zelf hoeveel zoekwoorden je wilt meten en hoe vaak die rankings geüpdatet moeten worden. Bij SERanking kan je dus soort van je eigen prijs bepalen.

Tijdens de Black Friday periode heeft SERanking een scherpe deal lopen. Bij het afsluiten van een jaarabonnement krijg je 20% korting, en daar bovenop nog eens 20% Black Friday korting. Met deze SERanking 20+20% Off actie bespaar je tot €1.000 in een jaar.

» Pak deze deal

Dit artikel is geschreven op 25 november 2019 en is op 17 oktober 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketing/black-friday-deals/feed/ 0
Is SEO nieuw voor jou? Deze 10 belangrijke SEO-getallen moet je kennen! https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-belangrijke-getallen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-belangrijke-getallen/#respond Mon, 06 Nov 2023 05:42:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/seo-belangrijke-getallen/

Inhoudsopgave

Maar om het voor jou als beginnende SEO’er zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik 10 belangrijke waardes en getallen die je zeker moet kennen.

Let’s do this.

Organisch verkeer

Het doel van SEO is om het aantal bezoekers van je website te verhogen doordat je de organische vindbaarheid van je website verbetert.

Het gaat niet om het aantal bezoekers die via advertenties of social media binnen komt. Het is zowel voor, tijdens als na dat je bezig bent geweest met SEO, belangrijk om te weten hoeveel organische bezoekers je website heeft of heeft gehad.

En het achterhalen van het aantal bezoekers doe je door middel van Google Analytics.

Als je website nog geen Google Analytics 4 heeft, dan adviseer ik je om mijn blog te lezen genaamd: In 2 stappen naar een Google Analytics teller op je WordPress website.

In Google Analytics 4 vind je onder het kopje ‘Acquisitie’ precies hoeveel bezoekers op je website zijn gekomen via Google door te kijken naar het organic search, ofwel het organisch verkeer.

Gemiddelde sessieduur

Het hebben van bezoekers is niet per se iets waar je gelukkig van wordt. Het hebben van de juiste bezoekers wel.

Want wanneer jij alleen skateboards verkoopt en 99% van je bezoekers is ouder dan 80 jaar, dan durf ik te zeggen dat jij niet veel omzet uit je website haalt.

Maar hoe weet je dan wat de juiste bezoekers zijn? Dat zijn bezoekers die veel klikken, scrollen, aankopen doen en dus lang op je website blijven!

En hoe lang een bezoeker gemiddeld op je website blijft, dat noemen we de gemiddelde sessieduur.

Ook een belangrijke waarde die terug te vinden is in Google Analytics 4.

Gemiddelde sessieduur

Bouncepercentage

Maar wat nou als mensen je website helemaal niet lang bezoeken? Wat nou als mensen je website in minder dan 10 seconden bekijken en vervolgens vertrekken zonder enige interactie of het bezoeken van andere pagina’s of schermen?

Dan spreken we van een bounce.

Het bouncepercentage is het percentage sessies dat geen sessie met engagement is.

Is een hoog bouncepercentage dan per definitie slecht?

Zeker niet. Als je bijvoorbeeld een blog hebt, dan kan het zijn dat je bouncepercentage hoger ligt dan normaal.

Daarom zeg ik ook altijd: stuur nooit op bouncepercentage, maar stuur bijvoorbeeld op het aantal leads dat je binnen krijgt.

Ik heb liever een bouncepercentage van 90% met 10 leads per maand, dan een bouncepercentage van 20% met 1 lead per maand.

Maar bij sommige pagina’s zegt het bouncepercentage wel degelijk wat. Ook het bouncepercentage kan je terugvinden in Google Analytics 4 en wel op de volgende plek:

Bouncepercentage

Weergaven per sessie

Een andere indicator dat je de juiste bezoekers op je website krijgt is de weergaven per sessie. Dit geeft je inzicht in hoe vaak gebruikers schermen of pagina’s bekijken tijdens een sessie op je website of in je app.

Het kan helpen bij het analyseren van de betrokkenheid van gebruikers en het begrijpen van het gedrag van bezoekers.

Google Analytics 4 berekent dit voor je door de som van gebeurtenissen van app-schermen en web-pagina’s te delen door het totale aantal sessies.

Weergeven per sessie

Doorklikratio (CTR)

Doorklikratio oftewel de click trough rate geeft aan hoeveel procent van de mensen doorklikken op jouw zoekresultaten.

Stel dat jij op nummer 1 staat op een zoekwoord en stel dat 100 mensen per maand op dat zoekwoord zoeken.

Wanneer 40% op jouw zoekresultaat klikt, dan heb je een CTR van 40%. De CTR van je zoekwoorden kan je terugzien in Google Search Console.

Kijk maar!

Doorklikratio

Tip: Heb je nog geen Google Search Console? Lees dan mijn blog Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen.

Het woord doorklikratio kan ook binnen andere situaties worden gebruikt, maar over het algemeen gaat het over het doorklikpercentage van je zoekresultaten.

Denk bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat doorklikt op een knop binnen je homepagina of het aantal klikt op je pop-up.

Laadtijd van je website

De laadtijd van je website is verschrikkelijk belangrijk. Je herkent het zelf misschien ook wel.

Je klikt op een website… Je wacht 7 seconden…

en je klikt weer weg.

Voor de gebruiker en ook voor Google is de laadtijd erg belangrijk. Inmiddels is de laadtijd dan ook een officiële Google ranking factor.

Oftewel: lange laadtijd = slecht(er) scoren. Voor het analyseren van de laadtijd van je website adviseer ik twee tools: GT Metrix en PageSpeed Insights.

Beide tools geven niet alleen aan hoe snel je website is, maar geven ook aan wat er goed is, wat er beter kan en wat er fout gaat!

PageSpeed Insights

Verwijzende domeinen

Linkbuilding is verschrikkelijk belangrijk en een van de belangrijkste onderdelen van SEO.

