Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Mon, 15 Apr 2024 10:35:10 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false 14 affiliate marketing tips voor adverteerders https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-tips-adverteerders/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-tips-adverteerders/#respond Mon, 21 Aug 2023 07:41:00 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/affiliate-marketing-tips-adverteerders/

Inhoudsopgave

Helaas kom je weinig blogs tegen die tips geven voor de affiliate adverteerders. Voor de andere kant. Voor de website of webshopeigenaren die met affiliate marketing meer omzet willen binnenhalen.

Dus het leek mij hoog tijd om ook daar een blog voor te schrijven.

Tip 1: Ken de verschillende affiliate verdienmodellen

Voordat je met affiliates aan de slag gaat, moet je eerst goed nadenken over welk verdienmodel je wilt hanteren.

De meest gebruikelijke methode is dat je een vergoeding aan de publisher betaalt wanneer iemand een aankoop doet binnen je website. Dat wordt ook wel Pay Per Sale (PPS) genoemd.

Maar er zijn ook andere methodes:

  • Pay Per Lead (PPL): je betaalt een vergoeding wanneer je een lead hebt binnengehaald. Dit kan een inschrijving op een nieuwsbrief of bijvoorbeeld een offerte aanvraag zijn.
  • Pay Per View (PPV): je betaalt een vergoeding voor het aantal keren dat een banner is bekeken. Dit kan bijvoorbeeld via het Google Display netwerk.
  • Pay Per Click (PPC): je betaalt een bedrag wanneer iemand op de affiliate link klikt.

Ga goed na welk verdienmodel past bij jouw bedrijf, jouw marketingstrategie, jouw marges en je publishers. Pay Per Sale (PPS) is een goed en veilig verdienmodel om mee te starten. Wij hebben er zelf ook de beste ervaringen mee!

Tip 2: Welke affiliate marketingprogramma’s zijn er allemaal?

In de wereld van affiliate marketing zijn er meerdere grote partijen. Zowel nationaal als internationaal.

Welk partij het best bij jou past? Dat is geheel afhankelijk van je niche, wensen, eisen en doelen. Daar moet je helaas echt zelf achter komen.

Wel kunnen wij de affiliate partijen waar wij ervaring mee hebben met je delen:

  • Daisycon
  • TradeTracker
  • Awin
  • PayPro
  • Plug & Pay
  • Tradedoubler
  • Bol.com
  • Amazon

Tip 3: Zet een pagina op je website waarin je aangeeft dat je een affiliate programma hebt

Het wordt vaak gedacht dat nieuwe publishers je vinden door binnen het affiliate netwerk op zoek te gaan. Dat klopt, maar er is nog een manier om nieuwe publishers te verkrijgen.

Je kan hier namelijk zelf ook actief mee aan de slag gaan. En één van de methodes die goed werkt maar vaak vergeten wordt, is het hebben van een pagina binnen je website waarin je aangeeft dat je samenwerkt met publishers.

Je kan hier aangeven welke commissies je hanteert, naar wat voor publishers je op zoek bent, welke voorwaarden je stelt en meer.

Klanten die iets bij je kopen kunnen namelijk ook publisher zijn of in de toekomst publisher worden.

Tip 4: Wees helder in je voorwaarden richting de publishers

Binnen de verschillende affiliate netwerken kan je aangeven wat jouw voorwaarden zijn. Maak daar gebruik van!

Dit voorkomt namelijk problemen in een later stadium.

Geef hier bijvoorbeeld aan dat:

  • Bepaalde producten niet gebruikt mogen worden (omdat niemand anders het product verkoopt)
  • Bepaalde banners wel of niet gebruikt moeten worden
  • Shopping campagnes wel of niet mogen
  • Google Ads campagnes wel of niet mogen.

Tip 5: Bepaal per publisher de commissie

De ene publisher is de andere niet. Waar de één misschien alleen je feed meeneemt in zijn of haar website, zal de andere complete blogs over je schrijven, je bedrijf reviewen, je meenemen in de feed, content delen op socials en je meenemen in de nieuwsbrief.

Speel daar met de commissies op in. Beloon publishers die zich echt voor je merk inzetten. Dat zijn namelijk de affiliates die het best scoren en jou de meeste omzet bezorgen.

Jij zou toch ook meer willen verdienen als je hard werkt en meer oplevert?

Tip 6: Zorg ervoor dat de website van de publisher kwalitatief en relevant is

Bij het kiezen van een publisher zijn er veel dingen belangrijk. Maar de belangrijkste zijn kwaliteit en de relevantie van de website waar ze jou op gaan promoten.

Ten eerste moet de niche of het onderwerp aansluiten bij jouw doelgroep. Dus een website over fietsen past niet bij jouw webshop voor polo’s.

Behalve… wanneer de doelgroep exact hetzelfde is en de website niet alleen over fietsen gaat! Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een lifestyle website voor mannen die in jouw doelgroep vallen.

Je snapt denk ik wel welk punt ik hier probeer te maken.

Naast relevantie is de kwaliteit erg belangrijk. En wanneer we het over de kwaliteit van de website hebben, dan gaat het eigenlijk over drie aspecten:

  • Kwaliteit van de techniek waarmee de website gemaakt is (denk bijvoorbeeld aan de laadsnelheid)
  • Kwaliteit van de content die op de website staat (klopt het wat er op de website staat, is het allemaal relevant en past het bij jouw missie en visie?)
  • Kwaliteit van de inkomende en uitgaande links binnen de website (hoe lang bestaat de website al en heeft de website veel goede links of zijn het slechte backlinks?)

Tip 7: Zorg voor goed promotiemateriaal

Nu we alle tips ‘tot aan de deur’ hebben gehad, gaan we verder met handige affiliate marketing tips voor wanneer je daadwerkelijk aan de slag bent gegaan met de publishers.

En we beginnen met het hebben van goed promotiemateriaal. De publisher wil natuurlijk graag je producten promoten in een sidebar, in een nieuwsbrief, in een blog of in een andere uiting en daar hebben ze dan wel goed materiaal voor nodig.

Dat materiaal kan natuurlijk een simpele affiliate link zijn, maar het is natuurlijk veel effectiever wanneer de publisher mooie banners krijgt met daarop het product, de eventuele korting en een actieknop.

Als jij het voor je publishers makkelijk maakt om jou te producten te promoten, dan zullen ze dat sneller doen. Zeker wanneer jouw concurrenten geen goed materiaal aanleveren.

Naast banners is de eerdergenoemde productfeed ook ontzettend belangrijk. Dat is namelijk het bestand dat publishers aan hun website kunnen toevoegen, zodat ze zonder al te veel werk al jouw producten kunnen toevoegen aan hun website.

En dat is natuurlijk wat elke publisher en elke adverteerder wil.

Tip 8: Beloon publishers die het goed doen en zorg dat je goed contact houdt

Als je eenmaal bezig bent, dan merk je al gauw dat er een klein aantal publishers is dat het heel goed doet en voor een groot deel van je omzet uit affiliate marketing zorgt.

Hier geldt de welbekende 80/20 regel.

Die 20% die het heel goed doet, moet je heel tevreden houden. Of soms zelf nóg blijer maken. En dat kan je doen door ze te belonen.

Stel dat Publisher Pietje normaal altijd voor €1200 aan extra omzet zorgt. Spreek dan bijvoorbeeld af dat Pietje bij €1500 een extra bonus krijgt. Dit kan een eenmalige bonus zijn, een verhoging van de commissie, een gratis product of iets totaal anders.

Hoe zou jij dat vinden als je Pietje was? Fantastisch toch!? Dan zou ik ook wel wat extra meters maken en extra dingen proberen om tot dat bedrag te komen.

Tip 9: Verwijder dubbele verkopen

Het kan voorkomen dat er ergens in het proces iets niet goed gaat, waardoor een betaling binnen het affiliate marketingprogramma twee keer geregistreerd wordt (dit kan aan je website liggen, maar ook aan de affiliate partner die je hebt gekozen).

Dat wil je natuurlijk absoluut niet. Wanneer er dus kort achter elkaar eenzelfde bedrag binnenkomt, dan moet je dit handmatig controleren. Controleer in je CMS of het echt twee betalingen zijn geweest (maar dat komt bijna nooit voor) of dat het toch één betaling was.

Vervolgens kan jij de verkoop afkeuren binnen je affiliate marketingprogramma.

Tip 10: Keur transacties af of goed

Wanneer iemand een aankoop doet via één van je publishers, dan wordt dat bedrag niet dezelfde dag afgeschreven. Je hebt namelijk even om de transactie af te keuren of goed te keuren.

Het goedkeuren gebeurt vaak automatisch na een X aantal dagen. Dat is niet heel spannend. Wat wel jouw aandacht verdient, is het afkeuren van transacties.

Wanneer iemand een aankoop heeft gedaan via de link van een van je publishers, maar vervolgens het product retourneert, dan wordt de commissie toch afgeschreven.

Jij moet deze transactie vervolgens afkeuren om ervoor te zorgen dat jij hier geen commissie over betaalt. Dat zou heel gek zijn en niet goed voor je winst.

Tip 11: Beantwoord tickets

Binnen de eerdere genoemde affiliate marketingprogramma’s zit vrijwel overal een functie ingebouwd waardoor je kan communiceren met publishers. Dit wordt vaak een ticketsysteem genoemd.

Publishers kunnen bijvoorbeeld vragen stellen over campagnes, problemen aankaarten binnen je feed of vragen of je met ze wilt samenwerken.

Zorg dat je de tickets goed in de gaten houdt en dat je snel reageert! Hier staan vaak best urgente dingen tussen.

Tip 12: Ga op zoek naar nieuwe publishers en nodig ze uit

Het gros van deze tips zijn dingen die je maandelijks of soms wel wekelijks moet doen. Zo ook zoeken en uitnodigen van nieuwe publishers.

Elke dag, elke week en elke maand komen er nieuwe publishers bij. Affiliate marketing is al iets dat al lang bestaat en ook vandaag de dag nog erg populair.

Ga dus elke maand op zoek naar de pareltjes in de publisherlijst en stuur ze een persoonlijk bericht waarin je aangeeft waarom je graag met ze wilt samenwerken.

En stuur ze dan niet een simpel bericht van ‘hé, onze markten matchen dus zullen we samenwerken’? Nee, verdiep je in het bedrijf, de website en persoon achter de organisatie. Dat vergroot de kans op een goede samenwerking!

Tip 13: Controleer periodiek je feeds

Ik heb het al eerder gehad over de feed. De feed is niks anders dan een lijst van al je producten inclusief alle eigenschappen en belangrijke content zoals tekst en foto’s.

Publishers kunnen jouw feed gebruiken waarmee ze in één klap al jouw producten in je website hebben staan. Dit is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van affiliate marketing.

En aangezien die feed zo belangrijk is, moet je deze ook periodiek controleren! Het kan zijn dat jij, je developer, je website of iemand anders een foutje heeft gemaakt waardoor de feed niet of maar half werkt.

