Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Wed, 01 May 2024 13:48:00 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false Plagiaat tegengaan: tips en tricks https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/plagiaat-tegengaan-tips-en-tricks/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/plagiaat-tegengaan-tips-en-tricks/#respond Mon, 25 Mar 2024 13:24:08 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/?p=11873

Inhoudsopgave

Wat is plagiaat?

Voordat we ingaan op manieren om plagiaat te vermijden, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat plagiaat inhoudt. Plagiaat is namelijk meer dan enkel het kopiëren van tekst. Het betreft ook het gebruiken van andermans afbeeldingen, video’s, muziek en zelfs ideeën zonder bronvermelding. Dit houdt in dat niet alleen het letterlijk overnemen van stukken tekst, maar ook het aanpassen of parafraseren van iemands werk zonder erkenning van de eigenaar, als plagiaat wordt beschouwd. Het is dus belangrijk om bij elk gebruik van materiaal dat niet van jou is, duidelijk te vermelden waar het vandaan komt. 

Hoe herken je plagiaat?

Hoe weet je of jouw content gestolen wordt? Daarvoor kun je tools zoals Google Alerts of gespecialiseerde software gebruiken. Deze tools vergelijken jouw werk met inhoud op het internet en stellen je op de hoogte als er overeenkomsten worden gevonden, waardoor je snel actie kunt ondernemen tegen mogelijke plagiaat. 

Geen tools tot je beschikking? Dan is er een eenvoudige, handmatige manier om te controleren op plagiaat en te kijken of je tekst ergens anders zonder jouw toestemming wordt gebruikt. Dit kan je doen door fragmenten van je eigen tekst tussen aanhalingstekens (“”) in de zoekbalk van Google te plakken, zo zoek je specifiek naar exacte overeenkomsten van jouw tekst op het internet. De aanhalingstekens dwingen de zoekmachine om naar de exacte volgorde van woorden binnen de tekens te zoeken, zonder enige variatie. Hierdoor kan je direct zien of je teksten letterlijk ergens anders zijn overgenomen. Dit is een effectieve manier om plagiaat te identificeren, omdat het je in staat stelt om snel te ontdekken of jouw werk zonder toestemming wordt gebruikt of gekopieerd.  

Let wel op dat het belangrijk is om te onthouden dat deze manier voornamelijk werkt voor tekstuele inhoud en minder effectief is voor afbeeldingen, video’s of andere media. Hiervoor worden speciale software zoals reverse image search tools aanbevolen. 

Zo voorkom je plagiaat

Heb je heel veel moeite gestopt in het schrijven van originele teksten? En sta je voor de uitdaging hoe je kunt voorkomen dat jouw content wordt gestolen door anderen? 

Deze tricks helpen jou daarbij en maken het moeilijker voor anderen om jouw content te stelen: 

  1. Hanteer een unieke structuur en schrijfstijl 
  1. Plaats interne links. Zodra iemand de tekst dan kopieert zullen deze links naar jouw website verwijzen. 
  1. Publiceer originele data en onderzoek. Dit soort content kan herkend worden als het gekopieerd wordt. 
  1. Maak gebruik van juridische waarschuwingen. Door je inhoud te voorzien van auteursrechtvermeldingen geef je een duidelijk signaal dat je werk beschermd is en niet zonder toestemming gebruikt mag worden. 
  1. Varieer je content. Gebruik een mix van verschillende contenttypes. Bijvoorbeeld tekst, video en infographics. Dit maak het moeilijker om de tekst in zijn geheel te kopiëren 
  1. Versleutel je content. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van SSL-certificaten. Dit is zichtbaar als het groene slotje in de zoekbalk en de “HTTPS”.  

Wil je ook graag je afbeeldingen beschermen tegen plagiaat? Voeg dan watermerken toe, dit maakt het lastiger voor anderen om jouw visuele content te gebruiken. 

Zo voorkom je dat AI jouw content gebruikt

Ook AI kan plagiaat plegen. Heel makkelijk zelfs. Er wordt een vraag gesteld aan een AI-tool en deze gebruikt vervolgens jouw tekst of informatie uit jouw tekst om het antwoord te genereren. Vervelend natuurlijk want jij hebt bloed, zweet en tranen in je tekst gestoken. Gelukkig kun je met een aantal maatregelen zoveel mogelijk voorkomen: 

  • Voeg een persoonlijke touch toe. Zorg je dat je teksten anekdotes, ervaringen en/of meningen bevat. Dit is lastig voor AI om te gebruiken. 
  • Maak gebruik van interactieve elementen. Denk hierbij aan enquêtes, quizzen of interactieve graphics. Dit kan AI moeilijk overnemen. 
  • Creëer dynamische content. Met andere woorden: update je content regelmatig. Hierdoor zullen AI-tools die oudere versies hebben gescand, geen actuele informatie hebben. 
  • Gebruik copyright meta-tags. Hierdoor geef je aan dat je content auteursrechtelijk beschermd is en niet bedoeld is voor hergebruik. 
  • Publiceer je content op betrouwbare platforms. Deze hebben vaak goede beschermingsmaatregelen voor contentdiefstal. 

WordPress plugins tegen plagiaat

Naast dat je zelf al maatregelen kan treffen zijn er ook een aantal WordPress plugins en anti-plagiaat tools waarmee je je content kunt beschermen. Dit zijn de top 3 meest populaire plugins: 

Secure copy content protection 

Dit is een WordPress plugin die het kopiëren en plakken van inhoud voorkomt, inclusief het uitschakelen van rechtsklikken. Dit voorkomt dus dat iemand tekst probeert te kopiëren door deze te selecteren en daarna met de rechtermuisknop te kiezen voor de optie “kopieer”. Het is alsof er een onzichtbaar schild over de tekst gelegd wordt. Daarbij voorkomt het ook dat mensen met bepaalde trucjes via de browsercode jouw inhoud kunnen stelen. 

Smart content protector 

Deze WordPress plugin gaat nog een stapje verder. Je beschermt niet alleen je tekst, maar ook je afbeeldingen tegen kopiëren. Als bonus kun je zelfs een watermerk aan je afbeeldingen toevoegen, wat betekent dat als iemand jouw afbeelding ergens anders gebruikt, er nog steeds een soort digitale handtekening van jouw website op staat. Het houdt ook bij wie je content probeert te kopiëren, wat handig kan zijn voor verdere acties. 

WP content copy protection 

Een gebruiksvriendelijke plugin die voorkomt dat mensen je teksten of zelfs je audio- en videomateriaal kunnen kopiëren en plakken ergens anders. Je kunt zelf kiezen waar op je website deze bescherming actief moet zijn, zoals op bepaalde pagina’s, berichten of categorieën. 

Een variant op deze plugin is de “WP content copy protection en no right click”. Deze schakelt de rechtermuisknopfunctie uit, zodat niemand door daarop te klikken en ‘opslaan als’ te kiezen, je afbeeldingen of teksten stelen.  

Extra’s

Wil je graag algehele bescherming voor alles op je site? Kies dan voor “WP content protector”. Deze zorgt ervoor dat niemand zomaar je content kan kopiëren door de gebruikelijke sneltoetsen (zoals CTRL+C) of afbeeldingen op te slaan en slepen. Het is net alsof je website in een veilige kluis zit. Wil je graag dat je bezoekers worden veranderd in abonnees? Dan is “Opt-in locker plugin” de beste optie. Deze vergrendelt inhoud op je website totdat bezoekers hun contactgegevens indienen. Hierbij kan je denken aan speciale aanbiedingen of belangrijke informatie. Zodra bezoekers hun mailadres invullen wordt deze verborgen informatie zichtbaar. 

Los gaan deze plugins plagiaat vaak al goed tegen. Maar je kunt ze natuurlijk ook combineren voor een nog betere bescherming! 

Is er toch sprake van plagiaat? Dan zijn dit de vervolgstappen

Heb je er alles aan gedaan om plagiaat te voorkomen en zijn er helaas toch teksten zonder toestemming gekopieerd? Dan is het belangrijk om snel en doordacht te reageren. 

De eerste stap hierbinnen is het vaststellen van het plagiaat. Dit kan door middel van een directe vergelijking van de inhoud en het verzamelen van bewijs. Heb je vastgesteld dat er sprake is van plagiaat en heb je bewijs? Dan is de volgende stap het benaderen van de persoon of organisatie die verantwoordelijk is. 

Een formele waarschuwingsbrief waarin je vraagt om de inbreukmakende inhoud te verwijderen of aan te passen is vaak het beste om te doen. Leidt dit niet tot een gewenste oplossing? Dan kan je overwegen juridische stappen te ondernemen.  

Ook kan je ervoor kiezen om het plagiaat te melden bij Google. Dien een spamrapport in via Google Webmaster Tools. Google waardeert unieke content en neemt actie tegen sites met gedupliceerde content. 

Kan AI mijn geschreven content gebruiken?

Ja, AI kan geschreven content gebruiken om antwoorden te genereren op gestelde vragen of om nieuwe teksten te produceren.

Hoe verschillen parafraseren en plagiaat van elkaar?

Parafraseren houdt in dat je de ideeën of informatie van een bron in je eigen woorden herformuleert. Hierbij gebruik je dus niet de exact gebruikte bewoording. Plagiaat daarentegen is het exact overnemen van iemand werk zonder de juiste bronvermelding of toestemming. 

Welke WordPress-plugins zijn er beschikbaar voor het tegengaan van plagiaat? 

Enkele populaire WordPress-plugins zijn Secure Copy Content Protection, Smart Content Protector en WP Content Copy Protection. Deze plugins voorkomen het kopiëren en plakken van inhoud en bieden extra functies zoals het toevoegen van watermerken. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/plagiaat-tegengaan-tips-en-tricks/feed/ 0
Hoe de Entity Explorer jou helpt aan betere content https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/ https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/#respond Tue, 27 Feb 2024 07:10:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/

Inhoudsopgave

Een entiteit is een uniek concept dat te definiëren en te onderscheiden is van andere concepten. Eigenlijk ieder onderwerp dus, hoe klein ook.

Google is inmiddels superslim en begrijpt niet alleen maar woorden, maar ook de context om die woorden heen om te bepalen hoe relevant een entiteit voor een bepaalde zoekterm is.

Om je teksten nog beter te maken, kan je op voorhand onderzoek doen naar de entiteiten waar je zoekwoord mee samenvalt met de Entity Explorer, zodat Google je teksten nog beter begrijpt … en waardeert.

Wat is de Entity Explorer?

De Entity Explorer is een programma van Marketer’s Center die je gerelateerde entiteiten toont van een door jou ingevuld zoekwoord. Met deze informatie kan je beter begrijpen in welke context je de zoekwoorden kan gebruiken en op welke manieren je over het zoekwoord kan en moet spreken.

De Entity Explorer zegt je dus meer over de eigenschappen van een zoekwoord en je weet daardoor precies in welke context je de zoekterm moet beschrijven om relevant te zijn.

Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding, dat is namelijk de output van de Entity Explorer op het zoekwoord ‘voetbal’.

Entity Explorer voorbeeld

Waarom entiteiten zo belangrijk zijn voor Google?

Als ik tegen jou het woord ‘bank’ zeg, waar denk je dan aan? Aan een bank waar je op kan zitten en die gemaakt is van bruine stof?

Of denk je aan die plek waar je geld op kan halen, waar ze een kluis hebben en waar je een rekening kan afsluiten?

Hetzelfde geldt voor het woord ‘poot’. Denk je aan de poot van een tafel die is van hout is gemaakt? Of denk je aan de poot van een kat?

Zonder context en de gerelateerde entiteiten, zegt een zoekwoord jou en dus ook Google helemaal niks. Het gaat erom dat Google de relatie tussen de verschillen woorden gaat begrijpen.

Om die reden is het dan ook ontzettend belangrijk om, voordat je aan de slag gaat met schrijven, eerst de entiteiten en de context duidelijk te hebben.

Zodat jij de content daar beter op kan inrichten en zodat je weet waar je over kunt schrijven.

Sounds good to me

De output van de Entity Explorer gebruiken als input voor je content

Inmiddels gebruik ik de Entity Explorer nu drie maanden. En in de drie maanden heb ik de tool op verschillende manieren gebruikt.

Dit zijn ze:

  • Je kan de output gebruiken voor het bepalen van de tussenkopjes
  • Je kan de output gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden je moet gebruiken in de tekst (terwijl je aan het schrijven bent)
  • Je kan de output gebruiken tijdens je zoekwoordanalyse, zodat je nieuwe zoekwoorden kan bepalen
  • Je kan teksten valideren door het zoekwoord in de Entity Explorer te plaatsen en te kijken of de output terugkomt in de teksten
  • Je kan tijdens het doen van een concurrentieanalyse en analyse van een website van een klant zoekwoorden toevoegen die voor jou nieuw zijn.

De Entity Explorer kan je vast en zeker op meer manieren gebruiken dan dat ik heb gedaan. Laat je het mij weten op welke manier jij ‘m gebruikt?

Verschil also asked, answer the public en de entity explorer 

Also Asked, Answer The Public en Entity Explorer zijn allemaal tools ontworpen om te helpen bij zoekmachineoptimalisatie en content creatie, maar ze dienen elk een verschillend doel. 

Zo helpt Also Asked gebruikers om vragen te ontdekken die gerelateerd zijn aan een bepaald zoekwoord of onderwerp. Dit doet zij door deze vragen in een boomdiagram te visualiseren, wat inzicht geeft in de relaties tussen vragen en helpt om dieper in te gaan op de inhoud rondom belangrijke sleutelwoorden. 

