Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Wed, 01 May 2024 13:48:00 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false Hoe de Entity Explorer jou helpt aan betere content https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/ https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/#respond Tue, 27 Feb 2024 07:10:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/

Inhoudsopgave

Een entiteit is een uniek concept dat te definiëren en te onderscheiden is van andere concepten. Eigenlijk ieder onderwerp dus, hoe klein ook.

Google is inmiddels superslim en begrijpt niet alleen maar woorden, maar ook de context om die woorden heen om te bepalen hoe relevant een entiteit voor een bepaalde zoekterm is.

Om je teksten nog beter te maken, kan je op voorhand onderzoek doen naar de entiteiten waar je zoekwoord mee samenvalt met de Entity Explorer, zodat Google je teksten nog beter begrijpt … en waardeert.

Wat is de Entity Explorer?

De Entity Explorer is een programma van Marketer’s Center die je gerelateerde entiteiten toont van een door jou ingevuld zoekwoord. Met deze informatie kan je beter begrijpen in welke context je de zoekwoorden kan gebruiken en op welke manieren je over het zoekwoord kan en moet spreken.

De Entity Explorer zegt je dus meer over de eigenschappen van een zoekwoord en je weet daardoor precies in welke context je de zoekterm moet beschrijven om relevant te zijn.

Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding, dat is namelijk de output van de Entity Explorer op het zoekwoord ‘voetbal’.

Entity Explorer voorbeeld

Waarom entiteiten zo belangrijk zijn voor Google?

Als ik tegen jou het woord ‘bank’ zeg, waar denk je dan aan? Aan een bank waar je op kan zitten en die gemaakt is van bruine stof?

Of denk je aan die plek waar je geld op kan halen, waar ze een kluis hebben en waar je een rekening kan afsluiten?

Hetzelfde geldt voor het woord ‘poot’. Denk je aan de poot van een tafel die is van hout is gemaakt? Of denk je aan de poot van een kat?

Zonder context en de gerelateerde entiteiten, zegt een zoekwoord jou en dus ook Google helemaal niks. Het gaat erom dat Google de relatie tussen de verschillen woorden gaat begrijpen.

Om die reden is het dan ook ontzettend belangrijk om, voordat je aan de slag gaat met schrijven, eerst de entiteiten en de context duidelijk te hebben.

Zodat jij de content daar beter op kan inrichten en zodat je weet waar je over kunt schrijven.

Sounds good to me

De output van de Entity Explorer gebruiken als input voor je content

Inmiddels gebruik ik de Entity Explorer nu drie maanden. En in de drie maanden heb ik de tool op verschillende manieren gebruikt.

Dit zijn ze:

  • Je kan de output gebruiken voor het bepalen van de tussenkopjes
  • Je kan de output gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden je moet gebruiken in de tekst (terwijl je aan het schrijven bent)
  • Je kan de output gebruiken tijdens je zoekwoordanalyse, zodat je nieuwe zoekwoorden kan bepalen
  • Je kan teksten valideren door het zoekwoord in de Entity Explorer te plaatsen en te kijken of de output terugkomt in de teksten
  • Je kan tijdens het doen van een concurrentieanalyse en analyse van een website van een klant zoekwoorden toevoegen die voor jou nieuw zijn.

De Entity Explorer kan je vast en zeker op meer manieren gebruiken dan dat ik heb gedaan. Laat je het mij weten op welke manier jij ‘m gebruikt?

Verschil also asked, answer the public en de entity explorer 

Also Asked, Answer The Public en Entity Explorer zijn allemaal tools ontworpen om te helpen bij zoekmachineoptimalisatie en content creatie, maar ze dienen elk een verschillend doel. 

Zo helpt Also Asked gebruikers om vragen te ontdekken die gerelateerd zijn aan een bepaald zoekwoord of onderwerp. Dit doet zij door deze vragen in een boomdiagram te visualiseren, wat inzicht geeft in de relaties tussen vragen en helpt om dieper in te gaan op de inhoud rondom belangrijke sleutelwoorden. 

Answer The Public biedt inzicht in de vragen die mensen aan Google stellen door Google’s autocomplete suggesties te analyseren. Het creëert een visueel aantrekkelijke wolk van vragen die helpt bij het vinden van inspiratie voor inhoud, met data over zoekfrequentie en concurrentie. 

Entity Explorer is meer gefocust op de relatie tussen zoekwoorden en hun gerelateerde entiteiten. 

Het helpt gebruikers te begrijpen in welke context zoekwoorden gebruikt kunnen worden, en het biedt een uitgebreid niveau van informatie over de entiteiten zelf. 

Dit is vooral belangrijk voor SEO omdat Google’s algoritmes steeds meer vertrouwen op entiteiten om de relevantie en autoriteit van content te beoordelen. 

Verschillende SEO-benadering 

Also Asked en Answer The Public zijn gericht op het vinden van vragen en zoekopdrachten gerelateerd aan bepaalde onderwerpen. 

Entity Explorer richt zich op het begrijpen van de context en relaties van zoekwoorden als entiteiten. 

Alle drie de tools zijn waardevol voor SEO en content strategie, maar ze worden gebruikt om verschillende aspecten van deze disciplines te benaderen. 

Entity explorer en SEO 

Entity Explorer is dus een tool die helpt bij het identificeren van entiteiten dat gerelateerd is aan specifieke zoekwoorden, wat belangrijk is voor SEO

Zoekmachines leunen steeds meer op het begrijpen van context en relaties tussen onderwerpen. 

Gebruikers kunnen een zoekwoord invoeren en ontvangen vervolgens een overzicht van gerelateerde concepten, personen en organisaties. 

Dit biedt een visuele weergave van de connecties die zoekmachines zien tussen het zoekwoord en andere relevante entiteiten. 

connecties tussen zoekwoord en entiteiten

Versterking van autoriteit met contextuele content creatie 

Deze tools stellen contentmakers, marketeers en SEO-specialisten in staat om diepere, meer contextueel rijke inhoud te creëren die beter aansluit bij wat zoekmachines als relevant beschouwen. 

Door content te ontwikkelen die deze gerelateerde entiteiten omvat, kunnen zij hun zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren en de autoriteit van hun website versterken. 

Het resultaat is een geoptimaliseerde SEO-strategie die afgestemd is op de geavanceerde mechanismen van zoekalgoritmes. 

Entity Explorer vs. ChatGPT (AI) 

Entity Explorer en ChatGPT zijn beide geavanceerde tools, maar ze dienen verschillende doeleinden. 

De Entity Explorer is specifiek gericht op SEO en helpt bij het identificeren van entiteiten en de relaties daartussen voor een gegeven zoekwoord. 

Dit is essentieel voor contentmakers die hun materiaal willen optimaliseren voor zoekmachines door dieper inzicht te krijgen in hoe zoekmachines onderwerpen en hun context begrijpen. 

ChatGPT, daarentegen, is een AI-gedreven taalmodel dat in staat is om mensachtige tekst te genereren. 

Het kan vragen beantwoorden, discussiëren over diverse onderwerpen, en zelfs creatief schrijven, zoals het componeren van gedichten of verhalen. 

Toepassingsverschillen in SEO-context 

Hoewel ChatGPT kan worden gebruikt om vragen te beantwoorden over SEO en entiteiten, genereert het geen visuele entiteitenkaarten. 

Daarbij is ChatGPT eigenlijk ook niet specifiek ontworpen voor zoekmachineoptimalisatie

Het verschil ligt in de toepassing, de Entity Explorer is een analyse- en onderzoekstool en ChatGPT is een digitale schrijver die interactieve en tekstuele taken uitvoert. 

toepassing van entity explorer en chatgpt

En wat nou als je het woord Entity Explorer in de Entity Explorer plaatst?

Ik kon het natuurlijk niet laten… Wat gebeurt er als je de Entity Explorer in de Entity Explorer plaatst?

(Tromgeroffel)

Helaas niks spannends, want naast het woord ‘semantic’ heb je er helemaal niks aan.

Dit artikel is geschreven op 20 januari 2020 en is op 27 februari 2024 geüpdatet. 

Wat zijn entiteiten en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Entiteiten zijn unieke concepten die duidelijk te onderscheiden zijn van andere concepten. Voor SEO zijn ze belangrijk omdat Google entiteiten gebruikt om de relevantie en context van webcontent beter te begrijpen, wat helpt bij het verbeteren van de zoekresultaten.

Is Entity Explorer gratis?

Op het moment van schrijven is Entity Explorer gratis te gebruiken tot drie woorden.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/feed/ 0
Also Asked: een veelbelovende tool op het gebied van content https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/#respond Thu, 08 Feb 2024 06:30:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/also-asked/

Inhoudsopgave

Als je antwoord ‘Ja, dat vind ik een fijne tool’ is, dan moet je Also Asked ook absoluut kennen.

Is het antwoord ‘Nee, wat is dat?’, dan moet je overigens ook zeker eens kennismaken met deze tool!

Waarom dat zo is, wat Also Asked is en hoe je de tool gebruikt vertel ik je hieronder.

Wat is Also Asked?

Also Asked is een tool die vertelt welke vragen mensen stellen over een bepaald onderwerp dat jij invult en die data vervolgens mooi visualiseert in een boomdiagram. Dat komt er zo uit te zien (want plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden en dan snap je precies wat Also Asked doet).

also asked vragen

Wat je hierboven ziet is dus een boomdiagram op basis van het zoekwoord ‘online marketing’ dat ik heb ingevuld.

Nu hoor ik je denken: ‘Maar wat kan ik nu met deze data?’

Nou, dit zijn vragen die mensen stellen en gerelateerde onderwerpen waarover ze meer willen weten. Die kan je dus behandelen in je content. Je kan ze gebruiken als blogonderwerp, voor de tussenkopjes, als input voor je social media posts en meer.

Ontzettend handig en waardevol dus!

Hoe gebruik je Also Asked?

Aangezien Also Asked nog volop in de ontwikkeling is, is hij niet in elke taal en land te gebruiken. De tip die ik hier voor je heb is: vertaal je term naar het Engels, zodat je Engelse vragen krijgt. Vervolgens kan jij die vragen weer terugvertalen naar het Nederlands.

Mocht je Also Asked willen gebruiken, leg ik je nu uit hoe het werkt.

Ga allereerst naar hun website. Die vind je hier: https://alsoasked.com/. Vul vervolgens je zoekwoord of zoekterm in, kies een taal, kies een regio en klik op ‘Search’.

AlsoAsked


Nu moet je even wachten, totdat de boomdiagram zich heeft ontvouwd.

En klaar is Kees!