Naast dat de kwaliteit van links zo goed mogelijk moet zijn, is het ook belangrijk dat je voldoende links hebt. Voldoende links vanaf voldoende domeinen.

Want 100.000 links vanaf 1 domein zijn niet zoveel waard. En daarom is het aantal verwijzende domeinen erg belangrijk en een directe indicatiefactor of je goed scoort.

Hoe meer domeinen, hoe beter je scoort. En hoe hoger de kwaliteit van dat domein, hoe groter de kans dat de kwaliteit van jouw website daardoor in de ogen van Google ook stijgt.

Backlinks

Pagina en domein autoriteit

Het bepalen of een linkprofiel van een website goed is, is lastig wanneer het duizenden links betreft. Daarnaast is het ook altijd een beetje eigen interpretatie.

Die eigen interpretatie hebben bekende SEO tools als MOZ, Semrush of Ahrefs ook.

Door middel van een domein autoriteit een pagina autoriteit vertellen deze SEO tools hoe goed je linkprofiel volgens hun is. In de basis is dit een erg handige en belangrijke waarde.

Want wanneer een concurrent een hogere autoriteit heeft, dan scoort hij vaak beter binnen Google.

Let wel op: omdat dit cijfers zijn van tools en niet van Google mag je hier nooit blindelings op sturen. Een hoge autoriteit betekent niet automatisch dat een website beter vindbaar is.

Domein autoriteit

Zoekvolume

De basis van een goede SEO strategie zijn de zoekwoorden. Zonder de juiste zoekwoorden kan het maar zo zijn dat je blogs/landingspagina’s niet goed gevonden worden en geen bezoekers generen.

Het is dan vooral belangrijk dat je weet hoe vaak er gemiddeld per maand op een zoekwoord gezocht wordt.

Mijn favoriete tool om zoekvolumes van zoekwoorden te achterhalen is KWFinder.

Daarmee kan je per maand meer dan genoeg volumes achterhalen van zoekwoorden.

Pro tip: KWFinder is ook gratis te gebruiken. Dan kan je 5 keer per dag de volume van een zoekwoord achterhalen. Klik hier om een gratis account aan te maken.

En als je nog niet goed weet hoe je de juiste zoekwoorden kan bepalen, dan adviseer ik je mijn blog te lezen: Zo kun je de beste zoekwoorden bepalen!

Geïndexeerde URL’s

Vraag je je af waarom je niet veel bezoekers hebt op je website? Vraag je je ook af of je wel voldoende content hebt en hoeveel content je beste concurrenten hebben?

Dat kan je super gemakkelijk achterhalen door in Google het volgende in te typen:

site:’https://jouwwebsite.nl’

Als je dit voor jouw website doet moet je de URL tussen de haakjes, inclusief de haakjes, vervangen door jouw website. Bij mij wordt dat dan:

site:https://onlinemarketingagency.nl

Geïndexeerde URL’s

Je krijgt meteen te zien hoeveel geïndexeerde URL’s je website heeft. Heb je 10 geïndexeerde URL’s?

Ga aan de slag met het schijven van content! Heb je duizenden geïndexeerde URL’s maar niet voldoende bezoekers op je website?

Optimaliseer de teksten.

Succes!

Ik heb je 10 SEO-waardes verteld die je als beginnende SEO’er moet kennen.

Het is aan jou om hier nu mee aan de slag te gaan en optimalisaties toe te passen om deze cijfers positief te beïnvloeden.

Succes en als je vragen hebt, dan weet je me te vinden!

Dit artikel is geschreven op 13 mei 2019 en is op 6 november 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-belangrijke-getallen/feed/ 0
Wat is de Marktplaats Pro Admarkt https://onlinemarketingagency.nl/marketing/wat-is-de-marktplaats-pro-admarkt/ https://onlinemarketingagency.nl/marketing/wat-is-de-marktplaats-pro-admarkt/#respond Mon, 23 Oct 2023 11:52:29 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/wat-is-de-marktplaats-pro-admarkt/

Inhoudsopgave

De Marktplaats Pro Admarkt kan jou op verschillende manieren helpen. Het kan je producten bij meer klanten onder de aandacht brengen, je helpen je voorraad te beheren en een beter inzicht geven in de waarde van wat je verkoopt. Belangrijk: Je hebt geen KvK-nummer nodig, maar het maakt het aanmelden wel heel wat sneller.

Wat is het verschil tussen de Admarkt en de Pro Admarkt?

Om echt het verschil tussen de Admarkt en de Pro Admarkt uit te leggen, hebben wij een overzicht gemaakt tussen de kenmerken van beide opties.

De Admarkt (“standaard” marktplaats):

  • Biedt gratis advertenties aan (of per advertentie betalen in bepaalde rubrieken)
  • Vooraf betalen, en zekerheid over de kosten
  • Eenvoudig adverteren, ook zonder veel marketingervaring

De Pro Admarkt:

  • Alleen betalen voor échte kliks. Dit kan al vanaf €0,01 per klik.
  • Met Pro AdMarkt kan je ook geautomatiseerd adverteren of het adverteren uitbesteden. Aan OMA, bijvoorbeeld! (We zijn schaamteloos)
  • Geen opstartkosten, geen contractkosten en ook geen minimum contractduur. Je kunt dus stoppen wanneer je wilt.

Hoe kan ik upgraden naar de Marktplaats Pro Admarkt?

Dit kan gewoon op de website van Marktplaats Zakelijk! Ook als je al een Admarkt-account hebt. Je vult je gegevens in, gaat akkoord en klaar is Kees. Dit proces gaat heel wat sneller als je je KvK-nummer klaar hebt liggen.

Als je geen zin hebt om door meerdere schermen heen te klikken, of gewoon liever iemand spreekt, bieden ze je hun gratis ondernemersdesk aan met wie je gewoon kan bellen.