Answer The Public biedt inzicht in de vragen die mensen aan Google stellen door Google’s autocomplete suggesties te analyseren. Het creëert een visueel aantrekkelijke wolk van vragen die helpt bij het vinden van inspiratie voor inhoud, met data over zoekfrequentie en concurrentie. 

Entity Explorer is meer gefocust op de relatie tussen zoekwoorden en hun gerelateerde entiteiten. 

Het helpt gebruikers te begrijpen in welke context zoekwoorden gebruikt kunnen worden, en het biedt een uitgebreid niveau van informatie over de entiteiten zelf. 

Dit is vooral belangrijk voor SEO omdat Google’s algoritmes steeds meer vertrouwen op entiteiten om de relevantie en autoriteit van content te beoordelen. 

Verschillende SEO-benadering 

Also Asked en Answer The Public zijn gericht op het vinden van vragen en zoekopdrachten gerelateerd aan bepaalde onderwerpen. 

Entity Explorer richt zich op het begrijpen van de context en relaties van zoekwoorden als entiteiten. 

Alle drie de tools zijn waardevol voor SEO en content strategie, maar ze worden gebruikt om verschillende aspecten van deze disciplines te benaderen. 

Entity explorer en SEO 

Entity Explorer is dus een tool die helpt bij het identificeren van entiteiten dat gerelateerd is aan specifieke zoekwoorden, wat belangrijk is voor SEO

Zoekmachines leunen steeds meer op het begrijpen van context en relaties tussen onderwerpen. 

Gebruikers kunnen een zoekwoord invoeren en ontvangen vervolgens een overzicht van gerelateerde concepten, personen en organisaties. 

Dit biedt een visuele weergave van de connecties die zoekmachines zien tussen het zoekwoord en andere relevante entiteiten. 

connecties tussen zoekwoord en entiteiten

Versterking van autoriteit met contextuele content creatie 

Deze tools stellen contentmakers, marketeers en SEO-specialisten in staat om diepere, meer contextueel rijke inhoud te creëren die beter aansluit bij wat zoekmachines als relevant beschouwen. 

Door content te ontwikkelen die deze gerelateerde entiteiten omvat, kunnen zij hun zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren en de autoriteit van hun website versterken. 

Het resultaat is een geoptimaliseerde SEO-strategie die afgestemd is op de geavanceerde mechanismen van zoekalgoritmes. 

Entity Explorer vs. ChatGPT (AI) 

Entity Explorer en ChatGPT zijn beide geavanceerde tools, maar ze dienen verschillende doeleinden. 

De Entity Explorer is specifiek gericht op SEO en helpt bij het identificeren van entiteiten en de relaties daartussen voor een gegeven zoekwoord. 

Dit is essentieel voor contentmakers die hun materiaal willen optimaliseren voor zoekmachines door dieper inzicht te krijgen in hoe zoekmachines onderwerpen en hun context begrijpen. 

ChatGPT, daarentegen, is een AI-gedreven taalmodel dat in staat is om mensachtige tekst te genereren. 

Het kan vragen beantwoorden, discussiëren over diverse onderwerpen, en zelfs creatief schrijven, zoals het componeren van gedichten of verhalen. 

Toepassingsverschillen in SEO-context 

Hoewel ChatGPT kan worden gebruikt om vragen te beantwoorden over SEO en entiteiten, genereert het geen visuele entiteitenkaarten. 

Daarbij is ChatGPT eigenlijk ook niet specifiek ontworpen voor zoekmachineoptimalisatie

Het verschil ligt in de toepassing, de Entity Explorer is een analyse- en onderzoekstool en ChatGPT is een digitale schrijver die interactieve en tekstuele taken uitvoert. 

toepassing van entity explorer en chatgpt

En wat nou als je het woord Entity Explorer in de Entity Explorer plaatst?

Ik kon het natuurlijk niet laten… Wat gebeurt er als je de Entity Explorer in de Entity Explorer plaatst?

(Tromgeroffel)

Helaas niks spannends, want naast het woord ‘semantic’ heb je er helemaal niks aan.

Dit artikel is geschreven op 20 januari 2020 en is op 27 februari 2024 geüpdatet. 

Wat zijn entiteiten en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Entiteiten zijn unieke concepten die duidelijk te onderscheiden zijn van andere concepten. Voor SEO zijn ze belangrijk omdat Google entiteiten gebruikt om de relevantie en context van webcontent beter te begrijpen, wat helpt bij het verbeteren van de zoekresultaten.

Is Entity Explorer gratis?

Op het moment van schrijven is Entity Explorer gratis te gebruiken tot drie woorden.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/copywriting/hoe-de-entity-explorer-jou-helpt-aan-betere-content/feed/ 0
Also Asked: een veelbelovende tool op het gebied van content https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/#respond Thu, 08 Feb 2024 06:30:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/also-asked/

Inhoudsopgave

Als je antwoord ‘Ja, dat vind ik een fijne tool’ is, dan moet je Also Asked ook absoluut kennen.

Is het antwoord ‘Nee, wat is dat?’, dan moet je overigens ook zeker eens kennismaken met deze tool!

Waarom dat zo is, wat Also Asked is en hoe je de tool gebruikt vertel ik je hieronder.

Wat is Also Asked?

Also Asked is een tool die vertelt welke vragen mensen stellen over een bepaald onderwerp dat jij invult en die data vervolgens mooi visualiseert in een boomdiagram. Dat komt er zo uit te zien (want plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden en dan snap je precies wat Also Asked doet).

also asked vragen

Wat je hierboven ziet is dus een boomdiagram op basis van het zoekwoord ‘online marketing’ dat ik heb ingevuld.

Nu hoor ik je denken: ‘Maar wat kan ik nu met deze data?’

Nou, dit zijn vragen die mensen stellen en gerelateerde onderwerpen waarover ze meer willen weten. Die kan je dus behandelen in je content. Je kan ze gebruiken als blogonderwerp, voor de tussenkopjes, als input voor je social media posts en meer.

Ontzettend handig en waardevol dus!

Hoe gebruik je Also Asked?

Aangezien Also Asked nog volop in de ontwikkeling is, is hij niet in elke taal en land te gebruiken. De tip die ik hier voor je heb is: vertaal je term naar het Engels, zodat je Engelse vragen krijgt. Vervolgens kan jij die vragen weer terugvertalen naar het Nederlands.

Mocht je Also Asked willen gebruiken, leg ik je nu uit hoe het werkt.

Ga allereerst naar hun website. Die vind je hier: https://alsoasked.com/. Vul vervolgens je zoekwoord of zoekterm in, kies een taal, kies een regio en klik op ‘Search’.

AlsoAsked


Nu moet je even wachten, totdat de boomdiagram zich heeft ontvouwd.

En klaar is Kees!

Wat is het verschil tussen Answer The Public en Also Asked?

Dit was het eerst wat er in mij op kwam, want het zijn nagenoeg dezelfde tools. Althans, dat dacht ik. Want dat is dus niet waar.

De informatie uit Answer The Public is namelijk suggestief en wordt vooral gegeneerd door de zogeheten autocomplete. Dit houdt in de Answer The Public het door jou ingevulde zoekresultaat aanvult met andere woorden.

Also Asked werkt anders. De informatie die je daaruit terugziet is gebaseerd op de ‘Mensen zocht ook’ data. Dit zijn dus langere zoektermen die echt daadwerkelijk door mensen zijn ingevuld.

Welke van de twee nou beter is? Die vraag hoeven we niet te beantwoorden, want beide tools zijn handig, werken op verschillende wijze en zijn een aanvulling voor iedereen die content publiceert.

Dit artikel is geschreven op 12 december 2019 en is op 8 februari 2024 geüpdatet. 

Wat is Also Asked en hoe werkt het?

Also Asked is een content tool die zoekopdrachten van Google analyseert en gerelateerde vragen en onderwerpen laat zien die mensen ook zochten. Het werkt door de zoekopdracht in te voeren en de tool laat de meest relevante vragen en onderwerpen zien.

Hoe kan ik Also Asked gebruiken voor mijn contentstrategie?

Door gebruik te maken van de vragen en onderwerpen die worden getoond in Also Asked, kan je inspiratie opdoen voor nieuwe content ideeën en deze gebruiken om je website of blog te optimaliseren voor SEO. Je kunt de vragen en onderwerpen verwerken in de koppen, subkoppen en inhoud van je pagina’s om beter gevonden te worden op Google.

Is Also Asked gratis te gebruiken?

Er is een gratis versie van Also Asked beschikbaar, maar deze heeft beperkte functionaliteit. Om toegang te krijgen tot alle functies en meer zoekopdrachten te kunnen uitvoeren, moet je een betaald abonnement afsluiten.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/also-asked/feed/ 0
Met 8 makkelijke manieren meer bezoekers naar je website met Semrush https://onlinemarketingagency.nl/seo/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/#respond Thu, 30 Nov 2023 14:30:12 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/

Inhoudsopgave

Om je op weg te helpen heb ik acht manieren voor je op een rijtje gezet waarop je met Semrush meer bezoekers naar je website kan trekken.

Voordat we beginnen

Voordat we beginnen, zijn er twee dingen belangrijk:

  1. Semrush heeft zelf de beste en meeste informatie op haar website staan. Daar is het idee voor dit artikel ook ontstaan. Want Semrush heeft zelf ook veel blogs genaamd ‘X manieren waarop je … met Semrush. Mocht je echt alles te weten willen komen over Semrush. Ga dan naar hun website toe.
  2. Om de manieren die ik ga beschrijven uit te voeren heb je een betaald account nodig of moet je gebruiken maken van de gratis trial die Semrush aanbiedt (dat laatste heb ik voor dit artikel ook even gedaan, omdat ik niet alle informatie van mijn website en mijn klanten prijs wil geven)

Je moet dan ook eerst een Semrush account aanmaken.

1. Achterhaal relevante longtail zoekwoorden

Dat het succes van je organische vindbaarheid valt of staat met je contentstrategie en de zoekwoorden die je gebruikt, hoef ik je (hoop ik) niet uit te leggen.

De start en de basis van iedere SEO-strategie is dan ook achterhalen wat de beste en meeste relevante zoekwoorden zijn voor je website/bedrijf. Dat kan je doen met de Keyword Magic Tool van Semrush.

De Keyword Magic Tool helpt je niet alleen met het achterhalen van de zoekwoorden met het meeste volume, maar helpt je ook met het vinden van zogeheten longtail zoekwoorden.

Dit zijn vaak combinaties van meerdere woorden, waar per maand minder op gezocht wordt.

Maar omdat er minder concurrentie voor is en de relevantie van het zoekwoord voor je website vaak ook groter is, kunnen ze wel meer opleveren.

Klein voorbeeld: als loodgieter in Arnhem kan het zoekwoord ‘loodgieter’ interessant voor je zijn, maar ‘loodgieter Arnhem’ of ‘Loodgieter Arnhem inschakelen’ zijn natuurlijk vele malen interessanter.

De Keyword Magic Tool gebruik je zo
Zorg dat je linksboven in Semrush ‘SEO’ ziet staan (Dit krijg je te zien als je bent ingelogd en is te herkennen aan het sleutel icoontje). Klik vervolgens op ‘Keyword Magic Tool’ onder het kopje ‘Keyword Research’.

Vul vervolgens het zoekwoord in en klik op ‘Search’.

Vervolgens krijg jij een lijst met relevante longtail zoekwoorden.

keyword-magic-tool-semrush

2. Bepaal de best scorende content van concurrenten

Eén van de beste en meest simpele manier voor het opdoen van inspiratie is natuurlijk afkijken bij je concurrenten.

En dan vooral bij de best scorende concurrenten.

Want waarom zou je zoveel tijd in het bedenken van blogonderwerpen, wanneer je met een druk op de knop alle onderwerpen van een concurrent kan achterhalen?

Als ik je dan ook nog vertel dat je met Semrush dan ook meteen kan zien welke blogs van je concurrent het beste scoren en welke de meeste bezoekers genereren, word je dan blij?

Het achterhalen van de best scorende content doe je zo
Ga binnen Semrush naar ‘Organic Research’ onder het kopje ‘Competitive Research’. Vul dan de URL van je concurrent in en klik op ‘Search’.

Klik dan vervolgens in het submenu op ‘Pages’ en je ziet alle best scorende pagina’s van je concurrent.

organic-research-semrush

Vervolgens kan je ook nog achterhalen op welke zoekwoorden ze vindbaar zijn met dit artikel door te klikken op het getal in de kolom met ‘Keywords’ en je kan hier ook zien welke backlinks de betreffende pagina heeft door rechts op ‘Show’ te klikken.

3. Houd je posities binnen Google bij (en speel daarop in)

Ik heb het al veel vaker gezegd, maar ik ga het nogmaals doen: Hoge posities in Google zijn nooit een doel, het is een middel! Het zijn de klanten en conversies waar het uiteindelijk om draait.

Dat is de essentie van alle trajecten die ik uitvoer voor mijn klanten. Het wil niet zeggen dat ik niet de focus op hogere posities in Google leg, maar het is nooit hetgeen waar ik op stuur.

Nu ik dat kwijt ben, is het van groot belang om je erop te wijzen dat je moet weten op welke positie je in Google staat bij welke zoekwoorden.

En het is nog belangrijker om te weten of je gezakt bent of gestegen. Want dan kun je meteen tot actie overgaan wanneer je concurrenten gas aan het geven zijn of wanneer je misschien wel een Google penalty aan je broek hebt hangen.

Je positie in Google wil je per land, taal en per apparaat in kunnen zien. Zorg er dus altijd voor dat je ook dat goed instelt binnen Semrush.

Het bijhouden van je posities in Google met SEMRush doe je zo
Ga binnen Semrush naar ‘Position Tracking’ onder het kopje ‘Rank Tracking’. Klik vervolgens het project aan waar het om draait, vul eventueel zoekwoorden in en check de data.