Dat wil je natuurlijk nooit.

Tip 14: Stem maandelijks acties af met je publishers

De laatste tip van deze lijst met affiliate marketing tips is misschien wel de grootste open deur, maar ook een van de belangrijkste uit de lijst.

Zorg ervoor dat je maandelijks contact hebt met je (belangrijkste) publishers en vertel/deel ook wat je aankomende tijd gaat doen. Is er een sale? Deel dat met ze! Komt er een nieuwe collectie aan? Deel dat met ze!

De publishers zou je bijna kunnen zien als een klant of medewerker. Je wilt ze meenemen in jouw reis en ze op de hoogte stellen van de belangrijkste ontwikkelingen, zodat ze daar zelf op in kunnen spelen … en jou meer omzet opleveren.

Dit artikel is geschreven op 21 april 2021 en geüpdatet op 21 augustus 2023.

Wat is een website structuur?

Een website structuur betreft de bewuste organisatie van pagina’s binnen een website, gerangschikt voor logica en gebruiksgemak.

Hoe een website structuur opzetten?

Analyseer zoekwoorden, evalueer huidige pagina’s en gegevens, raadpleeg belanghebbenden, voorzie toekomstige behoeften, creëer een mindmap, kies relevante pagina’s, wijs zoekwoorden toe, bouw URL-structuur, voltooi document en bereid SEO-migratie voor.

Waarom URL-structuur optimaliseren?

Een geoptimaliseerde URL-structuur verbetert gebruikerservaring, navigatie en SEO-prestaties, wat leidt tot betere zoekmachine rankings en grotere betrokkenheid op de website.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-tips-adverteerders/feed/ 0
Voorbeelden van affiliate marketing partijen & netwerken https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/voorbeelden-affiliate-partijen-netwerken/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/voorbeelden-affiliate-partijen-netwerken/#respond Thu, 10 Nov 2022 11:08:12 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/voorbeelden-affiliate-partijen-netwerken/

Inhoudsopgave

Die voorbeelden heb ik het in het volgende artikel genoemd ‘Affiliate marketing voorbeelden (websites)’.

Maar je kan natuurlijk ook op zoek gaan naar affiliate marketing netwerken en partijen. En die vind je terug in dit artikel.

Bol.com 

Heeft Bol.com nog een verdere toelichting nodig? Nou, ik denk dat weinig mensen weten dat je er ook affiliate partner kan worden. Als jij als publisher namelijk traffic stuurt naar Bol.com en die mensen kopen vervolgens iets, dan krijg jij daar commissie over. 

En aangezien veel mensen spullen kopen bij Bol.com, is de kans dat jij commissie krijgt heel groot.  

Ik gooi persoonlijk Bol.com wel onder het kopje affiliate netwerk, maar de meningen zijn daar wel over verdeeld. Want je kan je als adverteerder aanmelden op Bol.com, maar dan moet je wel je producten verkopen op Bol. Doe je dat niet, dan kan je als adverteerder niet zoveel met Bol. En Bol zit in dit geval dus ook deels op de stoel van de adverteerder. 

Mocht je meer over Bol.com affiliate weten, klik dan op de volgende link: https://affiliate.bol.com/nl/.  

Bol.com werkt met 4 commissiemodellen: 

  • Platinum (7%) 
  • Goud (6%) 
  • Zilver (4%) 
  • Brons (3%) 

De percentages achter het model geven aan hoeveel commissie je krijgt. Dit is afhankelijk van categorie waar de producten die je promoot zich in bevinden.  

bol affiliate marketing

TradeTracker 

Als we het over affiliate marketing netwerken hebben, dan zijn er een paar grote spelers die direct naar voren komen. TradeTracker is er daar één van. 

Helaas heb ik zelf de afgelopen jaren vooral negatieve ervaringen gehad met TradeTracker (aan adverteerderskant), maar daar zal ik nu verder niet over uitweiden. 

Als publisher bij TradeTracker ben ik tot nu toe wel tevreden.  

TradeTracker is inmiddels in ruim 27 landen actief en werkt samen met een groot aantal publishers en adverteerders.

tradetracker affiliate

Daisycon 

Daisycon heeft inmiddels kantoren in 7 landen en hebben ze 1500 internationale campagnes in beheer. Daisycon is verder onderdeel van Linehub. Dat is een groep die eigenaar is van meerdere bureaus, waaronder ook een aantal online marketing bureaus. 

daisycon affiliate partij 1

Awin 

We gaan door naar Awin. Awin is ook een affiliate marketing netwerk met momenteel 21.200 adverteerders en 241.000 actieve publishers.  

Awin bestaat uit een groep van meerdere affiliate marketing netwerken. Bijvoorbeeld Zanox en ShareAShale. 

Verder is de Awin beschikbaar in 20 landen. Zowel in Europa als daarbuiten.  

Awin affiliate 1


PS. Ik ga je niet vertellen wanneer je naar TradeTracker, Daisycon of Awin moet. Dat is afhankelijk van je product, je niche, maar ook wat je fijn vindt. 

Tradedoubler 

Tradedoubler heeft 15 kantoren, zit in 81 landen en heeft 260 werknemers. Momenteel zijn er 2.000+ adverteerders en 180.000+ actieve publishers.  

Meer kan ik er eigenlijk niet over kwijt… Dit is namelijk gewoon één van de grootste affiliate marketing netwerken.  

tradedoubler netwerk

Wehkamp 

Wehkamp is niet een echt volwaardig affiliate netwerk. Het lijkt wat dat betreft meer op Bol.com. Je kan namelijk ook je producten op Wehkamp.nl zetten en daardoor zit Wehkamp deels ook op de adverteerdersstoel. 

Zij willen namelijk de traffic. 

Als publisher kan je wel een hoop met Wehkamp. Je kan namelijk, net zoals bij Bol, bezoekers naar hun website sturen in de hoop dat ze daar producten kopen. 

Dit zijn de voordelen die Wehkamp zelf op de website noemt: 

  • Rechtstreeks contact met het affiliate team van Wehkamp 
  • Breed aanbod van promotiematerialen zoals banners, tekstlinks en productfeeds 
  • Vergoedingen tot wel 12% 
  • Snelle uitbetaling van jouw verdiensten 
  • Wekelijks nieuwe acties met bijbehorende promotiematerialen 
wehkamp affiliate

Amazon 

Amazon staat in hetzelfde rijtje als Wehkamp en Bol. Het zit namelijk ook deels op de adverteerdersstoel, omdat zij zelf de traffic binnen willen halen. 

Amazon heeft natuurlijk een ontzettend groot aantal producten op de website staan, maar heeft in Nederland wel nog terrein te winnen.  

De percentages liggen tussen de 1 en 20%, maar voor de meeste categorieën liggen ze rond de 4-5 procent. Je kan alle  commissies hier vinden: https://affiliate-program.amazon.com/help/node/topic/GRXPHT8U84RAYDXZ.  

amazon affiliate programma

PayPro 

PayPro is een Nederlands affiliate marketing netwerk dat zich vooral focust op digitale producten. Denk aan cursussen, e-books, online trainingen en software. 

Het is een platform zowel voor adverteerders als publishers. Dus je kan je producten via PayPro onder de aandacht brengen of als publisher meer euro’s verdienen.  

paypro netwerk

Plug&Pay 

Plug&Pay is een tool van onze vrienden van IMU. Net zoals PayPro zijn zij een affiliate netwerk dat zich vooral focust op digtale producten. Software, e-books, trainingen en communities. Op hun marketplace (https://marketplace.plugandpay.nl/) zie je het complete aanbod. 

plugpay marketplace

Coolblue 

En we zijn aangekomen bij het laatste voorbeeld: Coolblue. Coolblue heeft een eigen affiliate programma en is dus tegelijk ook de adverteerder. Omdat Coolblue een gevestigde naam is in Nederland, is de conversie vaak wat hoger dan bij voorbeeld een Amazon. 

Coolblue noemt de volgende USP’s op het website over hun affiliate programma: 

  • Vergoedingen tot wel 8% 
  • Toegang tot al ons promotiemateriaal 
  • Een eerlijk commissiemodel op basis van attributie 
  • Cookietermijn van 56 dagen 
  • Persoonlijk contact met onze affiliate specialisten 
  • Zowel Nederland als België en Duitsland promoten 

Wat zijn enkele bekende affiliate marketing partijen?

Er zijn veel bekende affiliate marketing partijen, maar enkele voorbeelden zijn TradeTracker, Daisycon, en Awin. Deze partijen hebben een groot netwerk van adverteerders en publishers en bieden verschillende tools en technologieën om de affiliate marketing ervaring te verbeteren.

Kan je als beginner gebruik maken van deze affiliate marketing partijen?

Ja, zeker weten! Deze partijen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Ze bieden vaak ondersteuning en begeleiding voor beginners en hebben gebruiksvriendelijke dashboards om de campagneprestaties te monitoren.

Zijn er ook internationale affiliate netwerken waar je gebruik van kunt maken?

Ja, er zijn veel internationale affiliate netwerken beschikbaar, zoals Rakuten Marketing, CJ Affiliate, en Amazon Associates. Deze netwerken hebben vaak een groter bereik en bieden toegang tot adverteerders en producten over de hele wereld. Let er wel op dat sommige netwerken bepaalde vereisten hebben, zoals een minimum aantal websitebezoekers of een bepaalde niche focus.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/voorbeelden-affiliate-partijen-netwerken/feed/ 0
17 grootste voor- en nadelen van affiliate marketing https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/voordelen-en-nadelen-van-affiliate-marketing/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/voordelen-en-nadelen-van-affiliate-marketing/#respond Tue, 25 Oct 2022 04:06:27 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/voordelen-en-nadelen-van-affiliate-marketing/

Inhoudsopgave

Oftewel. Je moet de voor- en nadelen weten. En belangrijkste 17 ga ik nu met je delen.

Let op: dit zijn de voor- en nadelen voor jou als publisher. Niet voor adverteerders.

Voordelen van affiliate marketing

Dit zijn de 7 grootste voordelen van affiliate marketing:

Voordeel 1: Je kan elke vrije minuut in je hobbyproject stoppen 

Als je een baan hebt, dan moet je daar waarschijnlijk tussen 9 en 17 uur zijn. Als je freelancer bent, dan kan je al veel meer je eigen tijden bepalen. 

Maar met affiliate marketing werk je maar wanneer je wilt. Heb je 30 minuten in de avond vrij? Ga content schrijven. 

Heb je zondag niks te doen? Ga content schrijven. Je kan elk minuutje dat je vrij hebt in je project stoppen.  

Voordeel 2: Je hebt vrij weinig contact met externen.

Je hebt geen eigen klanten. Je hebt geen leverancier en je hebt met nagenoeg niemand iets te maken. Je wordt niet afgeleid en kan vooral focussen op de vindbaarheid. 

Je hebt geen meetings waar je op locatie voor moet zijn en bent niet gebonden aan de reguliere werktijden. 

