Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Mon, 15 Apr 2024 10:24:57 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false 9 tips om te achterhalen of iemand AI gebruikt in content https://onlinemarketingagency.nl/ai/tips-achterhalen-ai-gebruikt-in-content/ https://onlinemarketingagency.nl/ai/tips-achterhalen-ai-gebruikt-in-content/#comments Mon, 29 Jan 2024 04:50:59 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/tips-achterhalen-ai-gebruikt-in-content/

Inhoudsopgave

Nou hoeft AI in de basis helemaal niet verkeerd te zijn. Je kan zeker een goed stuk tekst schrijven met bijvoorbeeld ChatGPT.

Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om gewoon een stuk tekst te kopiëren en te plakken, nadat je deze met een simpele prompt hebt gekregen.

Die teksten zijn meestal inhoudsloos, niet altijd even waar en slaan de plank vaak mis.

Dat geldt ook voor social media content. Ik ben zelf redelijk fanatiek op LinkedIn en zie daar die slappe AI-content ook steeds vaker voorbijkomen.

Je onderbuikgevoel zegt dan al dat er iets niet klopt. Dat zal waarschijnlijk ook wel de reden zijn dat je op dit artikel bent beland en wilt weten hoe je AI content kunt herkennen. Met deze tips kan je bevestigen of je onderbuikgevoel klopt.

Inhoudsloze termen

Je herkent ze vast wel.

‘Welkom in de wondere wereld van …’

‘De toekomst van …’

‘Beleef de kracht van…’

‘Stap binnen…’

Al dat soort inhoudsloze en commerciële zooi gebruikt ChatGPT vaak. Wij hebben dit soort termen dan ook uitgesloten als we ChatGPT gebruiken.

Dat zijn echt geen termen die een goede copywriter elke alinea gebruikt. Dus als je ze veel terugziet, dan kun je het wel raden.

welkom in de wondere wereld van AI

Schrijfstijl

Als ChatGPT een tekst schrijft, dan is dat vaak neutrale tekst met platte informatie. Er zit nagenoeg geen emotie in.

Daarnaast kunnen zinsconstructies ook niet logisch zijn en mist soms de samenhang tussen zinnen of alinea’s.

Het voelt dan een beetje alsof het aan elkaar geplakt is, zonder erover na te deken.

Tel daarbij op de dat interpunctie ook niet altijd even lekker loopt en je weet het zeker: deze tekst is met AI geschreven.

Inhoud die niet klopt

ChatGPT of andere AI-tools zeggen wel eens dingen die niet kloppen.

Sh*t in = sh*t out.

Dat kunnen eenvoudige dingen zijn zoals een jaartal, maar dat kan ook zoiets zijn als de uitvinder van iets. Als het niet klopt, dan kan dat een teken zijn van AI.

De auteur

Is de auteur van een artikel niet bekend of niet bestaand? Kan je echt niet achterhalen wie er achter het artikel zit?

Of zie je een groot verschil in artikelen van een jaar terug en een artikel dat kortgeleden is geschreven?

Dan kan dat ook een signaal zijn dat AI de content heeft geschreven.

Ook een forse stijging in aantal artikelen dat per maand geschreven wordt, kan een teken zijn van door AI gegeneerde content.

Logisch nadenken

Dit is wel echt een open deur. Maar je leest een tekst en denkt: hier klopt is niet.

Er is iets niet logisch, dingen kloppen niet of je hebt het gevoel dat een mens niet zo zal schrijven.

Je kan niet precies de vinger op de zere plek leggen, maar je onderbuikgevoel zegt dat er iets niet klopt.  Dan kan dat betekenen dat de tekst volledig met AI is geschreven.

Controleer op meningen of andere vormen van unieke content

Ik zei het al eerder: ChatGPT schrijft vaak neutraal, emotieloos en het is totaal niet creatief en uniek.

Dat betekent ook dat er vaak geen meningen of unieke invalshoeken in een ChatGPT-tekst zitten, terwijl mensen die juist wél vaak geven. Ook onbedoeld.

Weer een red flag dus als het gaat om content die met AI gemaakt is.

Alleen Maar Hoofdletters In De Titels of in de Post

Dit Is De Methode Voor Meer Succes In je Online Marketing.

Of:

Dit Moet Je Weten Als Je Met AI Aan De Slag Gaat.

Ik lees het altijd in mijn hoofd op als de volgende Spongebob meme:

hoofdletters spongebob meme

En dus neem ik de lezer totaal niet meer serieus.

Die hoofdletters. Dat is ook een teken dat iemand AI heeft gebruikt.

Alleen Maar Hoofdletters In De Titels of in de Post

Te veel emoji’s

Net zoals de hoofdletters het weggeven, geeft de hoeveelheid emoji’s het ook vaak weg. ️

Zeker wanneer emoji’s met hoofdletters samen worden gebruikt. Dan heb je het echt direct door.

Dus zie je achter praktisch elke zin een staan, dan weet je dat onze vriend ChatGPT ook is gebruikt.

