Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Mon, 15 Apr 2024 10:39:01 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false 13 mogelijke redenen waarom je concurrent je heeft ingehaald in Google https://onlinemarketingagency.nl/seo/ingehaald-google-concurrent/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/ingehaald-google-concurrent/#respond Sun, 17 Sep 2023 12:52:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/ingehaald-google-concurrent/

Inhoudsopgave

Nou, dat kan komen door één van 13 onderstaande redenen (of door meerdere redenen tegelijk, natuurlijk).

Reden 1: er is een Google update geweest

Google zegt dat ze elke dag meerdere kleine updates uitvoert om haar algoritme (lees: zoekmachine) beter te maken. Maar naast die kleine dagelijkse verbeteringen, zijn er ook jaarlijks een paar grote updates.

Nu kan het zijn dat Google jouw niche strenger aanpakt doordat je een bepaald onderwerp behandeld. Dat gebeurde namelijk in 2018 nadat de Medic Update werd uitgerold en allerlei medische websites hun rankings als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen

Maar het kan ook zijn dat Google op een andere manier naar je website gaat kijken. Dat hebben ze in 2021 bijvoorbeeld gedaan met de Core Web Vitals.

Wat de aanpassing ook zal zijn, door een update kan het zo zijn dat jouw website benadeeld of dat je concurrenten juist worden voorgetrokken. En in een worst case scenario gebeuren ze allebei tegelijk.

Ben je dus ingehaald door je concurrent? Ga dan eerst na of er kortgeleden een Google update is geweest. En als dat het geval is, doe dan research naar wat er is aangepast.

Google update 10 december

Reden 2: de volgorde van de zoekresultaten klopt bij jou niet

Reden 2 is dat je eigenlijk niet bent ingehaald, maar dat het lijkt alsof je bent ingehaald doordat je niet incognito kijkt of dat de locatie impact heeft op de zoekresultaten.

Als jij namelijk je eigen website veel bezoekt en snel weer verlaat, dan kan het zijn dat Google andere zoekresultaten hoger zal plaatsen. Omdat Google weet dat je niet blij bent met dat resultaat.

Zorg er daarom altijd voor dat je de positie in Google controleert met een SEO-tool die daarvoor gemaakt is. Ga niet zelf prutsen of incognito.

Wij gebruiken hier vooral SEMrush en SERPWatcher voor.

Naast je zoekgeschiedenis heeft je locatie ook impact op de zoekresultaten. Google weet namelijk dat wanneer je ‘loodgieter’ intypt, je op zoek bent naar een lokale partij en niet naar een partij die 200 kilometer verderop zit.

Ook dit probleem tackle je door de juiste tool te gebruiken.

Volgorde zoekresultaten google marketing

Reden 3: je concurrent schrijft betere content

Zoals je misschien al weet, bestaat zoekmachine optimalisatie uit drie factoren:

Welke van de drie nou echt het belangrijkst is? En of content nou echt king is, durf ik niet te zeggen. Zonder een snelle website heb je namelijk niks aan je content en zonder backlinks heb je niks aan een snelle website.

Waar ik wel in geloof, is dat content de afgelopen jaar steeds belangrijk is geworden en dat het de aankomende tijd belangrijker gaat worden. Ik denk namelijk dat Google steeds strenger gaat worden op het gebied van autoriteit en dat iedereen straks technisch een goede website heeft.

Oftewel, de kans is groot dat je concurrent je heeft ingehaald omdat zijn content beter en/of uitgebreider is en beter aansluit bij de doelgroep. Hij kan zijn blog of landingspagina beter ingericht hebben, meer interne links hebben, het zoekwoord beter inzetten of simpelweg beter inspelen op de behoefte van de lezer.

En het kan natuurlijk zijn dat een (nieuwe) concurrent een nieuwe tekst heeft geschreven en daarom hoger scoort, maar het kan ook zo zijn dat een bestaande concurrent een bestaande tekst heeft verbeterd.

Reden 4: je concurrent is gestart met linkbuilding

Bij reden 3 had ik het al even over autoriteit. De autoriteit (is een fictief getal, bedacht door SEO-nerds) die een website heeft is afhankelijk van allerlei zaken. Bijvoorbeeld:

  • Hoe oud je domein is
  • Hoeveel backlinks je hebt
  • Hoe de kwaliteit van die backlinks is

En bij die laatste twee gaat het natuurlijk over linkbuilding: het verkrijgen van links naar jouw website van andere websites.

Links zijn in te kopen, je kan ze ruilen en je kan ze gratis krijgen. Er zijn veel manieren hoe je ze kan verkrijgen. Daar ga ik nu niet te veel op in.

Maar waar ik wel op in wil gaan, is dat je concurrent je heeft ingehaald omdat hij/zij is gestart is met linkbuilding of meer gas is gaan geven op het gebied van linkbuilding.

Dat betekent namelijk dat de autoriteit van de website van je concurrent aan het stijgen is. En als de techniek en content even goed zijn, dan ga je het verliezen op het gebied van autoriteit.

Het nadeel van linkbuilding is dat het vaak te maken heeft met wie de grootste portemonnee heeft. Want in veel gevallen kan degene met de grootste portemonnee de beste links uitkiezen.

Mocht je concurrent veel grotere budgetten hebben en samenwerken met een SEO-specialist die het een beetje snapt, dan is de kans klein dat je het gaat winnen.

autoriteit semrush linkbuilding

Het kan natuurlijk zijn dat je concurrent meer links heeft aangemaakt, maar het kan natuurlijk ook dat er backlinks naar jouw website zijn verwijderd.

En wanneer dat links zijn vanaf kwalitatieve en relevante website, dan kan dat de reden zijn waarom je concurrenten je hebben ingehaald.

Doordat de links zijn verwijderd, is je website een minder grote autoriteit in Google en dat kan ervoor zorgen dat bent gezakt.

Reden 6: jouw website is gezakt door een technisch mankement

Van alle redenen in deze lijst, is deze eigenlijk het meest uitgebreid. Niet zozeer dat het lastig om uit te leggen wat een technisch mankement is, maar omdat er zoveel technische mankementen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je concurrent je heeft ingehaald.

Denk aan problemen met:

Het effect van deze problemen variëren van niet zo heel erg tot je website kan niet meer geïndexeerd worden en verschijnt überhaupt niet meer in Google.

En wanneer je meerdere technische mankementen tegelijk hebt, dan heb je helemaal een probleem. Het is dus echt belangrijk om ervoor te zorgen dat al deze technische zaken constant in orde zijn.

Mocht je meer over deze technische mankementen willen lezen, dan adviseer ik je mijn blog De 16 meest gemaakte technische fouten te lezen.

En mocht je zelf willen achterhalen of jouw website veel technische mankementen heeft, dan adviseer ik je om mijn blog Technische SEO: 11 tools voor meer inzicht te lezen.

Als je zelf al wat verder met SEO bent, dan weet je hoe belangrijk links naar je websites zijn. Nu kan je zelf een linkbuilding pakketje hebben gekocht op Fiverr, bij een online marketing bureau of je vaste SEO-specialist heeft links aangemaakt / ingekocht.

Wanneer de kwaliteit daarvan slecht is, dan kan dit ervoor zorgen dat je zakt in Google. Google vindt het namelijk niet leuk als je links van slechte kwaliteit, niet relevante of buitenlandse backlinks koopt.

Dat heeft ze namelijk direct door. De gevolgen hiervan kunnen een penalty zijn (hier later meer over) maar ook een kleine ‘tik’ in de zoekresultaten. De tik kan je zien als een gele kaart met voetbal.

De penalty kan je zien als een rode kaart.

ingehaald in google door concurrent

Reden 8: je staat op dezelfde plek, maar er staan nu advertenties boven jouw resultaat

Zie je in een keer een hele rits aan zoekresultaten boven jouw zoekresultaat staan? Staat daar toevallig ‘Adv.’ bij en zie je allerlei mogelijkheden die jij niet hebt?

Dan ben je niet gezakt, maar dat betekent dat er advertenties boven je zoekresultaat staan. Dat kan natuurlijk al langer zo zijn, maar je niche kan ook in een keer geëxplodeerd zijn waardoor allerlei partijen er nu op inspringen.

Dan sta je organisch nog steeds nog wel op 1, maar je zult zeker wat kliks verliezen aan je betalende concurrenten. Mochten deze zoekwoorden erg belangrijk voor je zijn, ga dan zelf ook aan de slag met Google adverteren.

google advertenties boven organisch zoekresultaten

Reden 9: twee of meerdere pagina’s binnen je site zijn de concurrentie met elkaar aan het aan gaan

Naast dat je je eigen linkprofiel om zeep kan helpen door slechte links te kopen, is er ook een andere manier waardoor je in Google ingehaald kan worden door je concurrent.

Het is namelijk ook zo dat je binnen je eigen website concurrentie kan hebben. Nu denk je: hoe dan?

Nou, eigenlijk heel simpel. Stel dat je 4 blogs hebt geschreven die allemaal over bakfietsen gaan. Hoe moet Google dan weten welk artikel voor jou het belangrijkst is? En belangrijker nog, welk artikel over bakfietsen voor bezoekers het beste is om te lezen?

Google zal haar best doen om ze allemaal te waarderen, maar ook Google weet niet welke voor jou het belangrijkst is.

Nu kun je dat aangeven met interne links (hoe meer, hoe belangrijker). Maar als alle artikelen evenveel links hebben, dan tast Google helemaal in het duister. Jij hebt interne concurrentie en Google kan niet kiezen.
Wanneer je concurrent niet vier blogs over bakfietsen heeft, maar één krachtig artikel waar al die vier onderdelen in zijn behandeld, dan verlies je dubbel. Want dan verlies je het ook nog eens op het gebied van content.

Ps. Interne concurrentie op zoekwoorden wordt ook wel keyword cannibalization genoemd. En SEMrush heeft daar een hele handige tool voor.

Keyword cannibalization semrush

Reden 10: de content is op een slechte manier aangepast en Google waardeert hierdoor de pagina minder goed

Bij reden 3 vertelde ik je dat je concurrenten betere content kan gaan schrijven. En bij reden 7 vertelde ik je dat je je linkprofiel zelf om zeep kan helpen door slechte links te kopen.

Die twee combineren we bij reden 10. Namelijk het om zeep helpen van je eigen Google positie, doordat je je tekst op de verkeerde manier aanpast.

Wilde je toch een andere titel van de pagina? En vond je die H2 toch niet goed? Als je die hebt aangepast, kan het zo zijn dat je per ongeluk het zoekwoord eruit hebt gehaald.

Je tekst sluit hierdoor niet meer goed aan bij de intentie van de zoeker in Google. Je tekst is minder relevant en Google zal concurrenten die wel een goede tekst hebben boven jou vertonen.

Zorg er daarom altijd voor dat je goed kijkt wat je aanpast. Bespreek dit met je SEO-mannetje (of -vrouwtje) en pas niet zonder na te denken iets aan.

Reden 11: je website voldoet niet aan de standaard van vandaag

Eigenlijk hoort reden 11 bij de reden over technische mankementen en bij de reden over de Google update. Maar ik vind ‘m zo belangrijk, dat ik ‘m toch even apart behandel.

Het komt namelijk nog steeds voor dat mensen een website hebben die niet geschikt is voor mobiele apparaten (Ja, ik vraag me ook af hoe dat kan). En het komt nog steeds voor dat mensen een website hebben die verschrikkelijk traag is.

Dit zou je natuurlijk als technisch mankement kunnen zien of als een update waarin Google sleutelt aan de impact van rankingfactoren. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Maar dit is er ook één die in de toekomst belangrijk is en wordt. Is je website inclusief genoeg? Is je website geschikt op alle nieuwste apparaten? Voldoet je website aan alle nieuwe eisen die Google heeft? Wordt er geen verouderde HTML meer gebruikt?

Dat zijn allemaal dingen die belangrijk zijn en impact hebben op je positie in Google.

Reden 12: je concurrent heeft zijn Google Mijn Bedrijf aangevuld

Als ik start met een blog, dan bedenk ik eerst alle tussenkopjes. Als ik die heb bepaald, dan vraag ik mijn collega’s altijd even mee te kijken.

En Collega Tom kwam met een goed idee. Je kan namelijk ook ingehaald worden in Google Mijn Bedrijf.

Je weet wel. Dat ene blokje in Google met de locaties.

Google Mijn Bedrijf ingehaald concurrent

Je Google Mijn Bedrijf kan je helemaal optimaliseren. Wanneer je concurrent dat heeft gedaan en wanneer hij de rest van zijn profiel heeft aangevuld, dan kan het ook zijn dat je binnen Google Maps wordt ingehaald.

Reden 13: je hebt een Google penalty gekregen

*Fluitje van de scheidsrechter* RODE KAART! PENALTY!

Als jij je niet aan regels van Google houdt, dan kan je een penalty krijgen. Nu denk jij: wat houdt dat dan precies in, een penalty?

Dat kan betekenen dat je wat posities verliest in de zoekresultaten. Maar als je het erg bont hebt gemaakt, kan dat ook betekenen dat je volledig uit de zoekresultaten van Google wordt gegooid.

En hoe kan je zo’n penalty krijgen? Door je niet te houden aan de regels van Google. En een aantal van die regels die vindt je hier.

Dit artikel is geschreven op 29 januari 2021 en is op 17 september 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/ingehaald-google-concurrent/feed/ 0
Kapotte links achterhalen: 3 handige manieren [Gratis] https://onlinemarketingagency.nl/seo/kapotte-links-achterhalen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/kapotte-links-achterhalen/#respond Sun, 18 Jun 2023 15:10:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/kapotte-links-achterhalen/

Inhoudsopgave

De bezoeker komt ergens uit waar hij niet uit wil komen, Google komt uit op een dood spoor en de pagina waar je naar linkt krijgt de waarde niet meer gestuurd. Oftewel, een kapotte link heeft alleen maar verliezers.

Maar wat is een kapotte link? Hoe achterhaal je ze en wat moet je er mee doen? Dat leg ik je uit!

Een kapotte link, ook wel broken link genoemd, is een link die niet juist linkt. Dat is een beetje vaag, maar dat komt omdat een link op verschillende manier kapot kan zijn.

Zo kan je bijvoorbeeld een typefout gemaakt hebben. Dus linken naar /bolg in plaats van /blog, maar het kan ook zo zijn dat jij goed hebt gelinkt en dat vervolgens de doelpagina is verwijderd.

Het kan zo zijn dat die pagina verwijderd is omdat de actie niet meer bestaat, maar het kan ook zo zijn dat de URL is aangepast en er geen redirect is aangemaakt.

Het resultaat van het klikken op een kapotte link is vaak dat je uitkomt op een 404-pagina. Tenminste, dat zou wel moeten! Want ik kom helaas nog veel websites tegen die nog geen 404 pagina hebben.

kapotte link 404 pagina

Een kapotte link kan je eigenlijk op twee manieren oplossen:

  • Je pakt de link bij de bron aan. Oftewel: je past de link zelf aan.
  • Je pakt de pagina waar je naar linkt aan.

Beide opties ga ik uitleggen. Wanneer we even teruggaan naar het eerdergenoemde voorbeeld /bolg, dan is het heel duidelijk wat je moet doen. Je moet namelijk de link aanpakken bij de bron en /bolg aanpassen naar /blog.

Deze optie is in 90% van de gevallen de juiste optie. Maar wat nou als je het geen typfout is geweest, maar je wel alle links wilt aanpassen omdat de pagina anders gaat heten?

Dan is het niet te doen om ze allemaal handmatig aan te passen. Zeker niet wanneer je de link 100 keer in je website hebt staan. Wat je dan moet doen, is het instellen van een redirect.