Je kunt dus altijd en overal werken aan je affiliate project.

Voordeel 3: Je hebt nagenoeg geen risico en geen opstartkosten (alleen een laptop + internet) 

Omdat je geen eigen voorraad hebt en bijvoorbeeld geen locatie, heb je nagenoeg geen kosten. Je hebt alleen hosting nodig. En dat kan al vanaf een paar euro per maand. 

Verder heb je naast een laptop en internet eigenlijk niks nodig. Financieel is het dus totaal geen risico.  

Voordeel 4: Je hebt geen gezeur met klanten 

Is er een product kapotgegaan? Dan komen mensen niet bij jou terecht. Jij hebt ze namelijk niks verkocht. Maar de adverteerder wel. Voor jou dus geen slechte reviews en boze klanten.

Voordeel 5: Affiliate loopt door, ook al stop je er even geen tijd in 

Stel je bent al een jaar bezig met je affiliate product. Je verdient er een leuk zakcentje mee en dan kom je het leven even keihard tegen. Iemand in je omgeving wordt bijvoorbeeld ziek en je moet ervoor zorgen. 

Je kan maanden niet aan je project werken.  

Dat is natuurlijk niet fijn, maar je website en je vindbaarheid lopen wel gewoon door. Zonder dat jij er op dat moment iets voor hoeft te doen. Je zal dus elke maand commissies krijgen en als je alles goed hebt gedaan, kan je vindbaarheid zelfs blijven groeien.  

Voordeel 6: Als je website goed loopt, kan je je verdienmodel altijd omgooien en het product zelf gaan verkopen 

Dit voordeel is in strijd met de eerdere voordelen, maar de waarde van je affiliate project zit hem in je vindbaarheid.

Stel dat jij echt een grote speler op het gebied van affiliate bent en je inmiddels erg goed verdient. 

Als je nog meer wilt verdienen, dan kan je het verdienmodel altijd aanpassen. Je kan er altijd voor kiezen om je website om te bouwen tot een webshop en zelf de producten te gaan verkopen. 

Je gaat dan direct meer verdienen. Maar let op: je krijgt dan ook meer ‘gezeur’. Want dan ben je wel de persoon die aansprakelijk is voor kapotte producten en boze klanten.  

Denk hier dus goed over na.  

Voordeel 7: Er zit niet snel een plafond aan wat je kan verdienen 

Natuurlijk zijn de commissies niet oneindig, maar je zal niet heel snel een plafond bereiken op het gebied van affiliate. Er is altijd meer dat je kan doen. 

Andere zoekwoorden, YouTube video, een e-book, starten met e-mail marketing en ga zo maar door.  Dus als je denkt dat je er bent met 500 euro per maand… 

Fout. Er is altijd iets dat je kan doen om nóg meer commissies binnen te slepen. 

Nadelen van affiliate marketing

Dit zijn de 10 grootste nadelen van affiliate marketing:

Nadeel 1: De eerste maanden ga je niks tot weinig verdienen 

Een affiliate marketing project heeft tijd nodig. Vindbaar worden in Google heeft tijd nodig. Dus dat betekent dat je de eerste maanden vrij weinig commissie gaat pakken omdat je dan waarschijnlijk weinig tot geen bezoekers hebt. 

Nadeel 2: Je bent afhankelijk van adverteerders en de affiliate netwerken 

Dit vind ik zelf geen heel groot nadeel, maar hij is wel belangrijk om te noemen.

Als je via een affiliate marketing netwerk werkt, dan ben je toch afhankelijk. Als de adverteerder ervoor kiest om de commissie te verlagen, dan kan je daar vrij weinig tegen doen. 

En als het netwerk ervoor kiest om jouw niche om wat voor reden dan ook niet meer te accepteren, dan ben je ook snel klaar.  

Nadeel 3: Het kan zijn dat er in je niche niemand is die aangesloten is bij een netwerk 

Ben je gek van custom sneakers? Of ben je elektrische fietsfanaat? Dan kan het zijn dat er (in Nederland) geen goede adverteerders zijn. Als je niche te specifiek is of als de niche te klein is, dan is er een kans dat je überhaupt voor niemand affiliate kan gaan doen. 

Check dus goed, voordat je begint met je project, of er adverteerders zijn die jou commissie willen betalen.  

Nadeel 4: Niet elk product is geschikt voor affiliate 

Niet elk product is geschikt voor affiliate. Bijvoorbeeld omdat de marges te klein zijn, een product te weinig opbrengt of omdat maar weinig partijen het aanbieden.  

In dat geval is de kans nihil dat er iemand is die affiliates toelaat. Dit hangt heel erg samen met nadeel 3. Alleen bij nadeel 3 is er niemand aangesloten en bij dit nadeel is het product simpelweg niet geschikt.  

Nadeel 5: Bepaalde producten en markten hebben erg veel concurrentie 

Stel dat je groot fan bent van TV’s of andere elektronica en je wilt er een blog over schrijven. Dan kan je achter aansluiten bij de grote vergelijkingssites die al jaren bezig zijn. 

In dat geval kan je beter een andere markt kiezen en een ander product. Je gaat het namelijk echt niet winnen. Er is simpelweg teveel concurrentie en het gaat erg lastig worden om je project rendabel te krijgen.  

Nadeel 6: In verband met retouren kan het lang duren voordat je betaald krijgt 

Stel dat je publisher bent voor een kledingwebshop. Dan kan het best lang duren, voordat je je je geld krijgt. Dat heeft te maken met de retouren.  

De klant die de kleding koopt, kan de kleding namelijk ook nog retourneren. Dat moet de affiliate vervolgens weer verwerken bij het affiliate netwerk.  

En als dat vervolgens allemaal geregeld is (dit kan soms zo 30 tot 60 dagen duren), dan pas krijg jij je commissies uitbetaald.   

Nadeel 7: Een product of adverteerder kan er altijd mee stoppen 

Stel, je bent al jaren publisher voor een webshop. In de niche waarin je zit, zijn maar drie spelers. Op een dag wordt de webshop overgenomen en de nieuwe eigenaar besluit om te stoppen met affiliate marketing.  

Dan heb je vaak nog wel een paar maanden de tijd – want ook de adverteerder zit aan een contract vast – maar dan houdt het op. Je moet dan al je affiliate links en banners verwijderen en je krijgt niks meer betaald.  

Het is dan erg vervelend als er geen andere webshop is waar jij je aan kan sluiten. En zonde van al je harde werk ook.

Nadeel 8: Inkomsten kunnen erg verschillen 

Je krijgt natuurlijk betaald op basis van wat er verkocht wordt. Maar dat kan elke maand verschillen. Dat is namelijk erg afhankelijk van bijvoorbeeld: 

  • Feestdagen 
  • Het weer 
  • Sale(s) 
  • Het nieuws 
  • Wat er op social media allemaal gebeurt 
  • Etc. 

Neem bijvoorbeeld een affiliate voor producten van eikenprocessierups. In de winter zal hij weinig verdienen, maar in de zomer zal hij binnenlopen. 

Of neem bijvoorbeeld een affiliate voor schaatsen. Die zal in de zomer niks verdienen, maar juist in de winter zijn geld verdienen.  

Nadeel 9: Je hebt soms een lange adem nodig 

Nadeel 9 hangt is een soort verlengd nadeel van nadeel 1. Het kan zijn dat je de eerste maanden niks verdiend, maar het kan ook zijn dat je de eerste 12 maanden niks verdiend. 

Maar het kan ook zijn dat er veel concurrenten zijn bijgekomen die je hebben ingehaald en dat je dus echt extra gas moet geven. Of dat je product om wat voor reden dan ook helemaal uit de picture is. 

Wat er ook gebeurt, bij affiliate marketing heb je echt een lange adem nodig. Ik heb projecten waarmee ik bezig ben die ik 3-5 jaar de tijd geef. En dan verwacht ik pas dat ze gaan renderen. Zeker als er vandaag de dag nog geen markt voor is.  

Nadeel 10: Je moet alles doen: vindbaarheid, meetbaarheid, content schrijven, website onderhouden, etc.  

Als je mijn advies opvolgt, dan doe je de eerste maanden echt alles zelf om zo min mogelijk kosten te maken. 

Dat betekent dus ook dat je alles moet doen. Het onderhoud aan de website, het beter vindbaar maken, blogs schrijven en ga zo maar door. Ik vind dat persoonlijk alleen maar leuk, maar als je bijvoorbeeld totaal niet technisch bent, dan moet je die kennis toch eigen maken.  

Dat waren alle voordelen en nadelen van affiliate marketing.  

Maar ik zie meer nadelen dan voordelen. Betekent dit dat affiliate marketing geen goed verdienmodel is? 

Nee, dat kan het zeker wel zijn. Alleen er zijn veel kleine nadelen van affiliate marketing waar je rekening mee moet houden. En in mijn ogen wegen ze niet op tegen de voordelen die er zijn.

Wat zijn de grootste voordelen van affiliate marketing voor adverteerders?

Voor adverteerders biedt affiliate marketing verschillende voordelen, zoals een verhoogde zichtbaarheid en meer verkeer naar hun website, zonder dat ze zelf actief op zoek hoeven naar nieuwe klanten. Bovendien betalen adverteerders alleen een commissie als er daadwerkelijk een verkoop wordt gerealiseerd, waardoor de kosten beperkt blijven.

Wat zijn de grootste voordelen van affiliate marketing voor publishers?

Voor publishers biedt affiliate marketing de mogelijkheid om geld te verdienen met hun website of blog, zonder dat ze zelf een product of dienst hoeven te verkopen. Door het promoten van producten van adverteerders kunnen publishers hun doelgroep voorzien van relevante informatie en tegelijkertijd geld verdienen aan commissies.

Zijn er nog andere voordelen van affiliate marketing?

Ja, affiliate marketing biedt ook voordelen voor consumenten. Doordat publishers producten en diensten van adverteerders promoten op basis van hun eigen ervaringen en expertise, kunnen consumenten vertrouwen op betrouwbare en relevante informatie. Bovendien kunnen consumenten door middel van affiliate links direct naar de juiste productpagina worden geleid, wat het aankoopproces vereenvoudigt en versnelt.

Wat zijn de grootste nadelen van affiliate marketing?

Er zijn een aantal nadelen verbonden aan affiliate marketing. Een van de grootste nadelen is dat je als affiliate afhankelijk bent van de adverteerders. Als zij hun programma stopzetten of hun commissies verlagen, kan dat invloed hebben op jouw inkomsten. Ook kan het moeilijk zijn om te concurreren met andere affiliates die dezelfde producten of diensten promoten.

Hoe kan ik de nadelen van affiliate marketing vermijden?

Hoewel je de nadelen van affiliate marketing niet helemaal kunt vermijden, zijn er wel een aantal stappen die je kunt nemen om de risico’s te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld een goede niche kiezen waarin je je kunt onderscheiden van andere affiliates, en kun je een goede relatie opbouwen met de adverteerders met wie je samenwerkt.

