Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. Tue, 25 Jun 2024 12:21:48 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 Daniel Kuipers Daniel Kuipers daniel@onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast https://onlinemarketingagency.nl/wp-content/uploads/2024/03/16701260-1626365678574-64607d3ae56ef-scaled.jpg https://onlinemarketingagency.nl Daniel Kuipers Podcast De Daniël Kuipers Podcast van Daniël Kuipers gaat over ... Daniël Kuipers. Met inspirerende gasten praat Daniël over online marketing, ondernemerschap, lifestyle en een combinatie van die drie. Leuk, leerzaam en lekker voor tijdens het sporten. Of voor als je écht even geen zin hebt om met je vriend(in) te praten. false Marketingkanalen https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/marketingkanalen/ Thu, 17 Aug 2023 12:37:16 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/marketingkanalen/ Marketingkanalen verwijzen naar de verschillende wegen en platforms die bedrijven gebruiken om hun producten of diensten aan potentiële klanten te promoten en te verkopen. Deze kanalen fungeren als de verbinding tussen het bedrijf en de consumenten, waarbij ze informatie, communicatie en transacties mogelijk maken. Er zijn verschillende soorten marketingkanalen die een bedrijf kan benutten, zowel online als offline. Enkele voorbeelden van offline marketingkanalen zijn fysieke winkels, direct mail, catalogi, billboards, radio- en televisiereclame, en evenementen en beurzen. Deze kanalen hebben vaak een bredere doelgroep en kunnen helpen bij het bereiken van een lokaal publiek.

Online marketingkanalen

Online marketingkanalen omvatten onder andere websites, sociale media, e-mailmarketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO), betaalde online advertenties, influencers en contentmarketing. Deze kanalen bieden bedrijven de mogelijkheid om een breder en wereldwijd publiek te bereiken, omdat ze niet gebonden zijn aan geografische beperkingen. Het kiezen van de juiste marketingkanalen hangt af van verschillende factoren, zoals de doelgroep van het bedrijf, het budget, de producten of diensten die worden aangeboden en de gewenste marketingdoelstellingen. Het kan ook nodig zijn om een combinatie van kanalen te gebruiken om een effectieve marketingstrategie te creëren die de doelgroep bereikt en de verkoop stimuleert.

]]>
Promotiemateriaal https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/promotiemateriaal/ Fri, 11 Aug 2023 11:15:29 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/promotiemateriaal/ Promotiemateriaal vormt een essentieel onderdeel van marketingstrategieën voor bedrijven. Het verwijst naar een gevarieerde reeks fysieke en digitale hulpmiddelen die worden ingezet om de zichtbaarheid, herkenning en verkoop van producten of diensten te vergroten. Dit materiaal speelt een cruciale rol bij het communiceren van de boodschap van een merk naar de doelgroep.

Wat is promotiemateriaal?

Promotiemateriaal omvat een breed scala aan items, zoals flyers, brochures, posters, banners, visitekaartjes, stickers, pennen, sleutelhangers, en zelfs digitale content zoals infographics en sociale media-afbeeldingen dat wordt ingezet bij een promo. Het is ontworpen om de aandacht van potentiële klanten te trekken, belangrijke informatie te delen en een blijvende indruk achter te laten. Het gebruik van aantrekkelijk ontwerp en relevante inhoud is van vitaal belang om een positieve merkassociatie te bevorderen. Bedrijven gebruiken promotiemateriaal vaak tijdens beurzen, evenementen, directe marketingcampagnes en als onderdeel van hun algemene merkstrategie. In een competitieve zakelijke omgeving kan effectief promotiemateriaal het verschil maken tussen het aantrekken van nieuwe klanten en het achterblijven bij de concurrentie. Het is een krachtig instrument om merkloyaliteit op te bouwen en de naamsbekendheid te vergroten, wat uiteindelijk leidt tot groei en succes op de lange termijn.