Een redirect is een doorverwijzing, waarmee je eigenlijk zegt: De pagina is verhuisd van X naar Y. Hierdoor weet Google wat hij moet doen en hierdoor komt de gebruiker ook op de juiste plek uit.

Dit vergelijk ik altijd met het doorsturen van je post wanneer je net bent verhuisd. Ook hierbij wil je voor jezelf, maar ook voor de persoon die de post heeft gestuurd, dat het goed aankomt.

En dat wil je online net zo regelen.

Redirect voorbeeld

Op deze manier wordt de bezoeker en Google goed doorgestuurd, maar vergeet niet: het is wel altijd beter om de link toch nog aan te passen. Als je dat een paar jaar niet doet, heb je straks duizenden redirects in je website zitten.

Dat wil je ook weer niet.

Nu het duidelijk is wat een kapotte link is en hoe je ze op moet lossen, laat ik je 3 makkelijke manieren zien hoe je zelf kapotte links kan opsporen.

En we beginnen met Screaming Frog.

1. Screaming Frog

Screaming Frog is een programma dat kan doen alsof hij door je website gaat/kruipt zoals Google dat doet. Screaming Frog neemt alle URL’s die je gebruikt binnen je website mee en toont daar alle belangrijke informatie van.

Denk aan:

  • Of de URL indexbaar is
  • Of de pagina een H1 heeft
  • Of de pagina een meta omschrijving heeft
  • Of de pagina een meta titel heeft

En nog veel meer! Maar Screaming Frog geeft dus ook aan wanneer er een kapotte link binnen je website te vinden is.

Hoe dat er dan uit komt te zien? Daarvoor heb ik even een kapotte link toegevoegd aan een testbericht op mijn website. Zie de derde link in onderstaand voorbeeld.

Kapotte link achterhalen met Screaming Frog

Wat nog wel even belangrijk is om te benoemen, is dat Screaming Frog alleen gratis is tot 500 URL’s. Mocht je een grotere website hebben, dan moet je een licentie afnemen of voor de andere opties gaan.

2. Google Search Console

Als je website nog geen Search Console heeft, dan moet je dat nu gaan regelen. Dat moet, ja.

Search Console is een van de belangrijkste Google tools en geeft jou meer macht over de indexatie van je website in Google.

Binnen Search Console heb je een kopje genaamd ‘Pagina’s’. Als je dan vervolgens links op het blokje ‘Niet geïndexeerd’ klikt, dan krijg je alle dekkingsfouten binnen je website te zien.

paginas niet geindexeerd search console

En laat de kapotte links, ook wel 404’s genoemd, nou een van deze dekkingsfouten zijn. Klik op ‘Niet gevonden (404)’ en op ‘Soft 404’ om de kapotte link te achterhalen en tadaaaa!

Alle kapotte links op een rijtje.

404 oplossen search console

Er zijn verschillende websites die jouw website kunnen controleren op 404’s zoals Screaming Frog dat doet. Zelf ben ik erg fan van de Online Broken Link Checker en de Dead Link Checker.

Door simpelweg de URL van je website in te typen, de code in te vullen en door de juiste optie te selecteren kan je de Online Broken Link Checker al het werk laten doen.

Online Broken Link Checker

De Online Broken Link Checker gaat vervolgens alle pagina’s doorlopen en zal, wanneer hij een kapotte link tegenkomt, deze rapporteren. Ook hier heb ik even expres een kapotte link aan mijn website toegevoegd, zodat jij het resultaat kan zien.

Kapotte links binnen website

Dit artikel is geschreven op 31 maart 2020 en geüpdatet op 18 juni 2023.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/kapotte-links-achterhalen/feed/ 0
Google Alerts meldingen: waarom je absoluut niet zonder kan https://onlinemarketingagency.nl/seo/google-alerts-meldingen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/google-alerts-meldingen/#respond Thu, 30 Mar 2023 18:24:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/google-alerts-meldingen/

Inhoudsopgave

Daarmee krijg je namelijk een melding wanneer iemand iets op zijn of haar website over je vertelt en je noemt. Perfect voor je SEO, je online reputatie en je autoriteit.

Ik leg je graag uit het wat het is, hoe je deze meldingen instelt en geef je 5 redenen waarom je Google Alerts absoluut moet instellen.

Wat is Google Alerts?

Google Alerts is een dienst van Google die je een melding (e-mail) naar een door jou ingegeven e-mailadres stuurt wanneer een woord of een set woorden online wordt gebruikt in de zoekresultaten van Google.

Een kort voorbeeld: wanneer iemand mijn naam ‘Daniel Kuipers’ of mijn bedrijfsnaam ‘Online Marketing Agency’ gebruikt in een blog, dan krijg ik daar een melding van.

De dienst is volledig gratis te gebruiken en het is stellen is een piece of cake. Ik leg je nu uit hoe je dat doet.

Hoe stel je Google Alerts in?

Voordat we de Google Alerts gaan instellen, wil ik je een kleine opdracht geven: Denk na over wat voor woorden / termen / woordgroepen interessant voor jou zouden zijn om een melding van te krijgen.

Bijvoorbeeld:

  • Je bedrijfsnaam
  • Je voor- en achternaam
  • Naam van je product
  • Naam van je dienst
  • Naam / product / dienst van je concurrenten
  • Belangrijke termen in je branche

Maak een lijst van al die termen, zodat we ze nu samen toevoegen in Google Alerts.

Stap 1: Ga naar https://www.google.nl/alerts en log in op je Google account (als je die niet hebt, moet je die eerst aanmaken).

Stap 2: Vul bij ‘Een melding maken over’ een woord of woordgroep in.

Een melding maken over

Stap 3: Klik op ‘Opties weergeven’ en stel dit allemaal naar wens in.

Google Alerts meldingen

Stap 4: Herhaal stap 2 en stap 3 totdat je al je woorden hebt gehad.

Stap 5: Klik op het tandwieltje rechts naar ‘Mijn melding’ om de bezorgingstijd en de samenvatting aan te passen.

Melding bezorgingstijd en samenvatting

En hoe zet je de meldingen weer uit?

Het kan zijn dat je de meldingen niet gebruikt, dat ze niet meer relevant zijn of dat je simpelweg andere woorden wilt gebruiken.

Het aanpassen of verwijderen van een Google Alert kan je doen door rechts naast de door jou ingevulde woorden op het potloodje te klikken.

Google alert melding verwijderen

5 redenen waarom je Google Alerts moet instellen

In de intro gaf ik al een paar korte redenen waarom je een Google Alert moet instellen, daar wil ik nu dieper op in gaan. Sterker nog, ik geef je maar liefst 5 redenen geven waarom je dit absoluut moet instellen.

Laten we snel beginnen.

Reden 1: Je kan meteen zien of je bedrijf online genoemd wordt

Dat is interessant voor je SEO! Je kan namelijk zien of mensen een link naar je website hebben toegevoegd, of niet.

In het tweede geval kan jij dan contact zoeken, zodat je de link wel krijgt (zei iemand linkbuilding?)

Reden 2: Je kan door Google Alerts meteen inspelen op de actualiteit

Is er in jouw branche of vakgebied een belangrijke ontwikkeling gaande? Is er bijvoorbeeld door Google een update aangekondigd?

Kom er door de Google Alerts meteen achter, zodat jij altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws Vervolgens kan je deze informatie delen op social media en dat kan ervoor zorgen dat je als expert wordt gezien.

Jij bent namelijk altijd de persoon die als eerst de informatie online zet.

Reden 3: Snel handelen op positieve of negatieve berichten

Is je organisatie positief of negatief in het nieuws geweest? Dan wil je daar in beide gevallen natuurlijk snel op handelen.

Je wilt mensen bedanken als ze positief zijn geweest en je wilt het oplossen als er iets negatiefs over je bedrijf is gezegd. Dit kan er maar net voor zorgen dat de negatieve berichten snel in de online doofpot worden gestopt.

Reden 4: Met Google Alerts kan je concurrenten in de gaten houden

Je kan natuurlijk ook een Google Alert instellen op de bedrijfsnaam van je grootste concurrent(en). Daarmee kan je zien wat ze bijvoorbeeld op het gebied van linkbuilding doen (waar ze dus waarschijnlijk ook genoemd worden) en waar ze allemaal mee bezig zijn.

Dit kan je niet alleen doen met hun bedrijfsnaam, maar ook met hun producten, de naam van de eigenaar of met hun diensten.

concurrenten bespioneren

Reden 5: Inspiratie voor je blogs

Deze reden staat in het verlengde van reden 2. Wanneer je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen, de nieuwste blogs en andere informatie in je branche dan heb je voldoende input voor je blogs.

Je hoeft niet meer uren op zoek naar leuke blogonderwerpen, maar de blogonderwerpen komen gewoon naar jou toe.

Dat je inmiddels overtuigd moet zijn van Google Alerts, dat is duidelijk. Nu ben ik heel benieuwd of het instellen je gelukt is en welke woorden je hebt gebruikt.

Laat je het mij weten in de reacties?

Dit artikel is geschreven op 21 oktober 2019 en geüpdatet op 30 maart 2023.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/google-alerts-meldingen/feed/ 0
10 beste tools voor het backlinks checken [Gratis & betaald] https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/backlinks-checken-tools/ https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/backlinks-checken-tools/#respond Wed, 25 Jan 2023 13:35:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/backlinks-checken-tools/

Inhoudsopgave

Want je wilt natuurlijk weten of jouw website slechte backlinks heeft of waarom je concurrenten zo goed scoren. Nu zijn er veel verschillende tools op de markt waarmee je dit kan doen. En de 10 beste heb ik voor je op een rijtje gezet. Dus zie hier: de 10 beste tools voor het checken van backlinks (In willekeurige volgorde).

SEMrush [Gratis & Betaald]

Op het gebied van alles-in-één SEO tools is SEMrush misschien wel mijn favoriet. SEMrush is binnen elk onderdeel van SEO goed vertegenwoordigd door haar verschillende functionaliteiten.

En zo ook haar Backlink Analytics en haar Backlink Audit tool. Ja, dat lees je goed! SEMrush heeft meerdere tools op het gebied van linkbuilding.

De Backlink Analytics van SEMrush is soortgelijk aan de andere programma’s uit deze lijst. Kijk maar!

backlink analytics

Hier zie je alle belangrijke linkbuilding cijfers. Denk aan totaal aantal backlinks, aantal verwijzende domeinen, autoriteit, linkattributen, backlink types, extensies en nog veel meer.

De Backlink Analytics van SEMrush is de meest uitgebreide tool voor het checken van je backlinks. Zo uitgebreid, dat het in mijn optiek misschien wel de grootste concurrent is van Ahrefs.

Maar daarnaast heeft SEMRush ook de Backlink Audit Tool. Hiermee kan je een soort ‘gezondheidscheck’ doen van je linkprofiel. Je krijgt informatie over de toxic score (percentage ‘slechte’ backlinks), alle informatie over je backlinks en je krijgt zelfs informatie over de nieuwe link attributen die op 10 september 2019 zijn geïntroduceerd.

Backlink audit tool semrush

De Backlink Audit is opgedeeld in de volgende onderwerpen:

  • Overview
  • Audit
  • Remove
  • Disavow
  • Lost & Found

Deze Audit is dus perfect voor het opschonen van je linkprofiel, omdat je precies weet welke links je dient te verwijderen.

» Klik hier om de SEMrush gratis te proberen

Mangools [Gratis & betaald]

Mangools is de overkoepelende naam van vijf SEO tools die je voor een betaalbaar bedrag (slechts €29 per maand) kan aanschaffen. Binnen deze vijf tools zitten bijvoorbeeld KWFinder en SERPChecker, maar ook een handige tool voor het checken van backlinks.

En deze tool heet de LinkMiner.

Met de LinkMiner kan je alle backlinks van een website achterhalen, nieuwe backlinks, verloren backlinks en andere belangrijke informatie als de citation flow, trust flow, aantal verwijzende IP adressen, aantal verwijzende domeinen en het totaal aantal backlinks.

Mangools linkminer

Naast al deze informatie van het door jou ingevulde domein, krijg je ook meteen de Facebook shares, Alex rank en de Link Strength van de backlinks te zien.

» Klik hier om Mangools gratis te proberen

SEO Review Tools is een verzameling van 34 gratis SEO tools. Variërend van technische tools, tot content gerelateerde programmaatjes en natuurlijk ook linkbuilding gerelateerde tools.

En één van die linkbuilding tools, dat is de Backlink Checker. Met de Backlink Checker van SEO Review Tools kan je per pagina of per domein bepalen of je de backlinks wilt zien.

Wanneer je jouw domeinnaam invult in de Backlink Checker en je vervolgens op ‘Perform check’ klikt. Dan krijg je eerst te zien:

  • Hoeveel backlinks je hebt
  • Hoeveel daarvan follow links zijn
  • Hoeveel verwijzende domeinen je hebt
  • En vanaf hoeveel verschillende IP adressen de links komen

Kijk maar!

SEO review tools backlink checker

Wanneer je vervolgens naar beneden scrollt kan je alle backlinks zien, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de meest populaire anchor tekst te bekijken of de meeste populaire URL van je website.

» Klik hier om SEO Review Tools gratis te gebruiken

Ahrefs is, zoals ik al eerder in een blog schreef, de beste tool op het gebied van linkbuilding. Het heeft veruit de grootste database, is erg betrouwbaar en de informatie die je krijgt is erg uitgebreid.

Een betaald account op Ahrefs is alleen heel prijzig, maar daar heeft Ahrefs iets op bedacht. Ze bieden de Backlink Checker namelijk ook gratis aan. De gratis variant is helaas niet zo uitgebreid als de betaalde variant, maar het kan er absoluut mee door.

Backlinks checken Ahrefs

Mocht het budget er zijn om een betaald Ahrefs account te nemen, ga daar dan absoluut voor. Het checken van je backlinks met Ahrefs is ontzettend gemakkelijk. Je hoeft alleen je domein of de URL van een pagina in te vullen en je krijgt meteen de volgende informatie te zien:

  • Top 100 backlinks
  • Top 5 anchors
  • Top 5 pagina’s
  • Per backlink de pagina waar de link staat, domein autoriteit, URL autoriteit, aantal verwijzende domeinen, verwachte verkeer en de anchor en de URL waar de backlink naar verwijst.

» Klik hier om de Ahrefs Backlink Checker gratis te gebruiken

Majestic SEO [Betaald]

Majestic SEO is een linkbuilding tool pur sang en staat bij bijna elke SEO expert wel in de top vijf als we het hebben over linkbuilding software. En in vergelijking met de grootste concurrent Ahrefs is Majestic SEO een stuk goedkoper.

Mijn voorkeur heb ik al uitgesproken, maar dat is puur op basis van mijn persoonlijke ervaring. Majestic SEO moet je absoluut een kans hebben gegeven.

Majestic SEO

Met Majestic SEO krijg je namelijk ook alle denkbare informatie omtrent linkbuilding. Denk aan de trust flow, het aantal backlinks, verwijzende domeinen, verwijzende IP adressen, historische backlinks, anchorteksten nog veel meer.

Ook Majestic is hard aan de weg aan het timmeren met het bieden van nieuwe tools en mogelijkheden. In mijn optiek is Majestic SEO nog steeds een linkbuilding programma, maar door alle toevoegingen in de afgelopen jaren kan je ‘m ook kwalificeren als alles-in-één SEO tool.

» Klik hier om Majestic SEO gratis te proberen

MOZ is een alles-in-één SEO tool, die natuurlijk ook een tool heeft ontworpen die backlinks kan checken. De naam daarvan is MOZ Link Explorer.