Is affiliate marketing de moeite waard, ondanks de nadelen?

Ja, affiliate marketing kan nog steeds zeer de moeite waard zijn, ondanks de nadelen. Als je het goed aanpakt, kun je een passief inkomen opbouwen en geld verdienen terwijl je slaapt. Bovendien is het een relatief laagdrempelige manier om geld te verdienen online, omdat je geen eigen producten of diensten hoeft te hebben.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/voordelen-en-nadelen-van-affiliate-marketing/feed/ 0
Bepaal de potentie van je affiliate project met deze formule https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/bepaal-de-potentie-van-je-affiliate-project-met-deze-formule/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/bepaal-de-potentie-van-je-affiliate-project-met-deze-formule/#respond Tue, 25 Oct 2022 04:05:37 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/bepaal-de-potentie-van-je-affiliate-project-met-deze-formule/

Inhoudsopgave

Wel kan ik de rekensom met je delen die ik zelf gebruik om te bepalen of er potentie zit in een bepaalde niche. Om die rekensom te gebruiken, heb je de volgende dingen nodig: 

  1. Een inschatting van het totale volume van je zoekwoorden 
  2. Een inschatting van hoe goed je verwacht te scoren  
  3. Een inschatting van het percentage mensen dat doorklikt naar de adverteerder (CTR
  4. Een inschatting van het conversiepercentage van de adverteerder 
  5. De gemiddelde orderwaarde van de adverteerder 
  6. Het commissiepercentage

Disclaimer: dit is echt even een makkelijke rekensom. Er zijn zoveel variabelen die impact hebben, dat je eigenlijk bijna niet kan berekenen of een affiliate project potentie heeft.  

1. Een inschatting van het totale volume van je zoekwoorden 

Het volume van een zoekwoord is hoe vaak er gemiddeld per maand (in de afgelopen 12 maanden) naar dat zoekwoord gezocht is. Stel dat een zoekwoord een volume heeft van 1000, dan wordt er gemiddeld 1000 keer per maand naar dat zoekwoord gezocht. 

Stel dat er in jouw markt 100 zoekwoorden zijn en al deze zoekwoorden hebben een volume van 100, dan is de inschatting van het totale volume dus 10.000. 

2. Een inschatting van hoe goed je verwacht te scoren  

Dit is veruit de lastigste inschatting om te maken, want dit kan je bijna niet zeggen.  

Als je op plek één in Google staat, dan pak je tussen de 25% en 60% van de kliks. Dit verschilt per zoekwoord.  

Stel dat je gemiddeld op plek 6 staat met al je zoekwoorden, dan pak je een paar procent van de kliks. We gaan nu even uit van 5%. 

Dat betekent dat je met het eerdere voorbeeld van 10.000 ongeveer 500 kliks per maand zal pakken (5% van 10.000). 

3. Een inschatting van het aantal mensen die doorklikt naar de adverteerder (CTR) 

Niet iedereen die op je website belandt, zal doorklikken. Dit is afhankelijk van het design van de website, het aantal knoppen en hoe goed de content is.  

Met mijn website Turkesterone.nl klikt ongeveer 30% door naar de website van onze adverteerders. Dat is best hoog, dat weet ik. Maar we gaan voor het voorbeeld die 30% toch even aanhouden. 

Dat betekent dat ongeveer 150 mensen zullen doorklikken (30% van 500).

4. Een inschatting van het conversiepercentage van de adverteerder 

De 150 mensen die landen op de website van de adverteerder zullen natuurlijk niet allemaal kopen. Een aantal mensen zijn simpelweg alleen maar aan het kijken, een aantal moeten het nog met hun partner overleggen, etc. 

Het conversiepercentage van de adverteerder kan je gemakkelijk achterhalen. Dat kan je namelijk gewoon even vragen. Je kan bij de adverteerder vaak wel nagaan wat het conversiepercentage is van mensen die via affiliate marketing zijn binnengekomen.  

Dit percentage ligt waarschijnlijk tussen 1,5% en 8%. Waarbij 2-3% erg normaal is en 8% uitzonderlijk. Die laatste is op sommige dagen het conversiepercentage bij Bol.com (bij één van mijn affiliate websites).

We gaan hier nu even uit van 4%. Dat betekent dat 6 mensen een aankoop zullen doen (4% van 150).  

5. De gemiddelde orderwaarde van de adverteerder 

De gemiddelde orderwaarde is het aantal euro’s dat iemand gemiddeld uitgeeft bij de adverteerder. Deze informatie hoef je niet zelf uit te zoeken, want dit kan je namelijk ook weer opvragen bij adverteerder. Vraagt echt specifiek of hij kan aangeven hoeveel affiliatebezoekers gemiddeld uitgeven. 

Stel dat dit €150 is. Dan betekent dat dit je €900 omzet per maand oplevert (6x€150).  

6. Het commissiepercentage van je product 

Het commissiepercentage weet je op voorhand ook al. Die vind je namelijk terug in het affiliate marketing netwerk. Stel dat je commissie op 8% ligt, dan ga je per maand €72 (8% van €900) verdienen.  

Stel dat je 400 uur nodig hebt gehad om dat op te bouwen, dan verdien je gemiddeld (per jaar) €2,16 per uur (72*12 = 864. 864_400=2,16).  

En dat is natuurlijk geen vetpot. Maar je gaat ervan uit dat je project constant blijft groeien, dat je stijgt in Google en dat er steeds meer bezoekers binnenkomen – en dus ook meer omzet en commissies.

Op voorhand is het wel belangrijk om deze rekensom een keer te maken. Want dan weet je namelijk de potentie van je project. 

Wat wordt er bedoeld met het volume van een zoekwoord?

Het volume van een zoekwoord is het gemiddelde aantal keren dat er per maand (in de afgelopen 12 maanden) naar dat zoekwoord wordt gezocht.

Hoe kan ik een inschatting maken van hoe goed ik verwacht te scoren?

Dit is lastig om te bepalen. Als je op de eerste plek in Google staat, dan pak je tussen de 25% en 60% van de kliks. Het percentage kliks dat je pakt verschilt per zoekwoord en positie. Een inschatting maken van hoe goed je verwacht te scoren, is dus een complexe zaak.

Hoe kan ik het conversiepercentage van de adverteerder achterhalen?

Je kunt het conversiepercentage van de adverteerder opvragen. Vaak kun je bij de adverteerder nagaan wat het conversiepercentage is van mensen die via affiliate marketing zijn binnengekomen. Het conversiepercentage ligt meestal tussen 1,5% en 8%, waarbij 2-3% normaal is en 8% uitzonderlijk.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/bepaal-de-potentie-van-je-affiliate-project-met-deze-formule/feed/ 0
Affiliate marketing voorbeelden (websites) https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-voorbeelden-websites/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-voorbeelden-websites/#respond Tue, 25 Oct 2022 04:04:54 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/affiliate-marketing-voorbeelden-websites/

Inhoudsopgave

De meeste affiliate marketing voorbeelden zijn in te delen in de volgende categorieën: 

  • Websites met kortingscodes
  • Cashbackwebsites
  • Websites die gratis producten aanbieden
  • Review websites
  • Vergelijkingswebsites
  • Websites met dagaanbiedingen
  • Websites met reguliere content

Nuu zijn er vast meer categorieën, overlappen sommige categorieën of kun je een categorie op meerdere manieren uitleggen. Maar bovenstaand is zoals ik het zie.

Ik leg daarom alle soorten affiliate websites uit vanuit het perspectief van de publisher. Oftewel, vanuit jou. Als je tenminste geld wilt verdienen met affiliate marketing.

Kortingscode websites 

Affiliate marketing met kortingscodes werkt heel simpel: mensen willen een product bestellen en kijken dan nog even snel voor een kortingscode. Jij biedt die kortingscodes aan. Bijvoorbeeld met een knop of link. Mensen klikken daarop en bestellen vervolgens het product.

Vervolgens krijg jij de commissie, omdat via jouw link voor omzet is gezorgd.

Cashback websites 

Een cashbacck website lijkt heel erg op een website met kortingscodes. Het werkt op dezelfde manier: mensen die in het betaalproces zitten, zoeken naar korting óf een cashback actie. Vervolgens klikken ze op jouw cashbackactie en bestellen het product. Jij als publisher krijgt dan de commissie.

Het verschil tussen een cashbackwebsite en een kortingscodewebsite is dat je als publisher een deel van de commissie (of de gehele commissie) terugbetaalt in de vorm van tegoed of euro’s.  

Vaal zit er wel een addertje onder het gras als je de hele commissie terugbetaalt aan de besteller. Bezoekers betalen dan bijvoorbeeld per jaar voor een abonnement om überhaupt jouw cashbackacties te zien of er zitten andere voorwaarden aan het gebruik van de actie.  

Website met gratis producten

Op een website met gratis producten vind je … ja, gratis producten. Dit zijn met name acties / producten die je gratis krijgt als je eerst iets anders aanschaft. En dan gaat het vooral om abonnementen. Bijvoorbeeld een eerste jaar gratis, als je een abonnement van 3 jaar afneemt. 

Of een gratis installatie van wifi, wanneer je een abonnement neemt op internet.  

Review website 

Als je gek bent van elektronica of van het testen van tools, dan is een review website jouw ding. Op je website schrijf je bijvoorbeeld blogs over een tv of je maak een video over je favoriete software. 

Dit kan je doen vanuit persoonlijke titel, maar je kan jezelf ook profileren als een bedrijf dat reviews schrijft. Mensen die op zoek zijn naar een review over een specifiek product, zitten vaak al wat dieper in de funnel. Ze weten al welk merk ze willen en welk model.  

Ze moeten alleen nog even dat ene zetje krijgen. En dat kan jij in je blog geven. Natuurlijk staat er dan een mooie knop bij waar ze op kunnen klikken om het product direct aan te schaffen.  

Vergelijkingswebsites  

Een vergelijkingswebsite heeft veel weg van een review website, maar hier staat de vergelijking meer centraal. En niet zo zeer de vergelijking tussen producten onderling, maar vooral een vergelijking tussen aanbieders van die producten. 

Dat leg ik even uit: stel, je bent op zoek naar bepaalde Samsung tv. Deze tv is te koop bij MediaMarkt, Coolblue en een paar andere webshops. Op de pagina van die tv zie je alle aanbieders staan, inclusief prijs, verzendkosten, garantie, extra’s, etc. 

Als bezoeker van een vergelijkingswebsite zie je in één oogopslag waar je product te koop is, wie het goedkoopst is en wie de beste voorwaarden heeft. Ook deze mensen zitten al diep in de funnel dus wordt er theoretisch gezien meer geklikt op jouw affiliate links. 

Websites met dagaanbiedingen

Een website met dagaanbiedingen geeft een overzicht van de aanbiedingen die er die dag zijn. Op je website verzamel je van allerlei webshops producten die in de aanbieding zijn.