Voorbeelden van Marktplaats advertenties

Hoe ziet een Marktplaats Pro Admarkt advertentie er uit? Eigenlijk niet zo anders dan andere Marktplaats advertenties! Namelijk zo:

Marktplaats Pro advertentie 1
Marktplaats’ eigen voorbeeld van een Pro Advertentie
Afbeelding Marktplaats Ad 1

Nu je weet wat de Pro Admarkt is, heb je misschien al gedacht dat je daar zelf op kan gaan adverteren! Dan is de volgende stap een account aanmaken en hier hebben we een blogartikel voor geschreven! Mocht je daar toch nog hulp bij nodig hebben, of bij één van de andere stappen van adverteren op de Marktplaats Pro Admarkt, neem dan gerust contact op met ons.

Dit artikel is geschreven op 28 september 2022 en is op 23 oktober 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketing/wat-is-de-marktplaats-pro-admarkt/feed/ 0
11 bewezen AI-toepassingen voor (online) marketeers https://onlinemarketingagency.nl/ai/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/ https://onlinemarketingagency.nl/ai/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/#comments Thu, 05 Oct 2023 08:39:01 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/

Inhoudsopgave

In de afgelopen maanden hebben mijn team en ik allerlei tools geprobeerd, getest en weer het raam uit gegooid.

Maar er zijn ook een hoop toepassingen die we wél gebruiken. En dat zijn er op dit moment maar liefst 11.

SEO & AI

Je kan ChatGPT en andere AI-tools ontzettend goed gebruiken voor SEO. Zo goed zelfs dat ik er een volledig artikel aan heb gewijd. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken voor de research, het daadwerkelijke werk of het controleren van je werk.

ChatGPT zet je bijvoorbeeld in voor de volgende SEO-werkzaamheden:

  • Zoekwoorden achterhalen / zoekwoordenonderzoek
  • Tussenkopjes bedenken voor je blogs
  • Longtail zoekwoorden achterhalen
  • Gerelateerde termen achterhalen
  • Intentie van zoekwoorden achterhalen
  • Technische optimalisatie / SEO audit
  • Structured data / schema maken
  • Inspiratie opdoen voor je URL / Menu structuur  

Research algemeen

Ik gebruik AI bijna dagelijks voor het doen van research.

Bijvoorbeeld:

  • Als ik meer wil weten over de doelgroep van mijn klanten
  • De drijfveren van de persoon waarmee ik een salesgesprek heb
  • Input voor mijn content
  • Ideeën voor een nieuw e-book

En nog veel meer.

Dus ga je ergens mee aan de slag en lees je je normaal altijd goed in aan de hand van blogs en artikelen? Probeer het nu eens via ChatGPT!

Stel een paar kritische vragen en je krijgt in een korte tijd meer dan genoeg informatie voorgeschoteld.

Snippets maken (Opus Clips)

Dit is één van de functies waar ik de laatste tijd het meest enthousiast over ben.

Ik heb namelijk al enige tijd een eigen podcast. Maar het delen van die podcast deed het nooit goed op social media.

En dus besloten we er snippets van te maken. Dit deed een externe videograaf. Dit kostte een paar honderd euro per maand en een heleboel tijd.

Maar met een abonnement van ongeveer 40 dollar kan je bij Opus Clips in een half uur tijd 15 tot 20 snippets maken van je video.

Vervolgens doe je ook nog eens heel eenvoudig wat aanpassingen zodat de de snippets precies bij jou en je huisstijl passen.

Zo’n snippet komt er dan zo uit te zien:

Inmiddels heb ik al zeker 100+ mensen verteld over Opus. Want zeker als je een podcast hebt of aan je personal brand wilt werken, is dit fantastisch.

Als je al video content hebt, dan zit je op een goudmijn. Want je kan er honderden snippets van maken.

Opus pro clips

Je podcast bewerken

Met de komst van Nick haalden we bij OMA video- en podcastkennis in huis. Hij vond het leuk en was er goed in.

Daarnaast werkten we ook met een externe videograaf. Maar dat was omdat het budget er was.

Mocht je nou geen Nick of geen budget hebben, dan zijn er ook AI-tools die je podcast kunnen bewerken. Denk aan:

  • Podcast editing software (algemeen)
  • Ondertitelen
  • Audio optimaliseren (verbeteren)
  • Software die vervelende of onbedoelde geluiden eruit kan halen (bijvoorbeeld achtergrondgeluid)

Er zijn tools die alles kunnen en er zijn tools die slechts een deel kunnen. Daarmee doe ie voor een paar tientjes iets wat normaal gesproken honderden euro’s per maand kost.

En ook nog eens in een korte tijd. Zonder voorkennis te hebben.

Achtergronden weghalen van foto’s

Achtergronden van foto’s verwijderen is (waarschijnlijk) niet iets wat je elke dag doet. En het is ook niet gigantisch moeilijk met bijvoorbeeld en Photoshop, maar er zijn ook AI-tools die het kunnen.

Vaak zijn ze gratis en meestal is het verwijderen van de achtergrond maar een paar seconden werk.

Scheelt je dus weer een Adobe licentie en elke keer een paar minuten tijd.

Daar houden we van.

Foto’s aanpassen (Adobe Generative Fill)

Net zoals het verwijderen van de achtergrond, zijn er ook genoeg tools waarmee je een deel van een afbeelding kan selecteren en vervolgens kan intypen wat je graag aangepast wilt zien.

Hier is Adobe met zijn Generative Fill momenteel een van de bekendste van.

Een mooi voorbeeld dat we laatste zelf gebruikten voor een van onze klanten:

De klant heeft een rode website en tijdens een fotoshoot had ze een rode jurk aan. Dat was niet helemaal mooi op de website.

En dus besloten we om de jurk blauw te maken. Normaal zou je daar met Photoshop best lang over doen. Het kan soms echt een priegelwerk zijn.

Maar met de Generative Fill-functie was het 3 seconden werk en het zag er ook nog eens extreem goed uit. Dat hadden we met de hand nooit zo snel voor elkaar kunnen krijgen.

Naast het aanpassen van het beeld zelf, kan je ook de foto uitbreiden, items toevoegen die niet bestaan, etc.