Semrush-position-tracking

Het is vervolgens aan jou om hier dagelijks of wekelijks in te kijken en in te spelen op de veranderingen in gegevens die je ziet.

4. Verbeter de technische staat van je website en los problemen op

Nu je weet welke zoekwoorden je moet gebruiken in je teksten en op welke positie je in Google te vinden bent, is het tijd om de technische staat van je website te verbeteren.

Dit is iets waar ik van vind dat Semrush in excelleert ten opzichte van andere SEO-tools. Semrush is in mijn optiek één van de meest uitgebreide technische SEO tools.

Binnen de Site Audit (zo heet de technische analyse tool van Semrush) wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën:

  • Errors – Dit zijn problemen die slecht zijn voor je organische vindbaarheid en dus zo snel mogelijk opgepakt moeten worden. Denk aan problemen met je sitemap, je robots.txt, dubbele content en kapotte links.
  • Warnings – Dit zijn verbeterpunten op het gebied van SEO binnen je website die niet urgent zijn. Je moet ze absoluut oppakken, maar hebben niet de hoogste prioriteit. Voorbeelden hiervan zijn afbeeldingen zonder alt tags, ontbrekende meta omschrijvingen of pagina’s zonder H1.
  • Notices – Dit noem ik ook wel de schoonheidsfoutjes. Ze maken of breken je SEO niet, maar zijn wel noemenswaardig. Denk aan een externe link zonder nofollow of een orphan page.

De Site Audit van je website bekijken doe je zo
Klik links op ‘Site Audit’ onder het kopje ‘On Page & Tech SEO’ en klik op het juiste project.

Vervolgens zie alle errors, warnings en notices en zelfs een lijstje met de 3 belangrijkste technische problemen binnen je website.

site audit semrush 2

5. Achterhaal wie op SEO gebied je (grootste) concurrenten zijn

Vrijwel elke ondernemer kan zijn vijf grootste concurrenten opnoemen. Maar 9 van de 10 keer zijn dit niet online je grootste concurrenten. Want niet elke onderneming is online net zo actief als offline.

En met online concurrenten, bedoel ik je concurrenten in Google. Je organische concurrenten dus.

Het is erg belangrijk om deze concurrenten te achterhalen zodat je ze in Semrush goed in de gaten kan houden, maar ook zodat je kan zien wat voor content ze publiceren en welke strategie ze hanteren.

Hier kan jij dan weer mooi van leren.

Het achterhalen van je grootste organische concurrenten doe je zo
Klik op ‘Organic Research’ onder het kopje ‘Competitive Research’. Vul vervolgens je eigen URL in en klik op ‘Search’. Klik dan op ‘Competitors’ en je krijgt een lijst te zien met je concurrenten en een handige grafiek om te bepalen wie online de echte grote jongens zijn.

organic-research-competitors

Eén van de meest arbeidsintensieve werkzaamheden binnen SEO is linkbuilding. Eerst ben je veel tijd om de website te achterhalen waar je een link op kwijt kan en vervolgens moet je ook nog een goede deal zien te maken.

En de kans is dan nog groot dat ze niet reageren, dat ze geen links plaatsen of dat je moet betalen voor de link (en dat kan oplopen tot wel honderden euro’s).

Wat nou als er een linkbuilding strategie is die niks kost en een veel hoger succesratio heeft dan de strategie die ik hierboven noemde?

Die gratis linkbuildingstrategie is namelijk het terughalen van verloren backlinks. Oftewel backlinks die zijn verwijderd.

Het achterhalen van je verloren backlinks doe je zo
Ga naar ‘Backlink Analytics’ onder het kopje ‘Link Building’, vul vervolgens je domein in en klik op ‘Search’. Vervolgens moet je op ‘Backlinks’ klikken in het submenu en dan ‘Lost’ aanvinken.

Vervolgens krijg je al je verloren backlinks te zien en kun je dus de eigenaar van de website contacten om te vragen of hij/zij de links wilt terugzetten.

backlinks-semrush

7. Bekijk waar de advertenties van je concurrenten staan en op wie ze targeten

Semrush staat bekend als alles-in-één SEO tool. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat.

Zelf omschrijft Semrush zich als ‘Online Visibility Platform’. En bij online zichtbaar zijn horen natuurlijk ook advertenties.

De laatste jaren heeft Semrush veel nieuwe functionaliteiten toegevoegd op het gebied van advertenties. Zo kan je inzicht krijgen in welke advertenties je concurrenten hebben draaien.

Je kan dan precies zien welke keywords ze gebruiken, naar welke landingspagina’s geïnteresseerden worden doorgestuurd en wat de gemiddelde CPC per keyword is.

Het achterhalen van de advertenties doe je zo
Zorg eerst dat je in de Advertising zit. Dit kun je in het linkermenu aanpassen.

Klik vervolgens op ‘Advertising Research’ onder het kopje ‘Market Analysis’, vul de website van je concurrent in en klik op ‘Search’.

advertising-research-semrush

Ik zei het al eerder in dit artikel, maar de makkelijkste manier om nieuwe content én backlink ideeën te genereren is afkijken bij concurrenten.

Eén van de functies die ik het meest gebruik bij Ahrefs is de Content Gap. Oftewel de zoekwoorden waar jij niet op gevonden wordt, maar je concurrenten wel.

Nu even het bruggetje naar Semrush, want die heeft een ontzettend handige Backlink Gap. Oftewel, de links die je concurrent wel heeft en jouw website niet.

Het achterhalen van de links die de concurrenten wel heeft en jij niet doe je zo
Ga naar ‘Backlink Gap’ onder ‘Competitive Research’, wat je onder ‘SEO’ vindt. Vul vervolgens je website in en een aantal van je belangrijkste concurrenten.

backlink-gap-semrush

Probeer Semrush nu zelf

Semrush is één van de krachtigste tools op de markt en voor iedereen een aanwinst. En het geeft misschien wel overweldigend veel data, maar dan nog is het vaak slechts het topje van de ijsberg. Er is doorgaans nog veel meer te verbeteren.

Mocht je nog vragen hebben over Semrush of wil je dat ik je help met het instellen, laat het dan gerust weten.

Heb je nog geen Semrush account of wil je de software 14 dagen lang gratis uitproberen proberen? Dan kan je dat doen hier te klikken.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/manieren-meer-bezoekers-website-met-semrush/feed/ 0
Zoekwoorden onderzoek met KWFinder: 7 simpele stappen https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/#respond Wed, 18 Oct 2023 12:36:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/

Inhoudsopgave

Aangezien het doen van een zoektermen onderzoek vaak moeilijker lijkt dan het is, wil ik je een keer meenemen hoe ik dit doe met KWFinder, een van mijn favoriete zoekwoordenanalyse tools.

Mocht je nog geen KWFinder account hebben, dan adviseer ik je een gratis 10 dagen trial aan te vragen.

Dat kan je doen door hier te klikken en een account aan te maken (en nee, je hoeft geen creditcard gegevens achter te laten voor de trial).

Laten we gauw beginnen.

1. Zoekwoorden en volumes achterhalen

Dit is de voornaamste functie van KWFinder.

Zoekwoorden en volumes achterhalen kwfinder

Door simpelweg een zoekwoord in te vullen, een locatie in te vullen en de taal aan te klikken, kan je meteen zien hoe vaak er op het zoekwoord gezocht wordt en hoe groot de concurrentie is.

Als je het zoekwoord (of de zoektermen) zoals in bovenstaande afbeelding hebt ingevuld en op ‘Find keywords’ klikt, dan krijg je onderstaande informatie te zien.

Zoektermen met volumes en concurrenten

Je ziet hier jouw zoekwoord staan, relevante zoekwoorden, hoe vaak er gemiddeld op gezocht wordt, de verwachte cost-per-click en de concurrentie (KD).

Aan jou nu de taak om zoekwoorden in te vullen waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn en de woorden uit te kiezen waar voldoende op gezocht wordt.

2. Gerelateerde zoekwoorden

Naast het door jou ingevulde zoekwoord, geeft KWFinder je ook ontzettend veel gerelateerde zoekwoorden.

Afhankelijk van je account kan dit wel oplopen tot 700(!) gerelateerde zoekwoorden per zoekterm.

Ik neem maar weer even het voorbeeld van de term ‘zoekwoorden onderzoek’.

Bij dat zoekwoord kreeg ik maar liefst 322 gerelateerde zoekwoorden.

Kwfinder gerelateerde zoekwoorden

Zo hoef je dus niet constant zelf op zoek te gaan naar relevante termen, maar kan je gewoon KWFinder al het werk laten doen.

3. De filter functie

Als je inderdaad 700 gerelateerde zoekopdrachten krijgt, kan het zo zijn dat KWFinder dit voor jou te breed heeft ingezet.

Met de handige filterfunctie kan je zoekwoorden met te veel concurrenten of bijvoorbeeld te weinig volume handig uit je onderzoek schrappen.

Zo kan je met een simpele handeling van 700 gerelateerde zoekwoorden naar 50 extreem relevante zoekwoorden gaan.

Filter functie

4. Autocomplete functie van KWFinder

Stel je schrijft een blog met als onderwerp ‘bakfiets’ en je weet niet zo goed waar je het allemaal over wilt gaan hebben.

Je denkt aan zaken zoals de prijs, de verschillende merken en bijvoorbeeld de grote van de bak.

Met de autocomplete functie van KWFinder kan de tool het woord ‘bakfiets’ vertalen naar woordcombinaties met daarin het woord bakfiets genoemd.

Dit worden binnen SEO-land ook wel eens long tail zoekwoorden genoemd.

Als ik de autocomplete functie van KWFinder gebruik, krijg ik ruim 481 (!!!) van deze long tail zoektermen geserveerd.

Tussenkopjes bepalen voor je blog was nog nooit zo gemakkelijk :).

autocomplete-kwfinder

5. Vragen functie van KWFinder

We gaan weer terug naar het voorbeeld van de bakfiets.

Naast de autocomplete kan KWFinder ook vragen voor je verzinnen met het door jou ingevulde zoekwoord erin verwerkt.

Dit doe je door KWfinder simpelweg op ‘questions’ te zetten.

Ook hier krijg je ontzettend veel long tail zoektermen geserveerd en in het geval van de bakfiets kreeg ik er maar liefst 79.

Dat zijn 79 vragen om te beantwoorden … en heel wat nieuwe content om te schrijven!

questions-kwfinder

6. Zoekwoorden afkijken van je concurrenten

Dit is een functionaliteit die KWFinder een tijd geleden heeft geïntroduceerd in haar arsenaal om het doen van een zoekwoorden onderzoek makkelijker te maken.

Door een website URL in te vullen, een land te selecteren en vervolgens op ‘Find keywords’ te klikken, krijg je een overzicht te zien van de zoekwoorden waar bijvoorbeeld je concurrent op te vinden is.

domein zoekwoordenonderzoek kwfinder

Het handige daarvan is dat je precies kan zien op welke positie ze staan, wie er nog meer op dat zoekwoord scoort en hoe groot de concurrentie is.

Zo kan je heel gemakkelijk de pareltjes van je concurrenten overnemen.

Wanneer je een URL hebt ingevuld krijg je het volgende scherm te zien:

domain-kwfinder

Zoals je kan zien, kan je ook filters toevoegen waardoor je je kan focussen op zoekwoorden die voor jou relevant zijn.

7. Beste zoekwoorden bepalen met KWFinder

Voordat ik je wat ga vertellen over het bepalen van de beste zoekwoorden, wil ik je wat SEO-advies meegeven:

Staar. Je. Nooit. Blind. Op. Cijfertjes.

Ik zie het te vaak gebeuren dat ondernemers kiezen voor een bepaald zoekwoord, omdat hun programma zegt dat het makkelijk scoren is op die term.

Dat kan natuurlijk best zo zijn als KWFinder, Moz, Semrush of Ahrefs dat aangeeft, maar vertrouw hier nooit blindelings op.

Ook de beste SEO tools kunnen het fout hebben.

Hoe dan ook, KWFinder werkt met een zoekwoord moeilijkheidsgraad.

Ook wel keyword difficulty (KD) genoemd.

Dit is een indicatie vanuit KWFinder om aan te geven hoe moeilijk of makkelijk het scoren is op een bepaald zoekwoord.

En dat is natuurlijk essentieel bij het doen van een zoekwoordenonderzoek.

KWFinder zegt zelf het volgende over de keyword difficulty:

Keyword difficulty

En nogmaals: staar je hier niet blind op, maar gebruik dit als een soort van leidraad.

Bonus: SERP, trend en maandelijkse zoekopdrachten

Als je heel fanatiek tijdens het lezen van dit artikel mee hebt gedaan, dan weet je dat ik een deel van het scherm nog niet behandeld hebt.

Ik ga graag weer even terug naar het voorbeeld van de bakfiets.

Als je die term in KWFinder intypt, krijg je aan de linkerkant het scherm te zien waarvan je de screenshots hebt gezien.

Maar aan de rechterkant krijg je de volgende informatie te zien:

moeilijkheidsgraad-zoekwoordenonderzoek-kwfinder

Linksboven zie je nogmaals de keyword difficulty staan.

Rechts daarvan kan je per jaar en per maand zien hoe vaak er op een zoekwoord gezocht wordt en wanneer bijvoorbeeld voor jou product of dienst de beste tijd van het jaar is.

Daaronder zie je een SERP overview.

Een wat?

Een Search Engine Results Page (SERP) overzicht.

Oftewel de zoekresultaten binnen Google.

Wat je daar ziet zijn de partijen die scoren op het door jou ingevulde zoekterm.

Inclusief hun domeinautoriteit, pagina autoriteit, aantal backlinks en nog veel meer SEO gerelateerde cijfers.