Dagaanbiedingwebsites werken vaak heel goed met e-mail marketing. Omdat je elke dag of elke week de beste aanbiedingen kan sturen via de mail.  

Websites met reguliere content

En dan zijn we aanbeland bij de websites met reguliere content. Normale websites dus. Hier vallen naar mijn mening blogwebsites onder, maar Ook websites met statische content.

De kans is groot dat jij eerst aan de slag gaat met een reguliere content website. Voor de andere websites heb je namelijk meer technische kennis nodig en deze zijn lastiger om op te zetten.  

Als je een reguliere content website hebt, dan ligt je focus dus vooral ook op content. En natuurlijk kunnen hier ook reviews tussen staan, maar een reguliere content website is vaak wat breder. Hier kun je namelijk zowel aanbiedingen delen, vergelijkingen maken, producten reviewen en ga zo maar door. Alleen dit gebeurt vaak niet geautomatiseerd, wat bij bijvoorbeeld een vergelijkingswebsite wel gebeurt.  

Hieronder zet ik een aantal bekende affiliate marketing voorbeelden voor je op een rij. Inclusief uitleg over wat ze in hoofdlijnen doen: 

  • Vergelijk.nl  
  • Gratis.nl 
  • Tweakers.nl 
  • Beslist.nl 
  • Ervaringensite.nl 
  • Fashionchick.nl 
  • Jas.nl 
  • Zorgwijzer.nl 
  • Vakantiepiraten.nl 
  • Gaslicht.com 

Vergelijk.nl  

Vergelijk.nl is, zoals de naam al zegt, een klassiek voorbeeld van een vergelijkingswebsite. Je vindt op de website een groot assortiment aan producten in verschillende categorieën. Denk aan:

  • Beeld & geluid 
  • Koken & dineren 
  • Baby & kind 
  • Klussen 
  • Tuinartikelen 
  • Enzovoorts

In totaal zijn er 29 categorieën waar producten in staan. En onder die 29 categorieën hangen weer honderden subcategorieën. Als je site:vergelijk.nl in Google intypt, dan zie je dat de website ongeveer 29.000 resultaten heeft. Oftewel, er staan duizenden producten op de website. 

Als je vervolgens op een product klikt, neem bijvoorbeeld de Airpods Pro, dan zie je waar deze allemaal te koop zijn. Je kan filteren, je vindt de prijshistorie van het product terug én alle specificaties.  

vergelijk

Gratis.nl 

Op Gratis.nl vind je een overzicht van – zoals ze het zelf omschrijven – allerlei gratis producten, artikelen, dingen en spullen. Je vindt hier een overzicht van acties waar je iets gratis bij krijgt. Vooral abonnementen. 

Maar je vindt ook cashbackacties en kortingscodes terug op de website.  

Binnen Gratis.nl vind je onder andere de volgende categorieën: 

  • Geld-terug-acties 
  • Testproducten 
  • TV Gidsen 
  • Zonnepanelen 
  • Eten en drinken 
  • Tijdschriften 
  • Boodschappen 
  • Babyspullen 
  • VPN 
  • E-books 
  • Games 
  • Software 
gratis voorbeeld website

Tweakers.nl 

Tweakers.nl is misschien wel de meest bekende vergelijkingssite op het gebied van elektronica. Je vindt hier reviews, vergelijkingen, prijzen, prijsontwikkelingen, kenmerken en meer.  

De belangrijkste hoofdcategorieën van Tweakers zijn: 

  • Tablets en telefoons 
  • Laptops en systemen 
  • TV en home cinema 
  • Audio 
  • Camera’s 
  • Gaming 
  • Componenten en randapparatuur 
  • Smarthome 
  • Huishoudelijk 
  • Elektrisch gereedschap 

Daaronder vallen weer vele subcategorieën. Het mooie aan Tweakers is dat ze 1 miljoen producten op de website hebben staan en 2,5 miljoen prijzen. Het is daarom ook een van de meeste bekende affiliate websites.  

tweakers

Beslist.nl 

Beslist.nl is eigenlijk een mix van een publisher en een adverteerder. Beslist.nl is namelijk een affiliate website die bezoekers doorstuurt naar adverteerders, maar je kan je als publisher ook aanmelden van Beslist.nl (kijk maar: https://www.beslist.nl/information/info_affiliates.html). 

Ja. Tikkeltje vreemd. Ik weet het. 

Webshops die zich aanmelden bij Beslist.nl betalen op basis van CPC en als je je aanmeldt als publisher dan krijg jij een deel van dat bedrag.  

Momenteel zijn er meer dan 10.000 webshops aangesloten bij Beslist.nl en hebben ze ruim 25 miljoen producten op hun website staan. Daarmee zijn ze één van de grootste affiliate websites. 

Er zijn momenteel 29 categorieën op de website, dus de kans is ontzettend groot dat jou niche ook aanwezig is op de website van Beslist.nl. 

bestlist affiliate

Ervaringensite.nl 

Ervaringensite.nl is een klassiek voorbeeld van een review website. Het is geen website die specifieke reviews schrijft over producten, maar over bedrijven. 

Denk bijvoorbeeld aan de LOI, Hema en Sixt.  

Op de website zijn er 19 categorieën te vinden. Van dating tot mode en van goede doelen tot financieel. In totaal zijn er dik 3.950 bedrijven te vinden op Ervaringensite.nl. 

Het doel van Ervaringensite.nl is om jou door te sturen naar de website van het bedrijf in kwestie en hopen dat je daarna actie onderneemt. Dit doen ze met knoppen, pop-ups, etc.  

ervaringensite

Fashionchick.nl 

Als je de website van Fashionchick opent, dan lijkt het op een reguliere webshop. Leuk design, veel categorieën, een ‘shop’ in het menu en een overzicht van alle merken. 

Vervolgens zie je ook nog eens veel filters op categorieniveau. Wanneer je aankomt op de productpagina (het is niet echt een productpagina, maar het blokje ontvouwt zich op de pagina) valt het pas op: het is een affiliate website. 

Daar zie je namelijk dat je direct naar de Bijenkorf of Nelson kan gaan.  

Fashionchick focust zich naast fashion ook op beauty en lifestyle. En naast het tonen van producten op hun website, zijn er ook meerdere manieren om als adverteerder met ze samen te werken.  

fashionchick website

Jas.nl 

Jas.nl is eigenlijk grotendeels hetzelfde als Fashionchick, maar focust zich alleen op jassen. Jas.nl lijkt alleen wat minder op een webshop, omdat ze bepaalde elementen niet gebruiken en omdat ze website wat minder mooi aanvoelt. 

Verder zie je ook dat ze, tussen de blokken door, ook display advertenties hebben.  

jassen affiliate website

Zorgwijzer.nl 

Affiliate voor producten ligt natuurlijk al snel voor de hand, maar affiliate marketing voor zoiets als een zorgverzekering natuurlijk ook. Misschien wel de meest vergeleken dienst van Nederland.  

Zorgwijzer is een klassiek voorbeeld van een vergelijkingswebsite. Zevergelijken namelijk zorgverzekeringen. Binnen Zorgwijzer kan je op allerlei zaken filteren. Denk aan de prijs, de aanvullende dekking, ziekenhuizen en of je de premie betaalt per maand of per jaar. 

Ze noemen zichzelf ook een voorlichtingswebsite. Dat klopt wel een beetje, want als zij hun bezoekers het best helpen, dan is de kans op conversie het grootst.  

PS. Mocht je nou een website op het gebied van verzekeringen willen gaan opzetten, dan moet je wel aan een heel aantal voorwaarden voldoen. Zoek dat dus eerst goed uit. 

zorgwijzer voorbeeld

Vakantiepiraten.nl 

Als er een markt is waar veel affiliate websites in actief zijn, dan is dat de reis- en vakantiebranche. Er zijn veel affiliate websites op het gebied van:

  • Overnachten 
  • Huren van auto’s 
  • Vluchten 
  • Of combinaties van al het bovenstaande 

En Vakantiepiraten.nl biedt dat ook allemaal aan. Je ziet hier een overzicht van deals, maar ook van reguliere tarieven.  

vakantiepiraten

Gaslicht.com 

En we zijn aangekomen bij het laatste voorbeeld: Gaslicht.com. Gaslicht.com omschrijft zichzelf als een energievergelijker.  

Daarbij gaat het niet alleen over waar je stroom of gas vandaan komt, maar ook over bijvoorbeeld zonnepanelen. .  

Je vindt hier een overzicht van de partijen die samenwerken met Gaslicht.com en je kan ze op allerlei facetten vergelijken.  

gaslicht affiliate website

Dit zijn, zoals ik aangaf, vooral grote spelers. Maar je hebt ook kleine spelers.  

Mijn affiliate projecten heb ik nog niet met grote publiek gedeeld, maar ik ga er nu toch één delen doen. Ik ben namelijk eigenaar van Turkesterone.nl. 

Dit is een reguliere content website. Met een pagina waar ik ook aanbieders vergelijk. Ik deel dit met je, omdat je van de grote spelers niet zoveel kan leren. Die zijn zo ver en die teams zijn zo groot, dat dat echt een ander niveau is.  

Turkesterone website

Vandaag de dag verdien ik tussen de €50 en €200 per maand met Turkesterone.nl. Turkesterone is in Nederland nog erg onbekend en zo goed als niemand kent het of biedt het aan.  

Het was dus een risico om hiermee te starten. Maar op YouTube wordt turkesterone steeds populairder. Ik heb dus heel specifiek geen bestaande markt gekozen, maar heb ingespeeld op een trend die ik verwacht dat hij er komen gaat (hier vertel ik je later meer over).  

De kans is heel groot dat het niks wordt, maar als turkesterone net zo populair wordt als andere fitness supplementen (bijvoorbeeld creatine) dan heb ik de beste domeinnaam en loop ik jaren voor op de concurrenten.  

Op creatine wordt 60.000 per maand gezocht, daar gaat dus echt miljoenen in om op jaarbasis. Als je daar op nummer één staat, dan levert dat zoekwoord je alleen al duizenden bezoekers per maand op. En daar hoop ik voor Turkesterone.nl straks ook op.  

Als je naar Search Console kijkt dan zie je dat turkesterone periodiek een boost krijgt. Ik verwacht dat de markt echt gaat groeien als de grote jongens zoals Body & Fit en MyProtein het product gaan aanbieden.

Maar dat is dus nog even wachten…

search console turkesterone

Wat zijn voorbeelden van websites die affiliate marketing gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten websites die affiliate marketing gebruiken om geld te verdienen. Bijvoorbeeld blogs over mode, beauty, reizen en technologie, vergelijkingswebsites, coupon- en kortingscode-websites, en websites die productrecensies en aanbevelingen bieden. Enkele voorbeelden zijn Coolblue, Kieskeurig.nl, Reisjunk.nl, Fashionchick.nl en Techradar.com.

Hoe werkt affiliate marketing voor deze websites?