De MOZ Link Explorer is gratis te gebruiken, maar daar zitten ontzettend veel restricties aan. Zoveel restricties dat je dan beter de volledig gratis varianten uit deze lijst kan gebruiken. Daar heb je veel meer aan.

Aangezien een klant van mij werkt met MOZ, gebruik ik de software wekelijks. Over de Link Explorer ben ik zeker te spreken. MOZ ziet niet alle links zoals Ahrefs of Majestic dat kan, maar toont wel alle informatie die nodig is.

MOZ Link explorer

Binnen de Link Explorer (ook wel Link Research genoemd) vind je de volgende informatie terug:

  • Domein autoriteit
  • Verwijzende domeinen
  • Aantal backlinks
  • Follow / Nofollow verhouding
  • Autoriteit verhouding van de backlinks
  • Anchor tekst
  • Spam score
  • Een handige tool om backlink profiele van websites te vergelijken

(En nog meer natuurlijk, maar dit is in grote lijnen de basis)

» Klik hier om MOZ gratis te proberen

SERanking [Betaald]

SERanking staat eigenlijk bekend om haar rank tracker tool, maar wist je ook dat SERanking je backlinks kan checken? Waarschijnlijk niet.

De backlink analyse van SERanking kijkt naar 15 SEO-parameters. En dit zijn er een aantal voor je op een rijtje:

  • Bestemmings URL
  • Backlink status
  • MOZ DA
  • Land
  • Alexa Rank
  • Externe link
  • Toegevoegd op
  • Laatste check
  • Verwijzende domeinen
  • Domein Trust
  • Anker tekst
  • IP
  • Sociale populariteit

Wat ik persoonlijk wel een nadeel vind, is dat SERanking niet van al deze cijfers historische data heeft. Dat is in mijn ogen wel een minpuntje.

seranking backlinks checken

Wat verder belangrijk is om te benoemen is dat SERanking geen gratis variant aanbiedt. Maar ik word wel ontzettend vrolijk van de manier waarop je met SERanking zelf de prijs die je betaald kan bepalen.

Je kan namelijk zelf aangeven hoe vaak je rankings gecontroleerd moeten worden, hoe lang je abonnement loopt en vervolgens welk abonnement je wilt. Dit maakt het allemaal heel transparant.

» Klik hier om SERanking gratis te proberen

Als marketeer / SEO specialist moet je Neil Patel kennen. De één houdt van ‘m en de ander vindt zijn tips waardeloos. Wat we wel allemaal gemeen hebben is dat we zijn tools ontzettend handig vinden (en ze zijn nog gratis ook).

Zo ook zijn Backlinks Checker. Hiermee kan je zo vaak als je wilt gratis per domein of per URL de backlinks achterhalen. Je krijgt te zien wat de domeinscore is, wat de paginascore is, wat voor link het is, de anker tekst en nog veel meer.

Je kans zelfs selecteren op follow en no-follow links!

Backlinks Neil Patel

In dit artikel gaat het eigenlijk alleen om backlink tools, maar toch wil ik je ook nog even een tip meegeven: gebruik ook de andere tools van Neil Patel. Ze zijn gratis, makkelijk in gebruik en de data is waarheidsgetrouw.

» Klik hier om Neil Patel – Backlinks gratis te gebruiken 

De LinkAssistant van SEO Powersuite is in vergelijking met haar concurrenten anders.

Alle andere tools uit deze lijst zijn online te gebruiken, maar de LinkAssistant niet. De LinkAssistant is namelijk onderdeel van een viertal tools van SEO Powersuite die je dient te downloaden op je computer.

Dit kan je als voordeel zien, maar ook als nadeel. Dat laat ik voor nu even in het midden.

Link Assistant checker

De LinkAssistant doet verder alles wat je van een backlinks checker gewend bent. Het toont de informatie je die je wilt en die al eerder voorbij is gekomen bij de andere partijen uit deze lijst.

Je kan de LinkAssistant niet los aanschaffen, maar dat is helemaal niet erg. Voor een vast bedrag per jaar krijg je namelijk toegang tot alle vier de tools van SEO Powersuite:

  • Rank Tracker
  • Website Auditor
  • SEO Spyglass
  • LinkAssistant

» Klik hier om de LinkAssistant gratis te proberen

SiteChecker.pro is eigenlijk ook meer dan een backlink analyse programma en zou je kunnen zien als alles-in-één SEO tool. Je kan er je rankings mee bijhouden, je site monitoren en dus ook je backlinks mee zien.

Maar ook Sitechecker.pro heeft naast zijn alles-in-één tool een losse backlink checker. En hier hoef je niet voor te betalen!

Sitechecker pro backlink checker

Binnen de Sitechecker.pro vind je alles wat je nodig hebt. Denk aan:- Totaal aantal externe backlinks

  • Totaal aantal verwijzende domeinen
  • Aantal dofollow backlinks
  • Verwijzende IP adressen
  • Top 5 anchor teksten
  • Verhouding dofollow en nofollow links
  • Top 5 pagina’s
  • En 20 van je beste backlinks met autoriteit erbij

» Klik hier om de Sitechecker.pro gratis te gebruiken

Hoe kom ik aan backlinks?

De manier om aan backlinks te komen zijn externe partijen benaderen voor een blog op hun website. Zij schrijven een blog of post over jouw bedrijf of product met hierin een link vermeld naar jou webpagina.

Wanneer heb ik een goede backlink?

De beste backlinks zijn van websites die relevant zijn voor jouw pagina en websites die goed scoren in het algoritme van Google. Het ideale scenario is dat Google niet door heeft dat je aan linkbuilding doet. Wel moet je regelmatig controleren of deze backlinks nog in orde zijn.

Verschil interne linkbuilding en externe linkbuilding

Bij interne linkbuilding plaatst je linkjes naar je eigen website. Bezoekers kunnen doorklikken op jouw website naar een andere pagina. Met externe linkbuilding kan je linkbuilding kopen bij andere websites. Zij schrijven dan meestal een blog of maken een post over je website.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/backlinks-checken-tools/feed/ 0
Scoor hoger in Google – 8 tips voor een ijzersterk linkprofiel https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/tips-voor-een-ijzersterk-linkprofiel/ https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/tips-voor-een-ijzersterk-linkprofiel/#respond Thu, 30 Sep 2021 01:47:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/tips-voor-een-ijzersterk-linkprofiel/

Inhoudsopgave

Wist je dat … 99.2% van de top 50 resultaten in Google minstens één externe link heeft naar hun website?

Wat is linkbuilding eigenlijk?

Linkbuilding is een SEO-onderdeel waarbij je pagina’s van websites naar elkaar gaat linken middels het plaatsen van hyperlinks. Het plaatsen van deze links zorgt ervoor dat Google (en andere zoekmachines) je website beter kan vinden, lezen en waarderen.

Je kunt ze zien als een stem of aanbeveling.

Met een link naar jouw website, prijst een andere website de jouwe eigenlijk aan. Soort van.

Want wie linkt er nu naar een website die ze niet vertrouwen? Als je dus veel links (en dus veel ‘stemmen’) hebt, dan geeft dat aan Google aan dat anderen jouw website als waardevol zien.

En Google dus ook.

Dat zorgt ervoor dat je met de juiste linkbuildstrategie kan stijgen in de organische zoekresultaten van Google. Een aantal mogelijke manieren van linkbuilden:

  • Publicaties
  • Startpagina’s
  • Social media accounts
  • Afbeeldingen

Verschil tussen interne en externe linkbuilding

Als het over linkbuilding gaat, dan gaat het al snel over externe linkbuilding. Oftewel, links van andere websites naar jouw website.

Maar interne linkbuilding is ook erg belangrijk. Met interne linkbuilding zorg je er namelijk voor dat elke pagina goed wordt gevonden en dat Google je website beter leert kennen. Daarnaast zorgt de interne linkbuilding er ook voor dat de waarde van alle pagina’s door de website heen vloeit.

En die waarde, die verkrijg je dan weer door externe linkbuilding. In de SEO-wereld wordt, als het gaat over linkbuilding, 99% van de keer externe linkbuilding bedoelt.

Nu gaan we door naar de verschillende linkbuildstrategieën. De meest efficiënte en best werkende strategieën ga ik je nu uitleggen.

De eerste stap is altijd kijken of je website geen kapotte links heeft. Kapotte links zijn links van andere websites naar jouw website die zijn aangepast of niet juist toegevoegd.

Omdat deze links al geplaatst zijn, is de kans dat de link kan worden hersteld erg groot. Dit doe je simpelweg door de eigenaar van de website een bericht te sturen of hij de link wilt aanpassen of weer terug op de website wilt plaatsen.

Maar hoe kom je achter welke links kapot zijn? Om te achterhalen welke links kapot zijn, heb je het juiste programma nodig.

Er zijn verschillende programma’s die dat kunnen, maar mijn mening is dat Ahrefs veruit de beste is. Helaas kost dit programma 179 dollar per maand…

Maar niet getreurd! Ahrefs biedt ook een trial aan van 7 dagen voor 7 dollar.

Mijn advies is dan ook dat je die aanschaft om alle kapotte links te achterhalen. De Ahrefs trial kan je aanvragen door hier te klikken.

Binnen Ahrefs kan je de kapotte links vinden onder het kopje ‘Backlinkprofiel’ en dan ‘Gebroken’. (Zie de afbeelding hieronder)

Ahref gebroken links achterhalen

Je kan met Ahrefs ook de verloren links achterhalen. Dit zijn links die verlopen of verwijderd zijn.

Ook die links kan je proberen te herstellen door de eigenaar van de website een bericht te sturen.

Het analyseren van de kapotte (of verloren) links van je concurrenten kan ook met Ahrefs! Handig hè?

Dit doe je door in Ahrefs niet je eigen URL toe te voegen, maar door de URL van je concurrenten in te typen. Nu hoor ik je denken: wat heb ik er aan als ik de kapotte links van mijn concurrenten weet?

Daar heb je ontzettend veel aan! Je kan namelijk de website-eigenaar een bericht sturen of hij die kapotte link wilt aanpassen naar een link naar jouw website!

Ik zal het nog even verder toelichten… Stel … Op de website van een groot marketingblog staat een artikel over hoe je het best zoekwoorden kan bepalen.

Ik ben erachter gekomen dat het linkje in de tekst naar mijn concurrent kapot is.

Daarom neem ik contact op met het marketingblog en stel ik de vraag: zou het linkje aangepast kunnen worden naar de pagina op mijn website die ook gaat over het bepalen van zoekwoorden?

Kans is dan groot dat ze dit gaan doen, omdat het artikel al bestaat, het aanpassen niet veel moeite kost en omdat ze natuurlijk hun lezers zo goed mogelijk willen bedienen. Dit vind ik zelf één van de beste manieren om kwalitatief goede linkjes te krijgen. Ik heb namelijk gemerkt dat het slagingspercentage erg hoog is.

3: Linkprofiel van je concurrenten

Zelf opzoek gaan naar websites waar je een link kan achterhalen kan ontzettend tijdrovend zijn. Daarom is het veel sneller en makkelijker om je concurrenten te bestuderen en te kijken waar hun linkjes vandaan komen.

Dit kan je met Ahrefs doen, maar als je niet wilt betalen kan dit ook met een gratis backlink tool als Seoreviewtools. Het achterhalen van het linkprofiel met Seoreviewtools doe je als volgt:

  • Klik op de link hierboven
  • Vul het domein in van je concurrent
  • Zet ‘This page’ op ‘All pages on this domain’
  • Klik de Captcha aan
  • Klik op op ‘Perform check’

Dat ziet er dan als volgt uit:

Seoreviewtools gebruiken

Zodra je op Perform check hebt geklikt krijg je een waslijst met linkjes te zien. Nu is het aan jou om deze linkjes over te gaan nemen, aan te vragen of aan te maken.

4: Je eigen netwerk

Dit is een strategie die vaak vergeten wordt…

Heb je vrienden/familie/partners of kennissen die een website hebben al gevraagd of ze een linkje naar jouw website op hun website willen plaatsen? Kans is groot dat je dat nog niet hebt gedaan, maar dat je netwerk dat wel wilt doen.

Een paar voorbeelden van het inzetten van je eigen (zakelijke) netwerk ter bevordering van je linkprofiel:

  • Wanneer je als webdesigner een website hebt gebouwd kan je onderaan de footer een linkje plaatsen naar jouw website.
  • Vraag je leverancier of ze een link willen plaatsen op hun website omdat jij hun artikelen verkoopt.

Het voordeel van deze strategie, mits iemand in dezelfde branche zit, is dat de link wordt geplaatst op een erg relevante website. Daarnaast is het ook voor de bezoekers ontzettend handig, omdat ze door kunnen klikken naar bijvoorbeeld de websitebouwer of de verkoper.

5: Toplijsten

Toplijsten zijn lijsten waarin expert bijvoorbeeld hun mening geven. Om dit duidelijker te maken zal ik dit toespitsen op mijn eigen business.

In de wereld van online marketing zijn er ontzettend veel zelfbenoemde experts. Daar gaan wij gebruik van maken.

Toplijsten linkbuilding

Er zijn veel van dit soort lijsten op het internet te vinden. Wat ik nu kan doen is deze websites benaderen met de vraag: kan ik ook toegevoegd worden aan het lijstje?

De kans is aanwezig dat je toegevoegd wordt, mits je een goed verhaal hebt. Het kan ook voorkomen dat de website vraagt om een tegenprestatie.

Dit kan bijvoorbeeld geld of een teruglink zijn. Pas hier wel altijd mee op, want dat vindt Google eigenlijk niet zo tof.

6: Gastbloggen

Gastbloggen is een strategie die erg tijdrovend is, maar kwalitatief misschien wel het best is. Het is niets anders dan het schrijven van blogs voor op andere websites.

Wanneer je in het blog een link plaatst, zorgt dit weer voor waarde voor jouw website. De winst voor de website waar jij op gastblogt is dat ze ‘gratis’ content krijgen en dat ze met deze content bezoekers kunnen vergaren in Google.

Voor gastbloggen heb ik een aantal drietal tips voor je:

  • Vraag niet simpelweg of je voor een partij mag gastbloggen. Ga een langdurige relatie aan, stel je voor en vertel wie je bent en wat je wilt.
  • Vraag altijd wat voor persoon/content ze zoeken. Kijk of dit bij jou en jouw content aansluit.
  • Schrijf de gastblogs niet voor het linkje. Schrijf de blogs voor de bezoeker van de website (want dat zorgt ervoor dat het artikel sneller en vaker wordt gedeeld, wat resulteert in nog meer linkjes).

7: Goede content plaatsen

Deze tip is behoorlijke cliché… Maar toch is goede content plaatsen ontzettend belangrijk in je linkbuildingstrategie.

En wanneer we over content spreken dan gaat het over tekst, afbeeldingen, video’s of een mix van deze drie. Wanneer jij namelijk sterke, uniek en leuke content plaatst, kan het zijn dat dit door derden wordt opgepakt.

Deze derden kunnen zijn: het nieuws, forums, concurrenten, partners, geïnteresseerden in je dienst/product en ga zo maar door. Het is hierbij vooral belangrijk dat je weet wie je doelgroep is en dat je ook schrijft voor deze doelgroep.

Een aantal voorbeelden van content:

  • Blog
  • Reviews/ervaringen delen
  • Webinairs
  • White papers
  • Case studies
  • Nieuwsbrief
  • Infographics
  • Podcasts
  • E-boek

8: Publicaties

Reguliere publicaties worden vaak over het hoofd gezien. Links in persberichten, reviews of nieuwsberichten worden vaak vergeten.