Handig om te weten hoe goed of slecht jij het doet tegenover je concurrenten.

Conclusie

Het doen van een zoekwoorden onderzoek met KWFinder is een fluitje van een cent.

Je hebt er nagenoeg geen SEO ervaring voor nodig, maar als je dat wel hebt kan je KWFinder nog beter benutten.

Zou je KWFinder 10 dagen gratis willen proberen?

Klik dan op deze link en maak een account aan!

Dit artikel is geschreven op 28 september 2019 en is op 18 oktober 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/zoekwoorden-onderzoek-kwfinder/feed/ 0
Deze checklist moet je afgaan voordat je een blog schrijft en plaatst https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/checklist-blog-schrijven-plaatsen/ https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/checklist-blog-schrijven-plaatsen/#respond Tue, 26 Sep 2023 12:56:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/checklist-blog-schrijven-plaatsen/

Inhoudsopgave

Maar waar moet je op letten tijdens het bloggen? En wat moet je absoluut niet vergeten om te doen?

Daar gaat deze handige checklist, die opgedeeld is in drie fases, je bij helpen.

Checklist voordat je een blog gaat schrijven [8 checks]

Per fase ga ik je een aantal vragen stellen die je moet kunnen beantwoorden of af moet kunnen vinken om ervoor te zorgen dat je blog tiptop in orde is.

Laten we snel beginnen.

1. Wie wil ik bereiken en waarom?

Een verschrikkelijk belangrijke vraag om op voorhand over na te denken. Wie is je doelgroep?

Wie is je klant en wat vindt hij/zij belangrijk?

Als je daar nog geen antwoord op kan geven, dan weet je ook niet waar je over moet gaan schrijven. Zoek dat eerst uit.

2. Op welk zoekwoord ga ik mij focussen?

Zonder van tevoren na te denken over een eventueel zoekwoord, gaat je blog nooit goed scoren.

Het is daarom ontzettend belangrijk om met een handige zoekwoordanalyse tool onderzoek te doen naar wat mensen precies in Google intypen.

Gebruiken mensen bijvoorbeeld ‘zoektermen onderzoek’ of ‘zoekwoord analyse’?Zulke verschillen zijn cruciaal.

Kijk, wanneer je werkt met een zoekwoordanalyse tool, vooral naar het volume, maar ook naar de concurrentie. Een zoekwoord kan wellicht vaker gebruikt worden, maar dat betekent ook vaak dat er meer concurrentie op die term zit.

zoekwoord focussen

3. Wat zijn de synoniemen en semantische zoekwoorden voor mijn zoekwoord?

Als je een goed zoekwoord bepaald hebt, dan moet je ook op zoek naar synoniemen voor dit zoekwoord.

Welke woord is uitwisselbaar voor jouw gekozen zoekterm en wat zijn de semantische zoekwoorden die passen?

Gebruik ook hiervoor een zoekwoordanalyse tool, maar Google vooral ook veel. Je zult zien dat je dat allerlei varianten ziet verschijnen.

En vergeet natuurlijk ook nooit je doelgroep te vragen wat zij precies intypen in Google!

zoekwoorden semantisch

4. Heb ik voor dit zoekwoord al niet te veel pagina’s/ blogs geschreven?

Is dit je eerste blog voor dit zoekwoord of misschien al je derde? Mocht het je derde zijn, dan raad ik je af om nog een artikel over dit zoekwoord te schrijven.

Ook binnen je website kunnen je pagina’s gaan concurreren. Mocht dat het geval zijn, dan zal Google een keuze maken welke pagina goed gevonden gaat worden.

En als we iets hebben geleerd, dan is het wel dat je Google nooit deze vrijheid moet geven. Daar kan het niet mee omgaan :).

Wil je toch deze term gaan gebruiken, bijvoorbeeld omdat er nieuwe ontwikkelingen zijn omtrent je onderwerp?

Kies er dan bijvoorbeeld voor om je eerdere blogs aan te passen of misschien wel te combineren.

url canonicalization zoekwoorden

5. Welke actie moeten mensen verrichten tijdens of na het lezen van je blog?

Als iemand je tekst helemaal heeft gelezen, welke actie wil je dan dat die persoon verricht? Moet hij/zij reageren op je blog?

Wil je dat ze jou gaan bellen? Of moeten ze je producten gaan bekijken?

Denk daar op voorhand over na, schrijf er naartoe en voeg altijd een call-to-action toe aan het einde van je tekst.

6. Wat is de titel van mijn blog?

Een titel kan je blog maken of breken. Mocht je titel niet SEO-vriendelijk zijn, dan gaat hij nooit goed scoren in Google.

Mocht je titel niet aanspreken bij je doelgroep, dan zullen mensen er nooit op klikken. Denk op voorhand goed na over je titel en toets ‘m eventueel bij je doelgroep.

Wat vinden mensen en wat denken ze als ze de titel lezen?

Tip: Lukt het je niet om zelf leuke titels te verzinnen? Lees dan mijn blog: 10 handige tools voor het bedenken van blog onderwerpen.

blogonderwerpen kwfinder bedneken

7. Wat zijn de onderwerpen die je binnen je blog wilt aansnijden (de tussenkopjes dus)?

In een eerder geschreven blog legde ik al uit hoe ik met een paar simpele tips in no-time een blog kan schrijven.

Één van die tips houdt in dat ik, voordat ik start met schrijven, de tussenkopjes al volledig bepaald heb. Zo weet je gedurende je blog precies waarover je moet schrijven en is het voor jou alleen maar een invuloefening.

Je brengt daardoor ook meteen structuur aan en je kan met deze manier gemakkelijk relevante zoekwoorden verwerken in je blog.

8. Wat doen mijn concurrenten binnen deze zoekterm en waar liggen de kansen?

Stel je wilt je focussen op een competitief zoekwoord met veel volume. Dan is het cruciaal om de concurrentie te bekijken om te zien wat ze goed doen en wat ze niet goed doen.

Gebruikt de top 5 in de zoekresultaten bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek i.p.v. zoektermenonderzoek?

Dan moet jij daar waarschijnlijk ook voor gaan! Maar kijk ook vooral naar wat ze niet goed doen.

Zie je bijvoorbeeld dat de partijen weinig backlinks hebben? Dan is dat voor jou een kans!

Checklist tijdens het schrijven van je blog [5 checks]

Nu je precies weet wat je jezelf allemaal moet afvragen voordat je aan de slag gaat, is het tijd voor de checklist bij het daadwerkelijke schrijven van je blog.

9. Hoe prikkel je de mensen aan de start van je blog (je inleiding)?

Kan je je nog herinneren dat ze vroeger op school vertelde dat je het belangrijkst voor het laatste moest bewaren? Online moet je dat absoluut niet doen.

In de tijd dat mensen je blog aan het lezen zijn, kunnen ze al meerdere keren afgehaakt zijn. Heb je ergens de perfecte oplossing voor?

Vertel dat!

Wil je mensen een nieuwtje vertellen? Begin er meteen mee.

In het restant kun je er vervolgens veel meer over vertellen.

Je moet het mij vertellen

10. Hoe zit het met de (on-page) SEO van mijn blog?

Wanneer je wilt dat je blog goed gevonden wordt in Google, moet je blog aan allerlei eisen voldoen.

Je zoekwoord moet bijvoorbeeld terugkomen in de H1, de URL, je H2’s, je meta titel, je meta omschrijving en de pagina moet snel laden. Om maar eens wat te noemen.

Een SEO-plugin als Yoast of Rank Math kan je daar ontzettend goed bij helpen.

Wat ik je daarnaast nog adviseer is om mijn blog genaamd “On Page SEO: complete uitleg om hoog te scoren in Google” te lezen, zodat je precies weet wat je op het gebied van SEO moet doen.

yoast groene bolletjes

Het intern en extern linken moet je voor 95% voor de bezoeker doen. Hij of zij is namelijk waar je de tekst voor schrijft, niet voor Google.

Vraag je zelf altijd af: biedt zo’n link waarde voor de lezer en heeft hij/zij hier oprecht wat aan? Als je hier ‘nee’ op kan antwoorden, laat de link dan zitten.

En die andere 5%, dat is om je pagina’s een boost te geven wanneer ze niet goed gevonden worden.

Dat kan namelijk liggen aan het feit dat Google je blog niet goed kan vinden binnen je website.

12. Hoe verrijk ik mijn blog?

Naast tekst spelen visuele elementen als afbeeldingen, video’s en infographics een belangrijke rol. Hiermee kan je namelijk je verhaal visueel maken, een sfeer creëren of misschien wel je blog versimpelen.

Of het geeft grote lappen tekst juist een fijne break. Ook hier moet je jezelf afvragen: biedt dit waarde voor de lezer en wordt mijn blog hier beter van?

13. Wat zijn mijn call-to-actions en waar plaatst ik ze?

Als het goed is weet je al wat je wilt bereiken met je blog. Daar heb je namelijk al over nagedacht.

Maar hoe ga je mensen sturen op dat doel? Ga je werken met actieknoppen, met een pop-up of misschien wel een simpele link in de tekst?

En plaatst je dit aan het einde van je blog, middenin je blog of beide? Test, probeer en experimenteer zodat je er zelf achter kan komen wat werkt en wat niet werkt.

Checklist voor het publiceren van je blog [4 checks]

Je blogs is inmiddels helemaal af. Hij staat klaar om gepubliceerd te worden en je drukte bijna op de knop.

Voordat je dat doet, moet je deze checks eerst afvinken.

14. Is mijn blog echt piekfijn in orde?

Erg logisch, maar is je blog echt af? Zitten er geen spellings- en grammaticale fouten in?

Laat je blog altijd een keer controleren door iemand anders. Door bijvoorbeeld een tekstschrijver, een vriend/vriendin of iemand die zich echt in de doelgroep bevindt.

Mochten die personen niks meer aan te merken hebben, dan zit je goed.

15. Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog meteen te vinden is in Google?

Wanneer je jouw blog publiceert is het niet zo dat hij meteen in Google te vinden is. Dit kan soms wel dagen of weken duren, mocht je Google geen seintje geven dat je een nieuw artikel hebt geschreven.

En het geven van dat seintje, dat kan je met Google Search Console.

Door simpelweg de URL van je blog in te vullen en op ‘Indexering aanvragen’ te klikken zeg je in feite tegen Google: ‘neem mijn nieuwe blog mee in de rankings!’

indexering aanvragen search console

16. Hoe kan ik mijn blog intern (en voor Google) beter vindbaar maken?

Ik vertelde je in deze blog al over het linken naar andere pagina’s binnen je nieuw geschreven blog.

Maar het is voor je bezoekers en voor Google ook ontzettend belangrijk om binnen de bestaande blogs op zoek te gaan naar mogelijkheden om naar je nieuwe blog te linken.

Dit vergroot de kans dat bezoekers je blog beter vinden en zorgt er tegelijkertijd voor dat Google je blog beter waardeert. Hoe beter een artikel te vinden is, hoe fijner Google dat vindt.

17. Op welke kanalen kan ik mijn blog het best delen?

Je wilt natuurlijk dat de hele wereld je blog ziet. Daarvoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Facebook, Instagram, Google Posts of misschien wel LinkedIn.

Vraag je hier af: waar bevindt mijn doelgroep zich? Dan weet jij precies op welk kanaal je ‘m moet delen.

Tip: denk ook goed over het beste tijdstip om op social media te posten, maar ook over de lengte van je social media posts.

Dit artikel is geschreven op 9 oktober 2019 en is op 26 september 2023 geüpdatet.

Wat is een blog checklist en waarom is het belangrijk?

Een blog checklist is een lijst met stappen die je moet volgen voordat je een blog publiceert. Het kan variëren van het onderwerp kiezen, een titel bedenken tot het controleren van spelling en grammatica. Het is belangrijk om een ​​checklist te hebben om ervoor te zorgen dat je alle stappen hebt voltooid en dat je blog van goede kwaliteit is voordat je het publiceert.

Welke items moeten op een blog checklist staan?

Een blog checklist moet de belangrijkste stappen bevatten die nodig zijn om een ​​blog te schrijven en te publiceren. Enkele belangrijke items zijn het kiezen van een onderwerp, het bedenken van een pakkende titel, het schrijven van de inhoud, het controleren van spelling en grammatica, het toevoegen van afbeeldingen en het optimaliseren van de blog voor zoekmachines.

Hoe kan een blog checklist mijn blog verbeteren?

Een blog checklist kan je helpen bij het schrijven van een blog die van hoge kwaliteit is en die gemakkelijk te begrijpen is voor je lezers. Het kan je ook helpen om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat je blog er professioneel uitziet. Door regelmatig een checklist te gebruiken, kan je ook de tijd die je nodig hebt om een ​​blog te schrijven en te publiceren verkorten.

Zijn er online tools beschikbaar om een blog checklist te maken?

Ja, er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je een blog checklist kunt maken. Enkele voorbeelden zijn Trello, Asana en Monday.com. Deze tools zijn handig omdat je ze kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en het schrijfproces van je blog.

Wat zijn enkele tips voor het gebruik van een blog checklist?

Enkele tips voor het gebruik van een blog checklist zijn onder meer het regelmatig bijwerken van de checklist om ervoor te zorgen dat deze up-to-date is, het nemen van de tijd om de checklist grondig te doorlopen voordat je je blog publiceert, en het aanpassen van de checklist aan je eigen schrijfproces en stijl. Het is ook een goed idee om de checklist te delen met anderen die betrokken zijn bij het schrijfproces, zoals een redacteur of designer, om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina zit en dat de blog van hoge kwaliteit is.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/content-marketing/checklist-blog-schrijven-plaatsen/feed/ 0
Waarom je blog na publicatie niet direct in Google te vinden is https://onlinemarketingagency.nl/seo/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/#comments Tue, 26 Sep 2023 11:28:45 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/

Inhoudsopgave

De tekst is geschreven op basis van een goed zoekwoord, de afbeeldingen staan er mooi in, de meta omschrijving is goed en je bent zo trots als een pauw.