Te veel emojis

AI detection tools

Naast alle eerdergenoemde punten, kan je ook een tool gebruiken waar je de tekst in kan gooien.

De tool kijkt dan naar allerlei facetten (ook dingen die ik in dit artikel heb genoemd) en zegt je vervolgens of er een kans is dat de tekst met AI is geschreven.

Een paar voorbeelden van deze tools:

  • Originality.ai
  • Winston AI
  • Turnitin
  • GPTZero
  • Copyleaks

Deze tools zijn best goed in wat ze doen. En vaak klopt de uitslag ook wel. Maar ik zou wel altijd een AI detection tool gebruiken in combinatie met de andere tips.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/ai/tips-achterhalen-ai-gebruikt-in-content/feed/ 2
11 Valkuilen bij het gebruik van AI binnen online marketing https://onlinemarketingagency.nl/ai/valkuilen-bij-het-gebruik-van-ai/ https://onlinemarketingagency.nl/ai/valkuilen-bij-het-gebruik-van-ai/#respond Wed, 08 Nov 2023 07:29:03 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/valkuilen-bij-het-gebruik-van-ai/

Inhoudsopgave

Nou, van mij hoeft het allemaal niet zo overdreven. Niet zo snel.

Ik geloof eerder in een duurzame strategie waarin je elke dag of elke week weer stappen maakt om AI te implementeren in je online marketing of onderneming.

Behapbaar, gecontroleerd en zinvol.

Bij OMA zijn we daar ook mee bezig. En sinds wij en een aantal onze klanten AI gebruiken, zien we het ook wel eens fout gaan. En die fouten deel ik graag met je.  

Zodat jij ze niet hoeft te maken.

Valkuil 1: Te korte en simpele prompts gebruiken

Als mensen aan AI denken, dan denken ze vaak dat ze met weinig input een hele hoop antwoorden kunnen krijgen. Dat je met één snelle prompt een goed stukje tekst kunt laten schrijven.

Maar eigenlijk werkt het andersom. Met een hele hoop input, kan je precies dat ene beetje informatie krijgen wat je zoekt. En dat het ook nog eens klopt.

Waar moet je dan aan denken bij de input?

Nou, bijvoorbeeld aan:

  1. Achtergrondinformatie over jou, je product of je dienst
  2. Informatie over je doelgroep
  3. Een framework wat je wil gebruiken
  4. Tips en adviezen hoe de tool moet reageren of als wie hij zich voor wilt doen
  5. Informatie over de pains en gains van je doelgroep
  6. Je doelstelling

En natuurlijk nog veel meer. Hoe meer waardevolle informatie je erin stopt. Hoe beter de informatie wordt die eruit komt.

Dus een goede prompt kan soms wel honderden woorden lang zijn. En niet die ene zin die je normaal gebruikt ;-).

Valkuil 2: Output 1-op-1 gebruiken voor je online marketing

Zo. ChatGPT heeft een fantastisch post gemaakt. Beter dan ik normaal kan doen.

*copy*

*paste*

Doe dit alsjeblieft niet. Je moet altijd de tekst aanpassen. Want de kans dat je input goed genoeg is, is praktisch nul.

Want als jij niet de moeite neemt om de post aan te passen, dan durf ik met 99% zekerheid te zeggen dat je ook niet de moeite hebt genomen om een écht goede prompt te schijven.

Alle tools op de markt zijn fantastisch om tijd mee te besparen, om ideeën te bedenken en om research te doen. Maar gebruik de output absoluut niet 1-op-1.

Maak het eigen. Haal die standaard AI-woorden eruit. En zorg dat de content perfect aansluit bij je bedrijf en je doelgroep.

Om het maximale uit ChatGPT te halen, kan je verder lezen in mijn blog over 12 slimme toepassingen voor meer resultaat.

Valkuil 3: Denken dat jij de prompts altijd moet bedenken

Ik vertelde je net dat je een uitgebreide prompt moet schijven. Maar wat nou als je daar de informatie (nog) niet voor hebt? Of dat je een prompt moet schrijven over iets waar je geen kennis van hebt?

Dan wordt dat lastig.

Zou je zeggen ;-).

Want ook daar kan je bij geholpen worden. ChatGPT heeft namelijk ook plugins die je kunnen helpen bij het schrijven van een prompt voor bijvoorbeeld Midjourney.

En je kan ChatGPT ook vragen om te helpen bij het schrijven van een prompt. Dus als je iets niet weet over AI kun je dat ook gewoon even vragen.

Valkuil 4: Vergeten dat verschillen tools elkaar kunnen versterken

Zoals ik bij fout 3 al aangaf kunnen verschillen tools ook elkaar versterken. De ene tool kan input verzorgen voor de andere tool.

Zo hebben wij bijvoorbeeld ChatGPT gebruikt ter inspiratie. We hebben een ChatGPT plugin gebruikt voor het schrijven van een goed prompt en die vervolgens weer gebruikt voor Midjourney.

Daarna hebben we de Midjourney afbeeldingen gebruikt voor maken van een video (al werkte dat nog niet zo fantastisch als gehoopt).