Dit heeft ermee te maken dat de schrijvers van die publicaties vaak niet bezig zijn met SEO en dus linkbuilding.
Als je ziet dat de links vergeten zijn, neem dan even contact op om te vragen of ze de links alsnog willen toevoegen.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er iets over jou wordt geschreven, maar dat je dat niet weet. Daar heb ik 2 tips voor!

Allereerst kan je een Google alert instellen op je bedrijfsnaam of de dienst die je aanbiedt. Op het moment dat er dan iets geschreven wordt over jou, dan krijg je daar een mailtje van.

Controleer meteen het artikel op eventuele links en vraag indien nodig of ze het linkje willen toevoegen. Daarnaast zijn er ook online reputatie management tools, zoals Coostco of Sprout Social.

Met deze tools heb je inzicht in je online reputatie: je kan zien wat er op het internet over je geschreven wordt en je kan hierop anticiperen.

Met deze 7 tips kan je zelf aan de slag om een beter linkprofiel te verkrijgen, hogere posities in Google te pakken en je concurrenten te verslaan! Succes.

Dit artikel is geschreven op 18 juli 2018 en geüpdatet op 30 september 2021.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/tips-voor-een-ijzersterk-linkprofiel/feed/ 0
Ahrefs review 2024: De beste tool op het gebied van content / linkbuilding https://onlinemarketingagency.nl/reviews/ahrefs/ https://onlinemarketingagency.nl/reviews/ahrefs/#respond Thu, 15 Jul 2021 10:50:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/ahrefs/

Inhoudsopgave

Ahrefs gebruik ik inmiddels meer dan 1,5 jaar en er is geen ander programma dat mij zoveel inzichten heeft gegeven en zoveel tijd heeft bespaard.

Mocht je nog op zoek zijn naar de ideale SEO-tool, dan moet je deze tool absoluut in de overweging meenemen.

En omdat ik vind dat je ‘m eigenlijk ook een keer moet hebben geprobeerd, is het hoog tijd voor een Ahrefs review!

Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een alles-in-een SEO- en online marketing tool met als doel het aantal bezoekers binnen je website te laten groeien, het monitoren van je niche en het verslaan van je concurrenten.

En ja, dat is deels de titel die ze zelf op hun website gebruiken (maar die zegt toevallig precies waar het op staat).

De mogelijkheden binnen Ahrefs zijn enorm, enomdat ik vind dat je ze zeker moet kennen voordat je de tool gaat gebruiken, ga ik ze je nu kort toelichten.

Functionalieiten van Ahrefs

Circa 70% van de tijd die ik spendeer aan Ahrefs, spendeer ik aan de ‘Site Explorer’.

Dat vind ik persoonlijk de allerbeste functie van Ahrefs.

Maar er is meer!

Dus ik zet nu alle functionaliteiten voor je op een rijtje, zodat jij de beste functie zelf kan bepalen.

Let's go

Dashboard

In het dashboard van Ahrefs zie je alle projecten die je hebt toegevoegd.

Je ziet hier niet veel specifieke data, maar je ziet vooral de belangrijkste cijfers.

Denk aan de Ahrefs rank, je domein autoriteit, het aantal backlinks, organische verkeer en het aantal organische zoekwoorden.

Dat komt er dan zo uit te zien:

Ahrefs Dashboard

Alerts

Ik gok dat je al bekend bent met Google Alerts.

Dan krijg je een mail wanneer je online genoemd wordt.

Ahrefs heeft deze functie ook!

De alertsfunctie van Ahrefs kan je drie soorten alerts geven:

  • wanneer je een nieuwe backlink krijgt
  • wanneer je op een nieuwe zoekterm gevonden wordt
  • wanneer je bedrijfsnaam vermeld wordt (zonder link)

De alerts kan je instellen per dag, per week of per maand.

Zo mis je dus nooit meer updates, vermeldingen of nieuwe backlinks.

Ahrefs alert

Site explorer

Mijn excuus alvast, want door de Site Explorer verlies ik me misschien wel wat in mijn enthousiasme.

Maar even serieus, dit onderdeel is fantastisch.

Waarom?

Omdat je met een paar simpele klikken:

  • Al je backlinks kan zien
  • Al je verloren backlinks kan zien
  • Alle interne links kan zien
  • Alle zoektermen waar je op gevonden wordt kan achterhalen (inclusief verschuivingen)
  • De beste pagina’s van een website kan achterhalen
  • Concurrerende domeinen kan tonen
  • Zoektermen achterhalen waar je concurrenten op gevonden worden en jij niet
  • Beste scorende pagina’s achterhalen op basis van backlinks
  • De gebruikte ankerteksten kan achterhalen
  • Alles te weten komen over de uitgaande links
  • Alle bovenstaande informatie gemakkelijk kan exporteren
  • En nog veel meer

Dit alles kan je per website, per pagina of per subdomein bekijken.

Oftewel, met de Site Explorer alleen al kan je achterhalen hoe je jouw concurrenten kan verslaan.

Mocht Ahrefs alleen bestaan uit de Site Explorer, dan nog zou het mijn favoriete tool zijn.

Site explorer

Content explorer

De content explorer van Ahrefs gebruik ik niet heel veel, daar gebruik ik met name KWFinder voor in combinatie met de SERPChecker.

De Content Explorer geeft je informatie uit de zoekresultaten van een bepaald zoekwoord.

Zo kan je bijvoorbeeld precies zien welke partijen jouw zoekwoord gebruiken op hun website.

In de titel of bijvoorbeeld in de URL.

Dit kan je filteren op taal, datum wanneer het artikel geplaatst, datum wanneer het artikel aangepast, social shares, domein autoriteit en nog veel meer.

De resultaten van de door jou ingevulde informatie kunnen er dan zo uit te komen zien:

Content explorer

Hiermee kan je precies zien wat jou concurrenten over een zoekwoord zeggen en hoe goed ze online scoren.

Keyword explorer

De Keyword explorer van Ahrefs is dus de zoekwoordanalyse tool van Ahrefs.

Soortgelijk aan de Google Keyword Planner, maar dan vele malen beter.

De Keyword explorer gebruik je vooral om te achterhalen hoe vaak er op een zoekwoord gezocht wordt, hoe de concurrentie is op dat zoekwoord en wat andere relevante zoekwoorden zijn.

Dat ziet er zo uit:

Ahrefs keyword explorer review

Je ziet vervolgens ook de SERP gegevens van het zoekwoord en je ziet hoe de posities van alle partijen in de afgelopen tijd zijn veranderd.

Dat ziet er dan zo uit:

SERP overview

Wat kan je met al deze informatie?

Bepalen of een zoekwoord interessant is, achterhalen waarom je concurrenten beter scoren en het kan je helpen bij het achterhalen van nog meer zoekwoorden die je kunt gebruiken.

Rank Tracker

Een Rank Tracker is een algemene benaming voor een programma dat kan bijhouden op welk posities je staat in Google met betrekking tot een vooraf ingevuld zoekwoord.

En dat doet de tool van Ahrefs dus ook.

De Rank Tracker van Ahrefs kun je daarom vergelijken met Accuranker of de Rank Tracker van SEO Powersuite.

De Rank Tracker van Ahrefs bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Je krijgt alle belangrijke informatie te zien als gemiddelde positie, je posities, verwachte verkeer, URL, locatie en nog veel meer.

Dit ziet dan ongeveer zo uit!

Rank tracker ahrefs

Site audit

De Site audit van Ahrefs gebruik ik niet heel veel.

Het is een tool die je van alles vertelt over de technische staat van je website.

Maar om heel eerlijk te zijn, als ik deze vergelijk met de Site audit van andere partijen, dan vind ik die stukken beter en gebruikersvriendelijker.

Daarom kan ik je er dus niet heel veel meer over vertellen :).

More

Naast de eerdere genoemde functionaliteiten, heeft Ahrefs er nog meer.

Deze zitten verstond onder het kopje ‘More’ in het menu.

Per tool zal ik nog even kort aanhalen wat je er mee kan:

  • Ahrefs Rank (de ranglijst van de Ahrefs Rank zien)
  • Domeinvergelijker (5 domeinen tegelijk vergelijken op basis van allerlei belangrijke SEO informatie)
  • Snelle Batch Analyse (lijkt op de domeinvergelijker, maar dan alleen specifiek op het gebied van linkbuilding)
  • Link Intersect (achterhalen welke partijen naar bijvoorbeeld je concurrenten linken, maar niet naar jou)
  • Ahrefs SEO Toolbar (meer informatie over de SEO Toolbar van Ahrefs)
  • Ahrefs API (meer informatie als je de data van Ahrefs wilt koppelen aan bijvoorbeeld je eigen systeem)
  • Ahrefs Data in SEO Tools (lijst van tools die gebruik maken van de data van Ahrefs).

Voor- en nadelen van Ahrefs

Aangezien het op voorhand ontzettend fijn is om een aantal voor- en nadelen van een tool geserveerd te krijgen, ga ik dat ook voor Ahrefs voor je doen.

Eigenlijk kent Ahrefs maar twee nadelen:

1. Als je het juiste account neemt, dan is Ahrefs best duur.
2. Op het gebied van technische analyse scoren andere tools beter.

Ik kan met beide nadelen leven.

Voor de technische analyse gebruik ik andere tools en omdat ik het zoveel gebruik, bespaart Ahrefs mij juist geld/tijd.

Door naar de voordelen:

  • Ahrefs heeft de grootste database van alle SEO-tools
  • In vergelijking met andere alles in één SEO-tools werkt Ahrefs het veruit het makkelijkst
  • Ahrefs heeft functionaliteiten die haar concurrenten niet hebben (of die van de concurrenten werken vele malen slechter)
  • Gedurende de 1,5 jaar dat ik Ahrefs gebruik heb ik er nog nooit problemen mee gehad
  • De data van Ahrefs is in die tijd ook altijd juist geweest.

Nu ik de voor- en nadelen op een rijtje heb gezet, is het tijd om door te gaan naar de verschillende pakketten die Ahrefs aanbiedt.

Prijzen en pakketten

Ahrefs biedt vier pakketten aan:

Ahrefs prijzen en pakketten

Het verschil in prijs zit ‘m in de mogelijkheden en functies die je krijgt.

Als je als online marketeer of SEO specialist Ahrefs wilt gebruiken, dan heb je absoluut ‘Advanced’ nodig.

Anders mis je belangrijke functies die je absoluut niet mag missen.

Denk aan de mobiele zoekresultaten of historische data.

Als ondernemer zal je de keuze moeten maken tussen ‘Lite’ en ‘Standard’.

Daarbij ga ik je helpen:

Ben je momenteel afhankelijk van je online omzet en wil je online knallen?

Ga dan voor ‘Standard’.

Sta je aan het begin van je online avontuur en moet er nog veel aan je website gebeuren?

Ga dan voor ‘Lite’.

Pro tip: Je kan voor 7 dollar Ahrefs 7 dagen lang proberen. Doe dat en test of Ahrefs wat voor jou is!

Ahrefs alternatieven en concurrenten

In mijn optiek is Ahrefs de beste tool op het gebied van content en linkbuilding.

Mocht je Ahrefs vergelijken met andere alles-in-één SEO tools, dan zijn er maar een paar die in de buurt komen:

Elke tool heeft zo z’n charme en elke tool heeft z’n voor- en nadelen.

De tip die ik hier voor je heb is om alle tools een keer uit te proberen en zelf te kiezen welke voor jou het best werkt.

En om het je wat makkelijker te maken: hier heb je een handige tabel met allerlei informatie over die vier partijen:

 MangoolsMOZSemrushAhrefsMajestic
Prijs per maand€25,90 – €69,90$79 – $799$83,28 – $333,28$82 – $832€39 – €380
Zoekwoorden achterhalen per maand3000 – 36.000150 – 30.00010.000 – 50.000*500.000-50.000.000*Totaal 20.000.000**
Posities meten van aantal zoekwoorden per maand200 – 1500300 – 10000500 – 5000500 – 10.000Totaal 20.000.000**
Update frequentie zoekwoordenDagelijksWekelijksDagelijksIedereen week – elke 3 dagenDagelijks
Maximaal aantal campagnesOngelimiteerd5 – 1005 – 2005 – 100Totaal 20.000.000**
Aantal SERPS analyseren per maand3000 – 36.000150 – 30.00010.000 – 50.000*500.000-50.000.000*Totaal 20.000.000**
Aantal backlinks achterhalen per maand60.000 – 450.00050.000 – 100.000.000.00030.000.000 – 500.000.0005.000.000 – 500.000.000Totaal 20.000.000**
Maximaal aantal ingelogde gebruikers 1 – 102 – 601 – 91 – 51 – 5

*Semrush/Ahrefs werken niet op basis van ingevulde zoekwoorden, maar op basis van data die uit het programma komt. Stel dat je 100 suggesties hebt per zoekwoord kan je dus maar 100 zoekwoorden invullen.

**Majestic werkt op basis van analyse-eenheden. Soortgelijk aan Semrush/Ahrefs.

Ahrefs blog

Naast de handige tools die Ahrefs biedt, hebben ze ook een blog met ontzettend goede artikelen.

Of je nou een doorgewinterde SEO-specialist bent of een startende ondernemer die marketing aan het ontdekken is, het lezen van het Ahrefs blog zou ik je zeker aanraden.

Conclusie

Zoals je van mij gewend bent, geef ik de tool altijd een het einde een cijfer.

Van Ahrefs gaat mijn online marketing hartje sneller kloppen, maar door het ontbreken van een goede technische analyse tool, kan ik helaas geen tien geven.

Dat zou ook niet eerlijk zijn.

Aangezien Ahrefs verder perfect is, wil ik deze Ahrefs review afsluiten met het geven van een 9,7!

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/reviews/ahrefs/feed/ 0
Backlinks disavowen met SEMrush: slechte links verwijder je zo https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/backlinks-disavowen/ https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/backlinks-disavowen/#respond Mon, 29 Mar 2021 07:27:22 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/backlinks-disavowen/

Inhoudsopgave

In beide gevallen is de conclusie hetzelfde: je wilt deze verwijderen.

Het verwijderen van die backlinks wordt ook wel disavowen genoemd. En dat kan je heel gemakkelijk met SEMrush doen.

Een belangrijk onderdeel van SEO is natuurlijk linkbuilding. In de basis gaat het er binnen linkbuilding om dat je zoveel mogelijk relevante en waardevolle links krijgt naar je website.

Wanneer je spreekt over slechte backlinks, dan gaat het er vooral om dat de link van een niet-relevante en niet-waardevolle website af komt. Maar het is helaas niet zo simpel als dat.

Er zijn namelijk een aantal factoren en een aantal zaken waar je goed naar moet kijken, voordat je kan bepalen of een link slecht is. Die leg ik je nu uit.

Binnen linkbuilding is er niet een gouden regel zoals ‘als X dan Y’ die aangeeft of een backlink slecht is. Dit bestaat altijd uit meerdere factoren. En een aantal van die factoren zet ik voor je op een rijtje:

  • Je SEO-tool geeft aan dat de website een lage autoriteit heeft
  • Het onderwerp van de website matcht niet met het onderwerp van jouw website
  • De website is in het leven geroepen als linkbuilding website en elk artikel bevat externe links
  • De website heeft slechte content
  • De website ziet er spammy en ouderwets uit
  • Het linkprofiel van de website is slecht, nep of onsamenhangend
  • De website heeft veel pagina’s met weinig goede content
  • De website heeft een aantal pagina’s met extreem veel externe links
  • De inhoud van de website matcht niet met de domeinnaam

Wanneer een aantal van deze punten van toepassing zijn binnen jouw backlink, dat is de kans groot dat dit een slechte backlink is en dat je daar iets aan moet doen.

Maar voor ik je dat uit ga leggen, is het tijd je te vertellen hoe je aan deze slechte backlinks komt.