Als jij het kan bedenken, kan Adobe het maken.

 Generative Fill-functie van Adobe

Niet bestaande foto’s / afbeeldingen

In bovenstaand voorbeeld had je een foto met een rode jurk. Maar wat nou als er helemaal geen foto’s of afbeeldingen zijn?

Dan moest je vroeger iemand bellen die dat voor je ging maken.

Maar vandaag de dag heb je daar ook al AI tools voor. De bekendste (die wij zelf ook gebruiken) is Midjourney.

Stel dat je een blog hebt waar je vegan recepten maakt en deelt. Je foto’s waren of niet goed of je bent vergeten om überhaupt foto’s te maken van die kikkererwtencurry.

Nou, dan kan je met en Midjourney de afbeeldingen toch maken. En als je dat goed doet, ziet niemand het verschil.

Dit opent voor een hele hoop mensen veel kansen, omdat je niet meer hoeft te investeren in dure fotocamera’s of mensen die voor jou foto’s komen maken.

Niet bestaande afbeeldingen maken

Tekstueel (herschrijven, spellingcheck en samenvatten)

Geloof het of niet, maar ik schrijf niet altijd even makkelijk.

En zeker voor een goede eerste zin op LinkedIn of een e-mail heb ik wel eens hulp nodig. Vervolgens vraag ik ChatGPT om 20+ openingszinnen te schrijven.

Daar zit er altijd wel één tussen die ik zelf nog iets kan aanpassen zodat het perfect wordt.

Hetzelfde geldt voor spelling. Ik probeer al mijn uitingen door een aantal tools heen te gooien. Die halen ze er namelijk sneller uit dan ik zelf.

Daarnaast gebruik ik AI ook voor het (her)schrijven van teksten.

Eén van de dingen waar ik vroeger bijvoorbeeld echt een hekel aan had was het schrijven van een meta titel en meta omschrijving.

Dat kostte me soms wel 10 minuten per stuk. Met AI kost je dat nu nog maar 1 minuut.

Tot slot kun je AI ook gebruiken om content samen te vatten.

Stel dat je je moet houden aan een bepaald aantal woorden of stel dat je geen zin hebt om dat  lange artikel van 3000+ woorden te lezen, dan gebruik ik AI om het samen te vatten.

Teksten herschrijven, spellingcheck en samenvatten met ChatGPT

Maar gebruik de output absoluut niet 1-op-1. Maak het eigen, zodat de content perfect aansluit bij je bedrijf en je doelgroep.

Lees in dit blog verder over de valkuilen van AI en leer van onze fouten.

Hyper gepersonaliseerde video’s maken (BHuman & Heygen)

Terwijl ik dit artikel schrijf, zijn we hier volop mee bezig. Ik wil namelijk op schaal gepersonaliseerde video content kunnen maken.

Dit kan namelijk echt veel betekenen voor je personal brand of onderneming.

Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde video voor nieuwe klanten of bijvoorbeeld een persoonlijk felicitatie op LinkedIn als iemand jarig is.

 Of bijvoorbeeld voor iemand die al een jaar klant is of het personaliseren van outreach!

Chatbot

Een chatbot is niet iets wat je even aanschaft en op je website zet. Een chatbot moet getraind worden en je moet er zelf ook een hoop aan doen.

Als je dat hebt staan, kan het je klantcontact wel drastisch verminderen. Denk aan vragen over:

  • Levertijd
  • Beschikbaarheid
  • Prijs
  • Onderhoud
  • En ga zo maar door

Ja, dat zijn allemaal B2C gerelateerde onderwerpen. Maar een chatbot kan natuurlijk ook B2B gebruikt worden.

Productomschrijvingen op grote schaal maken

Een toepassing die ik laatst voorbij zag komen op LinkedIn was een nieuwe tool waarmee je op schaal productomschrijvingen kan maken.

Je geeft aan welke taal het moest zijn, wie de doelgroep is, wat de tone of voice moet zijn, de gewenste lengte, etc.

Vervolgens kan je op schaal unieke productomschrijvingen laten maken.

Wij zijn dit nu aan het testen en hebben het bij een aantal klanten ook al geïmplementeerd.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/ai/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/feed/ 2 Het grootste nadeel van Off Page SEO #seo #linkbuilding nonadult
Marketing bureau kiezen: 12 vragen die je jezelf moet stellen https://onlinemarketingagency.nl/marketing/marketing-bureau-kiezen/ https://onlinemarketingagency.nl/marketing/marketing-bureau-kiezen/#respond Sun, 17 Sep 2023 09:51:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/marketing-bureau-kiezen/

Inhoudsopgave

Superhandig, maar geen van die blogs gaat in op welke vragen je jezelf moet stellen voordat je een marketing bureau gaat kiezen.

Terwijl die vragen juist minstens zo belangrijk zijn om een bureau te vinden dat echt bij je past en waarmee je een langdurige en bovenal vruchtbare samenwerking aan kan gaan.

Stel jezelf dus eerst onderstaande vragen en je zult zien dat je veel beter kunt beslissen of een bureau goed bij je gaat passen … of dat je beter nog even verder kunt zoeken naar een geschikte partner (op marketinggebied dan hè).

1. Wat is het verhaal van jouw organisatie?

Voordat je naar een marketingbureau stapt, is het goed om na te denken over het verhaal van jouw bedrijf. Het is namelijk erg belangrijk om na te denken wie je bent, waar je heen wilt en wat het doel is.

Wil je een betere wereld door middel van je producten? Ligt je focus op zoveel mogelijk geld verdienen? Of merk je dat je tegen een plafond aanzit en externe hulp nodig hebt?

Dit alles moet namelijk passen bij het marketingbureau waar je voor kiest. Zo zijn er marketingbureaus die zich specialiseren op non-profit organisaties, e-commerce of bijvoorbeeld B2B leadgeneratie.

Daarnaast wil het bureau natuurlijk ook dat hun medewerker matcht met jou en jouw business. En daar kan het nadenken over je verhaal ook aan bijdragen, omdat ze misschien iemand in dienst hebben die dezelfde waarden ook belangrijk vindt.