Wat is het verschil tussen Answer The Public en Also Asked?

Dit was het eerst wat er in mij op kwam, want het zijn nagenoeg dezelfde tools. Althans, dat dacht ik. Want dat is dus niet waar.

De informatie uit Answer The Public is namelijk suggestief en wordt vooral gegeneerd door de zogeheten autocomplete. Dit houdt in de Answer The Public het door jou ingevulde zoekresultaat aanvult met andere woorden.

Also Asked werkt anders. De informatie die je daaruit terugziet is gebaseerd op de ‘Mensen zocht ook’ data. Dit zijn dus langere zoektermen die echt daadwerkelijk door mensen zijn ingevuld.

Welke van de twee nou beter is? Die vraag hoeven we niet te beantwoorden, want beide tools zijn handig, werken op verschillende wijze en zijn een aanvulling voor iedereen die content publiceert.

Dit artikel is geschreven op 12 december 2019 en is op 8 februari 2024 geüpdatet. 

Wat is Also Asked en hoe werkt het?

Also Asked is een content tool die zoekopdrachten van Google analyseert en gerelateerde vragen en onderwerpen laat zien die mensen ook zochten. Het werkt door de zoekopdracht in te voeren en de tool laat de meest relevante vragen en onderwerpen zien.

Hoe kan ik Also Asked gebruiken voor mijn contentstrategie?

Door gebruik te maken van de vragen en onderwerpen die worden getoond in Also Asked, kan je inspiratie opdoen voor nieuwe content ideeën en deze gebruiken om je website of blog te optimaliseren voor SEO. Je kunt de vragen en onderwerpen verwerken in de koppen, subkoppen en inhoud van je pagina’s om beter gevonden te worden op Google.

Is Also Asked gratis te gebruiken?

Er is een gratis versie van Also Asked beschikbaar, maar deze heeft beperkte functionaliteit. Om toegang te krijgen tot alle functies en meer zoekopdrachten te kunnen uitvoeren, moet je een betaald abonnement afsluiten.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/feed/ 0
Een blog schrijven en laten scoren in Google doe je met deze gouden formule https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/blog-schrijven-scoren-in-google/ https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/blog-schrijven-scoren-in-google/#respond Tue, 26 Dec 2023 05:21:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/blog-schrijven-scoren-in-google/

Inhoudsopgave

Want iedere ondernemer die ik dat adviseer schrikt er namelijk van. En het is geen foutje dat het er twee keer staat.

Dat heb ik bewust gedaan om het goed bij je binnen te laten komen. Want wanneer je elke week een blog plaatst van 1000 woorden haal je meer bezoekers, omzet en conversies binnen.

Belangrijk dus, maar voor veel zelfstandigen een doorn in het oog. Daarom leg ik je hier mijn formule uit waarmee je ervoor zorgt dat een blog schrijven kinderspel wordt …

… en met handige opdrachten om je direct op weg te helpen!

Korte disclaimer: ik leg de formule, die ik altijd gebruik, uit waarbij ik iedere stap die ik doorloop kort toelicht, zonder daarbij al te diep op de materie in te gaan.

Onderwerp bepalen: het begint met een vraag, probleem, oplossing

Het bepalen van een onderwerp vinden ondernemers vaak verschrikkelijk lastig. Want waar begin je?

Waar moet je over schrijven? Dit begint allemaal met een klein signaal.

Bijvoorbeeld een klant/lead die iets aan je vraagt, iets dat in het nieuws gekomen is of iets dat op de website staat van je concurrenten.

Deze signalen moet je herkennen, want dat zijn de perfecte blogonderwerpen. Houd ze bij en noteer ze in een documentje op je laptop, in je telefoon of desnoods op een post-it aan je scherm.

Eerlijk, zo’n 90% van mijn blogs zijn op deze manier ontstaan. Inspiratie voor onderwerpen voor de overige 10% haal ik uit:

  • De klantreis
  • Nieuwe tools
  • Reviews
  • Eigen kennis delen die niet veel mensen weten (altijd goed!)

Mocht dit nou echt niet voor je werken. Dan kan je natuurlijk ook AI inzetten om onderwerpen te bepalen.

Je kan bijvoorbeeld ChatGPT vragen om met 30 onderwerpen te komen.

Veel blogonderwerpen verzinnen

Kiezen van een onderwerp

Als je al die signalen week in, week uit hebt genoteerd in een lijstje dan heb je binnen enkele weken een lijst van tientallen blogonderwerpen. Nu de tijd daar is om je blog te schrijven, ga ik je uitleggen hoe je een goed onderwerp kan kiezen.

75% van de blogs die ik schrijf, zijn op basis van gevoel. Ik pak het lijstje erbij, lees het lijstje door en kies een onderwerp uit waar ik op dat moment een goed gevoel bij heb en makkelijk over kan schrijven.

Zo simpel is het eigenlijk. Heb je op dat moment zin om een handleiding te schrijven?

Aan de slag dan maar! Ben je in een melige bui en ligt een luchtig onderwerp je beter?

Go for it.

Het perfecte zoekwoord uitkiezen

Dit is, vanuit SEO-oogpunt, de belangrijkste stap. Nu je namelijk een onderwerp gekozen hebt, is het noodzaak dat je het juiste zoekwoord erbij zoekt.

Doe bijvoorbeeld inspiratie over je onderwerp op met Answer The Public, kijk bij je concurrenten en zoek in Google. Als je vervolgens voldoende inspiratie hebt opgedaan, moet je kijken op welk zoekwoord de meeste volume zit.

Dit kan je doen met tools als Semrush, de Google Zoekwoordplanner, KWfinder of een andere zoekwoordanalyse tool.

Als je meer wilt weten over het bepalen van de beste zoekwoorden dan verwijs ik graag naar mijn blog: Zo kun je de beste zoekwoorden bepalen!

SEO mindmap answer the public

Tussenkopjes (H2’s) bepalen

Deze stap is allesbepalend voor jou. Deze stap bepaalt namelijk of jij je blog in een uurtje gaat schrijven, of dat je er een dag voor nodig hebt.

Nu je het hoofdzoekwoord hebt gekozen, gaan we deze verwerken in de kopjes. Allereerst begin je met een pakkende titel.

Eentje die prikkelt, het zoekwoord bevat en de lading dekt. Vervolgens ga je het onderwerp van je blog alvast uiteenzetten met wat tussenkopjes.

Maak hiervoor bijvoorbeeld een mindmap. Bedenk minstens 4 à 5 tussenkopjes voor de aspecten van het onderwerp waarover jij moet gaan vertellen in het blog.

Al deze subtitels moeten de lading volledig dekken.

Mocht je het wederom lastig vinden om tussenkopjes te bedenken. Ook hier kan je ChatGPT voor vragen.

De tussenkopjes invullen

Deze stap is voor jou als expert, liefhebber of fan van het onderwerp de aller makkelijkste stap. Je hoeft nu namelijk alleen maar de tekst onder de tussenkopjes te gaan vullen.

Nadenken over wat je wilt gaan zeggen hoeft niet meer; je hebt de deelonderwerpen immers al bedacht door te tussenkopjes te bepalen. Een kind kan de was doen.

Tip die ik hier voor je heb: vloeien de woorden niet makkelijk uit de pen? Pak eerst wat andere werkzaamheden op en pak het bloggen een paar uur later of de volgende dag weer op.

Content tussenkopjes vullen

Visuele content toevoegen

Een blog van 1000 woorden zonder illustraties, afbeeldingen of andere visuele content schrikt af. Van een grote lap tekst wordt niemand blij.

Het is daarom belangrijk om je blog te voorzien van visuele elementen.

Denk aan stockfoto’s (rechtenvrije afbeeldingen), zelfgemaakte illustraties, zelf geschoten beelden, een video van YouTube of een eigen gemaakte video. Vaak merk ik dat het uitzoeken van deze content nog meer werk is dan het schrijven van een blog!

Pagina SEO-proof maken

Een pagina SEO-proof maken en ervoor zorgen dat je hoog scoort in Google kan ik je niet in een paar woorden uitleggen. Maar gelukkig hoeft dat ook niet!

Ik heb namelijk al een complete uitleg gemaakt over hoe je een pagina hoog kan laten scoren in Google. Mijn opdracht voor jou is als volgt:

Doorloop het hele artikel: Complete uitleg om hoog te scoren in Google.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog op nummer 1 komt te staan in google

De laatste stap: je blog aanbieden bij Google

Als je in aanraking komt met SEO/online marketing dan moet je Google Search Console kennen, geïnstalleerd hebben en gebruiken. Dit is DE tool van Google waarmee je de aanwezigheid van je website in Google kan bekijken en bijhouden.

Binnen Search Console kan je met een paar klikken je nieuw geschreven blog aanbieden bij Google, zodat hij meteen in de indexering wordt meegenomen.

Dus heb ik weer een nieuwe opdracht voor je: lees mijn blog Handleiding: Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen en voer alles uit.

Als je dat hebt gedaan, gaan we nu jouw zojuist geschreven blog aanbieden bij Google. Dit doe je simpelweg door:

  • In te loggen op Search Console
  • De juiste property te selecteren
  • Links te klikken op ‘URL-inspectie’
  • Je volledige URL in te vullen
  • Op het knopje ‘Indexering aanvragen’ te klikken

Zo simpel is het

Met de hierboven beschreven formule heb ik dit blog in amper een uurtje gemaakt. En wat blijkt?

Het kostte mij niet veel moeite en het artikel is meer dan 1000 woorden. Nu is het aan jou om een blog te schrijven!

Succes.

Dit artikel is geschreven op 16 april 2019 en is op 26 december 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/blog-schrijven-scoren-in-google/feed/ 0
Zoekwoorden onderzoek met KWFinder: 7 simpele stappen https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/#respond Wed, 18 Oct 2023 12:36:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/

Inhoudsopgave

Aangezien het doen van een zoektermen onderzoek vaak moeilijker lijkt dan het is, wil ik je een keer meenemen hoe ik dit doe met KWFinder, een van mijn favoriete zoekwoordenanalyse tools.

Mocht je nog geen KWFinder account hebben, dan adviseer ik je een gratis 10 dagen trial aan te vragen.

Dat kan je doen door hier te klikken en een account aan te maken (en nee, je hoeft geen creditcard gegevens achter te laten voor de trial).

Laten we gauw beginnen.

1. Zoekwoorden en volumes achterhalen

Dit is de voornaamste functie van KWFinder.