Het kan zijn dat je zelf de schuldige bent van de slechte backlinks, omdat je ze via een of andere partij of platform hebt gekocht.

Dat adviseren wij trouwens nooit. Blijf daar ver van weg.

Maar er zijn nog meer redenen waarom je website slechte backlinks hebt:

  • Je SEO-partij of online marketingbureau heeft ze ingekocht
  • Iemand binnen je team heeft de links gekocht of geruild
  • Een concurrent heeft deze links voor je gekocht (om je te benadelen)
  • Eén of andere tool heeft jouw website meegenomen en heeft de links automatisch aangemaakt.

Wat de reden van de slechte backlinks ook is, het is tijd om er vanaf te komen.

Als je een slechte link naar je website hebt, dan is de eerste stap natuurlijk vragen aan de eigenaar van de website of hij de link wilt verwijderen. Als hij/zij dit niet wil of als je geen reactie krijgt, dan kan je binnen Search Console de backlinks afwijzen.

En dat is het disavowen van backlinks.

Om backlinks te disavowen, moet je de volgende URL gebruiken: https://search.google.com/search-console/disavow-links.

Maar voordat je dat gaat doen, wil ik je eerst nog even vertellen over het backlinks disavowen via SEMrush. SEMrush heeft namelijk een tool ingebouwd die de slechte backlinks voor je herkent en waarmee je ze aan kan bieden bij Search Console … met één druk op de knop.

Voordat je met SEMrush aan de slag gaat, moet je eerst een account aanmaken en zorgen dat je volledige toegang hebt tot een betaald account.

Als je bent ingelogd, dien je eerst je website toe te voegen als project. Als je dat hebt gedaan, dan moet je de backlink audit binnen het project aanzetten.

backlink audit semrush

Vervolgens klik je bovenin op ‘Audit’. Je ziet dan een overzicht met alle backlinks die SEMrush van je website ziet en vervolgens kan je per link bepalen of je een link wilt:

  • Verplaatsen naar whitelist
  • Verplaatsen naar de verwijder lijst
  • Verplaatsen naar de disavow lijst

Het is nu aan jou om te bepalen welke links je wilt accepteren, wilt verwijderen en wilt disavowen.

Als je vervolgens een hele rits aan links hebt toegevoegd aan de disavow lijst, dan moet je bovenaan op ‘Disavow’ klikken.

Vervolgens kan je op ‘Export tot TXT’ klikken, naar de Google Disavow tool gaan, de juiste property selecteren en het bestand dat SEMrush voor je heeft gemaakt uploaden.

afwijzingslijst uploaden search console
]]>
https://onlinemarketingagency.nl/linkbuilding/backlinks-disavowen/feed/ 0
41 bewezen tips voor meer bezoekers naar je website https://onlinemarketingagency.nl/marketing/tips-voor-meer-bezoekers-naar-je-website/ https://onlinemarketingagency.nl/marketing/tips-voor-meer-bezoekers-naar-je-website/#respond Sat, 13 Feb 2021 10:23:06 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/tips-voor-meer-bezoekers-naar-je-website/

Inhoudsopgave

Het ene artikel heeft 60+ tips met 30 tips die onbruikbaar zijn en het andere artikel heeft 15 tips, maar mist juist weer de belangrijkste informatie.

Ik vond het dus tijd om dé ultieme lijst op te zetten. Eentje die beter is dan alle anderen.

Tip 1: Vul je Google Mijn Bedrijf aan (of vraag ‘m aan)

Google Mijn Bedrijf is het blokje wat je rechts ziet als je op een bedrijfsnaam googelt. Dit blokje zorgt ervoor dat je landelijk en lokaal veel beter zichtbaar bent binnen Google.

Kijk maar!

Google Mijn Bedrijf blokje

Het blokje wordt vooral getoond op bedrijfsnaam, maar kan in bepaalde gevallen ook op zoekwoord getoond worden. Ook dat laat onderstaande afbeelding zien.

Google mijn bedrijf zoekwoord

Je Google Mijn Bedrijf is de uitgelezen plek om contactgegevens, openingstijden en andere bedrijfsinformatie te delen met leads, klanten en natuurlijk met Google. Naast dat het hebben van een Mijn Bedrijf je zichtbaarheid kan vergroten, zal het ook het aantal bezoekers naar je website vergroten.

Mensen kunnen namelijk met één druk op de knop doorklikken. Mocht je meer over Google Mijn Bedrijf willen weten of wil je weten wat je allemaal kan aanvullen, dan adviseer ik je mijn blog genaamd “Google Mijn Bedrijf: 8 belangrijkste functionaliteiten op een rijtje [2021]” te lezen.

Tip 2: Zorg dat elke pagina een prikkelende meta titel en meta omschrijving heeft

Als je door een winkelstraat loopt, dan zorgen alle reclameborden, uithangborden, gevels en vlaggen ervoor dat je winkel opvalt en dat mensen binnen komen lopen.

De meta titel en de meta omschrijving kun je zien als de borden, vlaggen en gevels van de digitale winkelstraat binnen Google. Oftewel, je meta titel en meta omschrijving moeten genoeg opvallen én prikkelen om ervoor te zorgen dat mensen klikken op je zoekresultaat en doorgaan naar je website.

Als je meta’s niet interessant zijn en als ze niet voldoende opvallen, zal er niemand doorklikken. En dat is een gemiste kans.

Wil je nou weten hoe je de perfecte meta omschrijving schrijft? Lees dan mijn blog: ‘Meta description: hoe optimaliseer je de meta omschrijving?

meta titel en omschrijving zoekwoord

Tip 3: Start met bloggen (en houd vol)

Bloggen an sich heeft ontzettend veel voordelen. Je leert er meer door over het onderwerp, je wordt een autoriteit, het zorgt voor content voor andere kanalen, maar het zorgt vooral voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines.

Dit komt doordat je in blogs heel gemakkelijk zoekwoorden kan verwerken. Blogs zijn namelijk vaak langere stukken content waarin je goed de diepte in kan duiken en specifieke onderwerpen kan benoemen.

En de zoekwoorden die daarbij passen, dat zijn de long tail zoekwoorden.

Hoe beter je vindbaar bent op de zoekwoorden en de long tail zoekwoorden, hoe meer kliks je zal ontvangen.

Mocht je nu nog niet overtuigd zijn van de kracht van bloggen, dan moet je mijn artikel ‘9 redenen waarom jij al gestart had moeten zijn met bloggen!’ lezen.

Blogs Online Marketing agency

Tip 4: Schrijf gastblogs voor op andere websites

Je weet dat bloggen nu zorgt voor een verbeterde vindbaarheid van je website. Wanneer je gaat gastbloggen, zorgt dit dus voor een verbeterde vindbaarheid van de website waar je op blogt.

Nu denk je misschien: waarom zou je dan willen bloggen op een andere website? Nou, wanneer je een goed stuk schrijft zal je als auteur autoriteit opbouwen, ontvang je reacties én klikken mensen door naar jouw website.

Gastbloggen kan er dus direct voor zorgen dat je kliks naar je website krijgt. Zeker wanneer de blogs veel gelezen worden zoals op Marketingfacts en Frankwatching (in mijn geval).

gastbloggen frankwatching

Tip 5: Schrijf landingspagina’s op basis van zoekwoorden (let op long tail zoekwoorden)

Wanneer je een tof onderwerp hebt bedacht voor een blog kan je daar natuurlijk een zoekwoord bij zoeken. Maar wat nou als je een zoekwoord hebt bedacht die niet informatief is en dus niet echt bij je blog past?

Denk bijvoorbeeld aan een zoekwoord als online marketing bureau Veenendaal. Voor dat soort termen wil je een pagina schrijven die gefocust is op conversie.

En dat wordt ook wel een landingspagina genoemd. Naast het schrijven van blogs, is het schrijven van landingspagina’s ook een belangrijk onderdeel van SEO en dus een goede strategie om je vindbaarheid en het aantal bezoekers dat je website heeft maandelijks te vergroten.

Tip 6: Achterhaal de beste scorende content van concurrenten en schrijf op basis daarvan teksten

We hebben nu twee manieren van content creëren besproken:

  • Een blog schrijven en daar een zoekwoord bij vinden
  • Een zoekwoord vinden en daar een landingspagina voor schrijven

Maar er zijn nog meer manieren om aan goede zoekwoorden te komen. Je kan namelijk met de juiste tools de zoekwoorden van concurrenten achterhalen. En met die tools kan je ook nog de beste scorende content achterhalen.

Dit is de content die voor de meeste bezoekers zorgt voor de website van jouw concurrent. Momenteel is SEMrush mijn favoriete tool waarmee je dit kan doen. Binnen de de functie ‘organic research’ zit een kopje met ‘pages’. Daar vind je de best scorende content van het domein die je hebt ingevuld.

SEMrush organis research pages

Mocht je nog 6 manieren willen weten waarmee je zoekwoorden van concurrenten kan achterhalen, lees dan mijn artikel genaamd ‘6 manieren om zoekwoorden van je concurrenten te achterhalen’.

Tip 7: Zorg dat je website technisch in orde is

Zoals je weet bestaat SEO uit drie pijlers:

  • Techniek
  • Content
  • Autoriteit

Over de tweede hebben we het al grotendeels gehad en over de derde gaan we het nog hebben. Ik wil nu eerst inzoomen op de eerste. Namelijk de technische staat van je website.

Als we het hebben over de technische staat van je website, dan gaat het niet alleen over zaken zoals de laadtijd, maar ook over de HTTPS, de noindex, sitemap, robots.txt en een hele lijst aan andere belangrijk onderdelen.

Ik kan je in een paar alinea’s helaas niet uitleggen waar je allemaal op moet letten, maar ik kan je wel vertellen wat de meeste voorkomende technische SEO fouten zijn en wat de beste technische SEO-tools zijn.

Als je die twee blogjes hebt gelezen, dan kom je al een heel eind met de technische optimalisatie!

SEMrush site audit

Nu vraag je je misschien af: hoe kan bijvoorbeeld de laadsnelheid van je website invloed hebben op de traffic van je website? Nou, wanneer je website technisch goed in orde is (en je content en autoriteit ook goed zijn) zal Google je beter waarderen.

En dus ga je hoger scoren. Met meer bezoekers tot gevolg.

Tip 8: Achterhaal en verbeter fouten die uit Search Console komen

Tip 8 sluit naadloos aan op tip 7 en heeft ook te maken met het oppakken van technische verbeterpunten.

Ik heb deze los van tip 7 getrokken, omdat Google Search Console dat verdient. Het is namelijk één van de belangrijkste SEO-tools die er zijn. Met Search Console kan je:

  • Pagina’s aanbieden aan Google
  • Sitemap aanbieden aan Google
  • De prestaties van je website binnen Google achterhalen
  • Dekkingsfouten en je site vitaliteit bekijken.

En vooral die laatste is belangrijk! Je kan namelijk precies welke technische problemen er binnen je website zijn en wat direct opgepakt moet worden.

Google search console dekkingsfouten

Heeft jouw website nog geen Search Console? Dan kan je hier vinden hoe je Search Console kan aanmaken.

Tip 9: Zorg ervoor dat altijd alle on page SEO-elementen in orde zijn

Ik vertelde je eerder al dat SEO bestaat uit drie pijlers. Maar er is nog een verdeling die je binnen SEO kan maken. Namelijk:

Als we het hebben over Off Page SEO dan gaat het over alles wat er buiten je website / pagina gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan linkbuilding. Wanneer je spreekt over On Page SEO, dan gaat het over alles wat er gebeurt op je pagina.

Denk aan:

  • Content
  • URL
  • Laadsnelheid
  • Meta titel
  • Meta omschrijving
  • H1
  • H2’s
  • Etc.

Wanneer je alle On Page SEO elementen optimaliseert op basis van zoekwoorden, dan zullen je pagina’s beter vindbaar worden. En dat bekent dat je meer bezoekers naar je website krijgt.

Wil je precies weten wat alle On Page SEO elementen zijn en hoe je ze het best kan optimaliseren? Lees dan mijn artikel “On Page SEO: complete uitleg om hoog te scoren in Google”.

Tip 10: Vraag of anderen naar jouw website willen linken

Linkbuilding is inmiddels vaak genoeg in dit artikel genoemd, maar weet je eigenlijk wel wat het betekent? Linkbuilding is niks anders dan linkjes krijgen van andere websites naar jouw website.

Als we het hebben over linkbuilding, dan zijn er twee dingen belangrijk:

  • Kwantiteit (je wilt zoveel mogelijk links krijgen)
  • Kwaliteit (je wilt de beste links krijgen)

Oftewel, je wilt zoveel mogelijk goede en waardevolle links verkrijgen. En waarom precies? Nou, Google vindt het fijn als een website veel goede links heeft. Dat is namelijk een signaal dat de website waardevolle informatie heeft en relevant is.

En wanneer Google vindt dat je het goed doet en dat je relevant bent voor je doelgroep, dan gaat Google je hoger in de zoekresultaten plaatsen.

Dus een heel concreet actiepunt voor jou: vraag of relevante partners, vrienden, bedrijven en websites naar jou willen linken.

Naast het vragen van partners om links, zijn er nog veel andere manieren om links naar je website te krijgen. En één van die manieren is het ‘jatten’ van de backlinks van je concurrenten.

Er zijn erg veel tools op de markt waarmee je de links van elke website die er bestaat kan achterhalen. In die tools kan je de URL van je concurrenten zetten en kijken waar alle links vandaan komen. Vervolgens kan jij er alles aan doen om die links ook te verkrijgen.

Je kan namelijk al die partijen contacten om te vragen of ze ook naar jou willen linken. Een aantal zullen dat misschien doen zonder tegenprestatie, maar ook een aantal zullen ook een tegenprestatie vragen.

Dat kan zijn:

  • Een vergoeding
  • Een link terug
  • Of een andere tegenprestatie

Het is dan vervolgens aan jou om te bepalen of dat het waard is. Mijn favoriete tools voor het achterhalen van backlinks van concurrenten zijn momenteel Ahrefs en SEMrush.

Mocht je nog 8 andere tools willen waarmee je backlinks kan achterhalen, dan stel ik voor dat je mijn artikel 10 beste tools voor het backlinks checken [Gratis & betaald] gaat lezen.

Tip 12: Zorg dat je interne linknetwerk op orde is

Ik heb je zojuist uitgelegd dat Google het leuk vindt als je veel linkjes krijgt van externe websites, maar wist je dat Google het ook leuk vindt wanneer je veel interne linkjes hebt?

Dat wordt ook wel interne linkbuilding genoemd. Hoe meer relevante links je website heeft en hoe beter de interne linkstructuur van je website is, hoe makkelijk Google alles kan waarderen en hoe makkelijker Google weet waar wat staat.

En wanneer Google je pagina’s beter kan vinden en waarderen, dan betekent dat je content en techniek beter uit de verf komen. En dat betekent ook weer dat je pagina’s hoger in Google te vinden zullen zijn.

Tip 13: Zorg ervoor dat je pagina’s niet intern met elkaar concurreren

Ik zie Google als een ranglijst. De persoon die het het best doet staat op 1 en is de winnaar. Dit zie ik als een constante wedstrijd.

Maar wist je ook dat je website intern kan concurreren? Ik denk het niet. Ik zal dit even uitleggen aan de hand van het WK voetbal.

Uiteindelijk kan er maar 1 team het WK winnen. Oftewel, uiteindelijk kan er maar 1 website bovenaan staan in Google. Maar binnen de landen die meedoen zijn er veel spelers die de selectie willen halen.

Alleen de beste spelers zullen in het team komen. En wanneer dat team wint, dan is dat team de winnaar van het WK.