Dat vergroot de kans op een goede fit!

Tip: denk goed na over de missie en visie van je bedrijf. Maak gebruik van de Golden Circle van Simon Sinek om te achterhalen waarom je doet wat je doet.

2. Heb je persona’s? Zo niet, wie is je ideale klant?

Het is nu duidelijk wie je bent en wat je doel is. Vervolgens is het belangrijk om te weten wie je wilt bereiken. Oftewel, wie je ideale klant is.

De beste manier om daar antwoord op te geven is het gebruiken van buyer persona’s. Een persona is niks anders dan het gezicht en identiteit beschrijven van je ideale klant.

Denk aan:

  • Naam
  • Leeftijd
  • Inkomen
  • Opleiding
  • Interesse
  • Woonplaats
  • Hobby’s
  • Gezinssamenstelling
  • Pains (pijnen waar je klant tegenaan loopt)
  • Gains (zaken waar je klant blij van wordt)
  • Websites die hij / zij bezoekt
  • Wat voor auto hij / zij rijdt
  • En ga zo maar door

Je snapt het wel! Alle informatie die er nodig is om zo concreet mogelijk duidelijk te maken wie je ideale klant is.

En dat is belangrijk, want daar moeten alle kanalen en uitingen die je online doet goed bij aansluiten. Bij alles wat je doet moet je je afvragen ‘Wat zou Pietje daarvan vinden?’.

3. Welke marketingkanalen heb je tot nu toe al ingezet?

Nu je persona’s concreet zijn, is de volgende stap het noteren van alles wat je op het gebied van marketing al gedaan hebt. Begin eerst op macro niveau.. Denk bijvoorbeeld aan:

  • SEO
  • SEA
  • E-mail marketing
  • Social media adverteren
  • LinkedIn, Meta, TikTok?

Ga vervolgens ook de diepte in. Wat heb je precies gedaan? Heb je teksten geschreven op basis van zoekwoorden? Heb je advertenties opgezet op basis van specifieke zoektermen? Of heb je retargeting gedraaid op specifieke landingspagina’s?

Dit hoeft niet tot in detail beschreven te worden, maar het is belangrijk om te weten wat je gedaan hebt en tot welk resultaat dit heeft geleid.

Over die resultaten wil ik het nog even hebben, want was het in eerste instantie meetbaar wat het resultaat was van jouw inspanningen? En zo ja, wat was het dan precies?

Waren dit een specifiek aantal leads? En was dat voor jou succesvol of niet?

Dit is belangrijk, omdat je marketingbureau hierop voort kan borduren of kan bepalen waar de kansen liggen.

4. Hoe is je kennis over online marketing?

Als je vraag 2 goed hebt beantwoord richting je marketingbureau, dan kunnen ze deze vraag al deels zelf invullen. Aan de hand van je acties, je opmerkingen en je resultaten kunnen ze dit al aardig inschatten.

Maar toch is het goed om hierover na te denken. Want als je zelf goed bent in teksten schrijven, dan kan jij bijvoorbeeld een deel van het werk uit handen nemen. En dat bespaart geld.

En wanneer je bijvoorbeeld totaal niet goed bent met Meta adverteren, dan is het misschien logisch dat je advertenties niet rendeerden. Dan ligt het misschien niet aan je doelgroep, maar aan je targeting en de content.

Aangezien wij de trajecten met onze klanten altijd als samenwerking zien, is het goed om aan te geven wat elkaars sterktes en zwaktes zijn. Daar kan je elkaar namelijk aanvullen.

5. Hoeveel uur heb jij of je team per week beschikbaar voor online marketing?

Dit sluit goed aan bij de laatste zin van vraag 4. Want in een samenwerking draait het vooral om verwachtingen. Wat kan je doen en wanneer kan je dit af hebben?

Om op dat laatste antwoord te geven, moet je weten hoeveel uur jij of je team per week of per maand kan besteden aan online marketing. Heb je maandelijks 1 uur tijd om te bellen? Of kan je zelf 2 uur per dag aan de slag met marketing?

Dat is cruciaal om te weten voor je marketingbureau. Wanneer zij namelijk een actie of campagne willen opzetten en ze jouw feedback nodig hebben, dan willen ze weten wanneer ze dit kunnen verwachten.

Want je wilt niet dat je op elkaar zitten wachten :-).

6. Wat zijn je doelstellingen?

We hebben nu de high level zaken gehad en het is tijd om de data en cijfers in te duiken. Het is tijd om concreet te worden.

Want bij marketing draait het allemaal om de data. De volgende vraag gaat over je doelstellingen. Want wat is het precies dat je wilt bereiken?

Voor de ene persoon kan 1 klant per maand veel zijn en voor iemand anders kan 10 klanten per dag weinig zijn. Wat zijn jouw doelstellingen die je graag wilt bereiken?

En wanneer wil je ze bereiken? Is dat morgen? Of wil je je doelstellingen volgend jaar pas halen? Op basis van die antwoorden kan je je marketingtechnieken en -kanalen wederom bepalen.

7. Wat is je marketingbudget?

Omdat je je doelstellingen hebt bepaald, weet je waar je heen wilt. Vervolgens moet je nagaan wat het bedrag is wat je ervoor over hebt om die doelstellingen te behalen.

Oftewel, het marketingbudget. Dit is het totale budget wat ervoor moet gaan zorgen dat jij de doelstellingen behaalt.

Dit is dus inclusief advertenties, manuren die je moet inkopen en eventuele andere externe hulp voor bijvoorbeeld het maken van een video.

Nu denk je misschien: ‘Hoe kan ik goed antwoord geven op deze vraag?’. Daar gaan we je in de volgende vragen bij helpen, want wij horen altijd graag wat jouw marketingbudget is.

Dan weten we namelijk al snel hoe jij over marketing denkt, wat de mogelijkheden zijn binnen je bedrijf en of het ook allemaal realistisch is.