Maar met de nieuwste update van ChatGPT kan dit natuurlijk ook de andere kant op werken. Je kan je Midjourney afbeelding gebruik als input voor ChatGPT!

Valkuil 5: Denken dat AI ChatGPT is

Als mensen het over AI hebben, dan bedoelen ze vaak ChatGPT.

Logisch. Dat is de bekendste. En ChatGPT heeft ontzettend mooie stappen gemaakt. Zeker met de laatste updates. Maar er is zoveel meer dan ChatGPT. Er komen elke dag tools uit die het leven van ons marketeers makkelijker maken.

Dus test daar vooral mee. Houd jezelf scherp en probeer regelmatig nieuwe tools om je horizon te verbreden.

Disclaimer: veel AI-tools die uitkomen zijn ChatGPT in een ander jasje. Dus betaal niet €100+ voor een tool die eigenlijk een gewoon ChatGPT is.

Valkuil 6: Geen AI gebruiken binnen je online marketing 😉

Deze fout is een beetje flauw. Maar de grootste fout die je kan maken is geen AI gebruiken.

Ik snap dat het eng is.

Ik snap dat jij het misschien nog niet snapt.

Ik snap dat je bang bent om je baan te verliezen.

Maar dat zijn juist allemaal redenen om AI te omarmen. Want als je dat niet doet, dan zul je op korte termijn terrein verliezen. En nog meer op de lange termijn.

Want je concurrent gaat het wél gebruiken. En die doet wat jij in 4 uur doet in 10 minuten. Dus je zult echt wel mee moeten. Uiteindelijk.

Mijn team en ik hebben allerlei tools getest en deze 11 AI-toepassingen zijn zeker het proberen waard.

Valkuil 7: Niet rekening houden met andere algoritmes

Ik heb al meerdere gesprekken gehad waar mensen denken dat ChatGPT nu de heilige graal is en dat het slimmer is dan de rest van de wereld.

Ja, het is fantastisch. Maar vergeet ook niet de andere algoritmes. Google is ook niet op zijn achterhoofd gevallen en de afgelopen Google updates tonen aan dat ze volop inspelen op AI.

Ze zijn niet alleen stappen aan het maken om de kwaliteit beter te kunnen beoordelen, maar kijken ook naar veel meer factoren (zei iemand E-E-A-T?). Zodat je rankings straks niet meer grotendeels afhankelijk zijn van puur en alleen je tekst, maar ook heel veel zaken eromheen.

Valkuil 8: Soms linksom, soms rechtsom

Als je veel met AI doet, dan zul je merken dat het de eerste keer niet direct lekker gaat.

Maar dat is met alles. Fietsen, zwemmen en ook online marketing.

Als je een aantal prompts hebt geprobeerd zonder goed resultaat, ga dan terug naar de tekentafel.Zoek desnoods naar een paar handige voorbeeld prompts.

Maar denk ook eens out of the box. Of vraag ChatGPT een prompt voor je te schrijven!

Valkuil 9: Niet weten of de versie die je gebruikt helemaal up to date informatie gebruikt

Sinds de lancering van ChatpGPT zijn er hoop nieuwe versies uitgekomen. Elke versie werd beter, had meer functies en de informatie was meer up to date.

En dat laatste, dat is nogal belangrijk. Want stel dat je onderzoek doet naar je doelgroep, dan kan die in een jaar veranderen. Kijk maar naar wat we de afgelopen jaren in de wereld hebben meegemaakt.

En dat geldt natuurlijk voor elke AI-tool die je gebruikt. Als je een oude versie gebruikt of een versie waarvan de data niet up to date is, krijg je ook antwoorden die verouderd zijn. Dat wil je niet.

Valkuil 10: Privacygevoelige informatie delen in de prompt

Oei. Dit is misschien wel de grootste fout die je kan maken.

Je kan en mag absoluut geen informatie in ChatGPT zetten waarvan je niet wilt dat de rest van de wereld die informatie ook krijgt.

Denk aan privacygevoelige informatie, maar bijvoorbeeld ook informatie die nog geheim is en nog uit moet komen.

Want je denkt toch niet dat ChatGPT niks met deze informatie doet ;-)?

ChatGPT voedt zichzelf juist met alle input die het krijgt. Dus zie ChatGPT ook vooral als die roddeltante op de verjaardag van je neef.

Valkuil 11: Niet de volledige tool benutten

Nagenoeg alle tools op het gebied van AI worden doorontwikkeld en krijgen nieuwe functies. Vaak zijn dit handige toevoegingen die je veel tijd en geld kunnen besparen.

Toch kom ik het vaak tegen dat deze niet worden gebruikt. Dat mensen niet weten hoe ze werken dat ze simpelweg niet weten dat deze functie bestaat. Meld je dus aan voor de nieuwsbrief van je AI-tool en houd een eventueel roadmap in de gaten.