De spelers binnen een land kan je vergelijken met de pagina’s binnen je website. Niet iedereen kan in de spits staan en niet iedereen kan mid-mid staan. Dit zal in principe 1 speler zijn.

Wanneer je twee mid-mid’s op veld hebt staan, dan gaat dat niet goed. De twee zullen misschien wat meer bezig zijn met elkaar dan met de wedstrijd. Ze bekleden immers dezelfde positie in het veld.

En dat geldt ook voor je pagina’s. Wanneer je twee pagina’s hebt die strijden voor hetzelfde zoekwoord, dan is het voor Google niet duidelijk wie nou echt het meest geschikt is om op dat zoekwoord te scoren. Dat kan dus ook beteken dat beide pagina’s niet goed scoren.

Zorg daarom altijd voor focus binnen je pagina’s en zorg ervoor dat er voor elk zoekwoord maar één echte pagina is waarmee je wilt scoren.

Tip 14: Start een kennisbank

Momenteel is Online Marketing Agency organisch het best vindbare marketingbureau van Nederland. En nee, dat komt niet volledig door de 200+ online marketing gerelateerde blogs.

Dat komt voor 90% doordat wij de grootste en best vindbare online marketing kennisbank die wij hebben.

Op zoekwoorden zoals marketing of KPI staan we in de top 3.

Dit zorgt momenteel voor meer dan 60.000 bezoekers per maand naar onze website. En dat is gigantisch.

Binnen jouw niche kan jij ook de autoriteit worden van de markt door (als eerste) een kennisbank te schrijven op basis van zoekwoorden die niet bij je blogs, landingspagina’s of andere pagina’s horen/passen.

Je wilt namelijk niet concurreren met jezelf. Dat heb ik je bij tip 13 namelijk uitgelegd.

Zoekfunctie kennisbank

Tip 15: Update bestaande content

Het schrijven van een blog kost voor de één twee uur en voor de ander een halve dag. Beide personen zullen beamen dat het een kostbaar iets is.

Maar je moet niet alleen focussen op het schrijven van nieuwe blogs. Je bestaande blogs zijn namelijk ook een goudmijn. Zeker de blogs die niet in de top 10 staan. Die kan je door ze te updaten, uit te breiden, te optimaliseren en te verbeteren heel gemakkelijk een boost geven.

Dan kan het maar net zo zijn dat je van plek 12 naar plek 3 gaat. En dat betekent dat je blog van geen traffic, naar tientallen of zelfs honderden bezoekers per maand/dag kan gaan.

En dat door een uurtje te besteden aan iets wat je al eerder hebt geschreven.

Lekker makkelijk.

Tip 16: Vraag of andere mensen willen gastbloggen op je website

Je bent inmiddels al goed op de hoogte over waarom het schrijven en plaatsen van content goed is voor de vindbaarheid van je website. Dit kan je zelf doen, maar je kan ook anderen vragen dit te doen.

Dat wordt ook wel gastbloggen genoemd. In ruil voor het blogje wil de persoon die het artikel heeft geschreven vaak een link terug. Dat is dus voor jullie beide een win-win.

De één krijgt er gratis content bij en de andere krijgt er een gratis linkje bij.

Tip 17: Maak gebruik van structured data

Structured data zie ik echt als een geavanceerde SEO-techniek. Het is niet iets dat je met een vinkje aan zet, het is niet iets wat je in een ochtend volledig zal snappen en voor het implementeren heb je enige technische kennis nog.

Wat het nou precies is? Het is niks anders dan een stukje code om een stukje content heen om het voor Google inzichtelijk te maken.

Denk bijvoorbeeld aan de reviewsterren die je vroeger veel in Google zag, breadcrumbs, sitelinkjes of producten. Hierbij even een simpel (oud) voorbeeld.

Afbeelding 1 1

Maar hoe zorgt structured data dan voor meer bezoekers? Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Structured data zorgt er voor dat je vaker en beter in Google te vinden bent en dat je in de zoekresultaten meer ruimte pakt.

Dat maakt de kans groter dat mensen op je zoekresultaten klikken en uiteindelijk op je website terecht komen.

Wil je weten welke vormen van structured data er allemaal zijn, hoe je structured data kan toevoegen aan je website en welke impact structured data heeft op voice search? Dan moet je mijn blogje “Wat is structured data en hoe kan jij structured data optimaal inzetten?” lezen.

Tip 18: Zorg ervoor dat je website op alle apparaten goed te gebruiken is

Dit vind ik persoonlijk een gigantische open deur, maar aangezien ik wekelijks websites tegenkom die niet op elk apparaat fatsoenlijk te gebruiken zijn, moet ik ‘m toch even noemen.

Je herkent het vast wel. Je opent een website op mobiel en het overgrote deel van buiten beeld. Of je opent een website op je tablet en alles staat schots en scheef.

In beide gevallen zullen mensen direct je website verlaten en dus zal ook Google je website slecht waarderen. Google heeft namelijk voldoende tools om te meten of je website op alle apparaten te gebruiken is en ook goed werkt.

Als dat niet het geval is, zal je daar strafpunten voor krijgen. En dat is niet heel goed voor je vindbaarheid…

Tip 19: Deel cijfers / insights uit de markt die niemand heeft

Er zijn natuurlijk voldoende onderwerpen waar jij binnen je niche over kan schrijven. De meeste interessante onderwerpen zijn vaak cijfers en/of insights binnen jouw product of markt die niemand heeft.

Met die content onderscheid je je van je concurrenten. Zeker wanneer zij deze content ook nooit kunnen krijgen. Dan heb je goud in handen.

Dit soort content kunnen branchecijfers zijn, resultaten van een onderzoek dat je hebt gedaanen meer.

Jij kan die informatie vervolgens verwerken in een blog, in een e-book, in een whitepaper, een LinkedIn post, een e-mail of nog beter: een combinatie van al deze contentvormen.

Ps. Het kan ook content zijn die je nu al hebt, maar je concurrentie nog niet. Ook dan moet je er als de kippen bij zijn en die content zo snel en zo veel mogelijk delen.

online marketing e-books

Tip 20: Vergeet Bing (en andere zoekmachines) niet

Als we het over zoekmachine optimalisatie hebben, dan hebben we het eigenlijk over Google optimalisatie. Dus geen SEO, maar GO :-).

Google is vandaag de dag heer en meester en zorgt voor het overgrote gedeelte van de bezoekers, conversies, leads en kliks naar je website (als we het hebben over de verschillende zoekmachines).

Maar er zijn ook kleinere zoekmachines, zoals Bing, waar je ook verkeer naar je website mee kan scoren. Bing heeft namelijk ook een eigen Search Console genaamd Bing Webmaster Tools en eigen tegenhangers van Google Mijn Bedrijf en Google Ads.

En met die handige tools en mogelijkheden kan je ook Bing inzetten om verkeer naar je website te trekken. Betekent dit dat je nu Google links moet laten liggen en naar Bing over moet stappen?

Nee, dat niet. Maar mocht je al aardig ver binnen Google zijn, spendeer dan eens een middag of dagje aan Bing om te kijken wat daar de opties zijn en waar daar de verbeterpunten zijn.

Zeker als je je naast Nederland ook focust op andere landen.

Tip 21: Gebruik Google Posts

Een Google Posts is een soort blogbericht binnen je Google Mijn Bedrijf pagina. Hiermee kan je heel gemakkelijk een van de volgende soorten content delen:

  • Blog
  • Elementen
  • Aanbieding
  • Product

De Google Post wordt geplaatst in het Google Mijn Bedrijf blokje dat mensen zien als ze op je bedrijfsnaam googelen of een andere zoekterm invoeren waarbij je Mijn Bedrijf wordt vertoond.

Dit zorgt er dus voor dat je Mijn Bedrijf blokje vele malen groter wordt en dat je dus meer ruimte pakt in de zoekresultaten. Dit vergroot de kans dat mensen op jouw content gaan klikken.

Mocht je alles willen weten over Google Posts, hoe je een Google Post aanmaakt en wil je nog wat extra handige tips voor je Google Posts? Dan adviseer ik je om mijn blog “Wat is een Google Post en hoe kan jij als ondernemer die inzetten?” te lezen.

Tip 22: Reageer op relevante blogs

De effectiviteit van het reageren op blogs is de laatste 5 tot 10 jaar sterk afgenomen. Bloggen is nog steeds ontzettend krachtig, maar door de komst van podcasts en video marketing zie je dat er simpelweg minder interesse is voor blogs. Daar komt die daling dus vandaan.

De andere kant van het verhaal is dat blogs de aankomende 10-15 jaar niet zullen verdwijnen en dat er altijd een groep mensen zijn die liever lezen in plaats van luisteren of kijken.

Het reageren op blogs zal dus de aankomende jaren nog steeds interessant voor je zijn. Door te reageren op (populaire) blogs van anderen zorg je ervoor dat je vaker voorbijkomt. Mensen gaan je naam herkennen, ze gaan je naam googelen of klikken misschien wel direct door naar je website door op je naam te klikken.

En wanneer mensen je eerst onder een blog voorbij zien komen, je dan op LinkedIn zien en ze je ook nog tegenkomen in Google, dan ben je helemaal aan het winnen.

meer bezoekers door te reageren op blogs

Tip 23: Biedt nieuwe content direct aan in Search Console

Wanneer je een blog of andere pagina publiceert, neemt Google deze niet meteen mee. Zie het als een pakketje dat je wilt versturen. Je pakt het pakketje in, zet het op de tafel en hoopt dat het pakketje op magisch wijze aankomt.

Dat gaat niet gebeuren.

Je content moet je daarom aanbieden aan Google. Je kan dit zien als het oppakken en verzenden van het pakketje. Pas dan komt het aan!

Wanneer je je content niet aanbiedt, dan kan het uren, dagen of (wanneer je een slecht vindbare website hebt) wel weken duren voordat Google je nieuwe stukje content oppikt.

Je moet Google dus laten weten dat je nieuwe content hebt door het aan te bieden. En dat aanbieden doe je met Google Search Console.Ik leg het uit in mijn blog “Waarom je blog na publicatie niet direct in Google te vinden is”.

Tip 24: Zorg dat je actief bent op social media (zakelijk en privé)

In de eerste 23 tips van dit artikel ging het vooral om SEO, Google en zoekmachine gerelateerde tips. Het is nu hoog tijd om SEO even los te laten en naar andere methodes en technieken te kijken die ervoor zorgen je website meer bezoekers krijgt.

We beginnen met social media. Social media gebruiken is een fantastische strategie om meer gratis bereik en naamsbekendheid te realiseren.. Je kan denken aan kanalen als

Binnen een deel van deze kanalen kan je een zakelijke pagina aanmaken voor je bedrijf, maar waar social media vooral sterk in is, is in het privégebruik.

En nou heb ik het niet over het delen van vakantiefoto’s of poezenfilmpjes, maar het uitbouwen van je personal brand door actief te zijn op social media.

Op LinkedIn deel ik bijvoorbeeld wekelijks inhoudelijk content over online marketing en over de ontwikkeling die OMA doormaakt. Dat soort dingen onderwerpen vinden mijn familie en vrienden, maar ook potentiële klanten gaaf om te lezen.

Bij social media gaat het namelijk om interactie, aandacht en de menselijke factor. Daarom geloof ik echt heilig in het opbouwen van een personal brand. Dat is iets waar je je leven lang profijt van hebt.

Zowel als ondernemer, als medewerker.

In de social media posts die je plaatst, kan je linkjes verwerken naar je website. En in je profiel kan je vaak ook een link verwerken. Het kan dus ook nog eens zorgen voor extra traffic.

Maar dat moet nooit het hoofddoel zijn. Het doel is altijd waarde bieden. Want hoe meer waarde je biedt, hoe meer je krijgt. En hoe meer je gezien en leuk gevonden wordt, hoe meer business je het gaat opleveren.

Meer traffic door social media

Tip 25: Start met social media adverteren

We gaan door op de sociale tour. Het grote voordeel van organisch beter vindbaar worden is dat het gratis is. Hoe meer tijd en energie je erin steekt, hoe meer volgers je krijgt.

Maar wat nou als je niet zoveel tijd hebt? Of als je er niet zoveel tijd in wilt steken? Dan is social media adverteren een goed idee.

Zeker als je goed weet wie je wilt bereiken en als je goed weet wat je over wilt brengen. Dat zijn dan ook de belangrijkste pijlers van het social media adverteren:

Targeting en content zijn de twee basisingrediënten die je voor effectieve social media advertenties nodig hebt. In de ideale situatie doe je ze allebei zelf, maar je kan ook altijd één van de twee uitbesteden.

Voordat je start met adverteren, moet je goed nagaan wat je doelstelling is. Wil je bijvoorbeeld mensen opnieuw benaderen die al eens eerder bij je hebben gekocht? Of wil je nieuwe leads voor je funnel?

Afhankelijk van je doelstelling en je doelgroep kan je je kanaal kiezen.

Tip 26: Maak gebruik van hashtags op social media

Hashtags zijn een mooie manier om een bepaalde niche, een bepaald onderwerp of een bepaalde groep binnen social media op te zoeken. Denk aan #voetbal #marketing #SEO #traffic of #bezoekersnaarjewebsite.

Aangezien mensen op de hashtags zoeken, kan dit traffic opleveren naar je social mediakanalen. Als jij de juiste hashtags tags gebruikt, dan zullen de mensen die op de hasthags zoeken bij je uitkomen.

Dan is het alleen nog maar aan jou om ervoor te zorgen dat ze blijven hangen of dat ze doorklikken naar je website.

De belangrijkste tip die ik voor je heb als het gaat om hashtags, is het kiezen van de juiste hashtags. Kies er niet zomaar een paar uit, maar onderzoek welke veel gebruikt worden en zoek ook uit of het wel je ideale doelgroep is die ze gebruikt.

Tip 27: Start met video marketing

Als je het over meer bezoekers en een groot netwerk hebt, dan is de vuistregel dat je vooral meer zichtbaar moet zijn. Oftewel, je moet meer content delen.

Content kan in de vorm van een mooie foto op Instagram, een dijk van een blog op je website of een hele vette video op YouTube of Facebook.

Deze video kan je op al je platformen delen, wat ervoor zorgt dat je dus voor al je kanalen content hebt. En dat gaat ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent.

Het grote voordeel van video marketing is dat je veel meer kan laten zien dan wanneer je een foto of een blog plaatst. Heb je net een nieuw pand in gebruik genomen? Maak er een video van. Dan zien mensen precies hoe je nieuwe locatie eruitziet.

Heb je een handleiding geschreven over een bepaalde tool? Maak een video over hoe je de tool gebruikt.

Mocht jij je vooral focussen op YouTube en wil je dat je YouTube video’s beter vindbaar zijn? Dan moet je “YouTube SEO: Stappenplan voor het beter vindbaar maken van je video’s binnen YouTube” lezen.

Tip 28: Ga aan de slag met retargeting (Google en social)

Ik zei al iets over retargeting bij de tip over social media adverteren, maar het is zo’n belangrijk onderdeel van online marketing dat ik ervoor heb gekozen om ook deze tip los te trekken.

Retargeting is niks anders dan het opnieuw bereiken van je website bezoekers om ze weer terug te halen naar je website. Je kan bijvoorbeeld (heel simpel) instellen dat mensen een banner van jou te zien krijgen wanneer ze op je website zijn geweest, maar je kan het ook complexer te maken door mensen specifieke content te tonen omdat ze eerder een bepaalde pagina hebben bekeken.