8. Wat levert een klant jou gemiddeld op?

Nu is het tijd om je marketingbudget te toetsen. Want is het bedrag dat je ervoor wilt betalen realistisch? Is het misschien veel te weinig? Of veel te veel?

Daar gaan deze vragen je bij helpen. De eerste vraag is ‘Wat levert een klant jou gemiddeld op?’. Om op die vraag antwoord te geven moet je jouw totale omzet delen door het totaal aantal klanten die je hebt.

Stel dat je €100.000 omzet hebt en 100 klanten, dan levert elke klant jou gemiddeld €1000 op. Natuurlijk is dit geen heilig getal, omdat je verschillende klanten kan bedienen en verschillen producten hebt.

Maar het is wel belangrijk om te weten. Waarom? Daar komen we zo op.

9. Wat mag een klant jouw kosten? (CAC)

De CAC, ook wel customer acquisition cost, geeft aan hoeveel elke klant heeft gekost om binnen te halen. Stel dat je zelf €20.000 uitgegeven hebt aan marketing om de eerdergenoemde 100 klanten en €100.000 binnen te halen.

De €20.000 moet je delen door 100 om de CAC te berekenen. Oftewel, de CAC is €200.

Dat betekent dat het €200 kost om een klant binnen te halen. Nu je dat weet, is mijn vraag eigenlijk heel simpel: past dat binnen jouw verdienmodel?

Als het antwoord ‘Ja’ is, dan zou je in eerste instantie de focus moeten liggen op meer klanten. Want dit past binnen je bedrijf. Mijn advies zou dan eerst zijn om meer volume te draaien, zodat je later je CAC weer naar beneneden kan brengen.

Stel dat je antwoord ‘nee’ is. Oftewel, die €200 is te veel voor het binnenhalen van een nieuwe klant. Dan is mijn volgende vraag: hoeveel mag een klant jou wel kosten? Is dat €100? Of is dat misschien wel €20?

10. Wat is de life time value (LTV) van jouw klant?

De vragen die tot nu toe zijn gesteld, zijn bewust in deze volgorde gesteld.

Bij vraag 8 vroeg ik namelijk wat een klant jou gemiddeld oplevert (per jaar). Maar het kan natuurlijk zo zijn dat iemand gemiddeld 3 jaar klant bij je is en niet 1 jaar. Daar komt de lifetime value (LTV) om de hoek kijken. Je kijkt dan niet specifieke naar een jaar, maar naar de gehele periode dat iemand klant bij je is.

Het kan namelijk zo zijn dat ze het eerste jaar maar €1000 spenderen, maar het tweede jaar €5000 en het derde jaar €10.000. En als jouw doelstelling is (vraag 6) dat je over 5 jaar de grootste wilt zijn dan Nederland, dan moet je ook lange termijn denken.

En dan is de LTV heel belangrijk, want op basis daarvan kan je keuzes gaan maken (waaronder biijvoorbeeld wat je marketingbudget moet zijn ).

Nu je dit weet, wil ik dat je zelf eens de rekensom gaat maken met bovenstaande vragen. Is je marketingbudget reëel? Ga je met je huidige cijfers je doelstellingen bereiken? Moet er niet eerst intern wat worden geoptimaliseerd voordat je met een externe partij aan de slag gaat?

Dat zijn allemaal dingen waar je over na moet denken en waar deze vragen je bij gaan helpen.

11. Wat is het conversiepercentage van je website?

Ik snap dat de vragen tot nu toe pittig voor je waren, maar ze zijn echt ontzettend belangrijk voor je business. Het is nu tijd om wat luchtigere marketingvragen te beantwoorden.

Want is je website volledig meetbaar en zijn al je conversies gekoppeld? Zo niet, dan moet je dat vandaag nog regelen. Mocht alles wel meetbaar zijn, dan ben ik erg benieuwd naar het conversiepercentage.

Is dat 1% of ligt hij eerder tegen de 5%? Afhankelijk van je product, prijs, niche en conversiemogelijkheid kan dat erg verschillen. Een webshop heeft gemiddeld namelijk een ander conversiepercentage dan een B2B leadgeneratie website.

Het conversiepercentage is zo belangrijk omdat het aangeeft hoe goed je website ingericht is. Als je website een laag conversiepercentage heeft, dan kan dat namelijk betekenen dat je website niet optimaal ingericht is.

Maar het kan ook betekenen dat de traffic die je binnenhaalde niet relevant is, maar dat is een ander verhaal.

12. Hoeveel bezoekers heeft jouw website per maand?

Door naar luchtige vraag nummer 2 en vraag 12 in totaal: hoeveel bezoekers heeft je website per maand? Zijn dat er 100.00? Of zijn dat er 500?

Afhankelijk van je niche kan dat veel of weinig zijn. Ik heb een klant die met 100 relevante bezoekers per week een business kan draaien. Maar ik heb ook ooit voor een klant gewerkt met 10.000 bezoekers per week en die hield er maandelijks nauwelijks iets aan over.

Een aantal bezoekers zegt per definitie niks, maar met alle voorgaande antwoorden maakt dat aantal het plaatje wel compleet.

Dit artikel is geschreven op 16 december 2020 en is op 17 september 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketing/marketing-bureau-kiezen/feed/ 0
14 affiliate marketing tips voor adverteerders https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-tips-adverteerders/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-tips-adverteerders/#respond Mon, 21 Aug 2023 07:41:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/affiliate-marketing-tips-adverteerders/

Inhoudsopgave

Helaas kom je weinig blogs tegen die tips geven voor de affiliate adverteerders. Voor de andere kant. Voor de website of webshopeigenaren die met affiliate marketing meer omzet willen binnenhalen.

Dus het leek mij hoog tijd om ook daar een blog voor te schrijven.

Tip 1: Ken de verschillende affiliate verdienmodellen

Voordat je met affiliates aan de slag gaat, moet je eerst goed nadenken over welk verdienmodel je wilt hanteren.