Zoekwoorden en volumes achterhalen kwfinder

Door simpelweg een zoekwoord in te vullen, een locatie in te vullen en de taal aan te klikken, kan je meteen zien hoe vaak er op het zoekwoord gezocht wordt en hoe groot de concurrentie is.

Als je het zoekwoord (of de zoektermen) zoals in bovenstaande afbeelding hebt ingevuld en op ‘Find keywords’ klikt, dan krijg je onderstaande informatie te zien.

Zoektermen met volumes en concurrenten

Je ziet hier jouw zoekwoord staan, relevante zoekwoorden, hoe vaak er gemiddeld op gezocht wordt, de verwachte cost-per-click en de concurrentie (KD).

Aan jou nu de taak om zoekwoorden in te vullen waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn en de woorden uit te kiezen waar voldoende op gezocht wordt.

2. Gerelateerde zoekwoorden

Naast het door jou ingevulde zoekwoord, geeft KWFinder je ook ontzettend veel gerelateerde zoekwoorden.

Afhankelijk van je account kan dit wel oplopen tot 700(!) gerelateerde zoekwoorden per zoekterm.

Ik neem maar weer even het voorbeeld van de term ‘zoekwoorden onderzoek’.

Bij dat zoekwoord kreeg ik maar liefst 322 gerelateerde zoekwoorden.

Kwfinder gerelateerde zoekwoorden

Zo hoef je dus niet constant zelf op zoek te gaan naar relevante termen, maar kan je gewoon KWFinder al het werk laten doen.

3. De filter functie

Als je inderdaad 700 gerelateerde zoekopdrachten krijgt, kan het zo zijn dat KWFinder dit voor jou te breed heeft ingezet.

Met de handige filterfunctie kan je zoekwoorden met te veel concurrenten of bijvoorbeeld te weinig volume handig uit je onderzoek schrappen.

Zo kan je met een simpele handeling van 700 gerelateerde zoekwoorden naar 50 extreem relevante zoekwoorden gaan.

Filter functie

4. Autocomplete functie van KWFinder

Stel je schrijft een blog met als onderwerp ‘bakfiets’ en je weet niet zo goed waar je het allemaal over wilt gaan hebben.

Je denkt aan zaken zoals de prijs, de verschillende merken en bijvoorbeeld de grote van de bak.

Met de autocomplete functie van KWFinder kan de tool het woord ‘bakfiets’ vertalen naar woordcombinaties met daarin het woord bakfiets genoemd.

Dit worden binnen SEO-land ook wel eens long tail zoekwoorden genoemd.

Als ik de autocomplete functie van KWFinder gebruik, krijg ik ruim 481 (!!!) van deze long tail zoektermen geserveerd.

Tussenkopjes bepalen voor je blog was nog nooit zo gemakkelijk :).

autocomplete-kwfinder

5. Vragen functie van KWFinder

We gaan weer terug naar het voorbeeld van de bakfiets.

Naast de autocomplete kan KWFinder ook vragen voor je verzinnen met het door jou ingevulde zoekwoord erin verwerkt.

Dit doe je door KWfinder simpelweg op ‘questions’ te zetten.

Ook hier krijg je ontzettend veel long tail zoektermen geserveerd en in het geval van de bakfiets kreeg ik er maar liefst 79.

Dat zijn 79 vragen om te beantwoorden … en heel wat nieuwe content om te schrijven!

questions-kwfinder

6. Zoekwoorden afkijken van je concurrenten

Dit is een functionaliteit die KWFinder een tijd geleden heeft geïntroduceerd in haar arsenaal om het doen van een zoekwoorden onderzoek makkelijker te maken.

Door een website URL in te vullen, een land te selecteren en vervolgens op ‘Find keywords’ te klikken, krijg je een overzicht te zien van de zoekwoorden waar bijvoorbeeld je concurrent op te vinden is.

domein zoekwoordenonderzoek kwfinder

Het handige daarvan is dat je precies kan zien op welke positie ze staan, wie er nog meer op dat zoekwoord scoort en hoe groot de concurrentie is.

Zo kan je heel gemakkelijk de pareltjes van je concurrenten overnemen.

Wanneer je een URL hebt ingevuld krijg je het volgende scherm te zien:

domain-kwfinder

Zoals je kan zien, kan je ook filters toevoegen waardoor je je kan focussen op zoekwoorden die voor jou relevant zijn.

7. Beste zoekwoorden bepalen met KWFinder

Voordat ik je wat ga vertellen over het bepalen van de beste zoekwoorden, wil ik je wat SEO-advies meegeven:

Staar. Je. Nooit. Blind. Op. Cijfertjes.

Ik zie het te vaak gebeuren dat ondernemers kiezen voor een bepaald zoekwoord, omdat hun programma zegt dat het makkelijk scoren is op die term.

Dat kan natuurlijk best zo zijn als KWFinder, Moz, Semrush of Ahrefs dat aangeeft, maar vertrouw hier nooit blindelings op.

Ook de beste SEO tools kunnen het fout hebben.

Hoe dan ook, KWFinder werkt met een zoekwoord moeilijkheidsgraad.

Ook wel keyword difficulty (KD) genoemd.

Dit is een indicatie vanuit KWFinder om aan te geven hoe moeilijk of makkelijk het scoren is op een bepaald zoekwoord.

En dat is natuurlijk essentieel bij het doen van een zoekwoordenonderzoek.

KWFinder zegt zelf het volgende over de keyword difficulty:

Keyword difficulty

En nogmaals: staar je hier niet blind op, maar gebruik dit als een soort van leidraad.

Bonus: SERP, trend en maandelijkse zoekopdrachten

Als je heel fanatiek tijdens het lezen van dit artikel mee hebt gedaan, dan weet je dat ik een deel van het scherm nog niet behandeld hebt.

Ik ga graag weer even terug naar het voorbeeld van de bakfiets.

Als je die term in KWFinder intypt, krijg je aan de linkerkant het scherm te zien waarvan je de screenshots hebt gezien.

Maar aan de rechterkant krijg je de volgende informatie te zien:

moeilijkheidsgraad-zoekwoordenonderzoek-kwfinder

Linksboven zie je nogmaals de keyword difficulty staan.

Rechts daarvan kan je per jaar en per maand zien hoe vaak er op een zoekwoord gezocht wordt en wanneer bijvoorbeeld voor jou product of dienst de beste tijd van het jaar is.

Daaronder zie je een SERP overview.

Een wat?

Een Search Engine Results Page (SERP) overzicht.

Oftewel de zoekresultaten binnen Google.

Wat je daar ziet zijn de partijen die scoren op het door jou ingevulde zoekterm.

Inclusief hun domeinautoriteit, pagina autoriteit, aantal backlinks en nog veel meer SEO gerelateerde cijfers.

Handig om te weten hoe goed of slecht jij het doet tegenover je concurrenten.

Conclusie

Het doen van een zoekwoorden onderzoek met KWFinder is een fluitje van een cent.

Je hebt er nagenoeg geen SEO ervaring voor nodig, maar als je dat wel hebt kan je KWFinder nog beter benutten.

Zou je KWFinder 10 dagen gratis willen proberen?

Klik dan op deze link en maak een account aan!

Dit artikel is geschreven op 28 september 2019 en is op 18 oktober 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/feed/ 0
Deze checklist moet je afgaan voordat je een blog schrijft en plaatst https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/checklist-blog-schrijven-plaatsen/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/checklist-blog-schrijven-plaatsen/#respond Tue, 26 Sep 2023 12:56:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/checklist-blog-schrijven-plaatsen/

Inhoudsopgave

Maar waar moet je op letten tijdens het bloggen? En wat moet je absoluut niet vergeten om te doen?

Daar gaat deze handige checklist, die opgedeeld is in drie fases, je bij helpen.

Checklist voordat je een blog gaat schrijven [8 checks]

Per fase ga ik je een aantal vragen stellen die je moet kunnen beantwoorden of af moet kunnen vinken om ervoor te zorgen dat je blog tiptop in orde is.

Laten we snel beginnen.

1. Wie wil ik bereiken en waarom?

Een verschrikkelijk belangrijke vraag om op voorhand over na te denken. Wie is je doelgroep?

Wie is je klant en wat vindt hij/zij belangrijk?

Als je daar nog geen antwoord op kan geven, dan weet je ook niet waar je over moet gaan schrijven. Zoek dat eerst uit.

2. Op welk zoekwoord ga ik mij focussen?

Zonder van tevoren na te denken over een eventueel zoekwoord, gaat je blog nooit goed scoren.

Het is daarom ontzettend belangrijk om met een handige zoekwoordanalyse tool onderzoek te doen naar wat mensen precies in Google intypen.

Gebruiken mensen bijvoorbeeld ‘zoektermen onderzoek’ of ‘zoekwoord analyse’?Zulke verschillen zijn cruciaal.

Kijk, wanneer je werkt met een zoekwoordanalyse tool, vooral naar het volume, maar ook naar de concurrentie. Een zoekwoord kan wellicht vaker gebruikt worden, maar dat betekent ook vaak dat er meer concurrentie op die term zit.

zoekwoord focussen

3. Wat zijn de synoniemen en semantische zoekwoorden voor mijn zoekwoord?

Als je een goed zoekwoord bepaald hebt, dan moet je ook op zoek naar synoniemen voor dit zoekwoord.

Welke woord is uitwisselbaar voor jouw gekozen zoekterm en wat zijn de semantische zoekwoorden die passen?

Gebruik ook hiervoor een zoekwoordanalyse tool, maar Google vooral ook veel. Je zult zien dat je dat allerlei varianten ziet verschijnen.

En vergeet natuurlijk ook nooit je doelgroep te vragen wat zij precies intypen in Google!

zoekwoorden semantisch

4. Heb ik voor dit zoekwoord al niet te veel pagina’s/ blogs geschreven?

Is dit je eerste blog voor dit zoekwoord of misschien al je derde? Mocht het je derde zijn, dan raad ik je af om nog een artikel over dit zoekwoord te schrijven.

Ook binnen je website kunnen je pagina’s gaan concurreren. Mocht dat het geval zijn, dan zal Google een keuze maken welke pagina goed gevonden gaat worden.

En als we iets hebben geleerd, dan is het wel dat je Google nooit deze vrijheid moet geven. Daar kan het niet mee omgaan :).

Wil je toch deze term gaan gebruiken, bijvoorbeeld omdat er nieuwe ontwikkelingen zijn omtrent je onderwerp?

Kies er dan bijvoorbeeld voor om je eerdere blogs aan te passen of misschien wel te combineren.

url canonicalization zoekwoorden

5. Welke actie moeten mensen verrichten tijdens of na het lezen van je blog?

Als iemand je tekst helemaal heeft gelezen, welke actie wil je dan dat die persoon verricht? Moet hij/zij reageren op je blog?