Zo weet je wat je kunt verwachten en haal je altijd het maximale uit je AI-tool.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/ai/valkuilen-bij-het-gebruik-van-ai/feed/ 0
11 bewezen AI-toepassingen voor (online) marketeers https://onlinemarketingagency.nl/ai/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/ https://onlinemarketingagency.nl/ai/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/#comments Thu, 05 Oct 2023 08:39:01 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/

Inhoudsopgave

In de afgelopen maanden hebben mijn team en ik allerlei tools geprobeerd, getest en weer het raam uit gegooid.

Maar er zijn ook een hoop toepassingen die we wél gebruiken. En dat zijn er op dit moment maar liefst 11.

SEO & AI

Je kan ChatGPT en andere AI-tools ontzettend goed gebruiken voor SEO. Zo goed zelfs dat ik er een volledig artikel aan heb gewijd. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken voor de research, het daadwerkelijke werk of het controleren van je werk.

ChatGPT zet je bijvoorbeeld in voor de volgende SEO-werkzaamheden:

  • Zoekwoorden achterhalen / zoekwoordenonderzoek
  • Tussenkopjes bedenken voor je blogs
  • Longtail zoekwoorden achterhalen
  • Gerelateerde termen achterhalen
  • Intentie van zoekwoorden achterhalen
  • Technische optimalisatie / SEO audit
  • Structured data / schema maken
  • Inspiratie opdoen voor je URL / Menu structuur  

Research algemeen

Ik gebruik AI bijna dagelijks voor het doen van research.

Bijvoorbeeld:

  • Als ik meer wil weten over de doelgroep van mijn klanten
  • De drijfveren van de persoon waarmee ik een salesgesprek heb
  • Input voor mijn content
  • Ideeën voor een nieuw e-book

En nog veel meer.

Dus ga je ergens mee aan de slag en lees je je normaal altijd goed in aan de hand van blogs en artikelen? Probeer het nu eens via ChatGPT!

Stel een paar kritische vragen en je krijgt in een korte tijd meer dan genoeg informatie voorgeschoteld.

Snippets maken (Opus Clips)

Dit is één van de functies waar ik de laatste tijd het meest enthousiast over ben.

Ik heb namelijk al enige tijd een eigen podcast. Maar het delen van die podcast deed het nooit goed op social media.

En dus besloten we er snippets van te maken. Dit deed een externe videograaf. Dit kostte een paar honderd euro per maand en een heleboel tijd.

Maar met een abonnement van ongeveer 40 dollar kan je bij Opus Clips in een half uur tijd 15 tot 20 snippets maken van je video.

Vervolgens doe je ook nog eens heel eenvoudig wat aanpassingen zodat de de snippets precies bij jou en je huisstijl passen.

Zo’n snippet komt er dan zo uit te zien:

Inmiddels heb ik al zeker 100+ mensen verteld over Opus. Want zeker als je een podcast hebt of aan je personal brand wilt werken, is dit fantastisch.

Als je al video content hebt, dan zit je op een goudmijn. Want je kan er honderden snippets van maken.

Opus pro clips

Je podcast bewerken

Met de komst van Nick haalden we bij OMA video- en podcastkennis in huis. Hij vond het leuk en was er goed in.

Daarnaast werkten we ook met een externe videograaf. Maar dat was omdat het budget er was.

Mocht je nou geen Nick of geen budget hebben, dan zijn er ook AI-tools die je podcast kunnen bewerken. Denk aan:

  • Podcast editing software (algemeen)
  • Ondertitelen
  • Audio optimaliseren (verbeteren)
  • Software die vervelende of onbedoelde geluiden eruit kan halen (bijvoorbeeld achtergrondgeluid)

Er zijn tools die alles kunnen en er zijn tools die slechts een deel kunnen. Daarmee doe ie voor een paar tientjes iets wat normaal gesproken honderden euro’s per maand kost.

En ook nog eens in een korte tijd. Zonder voorkennis te hebben.

Achtergronden weghalen van foto’s

Achtergronden van foto’s verwijderen is (waarschijnlijk) niet iets wat je elke dag doet. En het is ook niet gigantisch moeilijk met bijvoorbeeld en Photoshop, maar er zijn ook AI-tools die het kunnen.

Vaak zijn ze gratis en meestal is het verwijderen van de achtergrond maar een paar seconden werk.

Scheelt je dus weer een Adobe licentie en elke keer een paar minuten tijd.

Daar houden we van.

Foto’s aanpassen (Adobe Generative Fill)

Net zoals het verwijderen van de achtergrond, zijn er ook genoeg tools waarmee je een deel van een afbeelding kan selecteren en vervolgens kan intypen wat je graag aangepast wilt zien.

Hier is Adobe met zijn Generative Fill momenteel een van de bekendste van.

Een mooi voorbeeld dat we laatste zelf gebruikten voor een van onze klanten:

De klant heeft een rode website en tijdens een fotoshoot had ze een rode jurk aan. Dat was niet helemaal mooi op de website.

En dus besloten we om de jurk blauw te maken. Normaal zou je daar met Photoshop best lang over doen. Het kan soms echt een priegelwerk zijn.

Maar met de Generative Fill-functie was het 3 seconden werk en het zag er ook nog eens extreem goed uit. Dat hadden we met de hand nooit zo snel voor elkaar kunnen krijgen.