Vervolgens klik je op ‘Publiceren’ en je gaat snel in Google op zoek of je blog er al tussen staat. Wat blijkt?

Zelf op pagina 8 is hij niet te vinden… Hoe kan dat?

Dat leg ik je in dit blog uit!

De reden waarom je blog niet direct zichtbaar is in Google

De reden waarom je blog niet meteen in Google te vinden is, is eigenlijk heel logisch.

Je website kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan Google met bijvoorbeeld Google Analytics, Search Console of Google mijn Bedrijf, maar dat betekent niet dat Google jouw website elke seconde controleert om te kijken of er nieuwe content op staat.

Dit is een misopvatting die ik vaker voorbij hoor komen. Google moet je zien als een losse tool, die je aan moet sturen om jou content direct mee te nemen in de zoekresultaten.

En hoe je dat doet, dat ga ik je nu vertellen.

De manier waarop je wel je blog direct zichtbaar is in Google

Om ervoor te zorgen dat Google ‘langs komt’ bij je website, moeten we letterlijk tegen Google zeggen: ‘Google, indexeer mijn pagina’.

Dat indexeren kan je laten doen met Google Search Console.

Wat Google Search Console is, wat je er allemaal mee kan, hoe je een account aanmaakt en hoe je jouw website juist toevoegt, heb ik allemaal in een eerdere blog beschreven.

Namelijk in mijn blog genaamd: ‘Handleiding: Google Search Console aanmaken en je website juist toevoegen’.

Dat is het eerste wat je moet doen. Lees dat artikel en voer de handelingen uit om vervolgens terug te komen naar dit artikel (Wel doen hé).

we are back

Je website is nu voorzien Google Search Console, heel goed! Nu ga ik je laten zien hoe je in een paar simpele stappen jouw blog kan aanbieden bij Google.

Stap 1: Ga naar de website van Google Search Console: https://search.google.com/search-console/about?hl=nl

Stap 2: Klik op ‘Nu starten’.

Stap 3: Selecteer linksboven de website waar het om gaat (let goed op dat je de juiste aanklikt. Kijk naar de voorvoegsels https en www. Die moeten exact overeenkomen met de URL van je website), of kies wanneer dit mogelijk is voor Domeinproperty. Dan weet je zeker dat alles goed staat ingesteld.

google-search-console-property

Stap 4: Vul vervolgens bovenaan de URL van je blog in en klik op enter.

google-search-console-url-inspectie

Stap 5: Wacht even tot Google klaar is met nadenken en klik op ‘Indexering aanvragen’.

url indexering google search console 1

Vervolgens moet je weer even wachten.

Stap 6: Controleer of Google je blog echt heeft meegenomen door in Google het volgende in te typen:

‘Site:[DE URL VAN JE BLOG]’

Dat komt er zo uit te zien:

Site commando in blog google

Conclusie

Het is je inmiddels duidelijk waarom je blogs niet direct in Google zichtbaar zijn, maar ook hoe je er wel voor kan zorgen dat dit gebeurt.Een extra pro tip die ik je nog wil meegeven is:

Plaats interne links naar je nieuwe blog in bestaande blogs om de pagina nog beter vindbaar te maken voor Google!

Dit artikel is geschreven op 7 november 2019 en is op 26 september 2023 geüpdatet.

Waarom is mijn blog niet direct te vinden in Google na publicatie?

Het kan enige tijd duren voordat jouw blogpost in Google wordt opgenomen en geïndexeerd. Dit heeft te maken met het feit dat Google constant het internet doorzoekt en nieuwe content ontdekt. Het kan enkele uren tot dagen duren voordat jouw blog wordt opgenomen.

Wat kan ik doen om mijn blog sneller zichtbaar te maken in Google?

r zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jouw blog sneller zichtbaar te maken in Google, zoals het indienen van een sitemap bij Google Search Console, het delen van jouw blog op social media en het gebruiken van interne links op jouw website.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/waarom-je-blog-na-publicatie-niet-direct-in-google-te-vinden-is/feed/ 4
13 mogelijke redenen waarom je concurrent je heeft ingehaald in Google https://onlinemarketingagency.nl/seo/ingehaald-google-concurrent/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/ingehaald-google-concurrent/#respond Sun, 17 Sep 2023 12:52:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/ingehaald-google-concurrent/

Inhoudsopgave

Nou, dat kan komen door één van 13 onderstaande redenen (of door meerdere redenen tegelijk, natuurlijk).

Reden 1: er is een Google update geweest

Google zegt dat ze elke dag meerdere kleine updates uitvoert om haar algoritme (lees: zoekmachine) beter te maken. Maar naast die kleine dagelijkse verbeteringen, zijn er ook jaarlijks een paar grote updates.

Nu kan het zijn dat Google jouw niche strenger aanpakt doordat je een bepaald onderwerp behandeld. Dat gebeurde namelijk in 2018 nadat de Medic Update werd uitgerold en allerlei medische websites hun rankings als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen

Maar het kan ook zijn dat Google op een andere manier naar je website gaat kijken. Dat hebben ze in 2021 bijvoorbeeld gedaan met de Core Web Vitals.

Wat de aanpassing ook zal zijn, door een update kan het zo zijn dat jouw website benadeeld of dat je concurrenten juist worden voorgetrokken. En in een worst case scenario gebeuren ze allebei tegelijk.

Ben je dus ingehaald door je concurrent? Ga dan eerst na of er kortgeleden een Google update is geweest. En als dat het geval is, doe dan research naar wat er is aangepast.

Google update 10 december

Reden 2: de volgorde van de zoekresultaten klopt bij jou niet

Reden 2 is dat je eigenlijk niet bent ingehaald, maar dat het lijkt alsof je bent ingehaald doordat je niet incognito kijkt of dat de locatie impact heeft op de zoekresultaten.

Als jij namelijk je eigen website veel bezoekt en snel weer verlaat, dan kan het zijn dat Google andere zoekresultaten hoger zal plaatsen. Omdat Google weet dat je niet blij bent met dat resultaat.

Zorg er daarom altijd voor dat je de positie in Google controleert met een SEO-tool die daarvoor gemaakt is. Ga niet zelf prutsen of incognito.

Wij gebruiken hier vooral SEMrush en SERPWatcher voor.

Naast je zoekgeschiedenis heeft je locatie ook impact op de zoekresultaten. Google weet namelijk dat wanneer je ‘loodgieter’ intypt, je op zoek bent naar een lokale partij en niet naar een partij die 200 kilometer verderop zit.

Ook dit probleem tackle je door de juiste tool te gebruiken.

Volgorde zoekresultaten google marketing

Reden 3: je concurrent schrijft betere content

Zoals je misschien al weet, bestaat zoekmachine optimalisatie uit drie factoren:

Welke van de drie nou echt het belangrijkst is? En of content nou echt king is, durf ik niet te zeggen. Zonder een snelle website heb je namelijk niks aan je content en zonder backlinks heb je niks aan een snelle website.

Waar ik wel in geloof, is dat content de afgelopen jaar steeds belangrijk is geworden en dat het de aankomende tijd belangrijker gaat worden. Ik denk namelijk dat Google steeds strenger gaat worden op het gebied van autoriteit en dat iedereen straks technisch een goede website heeft.

Oftewel, de kans is groot dat je concurrent je heeft ingehaald omdat zijn content beter en/of uitgebreider is en beter aansluit bij de doelgroep. Hij kan zijn blog of landingspagina beter ingericht hebben, meer interne links hebben, het zoekwoord beter inzetten of simpelweg beter inspelen op de behoefte van de lezer.

En het kan natuurlijk zijn dat een (nieuwe) concurrent een nieuwe tekst heeft geschreven en daarom hoger scoort, maar het kan ook zo zijn dat een bestaande concurrent een bestaande tekst heeft verbeterd.

Reden 4: je concurrent is gestart met linkbuilding

Bij reden 3 had ik het al even over autoriteit. De autoriteit (is een fictief getal, bedacht door SEO-nerds) die een website heeft is afhankelijk van allerlei zaken. Bijvoorbeeld:

  • Hoe oud je domein is
  • Hoeveel backlinks je hebt
  • Hoe de kwaliteit van die backlinks is

En bij die laatste twee gaat het natuurlijk over linkbuilding: het verkrijgen van links naar jouw website van andere websites.

Links zijn in te kopen, je kan ze ruilen en je kan ze gratis krijgen. Er zijn veel manieren hoe je ze kan verkrijgen. Daar ga ik nu niet te veel op in.

Maar waar ik wel op in wil gaan, is dat je concurrent je heeft ingehaald omdat hij/zij is gestart is met linkbuilding of meer gas is gaan geven op het gebied van linkbuilding.

Dat betekent namelijk dat de autoriteit van de website van je concurrent aan het stijgen is. En als de techniek en content even goed zijn, dan ga je het verliezen op het gebied van autoriteit.

Het nadeel van linkbuilding is dat het vaak te maken heeft met wie de grootste portemonnee heeft. Want in veel gevallen kan degene met de grootste portemonnee de beste links uitkiezen.

Mocht je concurrent veel grotere budgetten hebben en samenwerken met een SEO-specialist die het een beetje snapt, dan is de kans klein dat je het gaat winnen.

autoriteit semrush linkbuilding

Het kan natuurlijk zijn dat je concurrent meer links heeft aangemaakt, maar het kan natuurlijk ook dat er backlinks naar jouw website zijn verwijderd.

En wanneer dat links zijn vanaf kwalitatieve en relevante website, dan kan dat de reden zijn waarom je concurrenten je hebben ingehaald.

Doordat de links zijn verwijderd, is je website een minder grote autoriteit in Google en dat kan ervoor zorgen dat bent gezakt.

Reden 6: jouw website is gezakt door een technisch mankement

Van alle redenen in deze lijst, is deze eigenlijk het meest uitgebreid. Niet zozeer dat het lastig om uit te leggen wat een technisch mankement is, maar omdat er zoveel technische mankementen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je concurrent je heeft ingehaald.

Denk aan problemen met:

Het effect van deze problemen variëren van niet zo heel erg tot je website kan niet meer geïndexeerd worden en verschijnt überhaupt niet meer in Google.

En wanneer je meerdere technische mankementen tegelijk hebt, dan heb je helemaal een probleem. Het is dus echt belangrijk om ervoor te zorgen dat al deze technische zaken constant in orde zijn.

Mocht je meer over deze technische mankementen willen lezen, dan adviseer ik je mijn blog De 16 meest gemaakte technische fouten te lezen.

En mocht je zelf willen achterhalen of jouw website veel technische mankementen heeft, dan adviseer ik je om mijn blog Technische SEO: 11 tools voor meer inzicht te lezen.

Als je zelf al wat verder met SEO bent, dan weet je hoe belangrijk links naar je websites zijn. Nu kan je zelf een linkbuilding pakketje hebben gekocht op Fiverr, bij een online marketing bureau of je vaste SEO-specialist heeft links aangemaakt / ingekocht.

Wanneer de kwaliteit daarvan slecht is, dan kan dit ervoor zorgen dat je zakt in Google. Google vindt het namelijk niet leuk als je links van slechte kwaliteit, niet relevante of buitenlandse backlinks koopt.

Dat heeft ze namelijk direct door. De gevolgen hiervan kunnen een penalty zijn (hier later meer over) maar ook een kleine ‘tik’ in de zoekresultaten. De tik kan je zien als een gele kaart met voetbal.

De penalty kan je zien als een rode kaart.

ingehaald in google door concurrent

Reden 8: je staat op dezelfde plek, maar er staan nu advertenties boven jouw resultaat

Zie je in een keer een hele rits aan zoekresultaten boven jouw zoekresultaat staan? Staat daar toevallig ‘Adv.’ bij en zie je allerlei mogelijkheden die jij niet hebt?

Dan ben je niet gezakt, maar dat betekent dat er advertenties boven je zoekresultaat staan. Dat kan natuurlijk al langer zo zijn, maar je niche kan ook in een keer geëxplodeerd zijn waardoor allerlei partijen er nu op inspringen.

Dan sta je organisch nog steeds nog wel op 1, maar je zult zeker wat kliks verliezen aan je betalende concurrenten. Mochten deze zoekwoorden erg belangrijk voor je zijn, ga dan zelf ook aan de slag met Google adverteren.

google advertenties boven organisch zoekresultaten

Reden 9: twee of meerdere pagina’s binnen je site zijn de concurrentie met elkaar aan het aan gaan

Naast dat je je eigen linkprofiel om zeep kan helpen door slechte links te kopen, is er ook een andere manier waardoor je in Google ingehaald kan worden door je concurrent.

Het is namelijk ook zo dat je binnen je eigen website concurrentie kan hebben. Nu denk je: hoe dan?

Nou, eigenlijk heel simpel. Stel dat je 4 blogs hebt geschreven die allemaal over bakfietsen gaan. Hoe moet Google dan weten welk artikel voor jou het belangrijkst is? En belangrijker nog, welk artikel over bakfietsen voor bezoekers het beste is om te lezen?

Google zal haar best doen om ze allemaal te waarderen, maar ook Google weet niet welke voor jou het belangrijkst is.

Nu kun je dat aangeven met interne links (hoe meer, hoe belangrijker). Maar als alle artikelen evenveel links hebben, dan tast Google helemaal in het duister. Jij hebt interne concurrentie en Google kan niet kiezen.
Wanneer je concurrent niet vier blogs over bakfietsen heeft, maar één krachtig artikel waar al die vier onderdelen in zijn behandeld, dan verlies je dubbel. Want dan verlies je het ook nog eens op het gebied van content.