Wil je dat ze jou gaan bellen? Of moeten ze je producten gaan bekijken?

Denk daar op voorhand over na, schrijf er naartoe en voeg altijd een call-to-action toe aan het einde van je tekst.

6. Wat is de titel van mijn blog?

Een titel kan je blog maken of breken. Mocht je titel niet SEO-vriendelijk zijn, dan gaat hij nooit goed scoren in Google.

Mocht je titel niet aanspreken bij je doelgroep, dan zullen mensen er nooit op klikken. Denk op voorhand goed na over je titel en toets ‘m eventueel bij je doelgroep.

Wat vinden mensen en wat denken ze als ze de titel lezen?

Tip: Lukt het je niet om zelf leuke titels te verzinnen? Lees dan mijn blog: 10 handige tools voor het bedenken van blog onderwerpen.

blogonderwerpen kwfinder bedneken

7. Wat zijn de onderwerpen die je binnen je blog wilt aansnijden (de tussenkopjes dus)?

In een eerder geschreven blog legde ik al uit hoe ik met een paar simpele tips in no-time een blog kan schrijven.

Één van die tips houdt in dat ik, voordat ik start met schrijven, de tussenkopjes al volledig bepaald heb. Zo weet je gedurende je blog precies waarover je moet schrijven en is het voor jou alleen maar een invuloefening.

Je brengt daardoor ook meteen structuur aan en je kan met deze manier gemakkelijk relevante zoekwoorden verwerken in je blog.

8. Wat doen mijn concurrenten binnen deze zoekterm en waar liggen de kansen?

Stel je wilt je focussen op een competitief zoekwoord met veel volume. Dan is het cruciaal om de concurrentie te bekijken om te zien wat ze goed doen en wat ze niet goed doen.

Gebruikt de top 5 in de zoekresultaten bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek i.p.v. zoektermenonderzoek?

Dan moet jij daar waarschijnlijk ook voor gaan! Maar kijk ook vooral naar wat ze niet goed doen.

Zie je bijvoorbeeld dat de partijen weinig backlinks hebben? Dan is dat voor jou een kans!

Checklist tijdens het schrijven van je blog [5 checks]

Nu je precies weet wat je jezelf allemaal moet afvragen voordat je aan de slag gaat, is het tijd voor de checklist bij het daadwerkelijke schrijven van je blog.

9. Hoe prikkel je de mensen aan de start van je blog (je inleiding)?

Kan je je nog herinneren dat ze vroeger op school vertelde dat je het belangrijkst voor het laatste moest bewaren? Online moet je dat absoluut niet doen.

In de tijd dat mensen je blog aan het lezen zijn, kunnen ze al meerdere keren afgehaakt zijn. Heb je ergens de perfecte oplossing voor?

Vertel dat!

Wil je mensen een nieuwtje vertellen? Begin er meteen mee.

In het restant kun je er vervolgens veel meer over vertellen.

Je moet het mij vertellen

10. Hoe zit het met de (on-page) SEO van mijn blog?

Wanneer je wilt dat je blog goed gevonden wordt in Google, moet je blog aan allerlei eisen voldoen.

Je zoekwoord moet bijvoorbeeld terugkomen in de H1, de URL, je H2’s, je meta titel, je meta omschrijving en de pagina moet snel laden. Om maar eens wat te noemen.

Een SEO-plugin als Yoast of Rank Math kan je daar ontzettend goed bij helpen.

Wat ik je daarnaast nog adviseer is om mijn blog genaamd “On Page SEO: complete uitleg om hoog te scoren in Google” te lezen, zodat je precies weet wat je op het gebied van SEO moet doen.

yoast groene bolletjes

Het intern en extern linken moet je voor 95% voor de bezoeker doen. Hij of zij is namelijk waar je de tekst voor schrijft, niet voor Google.

Vraag je zelf altijd af: biedt zo’n link waarde voor de lezer en heeft hij/zij hier oprecht wat aan? Als je hier ‘nee’ op kan antwoorden, laat de link dan zitten.

En die andere 5%, dat is om je pagina’s een boost te geven wanneer ze niet goed gevonden worden.

Dat kan namelijk liggen aan het feit dat Google je blog niet goed kan vinden binnen je website.

12. Hoe verrijk ik mijn blog?

Naast tekst spelen visuele elementen als afbeeldingen, video’s en infographics een belangrijke rol. Hiermee kan je namelijk je verhaal visueel maken, een sfeer creëren of misschien wel je blog versimpelen.

Of het geeft grote lappen tekst juist een fijne break. Ook hier moet je jezelf afvragen: biedt dit waarde voor de lezer en wordt mijn blog hier beter van?

13. Wat zijn mijn call-to-actions en waar plaatst ik ze?

Als het goed is weet je al wat je wilt bereiken met je blog. Daar heb je namelijk al over nagedacht.

Maar hoe ga je mensen sturen op dat doel? Ga je werken met actieknoppen, met een pop-up of misschien wel een simpele link in de tekst?

En plaatst je dit aan het einde van je blog, middenin je blog of beide? Test, probeer en experimenteer zodat je er zelf achter kan komen wat werkt en wat niet werkt.

Checklist voor het publiceren van je blog [4 checks]

Je blogs is inmiddels helemaal af. Hij staat klaar om gepubliceerd te worden en je drukte bijna op de knop.

Voordat je dat doet, moet je deze checks eerst afvinken.

14. Is mijn blog echt piekfijn in orde?

Erg logisch, maar is je blog echt af? Zitten er geen spellings- en grammaticale fouten in?

Laat je blog altijd een keer controleren door iemand anders. Door bijvoorbeeld een tekstschrijver, een vriend/vriendin of iemand die zich echt in de doelgroep bevindt.

Mochten die personen niks meer aan te merken hebben, dan zit je goed.

15. Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog meteen te vinden is in Google?

Wanneer je jouw blog publiceert is het niet zo dat hij meteen in Google te vinden is. Dit kan soms wel dagen of weken duren, mocht je Google geen seintje geven dat je een nieuw artikel hebt geschreven.

En het geven van dat seintje, dat kan je met Google Search Console.

Door simpelweg de URL van je blog in te vullen en op ‘Indexering aanvragen’ te klikken zeg je in feite tegen Google: ‘neem mijn nieuwe blog mee in de rankings!’

indexering aanvragen search console

16. Hoe kan ik mijn blog intern (en voor Google) beter vindbaar maken?

Ik vertelde je in deze blog al over het linken naar andere pagina’s binnen je nieuw geschreven blog.

Maar het is voor je bezoekers en voor Google ook ontzettend belangrijk om binnen de bestaande blogs op zoek te gaan naar mogelijkheden om naar je nieuwe blog te linken.

Dit vergroot de kans dat bezoekers je blog beter vinden en zorgt er tegelijkertijd voor dat Google je blog beter waardeert. Hoe beter een artikel te vinden is, hoe fijner Google dat vindt.

17. Op welke kanalen kan ik mijn blog het best delen?

Je wilt natuurlijk dat de hele wereld je blog ziet. Daarvoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Facebook, Instagram, Google Posts of misschien wel LinkedIn.

Vraag je hier af: waar bevindt mijn doelgroep zich? Dan weet jij precies op welk kanaal je ‘m moet delen.

Tip: denk ook goed over het beste tijdstip om op social media te posten, maar ook over de lengte van je social media posts.

Dit artikel is geschreven op 9 oktober 2019 en is op 26 september 2023 geüpdatet.

Wat is een blog checklist en waarom is het belangrijk?

Een blog checklist is een lijst met stappen die je moet volgen voordat je een blog publiceert. Het kan variëren van het onderwerp kiezen, een titel bedenken tot het controleren van spelling en grammatica. Het is belangrijk om een ​​checklist te hebben om ervoor te zorgen dat je alle stappen hebt voltooid en dat je blog van goede kwaliteit is voordat je het publiceert.

Welke items moeten op een blog checklist staan?

Een blog checklist moet de belangrijkste stappen bevatten die nodig zijn om een ​​blog te schrijven en te publiceren. Enkele belangrijke items zijn het kiezen van een onderwerp, het bedenken van een pakkende titel, het schrijven van de inhoud, het controleren van spelling en grammatica, het toevoegen van afbeeldingen en het optimaliseren van de blog voor zoekmachines.

Hoe kan een blog checklist mijn blog verbeteren?

Een blog checklist kan je helpen bij het schrijven van een blog die van hoge kwaliteit is en die gemakkelijk te begrijpen is voor je lezers. Het kan je ook helpen om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat je blog er professioneel uitziet. Door regelmatig een checklist te gebruiken, kan je ook de tijd die je nodig hebt om een ​​blog te schrijven en te publiceren verkorten.

Zijn er online tools beschikbaar om een blog checklist te maken?

Ja, er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je een blog checklist kunt maken. Enkele voorbeelden zijn Trello, Asana en Monday.com. Deze tools zijn handig omdat je ze kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en het schrijfproces van je blog.

Wat zijn enkele tips voor het gebruik van een blog checklist?

Enkele tips voor het gebruik van een blog checklist zijn onder meer het regelmatig bijwerken van de checklist om ervoor te zorgen dat deze up-to-date is, het nemen van de tijd om de checklist grondig te doorlopen voordat je je blog publiceert, en het aanpassen van de checklist aan je eigen schrijfproces en stijl. Het is ook een goed idee om de checklist te delen met anderen die betrokken zijn bij het schrijfproces, zoals een redacteur of designer, om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina zit en dat de blog van hoge kwaliteit is.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/checklist-blog-schrijven-plaatsen/feed/ 0
Waarom je blog na publicatie niet direct in Google te vinden is https://onlinemarketingagency.nl/seo/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/#comments Tue, 26 Sep 2023 11:28:45 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/

Inhoudsopgave

De tekst is geschreven op basis van een goed zoekwoord, de afbeeldingen staan er mooi in, de meta omschrijving is goed en je bent zo trots als een pauw.

Vervolgens klik je op ‘Publiceren’ en je gaat snel in Google op zoek of je blog er al tussen staat. Wat blijkt?

Zelf op pagina 8 is hij niet te vinden… Hoe kan dat?

Dat leg ik je in dit blog uit!

De reden waarom je blog niet direct zichtbaar is in Google

De reden waarom je blog niet meteen in Google te vinden is, is eigenlijk heel logisch.

Je website kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan Google met bijvoorbeeld Google Analytics, Search Console of Google mijn Bedrijf, maar dat betekent niet dat Google jouw website elke seconde controleert om te kijken of er nieuwe content op staat.