Naast het aanpassen van het beeld zelf, kan je ook de foto uitbreiden, items toevoegen die niet bestaan, etc.

Als jij het kan bedenken, kan Adobe het maken.

 Generative Fill-functie van Adobe

Niet bestaande foto’s / afbeeldingen

In bovenstaand voorbeeld had je een foto met een rode jurk. Maar wat nou als er helemaal geen foto’s of afbeeldingen zijn?

Dan moest je vroeger iemand bellen die dat voor je ging maken.

Maar vandaag de dag heb je daar ook al AI tools voor. De bekendste (die wij zelf ook gebruiken) is Midjourney.

Stel dat je een blog hebt waar je vegan recepten maakt en deelt. Je foto’s waren of niet goed of je bent vergeten om überhaupt foto’s te maken van die kikkererwtencurry.

Nou, dan kan je met en Midjourney de afbeeldingen toch maken. En als je dat goed doet, ziet niemand het verschil.

Dit opent voor een hele hoop mensen veel kansen, omdat je niet meer hoeft te investeren in dure fotocamera’s of mensen die voor jou foto’s komen maken.

Niet bestaande afbeeldingen maken

Tekstueel (herschrijven, spellingcheck en samenvatten)

Geloof het of niet, maar ik schrijf niet altijd even makkelijk.

En zeker voor een goede eerste zin op LinkedIn of een e-mail heb ik wel eens hulp nodig. Vervolgens vraag ik ChatGPT om 20+ openingszinnen te schrijven.

Daar zit er altijd wel één tussen die ik zelf nog iets kan aanpassen zodat het perfect wordt.

Hetzelfde geldt voor spelling. Ik probeer al mijn uitingen door een aantal tools heen te gooien. Die halen ze er namelijk sneller uit dan ik zelf.

Daarnaast gebruik ik AI ook voor het (her)schrijven van teksten.

Eén van de dingen waar ik vroeger bijvoorbeeld echt een hekel aan had was het schrijven van een meta titel en meta omschrijving.

Dat kostte me soms wel 10 minuten per stuk. Met AI kost je dat nu nog maar 1 minuut.

Tot slot kun je AI ook gebruiken om content samen te vatten.

Stel dat je je moet houden aan een bepaald aantal woorden of stel dat je geen zin hebt om dat  lange artikel van 3000+ woorden te lezen, dan gebruik ik AI om het samen te vatten.

Teksten herschrijven, spellingcheck en samenvatten met ChatGPT

Maar gebruik de output absoluut niet 1-op-1. Maak het eigen, zodat de content perfect aansluit bij je bedrijf en je doelgroep.

Lees in dit blog verder over de valkuilen van AI en leer van onze fouten.

Hyper gepersonaliseerde video’s maken (BHuman & Heygen)

Terwijl ik dit artikel schrijf, zijn we hier volop mee bezig. Ik wil namelijk op schaal gepersonaliseerde video content kunnen maken.

Dit kan namelijk echt veel betekenen voor je personal brand of onderneming.

Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde video voor nieuwe klanten of bijvoorbeeld een persoonlijk felicitatie op LinkedIn als iemand jarig is.

 Of bijvoorbeeld voor iemand die al een jaar klant is of het personaliseren van outreach!

Chatbot

Een chatbot is niet iets wat je even aanschaft en op je website zet. Een chatbot moet getraind worden en je moet er zelf ook een hoop aan doen.

Als je dat hebt staan, kan het je klantcontact wel drastisch verminderen. Denk aan vragen over:

  • Levertijd
  • Beschikbaarheid
  • Prijs
  • Onderhoud
  • En ga zo maar door

Ja, dat zijn allemaal B2C gerelateerde onderwerpen. Maar een chatbot kan natuurlijk ook B2B gebruikt worden.

Productomschrijvingen op grote schaal maken

Een toepassing die ik laatst voorbij zag komen op LinkedIn was een nieuwe tool waarmee je op schaal productomschrijvingen kan maken.

Je geeft aan welke taal het moest zijn, wie de doelgroep is, wat de tone of voice moet zijn, de gewenste lengte, etc.

Vervolgens kan je op schaal unieke productomschrijvingen laten maken.

Wij zijn dit nu aan het testen en hebben het bij een aantal klanten ook al geïmplementeerd.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/ai/bewezen-ai-toepassingen-voor-online-marketeers/feed/ 2 Het grootste nadeel van Off Page SEO #seo #linkbuilding nonadult
ChatGPT & SEO: 12 slimme toepassingen voor meer resultaat https://onlinemarketingagency.nl/seo/chatgpt-seo-toepassingen/ https://onlinemarketingagency.nl/seo/chatgpt-seo-toepassingen/#respond Wed, 12 Jul 2023 17:06:14 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/chatgpt-seo-toepassingen/

Inhoudsopgave

Ook op het gebied van SEO heb je vandaag de dag mooie toepassingen. Toepassingen die ik heb getest en die we met OMA inzetten voor onze klanten.

En 12 van die toepassingen deel ik graag met je in dit artikel.