De meest gebruikelijke methode is dat je een vergoeding aan de publisher betaalt wanneer iemand een aankoop doet binnen je website. Dat wordt ook wel Pay Per Sale (PPS) genoemd.

Maar er zijn ook andere methodes:

  • Pay Per Lead (PPL): je betaalt een vergoeding wanneer je een lead hebt binnengehaald. Dit kan een inschrijving op een nieuwsbrief of bijvoorbeeld een offerte aanvraag zijn.
  • Pay Per View (PPV): je betaalt een vergoeding voor het aantal keren dat een banner is bekeken. Dit kan bijvoorbeeld via het Google Display netwerk.
  • Pay Per Click (PPC): je betaalt een bedrag wanneer iemand op de affiliate link klikt.

Ga goed na welk verdienmodel past bij jouw bedrijf, jouw marketingstrategie, jouw marges en je publishers. Pay Per Sale (PPS) is een goed en veilig verdienmodel om mee te starten. Wij hebben er zelf ook de beste ervaringen mee!

Tip 2: Welke affiliate marketingprogramma’s zijn er allemaal?

In de wereld van affiliate marketing zijn er meerdere grote partijen. Zowel nationaal als internationaal.

Welk partij het best bij jou past? Dat is geheel afhankelijk van je niche, wensen, eisen en doelen. Daar moet je helaas echt zelf achter komen.

Wel kunnen wij de affiliate partijen waar wij ervaring mee hebben met je delen:

  • Daisycon
  • TradeTracker
  • Awin
  • PayPro
  • Plug & Pay
  • Tradedoubler
  • Bol.com
  • Amazon

Tip 3: Zet een pagina op je website waarin je aangeeft dat je een affiliate programma hebt

Het wordt vaak gedacht dat nieuwe publishers je vinden door binnen het affiliate netwerk op zoek te gaan. Dat klopt, maar er is nog een manier om nieuwe publishers te verkrijgen.

Je kan hier namelijk zelf ook actief mee aan de slag gaan. En één van de methodes die goed werkt maar vaak vergeten wordt, is het hebben van een pagina binnen je website waarin je aangeeft dat je samenwerkt met publishers.

Je kan hier aangeven welke commissies je hanteert, naar wat voor publishers je op zoek bent, welke voorwaarden je stelt en meer.

Klanten die iets bij je kopen kunnen namelijk ook publisher zijn of in de toekomst publisher worden.

Tip 4: Wees helder in je voorwaarden richting de publishers

Binnen de verschillende affiliate netwerken kan je aangeven wat jouw voorwaarden zijn. Maak daar gebruik van!

Dit voorkomt namelijk problemen in een later stadium.

Geef hier bijvoorbeeld aan dat:

  • Bepaalde producten niet gebruikt mogen worden (omdat niemand anders het product verkoopt)
  • Bepaalde banners wel of niet gebruikt moeten worden
  • Shopping campagnes wel of niet mogen
  • Google Ads campagnes wel of niet mogen.

Tip 5: Bepaal per publisher de commissie

De ene publisher is de andere niet. Waar de één misschien alleen je feed meeneemt in zijn of haar website, zal de andere complete blogs over je schrijven, je bedrijf reviewen, je meenemen in de feed, content delen op socials en je meenemen in de nieuwsbrief.

Speel daar met de commissies op in. Beloon publishers die zich echt voor je merk inzetten. Dat zijn namelijk de affiliates die het best scoren en jou de meeste omzet bezorgen.

Jij zou toch ook meer willen verdienen als je hard werkt en meer oplevert?

Tip 6: Zorg ervoor dat de website van de publisher kwalitatief en relevant is

Bij het kiezen van een publisher zijn er veel dingen belangrijk. Maar de belangrijkste zijn kwaliteit en de relevantie van de website waar ze jou op gaan promoten.

Ten eerste moet de niche of het onderwerp aansluiten bij jouw doelgroep. Dus een website over fietsen past niet bij jouw webshop voor polo’s.

Behalve… wanneer de doelgroep exact hetzelfde is en de website niet alleen over fietsen gaat! Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een lifestyle website voor mannen die in jouw doelgroep vallen.

Je snapt denk ik wel welk punt ik hier probeer te maken.

Naast relevantie is de kwaliteit erg belangrijk. En wanneer we het over de kwaliteit van de website hebben, dan gaat het eigenlijk over drie aspecten:

  • Kwaliteit van de techniek waarmee de website gemaakt is (denk bijvoorbeeld aan de laadsnelheid)
  • Kwaliteit van de content die op de website staat (klopt het wat er op de website staat, is het allemaal relevant en past het bij jouw missie en visie?)
  • Kwaliteit van de inkomende en uitgaande links binnen de website (hoe lang bestaat de website al en heeft de website veel goede links of zijn het slechte backlinks?)

Tip 7: Zorg voor goed promotiemateriaal

Nu we alle tips ‘tot aan de deur’ hebben gehad, gaan we verder met handige affiliate marketing tips voor wanneer je daadwerkelijk aan de slag bent gegaan met de publishers.

En we beginnen met het hebben van goed promotiemateriaal. De publisher wil natuurlijk graag je producten promoten in een sidebar, in een nieuwsbrief, in een blog of in een andere uiting en daar hebben ze dan wel goed materiaal voor nodig.

Dat materiaal kan natuurlijk een simpele affiliate link zijn, maar het is natuurlijk veel effectiever wanneer de publisher mooie banners krijgt met daarop het product, de eventuele korting en een actieknop.

Als jij het voor je publishers makkelijk maakt om jou te producten te promoten, dan zullen ze dat sneller doen. Zeker wanneer jouw concurrenten geen goed materiaal aanleveren.

Naast banners is de eerdergenoemde productfeed ook ontzettend belangrijk. Dat is namelijk het bestand dat publishers aan hun website kunnen toevoegen, zodat ze zonder al te veel werk al jouw producten kunnen toevoegen aan hun website.

En dat is natuurlijk wat elke publisher en elke adverteerder wil.