Dit is een misopvatting die ik vaker voorbij hoor komen. Google moet je zien als een losse tool, die je aan moet sturen om jou content direct mee te nemen in de zoekresultaten.

En hoe je dat doet, dat ga ik je nu vertellen.

De manier waarop je wel je blog direct zichtbaar is in Google

Om ervoor te zorgen dat Google ‘langs komt’ bij je website, moeten we letterlijk tegen Google zeggen: ‘Google, indexeer mijn pagina’.

Dat indexeren kan je laten doen met Google Search Console.

Wat Google Search Console is, wat je er allemaal mee kan, hoe je een account aanmaakt en hoe je jouw website juist toevoegt, heb ik allemaal in een eerdere blog beschreven.

Namelijk in mijn blog genaamd: ‘Handleiding: Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen’.

Dat is het eerste wat je moet doen. Lees dat artikel en voer de handelingen uit om vervolgens terug te komen naar dit artikel (Wel doen hé).

we are back

Je website is nu voorzien Google Search Console, heel goed! Nu ga ik je laten zien hoe je in een paar simpele stappen jouw blog kan aanbieden bij Google.

Stap 1: Ga naar de website van Google Search Console: https://search.google.com/search-console/about?hl=nl

Stap 2: Klik op ‘Nu starten’.

Stap 3: Selecteer linksboven de website waar het om gaat (let goed op dat je de juiste aanklikt. Kijk naar de voorvoegsels https en www. Die moeten exact overeenkomen met de URL van je website), of kies wanneer dit mogelijk is voor Domeinproperty. Dan weet je zeker dat alles goed staat ingesteld.

google-search-console-property

Stap 4: Vul vervolgens bovenaan de URL van je blog in en klik op enter.

google-search-console-url-inspectie

Stap 5: Wacht even tot Google klaar is met nadenken en klik op ‘Indexering aanvragen’.

url indexering google search console 1

Vervolgens moet je weer even wachten.

Stap 6: Controleer of Google je blog echt heeft meegenomen door in Google het volgende in te typen:

‘Site:[DE URL VAN JE BLOG]’

Dat komt er zo uit te zien:

Site commando in blog google

Conclusie

Het is je inmiddels duidelijk waarom je blogs niet direct in Google zichtbaar zijn, maar ook hoe je er wel voor kan zorgen dat dit gebeurt.Een extra pro tip die ik je nog wil meegeven is:

Plaats interne links naar je nieuwe blog in bestaande blogs om de pagina nog beter vindbaar te maken voor Google!

Dit artikel is geschreven op 7 november 2019 en is op 26 september 2023 geüpdatet.

Waarom is mijn blog niet direct te vinden in Google na publicatie?

Het kan enige tijd duren voordat jouw blogpost in Google wordt opgenomen en geïndexeerd. Dit heeft te maken met het feit dat Google constant het internet doorzoekt en nieuwe content ontdekt. Het kan enkele uren tot dagen duren voordat jouw blog wordt opgenomen.

Wat kan ik doen om mijn blog sneller zichtbaar te maken in Google?

r zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jouw blog sneller zichtbaar te maken in Google, zoals het indienen van een sitemap bij Google Search Console, het delen van jouw blog op social media en het gebruiken van interne links op jouw website.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/feed/ 4
SEO audit in 1 uur: zo doe je dat zelf https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-audit-in-1-uur/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-audit-in-1-uur/#respond Thu, 27 Jul 2023 07:33:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/seo-audit-in-1-uur/

Inhoudsopgave

Hoe je het ook wendt of keert: je wilt zelf aan de slag. En daar gaat dit artikel je bij helpen, want in 12 simpele stappen laat ik je zien hoe je zelf een SEO audit doet.

Wat is een SEO audit?

Het woord audit betekent controleren, nakijken of nagaan. En met een SEO-audit doe je dus een soort APK van je organische vindbaarheid.

Het wordt ook wel een SEO analyse genoemd.

Zie het dus als een soort diagnose van je website / online aanwezigheid met als doel om beter vindbaar te worden. De meningen over de inhoud van een SEO audit zijn verdeeld, maar in mijn optiek horen de volgende onderdelen er zeker in:

Waarom is een SEO audit belangrijk?

Een SEO-audit is belangrijk omdat je wilt weten wat er beter kan aan de huidige situatie. Want natuurlijk kan je nog meer content gaan schrijven en nog meer gaan gastbloggen, maar als de laadtijd van je website 10 seconden is en je website 500 backlinks uit China heeft, dan ga je dus nooit goed scoren.

Welke tools zijn belangrijk bij een SEO audit?

Inmiddels zijn er honderden SEO-tools op de markt en zijn er natuurlijk genoeg alternatieven van de tools die ik zo gaan noemen. Maar dit zijn de tools die ik heb gebruikt om de SEO website audit uit te voeren.

Voel je vrij om een ander programma te gebruiken, omdat je die toevallig al hebt aangeschaft of fijner vindt werken.

Stap 1: Start met een algemene SEO check

Het eerste wat ik altijd doe wanneer ik start met een SEO traject is de website van de klant door SEO Site Check Up halen. SEO Site Check Up controleert je website op de volgende punten:

  • Veel voorkomende SEO problemen
  • Snelheidsoptimalisaties
  • Server en veiligheid
  • Mobielvriendelijkheid
  • Geavanceerde SEO

Zoals je eigenlijk misschien al ziet, is SEO Site Check Up een soort SEO audit op zich. Het valideert de website op veel van de eerder genoemde punten.

Ik begin altijd met SEO Site Check Up om de grootste SEO problemen meteen te achterhalen. Zoals het ontbreken van een SSL certificaat, canonicalization problemen of andere verbeterpunten die het liefst vandaag nog opgepakt moeten worden.

SEO Site Check up audit

Stap 2: Crawl je website op fouten met Search Console

Nu we de eerste meest urgente verbeterpunten in kaart hebben, gaan we door naar een andere belangrijke stap: het crawlen van je website met Google Search Console en SEMrush.

Google Search Console is een tool van Google waarmee je controle en mogelijkheden krijgt over je eigen indexatie in Google. Mocht je nog geen Google Search Console hebben, dan adviseer ik je die nu meteen aan te maken:

Handleiding: Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen

Wanneer je in Search Console klikt op ‘Dekking’ krijg je vervolgens alle problemen binnen je website te zien. Denk aan 404’s, pagina’s die op noindex staan of pagina’s die worden geblokkeerd door je robots.txt.

Search Console dekking

Naast Google Search Console, gebruik ik ook altijd de Site Audit functie van SEMrush om de website te analyseren en te crawlen.

SEMrush kijkt namelijk ook naar kleine verbeterpunten en ontbrekende elementen. Dat is iets wat Google Search Console niet doet.

SEMrush site audit

Stap 3: Check alle On Page SEO elementen

Als het goed is hoef ik je niet uit te leggen dat het zoekwoord waarop je wilt scoren gebruikt moet worden in de tekst, in de URL en bijvoorbeeld de meta omschrijving.

Die ‘dingen’ waar je zoekwoord in moet komen staan, dan zijn de On Page SEO elementen. Oftewel de elementen waar je binnen de pagina invloed op hebt. Mocht je ze niet weten. Dit zijn ze:

  • URL
  • H1
  • H2
  • Afbeeldingen (benaming en alt tekst)
  • Meta titel
  • Meta omschrijving

Het controleren van de On Page SEO elementen kan je natuurlijk handmatig doen (wat veel te veel werk is), maar kan je ook met handige SEO tools doen.

Ook daar gebruik ik SEMrush voor. Die heeft namelijk een handige tool genaamd de On Page SEO Checker. Die vertelt je dan heel gemakkelijk wat de On Page verbeterpunten zijn op het gebied van:

  • Strategie
  • SERP kenmerken
  • Content
  • Semantiek
  • Backlinks
  • Techniek
  • Gebruikerservaring
on page seo checker

Tooltip: een tool die ik ook ontzettend fijn vind om te gebruiken is Screaming Frog. Hiermee kan je ook gemakkelijk alle URL’s binnen je website achterhalen, On Page Elementen bepalen en nog veel meer.

Stap 4: Analyseer de laadsnelheid

Dat de laadtijd van je website een ranking factor is, is al lang bekend. En dat een lange laadtijd verschrikkelijk vervelend is en ervoor zorgt dat mensen afhaken is nog veel langer bekend.

Voor het analyseren van je de snelheid adviseer ik je gebruik te maken van twee tools:

  • GT Metrix
  • Google Page Speed

Beide tools zijn uniek op hun eigen manier en werken compleet anders. Ik ben erg fan van GT Metrix, omdat die concreet aangeeft wat je moet doen.

Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van afbeeldingen, het inschakelen van caching of het gebruik maken van minification of door bepaalde functionaliteiten uit te zetten.

Laadsnelheid website SEO

Stap 5: Controleer of je website mobiel-vriendelijk is

Het ligt er volledig aan welke branche of niche jouw onderneming zit, maar het kan zo zijn dat 90% van je bezoekers je website bezoekt via mobiel. En sinds 1 juli 2019 indexeert Google ook mobile-first.

Het eerste wat je kan doen om te testen of je website mobiel vriendelijk is, is door hem simpelweg zelf te testen op verschillende apparaten. Klik eens door de website heen, kijk of alles werkt en of alles duidelijk.

Als je geslaagd bent met die test, dan kan je de Mobielvriendelijke test van Google gebruiken om te bepalen of ook Google vindt dat je website mobiel vriendelijk is.

mobielvriendelijke test Google

Stap 6: Maak de structuur van je website inzichtelijk

Nu we een aantal van de SEO beginselen hebben gehad, is het tijd om de wat moeilijkere materie aan te pakken. En we beginnen met de structuur van je website.

De structuur van een website is om meerdere redenen belangrijk:

  • Een website moet makkelijk te gebruiken zijn door een bezoeker en mensen moeten zonder moeite door de site heen kunnen klikken
  • Google moet makkelijk door de website heen crawlen om alle pagina’s te vinden en te indexeren

Om het uit te leggen, heb ik twee afbeeldingen voor je. Eén van hoe het wel moet:

goede site structuur

En één van hoe het niet moet:

Slechte site structuur

Het grootste verschil? Er zit een logisch gelaagde structuur in de eerste afbeelding. De tweede afbeelding is een ‘rommeltje’.

De structuur is nog veel belangrijker bij webshops dan bij websites. Dat heeft ermee te maken omdat je daar doorgaans te maken krijgt met veel meer categorieën en je Google en bezoekers zo goed mogelijk wilt helpen om die te vinden.