Disclaimer: dit is geen artikel waar duizenden bestaande prompts worden gerecycled. Dit artikel is bedoeld om je een idee te geven van de functies van ChatGPT voor SEO.

First things first: hoe moet je ChatGPT gebruiken?

Er wordt vaak gedacht dat je een vraag stelt aan ChatGPT en dat de software vervolgens het stuk content van je dromen op papier zet.

Dat is niet het geval. Zo zijn er meerdere zaken waar je bij ChatGPT aan moet denken.

En dit zijn de belangrijkste 5:

  1. Stel duidelijke en specifieke vragen om relevante antwoorden te krijgen.
  2. Houd je instructies en vragen beknopt en vermijd te veel extra informatie.
  3. Wees geduldig en experimenteer met verschillende benaderingen als je niet tevreden bent met het antwoord.
  4. Controleer altijd de gegenereerde antwoorden en verifieer de informatie indien nodig.
  5. Geef feedback om het systeem te helpen verbeteren en de kwaliteit van de antwoorden te verhogen.

Tot slot, kun je mogelijke fouten vermijden door mijn blog te lezen over 11 valkuilen bij het gebruik van AI.

Zoekwoorden achterhalen / zoekwoordenonderzoek

ChatGPT is natuurlijk geen KWFinder of Semrush, maar het kan je wel helpen om zoekwoorden te achterhalen.

Je kan bijvoorbeeld vragen:

  • Wat zijn populaire zoekwoorden voor X?
  • Kun je me helpen bij gerelateerde zoekwoorden voor X?
  • Hoe competitief is het zoekwoord X en hoe vaak wordt er op gezocht?
  • Kun je mij helpen met ideeën voor blogartikelen over X?
  • Wat zijn onontdekte zoekwoorden voor X?

Kan je nu je SEO-tool de deur uit schoppen en in plaats daarvan ChatGPT gebruiken? Nee. Natuurlijk niet.

Maar ChatGPT kan je wel mooi gebruiken in de analysefase. In het begin. Tijdens een brainstorm. Het geeft je soms namelijk in korte tijd veel waardevolle input om mee verder te gaan.

Tussenkopjes bedenken voor je blogs

Stel je hebt een onderwerp bedacht. Je weet dat er volume op het bijbehorende zit én je weet dat je doelgroep hierop zoekt.

Om je artikel of blog te structureren, begin je met de mogelijke tussenkopjes. En dan wil je natuurlijk wel weten wat die tussenkopjes kunnen zijn. Je komt zelf misschien al een heel eind met ‘Wat is X?’ of ‘Hoe werkt X?’.

Maar als je net zo creatief bent als ik, dan heb je soms een duwtje in de rug nodig.

En dat kan bijvoorbeeld door de volgende vragen te stellen:

  • Kun je me helpen met enkele pakkende tussenkoppen voor mijn blog over X?
  • Kun je een lijst met 5 creatieve tussenkoppen bedenken voor mijn blog over X?
  • Wat zijn enkele interessante invalshoeken voor tussenkoppen over X?
  • Kun je suggesties geven voor tussenkopjes die de aandacht van de lezers trekken voor mijn blog over X?
  • Kun je me helpen met tussenkopjes die specifiek zijn gericht op SEO voor mijn blog over X?

Longtail zoekwoorden achterhalen

Je weet nu wat het hoofdonderwerp is en wat je zoekwoord is. Maar je wilt natuurlijk ook de longtails  van je hoofdzoekwoord onderwerp bepalen.

Die kan je dan weer verwerken in je tussenkopen. Om daarachter te komen met ChatGPT kan je de volgende vragen stellen:

  • Kun je me helpen met enkele longtail zoekwoorden voor mijn blog over X?
  • Kun je suggesties geven voor specifieke zoektermen met een lage concurrentie voor mijn blog over X?
  • Wat zijn enkele longtail zoekwoorden die ik kan gebruiken om mijn blog beter vindbaar te maken voor doelgroep X?
  • Welke longtail zoekwoorden kun je bedenken om mijn blog te optimaliseren voor spraakgestuurde zoekopdrachten met betrekking tot X?
  • Wat zijn enkele specifieke longtail zoekwoorden die ik kan gebruiken om mijn blog te optimaliseren voor conversie?

Gerelateerde termen achterhalen

Nu we de longtails hebben gehad, gaan we door met gerelateerde zoekwoorden. Die moet je ook op een natuurlijke manier verwerken om Google zoveel mogelijk context te geven.

Daarvoor kun je ChatGPT de volgende vragen stellen:

  • Kun je me helpen met gerelateerde zoekwoorden voor mijn blog over X?
  • Kun je suggesties geven voor zoekwoorden die verwant zijn aan mijn hoofdzoekwoord Y voor mijn blog over X?
  • Wat zijn enkele andere relevante zoektermen die ik kan gebruiken om mijn blog te optimaliseren en een breder publiek te bereiken?
  • Kun je me helpen met gerelateerde zoekwoorden die specifiek zijn voor mijn niche binnen X?
  • Welke zoekwoorden worden vaak samen gebruikt met mijn hoofdzoekwoord Y voor mijn blog over X?