Ps. Interne concurrentie op zoekwoorden wordt ook wel keyword cannibalization genoemd. En SEMrush heeft daar een hele handige tool voor.

Keyword cannibalization semrush

Reden 10: de content is op een slechte manier aangepast en Google waardeert hierdoor de pagina minder goed

Bij reden 3 vertelde ik je dat je concurrenten betere content kan gaan schrijven. En bij reden 7 vertelde ik je dat je je linkprofiel zelf om zeep kan helpen door slechte links te kopen.

Die twee combineren we bij reden 10. Namelijk het om zeep helpen van je eigen Google positie, doordat je je tekst op de verkeerde manier aanpast.

Wilde je toch een andere titel van de pagina? En vond je die H2 toch niet goed? Als je die hebt aangepast, kan het zo zijn dat je per ongeluk het zoekwoord eruit hebt gehaald.

Je tekst sluit hierdoor niet meer goed aan bij de intentie van de zoeker in Google. Je tekst is minder relevant en Google zal concurrenten die wel een goede tekst hebben boven jou vertonen.

Zorg er daarom altijd voor dat je goed kijkt wat je aanpast. Bespreek dit met je SEO-mannetje (of -vrouwtje) en pas niet zonder na te denken iets aan.

Reden 11: je website voldoet niet aan de standaard van vandaag

Eigenlijk hoort reden 11 bij de reden over technische mankementen en bij de reden over de Google update. Maar ik vind ‘m zo belangrijk, dat ik ‘m toch even apart behandel.

Het komt namelijk nog steeds voor dat mensen een website hebben die niet geschikt is voor mobiele apparaten (Ja, ik vraag me ook af hoe dat kan). En het komt nog steeds voor dat mensen een website hebben die verschrikkelijk traag is.

Dit zou je natuurlijk als technisch mankement kunnen zien of als een update waarin Google sleutelt aan de impact van rankingfactoren. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Maar dit is er ook één die in de toekomst belangrijk is en wordt. Is je website inclusief genoeg? Is je website geschikt op alle nieuwste apparaten? Voldoet je website aan alle nieuwe eisen die Google heeft? Wordt er geen verouderde HTML meer gebruikt?

Dat zijn allemaal dingen die belangrijk zijn en impact hebben op je positie in Google.

Reden 12: je concurrent heeft zijn Google Mijn Bedrijf aangevuld

Als ik start met een blog, dan bedenk ik eerst alle tussenkopjes. Als ik die heb bepaald, dan vraag ik mijn collega’s altijd even mee te kijken.

En Collega Tom kwam met een goed idee. Je kan namelijk ook ingehaald worden in Google Mijn Bedrijf.

Je weet wel. Dat ene blokje in Google met de locaties.

Google Mijn Bedrijf ingehaald concurrent

Je Google Mijn Bedrijf kan je helemaal optimaliseren. Wanneer je concurrent dat heeft gedaan en wanneer hij de rest van zijn profiel heeft aangevuld, dan kan het ook zijn dat je binnen Google Maps wordt ingehaald.

Reden 13: je hebt een Google penalty gekregen

*Fluitje van de scheidsrechter* RODE KAART! PENALTY!

Als jij je niet aan regels van Google houdt, dan kan je een penalty krijgen. Nu denk jij: wat houdt dat dan precies in, een penalty?

Dat kan betekenen dat je wat posities verliest in de zoekresultaten. Maar als je het erg bont hebt gemaakt, kan dat ook betekenen dat je volledig uit de zoekresultaten van Google wordt gegooid.

En hoe kan je zo’n penalty krijgen? Door je niet te houden aan de regels van Google. En een aantal van die regels die vindt je hier.

Dit artikel is geschreven op 29 januari 2021 en is op 17 september 2023 geüpdatet. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/ingehaald-google-concurrent/feed/ 0
On Page SEO: complete uitleg om hoog te scoren in Google https://onlinemarketingagency.nl/seo/on-page-seo-complete-uitleg-om-hoog-te-scoren-in-google/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/on-page-seo-complete-uitleg-om-hoog-te-scoren-in-google/#comments Sun, 17 Sep 2023 06:20:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/on-page-seo-complete-uitleg-om-hoog-te-scoren-in-google/

Inhoudsopgave

Het optimaliseren voor de zoekmachines (lees: Google) kan buiten je eigen website om, bijvoorbeeld door linkbuilding. Denk aan gastbloggen, verspreiden van infographics of social media links.

Maar optimaliseren kan vervolgens ook binnen je website. Denk aan het optimaliseren van de techniek of het verbeteren van je content.

Toch is er nog een verdeling die we kunnen maken binnen SEO. Namelijk tussen off page SEO en on page SEO. En over die laatste, daar ga ik het vandaag over hebben.

Ps. Over dit onderwerp hebben we ook een podcast opgenomen. Die vind je op Spotify, maar ook op YouTube:

Wat is on page SEO?

On page SEO is het optimaliseren van verschillende onderdelen binnen een pagina om ervoor te zorgen dat de pagina zo goed mogelijk scoort op een vooraf bepaald zoekwoord.

Oftewel: On page SEO is het aanpassen van de techniek, content en autoriteit van een pagina om op nummer 1 te staan. Want dat is uiteindelijk het doel. De befaamde nummer 1 positie.

Ik wil even een klein sprongetje terug maken. Want als je het nog niet wist: SEO bestaat uit drie onderdelen:

1. Techniek (snelheid, mobiele weergave, sitemap etc.)
2. Content (Tekst, afbeeldingen en video)
3. Autoriteit (Interne links, externe links etc.)

Let wel goed op de nummers die ik hierboven genoteerd hebt. Want je start ALTIJD met het technische optimaliseren van een website, vervolgens ga je de content aanpakken en als laatst ga je aan de slag met autoriteit.

Zie de techniek van de website als de fundering van een huis. Zonder een goede fundering, kan je niet gaan bouwen.

Dat geldt ook voor websites. Content kun je dan zien als de muren van een huis en geven het huis (en dus je website) volume en laat de fundering tot zijn recht komen. Om het huis af te maken is er ook een dak nodig, wat in dit geval de autoriteit is.

Die maakt je website af en zorgt ervoor dat de techniek en content ultiem worden benut.

Verschil on page en off page SEO

Waarin verschilt on page dan van off page SEO? De naam zegt het al: off-page SEO draait, in tegenstelling tot on-page, om factoren die niet direct op je pagina of zelfs website te vinden zijn.

Dat wil zeggen dat je bij off page SEO andere websites nodig hebt om je rankings positief te beïnvloeden. Dat doe je voornamelijk door te linkbuilden.

Door ervoor te zorgen dat andere websites naar jouw website of specifieke pagina linken. Je kunt dat doen door je content te promoten op social media of via andere blogs, maar je hebt vaak geen garantie dat de content ook gedeeld wordt of daadwerkelijke backlinks oplevert.

Kortom, het is meestal moeilijker om te optimaliseren voor off page factoren dan voor on page elementen, waar je zelf invloed op hebt. Daarom zoomen we eens verder op in op die laatste.

Welke elementen vallen onder on page SEO?

Voordat ik het ga hebben over de elementen die vallen onder on page SEO, is het ook belangrijk om te benoemen dat bepaalde onderdelen niet zozeer bij on page SEO horen, maar meer bij SEO in het algemeen. Althans, dat vind ik.

Bijvoorbeeld: door de laadtijd van één specifieke pagina te verbeteren beïnvloed je het rankingpotentieel van die pagina, maar het doet ook wat voor je website als geheel. Weliswaar misschien niet heel veel, maar toch.

Alle beetjes helpen. Denk ook aan de sitemap, de 404 pagina of bijvoorbeeld AMP.

Elementen die je zelf in de hand hebt én die invloed hebben op de rankings van één pagina, maar ook op je website als geheel. En zo zijn er meer elementen waarvan ik vind dat ze niet per se bij on page SEO horen (maar daar verschillen de meningen dus over).

In dit artikel ga ik het daarom puur en alleen hebben over een aantal factoren die jij kan beïnvloeden die letterlijk binnen één pagina vallen.

En die factoren zijn:

  • URL
  • H1 (Titel)
  • H2
  • Uitgaande interne links
  • Uitgaande externe links
  • Laadsnelheid
  • Structured data
  • Afbeeldingen (benaming en alt tekst)
  • Meta titel
  • Meta omschrijving
  • Actie (knoppen)
  • Semantiek
  • Tekst (Yoast / Rank Math plugin, aantal woorden, etc.)

Nu ga ik per onderdeel uitleggen wat er zo belangrijk aan is. Laten we snel door gaan.

Let's go

URL

De URL is wat je intypt op om een website te komen. Bijvoorbeeld: https://onlinemarketingagency.nl/online-marketing-bureau-arnhem.

Wat ontzettend belangrijk is bij de URL, is dat je het zoekwoord die je gekozen hebt voor die pagina verwerkt in de URL. In het voorbeeld hierboven is dat: ‘online marketing bureau arnhem’.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de URL zo kort en zo schoon mogelijk houdt. Dat is dan ook de vuistregel die ik hanteer: altijd zo kort mogelijk en geen onnodige tekens als een ?, een _ of cijfers.

Ga dus niet voor https://onlinemarketingagency.nl/locaties/arnhem/online-marketing-seo-sea-social-media-website-webshops?-facebook_instagram_twitter/.

H1 (Titel)

De H1 is vaak de titel van een pagina of artikel en hiermee geef je de belangrijkste tekstuele content van de pagina aan. Vaak is de H1 één woord tot en met een hele zin lang.

In dit artikel is de titel bovenaan de H1. Bij de H1 is het ook een must dat je het zoekwoord gebruikt, want dit is namelijk één van de belangrijkste onderdelen waar Google naar kijkt met betrekking tot het bepalen van het onderwerp van je webpagina.

De regel die hierbij belangrijk is, is dat elke pagina een H1 moet hebben, maar er ook niet meer dan één mag hebben. Zorg er ook altijd voor de H1 genoeg prikkelt, overhaalt en de lading van de pagina goed dekt.

H2 (Tussenkopjes)

De H2 wordt vaak gebruikt voor de tussenkopjes en hierin verwerk je de op één na belangrijkste tekstuele content. De tussenkopjes zijn belangrijk omdat teksten vaak niet meer volledig worden gelezen en zij de tekst scanbaar maken.

Mensen scannen dus door de tekst heen op zoek naar interessante en relevante stukken content en letten daarbij vooral op de tussenkopjes Dat de tussenkopjes moeten prikkelen, uitnodigen en de lading dekken is dan ook vanzelfsprekend.

De vuistregel die bij de H2 belangrijks is, is dat elke pagina minstens één H2 moet hebben. Meer H2’s per pagina mogen en raad ik ook zeker aan.

Verwerk ook de zoekterm sporadisch in de H2’s en speel met semantische zoekwoorden in de H2’s (maar daarover later meer).

H1 en H1 Headers SEO On Page

Een link binnen jouw website die linkt naar een andere website is een uitgaande link. Uitgaande links zijn voor meerdere partijen fijn.

Allereerst is het fijn voor de bezoeker, als jij linkt naar relevante content dan help je de bezoeker op weg. Je geeft daarmee impliciet aan dat je de bezoeker zo goed mogelijk wil helpen en daarbij niet bang bent om mensen van je eigen website af te sturen.

En dat is wat Google ook wil, de bezoeker zo goed mogelijk helpen.

Bovendien ziet Google zo ook dat de content van de uitgaande link relevant is, waardoor ze nog beter weet waar jouw content precies over gaat. Zo kan Google jouw content beter plaatsen en misschien wel beter waarderen!

De vuistregel die ik hier heb: link per artikel 1-2 keer naar een externe websites en link alleen naar websites die meerwaarde bieden en geen rotzooi bevatten.

Intern linken zie ik als een soort verborgen schat. Het is iets erg weinig wordt gedaan, maar wat erg goed werkt.

Wist je bijvoorbeeld dat ik met een aantal zoektermen van plek 15/16 naar plek 5 ben gegaan door het plaatsen van een paar interne links?

Google moet je zien als een bezoeker die je website bezoekt. Als een bezoeker een pagina niet kan vinden, omdat de pagina zo ver verbogen is, dan gaat Google de pagina nooit goed laten scoren.

Links dus altijd ook naar mogelijk andere relevante content op andere pagina’s op je website. Als je goed hebt opgelet dan heb je gezien dat ik dat ook in dit artikel heb gedaan.

Is het je niet opgevallen? Dan hier nogmaals een voorbeeld: Alles over de contentkalender.

Bij het interne linken zijn er ook een aantal ‘regels’ belangrijk:

  • Link naar relevante content, linken om het linken heeft geen zin.
  • Link per artikel 2-5 keer intern
  • TIP: Link niet alleen als je een nieuw artikel hebt geschreven, maar geef pagina’s ook een boost door met oude pagina’s naar de nieuwe pagina te linken.
SEO interne linkbuilding

Laadsnelheid

Maar Daniel, je zei net nog: Laadsnelheid valt niet onder on page SEO, maar onder SEO algemeen. Klopt.

Deels dan.

Want dingen als afbeeldingen, GIFs, video’s en andere vormen van content kunnen binnen één specifieke pagina wel degelijk goed geoptimaliseerd worden. Zo vertelde ik in een eerder blog hoe je afbeeldingen kan optimaliseren zodat je laadtijd van die pagina verbeterd wordt.

Maar video’s kan je ook optimaliseren. Heb je de video geüpload naar de website en hem vervolgens op de website geplaatst?