Stap 7: Bekijk of je website is voorzien van structured data

En we gaan meteen door met de volgende stap.

Structured data is het markeren van een stukje content om deze voor Google begrijpelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan reviews, producten of recepten.

Structured data audit

Als we het hebben over structured data, dan zijn er eigenlijk twee dingen belangrijk:

  • Is je website voorzien van structured data?
  • Is de structured data juist toegevoegd en accepteert Google ‘m?

Beide vragen kan je beantwoorden met de Google Structured Data test.

Die verteld je dan precies welke structured data er wordt gebruikt, wat er momentele goed gaat en wat er momenteel niet goed gaat.

Google structured data test

Stap 8: Achterhaal welke pagina’s goed scoren (en welke niet)

Zo. De SEO technische zaken hebben we gehad. Nu is het hoog tijd om te kijken welke pagina’s goed scoren en welke niet.

Dit gaat we doen door te bekijken welke pagina’s in Google Analytics veel organisch bezoekers hebben gehad.

Ga allereerst naar de website van Google Analytics en log in op het juiste account.

Klik vervolgens links op ‘Acquisitie’, dan op ‘Alle verkeer’ en dan op ‘Kanalen’.

Klik dan op ‘organic search’ en klik net boven de tabel op ‘bestemmingspagina’.

En voilà, je krijgt een lijst met de pagina’s die de meest organische bezoekers hebben gehad

Beste scorende pagina's analytics

Mocht je willen weten welke pagina’s de minst organische bezoekers hebben gehad? Klik dan ‘Gebruikers’. Dan wordt de volgorde van de lijst omgedraaid.

Vervolgens kan je een stukje verder in de tabel ook meteen analyseren hoe goed het verkeer is op die pagina. Zie je bijvoorbeeld een bouncepercentage staan van 100%? Dan kan dat betekenen dat de mensen niet vinden wat ze zoeken.

Het is helaas nog steeds zo, maar backlinks zijn een van de belangrijkste rankingfactor binnen Google. Backlinks kunnen je website maken of breken.

Voor het uitvoeren van een backlink analysere, gebruik ik vooral Ahrefs en SEMrush.

Tijdens de backlink analyse kijk ik vooral naar:

  • Het aantal backlinks
  • Het aantal domeinen waar de backlinks vandaan komen
  • Spamscore
  • Anchor tags van de backlinks (en de verhoudingen tussen de anchor tags)
  • Verwijzende IP adressen
  • Domein autoriteit
  • Pagina autoriteit
  • Verhouding nofollow/dofollow
  • Extensie van de links
  • Of er slechte links tussen het linkprofiel zitten

Ahrefs heeft de grootste database en toont de meeste informatie. Daarom gebruik ik vooral Ahrefs.

backlink analyse ahrefs

Mocht ik heel erg de diepte in willen gaan en een linkprofiel dieper en beter willen analyseren, dan gebruik ik vooral SEMrush.

SEMrush toont net wat meer handige informatie en grafieken om inzichtelijk te maken hoe goed of slecht je het doet. Het is volledig afhankelijk van wat ik wil weten of wat ik wil doen om te bepalen welke tool ik gebruik.

SEMrush backlink audit

Stap 10: Bespioneer je concurrenten met een concurrentieanalyse

Om hoger te scoren in Google moet je één ding vooral doen: je concurrenten verslaan. Het is dus ontzettend belangrijk om in de gaten houden wat je concurrent doet.

Welke content hebben ze? Welke backlinks hebben ze? Hoe snel is hun website?

Dat zijn allemaal zaken die je gemakkelijk kan achterhalen. Ik heb namelijk net uitgelegd hoe je dat met je eigen site kan doen. Nu kan je dat dus ook met hun website doen.

Als ik de concurrentie op het gebied van content ga analyseren, dan kijk ik naar een drietal onderdelen:

  • Wat zijn de zoekwoorden waar mijn concurrenten op gevonden worden?
  • Wat is de best scorende content van mijn concurrent?
  • Op welke zoekwoorden is mijn concurrent vindbaar en ik niet?

Het antwoord op al deze drie vragen, geeft Ahrefs mij.

Zoekwoorden van concurrenten bepalen

Ahrefs werkt ontzettend simpel. Allereerst moet je het domein van je concurrent invullen op enter drukken.

ahrefs inloggen

Klik vervolgens links in het rijtje op ‘Organische zoektermen’ en je krijgt een lijst te zien met alle zoekwoorden waar je concurrent op gevonden wordt. Je kan vervolgens selecteren op land, positie, volume, moeilijkheidsgraad en nog veel meer.

Zoektermen van concurrenten analyseren

Beste scorende content van concurrenten

Het achterhalen van de best scorende content van concurrenten is net zo makkelijk als het bepalen van de organische zoektermen.

Klik in het linkerrijtje binnen Ahrefs niet op ‘organische zoektermen’ maar op ‘toppagina’s en je ziet de best scorende content van het door jou ingevulde domein.

Zoektermen waar je concurrent vindbaar op is en jij niet

Ook dit kan je gemakkelijk met Ahrefs achterhalen. Klik links in het rijtje op ‘content gap’. Vul vervolgens de URL van je concurrent en onderaan jouw domein.

Kies dan ook of je alleen zoekwoorden wilt zien die in de top 10 staan (of ook daarbuiten) en klik dan op ‘Toon zoektermen’.

Ahrefs content gap

Stap 11: De vervolgstap

Zo. In extreem korte tijd heb je een analyse gedaan van je website. Wat ik je adviseer om te doen is het bijhouden van je zoekwoorden. Ook dit kan je doen met SEMrush.

Waarom ik je dat adviseer? Dan houd je een vinger aan de pols en weet je wanneer je zakt of stijgt in Google. Je kan dan snel analyseren en bijsturen waar nodig.

De vervolgstap is dat je aan de slag gaat met de verbeterpunten binnen je website. Let op, de kans is groot dat je hierbij hulp nodig gaat hebben.

Maar mocht je het toch zelf willen proberen en ergens vragen over hebben? Dan is de kans groot dat ik daar een blog over heb geschreven. Mocht ook dat je niet helpen, neem dan gerust even contact met mij op.

Succes!

Dit artikel is geschreven op 15 februari 2020 en geüpdatet op 27 juli 2023.

Wat is een SEO audit?

Een SEO audit is een soort check waarbij je nagaat hoe het gesteld is met de zoekmachine optimalisatie van je website. Met andere woorden, je gaat na hoe het momenteel is met de vindbaarheid van je website in Google en op welke punten je je zou kunnen verbeteren om hogere rankings te behalen.

Waaruit bestaat een SEO audit checklist?

Bij het doen van een SEO audit kun je een checklist volgen om ervoor te zorgen dat je niks mist. Je kan twisten over wat er allemaal op die checklist moet staan. Wij raden je in ieder geval altijd aan de techniek, content en off-page SEO (linkbuilding) te checken en om ook een concurrentie- en zoekwoordanalyse mee te nemen!

Zijn er ook SEO audit tools?

Er zijn een heleboel SEO tools waarmee je een audit uit kan voeren! Denk aan SEMRush, Ahrefs, Moz of SERanking. Maar onderschat ook de kracht van gratis tools als Screaming Frog, GT Metrix, PageSpeed Insights Google Search Console, Google Analytics en de structured data testing tool niet. Gebruik vooral wat je fijn vindt … of maak een mix!

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/seo-audit-in-1-uur/feed/ 0
8 Tips voor het schrijven van een goede ‘over ons’ pagina https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/tips-goede-over-ons-pagina/ https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/tips-goede-over-ons-pagina/#respond Thu, 22 Jun 2023 07:21:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/tips-goede-over-ons-pagina/

Inhoudsopgave

Je gebruikt de pagina namelijk om je te onderscheiden van de concurrentie. Daarmee kun je al die twijfelaars over de streep trekken om een product of dienst bij jóú af te nemen en niet bij die eikels verderop.

Maar wat moet je dan bij ‘over ons’ (of ‘over mij’ in het geval van freelancers) vertellen? Hoe beïnvloed je je bezoekers op een positieve manier?

Lastige vragen, maar met deze 8 tips voor het schrijven van een goede ‘over ons’ pagina ben je al snel op de goede weg om er meer conversies uit te halen!

Voordat we beginnen…

Voordat we beginnen moet je één ding goed onthouden: de ‘over ons’ pagina gaat niet over je producten of diensten, maar over jou en je bedrijf.

Je bezoekers al geïnteresseerd in jouw product of dienst en nu willen ze kennismaken met de mensen achter de onderneming. Want mensen doen het liefst zaken met mensen die ze kennen (of denken te kennen).

Laat jezelf daarom ook zien en schrijf niet over jouw producten of diensten, oké?

Tip 1: De persoonlijke touch

De ‘over ons’ pagina is een persoonlijke pagina. Gebruik daar dan ook een persoonlijke stem. Op de rest van je website is er ruimte genoeg voor zakelijk taalgebruik en vaktaal.

Schrijf op een conversationele manier, het liefst in de ik- of wij-vorm en spreek je bezoekers aan. Dat is al een eerste stap om je bedrijf neer te zetten als persoon.

Tip 2: Laat jezelf letterlijk zien.

Mensen willen graag weten met wie ze te maken hebben. Daarom is het aan te raden om een goede foto of video van jezelf of je medewerkers toe te voegen. Zo geef je je bedrijf een gezicht en dat maakt het voor bezoekers makkelijker om er een emotionele connectie mee aan te gaan.

Bovendien kom je door jezelf te laten zien een stuk betrouwbaarder over. Dus gauw weg met die stockfoto’s of plaatjes van je kantoorpand (hoe mooi die ook is).

Laat jezelf zien op de over ons pagina

Tip 3: Stel de bezoeker centraal

Dat klinkt misschien gek, want de ‘over ons’ pagina gaat immers over jouw bedrijf. Toch doe je er goed aan de bezoeker, en belangrijker nog zijn of haar behoeften, centraal te stellen.

Door die behoeften van je doelgroep aan te kaarten laat je zien dat je je bezoekers en hun vragen, problemen of uitdagingen begrijpt en vervolgens kun je jouw bedrijf presenteren als de oplossing daarvoor.

Communiceer dus duidelijk wat jouw toegevoegde waarde is.

Tip 4: Wees eerlijk

Veel zzp’ers of freelancers maken zichzelf om serieus genomen te worden groter dan dat ze zijn. Dat is helemaal niet nodig. Want ieder nadeel heb z’n voordeel, om er maar eens een Cruijffiaanse uitspraak in te gooien.