]]>
Funnel optimalisatie https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/funnel-optimalisatie/ Fri, 17 Feb 2023 12:03:21 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/funnel-optimalisatie/ Funnel optimalisatie is het proces van het verbeteren van de prestaties van een conversiepad (of “funnel“) op een website of app. Dit pad is de reeks stappen die een gebruiker neemt om een specifieke actie uit te voeren, zoals het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Bij funnel optimalisatie worden data en analytics gebruikt om problemen in het conversiepad op te sporen en te verhelpen. Dit kan variëren van het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van een website tot het aanpassen van de inhoud van een landingspagina. Ook A/B testing kan worden gebruikt om verschillende versies van een pagina te testen en te zien welke het beste presteert.

Het doel van funnel optimalisatie

Het doel van funnel optimalisatie is om meer gebruikers te laten converteren en om de conversie-ratio te verhogen. Dit kan leiden tot meer omzet en groei voor een bedrijf. Funnel optimalisatie is een continu proces, omdat de prestaties van een website of app altijd veranderen en er altijd ruimte is voor verbetering. Een ander belangrijk aspect van funnel optimalisatie is dat het helpt om beter inzicht te krijgen in het gedrag van de gebruiker op de website en wat hen beweegt om een bepaalde actie uit te voeren. Door dit inzicht te gebruiken, kunnen bedrijven hun marketingstrategieën verbeteren en gerichter communiceren met hun doelgroep.

]]>
Brand awareness https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/brand-awareness/ Fri, 17 Feb 2023 09:49:28 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/brand-awareness/ Brand awareness is de mate waarin consumenten bekend zijn met een merk of product. Het is een belangrijke indicator voor het succes van een merk, omdat hoe bekender een merk is, hoe waarschijnlijker consumenten zullen overwegen om het te kopen. Er zijn verschillende manieren om Brand awareness (in het Nederlands: merkbekendheid) te verhogen, zoals reclame, public relations, contentmarketing, en social media.

Waarom brand awareness?

Een belangrijk aspect van Brand awareness is hoe goed consumenten een merk kunnen herkennen. Dit kan worden gemeten door het aantal mensen dat een merk correct kan benoemen in een enquête of hoe vaak een merknaam wordt genoemd in een gesprek of op social media. Het doel van brand awareness is om een positieve associatie te creëren met een merk, zodat consumenten het merk automatisch associëren met bepaalde kenmerken of eigenschappen. Bijvoorbeeld, als een consument denkt aan snelle auto’s, kan hij of zij automatisch denken aan een merk als Ferrari. Dit maakt het voor de consument makkelijker om een beslissing te nemen over welk merk of product ze zullen kopen.

]]>
Recency effect https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/recency-effect/ https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/recency-effect/#respond Wed, 15 Dec 2021 12:03:11 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/recency-effect/ Het recency effect kan gebruikt worden om bezoekers te stimuleren. Maar op welke manier? Vooral door het verwerken van makkelijk te onthouden effecten op je website. Het recency effect gaat namelijk over het cognitieve effect waarbij recent gepresenteerde ervaringen of items het beste onthouden worden. In het geval van een website wordt dit anders geïmplementeerd. Denk bijvoorbeeld aan een lijst met woorden. Als je deze leest of hoort, is de kans groot dat je de woorden aan het einde van de lijst beter onthoudt dan die in het midden. Waardoor wordt het recency effect veroorzaakt? Dit blijkt met drie soorten factoren te maken te hebben: 

  • Het geheugenproces 
  • De structuur en duur van een taak 
  • Hoe een persoon de beschikbare informatie verwerkt 

Methodes om het recency effect te voorkomen 

Maar dan blijft natuurlijk de vraag over: Hoe voorkom en bestrijd je het recency effect? Marketing biedt een hoop manieren om ervoor te zorgen dat je product of merk top-of-mind blijft. Men vergeet vrijwel gegarandeerd wat ze hebben gezien of gehoord binnen een bepaalde tijd. Dus om top-of-mind te blijven kun je denken aan één woord: herhaling. Een aantal manieren om te herhalen is het inzetten van: 