Zet hem dan eens op YouTube en zorg ervoor dat de video juist wordt ingeladen. Scheelt een hoop laadtijd en een hoop MB’s voor de bezoeker van je website.

Wil je weten hoe snel jouw website is en wat de verbeteringen zijn op het gebied van snelheid? Ook daar heb ik een blog geschreven, namelijk: 9 tools om de snelheid van je website te testen.

Structured data

Ja, ik heb veel blogs geschreven. En ja, ik heb over structured data ook eerder een blog geschreven.

Die vind je hier.

Om die reden ga ik structured data niet helemaal tot in detail uitleggen, maar in het kort is het het markeren van content om voor Google duidelijk te maken waar de content over gaat. Denk aan: locatie, telefoonnummer, een recept, reviews, producten, recensie of bijvoorbeeld een evenement.

Maar waarom is structured data dan bevorderlijk voor je on page SEO? Omdat structured data de bezoeker op weg helpt en omdat het de content van je website inzichtelijker/duidelijker maakt voor Google.

Een win-win situatie dus.

De vuistregel die hier belangrijk is: de contactgegevens van je bedrijf moeten gemarkeerd zijn en dat je moet altijd kijken of dingen als reviews ook gemarkeerd kunnen worden.

Structered data prijsklasse

Benaming en alt tekst van afbeeldingen

Ik heb je ergens op betrapt! Jij hebt namelijk ook wel eens een afbeelding geüpload met als naam: schermafbeelding-9123912.jpg of met een andere standaard benaming.

Niet meer doen.

Google wordt steeds slimmer en ook dit zijn elementen waar Google naar kijkt/kan kijken. Even heel zwart wit, maar stel: jij hebt een website en je deelt altijd de plaatjes van een andere website.

Als bezoeker en Google zijnde, wat vind je daarvan? Er is hier geen goed of fout, maar de vuistregel die ik hanteer is altijd de benaming van een afbeelding specifiek maken.

Verwerk bijvoorbeeld de zoekterm in de benaming van je afbeelding of vertel waar de afbeelding over gaat. Dit moet je ook doen bij de alt tekst van een afbeelding.

Vul. Die. Altijd. In.

Altijd.

De alt tekst is namelijk de tekst die wordt getoond als de afbeelding om wat voor reden dan ook niet wordt geladen. Het geeft dus aan waar de afbeelding over gaat, zodat de bezoekers niks hoeft te missen als-ie niet laadt.

Daarom is de alt tekst is directe Google eis en één van de elementen die Google belangrijk vindt. Verwerk hier ook je zoekterm in.

Benaming en alt tekst afbeelding

Meta titel

Het komt de nog best vaak voor, mensen die niet precies weten wat de meta titel is. Heel simpel: dit is de titel van de pagina die je terugziet in de zoekresultaten van Google.

Kijk!

Google Snippet - structured data

Met de meta titel wil je de gebruikers van Google overhalen om op jouw pagina de klikken. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen op jouw zoekresultaat klikken?

Allereerst moet de meta titel aansluiten bij de zoekintentie van de bezoeker. Dus als iemand googlet op: ‘website laten maken Arnhem’. Dan wil iemand een partij die een website voor hem kan maken uit Arnhem.

Als jij uit Amsterdam komt en een landingspagina heeft genaamd ‘website laten maken Arnhem’. Dan komt die intentie niet helemaal overeen met hetgeen jij biedt.

Bij het verzinnen van een meta titel moet je ervoor zorgen dat de titel uitnodigt, prikkelend is, uniek is en opvalt. De vuistregel die ik hier heb: kijk naar je concurrenten (de pagina’s die al hoog ranken op een bepaalde zoekterm) en verzin een betere meta titel die inspeelt op de intentie van de zoeker.

Kijk vervolgens in Google Search Console hoeveel er daadwerkelijk op geklikt wordt en pas de meta titel aan als het niet werkt. En niet vergeten: verwerk hier je zoekwoord in (extreem belangrijk!).

Google Search Console CTR

Meta omschrijving

De meta titel moet erop zichzelf al voor zorgen dat mensen klikken op jouw zoekresultaat. Maar het kan zo zijn dat mensen toch wat meer informatie willen en dat ze daarom de meta omschrijving gaan lezen.

In de meta omschrijving moet het zoekwoord te vinden zijn en voor de meta omschrijving gelden dezelfde regels als de meta titel. Zorg er gewoon voor dat de omschrijving overeenkomt met de content op de pagina en dat-ie lekker prikkelt om verder te lezen.

Actie (knoppen)

Huh? Actie?

Ja, actie!

Wanneer bezoekers een pagina bezoeken vanuit Google en de pagina vervolgens zonder een klik te hebben uitgevoerd weer verlaten, dan wordt dat een bounce genoemd. Een hoog bouncepercentage is niet per definitie slecht.

Zo is het bouncepercentage van een blog vaak wat hoger dan het bouncepercentage van bijvoorbeeld van een regionale loodgieter. Dit is geheel afhankelijk van de actie die de bezoeker vervolgens wil gaan doen.

Daarom is het heel belangrijk dat je binnen een pagina aanzet tot actie. Dit kan een call-to-action knop zijn, een pop-up melding of andere vorm zijn.

Ik maak het even concreet voor je. Stel jij klikt op de nummer één positie op een bepaald zoekwoord. Je vindt niet wat je wilt, gaat terug en gaat naar de nummer twee.

Daar vind je wel wat je zoekt, je blijft hangen en je klikt door.

Als alleen jij dat doet, is dat voor Google niet interessant. Maar als duizenden mensen dat doen, dan kan dat een signaal zijn voor Google dat die eerste pagina niet voldoet aan de zoekintentie.

Oftewel, aanzetten tot actie is uiteindelijk een vorm van on page SEO.

Semantiek

Semantiek heeft te maken dat Google niet alleen kijkt naar het woord dat je gebruikt, maar ook naar andere elementen binnen je tekst. Het is dus niet zo simpel als schoen en schoeisel.

Dat zijn woorden die soortgelijk aan elkaar zijn. Rutger Steenbergen van SEO Zwolle omschrijft het erg mooi:

“Bij semantisch kijkt Google verder dan zoekwoorden. In plaats daarvan kijkt Google naar ‘entiteiten’. Er zijn entiteiten voor mensen, dingen en plaatsen.

Met Semantic Search slaat Google alle eigenschappen en omschrijvingen van een woord op als entiteit. Een woord als ‘boom’ wordt daardoor veel meer dan 4 letters op een webpagina, het krijgt echt betekenis.”

Houd hierbij dus rekening mee binnen je tekst. Vertel niet alleen dat je een bepaalde dienst uitvoert.

Vertel waarom je de dienst uitvoert, wat het oplevert, hoe lang je het al doet, laat klanten aan het woord, etc. etc. Door veel over het onderwerp te praten/te typen geef je een pagina en het bijbehorende zoekwoord meer body.

Meer betekenis als entiteit.

SEO element semantiek

Bron: https://moz.com/blog/what-is-semantic-search

Tekst op een pagina

Van semantiek pakken we meteen door naar de gehele tekst op een pagina. Mijn advies dat ik voor je heb is: installeer de plugin Rank Math of Yoast wanneer je in het bezit bent van een WordPress website.

Waarom?

Met deze plugins is het niet zo dat je meteen een verschrikkelijk goede tekstschrijver bent of dat je teksten binnen no-time op nummer één komen te staan. Maar ze geven wel concrete tips en adviezen zodat je de tekst beter kan maken, zowel op SEO vlak als op leesbaarheid.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe vaak moet het zoekwoord gebruikt worden?
  • Moet het zoekwoord in de eerste en laatste alinea gebruikt worden?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn advies is dat je de teksten laat schrijven door een ervaren tekstschrijver en dat je samen aan de slag gaat om Google te veroveren.

Yoast Groene bolletjes

Deze artikelen moet je lezen als je meer wilt weten over on page SEO

Meningen verschillen, helemaal binnen het SEO landschap. Omdat ik je graag alle mogelijke middelen wil geven zodat jij online kan knallen, heb ik een kort lijstje gemaakt met blogs die ik regelmatig lees en die een inspiratie zijn geweest voor dit artikel.

Als je meer wilt weten over SEO, dan moet je deze partijen kennen.

On page SEO software die je moet kennen

Natuurlijk hoef je niet telkens dit blogje erbij te pakken om te controleren of je alle on page SEO elementen hebt toegepast en niets vergeten bent. Mag wel, maar hoeft niet.

Daar zijn namelijk makkelijkere manieren voor. Tools, software en handige extensies die je pagina controleren.

Tools zoals de Rank Math of Yoast plugin waar ik je over vertelde.

Maar er zijn er meer (en misschien wel uitgebreidere) on page SEO software programma’s. Ik zet ze voor je op een rijtje:

SEMrush

Dit is momenteel mijn favoriet uit de lijst. SEMrush heeft van alle SEO-tools die er zijn veruit de beste en meeste uitgebreide SEO audit. Deze functie binnen SEMrush wordt ook wel de Site Audit genoemd.

De Site Audit controleert elke pagina binnen je website op SEO. Hij zal dus kijken of alle pagina’s een H1 hebben of de laadtijd van een pagina lang is, etc.

Oftewel, SEMrush is fantastisch voor het achterhalen van alle on page SEO elementen (en de verbeterpunten binnen die elementen).

on page seo software

Screaming Frog

En we gaan door met de op een na beste on page SEO software die er is: Screaming Frog.

Als je Screaming Frog voor het eerst gebruikt denk je: uh, dit lijkt een erg technische tool zonder een mooie opmaak. En dat lijkt misschien zo, maar bij Screaming Frog gaat het om de inhoud.

Door simpelweg een URL in te voeren krijg je een handig overzicht waarin alle on page SEO factoren staan. En dat niet alleen.

Waar het bij de andere tools nog gaat om één URL, geeft Screaming Frog je de elementen van alle URL’s binnen je website. Dat betekend dat je met een simpele druk op de knop alle elementen kan achterhalen van je hele website. En dat maakt Screaming Frog uniek.

screaming frog software

MozBar

De MozBar is een handige Chrome extensie waarmee je in één oogopslag de autoriteit van specifieke pagina’s en gehele websites ziet. Maar je kunt er per pagina ook bekijken hoe alle on page SEO elementen zijn ingevuld, wat de laadtijd is, wat de interne en externe links zijn enzovoorts.

Het hele lijstje dus.

En als klap op de vuurpijl kun je een zoekterm invoeren en dan geeft-ie je meteen een paar handige tips en adviezen over het nog verder verbeteren van de desbetreffende pagina. Je kunt de MozBar hier downloaden.

Mozbar chrome extensie

SEOSiteCheckup

SEOSiteCheckup analyseert je pagina op een flink aantal punten. Je kunt er niet alleen zien of en hoe de meta-tags zijn ingevuld, hoe je (tussen)kopjes zijn ingevuld, wat je meest voorkomende woorden zijn, wat de laadsnelheid is en noem maar op.

En mochten er problemen zijn, dan legt SEOSiteChekup meteen even uit hoe je ze kan fixen.

Misschien een beetje overweldigende data, maar daarom niet minder handig. Kleine kanttekening: je kunt per dag maar een beperkt aantal analyses doen.

Seositecheckup rapport

Sitechecker

Een veel duidelijkere naam voor een tool die je website checkt is er niet: Sitechecker. Op Sitechecker.pro kun je eveneens een uitgebreid rapport opvragen waarin je website gevalideerd wordt op een enorm aantal punten.

Het is iets minder overweldigend vormgegeven dan SEOSitesitecheckup en kent handige groene, oranje en rode bolletjes zodat je makkelijk erdoorheen kunt scrollen om snel de pijnpunten te ontdekken.

Sitecheckerpro

On-Page Optimization Tool van Internet Marketing Ninjas

De On-Page Optimization Tool van Internet Marketing Ninjas heeft als grote voordeel dat je ook je zoekterm in kunt voeren. Het geeft vervolgens precies aan hoe je die zoekterm gebruikt hebt.

Hoe vaak je die gebruikt hebt, bijvoorbeeld. En welke woorden er nog meer vaak voorkomen in je tekst (zie daar iemand iets over semantiek?).

Je vindt de On-Page Optimization Tool hier.

Neil Patel’s SEO Analyzer

Met deze analyse tool van SEO guru Neil Patel krijg je inzicht in de woorden die je vaak gebruikt (en of ze voorkomen in je meta titel, meta omschrijving en kopjes) en hoe het zit met de laadsnelheid. Inclusief wat handige adviezen voor een betere on page SEO.

Bovendien kun je je pagina hier niet alleen checken, maar je kunt deze ook vergelijken met pagina’s van je concurrenten. Voer je de voorgestelde verbeteringen door, dan kun je dus meteen nog een analyse draaien om te kijken of het effect heeft ten opzichte van andere pagina’s die op diezelfde zoekterm ranken.

Check de SEO Analyzer hier.

Neil Patel’s SEO Analyzer

Zo, dat was ‘m weer. Gefeliciteerd!

Je hebt je door dit blogje heen geploeterd.

Een hele prestatie, maar als het goed is heb je nu wel de kennis in huis en software in huis om je webpagina’s zo goed mogelijk in te richten voor de zoekmachines. En je bezoekers, niet te vergeten.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je me hier bereiken. Of laat hieronder een reactie achter.

Dit artikel is geschreven op 4 februari 2019 en is op 17 september 2023 geüpdatet. 

Wat is het doel van on page SEO?

Het doel van on page SEO is om verschillende elementen binnen een webpagina te optimaliseren, zoals de techniek, content en autoriteit, om ervoor te zorgen dat de pagina hoog scoort voor een specifiek zoekwoord.