Intentie van zoekwoorden achterhalen

Inmiddels heb je alle zoekwoorden voor je pagina op een rijtje gezet. Je weet wat je moet gebruiken en wat niet.

Maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat iemand wil bereiken die op die woorden zoekt. Wil hij of zij iets kopen?

Zoekt degene naar meer informatie? Of misschien gaat het wel om simpel vermaak.

Daar kom je achter met de volgende vragen:

  • Wat is de intentie achter het zoekwoord X en hoe kan ik mijn blog aanpassen om aan die intentie te voldoen?
  • Kun je me helpen begrijpen welke actie de gebruiker waarschijnlijk wil ondernemen wanneer ze zoeken naar het zoekwoord X?
  • Wat zijn de meest voorkomende intenties achter zoekwoorden die gerelateerd zijn aan mijn blogonderwerp?
  • Kun je suggesties geven voor zoekwoorden met een koopintentie die relevant zijn voor mijn blog?
  • “Welke intenties liggen ten grondslag aan de zoekwoorden die worden gebruikt in de ‘Hoe kan ik…?’ of ‘Waar kan ik…?’-vorm

Content optimaliseren

Je hebt inmiddels al het voorwerk gedaan en bent lekker aan het schrijven. Dat schrijven kan je natuurlijk ook aan ChatGPT overlaten, maar dat vergt ook weer allerlei prompts.

Stel dat je ervoor kiest om de tekst zelf te schrijven. Dan kun je ChatGPT gebruiken om je content verder te optimaliseren.

Dat kan je doen door de volgende vragen te stellen:

  • Hoe kan ik mijn content optimaliseren voor SEO op mijn blog over X?
  • Kun je suggesties geven voor het integreren van relevante zoekwoorden in mijn blogcontent?
  • Kun je advies geven over het structureren van mijn tekst met betrekking tot koppen en subkoppen om de SEO te verbeteren?
  • Hoe kan ik afbeeldingen in mijn tekst opnemen en optimaliseren om de vindbaarheid te verbeteren?
  • Kun je aanbevelingen geven om mijn tekst te verbeteren op het gebied van leesbaarheid en gebruikerservaring?

Content herschrijven

Je hebt de tekst geoptimaliseerd, maar je vindt dat het verhaal niet logisch is.

Of je vindt je schrijfstijl niet passen bij de doelgroep. Dan kan je de volgende vragen stellen om de content te laten herschrijven:

  • Kan je mijn geschreven tekst herzien en verbeteren op het gebied van grammatica, zinsstructuur en woordkeuze?
  • Kan je mijn tekst herschrijven zodat het duidelijker en beknopter wordt?
  • Kan je mijn tekst redigeren en de algehele leesbaarheid en hoe vloeiend hij loopt verbeteren?
  • Kan je mijn tekst aanpassen aan een specifieke doelgroep of schrijfstijl?
  • Kan je de koppen en tussenkopjes in mijn tekst herformuleren om ze aantrekkelijker en informatiever te maken?

Veel gestelde vragen bedenken

BAM! Inmiddels heb je een fantastische tekst staan en dus is het tijd om je tekst te verrijken.

Dat kan je natuurlijk doen door meer waardevolle content toe te voegen. Dat kan in de vorm van afbeeldingen en video’s, maar ook in de vorm van veel gestelde vragen.

Die laatste kan je achterhalen door ChatGPT de volgende vragen te stellen.

  • Wat zijn de meest gestelde vragen over X?
  • Kun je mij helpen bij het identificeren van veelvoorkomende vragen die mensen hebben over X?
  • Wat zijn enkele veel gestelde vragen die relevant zijn voor mijn tekst over X?
  • Kun je suggesties geven voor de belangrijkste vragen die ik moet beantwoorden in mijn tekst over X?
  • Welke vragen stellen mensen meestal wanneer ze meer willen weten over X?

Meta titels en meta omschrijvingen schrijven

Als er iets is waar ik ChatGPT dankbaar voor ben, dan is het schrijven van meta titels en meta omschrijvingen. Sinds ik bezig met ben SEO vind ik dat verschrikkelijk om te doen.

En ik ben er ook nog eens slecht in. Dus voor mij is dit echt een uitkomst.

Je kan ChatGPT de volgende vragen stellen om de meta titel en omschrijving voor je te schrijven:

  • Kan je een pakkende meta omschrijving schrijven die mijn tekst over X goed samenvat en gebruikers aanspoort om door te klikken?
  • Kan je mijn meta titel en meta omschrijving herzien en suggesties geven om ze beter te laten aansluiten bij de inhoud en de zoekintentie?
  • Kan je een aantrekkelijke meta titel schrijven die de essentie van mijn tekst over X vat?
  • Kan je een boeiende meta omschrijving schrijven die gebruikers nieuwsgierig maakt naar mijn tekst over X?
  • Kan je een pakkende meta omschrijving schrijven die de belangrijkste punten van mijn tekst over [onderwerp] benadrukt?