  • Retargeting: Het vertonen van gerichte advertenties bij reeds benaderde klanten die niet over zijn gegaan tot conversie 
  • Displaymarketing: Het vertonen van reclame banners op andere relevante websites 
  • Social media: Jouw merk of bedrijfsnaam wordt telkens opnieuw gezien door de potentiële klant 
  • Branded content“wordt u aangeboden door”, gesponsorde series of films door merken 
  • Advertainment: Het plaatsen van een product/dienst in een vorm van entertainment voor subtiele reclame 

Dit zijn de meest bekende vormen van herhaling binnen marketing en reclame. Onbewust kan men veel meer reclame binnenkrijgen dan ze door hebben. Des te vaker een merk of reclame langskomt, des te beter een persoon dit onthoudt. Dit biedt natuurlijk dé oplossing om het recency effect tegen te houden. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/recency-effect/feed/ 0
Ship from store https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/ship-from-store/ Wed, 15 Dec 2021 11:52:46 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/ship-from-store/ De term “ship from store”, ook wel “verzenden uit winkel” genoemd, is in een korte tijd steeds bekender geworden. De term is nu bijna gebruikelijk om te horen voor retailers, zeker in de detailhandel. Deze verandering van bekendheid heeft voornamelijk te maken met de invloed van het internet. Door de opkomst van het internet en online shoppen is de wereld van verzending en uitvoering veranderd. Nu wordt niet alleen producten verzonden naar de fysieke winkel, maar ook direct naar de consument. Ondertussen is online shoppen zo populair dat er een zee aan winkels is die niet eens een fysieke locatie hebben. 

Mensen blijven steeds meer thuis waardoor het gemakkelijker is om producten naar je toe te laten komen. Hierdoor moeten retailers harder werken dan ooit om de toenemende hoeveelheid producten de worden besteld bij te houden. De “ouderwetse” retailers hebben het voordeel dat ze een ruime opslag hebben in hun fysieke winkels. Door deze opslagruimtes te gebruiken kunnen deze retailers bestellingen op lokaal gebied verzenden. Dit geeft een voorsprong op e-commerce giganten die langer doen over een verzending. Hier komt dus ook de term Ship from Store vandaan. 

Ship from store voordelen

Deze nieuwe manier van verzending heeft voor de retailer en algemeen een aantal voordelen: 

  • Snelheid: Lokale vervoerders kunnen snel het pakket bezorgen, soms zelfs op dezelfde dag. Er zijn in grote steden zelfs fietskoeriers ingeschakeld 
  • Betere voorraadverdeling: Het ene product verkoopt als een gek in de ene winkel, maar amper in de andere winkel. Door deze ‘slapende’ voorraad naar goed-verkopende winkels te verplaatsen blijft het minder lang in de voorraad staan. Hierdoor is er indirect ook minder nood voor sales en kortingen van deze producten 
  • Vermindering douanekosten: Doordat er lokaal besteld en bezorgd wordt zijn er aanzienlijk minder douane kosten. Alleen als de producten uit het buitenland komen bij de inkoop kunnen er douanekosten bijkomen 

Ship from store en Covid-19

De Ship from Store tactiek is een slimme oplossing voor de afname in fysieke winkels in de afgelopen decennia. Door de offline en online verkoopkanalen te combineren kan elke retailer sneller hun klanten bereiken. Er zijn maar een handvol retailers die deze stap daadwerkelijk hebben genomen.  

Vanwege de huidige coronacrisis zijn vele meer winkelketens gedwongen stappen te ondernemen. Aangezien bijna alle fysieke winkels gesloten zijn moet er een andere manier gebruikt worden om omzet te maken. Een opkomst hierdoor is ook het Click & Collect systeem. De consument kan online shoppen en de bestellingen ophalen in de winkel. 

Er wordt verwacht dat e-commerce een derde van alle retailverkopen zal vertegenwoordigen. Deze verwachting was van vóór 2020 en de coronacrisis. Er is met zekerheid te zeggen dat dit aandeel door Covid-19 is vergroot en versneld. 