Wat zijn belangrijke elementen van on page SEO?

Belangrijke elementen van on page SEO zijn onder andere de URL-structuur, H1 en H2 koppen, uitgaande en interne links, laadsnelheid, gebruik van structured data, benaming en alt tekst van afbeeldingen, meta titel en meta omschrijving, call-to-action knoppen, semantiek en de kwaliteit van de tekst op de pagina.

Wat is het verschil tussen on page en off page SEO?

On page SEO richt zich op het optimaliseren van elementen die op de pagina staan, terwijl off page SEO zich richt op factoren buiten de pagina, zoals het verkrijgen van backlinks van andere websites.

Welke tools kunnen worden gebruikt voor on page SEO-analyse?

Er zijn verschillende tools voor on page SEO-analyse, waaronder SEMrush, Screaming Frog, MozBar, SEOSiteCheckup, Sitechecker, de On-Page Optimization Tool van Internet Marketing Ninjas, Neil Patel’s SEO Analyzer, Rank Math en Yoast-plugin voor WordPress.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/on-page-seo-complete-uitleg-om-hoog-te-scoren-in-google/feed/ 6 On Page SEO: complete uitleg om hoog te scoren in Google - Daniel Kuipers Podcast 53 nonadult
10 online marketing tips voor je werken-bij website https://onlinemarketingagency.nl/marketing/online-marketing-tips-voor-je-werken-bij-website/ https://onlinemarketingagency.nl/marketing/online-marketing-tips-voor-je-werken-bij-website/#comments Mon, 14 Aug 2023 09:17:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/online-marketing-tips-voor-je-werken-bij-website/

Inhoudsopgave

Maar helaas geven veel van deze blogs geen van de onderstaande tips. En dat is jammer voor hun, maar heel fijn voor jou :-).

1. Denk goed na over het domein (subdomein, losse website, hoofdwebsite)

Als je een werken-bij gedeelte op wilt zetten, dan is de eerste belangrijk keuze op welk domein je de vacatures wilt zetten.

En ik zeg bewust ‘gedeelte’ en niet ‘website’, omdat je de werken-bij ook op een subdomein kan zetten, op je eigen website of binnen je reguliere website kan houden. Stel dat wij een werken-bij op zouden willen zetten dan zijn dit de drie mogelijkheden:

  1. Onlinemarketingagency.nl/werken-bij (Een subfolder)
  2. Werkenbijoma.nl (Een losse website)
  3. Werkenbij.onlinemarketingagency.nl (Een subdomein)

Welk optie voor jou het best is, is van heel veel factoren afhankelijk. Dit is van zoveel factoren afhankelijk, dat ik hier een apart blog aan zou kunnen wijden.

Om je verder op weg te helpen, deel ik wel alvast de belangrijkste argumenten voor je:

  • Optie 3 valt eigenlijk altijd af. Een subdomein is geen goede keuze (voor SEO).
  • Een losse website is super gaaf omdat je dan een losse website hebt voor één doelgroep, maar dat betekent wel dat je een hele losse website moet laten maken en dat je niet alleen je reguliere website moet onderhouden, maar ook je werken-bij website.
  • Via een subfolder kan je heel gemakkelijk een werken bij sectie opzetten en je kan meeliften op het succes van je reguliere website.

De conclusie is eigenlijk als volgt: ben je een kleinere organisatie met niet heel veel budget en wil je eenvoudig een werken bij opzetten? Ga dan voor een subfolder.

Ben je een grotere onderneming, is recruitment een belangrijk onderdeel en heb je elke paar maanden nieuwe mensen nodig? Ga dan voor een losse website.

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO en is niks anders dan het verkrijgen van kwalitatieve links om de waarde van jouw website te verhogen.

Als je de websites onderling aan elkaar linkt, dan wordt een deel van die waarde aan elkaar doorgegeven. En daar profiteren beide domeinnamen van.

Naast dat je de websites onderling aan elkaar linkt voor Google, link je ze natuurlijk ook aan elkaar voor de bezoeker. Je wilt namelijk dat mensen kunnen zien wie je organisatie is of wat je werken-bij website is.

Mocht je een subfolder in plaats van een subdomein of een losse website hebben voor je werken-bij website, dan is het linken naar je werken bij gedeelte ook belangrijk. Alleen dan valt het onder interne linkbuilding.

3. Zorg voor cross domain tracking

Als het goed is, heb je Google Analytics op je website geïnstalleerd omdat je wilt zien hoeveel mensen er op je website zitten, wat ze allemaal bekijken, hoe ze zich gedragen, etc.

Dat doe je natuurlijk ook voor je werken-bij website, want ook daar wil je alles inzichtelijk hebben. Maar stel, iemand komt binnen op je reguliere website. Dat wordt dan gezien als één sessie.

Die persoon klikt vervolgens door op je werken bij-website en solliciteert. Binnen je werken-bij website, wordt dit dan ook weer als één sessie gezien en deze sessies herkent Google niet als afkomstig van dezelfde persoon.

Cross domain tracking lost dat probleem op. Met cross domain tracking kan je die twee sessies namelijk als één sessie zien en dat betekent dat je data veel waardevoller wordt en dat je nog beter de resultaten van je campagnes kunt zien.

4. Zorg dat de conversies goed meetbaar zijn gemaakt

Ik wil even verder gaan op wat elke campagne oplevert. Om goed te weten wat je campagnes opleveren, moet alles wel goed meetbaar zijn. Oftewel: je moet conversies instellen.

Als je normaal spreekt van conversies, denken mensen vaak aan iemand die een aankoop doet. Maar er zijn nog meer conversies belangrijk. Dat zijn:

  • Het invullen van contactformulieren
  • Aanvragen van offertes
  • Kliks op mailadres
  • Kliks op telefoonnummer

Binnen je werken bij-website zijn die natuurlijk ook belangrijk, maar daarnaast kunnen er ook nog een aantal conversies belangrijk zijn:

  • Bel-mij-terug-formulier
  • Sollicitatieformulier
  • Klik op WhatsApp (wanneer mensen via WhatsApp kunnen solliciteren)
  • Het delen van een vacature

Zorg ervoor dat deze allemaal meetbaar zijn binnen Analytics.

5. Zorg dat het mobiele design puntgaaf is

Dit voelt voor mij persoonlijk echt als een open deur, maar ik zie vandaag de dag nog zoveel websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel.

In tip 1 vertelde ik je dat het opzetten van een losse werken-bij website extra kosten met zich meebrengt. Denk aan het bouwen, de hosting en de marketing.

Omdat een werken-bij website extra geld kost, zie ik ook vaak dat er op het bouwen van de website bespaard wordt. En dat kan twee dingen betekenen:

  • De werken-bij website is heel oud en dus niet mobielvriendelijk.
  • De werken-bij website is redelijk nieuw, maar er is bespaard op de bouw en dus is de website niet mobielvriendelijk.

Beide kunnen vandaag de dag in 2023 echt niet meer. Zorg er daarom altijd voor dat de mobiele website orde is.

Uit de cijfers blijkt bovendien dat er steeds meer mensen via mobiel vacaturewebsites bezoeken … en solliciteren.

6. Vergeet de mail-een-vriend (of deelfunctie) functie niet

In tip 4 vertelde ik al dat je het delen van een vacature kan zien als een conversie. Het installeren daarvan kan natuurlijk alleen pas al de deelfunctie in de website zit.

En die functie noem ik de mail-een-vriend functie. Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand een vacature ziet en denkt: ‘hé, dat is wat voor Pietje. Die moet ik doorsturen’.

Dan wil je dat natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken voor de vriend van Pietje. Dat zorgt ervoor dat je website makkelijker gedeeld kan worden en dus door meer mensen bezocht gaat worden.

Maar voor Pietje zelf is de mail-een-vriend functie ook heel handig. Pietje kan namelijk zelf de vacature zien en ook denken: ‘wat zou mijn vriendin hiervan denken?’.

Als de mail-een-vriend functie erin zit, dan kan de vriendin reageren met dat het een leuke vacature is. Wanneer de functie er niet in zit, dan laat je die kansen liggen.

7. Bouw een job alert functie in (e-mail marketing automatiseren)

Stel dat je een online marketing bureau hebt en de afkorting van je online marketing bureau OMA 😉 is. Je bent op zoek naar een SEO-specialist, alleen Maud zit op je website om te kijken of er een vacature is voor een SEA specialist.

Helaas, die is er momenteel niet. Je kan op je werken-bij website een optie inbouwen dat mensen hun e-mailadres achterlaten en dat jij ze mailt wanneer er een nieuwe vacature vrijkomt.

Zo kan je in de loop der jaren een eigen database van marketeers opbouwen. Eentje die je altijd kan mailen wanneer je wilt.

En je kan de eerste paar mails die je verstuurt natuurlijk automatiseren met een stukje e-mail automation. Denk bijvoorbeeld aan de eerste mail met ‘Bedankt voor het achterlaten van je mailadres. Wij zullen je als eerste op de hoogte houden van de nieuwste vacatures’.

8. Zorg dat de werken-bij website boven de vouw staat op je reguliere website

Of je nou een losse werken-bij website hebt, een subfolder of een subdomein, het is bij alle drie belangrijk dat je de werken-bij website prominent in beeld zet. Verstop deze niet onderaan de footer of in het ‘over ons’ submenu.

Dan gaan potentiële kandidaten namelijk de link nooit vinden.

9. Achterhaal relevante zoekwoorden voor je werken bij website en schrijf daar landingspagina’s of blogs voor

Tip 109gaat natuurlijk volledig over SEO: het organisch beter vindbaar maken van een website. De basis bij SEO zijn de zoekwoorden.

Ook bij je werken bij website zijn die belangrijk. Je wilt namelijk scoren op:

  • Vacatures [bedrijfsnaam]
  • Werken bij [bedrijfsnaam]
  • Vacatures [functieomschrijving]
  • Vacatures [vakgebied] [locatie]
  • Etc.

Als je op die zoekwoorden vindbaar bent, dan kan dat potentiele kandidaten opleveren. En dat wil iedereen die een werken bij website opzet.

10. Installeer de Facebook en LinkedIn Pixel voor vergelijkbare doelgroepen en retargeting

De Facebook en LinkedIn Pixel zorgen ervoor dat je meer te weten komt over wie er op je website zit.

Als je vervolgens relevante bezoekers binnenhaalt op je website, dan zijn er twee campagnes die we adviseren:

  1. Vergelijkbare doelgroepen campagne
  2. Retargeting

Ik licht ze beiden even toe. Stel dat jij relevante bezoekers hebt op je werken-bij website en dat die ook converteren en solliciteren. Met een vergelijkbare doelgroepen campagne kan je met social media soortgelijke mensen targeten.

Dit zijn dus mensen die lijken op de mensen die op je website hebben gezeten. En als die hebben gesolliciteerd, is dat precies wat je wilt.

De tweede campagne is de retargetingcampagne. Het kan natuurlijk zijn dat mensen na het bezoeken van je website doorgaan naar een andere werken-bij website om te kijken wat de mogelijkheden dáár zijn.

Door een retargeting campagne op te zetten kan je de mensen die op je website hebben gezeten retargeten en ze nogmaals benaderen.

Je kan dan bijvoorbeeld blogs laten zien waarin medewerkers uitleggen wat ze bij jullie doen, hoe blij ze zijn en wat voor resultaten jullie bijvoorbeeld voor klanten behalen / doen.

Dat is namelijk wat kandidaten willen zien – en waarmee je ze over de streept trekt.

Dit artikel is geschreven op 27 april 2021 en geüpdatet op 14 augustus 2023.

Wat is affiliate marketing en hoe werkt het voor adverteerders?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij adverteerders samenwerken met partners (affiliates) om hun producten of diensten te promoten. Adverteerders stellen een commissie in voor elke verkoop die via de affiliate-link wordt gegenereerd. Affiliates plaatsen deze links op hun website, blog of social media-kanalen om het product of de dienst te promoten.

Hoe kan ik beginnen met affiliate marketing als adverteerder?

Als adverteerder kun je beginnen met affiliate marketing door je aan te melden bij een affiliate netwerk of zelf een partnerprogramma op te zetten. Je moet een aantrekkelijk commissiemodel en promotiemateriaal aanbieden om affiliates aan te trekken en ervoor zorgen dat je het verkeer van de affiliates kunt volgen om de commissies te berekenen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn affiliate programma succesvol is?

Om een succesvol affiliate programma te hebben, moet je ervoor zorgen dat je commissies competitief zijn, promotiemateriaal van hoge kwaliteit biedt en de prestaties van je affiliates volgt om hun prestaties te belonen en te verbeteren. Bovendien is het belangrijk om duidelijke richtlijnen voor je affiliates op te stellen en deze te communiceren.

Hoe kan ik mijn affiliate programma promoten?

Om je affiliate programma te promoten, kun je potentiële affiliates benaderen en hen uitnodigen om deel te nemen aan je programma. Je kunt ook advertenties plaatsen op affiliate netwerken en blogs die gericht zijn op jouw doelgroep. Zorg er ook voor dat je programma zichtbaar is op je website en dat je promotiemateriaal deelbaar is via social media.

Hoe kan ik fraude voorkomen in mijn affiliate programma?

Fraude kan voorkomen bij affiliate marketing, zoals valse klikken, nep-verkopen en andere frauduleuze activiteiten. Om fraude te voorkomen, moet je een streng beleid hebben en maatregelen nemen om verdachte activiteiten op te sporen en te onderzoeken. Bovendien kun je gebruik maken van fraudedetectie software en actief communiceren met je affiliates om hen op de hoogte te houden van de regels van je programma.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketing/online-marketing-tips-voor-je-werken-bij-website/feed/ 1