Websites die affiliate marketing gebruiken, verdienen geld door commissies te ontvangen voor elke verkoop die via hun unieke affiliate-link wordt gegenereerd. Bijvoorbeeld, als een blogpost over een mode-item een affiliate-link bevat naar een webshop, dan ontvangt de blog-eigenaar een commissie wanneer een lezer via die link het item koopt. De webshop kan de verkoop bijhouden door middel van een trackingpixel op de website van de affiliate.

Hoe kunnen websites hun affiliate marketing strategieën verbeteren?

Om hun affiliate marketing strategieën te verbeteren, kunnen websites bijvoorbeeld samenwerken met meer affiliates, hun promotiemateriaal verbeteren en optimaliseren voor zoekmachines, en hun affiliate-links op de juiste manier integreren in hun content. Daarnaast kunnen ze hun prestaties analyseren en optimaliseren door het gebruik van trackingsoftware, en regelmatig communiceren met hun affiliates om hen te motiveren en te belonen voor hun prestaties.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-marketing-voorbeelden-websites/feed/ 0
Alle belangrijke affiliate termen op een rijtje https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-termen/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-termen/#respond Fri, 21 Oct 2022 13:32:12 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/affiliate-termen/

Inhoudsopgave

Om jou als startende affiliate marketeer op weg te helpen, heb ik de belangrijkste termen voor je op een rijtje gezet.

CPC -> Cost per click.

CPC wordt binnen alle facetten van online marketing gebruikt en het gaat hier vooral om de kosten per klik. Bijvoorbeeld de kosten die je betaalt als iemand op je advertentie klikt in Google.  

Als we het over affiliate marketing hebben en het vanuit de publisher kant bekijken, dan zijn de kosten de per klik de kosten die de adverteerder jou betaalt voor iemand die vanuit jouw website doorklikt naar zijn/haar website. Bijvoorbeeld via een banner of affiliate link.

CPA -> Cost per acquistion.

De totale kosten voor het binnenhalen van een klant of het sluiten van een deal. Als we dit betrekken op affiliate marketing, dan is dit vaak een verdienmodel waar je betaald krijgt voor het binnenhalen van een klant (lead of daadwerkelijke klant).

CPL -> Cost per lead.

Deze afkorting is staat voor de kosten per lead. Deze term is nagenoeg inwisselbaar voor CPA en betekent dus in hoofdlijnen hetzelfde.  

CPM -> Cost per mille.

De kosten per duizend impressies. Dat is de online marketing brede uitleg van CPM. Als we dit weer op jou als publisher betrekken, dan is dit de opbrengst die je krijgt wanneer je banners  1000 keer zijn bekeken.  

CPS -> Cost per sale.

Een verdienmodel waar je betaald krijgt per sale. Dit is het voornaamste verdienmodel bij affiliate website. De CPS is nagenoeg inwisselbaar voor CPA of CPL. Alleen bij de CPS gaat het meer om productgeoriënteerde affiliates (B2C). Bij de CPA en CPL gaat het meer om leads (en dus B2B). 

EPC -> Earnings per click.

Hoeveel je gemiddeld verdient per klik als publisher zijnde. De EPC wordt berekend door je totale opbrengsten te delen door het aantal kliks. Dus stel dat je €1000 commissie pakt en je hebt 15.000 kliks gerealiseerd, dan is je EPC 0,0667. Je verdient dan dus ongeveer 6,7 cent per klik.  

ECPC -> Effective cost per click.

De ECPC is eigenlijk inwisselbaar voor de CPC, alleen kijken ze bij de ECPC vaker naar het een medium of campagne. Bij CPC kijken ze dus over het hele account en als er over ECPC wordt gesproken gaat het vaak om een specifieke campagne of banner.  de CPC

Merchant

Ook wel adverteer genoemd. Dit is iemand die een affiliate netwerk inzet voor het binnenhalen van meer bezoekers, verkopen en meer zichtbaarheid. Dit zijn dus vaak de webshops die meer producten willen verkopen en jou als affiliate marketeer met commissies betalen om dat voor elkaar te krijgen.  

Product feed

Dit is een bestand waar alle informatie staat over de producten die de adverteer verkoopt. Dit kan een CSV of XML-bestand zijn die jij kan inladen in jouw vergelijkingswebsite.  

CTR -> Click through rate

Ook wel doorklikratio genoemd. Dit is het percentage mensen dat doorklikt van jouw affiliate website naar de adverteerder. Je kan de CTR ook bekijken per advertentie of per affiliate link. Je kan de CTR berekenen door het aantal kliks te delen door het aantal weergaves en dat dan weer keer 100 te doen.  

First click attributie

Dit is een attributiemodel waarbij het affiliate netwerk kijkt naar wie heeft gezorgd voor de eerste klik. Dus stel dat jouw website heeft gezorgd voor de eerste klik naar een website, dan krijg jij de commissie. Als een andere website heeft gezorgd voor de eerste klik naar de adverteerder, dan krijg je niks. 

Last click attributie

Dit is een attributiemodel waarbij het affiliate netwerk kijkt naar wie heeft gezorgd voor de laatste klik. Dus stel dat jouw website heeft gezorgd voor de laatste klik naar een website, dan krijg jij de commissie. Als een andere website heeft gezorgd voor de laatste klik naar de adverteerder, dan krijg je niks. 

Klikfraude

Klikfraude is een soort fraude met pay per click advertenties waarbij bewust geklikt wordt op advertenties met als doel hiermee extra inkomsten te genereren.  

Commissie

De commissie binnen affiliate marketing is het percentage of bedrag dat jij betaalt (als adverteerder) of betaald krijgt (als publisher of affiliate marketeer) wanneer iemand een aankoop heeft gedaan of wanneer iemand bijvoorbeeld een lead is geworden. Oftewel, wanneer iemand een conversie heeft verricht.  

Een cookie wordt achtergelaten wanneer iemand je website bezoekt. In de cookie wordt informatie opgeslagen. Binnen affiliate marketing worden cookies gebruikt om te bepalen wie de commissie verdient. Hierbij is het attributie model natuurlijk ook erg belangrijk.  

Attributiepad

Het pad (ook wel de kanalen en websites) die iemand ‘bewandeld’ voor het doen van een aankoop. In het attributiepad zie je alle kanalen en websites die bij hebben gedragen aan de conversie. Hier kunnen meerdere affiliates en kanalen in zitten.  

Het attributiepad is belangrijk, omdat je dan kan zien wie heeft gezorgd voor de sale of de lead en wie dus de commissie verdient. Bij first click of last click zal de eerste of laatste website het krijgen. Bij sommige affiliate netwerken wordt dit evenredig verdeeld.  

Conversie

Een conversie is het moment waarop een bezoeker van de website overgaat tot een aankoop, informatieaanvraag, het downloaden van een brochure of bijvoorbeeld belt of mailt.  

Affiliate ID

Dit is unieke reeks die bestaat uit cijfers en letters en die verwerkt zit in het affililiate materiaal (banners, links, etc.) Elke publisher krijgt zijn eigen affiliate ID. Omdat de ID in het materiaal verwerkt zit, weet het affiliate netwerk dat de commissie aan jou toe te schrijven is. Het is namelijk jouw ID.  

Conversiepercentage

Het percentage mensen dat een conversie verricht op je website. En als we het bekijken vanuit de publisher, dan kun je het ook als volgt uitleggen: het percentage van die mensen die een conversie verricht, nadat ze via jouw affiliate materiaal hebben doorgeklikt naar de adverteerder.  

Een deeplink is een link naar een specifieke pagina binnen een website, maar niet naar de homepage. Bijvoorbeeld naar een landingspagina, een blog of een productpagina.  

Referral

Een referral betekent letterlijk een verwijzing. Offline kan dit bijvoorbeeld een advies zijn van je buurman. Een online referral is een online verwijzing. Als publisher verzorg je referrals naar de adverteerder.  

Een banner is een visuele advertentie op je website. De banner is van de adverteerder en kan jij op je website plaatsen. Vervolgens kan je betaald krijgen op basis van impressie of kliks.  

Kliks

Als je als publisher ergens het aantal kliks ziet staan, dan is dat het aantal keer dat er van jouw website naar de adverteerder is geklikt. In negen van de tien gevallen zijn dat geen unieke kliks. Als iemand 3 keer klikt, dan zie je 3 kliks staan.  

Leads

Een lead is iemand die geklikt heeft op een adverteerder en vervolgens een zachte conversie heeft uitgevoerd zoals het downloaden van een e-book of whitepaper. Of bijvoorbeeld het aanvragen van een trial.  Hij/zij is dan nog geen klant geworden, maar kan wel worden aangemerkt als potentiële klant of geïnteresseerde.

Wat betekent de term ‘affiliate’ in affiliate marketing?

Een affiliate is een individu of bedrijf dat samenwerkt met een adverteerder om hun producten of diensten te promoten. Affiliates ontvangen een commissie voor elke verkoop die via hun unieke affiliate-link wordt gegenereerd.

Wat is een ‘cookie’ in affiliate marketing?

Een cookie is een stukje code dat op de computer van de bezoeker wordt geplaatst wanneer hij of zij op de affiliate-link klikt. Dit stelt de adverteerder in staat om de verkoop bij te houden en de commissie aan de affiliate toe te wijzen. Cookies hebben een beperkte levensduur en vervallen na een bepaalde tijd.

Wat betekent ‘CPC’ in affiliate marketing?

CPC staat voor Cost Per Click en is een commissiemodel waarbij adverteerders betalen voor elke klik op hun advertenties of affiliate-links. CPC is vooral populair bij zoekmachine-advertenties en betaalde social media advertenties.

Wat is ‘CTR’ in affiliate marketing?

CTR staat voor Click-Through Rate en is het percentage mensen dat op een affiliate-link klikt in verhouding tot het totale aantal mensen dat de link heeft gezien. Een hoge CTR is een indicatie dat de affiliate-link aantrekkelijk is voor het publiek.

Wat betekent ‘EPC’ in affiliate marketing?

EPC staat voor Earnings Per Click en is een maatstaf voor de winstgevendheid van een affiliate-programma. Het berekent de gemiddelde inkomsten die een adverteerder ontvangt voor elke klik die door de affiliate wordt gegenereerd. Een hogere EPC geeft aan dat het programma succesvol is en affiliates goed verdienen aan de promotie van de producten of diensten.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-termen/feed/ 0
15 meest gemaakte fouten met affiliate marketing https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/meest-gemaakte-fouten-affiliate-marketing/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/meest-gemaakte-fouten-affiliate-marketing/#respond Fri, 21 Oct 2022 11:40:16 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/meest-gemaakte-fouten-affiliate-marketing/

Inhoudsopgave

Mijn fouten (en de fouten die ik bij andere projecten zie), zet ik graag voor je op een rij zodat jij ze straks niet meer hoeft te maken.

Let op! Dit zijn geen fouten als ‘Je hebt het verkeerde product gekozen’. 