]]>
Push- en pull marketing https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/push-en-pull-marketing/ Wed, 15 Dec 2021 11:51:30 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/push-en-pull-marketing/ Push- en pull marketing zijn termen voor twee  verschillende marketingstrategieën. Het grote verschil tussen push- en pull marketing zit in de manier waarop de markt benaderd wordt en dan met name op welke manier een nieuw product (of een vernieuwd aanbod) via een distributiekanaal naar de eindklant wordt gestuurd. In de bijbehorende marketingactiviteiten zijn twee hoofdstromingen te onderscheiden: 

  • Push strategie (ook wel push marketing genoemd) 
  • Pull strategie (ook wel pull marketing genoemd) 

Wanneer er sprake is van een push strategie 

Er is sprake van een push strategie als het nieuwe product door de aanbieder wordt aangeboden door aanbod gedreven marketinginspanningen. Veel toegepaste marketinginspanningen in dit geval zijn het verkrijgen van een betere positie in het schap of het geven van kortingen. Op deze manier wordt een nieuw product door het distributiekanaal geduwd en zullen de verkopende partijen een bijdrage leveren aan de toenemende verkoop van het nieuwe product. 

Wanneer er sprake is van een pull strategie 

Er is sprake van een pull strategie als de verkoop van een nieuw product wordt gevormd door de klant zelf. In dit geval wordt de strategie gevormd door vraag gedreven marketinginspanningen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de reclame-uitingen die de interesse van de kant zal ontwikkelen. De geïnteresseerde klant zal hierdoor vanzelf de verkoopkanalen benaderen en vragen naar het specifieke aanbod. Het product zal hiermee door het distributiekanaal worden getrokken.    

]]>
Wat is Push en Pull marketing? - Uitleg & betekenis door OMA nonadult
Merkattitude (Brand Attitude) https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/merkattitude-brand-attitude/ Wed, 15 Dec 2021 11:43:46 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/merkattitude-brand-attitude/ Ook wel: Merkimago

Merkattitude is een term dat de betrekking heeft op de mening van een persoon ten opzichte van een bepaald merk of een specifiek aanbod. De termen merkattitude en merkimago zijn voor een zeer groot deel overeenkomstige termen en worden dan ook veelvuldig door elkaar gebruikt. De letterlijke vertaling van de Engelse term “attitude” is “houding” en dat is ook precies waar deze term betrekking op heeft.

Het betreft hier de houding van een persoon naar een merk toe dus de perceptie van consumenten naar een merk toe. Het is dan ook logisch dat een nieuw merk nog geen merkattitude heeft opgebouwd. Dit is bij een bestaand merk uiteraard wel het geval. Het imago van een merk wordt gevormd door diverse factoren. Hierbij kan onder andere gedacht aan reclame uitingen en branding waarmee een verwachtingspatroon wordt vormgegeven maar ook de gebruikerservaring speelt hierbij een rol. De merkattitude wordt vastgesteld op basis van een marktonderzoek.

]]>
UTM Tag https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/utm-tag/ https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/utm-tag/#respond Wed, 15 Dec 2021 11:42:38 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/utm-tag/ Om resultaten van marketingcampagnes inzichtelijk te maken kun je UTM tags aan links toevoegen. De Urchin Tracking Module (UTM) tag is een vorm van URL tagging op links. Hierdoor kan duidelijk herleid worden op Google Analytics waar welke resultaten uit komen. UTM tags zijn de Google Analytics versie van URL tagging. Elk soort analytics systeem heeft een vorm van URL tagging. UTM tags zet je in de URL van een (landings)pagina. Doordat de tags makkelijk gelezen kunnen worden door Google worden ze gelijk vertaald in de Google Analytics parameters. Deze tags sturen extra informatie mee naar de Google Analytics van de website. Er zijn in totaal 5 UTM tags bedacht die aan links gekoppeld kunnen worden. 