Tip 8: Beloon publishers die het goed doen en zorg dat je goed contact houdt

Als je eenmaal bezig bent, dan merk je al gauw dat er een klein aantal publishers is dat het heel goed doet en voor een groot deel van je omzet uit affiliate marketing zorgt.

Hier geldt de welbekende 80/20 regel.

Die 20% die het heel goed doet, moet je heel tevreden houden. Of soms zelf nóg blijer maken. En dat kan je doen door ze te belonen.

Stel dat Publisher Pietje normaal altijd voor €1200 aan extra omzet zorgt. Spreek dan bijvoorbeeld af dat Pietje bij €1500 een extra bonus krijgt. Dit kan een eenmalige bonus zijn, een verhoging van de commissie, een gratis product of iets totaal anders.

Hoe zou jij dat vinden als je Pietje was? Fantastisch toch!? Dan zou ik ook wel wat extra meters maken en extra dingen proberen om tot dat bedrag te komen.

Tip 9: Verwijder dubbele verkopen

Het kan voorkomen dat er ergens in het proces iets niet goed gaat, waardoor een betaling binnen het affiliate marketingprogramma twee keer geregistreerd wordt (dit kan aan je website liggen, maar ook aan de affiliate partner die je hebt gekozen).

Dat wil je natuurlijk absoluut niet. Wanneer er dus kort achter elkaar eenzelfde bedrag binnenkomt, dan moet je dit handmatig controleren. Controleer in je CMS of het echt twee betalingen zijn geweest (maar dat komt bijna nooit voor) of dat het toch één betaling was.

Vervolgens kan jij de verkoop afkeuren binnen je affiliate marketingprogramma.

Tip 10: Keur transacties af of goed

Wanneer iemand een aankoop doet via één van je publishers, dan wordt dat bedrag niet dezelfde dag afgeschreven. Je hebt namelijk even om de transactie af te keuren of goed te keuren.

Het goedkeuren gebeurt vaak automatisch na een X aantal dagen. Dat is niet heel spannend. Wat wel jouw aandacht verdient, is het afkeuren van transacties.

Wanneer iemand een aankoop heeft gedaan via de link van een van je publishers, maar vervolgens het product retourneert, dan wordt de commissie toch afgeschreven.

Jij moet deze transactie vervolgens afkeuren om ervoor te zorgen dat jij hier geen commissie over betaalt. Dat zou heel gek zijn en niet goed voor je winst.

Tip 11: Beantwoord tickets

Binnen de eerdere genoemde affiliate marketingprogramma’s zit vrijwel overal een functie ingebouwd waardoor je kan communiceren met publishers. Dit wordt vaak een ticketsysteem genoemd.

Publishers kunnen bijvoorbeeld vragen stellen over campagnes, problemen aankaarten binnen je feed of vragen of je met ze wilt samenwerken.

Zorg dat je de tickets goed in de gaten houdt en dat je snel reageert! Hier staan vaak best urgente dingen tussen.

Tip 12: Ga op zoek naar nieuwe publishers en nodig ze uit

Het gros van deze tips zijn dingen die je maandelijks of soms wel wekelijks moet doen. Zo ook zoeken en uitnodigen van nieuwe publishers.

Elke dag, elke week en elke maand komen er nieuwe publishers bij. Affiliate marketing is al iets dat al lang bestaat en ook vandaag de dag nog erg populair.

Ga dus elke maand op zoek naar de pareltjes in de publisherlijst en stuur ze een persoonlijk bericht waarin je aangeeft waarom je graag met ze wilt samenwerken.

En stuur ze dan niet een simpel bericht van ‘hé, onze markten matchen dus zullen we samenwerken’? Nee, verdiep je in het bedrijf, de website en persoon achter de organisatie. Dat vergroot de kans op een goede samenwerking!

Tip 13: Controleer periodiek je feeds

Ik heb het al eerder gehad over de feed. De feed is niks anders dan een lijst van al je producten inclusief alle eigenschappen en belangrijke content zoals tekst en foto’s.

Publishers kunnen jouw feed gebruiken waarmee ze in één klap al jouw producten in je website hebben staan. Dit is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van affiliate marketing.

En aangezien die feed zo belangrijk is, moet je deze ook periodiek controleren! Het kan zijn dat jij, je developer, je website of iemand anders een foutje heeft gemaakt waardoor de feed niet of maar half werkt.

Dat wil je natuurlijk nooit.

Tip 14: Stem maandelijks acties af met je publishers

De laatste tip van deze lijst met affiliate marketing tips is misschien wel de grootste open deur, maar ook een van de belangrijkste uit de lijst.

Zorg ervoor dat je maandelijks contact hebt met je (belangrijkste) publishers en vertel/deel ook wat je aankomende tijd gaat doen. Is er een sale? Deel dat met ze! Komt er een nieuwe collectie aan? Deel dat met ze!

De publishers zou je bijna kunnen zien als een klant of medewerker. Je wilt ze meenemen in jouw reis en ze op de hoogte stellen van de belangrijkste ontwikkelingen, zodat ze daar zelf op in kunnen spelen … en jou meer omzet opleveren.

Dit artikel is geschreven op 21 april 2021 en geüpdatet op 21 augustus 2023.

Wat is een website structuur?

Een website structuur betreft de bewuste organisatie van pagina’s binnen een website, gerangschikt voor logica en gebruiksgemak.

Hoe een website structuur opzetten?

Analyseer zoekwoorden, evalueer huidige pagina’s en gegevens, raadpleeg belanghebbenden, voorzie toekomstige behoeften, creëer een mindmap, kies relevante pagina’s, wijs zoekwoorden toe, bouw URL-structuur, voltooi document en bereid SEO-migratie voor.

Waarom URL-structuur optimaliseren?

Een geoptimaliseerde URL-structuur verbetert gebruikerservaring, navigatie en SEO-prestaties, wat leidt tot betere zoekmachine rankings en grotere betrokkenheid op de website.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-tips-adverteerders/feed/ 0