Je kan het zo complex maken als je zelf wilt. Retargeting werkt zowel voor B2B als B2C. Want wanneer iemand tandpasta op je website heeft besteld, dan wil je natuurlijk na een bepaalde periode (als de tandpasta waarschijnlijk bijna op is) weer een advertentie tonen en een nieuwe aankoop realiseren.

En wanneer iemand je actiepagina heeft bekeken voor je cursus, maar niet heeft geconverteerd, dan wil je die persoon ook weer een aanbieding doen om ervoor te zorgen dat hij of zij zich alsnog inschrijft.

Mocht je aan de slag willen gaan met retargeting, dan zijn de LinkedIn Insights Tag en de Facebook Pixel enorm van belang. Zeker als je je advertenties via social media kanalan vertoond.

Tip 29: Start met e-mail marketing (nieuwsbrief)

Wanneer je geen goede vindbare website hebt, niet veel volgers op social media en nog niet zoveel mensen je kennen, is het starten met e-mail marketing niet erg handig.

Maar wanneer je al een paar honderd bezoekers hebt op je website en je wat volgers hebt, dan is e-mail marketing een fantastisch kanaal om mensen gratis naar je website te halen.

E-mail is namelijk een uniek kanaal. Het is het enige kanaal waar je gratis mensen kan bereiken door echt iets naar ze te pushen, zonder dat je daar de tussenkomst van een ander platform bij nodig hebt.

Als we het hebben over Facebook Ads, dan moet je betalen voor het pushen van je bericht en je bent afhankelijk van Facebook zelf. Bij e-mail is dat niet zo.

De enige concurrentie bij e-mail ben je zelf en zijn de andere e-mails. Jij moet ervoor zorgen dat mensen je mails openen en dat ze doorklikken naar je website.

Omdat e-mail gratis is (en SEO ook) zeg ik altijd dat dát de twee belangrijkste kanalen zijn voor elke ondernemer. Als jij namelijk 0 euro uitgeeft aan advertenties en daarop je business kan bouwen, dan ben je aan het winnen.

Dan loop je namelijk geen risico als er iets binnen je markt gebeurt en dan hoef je niet meteen de budgetten dicht te schroeven (en dus business te verliezen) wanneer er een economische crisis is.

En mocht je echt gas willen geven, dan ga je gewoon aan de slag met adverteren en retargeting of één van de andere tips.

Nieuwsbrief online marketing agency

Tip 30: Begin een podcast

Als je start met podcasten dan zullen de luisteraars en de websitebezoekers je niet om de oren vliegen. Nee, dat gaat niet gebeuren.

Maar waar podcasten wel fantastisch voor is, is het uitbouwen van je persoonlijke brand. Iets waar ik al eerder in dit artikel over vertelde. Tijdens een podcast kan je namelijk heel goed laten horen wie je bent, wat je kan en wat het verhaal achter jouw onderneming is.

En wanneer je dat goed doet, je het volhoudt en je podcast steeds meer luisteraars krijgt, dan zal je een stuk autoriteit opbouwen. Als jij het altijd over SEO hebt en de mensen gaan jou als de SEO guru zien, dan zullen ze aan je denken als ze iets willen gaan doen op het gebied van SEO.

Of wanneer ze hun buurman iets over SEO horen zeggen, dan zullen ze je naam noemen. En dat gaat ervoor zorgen dat meer mensen je kennen, je leuk gaan vinden en uiteindelijk dat de traffic naar al je kanalen toeneemt.

Maar dat geldt natuurlijk ook voor meerdere tips uit de ze lijst. Online marketing is niks anders dan kruisbestuiving. Websitebezoekers wil je omtoveren tot nieuwsbrief abonnees Facebook volgers wil je omtoveren tot podcastluisteraars om die vervolgens weer tot ambassadeurs van jouw merk of bedrijf te maken.

Zo werkt het nou eenmaal.

De kanalen die ik tot nu toe allemaal heb genoemd hebben zich de afgelopen jaren allemaal al bewezen. Maar er zijn ook kanalen die dat nog moeten doen.

Terwijl ik dit artikel schrijf, is TikTok al een grootmacht en begint Clubhouse net voeten in de aarde te krijgen in Nederland. Dit zijn in dit geval social media kanalen, maar het had net zo goed en ander kanaal kunnen zijn.

Het is altijd een risico om constant in hét nieuwste ding te stappen. Er is namelijk een grote kans dat dit het niet gaat worden. Maar het heeft ook gigantische voordelen. Als jij als een van de early adopters actief ben in een kanaal en je kan er veel volgers op vergaren.

Dan heb je een gigantisch voordeel op de rest. Het is namelijk makkelijker om groot te worden op een platform omdat je er vroeg bij bent. Je hebt dan namelijk minder concurrentie.

Tip 32: Maak een handige tool die mensen nodig hebben

Dit is er eentje waar we zelf ook mee bezig zijn. Mensen kunnen namelijk je website bezoeken omdat je goede content op je website hebt staan en je daardoor goed vindbaar bent.

Maar er zijn ook andere functionaliteiten die je kan toevoegen om meer bezoekers te krijgen. Neem bijvoorbeeld een pensioencalculator, een gratis zoekwoorden tool , een programma om je posities in Google bij te houden of iets anders dat je doelgroep nodig heeft.

Wanneer jij deze functionaliteit aan je website toevoegt, zullen mensen hiervoor speciaal naar je website komen. Dat zullen ze 1 keer doen, misschien 2, maar het kan ook zo zijn dat ze elke week terugkomen.

En dat wil je natuurlijk.

Tip 33: Maak likeable en shareable content zoals e-books, whitepapers, infographics, etc.

Likeawat en shareawat? Likeable en shareable! Oftewel, leuke content die aanslaat en die mensen willen delen. Ik vertelde je al eerder over het delen van branchecijfers die niemand heeft.

Maar het kunnen natuurlijk ook cijfers zijn die mensen wel hebben, maar die jij op een handige of leuke manier verpakt. Neem bijvoorbeeld het e-book die ik net heb geschreven genaamd Google Analytics 4: de basics.

Ik plaatste een bericht op LinkedIn hierover en ruim 150 mensen wilden het e-book graag hebben. Dat zorgde ervoor dat ik 150 connecties erbij kreeg en dat veel mensen mijn e-book gingen lezen.

Het gevolg hiervan is dat mensen mij gaan kennen en herkennen. Wanneer ik nog een keer voorbijkom, zullen ze mijn content weer gaan lezen. Want als je een goed e-book hebt geschreven, dan gaan mensen je onthouden.

Ze denken misschien: he, ik ga eens wat van zijn blogs lezen. Of misschien nog beter: ik snap niks van Analytics 4 en online marketing, ik ga het uitbesteden.

Tip 34: Maak gebruik van (micro) influencers

Als we het over influencers hebben, dan heb ik gevoel dat bij de ene groep de nekharen overeind gaan staan en dat de andere groep het fantastisch vindt. Ik heb niet het gevoel dat er niet veel mensen tussen de twee kampen in staan.

En dat is jammer.

Natuurlijk is het gaaf als één van de grootste social media persoonlijkheden in je branche jouw product promoot, maar waar ik veel meer in geloof zijn micro-influencers.

Oftewel, influencers met een kleiner bereik. En daarmee bedoel ik niet alleen iemand op Instagram met maar 10.000 volgers. Nee, ik bedoel ook iemand die bij Body en Fit een paar shakes koopt en een eigen persoonlijke code heeft die hij/zij met zijn vrienden kan delen, zodat ze allemaal een beetje korting krijgen.

Dat is namelijk ook influencer marketing.

Tip 35: Wees actief in de juiste communities (Facebook groepen, forums, Reddit etc.)

Deze tip had ik er oorspronkelijk niet in staan, maar dit idee kwam in mij op tijdens het luisteren van een podcast. En autodealer uit Amerika was te gast bij de podcast van Gary Vaynerchuk.

Hij vertelde dat ze vooral lokaal actief zijn. Ze plaatsten artikelen in de krant en adverteerden lokaal op social media. Maar wat mij echt bijbleef was het volgende:

In een van de lokale Facebookgroepen stond een oproep van een verdrietige moeder. Iemand had namelijk de auto van haar zoon bekrast en ze vroeg of iemand wat had gezien.

Wat de autodealer toen deed? Ze boden aan om de krassen gratis te herstellen, omdat ze het zo zielig vonden.

Dit leverde ze ontzettend veel goodwill, positieve reacties en klanten op. En nou zeg ik niet dat je nu ook je dienst gratis moet gaan weggeven, maar ik zeg wel dat je actief moet zijn in de communities die passen bij jouw niche.

Verkoop je padelbanen (de sport die in Nederland terrein aan het winnen is)? Zorg dat je in een Facebookgroep over padel meepraat en geef bijvoorbeeld tips over het onderhouden van een padelbaan op forums.

Ook dit is een gratis manier om veel voorbij te komen bij je doelgroep, zonder ook maar een euro uit te geven aan marketing.

Tip 36: Beantwoord vragen op Twitter, Quora, Medium, etc.

Twitter is voor mij persoonlijk al jaren uitgestorven, maar als ik aan Twitter denk moet ik altijd denken aan een verhaal dat door een kennis is verteld.

Die kennis had een specialisme. Hij had namelijk een klein bouwbedrijf. Op Twitter kwam een keer een vraag voorbij of iemand tijd had om een kleine klus op te pakken.

Hij had op dat moment tijd, besloot te reageren en ging aan de slag met de klus. Een week later werd hij door zijn opdrachtgever opgebeld en die gaf ‘m nog een klus.

En nog een klus. En nog een klus. En nog een klus.

In dit geval zorgde één enkele tweet op Twitter voor jaren werk en tonnen omzet. Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar vragen beantwoorden op bijvoorbeeld een Twitter of Quora kan ervoor zorgen dat je meer klanten krijgt.

Of dat mensen je gaan zien als autoriteit binnen je vakgebied. Of dat mensen meer over je willen weten en bijvoorbeeld je website gaan bezoeken. Kan allemaal.

Tip 37: Word gast bij de podcasts van anderen

Ik vertelde eerder al dat je naast bloggen ook kan gastbloggen. En nu ga ik zo’n zelfde soort tip geven op het gebied van podcasten.

Naast het starten van een podcast, kan je natuurlijk ook te gast zijn bij iemand anders zijn podcast. Hij heeft er dan een leuke gast bij waar hij een podcast mee kan opnemen en jij hebt een stuk exposure op zijn platform.

Win-win dus!

Tip 38: Maak een gratis cursus of training

Het maakt eigenlijk niet uit wat je achter het woord gratis zet, want Nederlanders houden van gratis. Of dat nou gratis bananen zijn bij Picnic, het blikje Fanta dat wordt weggeven op straat of de cursus die je hebt gemaakt.

Dat kan je mooi inzetten om te gebruiken voor jouw business. Een gratis lokkertje doet het altijd goed. Ik vertelde je al eerder dat een gratis e-book het goed kan doen, maar een gratis cursus of training werkt nog beter.

Ik weet namelijk 100% zeker dat een gratis training over Google Analytics 4 het nog beter had gedaan dan mijn e-book. Waarom ik dat niet heb gedaan? Omdat een e-book voor mij makkelijker is om te maken en ik niet per se klanten en bezoekers hoef te krijgen door middel van een gratis cursus of training.

Tip 39: Maak gebruik van QR codes op verpakkingen of bijvoorbeeld bij events

Dit is weer zo’n tip die je in geen enkele andere lijst met manieren om meer traffic naar je website te krijgen ziet, maar wel heel waardevol is. Stel je hebt een product dat goed loopt.

Wanneer jij daar een QR code opzet, dan zullen mensen dat gaan scannen. Jij kan zelf bepalen waar mensen op uit komen wanneer ze dat doen. Dus je kan ze doorsturen naar je website.

Maar wat dacht je van een evenement of een festival? Ook daar kan je een QR code inzetten om reviews te vergaren, mensen naar een actiepagina te leiden of ze een video laten zien.

Mocht je al met QR codes werken of wil je dat nu gaan doen? Lees dan mijn blog “Wat je absoluut niet mag vergeten als je met QR codes werkt”.

Tip 40: Maak gebruik van browsermeldingen

Een jaar geleden startte ik een experiment door op onze eigen website gebruik te maken van browsermeldingen. Wanneer mensen zich voor het eerst op mijn website kwamen, kregen ze een melding met of ze meldingen wilden ontvangen.

Na een paar maanden testen had ik honderden mensen verzameld die de meldingen ontvingen en erop klikten om terug te gaan naar mijn website.

Aangezien ik geen kermis van mijn website wilde maken, besloot ik te stoppen met browsermeldingen op het moment dat ik startte met de pop-up.

We hebben toen we de keuze gemaakt om browsermeldingen in te zetten voor Lassie. Er was wel besloten dat we dit op een zo prettig mogelijk manier gingen doen.

Mensen krijgen per week één melding op maandag om 16:00 met daarin een recept. En wat blijkt? Inmiddels krijgen 14.000 mensen de melding en krijgen we zelfs mailtjes dat mensen de meldingen niet meer krijgen en dat ze dat wel willen.

Een gouden zet dus!

Tip 41: Ga aan de slag met affiliate marketing (Referrals)

Last but not least: affiliate marketing! Als ik affiliate marketing uit moet leggen aan een leek dan zeg ik altijd dat affiliate marketing een soort influencer marketing is.

Oftewel, je krijgt geld voor het promoten van iets. Of je betaalt anderen om jouw product te promoten, natuurlijk. Affiliate marketing is vooral interessant wanneer je producten of software verkoopt. Wanneer mensen jouw product aanbieden en iemand koopt via hun link het product, dan krijgen ze daar een vergoeding voor.

Het mooie hiervan is dat bij affiliate marketing de verkoop nagenoeg altijd plaatsvindt op je eigen website. Dus door affiliate marketing in te zetten, krijg je meer bezoekers naar je website krijgen.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketing/tips-voor-meer-bezoekers-naar-je-website/feed/ 0
6 manieren om zoekwoorden van je concurrenten te achterhalen https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-concurrenten-achterhalen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-concurrenten-achterhalen/#respond Thu, 31 Dec 2020 06:00:04 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/zoekwoorden-concurrenten-achterhalen/

Inhoudsopgave

‘Loodgieter Arnhem’. Maar wat nou als je concurrenten al jaren bezig zijn met SEO?

En wat als die concurrenten al duizenden euro’s hebben gestopt in SEO werkzaamheden en verschrikkelijk goed vindbaar?

Helemaal mooi!

Want daar kun je namelijk zelf van profiteren door bijvoorbeeld hun zoekwoorden te achterhalen. Dat scheelt je weer werk (en kosten!) en bovendien kun je je meteen focussen op het creëren van content en het beter vindbaar maken van je eigen bedrijf.

Ik help je op weg met 6 manieren waarmee je heel gemakkelijk zoektermen van concurrenten kunt achterhalen. In een half uurtje.

Maar eerst: wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoord, keyword, sleutelwoord, zoekopdracht, zoekterm of trefwoord. Het betekent allemaal hetzelfde.

Een zoekwoord is een woord, of meerdere woorden, die een bezoeker intypt in Google met als doel de juiste informatie te vinden. That’s it.

Meer is het niet.

Het gaat niet over volume, relevantie of lengte. Dit zijn pas zaken die om de hoek komen kijken bij een goed zoekwoord.

Leuk feitje: wist je dat 20% van de zoekwoorden die zijn ingetypt, nog nooit eerder zijn ingetypt?

20% zoekopdrachten is nieuw

Waarom zoekwoorden & een zoekwoordenonderzoek zo belangrijk zijn

Een zoekwoordonderzoek en dan ook de bijbehorende zoekwoorden zijn de basis van elke SEO content strategie. Want stel, je hebt een heel tof idee om over te schrijven.