Want dat weet je pas als je een paar maanden onderweg bent. Je leert pas goede doelgroepen en producten te kiezen als je affiliate marketing onder de knie hebt. Het is een skill die je moet ontwikkelen.  

Fout 1: Starten zonder plan 

Even op je vrije zondagmiddag een affiliate project starten voor een product dat je voorbij zag komen op Facebook is geen goed plan. Voordat je begint moet je echt goed nadenken over je product, de commissie, de doelgroep, de concurrentie, etc.  

In mijn e-book leg ik het complete plan uit. Begin echt niet zonder die stappen te doorlopen.   

Fout 2: Een markt kiezen die écht te verzadigd is 

Er zijn markten of producten waar het aanbod simpelweg te verzadigd is. Neem bijvoorbeeld elektrische fietsen. Er zijn zoveel aanbieders en zoveel websites die erover schrijven dat je er beter weg kan blijven.  

Fout 3: Niet een jaar durven te investeren 

Iedereen die ik help met affiliate marketing stel ik de ‘Ben je bereid 1 of 2 jaar tijd erin te stoppen, zonder ook maar een euro te verdienen?’. Als het antwoord ‘nee’ is omdat ze het geld nodig hebben of niet zo lang kunnen wachten, dan is affiliate marketing geen goed idee.  

Het kan namelijk best even duren voordat je commissies binnen gaat slepen. Zeker als het je eerste project is en je misschien nog niet zoveel van vindbaarheid snapt.   

Fout 4: Te veel plugins, tooltjes en andere onnodige dingen aanschaffen 

Naast de hosting en de domeinnaam mag je van mij geen euro uitgeven. Alles waar je moet betalen, heb je het eerste jaar van je affiliate project niet nodig. Je moet echt alles zelf doen of proberen. Je wilt namelijk zo min mogelijk kosten maken en eerst zelf zoveel mogelijk leren en snappen. 

Die plugin om producten te vergelijken Heb je niet nodig het eerste jaar. Een betaald WordPress thema? Heb je ook niet nodig. Begin eerst maar eens geld te verdienen en affiliate marketing te snappen. Zodra het loopt, kun je gaan spenden.  

Fout 5: Weinig of geen focus op SEO 

Van alle online marketing mogelijkheden is SEO de belangrijkste. Dit levert je elke dag bezoekers op, zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Geen enkel kanaal past zo goed bij affiliate marketing als SEO. 

Daar kan geen social media kanaal, funnel of e-book tegenop. De best scorende affiliate marketing projecten scoren allemaal goed in Google. Ze zijn zo succesvol omdat ze elke dag gratis bezoekers krijgen die zorgen voor commissie.  

Fout 6: Niet scherp hebben wie je doelgroep is en dus voor wie je schrijft 

Het product waar je affiliate voor bent, wordt door iemand gekocht. En jij moet weten wie die persoon. Is dat iemand die prijs belangrijk vindt? Is dat iemand die mogelijkheden belangrijk vindt? Is dat iemand die video’s wil zien?  

Dat moet je op weten voordat je aan je project begint. Maak een persona voor je doelgroep en vraag je bij alles af wat je persona van je idee vindt. Dat helpt je bij het creëren van de juiste, meest effectieve content.

Fout 7: Je weet niet of je in deze markt het überhaupt rendabel kan krijgen 

In mijn e-book geef ik je de formulie die je kan helpen om te achterhalen of het affiliate project rendabel kan worden. En die rekensom moet je dus op voorhand ook echt doen.  

Want er is niks zo erg als een affiliate project starten, na anderhalf jaar hard werken één van de grootste worden en uiteindelijk maar €250 per maand verdienen. Dat is erg zonde van je tijd.  

Fout 8: Niks doen met e-mail marketing 

Je ziet vaak dat projecten op één kanaal focussen. Vaak is dat SEO of social media. Maar het gaat om EN, niet om OF. Je moet SEO doen EN social media EN ook e-mail marketing. 

Als je straks een e-mail lijst hebt met 1000+ mensen, dan kan je zelf bepalen wanneer, hoe vaak en wat je naar die lijst stuurt. Dat kan je met geen enkel kanaal. 

Het gaat niet gebeuren dat er duizenden mensen per maand op je mailinglijst terecht komen. Hier gaat tijd overheen en dit gaat tijd kosten. Probeer hier dus vanaf dag één over na te denken.  

Fout 9: Te veel affiliate projecten tegelijk beginnen 

Start. Niet. Meer. Dan. Eén. Affiliate. Project. Tegelijk. 

Zeker niet als het je eerste is. Je tijd kan je namelijk maar één keer besteden. Ik heb liever dat je al je tijd in één website stopt, dan dat je je tijd gaat verdelen over meerdere projecten. 

Of je moet echt goed zijn en het spelletje snappen. Maar dan werk je waarschijnlijk voor jezelf en zoek je niet naar de informatie die in dit artikel staat. Focus is ontzettend belangrijk. Ga all-in op je project en laat je niet afleiden. 

Ook niet na twee maanden als je denkt nog een goed idee te hebben. Schrijf het idee op en blijf focussen op je huidige project.  

Fout 10: Direct alles uit willen besteden 

Je bent aan het knutselen binnen WordPress en je kan die tabel net niet zo krijgen als je ‘m zelf wilt. Ah… Je vraagt je webdesigner wel even. Die fixt het wel voor je. 

Doe dat niet. Probeer het eerste jaar zoveel mogelijk zelf te doen. In het eerste jaar moet je zo min mogelijk kosten maken en zoveel mogelijk zelf leren. 

Ik ga je namelijk een geheimpje vertellen: er is een grote kans dat je eerste affiliate project je slechtste project wordt. 

Ja. Lees dat nog maar eens goed. Scoorde jij 6 doelpunten in je eerste voetbalwedstrijd? Of was je eerste bedrijf ook meteen een miljoenenbedrijf? 

Nee. Natuurlijk niet. Je moet oefenen, proberen en testen. Dat geldt ook voor je affiliate website.  

Na een jaar heb je namelijk zoveel geleerd, dat je precies weet wat je leuk vindt, wat je niet leuk vindt en wat je niet kan. En die laatste twee kan je dan mooi uitbesteden.  

Fout 11: Denken dat je binnen no-time rijk wordt 

Met affiliate marketing kan je erg leuk bijverdienen, maar de kans dat je er echt rijk mee wordt is nihil. Er zijn zoveel mensen bezig met affiliate marketing. En daarnaast is de kans dat je echt succesvol wordt ook nog eens gewoon heel klein. 

Zoals je nu al weet, gaat het ook even duren voordat je er geld mee gaat verdien. Dus de no-time gaat ook niet op. 

Mocht je echt voor het grote geld willen gaan, dan moet je toch wat anders bedenken. Maar als side-hustle is affiliate marketing fantastisch.  

Fout 12: Je website belangrijker vinden dan de vindbaarheid 

Vindbaarheid > je website. Ik heb liever dat je website bagger is, maar dat je SEO klopt dan andersom. Het bouwen van een website is ook een vak apart. Ga daarom niet een hele middag zitten klungelen om die uitlijning perfect te hebben. 

Ga een half uurtje stoeien en ga dan verder met het schrijven van content. Als je dan straks geld verdient, omdat je vindbaarheid zo goed is, dan kan je iemand inhuren om te helpen met het fixen van het design van je website.  

Fout 13: Affiliate marketing in de basis niet snappen 

Affiliate marketing is niet iets wat je even doet. Ik ken meerdere mensen die affiliate marketing zijn gaan doen omdat ze van iemand hebben gehoord dat je er makkelijk geld mee kan verdienen. 

Ze verdiepen zich niet in de basis, niet in de verdienmodellen en niet in de affiliate marketing netwerken. Doe voordat je begint echt je research. En die research begint natuurlijk met dit artikel.  

Fout 14: Niet analyseren wat het wel en niet goed doet 

Als je website staat en je bent lekker bezig, dan is het belangrijk om regelmatig te kijken wat er goed scoort, wat niet en waarom het dan niet of juist wel goed scoort. 

Je kan met die informatie bijvoorbeeld je blog updaten of uitbreiden. Of je besluit dat je  over een specifiek onderdeel binnen je niche geen content meer gaat schrijven omdat het niks oplevert. 

De data kan je halen uit tools zoals Google Analytics of Google Search Console. Beide zijn gratis om te gebruiken en erg waardevol.  

Fout 15: Te veel focussen op omzet en kliks in plaats van het bieden van waarde. 

Nee. Je hoeft niet elke pagina vol te hangen met actieknoppen en opt-ins. Focus vooral op het creëren van waarde. 

Goede artikelen, fijne vergelijkingen, handige e-books, leuke video’s en concrete tips. Vindbaarheid en zichtbaarheid zijn natuurlijk de basis. Maar als mensen eenmaal op je website belanden, dan willen ze wel verder geholpen worden zodat zij de ideale keuze kunnen maken tussen de producten waar ze tussen twijfelen. 

Wat is de meest gemaakte fout bij het kiezen van affiliate producten?

Een veelgemaakte fout is het kiezen van producten die niet passen bij de doelgroep van de website. Het is belangrijk om alleen producten te promoten die aansluiten bij de interesses en behoeften van je bezoekers.

Wat is de meest gemaakte fout bij het plaatsen van affiliate links?

Een veelvoorkomende fout is het te veel plaatsen van affiliate links op een pagina, wat kan leiden tot irritatie bij de bezoekers en zelfs tot het geven van een penalty door Google. Het is belangrijk om de links op een natuurlijke manier te integreren in de content en te zorgen voor een goede balans.

Wat is de meest gemaakte fout bij het promoten van affiliate producten?

Een veelvoorkomende fout is het alleen promoten van producten met als doel zoveel mogelijk geld te verdienen, zonder rekening te houden met de kwaliteit en waarde voor de doelgroep. Het is belangrijk om alleen producten te promoten waar je zelf achter staat en die waarde bieden voor je bezoekers.

Wat is de meest gemaakte fout bij het analyseren van affiliate resultaten?

Een veelgemaakte fout is het alleen kijken naar het aantal klikken en niet naar de conversieratio en de uiteindelijke omzet. Het is belangrijk om alle aspecten van de affiliate resultaten te analyseren en te kijken naar wat wel en niet werkt, om zo de campagne te optimaliseren.

Wat is de meest gemaakte fout bij het vermelden van affiliate samenwerkingen?

Een veelvoorkomende fout is het niet vermelden van affiliate samenwerkingen, wat kan leiden tot het verlies van het vertrouwen van de bezoekers en zelfs juridische consequenties kan hebben. Het is belangrijk om duidelijk en transparant te zijn over het gebruik van affiliate links en samenwerkingen.

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/meest-gemaakte-fouten-affiliate-marketing/feed/ 0
Affiliate link aanmaken in Bol.com: zo doe je dat (2024) https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-link-aanmaken-in-bol-com/ https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-link-aanmaken-in-bol-com/#respond Mon, 29 Mar 2021 07:29:43 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/affiliate-link-aanmaken-in-bol-com/

Inhoudsopgave

Vroeger moest je dit per link handmatig doen, maar inmiddels heeft Bol daar een handige oplossing voor bedacht. Hoe je die oplossing activeert en gebruikt, leggen we in dit artikel uit.