Technische optimalisatie / SEO audit

Vandaag de dag kan ChatGPT je op het gebied van SEO het best helpen met content. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Met andere pijlers als techniek en autoriteit kan ChatGPT momenteel niet gigantisch veel. Maar er zijn toch wat vragen die je kan stellen zodat ChatGPT advies geeft over de techniek van je website.

Let op: ChatGPT geeft altijd algemene adviezen. Dit zijn geen maatwerk adviezen voor jouw specifieke website.

  • Kan je mijn website beoordelen op technische SEO-factoren en suggesties geven voor verbeteringen?
  • Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring?
  • Wat zijn enkele best practices voor het optimaliseren van de websitestructuur en interne links voor SEO?
  • Kan je me helpen bij het optimaliseren van mijn robots.txt- en sitemap-bestanden voor een betere indexering door zoekmachines?
  • Welke maatregelen kan ik nemen om mijn website mobielvriendelijk te maken en te optimaliseren voor mobiele SEO?
  • Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor lokale SEO en beter vindbaar zijn voor lokale zoekopdrachten?
  • Kan je mijn website controleren op crawlbaarheids- en indexeerbaarheidsproblemen en suggesties geven voor oplossingen?

Structured data / schema maken

Oeh! Dit is er één waar ik als technische SEO-nerd heel blij van word.

Structured data is niks anders dan een stukje code om een stukje content heen waardoor Google en andere zoekmachines de content beter snappen.

Maar je moet dan natuurlijk die code wel eerst weten. En dat is soms lastig te achterhalen.

Laat staan om het vervolgens correct toe te passen.

De volgende vragen kan je aan ChatGPT stellen om je daarbij te helpen:

  • Hoe kan ik gestructureerde gegevens implementeren op mijn website voor X?
  • Kun je me helpen bij het genereren van de juiste code voor gestructureerde gegevens voor mijn website?
  • Welke soorten gestructureerde gegevens zijn relevant voor mijn website en hoe kan ik ze effectief toepassen?
  • Wat zijn enkele belangrijke elementen en attributen die ik moet opnemen in de gestructureerde gegevenscode?

En vervolgens kan je de volgende vragen stellen:

  • Kun je me begeleiden bij het plaatsen van de gestructureerde gegevenscode op de juiste locatie op mijn website?
  • Welke stappen moet ik nemen om gestructureerde gegevens toe te passen op mijn website? Kun je een algemeen proces uitleggen?
  • Hoe kan ik gestructureerde gegevens testen en valideren om er zeker van te zijn dat ze correct zijn geïmplementeerd?

Inspiratie opdoen voor je URL / Menu structuur

Deze laatste scheelt je ook echt heel veel tijd en kan je ook veel ideeën opleveren.

Stel je wilt een website maken, je wilt een nieuwe website of je wilt met je SEO naar het volgende niveau gaan.

Dan zijn de URL en menu-structuur belangrijk. En met de volgende vragen helpt ChatGPT je bij het opzetten van een slimme structuur:

  • Kun je me helpen bij het bedenken van een logische URL-structuur voor mijn website over X?
  • Wat zijn enkele best practices voor het structureren van mijn URL’s op basis van de inhoud en de hiërarchie van mijn website?
  • Welke informatie moet ik opnemen in de URL’s van mijn website voor een betere gebruikerservaring en SEO?
  • Hoe kan ik mijn menustructuur ontwerpen om de navigatie op mijn website te verbeteren en gebruikersgemak te bieden?
  • Hoe kan ik mijn menustructuur organiseren om gemakkelijke toegang te bieden tot verschillende categorieën van X?
  • Wat zijn enkele geschikte URL’s voor mijn blogposts over X om een duidelijke en geoptimaliseerde structuur te creëren?

Tot slot

Natuurlijk heb ik alle bovenstaande toepassingen en vragen beschreven met de hulp van ChatGPT.  Daar kan AI immers goed bij helpen. Maar ChatGPT zegt ook te kunnen helpen met website-migraties, e-commerce SEO, local SEO, rapportages en backlinks analyses.

Alleen dat zou ik dus niet aanraden ;-).

Maar er zijn ook een hoop toepassingen die wél bruikbaar zijn. Hierover kun je meer lezen in mijn blog over de 11 bewezen AI-toepassingen voor (online) marketeers.

Hoe moet ik ChatGPT gebruiken?

Je zult wel denken, ChatGPT is de perfecte tool voor een vraag en antwoord kwestie, maar zo makkelijk is het zeker niet. Voor de optimale gebruikservaring en het beste resultaat moet je met een aantal aspecten rekening houden:

– Stel heldere en specifieke vragen om relevante antwoorden te krijgen
– Houd de instructies en vragen concreet en vermijd overbodige informatie
– Niet tevreden met het resultaat? Wees geduldig en probeer verschillende benaderingen
– Controleer de verkregen antwoorden en verifieer de informatie indien nodig
– Geef feedback om het systeem te verbeteren en de kwaliteit van de antwoorden te verhogen

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/seo/chatgpt-seo-toepassingen/feed/ 0