  • Utm_medium: Deze tag meet via welk medium de bezoeker binnengehaald wordt op generiek niveau 
  • Utm_source: Deze UTM tag kijkt naar de herkomst van de bezoeker en is terug te vinden als ‘Bron’ of ‘Source’ op Google Analytics. De source moet te alle tijden passen of vallen onder het medium. Ook wel de campagne waarbinnen de link wordt gedeeld 
  • Utm_campaign: Deze tag onderscheid uit welke campagne de bezoeker komt, probeer altijd in campagnes te denken 
  • Utm_term: Dit het zoekwoord waarmee de bezoekers worden gelokt. Het is niet verplicht deze in te vullen en hij kan ook voor andere opties gebruikt worden 
  • Utm_content: Deze UTM tag omschrijft de aangeklikte inhoud. Wordt voornamelijk ingezet om A/B groep uit elkaar te houden bij een A/B test. Of voor het formaat van de uiting of banner te taggen als het om display content gaat 

Uitleg en voorbeeld UTM tag 

Stel dat onze website een “Back to School” campagne uitvoert via Facebook. Hiervoor is geen utm_term of utm_content nodig. Dan ziet deze link er zo uit: 

http://www.marketingtermen.nl/back-to-school-actie?utm_source=facebook&utm_medium=social& utm_campaign=activate_ back-to-school-actie  

Wanneer deze actie via een nieuwsbrief verspreid wordt, met 1 banner en een tekst halverwege. De bovenste banner heeft de tekst “Back to School Actie”. Deze link ziet er als volgt uit: 

http://www.marketingtermen.nl/back-to-school-actie?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email& utm_campaign=activate_ back-to-school-actie&utm_term=Back-to-School&utm_content=top-banner  

Er zijn geen echte acties van waar de linkjes vandaan komen. Deze linkjes zijn als voorbeelden gegeven om een voorbeeld te geven van het gebruik van UTM tags. 

]]>
https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/utm-tag/feed/ 0
Magento https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/magento/ Wed, 15 Dec 2021 11:35:51 +0000 https://onlinemarketingagency.nl/marketingtermen/magento/ Magento is een webshop CMS (Content Management Systeem) waarmee je een webwinkel kunt bouwen. Een CMS is de ‘achterkant’ van je website of webshop. Vooral developers en IT’ers hebben met het CMS te maken. Het is dus oké als je niet gelijk snapt wat een ‘webshop CMS’ inhoudt. In het CMS worden pagina’s gemaakt, bestellingen zichtbaar en alle functionaliteiten ingesteld en beheert. In principe is het CMS de basis van je webshop. Een webshop CMS zoals Magento is een speciaal CMS-platform waar bedrijven een webshop op kunnen laten draaien. 

Voordelen Magento als Webshop systeem 

Magento is één van meerdere webshop CMS-systemen. Naast Magento zijn er ook andere systemen van onder andere Lightspeed, Prestashop, Shopify en Wordpress in combinatie met Woocommerce. Veel bedrijven kiezen toch voor Magento bij het opstarten van hun webshop. Magento biedt namelijk de volgende voordelen: 

  • De meest uitgebreide basis van alle webshop systemen om op te bouwen 
  • Enorm veel vrijheid en mogelijkheden voor een goede webshop 
  • Ten eerste kun je vrijwel alles zelf bouwen, zolang je een beetje kennis van programmeren hebt 
  • De mogelijkheid om meerdere webshops te koppelen aan één ‘achterkant’ (backend), waardoor je makkelijk kunt wisselen tussen en werken aan de webwinkels 
  • Mogelijkheid om specifieke aanpassingen/toevoegen aan je website te verwerken 

Er zijn al veel partijen die werken met Magento, hierdoor kun je makkelijk integraties en koppelingen maken. Aan de ene kant zou je verwachten dat veel websites op elkaar lijken die werken met Magento. Maar het tegendeel is juist het geval! Dankzij de kracht om een zo’n uniek mogelijke uitziende webshop te creëren, zijn webshops gemaakt in Magento niet naast elkaar te herkennen.  

]]>