Heb je bijvoorbeeld een klein bedrijf? Dat kan betekenen dat je flexibeler bent en makkelijker een intieme relatie aan kunt gaan met je klanten. Of dat je klanten daardoor één aanspreekpunt hebben voor al hun problemen. Dat kan voor opdrachtgevers net zo goed een toegevoegde waarde zijn.

Wees dus transparant en eerlijk, maar laat je bezoekers daarbij wel zien hoe zij precies kunnen profiteren van de eigenschappen of kenmerken van je bedrijf.

Tip 5: Wees specifiek

Veel mensen gebruiken claims in hun over ons-pagina. Niet erg, want je kunt er heel goed mensen mee overtuigen. Maar dan moet je het wel goed doen.

Het belangrijkste bij het gebruik van claims is dat je specifiek bent. Geen generieke uitspraken als ‘de beste service’ of ‘de beste kwaliteit’.

Laat zien hóé je de beste service biedt. Wat jou beter maakt dan anderen. Of wat het nu maakt dat jouw producten van de allerbeste kwaliteit zijn. Noem getallen als je die hebt (wel eerlijk blijven, zie tip 4). Hoe specifieker, hoe beter.

Bespaart jouw product bijvoorbeeld tijd? Hoeveel tijd dan precies? En wat zou jouw doelgroep met die tijdwinst kunnen doen?

Ander voorbeeld: met het toepassen van deze tips levert jouw over ons pagina gemiddeld 37% meer conversies op. Dat is veel effectiever dan dat het maar gewoon beter wordt.

Tip 6: Laat ook anderen aan het woord

In een eerder blog schreef ik er al over: reviews zijn ontzettend belangrijk om mensen te overtuigen. Dat kun je ook gebruiken bij het schrijven van je ‘over ons’ pagina.

Je kunt je argumenten extra kracht bij zetten ze te laten bevestigen door anderen. Of door ze überhaupt door anderen zelf te laten vertellen. Dat moet niet te moeilijk zijn als je over een aantal tevreden klanten beschikt.

Laat anderen aan het woord review

Tip 7: Vertel een verhaal

Uitdagende verhalen zorgen voor een betere herinnering van voor sterkere associaties tussen bepaalde waarden en jouw bedrijf.

Verpak je ‘over ons’ pagina met je missie, visie en geschiedenis daarom in een goed verhaal. Een verhaal waarin je vertelt wat je drijfveren zijn en waarom je doet wat je doet. Eentje die jouw bezoekers boeit.

Daarbij kun je (omwille van het verhaal!) de waarheid best een beetje aanpassen. Het is immers veel leuker om te lezen over hoe een oude wijze man op zijn sterfbed je een geheim vertelde en je daardoor deze business bent gestart, dan dat je gewoon een nachtje niet kon slapen.

Tip 8: Call-to-action

De call-to-action op de ‘over ons’ pagina is misschien wel het belangrijkste element. En toch wordt ‘ie vaak vergeten.

Je bezoekers zijn als het goed is helemaal geïntrigeerd door jouw verhaal en je hebt ze goed lekker gemaakt met alle voordelen van een samenwerking met jouw onderneming. En dan…

Niks.

Dat is natuurlijk niet handig. Sluit daarom altijd af met een call-to-action.

Wat wil je dat de bezoeker na het lezen van de ‘over ons’ pagina doet? Contact opnemen?Een offerte aanvragen? Doorgaan naar een andere pagina? Geef je bezoekers dan ook meteen de mogelijkheid om dat te doen en stuur er op aan.

Zet aan tot actie Over ons

That’s all, folks!

Bovenstaande tips helpen je hopelijk om een originele, leuke en bovenal effectieve ‘over ons’ pagina te schrijven.

Ben je echt inspiratieloos? Google dan gerust eens op goede voorbeelden van de ‘over ons’ pagina en je vindt al snel tal van toffe verhalen die je een duwtje in de juiste richting kunnen geven.

Denk je al een goede pagina te hebben en wil je dat ik er eens naar kijk? Of wil je wat extra advies en/of ideeën? Neem dan gerust contact met me op.

Ik help je graag verder. Geheel vrijblijvend, natuurlijk.

Dit artikel is geschreven op 13 juli 2020 en geüpdatet op 22 juni 2023.

Waarom is een goede Over ons pagina zo belangrijk voor een website?

Een goede Over ons pagina kan helpen om vertrouwen op te bouwen bij de bezoekers van je website en kan een belangrijke rol spelen in het overtuigen van potentiële klanten om met jouw bedrijf in zee te gaan. Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Welke elementen moeten er minimaal op een goede Over ons pagina staan?

Er zijn een aantal elementen die niet mogen ontbreken op een goede Over ons pagina, zoals een beschrijving van de geschiedenis en missie van het bedrijf, informatie over het team en de mensen achter het bedrijf, en eventueel een persoonlijk verhaal of foto’s.

Hoe maak je een Over ons pagina interessant en onderscheidend?

Om je Over ons pagina interessant en onderscheidend te maken, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van storytelling, visuele elementen zoals foto’s en video’s, en testimonials van klanten. Ook kun je ervoor zorgen dat de pagina goed aansluit bij de branding en tone-of-voice van je bedrijf.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/tips-goede-over-ons-pagina/feed/ 0
10 handige tools voor het bedenken van blog onderwerpen https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/tools-bedenken-blog-onderwerpen/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/tools-bedenken-blog-onderwerpen/#respond Tue, 02 May 2023 06:04:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/tools-bedenken-blog-onderwerpen/

Inhoudsopgave

Herkenbaar, toch?

Gelukkig zijn er inmiddels voldoende tools die jou daarbij kunnen helpen. Tools die bijvoorbeeld de titel van je blog of de tussenkopjes van je blog kunnen bedenken.

Ik zet 10 van deze tools voor het bedenken van onderwerpen voor je blog graag op een rijtje.

1. ChatGPT

Zo. Als er een tool in dit rijtje is die het internet het veroverd de afgelopen periode, dan was dat ChatGPT.

Als je veel gebruik maakt van LinkedIn, dan lijkt het erop alsof ChatGPT ons allemaal gaat vervangen. Dat is natuurlijk niet het geval, maar ChatGPT gaat wel heel veel mensen en repeterende taken overnemen.

En ChatGPT gaat heel veel handelingen die normaal veel werk kosten, makkelijker en sneller maken. Dat geldt dus ook voor het bedenken van blogonderwerpen.

chatgpt blogonderwerpen

Maar wat nou als je nog überhaupt geen idee hebt waar je over wilt schrijven? Nou, dan kan ChatGPT je ook helpen.

blog ideen chatgpt

Natuurlijk moet je nog steeds je eigen boerenverstand gebruiken en zelf nadenken over SEO, maar het kan je wel veel tijd bespraken.

2. AnswerThePublic

AnswerThePublic ging in 2018 viraal, is gratis te gebruiken en staat erom bekend je immens veel input te gegeven voor je contentstrategie. Inmiddels is Neil Patel eigenaar van de tool en daarbij wordt het wel allemaal wat commerciëler.

De tool werkt als volgt:

En je krijgt honderden, zo niet duizenden vragen, voorstellen, vergelijkingen en gerelateerde zoektermen waarin het door jou ingevulde zoekwoord wordt genoemd.

Answer-the-public-neil-patel

3. KWFinder

KWFinder is in mijn ogen een van de best(e) (betaalbare) zoekwoord analyse tools op de markt. KWFinder heeft alle functies die je gewend bent van tools voor achterhalen van zoekwoorden, maar dan met wat extra functionaliteiten.

Om blogonderwerpen en gerelateerde zoekwoorden met KWFinder te achterhalen moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Ga naar de website van KWFinder en maak een gratis account aan
  • Vul je zoekwoord in, selecteer het juiste land, kies de juist taal en klik op ‘Find keywords’.
  • Selecteer vervolgens bovenaan de ‘Autocomplete’ of de ‘Questions’ functie en laat de tool zijn werk doen.
KWFinder blogonderwerpen

Pro tip: je kan KWFinder nu 10 dagen gratis gebruiken zonder het invullen van je creditcardgegevens. Maak een account aan door hier te klikken.

4. Hubspot’s Blog Topic Generator

Op het gebied van design vind ik dit de leukste tool voor het bedenken van blogonderwerpen. Helaas is de Hubspot Blog Ideas Generator niet in het Nederlands beschikbaar en moet je de output dus nog wel even vertalen.

De Blog Idea Generator van Hubspot werkt als volgt:

  • Ga naar de website van Hubspot
  • Vul je zoekwoord in en klik op ‘Add’.
  • Klik op ‘Give Me Blog Ideas’
  • Klik door de onderwerpen en bepaal of er iets voor jou tussen zit.
Hubspot Blog Topic Generator

5. Tweak Your Biz Title Generator

De Title Generator van Tweak Your Biz kan je vergelijken met AnswerThePublic. Met een paar muisklikken krijg je honderden onderwerpen voorgeschoteld.

Helaas zijn deze ook in het Engels, dus zul je ze zelf nog moeten vertalen. De Title Generator werkt als volgt:

  • Ga naar de website van Tweak Your Biz
  • Vul je zoekwoord en geef aan of dit een zelfstand naamwoord (noun) of een werkwoord (verb) is
  • Klik vervolgens op ‘Submit!’ en tadaaaa: honderden blog onderwerpen.
Tweak Your Biz Title Generator

6. SEMrush Topic Research

SEMrush is een alles-in-één SEO-tool die je ondersteunt op ieder gebied van zoekmachine optimalisatie. Dus ook het bedenken van onderwerpen voor je blog.

Binnen SEMrush wordt dit de Topic Research genoemd en dit is een redelijke nieuwe tool binnen SEMrush. De Topic Research gebruik je als volgt:

  • Ga naar de website van SEMrush en maak een gratis account aan
  • Ga vervolgens naar Topic Research
  • Vul daarna je zoekwoord in, selecteer Nederland als land en klik op ‘Get content ideas’.

Vervolgens krijg je eenzelfde mindmap te zien als de mindmap van AnswerThePublic, wordt je een lijst met handige blogonderwerpen voorgeschoteld en check je ook nog even een lijst met gerelateerde zoekkopdrachten.

Semrush topic research

Persoonlijk vind ik dat Semrush een van de meeste complete blogonderwerpen tools heeft. Het enige nadeel van SEMrush is dat je in vergelijking met de concurrentie wel een kleiner aantal mogelijke onderwerpen te zien krijgt.