Het aanzetten van de sidebar voor product- en tekst links is een piece of cake. Voordat je dit kan doen, moet je wel al aangemeld en geaccepteerd zijn als affiliate partner.

Maar daar gaan we nu even vanuit.

Stap 1: ga naar de affiliate omgeving van Bol.com en log in.

Stap 2: Klik bovenaan op ‘Promotiemateriaal’.

bol promotiemateriaal

Stap 3: klik links op ‘PRODUCT/TEKST LINKS’.

product en tekst links

Stap 4: klik op ‘activeer’.

De sidebar voor het aanmaken van affiliate links is geactiveerd. Als je nu naar de website van Bol.com gaat, dan zie je rechts een sidebar staan met een aantal icoontjes.

sidebar bol.com

Nu ga ik je uitleggen hoe je die sidebar kan gebruiken.

De sidebar werkt op basis van de pagina die je op dat moment bezoekt. Dat kan dus zijn:

  • De homepage: https://www.bol.com/nl/
  • Een categorie: https://www.bol.com/nl/l/knutselspullen-voor-kinderen/N/19440/
  • Een product: https://www.bol.com/nl/p/uitnodigingskaarten-confetti-6-stuks/9200000060265211/?bltgh=rtBIHiW3xvxBZiII5HhH6g.4_48.49.ProductTitle
  • Maar ook andere pagina’s zoals resultaten van de zoekfunctie.

Ga dus naar de pagina waar je een affiliate link van wilt aanmaken. Wanneer je op de pagina bent beland, kan je op het bovenste icoontje van de sidebar klikken.

Dan krijg je het volgende scherm te zien.

affiliate link aanmaken bol.com

Vervolgens moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Kies of je alleen een link aan wilt maken of een link inclusief een tekst
  • Vul, als je voor de laatste optie bent gegaan, de tekst in
  • Kies de website waar je de affiliate link voor wilt aanmaken
  • Vul eventueel een herkenbaar label in voor je rapportage
  • Klik op ‘Genereer link’

Et voilà. Zo makkelijk is het aanmaken van een affiliate link binnen Bol.com!

bol affiliate link
]]>
https://onlinemarketingagency.nl/affiliate-marketing/affiliate-link-aanmaken-in-bol-com/feed/ 0
Handleiding: Uitgaande kliks op affiliate links meetbaar maken met Google Tag Manager https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/uitgaande-kliks-op-affiliate-links-meetbaar-maken/ https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/uitgaande-kliks-op-affiliate-links-meetbaar-maken/#respond Wed, 20 Mar 2019 06:21:34 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/blog/uitgaande-kliks-op-affiliate-links-meetbaar-maken/

Inhoudsopgave

Want zodra een bezoeker van jouw website af is, weet je niet meer wat hij of zij allemaal uitspookt.

En dus moet je je affiliate partij maar op hun blauwe ogen geloven dat ze een X aantal bezoekers hebben binnengekregen via jouw website.

Er is echter wel iets wat je zou kunnen doen om te achterhalen hoeveel mensen doorklikken naar je affiliate partner.

Namelijk de uitgaande kliks meten op de affiliate links.

Je weet dan precies hoeveel mensen op een affiliate link hebben geklikt.

Dat kan erg handig en gemakkelijk met Google Tag Manager.

En hoe je dat doet, dat ga ik je nu uitleggen.

Uitgaande links meetbaar maken

First things first: Analytics + Tag Manager installeren en juist instellen

Voordat we de kliks op de uitgaande affiliate links kunnen meten, is het eerst noodzaak dat je een Google Analytics account hebt, dat je Tag Manager hebt en dat alles juist is ingesteld.

En om je daarbij te helpen, heb ik daarover al een blog geschreven.

Namelijk: Stappenplan voor het installeren van Google Analytics via Google Tag Manager

Dat is dan ook de eerste stap die je moet volgen: dat artikel lezen en alles uitvoeren.

En nee, die stap mag je niet overslaan!

Ik houd je in de gaten

Als je naast het meten van uitgaande links ook wilt meten hoeveel mensen er op het telefoonnummer binnen je website hebben geklikt, dan adviseer ik je om hier te klikken.

Ik heb daar namelijk ook al een blog over geschreven.

En dat artikel lijkt ontzettend veel op dit artikel.

Maar dat terzijde.

Laten we beginnen

Stap 0 heb je al uitgevoerd: Google Analytics instellen via Google Tag Manager.

Dus door naar stap 1: Log in op Google Tag Manager en klik op het juiste account.

Als je het artikel van het meten van kliks op je telefoonnummer hebt gelezen en gebruikt, dan heb je de volgende stappen al uitgevoerd.

Maar om alles goed te kunnen meten, moeten we wel een aantal variabelen aanzetten.

Stap 2 is dus: links in het rijtje op ‘Variabelen’ klikken en vervolgens rechtsboven op ‘Configureren’ klikken.

Variabele configureren tag manager

Stap 3: Zorg ervoor dat de vinkjes zijn aangezet onder het kopje ‘Pagina’s en ‘Klikken’.

GTM pagina's en klikken

Stap 4: Klik links op ‘Overzicht’ en dan op ‘Nieuwe Tag’.

Stap 5: Verander linksboven ‘Naamloze tag’ door bijvoorbeeld Affiliate link klik (of een andere benaming die je je later makkelijk kunt herinneren).

Afiliate link klik - naamloze tag

Stap 6: Klik op ‘Tagconfiguratie’.

Stap 7: Klik op rechts in het lijstje op ‘Google Analytics – Universal Analytics’.

Google Analytics – Universal Analytics

Stap 7: Verander ‘Paginaweergave’ door ‘Gebeurtenis’.

Nu niet schrikken, ik loods je er doorheen!

Stap 8: Vul onderstaande informatie in. (De naam van de categorie mag en kan je zelf bepalen. Zorg dat deze herkenbaar is voor de affiliate link maar vergeet deze niet. Die hebben we straks nodig voor Google Analytics)

Categorie: Affiliate link klik
Actie: {{Page Path}}
Label: {{Click URL}}
Niet-interactietreffer: Waar

En kies bij Google Analytics-instelling voor je Google Analytics domein.

Dit is, als je mijn blog over het instellen van Analytics via Tag Manager goed hebt gevolgd, je Google Analytics trackingcode.

Deze begint altijd met UA-.

Dit komt er dan als volgt uit te zien:

Tag instellen GTM affiliate klik

Stap 9: Klik vervolgens onderaan de pagina op ‘Triggers’.

Stap 10: Klik rechtsboven op het plus (+) teken.

Stap 11: Vervang links ‘Naamloze trigger’ door Affiliate link klik. (Ook deze naam mag je zelf bepalen en moet je specifiek maken voor de affiliate link. Voor het gemak noem ik het nu weer Affiliate link klik)

Stap 12: Klik op ‘Triggerconfiguratie’

Stap 13: Klik op ‘Alleen links’ onder het kopje ‘Klik’

Alleen links klik

Nu moet je weer even goed opletten.

Stap 14: Klik op ‘Sommige klikken op links’ i.p.v. ‘Alle klikken op links’.

Sommige klikken op links GTM

Stap 15: Verander ‘Click ID’ door ‘Click ‘URL’

Stap 16: Vul de affiliate link in het laatste open vakje

Affiliate link klik invullen

Stap 17: Klik rechtsboven op ‘Opslaan’.

Als het goed is zit je nu weer in het overzicht met de Tag configuratie en de Triggers.

Stap 18: Klik nogmaals rechtsboven op ‘Opslaan’.

Het instellen van Google Tag Manager is afgerond.

Nu moeten we de aanpassingen verzenden, testen en juist toevoegen in Google Analytics.

Even een korte adempauze

Als je het tot dit punt hebt gered … Chapeau!

Dat heb je toch even geklikt, uh, geflikt.

Maar we zijn er nog niet, dus we gaan snel door.

Stap 19: Klik rechtsboven op ‘Verzenden’, klik vervolgens op ‘Publiceren’ en dan op ‘Doorgaan’.

Dan mag je nu even heel kort je lievelingslied zingen.

Want dat zegt Google.

En als Google iets zegt, dan doe je dat.

Tijd voor uw lievelingslied GTM

Tag Manager: Check! Door naar Analytics

We hebben er nu voor gezorgd dat de klik op de affiliate links meetbaar zijn.

Deze kliks zijn nu dan ook als gebeurtenis terug te zien in Analytics.

Om te kijken of het werkt kan je Google Analytics openen, op de affiliate link klikken en ondertussen kijken of er wat gebeurt binnen het kopje ‘Gebeurtenissen’ onder ‘Realtime’.

De kliks op affiliate links willen we niet als gebeurtenis, maar die zien wij als conversie.

Dat gaan we nu dus doen: de gebeurtenis omtoveren tot conversie.

Stap 20: Login in Google Analytics en klik het juiste account aan.

Stap 21: Klik linksonder op het tandwieltje

Stap 22: Selecteer vervolgens de juiste property en klik op ‘Doelen’.

van gebeurtenis naar conversie

Stap 23: Klik op ‘Nieuw doel’.

Stap 24: Kies vervolgens bij Doelconfiguratie voor ‘Aangepast’ en klik op ‘Doorgaan’.

Stap 25: Bij de naam vul je de naam in van de affiliate link of bijvoorbeeld de naam van de affiliate partij.

Dit mag je zelf bepalen, dus zorg weer dat je het herkenbaar maakt.

Stap 26: Klik in het rijtje Type op ‘Gebeurtenis’.

Doelbeschrijving Google Analytics gebeurtenis

Stap 30: Klik op ‘Doorgaan’.

Vul bij ‘Categorie’ dezelfde categorienaam als je bij stap 8 hebt ingevuld.

Dat was bij mij dus: Affiliate link klik

Google Analytics categorie

Stap 31: Klik op ‘Opslaan’.

YES! Dat was het. Alleen nog even testen

Als je in jezelf gelooft en er zeker van bent dat je alles goed hebt gedaan, mag je nu verder met het lezen van mijn andere blogs (nee, de website mag je niet verlaten).

Als je toch dubbel wilt checken of je de stappen goed hebt doorlopen, dan moet je op ‘Conversies’ klikken onder ‘Realtime’ in Google Analytics.

Als je dan op de affiliate link klikt binnen je website en je ziet een 1’tje verschijnen, dan heb je het goed gedaan en mag je taart eten.

Of een andere lekkernij, want dat heb je namelijk dik verdiend.

Als het niet is gelukt, dan je kun mij contacten (of de stappen natuurlijk nog een keer doorlopen)!

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/handleidingen/uitgaande-kliks-op-affiliate-links-meetbaar-maken/feed/ 0