Namelijk je favoriete hobby: fitness met eigen lichaamsgewicht (dit was jarenlang mijn hobby, maar dat terzijde).

Aangezien je hier al een paar jaar mee bezig bent, vind je het leuk om hier over te schrijven. Maar wist je dat fitness met eigen lichaamsgewicht ook wel calisthenics wordt genoemd of street workout?

En wist je ook dat er:

  • Gemiddeld 10 keer per maand in Google in Nederland wordt gezocht op ’Fitness met eigen lichaamsgewicht’.
  • Gemiddeld 490 keer per maand in Google in Nederland wordt gezocht op ‘Street workout’.
  • Gemiddeld 15.400 keer per maand in Google in Nederland wordt gezocht op ‘Calisthenics’.

Met bovenstaande gegevens, welk zoekwoord zou jij kiezen? Ik zou gaan voor het zoekwoord ‘Calisthenics’ en later ook voor het zoekwoord ‘Street workout’.

Logisch, toch? Wat ik met bovenstaand voorbeeld wil uitleggen is dat de zoekwoorden je teksten kunnen maken of breken.

Zonder een strategie, zonder een plan, ga je nooit goed scoren. Daarom is het, voordat je start met schrijven, belangrijk om te achterhalen waar je op wilt scoren en hoe je dat wilt doen.

En nou hoor ik je denken: Hoe achterhaal je dan de beste zoekwoorden? Daar heb ik al een blog over geschreven.

Namelijk: Zo kun je de beste zoekwoorden bepalen.

Tooltip: Mijn favoriet tool om zoekwoorden te achterhalen is KWfinder. Echt een aanrader en helemaal gratis.

Zo achterhaal je de gebruikte zoekwoorden van je concurrenten

Nu komen we bij het echte werk! Je hebt nu voldoende voorkennis en dus kan ik 5 manieren laten zien hoe je de zoektermen van je concurrenten kan achterhalen.

Ik doe dit op volgorde. Op volgorde van de methode waar ik het meest fan van ben op volgorde van welke ik het meest gebruik.

We gaan beginnen met mijn ultieme favoriet: Ahrefs.

1. Zoekwoorden achterhalen met Ahrefs (1/2)

Als je mijn blogs vaker leest, dan weet je dat ik super fan ben van Ahrefs. Je las er bijvoorbeeld al iets over bij mijn tips voor een ijzersterk linkprofiel, of bij het artikel over linkbuilding of misschien wel bij de manieren om te achterhalen hoe hoog je in Google staat.

Ahrefs is een bazenprogramma en als het budget toereikend is, schaf het dan zeker aan. Wanneer je inlogt in Ahrefs kan je bovenaan een domein invullen.

Zoektermen concurrenten achterhalen Ahrefs

Zorg er altijd voor dat het domein wat je invult overeenkomt met het live domein. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is: wanneer je website geen www bevat, vul deze dan ook niet in.

Klik vervolgens links in het rijtje op ‘Concurrende domeinnamen’. Et voilà, alle partijen die overlap hebben op het gebied van content.

Door nu simpel op de getallen te klikken, kan je de zoektermen van je concurrenten zien.

Content overlap Ahrefs

Klik in het rijtje ‘Zoektermen uniek voor doel’ om de zoektermen te zien waar jij op scoort, maar de concurrent niet. Klik in het rijtje ‘Algemene zoektermen’ om de zoektermen te zien waar zowel jij als je concurrent op scoort.

En klik op ‘Zoektermen uniek voor concurrent’ om de zoektermen te zien waar je concurrent op scoort en jij niet. Een kind kan de was doen.

Zoekwoorden achterhalen met Ahrefs (2/2)

Binnen Ahrefs kan je data op veel verschillende manieren benaderen en dus ook de zoektermen van je concurrenten.

Je kan namelijk ook het domein van je concurrent invullen in Ahrefs en wanneer je dan vervolgens klikt op ‘Organische zoektermen’ in het menu links, dan zie je meteen alle zoektermen van die concurrent. En dan hebben we het ook echt over ALLE zoektermen.

En als je wilt weten hoe die data er in Excel uitziet, moet je op de onderstaande download klikken.

Bol.com export Ahrefs organische zoektermen

2. On Page SEO bekijken: Meta omschrijvingen, titels, tussenkopjes, etc.

Wanneer je goed op weg bent met SEO, dan staat het zoekwoord dat je hebt gekozen voor die pagina in de meta omschrijving, meta titel, de H1, de H2, de alt tekst en de URL. Oftewel, in alle On Page SEO elementen.

Dit geldt voor jou, maar ook voor je concurrenten. Door naar die elementen te kijken, kan je meteen zien op welke termen ze focussen.

Het zoekwoord staat namelijk bijna altijd vooraan in de meta titel. Zo durf ik je meteen te vertellen dat het zoekwoord in onderstaande snippet ‘Webdesign Amstelveen’ is.

Google Snippet on page seo

Een makkelijk manier om al deze On Page SEO elementen te achterhalen is de Mozbar. Met deze Chrome extensie kan je met 1 klik op de knop de On Page SEO elementen achterhalen van die pagina.

Kijk maar!

Mozbar On page SEO

3. Spioneren met Spyfu

In de afgelopen jaren ben ik minder fan geworden van Spyfu. Voor mijn gevoel laat de tool steeds minder zien, helemaal wanneer je geen betaald account hebt.

Spyfu is soortgelijk aan Ahrefs, alleen dan van mindere kwaliteit. Het voordeel van Spyfu is wel dat je 1 keer per dag de tool gratis kan gebruiken.

Dit is bij Ahrefs niet mogelijk. Wanneer je een domein hebt ingevuld bij Spyfu, kan ik onder het kopje ‘SEO Keywords’ bekijken wat de zoekwoorden zijn.

Wat ik wel gaaf vind aan Spyfu, is dat je kan selecteren op onder andere de meest belangrijke zoekwoorden, nieuwe zoekwoorden, stijgers, dalers, pagina 1 zoekwoorden, etc.

4. Intern linken kan je zoekwoorden verlinken

Het intern linken doe je eigenlijk om twee redenen:

  • De bezoeker verder op weg helpen/doorsturen.
  • Pagina’s beter vindbaar maken voor Google binnen je website.

En over die laatste, daar gaan we het nu hebben. Google moet je (in dit geval) zien als een mens.

Stel dat je een mens de opdracht geeft: vindt pagina X binnen deze website. Als die pagina niet makkelijk en binnen een paar klikken gevonden kan worden, dan kan Google dat ook niet.

Om die reden zijn interne links erg belangrijk. Je kan er namelijk mee voorzorgen dat de pagina’s waarvan jij wilt dat ze beter gevonden worden een boost krijgen.

Dat is dan ook precies de reden waarom interne links belangrijke zoekwoorden kunnen verlinken. Omdat het zo overduidelijk is dat partijen met die woorden willen scoren.

Ik doe het ook, hoor! Interne linkbuilding is namelijk verschrikkelijk belangrijk.

En als je naar mijn website gaat, dan zie je ze ook:

Interne links verlinken je zoekwoorden

5. Zoekwoorddichtheid (SEOquake)

Zoekwoorddichtheid is niet anders dan hoe vaak een zoekwoord in een tekst wordt genoemd. Heb je een tekst van 100 woorden en zit er 3 keer het zoekwoord in?

Dan heb je een zoekwoorddichtheid van 3%. We gaan nu niet in op wat nu de ideale zoekwoorddichtheid is, maar je kunt er wel veel informatie uithalen.

Want, veel gebruikte woorden… zullen wel woorden zijn waar iemand op wil scoren.

Op woordjes als ‘een’, ‘de’, ‘het’, ‘en’, etc. na dan! De zoekwoorddichtheid is met 101 tools te achterhalen.

Maar aangezien ik je al eerder heb verteld over SEOquake, vind het wel een goed idee om ook die Chrome extensie weer te gebruiken.

Hoe werkt SEOquake?

Als het goed is heb je de Chrome extensie al geïnstalleerd. Zo niet, even snel doen.

En dan de volgende stappen doorlopen:

  • Ga naar de website/pagina van de concurrent.
  • Klik op het SEOquake icoontje tussen je Chrome extensies.
  • Klik vervolgens op ‘Density’.

Nu zie je een hele lijst met de zoekwoorden die er worden gebruikt op die pagina, hoe vaak ze worden gebruikt en wat de dichtheid is.

Zoekwoorddichtheid SEOquake

Tip: aan de rechterkant kan je ook aangeven of je zoekwoorden wilt achterhalen die langer dan 1 woord zijn.

6. SEMrush om zoekwoorden te achterhalen van concurrenten

Naast Ahrefs is er nog een SEO-tool waarmee je ontzettend goed de zoekwoorden van concurrenten kan halen. Dat is namelijk SEMrush.

SEMrush is net zoals Ahrefs een betaald programma, maar haar geld dubbel en dwars waard. Het achterhalen van de zoekwoorden van de concurrenten gaat met SEMrush net zo gemakkelijk als met Ahrefs.

Je hoeft alleen maar een URL in te vullen en that’s it.

Wanneer je bent ingelogd in SEMrush moet je links in het rijtje klikken op ‘Organic Research’. Vul vervolgens daar de URL van je concurrent in en klaar op ‘Search’.

Als je dan op ‘Positions’ klikt en iets naar ondere scrollt dan krijg je alle zoekwoorden van je concurrent te zien.

zoekwoorden achterhalen semrush

Nu moet jij aan de slag!

Ik heb je nu alle tools, tips en tricks gegeven om de zoekwoorden van je concurrenten te achterhalen. Nu is het aan jou om de beste zoekwoorden uit te kiezen en daarmee je concurrenten te verslaan.

Succes!

Dit artikel is geschreven op 10 april 2019 en is op 31 december 2020 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-concurrenten-achterhalen/feed/ 0
7 redenen waarom een zoekwoord in je bedrijfsnaam wél handig is https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoord-in-bedrijfsnaam/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoord-in-bedrijfsnaam/#respond Wed, 05 Aug 2020 06:36:30 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/zoekwoord-in-bedrijfsnaam/

Inhoudsopgave

Daar sluit ik me vandaag de dag nog steeds bij aan, al schreef ik kortgeleden in een blog nog over wat de nadelen zijn van een zoekwoord in je bedrijfsnaam.

En vandaag vertel ik je wat de voordelen zijn.

Het scoren op bepaalde zoekwoorden is makkelijker

Wanneer je zoekwoord direct in je URL staat, is het makkelijker om op een term te scoren. Iemand die zegt dat dat niet zo is, snapt niet hoe SEO werkt.

Ook Google heeft de afgelopen jaren zelf ook wel eens gezegd dat je niet zo moet focussen op je zoekwoord in de URL (of slug), maar als je het dan gaat testen weet je snel het antwoord: het werkt wel.

Wat er dan voor zorgt dat het makkelijker is om op een zoekwoord te scoren terwijl die in je URL zit? Een tal van redenen:

  • URL is nog steeds een rankingfactor.
  • Relevantie is nog steeds een keyfactor binnen Google.
  • Je interne linkstructuur bevat vaak het zoekwoord.
  • Het zoekwoord wordt door je gehele website op alle plekken gebruikt.
  • Je kan het zoekwoord gemakkelijk in je content verwerken.

En zo zijn er nog meer redenen.

Zoekwoord in bedrijfsnaam voorbeeld

Wanneer mensen op social media zoeken kom je op bepaalde termen makkelijk naar voren

Nu ga ik iets met je delen wat ik nog weinig mensen verteld heb. Ik haal wel eens klanten binnen doordat mensen in LinkedIn en Facebook ‘online marketing’ (of een andere term) hebben ingetypt.

Oftewel, mensen gebruiken dat soort websites ook als een soort van zoekmachine. Nou is dit niet onderbouwd door de resultaten uit een onderzoek, maar mijn gevoel zegt dat mensen dit steeds vaker doen.

Wanneer jouw bedrijfsnaam dan matcht met een zoekopdracht (of deels matcht) is de kans groot dat jij binnen LinkedIn en Facebook naar voren komt.

vindbaarheid binnen social media

Je Google Mijn Bedrijf kan getoond bij generieke zoektermen

Je Google Mijn Bedrijf is het kaartje dat je ziet aan de rechterkant (op desktops) als je zoekt op een bedrijfsnaam.

Wanneer je naam matcht met een zoekterm, kan dit kaartje vertoond worden bij het zoekwoord dat is ingetypt.

Kijk maar eens bij de zoekterm ‘kookschorten’. Daar zie je de Google Mijn Bedrijf staan van kookschorten.com.

Google Mijn bedrijf voorbeeld

Het grote voordeel hiervan is dat je nog meer ruimte in Google pakt en dat de kans groot is dat mensen op jou gaan klikken. En in het geval van kookschorten.com kunnen ze ook nog eens hun product aanbieden via de producten functie van Google Mijn Bedrijf.

De wereld van linkbuilding is voor een niet SEO-specialist een hele grote grijze brij.

Belangrijk om te weten is dat het in de basis gaat om het vergaren van zoveel mogelijk kwalitatieve links vanaf andere websites naar jouw website.

En het woord dat gebruikt wordt in die link, dat noemen we een anchor link. Dat is een belangrijke SEO-factor. Iets waar Google naar kijkt dus om te bepalen hoe hoog je scoort.

Zoekwoord in anchor bedrijfsnaam

Wanneer je online wordt genoemd, wordt er vaak gelinkt met je bedrijfsnaam. En als daar dan ook je zoekwoord in zit, dan is dat bevorderlijk voor je organische vindbaarheid. Vanwege diezelfde anchor links dus.

Je wordt vaker vertoond binnen Google Maps

Lokale SEO is in mijn optiek een van de meest vergeten onderdelen van SEO. Omdat het niet sexy is.

Terwijl het voor kleine, lokale organisaties superbelangrijk is. Want voor hun zitten de meeste klanten in een bepaalde regio. En dan moet je dus goed vindbaar zijn.

En een belangrijk onderdeel van lokale SEO, is je Google Mijn Bedrijf vermelding. Die wordt namelijk vertoond wanneer mensen zoeken op bepaalde zoektermen in Google Maps.

Denk aan gietvloer, exclusieve auto of bijvoorbeeld aan online marketing bureau.

bedrijfsnaam google maps SEO

Ook hier geldt: zit je zoekwoord in je bedrijfsnaam? Dan wordt je vaker en sneller vertoond in Google Maps.

Het is gemakkelijker om je zoekwoord in je meta titel en omschrijving te verwerken

Je herkent onderstaande vast wel, je hebt een blog bedacht (één zoals deze) en je bent bezig met de meta titel.

Het schrijven van het artikel lukt wel, maar nu moet je ook nog een duidelijke meta titel en meta omschrijving bedenken, met het zoekwoord erin verwerkt.

Dat is lastiger dan je dacht. Behalve…

Wanneer je een bedrijfsnaam hebt met je zoekterm erin. Dan is dat in één keer een stuk makkelijker.

meta titel en omschrijving zoekwoord

Wanneer mensen je bedrijfsnaam zien, weten ze precies wat je doet

Zie wat ik nu ga zeggen absoluut niet als kritiek (ik vind dit soort namen namelijk erg leuk), maar wanneer je bedrijf Pink Banana, , Blueberry Hero of iets anders met een kleur of fruit als bedrijfsnaam heeft, dan is het voor mensen niet meteen duidelijk wat je doet.

Je kan websites maken, online marketing doen, fruit leveren, een creatief bureau zijn, vloeren verkopen of een uitzendbureau zijn.

Het gissen naar wat je doet is in één klap weg wanneer je een zoekwoord in je bedrijfsnaam hebt staan.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoord-in-bedrijfsnaam/feed/ 0