7. Ubersuggest

Ubersuggest is net zoals KWFinder een zoekwoordanalyse tool die meer kan dan alleen blogonderwerpen verzinnen. Het is een van de beste alternatieven voor de Google Keyword Planner en is ook nog eens gratis te gebruiken.

Ubersuggest werkt als volgt:

  • Ga naar de website van Ubersuggest 
  • Vul je zoekwoord in, selecteer ‘Nederlands / Nederland’ en klik op zoeken
  • Klik links op ‘Content ideeën’ en je krijgt een lijst met onderwerpen voor je blog gerangschikt op welke blog het het beste zal doen op het gebied van Facebook shares.
Ubersuggest content ideeen

8. Ahrefs Keyword Ideas

Ahrefs is wat mij betreft de beste SEO-tool op het gebied van linkbuilding. Het heeft een van de grootste databases, biedt ontzettend veel waardevolle informatie en is ook op het gebied van content ontzettend sterk.

Het nadeel is dat Ahrefs behoorlijk prijzig is. En met prijzig bedoel ik $400 per maand…

Ook Ahrefs heeft een functie ingebouwd voor het bedenken van blogtitels en werkt als volgt:

  • Ga naar de website van Ahrefs en maak een account aan
  • Klik bovenaan op de ‘Keyword Explorer’
  • Vul je zoekwoord in en klik op het vergrootglas
  • Scroll naar onder totdat je het gedeelte ziet genaamd ‘Keyword Ideas by search volume’.

Daar moet je zijn.

Ahrefs zoekterm ideeen

De Link Bait Title Generator hoort thuis tussen tools als de Hubspot Topic Generator. De tool is ontzettend eenvoudig en genereert vijf eventuele titels per keer (maar dit kan je dan weer wel ongelimiteerd refreshen).

Enige nadeel is dat ook deze tool alleen in het Engels beschikbaar is. De Link Bait Title Generator werkt als volgt:

  • Ga naar de website van Link Bait Title Generator
  • Vul je zoekwoord in waar ‘e.g. cats’ staat, klik op ‘Get Headlines’ en krijg 5 blogonderwerpen te zien.
  • Klik vervolgens onderaan op ‘Generate More Headlines’ om 5 nieuwe titels te genereren.
Link Bait Title Generator

10. Portent’s Content Idea Generator

Portent’s Content Idea Generator is anders dan alle anderen uit deze lijst. Dit is namelijk de enige tool uit het lijstje die zich focust op kwaliteit en niet kwantiteit.

Met Portent’s Content Idea Generator krijg je niet 5, 10 of 100 blogonderwerpen of titel aangereikt, maar één. Met handige uitleg, tips en leuke grapjes, maar helaas wel in het Engels.

De Portent’s Content Idea Generator kan je als volgt gebruiken:

Portent’s Content Idea Generator

Bonus: 3 handige tips

Als bonus wil ik je, naast deze 10 handige tools, nog een paar tips meegeven die mij ontzettend hebben geholpen. Die drie tips zijn:

1. Gebruik je boerenverstand en denk logisch na, daar kan je al een heel eind mee komen!
2. Kijk zoekwoorden van concurrenten af.
3. Speel in op de actualiteit.

Met deze drie tips en 10 tools moet je een heel eind komen met het bedenken van je eigen blogonderwerpen. Mocht je toch nog vragen, tips of een goede suggestie hebben voor een tool die ik nog niet genoemd heb, dan hoor ik dat graag in de reacties.

Dit artikel is geschreven op 29 september 2019 en geüpdatet op 2 mei 2023

Waarom zijn goede blog onderwerpen belangrijk?

Goede blog onderwerpen zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat je lezers geïnteresseerd blijven en terugkomen voor meer. Een pakkend onderwerp kan ervoor zorgen dat je blogpost wordt gedeeld op social media en meer verkeer naar je site trekt.

Hoe bedenk ik goede blog onderwerpen?

Er zijn verschillende manieren om goede blog onderwerpen te bedenken. Je kunt kijken naar wat er trending is in jouw vakgebied, brainstormen met collega’s, of vragen stellen aan je doelgroep. Ook kun je inspiratie halen uit andere blogs of nieuwsartikelen.

Moet ik altijd bloggen over mijn eigen vakgebied?

Het is niet altijd nodig om alleen over je eigen vakgebied te bloggen. Je kunt ook schrijven over gerelateerde onderwerpen die interessant zijn voor jouw doelgroep. Zo kun je jouw lezers een breder perspectief geven en jezelf positioneren als een expert op meerdere gebieden.

Hoe lang moet een blog onderwerp zijn?

Een goed blog onderwerp is kort en krachtig. Het moet in één zin de essentie van je blogpost weergeven. Over het algemeen is het beter om je onderwerpen onder de 70 tekens te houden, zodat ze niet worden afgebroken in de zoekresultaten.

Wat zijn enkele voorbeelden van goede blog onderwerpen?

Enkele voorbeelden van goede blog onderwerpen zijn ‘5 manieren om je productiviteit te verbeteren’, ‘De voordelen van een plantaardig dieet’, en ‘Hoe je een effectieve social media strategie ontwikkelt’. Het zijn onderwerpen die relevant zijn voor jouw doelgroep en waar ze waarde uit kunnen halen.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/tools-bedenken-blog-onderwerpen/feed/ 0
E-book updaten: 7 concrete tips https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/e-book-updaten/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/e-book-updaten/#respond Wed, 14 Sep 2022 04:26:18 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/e-book-updaten/

Inhoudsopgave

Dus daar is dit artikel voor. En mocht jij nog toevallig ook je e-book willen updaten, dan heb ik hier 7 handige tips voor je ;-).

Tip 1: Voeg nieuwe content toe (Tekst en afbeeldingen)

De eerste stap is het toevoegen van nieuwe content. Als het goed is, heb je een hoop nieuwe content gemaakt sinds je het e-book hebt geschreven.

Eventuele nieuwe content die in het e-book past, kan je dan toevoegen. Dit kunnen de volgende dingen zijn:

  • Korte zinnen
  • Volledige alinea’s
  • Complete hoofdstukken

Vergeet natuurlijk ook de visuele content niet. Focus niet alleen op tekst, maar voeg ook r visuele content (lees: afbeeldingen) toe.

Met al deze nieuwe content word je e-book uitgebreider en voeg je dus nóg meer waarde toe voor de lezer.

Tip 2: Loop de volgorde van je e-book door

Aangezien je nieuwe content toe gaat voegen is het ook belangrijk om kritisch te kijken naar de volgorde van je e-book. Misschien moet hoofdstuk 6 toch omgeruild worden met hoofdstuk 5 en misschien moet tip 14 toch vóór tip 11.

Check dus nog een keer de opbouw van je e-book en zorg ervoor dat hij nog logischer is dan hij al was.

Tip 3: Update de teksten

Dit is veruit het belangrijkste onderdeel van het updaten van het e-book. Namelijk het updaten van de tekst. De tekst is de basis van je e-book en daar zit veruit de meeste waarde in.

Bij het updaten van je tekst is het belangrijk dat je eventuele foute informatie eruit haalt, dingen aanpast die achterhaald zijn en dat het inhoudelijk weer klopt en up-to-date is.

Bij het e-book Domineer Google ging het vooral om feitelijke dingen die anders zijn geworden, maar je standpunt dat je inneemt kan natuurlijk ook veranderen.

Tip 4: Update de foto’s

Naast de tekst, moeten de afbeeldingen en illustraties ook kloppen. In het geval van mijn e-book Domineer Google zat hier ook best wat werk in.

Ik had behoorlijk wat screenshots gemaakt van tools die we gebruiken. De tools waren inmiddels vernieuwd en verbeterd. En dus waren de screenshots achterhaald.

Al deze screenshots hebben we geüpdatet, zodat het er weer fris uitziet en weer allemaal klopt. 

Als het goed is, heb je ondertussen ook nieuwe content op je website geplaatst. Naar al deze nieuwe content kan je interne links plaatsen.

Met die interne links kunnen lezers van het e-book bijvoorbeeld nieuwe hoofdstukken vinden, maar je kunt ze ook weer doorverwijzen naar je website.

Tip 6: Verwerk feedback die je op het e-book hebt gehad

Vinden mensen je e-book misschien te kort? Of kreeg je veel vragen over een bepaald hoofdstuk?

Doe er dan wat aan.

Loop zelf nog eens kritisch door je e-book heen en pas het aan op basis van de feedback die je kreeg. Laat je (nieuwe) e-book eventueel ook controleren door een vakidioot of een concullega. Die zijn vaak kritisch en hebben meest wel een net iets andere blik op het onderwerp als jij. 

Tip 7: Loop de tekst door op spelfouten of zinnen die toch niet kloppen

En last but not least: the basics. Je e-book moet vrij zijn van spelfouten en zinnen moeten allemaal lekker lopen. Bij ons is dit altijd de laatste stap, omdat er na deze stap niks meer aangepast mag worden aan het e-book.

De volgende stap is namelijk dat het  e-book opgemaakt moet worden en dan wil je niet later nog een hoofdstuk toevoegen of een paar afbeeldingen of tekst aanpassen.

Wat is de eerste stap bij het updaten van een E-book?

De eerste stap is het toevoegen van nieuwe content, zoals korte zinnen, volledige alinea’s en complete hoofdstukken. Ook visuele content zoals afbeeldingen kan hierbij niet vergeten worden.

Waar moet je op letten bij het controleren van de volgorde van je E-book?

Bij het toevoegen van nieuwe content is het belangrijk om kritisch te kijken naar de volgorde van je E-book. Loop de opbouw van je E-book nog eens door en zorg ervoor dat deze logisch blijft.

Waarom is het updaten van de tekst het belangrijkste onderdeel van het updaten van een E-book?

De tekst vormt de basis van het E-book en bevat veruit de meeste waarde. Bij het updaten van de tekst is het belangrijk om eventuele foutieve informatie te verwijderen, inhoud aan te passen die achterhaald is en de inhoud weer up-to-date te maken.

Waarom is het belangrijk om afbeeldingen en illustraties te updaten?

Naast de tekst moeten ook afbeeldingen en illustraties kloppen en up-to-date zijn. Zo kan bijvoorbeeld het updaten van screenshots ervoor zorgen dat het E-book er weer fris uitziet en alle informatie klopt.

Waarom is het toevoegen van interne links belangrijk bij het updaten van een E-book?

Door interne links toe te voegen naar nieuwe content op je website kunnen lezers van het E-book gemakkelijk nieuwe hoofdstukken vinden of doorverwezen worden naar je website.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/e-book-updaten/feed/ 0